7 Redenen Waarom Alleen Zijn Niet Eenzaam Is

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 6 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 28 oktober 2022

In dit artikel leer je:

  • Waarom alleen zijn niet eenzaam is, 7 schokkende redenen.
  • Hoe je familie en vriendinnen ervoor zorgen dat je niet gelukkig alleen bent, en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.
  • Wat onderzoek heeft te zeggen over alleen zijn en eenzaamheid (verrassend).
  • Waarom jouw brein net als een stuk hout is, waarin overtuigingen als spijkers zitten vastgeslagen.
  • … en nog veel meer.

 Alleen zijn is niet eenzaam

niet hetzelfdeVan de week kreeg ik een hartverscheurende mail van een vrouw. Dit is de ingekorte versie:”Hoi Tim,

Op mijn zusje en mij na heeft iedereen in mijn sociale omgeving een relatie. Mijn zusje is pas 18. Zelf ben ik 27. Ik heb van alles geprobeerd om mannen te ontmoeten. Ik heb zelfs een aantal (zware) relaties achter de rug. Maar telkens eindig ik alleen. En dat is het probleem. Ik wil niet meer alleen zijn. Ik wil niet meer eenzaam zijn. Ik wil niet meer de enige zijn zonder mijn relatie. Ik wil gewoon leuke man. Heb jij misschien tips?

Ja, dat is natuurlijk een hele lastige situatie om je in te bevinden.

En ik zal even compleet eerlijk met je zijn, ik denk niet dat het verstandig is om op dit moment een relatie te beginnen. Het gevaar is namelijk dat je op dit moment met de eerste en beste man genoegen neemt. Wat op de lange termijn altijd slecht uitpakt.

Het is (helaas) iets wat ik bij vele coachingscliënten zie gebeuren

aandacht aan problemenDaarom ga ik je hier niet vertellen hoe je zo snel mogelijk een relatie krijgt. Maar ik ga het hebben over…

Alleen zijn is niet eenzaam.

Althans, niet als je een leuk en interessant leven hebt.

Met een hechte vriendengroep. Een goede familieband. En vrije tijd waarin je allerlei gave dingen doet.

Aan de hand van 7 redenen vertel ik je waarom alleen zijn niet eenzaam is. Niet alleen maak je het hier een stuk leuker voor jezelf mee. Maar daarnaast is het 10 keer zo makkelijk om een relatie te vinden met een leuke man, op het moment dat je gelukkig alleen bent. Het is dus een win-win.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:

1. Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaamheid

hetzelfde maar andersHuh, maar eenzaamheid en alleen zijn betekenen toch hetzelfde?

Eh… Nee.

Als je me niet gelooft dan kun je 2 dingen doen. Een woordenboek pakken en de woorden “eenzaam” en “alleen” opzoeken. Of je kunt jezelf de moeite besparen en verder lezen.

Het klopt dat beide in verband met elkaar kunnen staan. Maar het blijven 2 hele verschillende dingen.

Kijk. Je kun je eenzaam voelen als je alleen bent. Maar dat hoeft niet.

Sterker nog:

Het merendeel van de mensen die alleen is voelt zich niet eenzaam

conclusieJa, echt. Ik heb bewijs. Kijk. Laten we voor de grap een groep van de bevolking nemen waarbij je zou denken dat wanneer deze alleen zijn, ze zich automatisch eenzaam voelen. Ik hebt het natuurlijk over oudjes.

Wat blijkt nou?

Uit een onderzoek blijkt dat 17% van de alleenstaande ouderen zich eenzaam voelt. Nou denk je misschien: “zie je wel, ik had gelijk, ze voelen zich eenzaam.” Maar. Ho. Wacht eens heel even. Als 17% zich eenzaam voelt, hoe zit het dan met die andere 83%? Nou?

Juist, 83% voelt zich niet eenzaam.

En weet je wat nou het grappige is? Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 2% van de senioren die in een relatie zit, zich eenzaam voelt. Nou is dat best gek als je er vanuit gaat dat alleen zijn hetzelfde als eenzaam is, toch?

Precies. Dus ergens maken we een denkfout…

Dat is: denken dat alleen zijn hetzelfde als eenzaamheid is.

  • Alleen zijn is een situatie
  • Eenzaamheid is een gevoel

Zie daar. Het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid.

Maar het feit dat beide door het gros van de mensen door elkaar wordt gehaald. Zorgt vaak voor ongemakkelijke situatie voor de “alleen staanders“. Dit komt doordat…

2. Alleen zijn wordt gezien als teken van mislukking

loserNergens staat in Het Grote Boek Des Levens dat alleen zijn slecht is. Toch is het iets wat vaak wordt gedacht. Het is net als met een blokkendoos. Vaak wordt vergeten dat er meer dan 4 levensvormen zijn die in een blokkendoos passen. Simpelweg door de deksel ervan af te halen. Dat is niet vals spelen. Maar gewoon accepteren dat niet iedereen hetzelfde is.

Maar goed. Niet iedereen is zo open-minded als jij en ik;).

Nu denk je misschien: “goh Tim, dit is geweldig, nu ik dit weet…

Stop. Voordat je je zin afmaakt is er iets wat ik je moet vertellen. Ondanks dat jij nu weet dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaamheid. Zijn er een hoop mensen die dit niet (willen) weten. En dat maakt het zo verdomde lastig. Want ondanks dat je dit weet, bestaat er nog zoiets als sociale druk.

Nou is sociale druk vaak iets goeds. Maar helaas heeft soms zijn nadelen. Zoals dat nu het geval is.

Ook al vertel je jezelf 100 keer per dag dat alleen zijn niet hetzelfde is als eenzaamheid…

aan… Ook al weet je dondergoed dat wanneer je je eenzaam voelt het geen goed idee is om een relatie te nemen. Dan nog is er sociale druk die het je lastig maakt om puntje bij paaltje te houden.

Het is net als emmer met krabben. Jij weet dat buiten die emmer het paradijs ligt. Dus wat doe je? Je probeert uit die emmer te ontsnappen. Maar op het moment dat jij met één schaar buiten de emmer steekt. Word je aan alle kanten vastgegrepen door de andere krabben. Die je zonder pardon terug de emmer in trekken.

Hier een aantal voorbeelden van deze sociale druk:

  • Hints: “Zie je die man daar?
  • Vragen: “Hoe zit het met jouw liefdesleven?
  • Voorstellen: “Zin om zaterdag te gaan speeddaten?

Dit krijg je van alle kanten te horen.

Familie. Vrienden. Kennissen. Collega’s.

Activiteiten voor met jullie vriendenNiet omdat het slechte mensen zijn. Nee. Puur en alleen omdat zij het beste met je voor hebben. Zij denken te weten wat het beste voor je is. In dit geval is dat jij zo snel mogelijk een relatie krijgt. “Alleen zijn is eenzaam” denken ze. En ze willen natuurlijk niet dat je eenzaam bent. Want eenzaam is niet leuk.

En hoewel het klopt dat eenzaamheid iets negatiefs is.

Klopt het niet dat alleen zijn eenzaam is.

Zie je nu waarom dit zo lastig is?

Wat? Je zegt dat je het ziet? Mooi.

En om het tegendeel te bewijzen. Dus dat alleen zijn niet per se eenzaam is. Gaan we even terug naar het onderzoekje bij reden 1. Als er maar 17% van de alleenstaande senioren die zich eenzaam voelt, hoe laag moet dit percentage dan wel niet bij de jongere generatie zijn?

Precies. Gezien de vrijheid en mogelijkheden een stuk lager.

3. Niet alleen kunnen zijn en toch een relatie beginnen

het is mogelijkJup, ik heb al een aantal keer gezegd. Maar toch is dit zo’n belangrijk punt dat ik er een speciaal stuk in dit artikel aan toewijdt. Dit omdat ik wil dat je heel, heel, heel goed begrijpt dat het een slecht idee is om een relatie te beginnen als je niet gelukkig alleen bent.

Als je eigenwijs bent dan kun je terecht bij mijn artikelen over hoe je een man kunt versieren. Of als je wil weten hoe je een man verliefd op je maakt, dan kun je…

Nee, weet je wat?

Ik ga hier geen linkjes naar andere artikelen plaatsen. Zelfs niet naar mijn cursus om een man verliefd op je te maken. Ik wil je geld niet. Ik wil dat je begrijpt dat je eerst moet leren om alleen te zijn.

Juist, “moet leren

Het gevaar is namelijk dat als jij op dit moment een relatie aangaat. Datzelfde eenzame gevoel na 3 maanden weer terugkomt. Het is alsof je een pleister op een wond plakt die eigenlijk gehecht moet worden.

Waarom 3 maanden?

waaromNou kijk. In het begin is het allemaal leuk en aardig. Hij biedt de nodige afleiding en dat wekt de indruk dat de “probleem oplossende goden” je gebeden hebben verhoort. Maar alles went. Zo ook deze relatie met een man die eigenlijk niet de ware is. Als dat gebeurt (meestal na 3 maanden) dan komt dat eenzame gevoel weer bij je aankloppen. Omdat de pleister niet sterk genoeg was om de wond te helen. Kan dat eenzame gevoel zo bij je naar binnen lopen. Of je nou wil of niet. Nu voel je je niet alleen eenzaam. Maar heb je ook nog eens een relatie met een man die je eigenlijk niet eens leuk vindt. Oeps.

Denk niet dat dit bij jou anders gaat zijn

Want dat dachten tientallen cliënten – ondanks dat ik ze dit advies gaf – ook. Geen van hen heeft er een goede relatie aan over gehouden. De meeste kwamen 2 a 4 maanden later bij me terug:

Eh… Tim… misschien had je toch gelijk…

Zorg er dus voor dat jij het meteen goed doet. Dat je ondanks de sociale druk voor jezelf de keuze maakt om eerst de wond (eenzaamheid) te helen. Je leert hoe je alleen gelukkig kunt zijn. En vanuit daar opzoek gaat naar een leuke man.

Wat natuurlijk een stuk makkelijker gaat. Aangezien leuke mannen een vrouw zoeken die haar leven op orde heeft. Een vrouw die alleen gelukkig is, heeft dat.

4. Alleen zijn geeft je alle vrijheid

Misschien besef je het niet. Wat ik kan begrijpen als iedereen in je sociale omgeving een relatie heeft. Maar je bent vrij om te doen wat wil. Sterker nog: je bent nu vrijer dan dat je in de toekomst ooit zult zijn.

Heb je altijd al willen reizen? Nu is de tijd.

Heb je altijd al eens een ei in de magnetron willen doen? Nu is de tijd.

Heb je altijd al eens zeehondjes op de Noordpool willen doodknuppelen? Ok. Geen goed teken. Niet dat ik je voor gek verklaar, maar laat je in dit geval even nakijken.

Mijn punt is:

Hoe eenzaam jij je voelt heb je zelf in de hand

Als jij vrijdag en zaterdag met je twee beste vrienden slagroomijs en Netflix op de bank kampeert. Tja. Dan is het misschien niet zo gek dat je behoefte hebt aan sociaal contact. Zeker als je de rest van de week hetzelfde hebt gedaan.

Wij mensen zijn sociale wezens.

Hoe introvert je ook denkt te zijn, ieder mens heeft behoefte aan sociaal contact.

Zorg er dan ook voor dat jij dit sociale gedeelte van je leven hebt gefixt. Ja, dan bedoel ik: heb dates, doe leuke dingen met vrienden en familie, doe mee met een hobbycursus.

Overal waar mensen zijn, kun je nieuwe mensen leren kennen.

Maar Tim, zei je net niet dat het nu niet verstandig is om een relatie aan te gaan?

vraag-introJa, mijn beeldige lezeres, dat is precies wat ik zei. Fijn dat je zo goed oplet. Wat ik met daten bedoel is simpelweg daten. Niets meer. Niets minder. Dus niet dat je na drie dates met hem trouwt. Je hebt zelfs mijn toestemming om meerder mannen tegelijkertijd te daten. Niet alleen raak je hierdoor sneller dat eenzame gevoel kwijt. Maar het geeft je zelfvertrouwen ook nog eens een boost. Daarnaast heb je nu “vergelijkingsmateriaal” waardoor je jouw smaak voor mannen ontwikkelt.

En misschien dat je nu denkt:

Meerdere mannen tegelijkertijd daten, hoe dan?

Nou, heel simpel.

  • Zorg ervoor dat je er goed en verzorgd uitziet.
  • Ga zoveel mogelijk je huis uit. Ja, ook naar de kroeg.
  • Meld je aan voor een paar datingsites (lees dit artikel voor een goede profieltekst).

Doe dit, en gegarandeerd dat je binnen een paar dagen een date op de planning hebt staan.

Maar goed, door mijn enthousiasme over de mogelijkheden die je als single hebt, dwaal ik een beetje af.

Het komt er simpelweg op neer dat je op dit moment super veel vrijheid hebt. Je moet wel gek zijn om daar niet gebruik van te maken. Dat gezegd hebbende, laten we gauw verder gaan met…

5. Door alleen zijn wordt je een beter mens

Portrait of positive femaleDit is een verlengstuk op de vorige tip. En die daarvoor. En die daarvoo…

Ok. Je begrijpt mijn punt.

De reden dat ik hier zo op hamer vertel ik je aan de hand van een voorbeeld. Ik wil dat je je een groot blok hout voorstelt. Zie je het voor je? Mooi. Dat grote stuk hout is jouw brein. In jouw brein zitten allerlei overtuigingen. Deze overtuigingen zijn er in de loop der jaren als een spijker bij je in geslagen. Op een gegeven moment zitten die spijkers zo diep, dat ze onderdeel van jouw realiteit uit maken. Ze zitten dus moer vast.

Als je van zo’n overtuiging af wilt komen. Bijvoorbeeld die van dat “alleen zijn eenzaam is“. Dan is de eerste stap je er van bewust worden dat je deze overtuiging hebt. En dan vervolgens moet je tegenbewijs verzamelen. Net zoveel bewijs totdat de nieuwe overtuiging “alleen zijn is niet eenzaam” zwaarder weegt dan de oude overtuiging.

Dat is waarom ik in artikel zoveel voorbeelden geef

voorbeeldenSimpelweg omdat ik je zoveel mogelijk bewijs wil geven om die oude overtuiging te veranderen in de nieuwe. Dat is waarom ik hier zo op hamer. En waarom alle redenen in dit artikel zoveel op elkaar lijken.

Maar goed, ik dwaal weer eens af.

Op dit moment heb je een keuze.

Een keuze die een gigantische IMPACT heeft op de rest van je leven. Je kunt er nu namelijk voor kiezen om jezelf volop te ontwikkelen. Want zoals ik bij reden 4 al zei, je hebt nu meer vrijheid dan ooit.

Laten we daar dan ook handig gebruik van maken.

Ik wil dat je deze tijd gebruikt om het je droomleven te realiseren. Pak een stuk papier en een pen. Potlood mag ook. Schrijf vervolgens alle dingen op die je wil bereiken. Als je dat hebt gedaan. Ga er dan gelijk mee aan de slag.

Heb je altijd al psychologie willen studeren? Google naar de mogelijkheden.

Altijd al willen acteren, maar nooit gedaan omdat je ouders hier geen toekomst in zagen?

vraagTrek je stoute schoenen. Ja, de linker en de rechter. Strik beide veters goed vast. Minimaal met een dubbele knoop. En ga dan als de wiedeweerga naar de dichtstbijzijnde toneelschool en meld je aan voor de eerste beste acteerles.

En ja, soms betekent dit dat je bepaalde vrienden achter je moet laten.

Het is namelijk heel erg zo dat je binnen je vriendengroep een bepaalde rol hebt. Als jij jezelf ontwikkelt in een beter, dan neem je automatisch een andere rol aan. Nou kan het zijn dat je vriendinnen dit niet pikken. Als jij jezelf ontwikkelt, en zij niet, dan doen zij iets verkeerd.

Nou zijn er maar weinig mensen die daarmee kunnen dealen.

Dus proberen ze je tegen te houden. Net zoals de krab waar ik bij reden 2 over vertelde.

Als dat het geval is, dan is het misschien beter om afstand te nemen. Dat klinkt misschien heel bruut. En eng. Maar het is voor je eigen best wil. En geen paniek. De kans dat jij nieuwe vrienden maakt tijdens je ontwikkeling is groter dan je denkt. En niet zomaar vrienden. Maar vrienden die ook met hun persoonlijke ontwikkeling bezig zijn. Dit werkt aanstekelijk. Waardoor je sneller groeit. En sneller “niet eenzaam” bent.

6. Niet iedereen is het zelfde (ben jij een introvert of extravert?)

groot verschilIn 2003 schreef Jonathan Rauch – die zichzelf als een introvert beschouwt – een essay voor Atlantic magazine:

Do you know someone who needs hours alone every day? Who loves quiet conversations about feelings or ideas, and can give a dynamite presentation to a big audience, but seems awkward in groups and maladroit at small talk? Who has to be dragged to parties and then needs the rest of the day to recuperate? Who growls or scowls or grunts or winces when accosted with pleasantries by people who are just trying to be nice?

If so, do you tell this person he is ’too serious,’ or ask if he is okay? Regard him as aloof, arrogant, rude? Redouble your efforts to draw him out?

If you answered yes to these questions, chances are that you have an introvert on your hands – and that you aren’t caring for him properly.

Deze essay werd als een meesterwerk in ontvangst genomen. Niet zo gek als je je bedenkt dat er destijds nauwelijks iets over dit onderwerp te vinden was. Nu is dat wel even andere koek.

Je hoeft alleen maar te googelen naar “introvert extravert” en de websites schieten als padenstoelen uit de grond.

Wat er in de tussentijd is gebeurd?

wat is er gebeurdSimpel. Door middel van onderzoeken in de psychologie zijn we ontzettend veel te weten gekomen.

Nou ga ik je niet lastig vallen met ellenlange beschrijvingen van onderzoeken die hier naar zijn gedaan. Als je hier wel interesse in hebt dan raad ik je het boek “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking” van Susan Cain aan.

Wat ik je (in het kort) wil vertellen is dat er overduidelijke verschillen zijn.

De één is niet beter dan de ander. Ze zijn gewoon verschillend. Meer niet.

Maar het feit of je een introvert of extravert bent kan een hoop vertellen over wat je kunt doen om gelukkig te worden. Of dat nou is terwijl je alleen bent. Of dat je in een relatie ziet.

Dus even voor het gemak. Hier de grootste verschillen op een rij:

Introvert

Kwaliteiten: Rustig, Bescheiden, Bedachtzaam, Doorzetter, Geduldig, Zorgvuldig, Kan goed luisteren, Gedisciplineerd, Toegewijd, Kan goed analyseren.

Valkuilen: Aarzelend, Onzichtbaar, Traag, Koppig, Passief, Pietluttig, Gesloten, Star, Afstandelijk, Te kritisch.

Extravert

Kwaliteiten: Enthousiast, Openhartig, Spontaan, Direct, Makkelijke Prater, Speels, Levendig, Zelfverzekerd, Daadkrachtig, Initiatiefrijk.

Valkuilen: Fanatiek, Loslippig, Opdringerig, Bot, Slecht luisterend, Veel aandacht vragen, Oppervlakkig, Onrustig, Arrogant, Drammerig, Wispelturig, Groep verstoren.

De kwaliteiten en valkuilen heb ik trouwens van Wikipedia. Normaal schrijf ik alles zelf. Maar hun pagina over introverts en extraverts zit zo goed in elkaar, dat ik het onnodig vond om het wiel opnieuw uit te vinden.

7. Als je gelukkig bent met jezelf, ben je nooit eenzaam

blijOok al heb ik vrienden, familie, mijn liefdesleven. Ik vind het heerlijk om een paar uur per dag op mijn kamer alleen te zijn. Het liefst nog met een geluiddempende koptelefoon en een “niet storen” briefje op mijn deur.

Die tijd gebruik ik natuurlijk om het werk te doen wat sinds jongs af aan al leuk vindt: mensen helpen in hun liefdesleven.

Ik geniet van deze tijd voor mezelf. En ben dus nooit eenzaam wanneer mijn deur gesloten is.

Als ik dan toch behoefte heb aan sociaal contact, dan bel ik iemand op.

Jup, zo simpel kan het leven zijn.

Die vrijheid heb je nou eenmaal als je alleen (maar niet eenzaam;) bent.

Verder lijkt het me zo wel duidelijk dat alleen zijn niet eenzaam is. Althans, niets als je het advies uit dit artikel mee de praktijk in neemt. Het is namelijk heel erg makkelijk om ergens over te lezen. “Het licht te zien“. En er vervolgens niks mee te doen. Daarom wil ik afsluiten met de volgende quote:

If you do what you always did, you will get what you always got.

– Albert Einstein

Voordat je weer verdergaat. Nog één ding….

Als het goed is weet je nu dat alleen zijn niet eenzaam is. Dat het beter is om een relatie te nemen op het moment dat je je niet eenzaam voelt. Waarom sociale druk het een stuk moeilijker maakt om je denkbeeld te veranderen. En hoe je dit desondanks dat het moeilijk is, toch kunt veranderen.

Ik vind het fijn dat je helemaal tot hier bent gekomen met lezen.

Daarom heb ik nog een kleine verassing voor je. Zie het maar als een vervroegd verjaardagscadeautje.

Wat dit is?

Het nummer één mannengeheim.

Dat is mijn nummer één tip voor vrouwen om een man geobsedeerd met je te maken. Zodat wanneer je hebt geleerd hoe je gelukkig kunt zijn terwijl je alleen bent, je de man van je dromen aan de haak kunt slaan.

Als je mijn beste tip wil ontvangen, laat dan hieronder je e-mailadres achter. Ik stuur je dan het nummer één mannengeheim rechtstreeks – gratis en privé – naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

3 Reacties

  • Willemijn schreef:

    Hey Tim voor de verandering ben ik het helemaal met je eens! Volledig! Mooi geschreven.

  • Dag Tim,
    Eerst en vooral proficiat met je artikel! Verder nog een kleine bedenking:
    Je sprak van een papier en een pen te nemen en je droomleven te visualiseren en op te schrijven. Maar hoe weet je nu of de dingen die je opschrijft wel echt dingen zijn die je zelf wil en niet dingen die je wil net door je omgeving?
    groetjes

    • Tim Veninga schreef:

      Dat weet je nooit helemaal zeker. Maar het is inderdaad altijd goed om die vragen aan jezelf te stellen bij alles wat je opschrijft.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

    Send this to a friend