In dit artikel leer je:
- Wat de grootste fout is die je kan maken als je bang bent om verliefd te worden. Spits je oren, want hiermee voorkom je dat je toekomstige zelf verbitterd en met een naar gevoel terug denkt aan het verleden.
- Wat de meest voorkomende redenen zijn waarom vrouwen bang zijn om verliefd te worden, en hoe je hier het beste mee om kan gaan.
- Wat ik denk dat de nummer 1 oplossing is om er voor te zorgen dat je krijgt wat je wilt, zonder pijn te lijden. Volg mijn advies en je zult merken dat je gelukkiger in de liefde wordt dan ooit.
- Wat het geheim is wat de vrouwen die ik coach die me deze vraag stellen, in eerste instantie niet willen verklappen… Maar wat ze als ik het benoem allemaal moeten beamen.
- …en nog veel meer.
Ik krijg elke week honderden e-mails van verontruste vrouwen
De ene keer is het omdat ze in een relatie zitten die niet lekker loopt. De andere keer willen ze advies over een man die ze leuk vinden. En soms zit het er wat tussen in.
In andere gevallen komen vrouwen met vragen over zelfvertrouwen, uiterlijk versus innerlijk of wat mannen nou eigenlijk willen. Algemene vragen dus, die zijn bedoelt om te leren hoe je het beste je kan opstellen op de datingmarkt.
Er zijn weinig vragen die me zo stevig aangrijpen als de volgende vraag die ik met enige regelmaat zie terugkomen. Hieronder geef ik je een voorbeeld van Paula (niet haar echte naam), die mij vorige week een e-mail stuurde.
“Lieve Tim,
Ik heb een paar maanden geleden een man leren kennen. Hij is mooi, lief, grappig en slim: the full package. Maar ik heb 1 groot probleem.
Ik ben bang dat ik verliefd op hem wordt. Dit wil ik niet. Ik ken je niet zo goed, dus ik kan niet mijn hele levensverhaal erbij geven. Maar ik wil in ieder geval voorkomen dat ik weer verliefd wordt.
Hoe kan ik dit het beste doen?”
Nou lieve Paula…
…allereerst denk ik dat het heel moeilijk is om te voorkomen dat je verliefd wordt.
Er was een grote filosoof die zei: “Mensen kunnen kiezen of ze wat ze willen toelaten in hun psyche – maar ze hebben niet de keuze over wat ze willen.”
Ik denk dat dit hetzelfde werkt. Als jij een man heel graag wilt, dan kan je hier uit alle macht tegen vechten, maar je kan niet veranderen dat jij je aangetrokken tot hem voelt.
Dat hoeft ook niet. Iemand leuk vinden en zelfs verliefd worden op iemand wil niet zeggen dat je er direct naar gaat handelen. Zeker als je ouder wordt kun je merken dat je “een crush” hebt op iemand, maar minder de neiging hebt om daar gelijk in mee te gaan. Zonder dat je het nodig hebt om dit gevoel bij jezelf te ontkennen.
Maar wat moet je doen nu je dit gevoel begint te krijgen? De briefschrijver wil overduidelijk niet verliefd worden. Maar dat gaat niet lukken. Je kan alleen kiezen hoe je er mee om wilt gaan.
En als je wilt weten hoe je het beste met je verliefdheid om wilt gaan, dan wordt het ineens belangrijk om te weten waarom je niet meer verliefd wilt worden. En om daar achter te komen, heb ik een artikel geschreven met zeven vragen die jij je zelf kan stellen.
Ga alle vragen 1 voor 1 af, en wees een beetje kritisch. Denk goed na over wat er nou echt ten grondslag ligt aan je verlangen om je niet meer op deze manier emotioneel te laten raken. En als je het weet, mag je naar de volgende vraag.
Dus ben je er klaar voor? Mooi.
Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:
Vraag 1: Laat jij je leiden door angst?
Ben je bang om opnieuw verliefd te worden? En is dat de reden dat je het koste wat het kost wil voorkomen?
De meeste vrouwen die ik hier face-to-face over spreek roepen in het begin om het hardst dat ze koste wat het kost niet meer verliefd willen worden. Maar als ik even doorvraag, heeft het heel weinig met “willen” te maken. Het is meer dat ze bang zijn voor wat de verliefdheid gaat kosten.
“Want alles in het leven brengt kosten en baten met zich mee.”
Lusten en lasten. Pijn en plezier. Dat is voor verliefdheid niet anders.
Je loopt de kans dat je hart wordt gebroken. Dat je liefde niet door de ander wordt beantwoord. Dat je een relatie met iemand aan gaat, en dat het niet werkt – en je dus het gevoel krijgt dat je een groot gedeelte van je leven in een relatie hebt gestoken die achteraf niet de moeite waard blijkt te zijn.
Maar hoe het ook zij:
“Angst is nooit een goede raadgever.”
Of het nou ervoor zorgt dat je iets wel of iets niet doet, ik denk dat het altijd onverstandig is om iets te doen alleen vanuit angst.
Of het nou de angst is om iets moois mis te lopen, of de angst om een risico te lopen, in beide gevallen ben je niet bezig met wat je echt wilt hebben…
Ik denk dat het heel belangrijk is om goed na te denken over wat je wilt in het leven. Daar je zinnen op te zetten, en daar met je hele hart voor te werken. Als je dat namelijk doet, zul je merken dat alles in je leven veel makkelijker gaat.
Niet zo zeer omdat je geen risico loopt, en ook niet omdat het geen moeite kost. Maar puur het feit dat jij er kiest om er volledig voor te gaan, maakt dat je niet continu aan het dralen bent over wat je moet doen. En veel van mijn coachingsklanten verspillen ontzettend veel energie door voortdurend te twijfelen.
Hun angst zorgt dat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Of het nou gaat om het aanspreken van mannen (en willen voorkomen dat je afgewezen wordt) of het stellen van grenzen in een relatie. Ik kan je helpen met tips en trucs om beide voor elkaar te krijgen, maar aan het eind van de dag zal jij de juiste stappen moeten zetten om het waar te maken.
En als je er achterkomt dat jij je te veel laat leiden door je angst, dan is het tijd voor de volgende vraag.
Vraag 2: Weet je hoe mooi de liefde is?
Ik vertelde net al dat alles in het leven risico’s met zich meebrengt. Maar wat ik ook noemde, is de andere kant van de medaille. De lusten van de lasten. De baten die je krijgt als je kosten maakt.
De winst die het je oplevert als je een investering durft te maken.
“En de liefde is niet anders.”
Verliefdheid is prachtig. Je voelt je goed, het is ontzettend spannend, en misschien wordt je wat klunzig. Al met al kan je niet stoppen met denken aan je crush.
Het stuk waarin je dit nog niet met de ander hebt gedeeld is geweldig. Je krijgt de kans om een prachtig gevoel te ervaren. En wanneer het wederzijds blijkt te zijn, is de verliefdheid het prachtigste stuk van een relatie. Het is ontzettend leuk en puur.
“Hoe kan je daar nou bang voor zijn?“
Ik denk dat dit simpelweg niet kan. In mijn ervaring zijn mensen die bang zijn voor de liefde, niet bang voor de liefde zelf. Maar bang voor de consequenties die dit mogelijk met zich meebrengt.
Daarom is het belangrijk om je te beseffen dat de lusten en de lasten van de liefde twee verschillende onderdelen zijn. Je kan er alles aan doen om de lusten te maximaliseren, terwijl je de lasten minimaliseert. Oftewel: het plezier zo groot mogelijk maakt, terwijl je de pijn beperkt.
Maar ik geef je alvast een “spoiler alert” op de rest van dit artikel. Het is nooit volledig mogelijk om uit te sluiten dat je pijn krijgt doordat je verliefd wordt.
En waarom dat is, lees je zometeen.
Vraag 3: Wat is de reden dat je niet verliefd durft te worden?
Wat is de pijn waarvoor je bang bent als je verliefd wordt?
Of anders gezegd: welke kosten denk je niet te kunnen dragen als je voor de liefde kiest?
Natuurlijk is het niet slim om een nieuwe auto op afbetaling te kopen, als je maar een paar euro op je rekening hebt staan.
Daarom wil ik rustig met je kijken of je angst gegrond is, en wat je er aan kan doen om ervoor te zorgen dat je niet ergens instapt waar je niet meer uit komt.
Maar in tegenstelling tot het kopen van een auto, vallen de kosten van liefde in feite wel mee.
Er zijn een aantal oorzaken wat het wel wat ingewikkelder maakt.
“Ik ben verliefd op mijn neef“
Ja, dat is wel een probleem. Ik begrijp heel goed dat je dit lastig vindt, als je dit overkomt. Je kan er helemaal niets aan doen, maar natuurlijk is het niet goed om er naar te handelen.
In zo’n geval raad ik je aan om je rustig te focussen op iemand anders. Er is simpelweg geen andere oplossing.
“Ik ben verliefd op een man die bezet is.”
Dit komt wat vaker voor dan verliefd worden op je neef. Hoewel ik moet toegeven dat het lastig is om verliefd te worden op een man met een vriendin – niet uit eigen ervaring overigens, maar vanuit alle vrouwen die ik hiermee heb geholpen – wil ik je wel waarschuwen om niet in de val te trappen dat dit een onmogelijke situatie is.
Je kan er voor kiezen om je te focussen op iemand anders, en je verliefdheid te laten gaan. Maar als je denkt dat deze man wel eens de ware zou kunnen zijn, dan is het alsof je weet dat je een winnend loterij ticket in handen hebt, maar dit toch doorscheurt.
Iemand tegen komen waar jij je echt helemaal thuis bij voelt en waar je van denkt dat die wel eens de ware zou kunnen zijn, is een prachtige ervaring. Het komt nou eenmaal voor dat die persoon op dat moment al bezet is. Hoe je daar het beste mee kan omgaan, lees je in dit artikel.
“Ik ben verliefd op een onbereikbare man“
Ik krijg af en toe e-mails van vrouwen die ontzettend verliefd zijn op:
- Een popster
- Een acteur
- Iemand die ze nog nooit hebben ontmoet, maar alleen berichtjes mee hebben uitgewisseld op Tinder
In alledrie de gevallen heb je de persoon in kwestie nooit ontmoet, en ben je verliefd geworden op basis van een beeld dat iemand van zichzelf geschapen heeft. Hoewel dit voorkomt wil ik je in dit geval aanmoedigen om je telefoon neer te leggen en je DVD’s van deze popster of acteur weg te geven, en om je heen te kijken. Je wilt niet weten hoeveel ontzettend leuke, knappe en sexy mannen er in Nederland rondlopen, die niet kunnen wachten om jou te ontmoeten.
“Ik ben verliefd op een onbereikbare man.”
Dit kan zijn omdat hij een foute man of een player is of omdat hij emotioneel onbereikbaar is. Beide situaties zijn heel vervelend, maar wel behoorlijk verschillend.
Een foute man is iemand die zich niet bekommert om jouw emoties
Hij vindt zichzelf een stuk belangrijker. Dit kan gaan van “een beetje arrogant” tot “ziekelijk narcistisch“. In zo’n geval is het belangrijk om goed op jezelf te letten, want in het slechtste geval krijg je te maken met een hoop pijn wanneer je met zo’n man omgaat.
De echt foute man – het type wat je slaat of emotioneel verwaarloosd – doet meer kwaad dan goed. Als ik jou was zou ik een bezemsteel kopen, opmeten hoe lang deze is en er voor zorgen dat je ten alle tijde minstens op deze afstand blijft van een dergelijke man. Er zijn namelijk genoeg leuke mannen in Nederland die een dame wel goed kunnen behandelen.
Natuurlijk besef ik me dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Als je verliefd bent, heb je nou eenmaal niet heel veel invloed op je gevoelens. Jij hebt er ook niet voor gekozen om op deze man verliefd te worden, dat is zomaar gebeurt.
Net zoals je bij een emotioneel onbereikbare man er ineens achter kan komen dat je gevoelens voor hem hebt. Wanneer je daar bang van wordt, is die angst natuurlijk gegrond. En net zoals bij de foute man is de vraag:
“Wil je niet iemand die 100% voor jou gaat? Iemand die je goed behandelt, en die je lief heeft?“
Buiten deze extreme, minder vaak voorkomende varianten van angst om verliefd te worden, is er ook de huis-tuin-en-keuken variant die vrijwel iedereen in meerdere of mindere mate heeft.
“Ik ben bang voor liefdesverdriet.”
De meeste gevallen die ik tegenkom in mijn coachingspraktijk van vrouwen die bang zijn om verliefd te worden, hebben er mee te maken dat een vrouw enorm last heeft gehad van liefdesverdriet (leestip: 25 manieren om van je liefdesverdriet af te komen)
In zo’n geval heeft een vrouw vaak al een leuke man ontmoet die interesse in haar heeft. Maar dit doet haar denken aan de vorige man waarmee ze een mooie tijd in ging – en hoe hard en pijnlijk dit afliep. Dit kan je doen besluiten om er maar helemaal niet meer aan te beginnen.
Als je tot die categorie behoort, ga dan naar vraag 4.
Vraag 4: Wil jij je geluk opschorten omdat je bang bent voor ongeluk?
Oftewel: wil jij de plezier van de liefde niet meer ervaren, puur omdat er ook pijn bij kan komen kijken?
Dat snap ik als je een hele nare ervaring hebt gehad. Tuurlijk is het vervelend wanneer je hart wordt gebroken. Het is 1 van de meest pijnlijke dingen die je kan mee maken. Maar weet je wat er mis is met deze gedachtegang?
“Stel je voor dat je ervoor kiest om je liefde compleet uit te schakelen.”
Dan heb je weliswaar de pijn van de liefde niet meer. Maar het plezier heb je ook niet. Het gevolg is dat je comfortabel leeft, maar nooit echt gelukkig kan worden.
Want het is best leuk, een fijne maaltijd of een gezellig feestje. Lekker een filmpje pakken met vrienden, en een beetje zwoegen op je werk als tijdverdrijf. Maar laten we eerlijk zijn. Zonder iemand waar je van houdt, is het alsof er iets mist.
Als jij jezelf dit onthoudt, zorg je ervoor dat je iets mist waar vrijwel ieder mens van geniet. Het leven is zoveel leuker als je iemand hebt om het mee te delen. Een intieme relatie kan zoveel meer voldoening in het leven scheppen, dat het zonde zou zijn als je deze helemaal laat schieten.
“Liefdesverdriet doet inderdaad veel pijn“
De pijn kan zo groot zijn dat je het niet meer wil proberen. Maar in dit geval wil ik je uitnodigen tot een gedachte-experiment.
Wat nou als je er voor zou kiezen om je niet te laten kisten door de pijn? Wat als je zegt: “Dit doet mij zoveel pijn, dat ik er voor ga zorgen dat ik het de volgende keer veel beter doe?”
In dat geval gebruik je de pijn om jezelf te motiveren. Je laat je er niet door kisten, maar je gebruikt het om een stap omhoog te zetten. Je kiest er bewust voor om het als motivator te gebruiken, in plaats van dat het als een molensteen om je nek hangt en je verder naar beneden sleurt.
Je kan kiezen voor zelfmedelijden, of je kan de moed opbrengen om je pijn te gebruiken om te groeien. Ik weet dat het niet makkelijk is, maar ik denk dat iedereen in zijn leven ooit de kans krijgt om te kiezen voor het laatste. Zodra je voelt: “Het is genoeg geweest“, dan wordt het tijd om de pijn die je voelt om te zetten in iets positiefs.
“Dat betekent niet dat er garanties zijn“
Ik kan je niet garanderen dat wanneer jij er voor kiest om je pijn niet meer tussen jou en het plezier van de liefde in te zetten, alles automatisch op zijn plek valt. Het leven is niet als een gemiddelde romantische comedy, waarin de hoofdpersonen elkaar aan het eind altijd weten te vinden. Waarna de aftiteling verraadt dat het niets meer was dan een op film vastgelegde illusie, uitgebeeld door mensen die daar veel te veel voor worden betaald.
Het leven is harder en meer onvoorspelbaar dan een film. Het is onmogelijk te zeggen wat er gaat gebeuren. Het enige wat je kan doen is je schouders er onder zetten, en het beste van maken. Oftewel: je focussen op je verlangens en de rest zelf invullen.
Dat betekent dus dat je een bewuste keuze maakt om het plezier van de liefde boven de potentiële pijn te zetten. Je weet immers niet of je die pijn daadwerkelijk gaat tegen komen. Wat je wel weet is dat wanneer je thuis blijft en niets doet, je sowieso niet het plezier krijgt.
Er is maar 1 logische conclusie, en dat is dat je de stap neemt om toch voor het plezier te gaan.
“Als je ervoor kiest om dit niet te doen, dan geef je effectief je levensgeluk op uit angst voor pijn.”
En zoals je hebt begrepen van eerder in dit artikel, vind ik angst een hele slechte raadgever. Dat betekent niet dat je niet bang mag zijn. Maar ik wil je vragen om alsjeblieft de moed op te brengen om er gewoon doorheen te bijten. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.
Vraag 5: Als jij 20 jaar in de toekomst kijkt, ben je dan helemaal alleen of heb je een relatie?
Als het antwoord het laatste is, dan raad ik je helemaal aan om vooral voor je verlangens te gaan.
Wat ik nog wel eens zie gebeuren is dat mensen die bang zijn om verliefd te worden, in een relatie komen waar ze helemaal niet verliefd op zijn.
Als je niet van iemand houdt, dan is er ook geen mogelijkheid voor die ander om je hart kapot te maken. Maar de pijn van bij iemand zijn die je niet vervult is ook geen fijn gevoel. Je ruilt hier de kans op een gebroken hart in voor een hart wat de hele tijd onder druk staat.
Tegelijkertijd zijn er ook mensen die zichzelf graag in een relatie willen terug zien, maar niet de juiste stappen nemen om daar te komen. Een angst voor de pijn die liefde met zich mee kan brengen, is hier een groot onderdeel van. Dus als je bang bent om jezelf te laten gaan, maar wel in de toekomst een relatie wilt…. Dan weet je dat dit eigenlijk niet samen gaat.
“Denk bij elke beslissing die je maakt aan je toekomstige zelf.”
Ben je het meest gebaat bij een relatie met iemand waarvan je houdt, of waarvan de kans het grootst is dat deze je hart niet breekt?
Wil jij je gevoel van verliefdheid negeren als dit betekent dat je als oude vrouw niemand hebt om je leven mee door te brengen?
Is het eerlijk naar de ware: de man die zo enorm verliefd op je is en geen genoeg van je kan krijgen, dat jij zijn liefde niet beantwoordt, ook al voel jij hetzelfde? Wat vind je toekomstige zelf er van?
Vraag 6: Zie je beren op de weg?
Er kunnen emotionele redenen zijn waarom je bang bent om verliefd te worden. Maar wat ook kan gebeuren, is dat je een goede reden denkt te zien om niet verliefd te worden.
In feite ben je nog steeds op dezelfde manier bang als ik hier boven heb beschreven, maar grijp je de situatie als excuus aan om er niet in mee te gaan. Dit is bijvoorbeeld in de volgende situaties het geval:
“Ik ga over twee maanden voor zes maanden naar Australië en ben hierdoor bang om verliefd te worden.”
Ik weet niet wat de reden is dat je geen relatie wilt met iemand terwijl je in een ander land zit. Dat is een keuze die je voor jezelf moet maken. Maar wie zegt dat er niet een oplossing is voor dat probleem?
Misschien is hij het roerend met je eens, en kunnen jullie gewoon van elkaar genieten voor twee maanden lang en daarna afstand nemen. Dat is verdrietig, maar doordat jullie daar zelf voor kiezen zal de pijn uiteindelijk meevallen. Er is nogal een verschil tussen zelf een punt achter een relatie zetten, of dat iemand anders dit voor je doet.
Maar stel nou dat je er voor kiest om jezelf toch te laten gaan, en je lekker verliefd met hem te voelen. Je krijgt dan de kans om liefde in je hart toe te laten, iets wat de grote geneugten des levens is.
Je kan er altijd voor kiezen om de relatie te onderhouden via alle technologische mogelijkheden die er tegenwoordig zijn
Denk hierbij aan:
- Bellen
- Skype
- Facebook Messenger
- Facetime
- En alle andere apps die er tegenwoordig zijn
Dit is niet hetzelfde als tegen over elkaar zitten of samen iets leuks doen, maar je kan niet ontkennen dat je tegenwoordig meer mogelijkheden dan ooit hebt om contact met iemand te maken. Ik zou de liefde van je leven – en zelfs een huis-tuin-en-keuken verliefdheid – nooit laten schieten, puur omdat je niet weet hoe jij je over twee maanden gaat voelen.
In het slechtste geval heb je een prachtige twee maanden, en daarna een verdrietig weekje omdat je hem mist. In het beste geval valt het met dat missen best mee, houden jullie contact via alle technologische hoogstandjes die er zijn en komen jullie na zes maanden weer samen.
“Ik ben verliefd op mijn baas of collega“
Elders op deze website heb ik artikelen geschreven over hoe je hier mee kan omgaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om hier alsnog wat van te maken. Maar het belangrijkste wat ik je wil meegeven is dit:
Je baan is iets wat je doet voor geld. Liefde is iets wat je doet voor je geluk.
Geluk is niet te koop. Je kan altijd een nieuwe baan vinden, maar een nieuwe liefde is niet zo eenvoudig.
Je denkt misschien dat het heel ingewikkeld is om een collega te versieren, of een relatie te onderhouden terwijl je met elkaar werkt. Dat valt gelukkig mee. Er zijn genoeg mogelijkheden voor, zelfs als het bedrijf waar je werkt daar strenge regels tegen heeft ingesteld.
Maar het betekent wel dat je moet beginnen met het denken in oplossingen in plaats van te blijven hangen in problemen. Ik snap waarom je het een lastige gedachte vindt, maar vele vrouwen zijn je voor gegaan. Zolang je het op een sociaal intelligente manier aanpakt, is er geen enkele reden waarom je niet zou kunnen daten met iemand die jij op je werkt hebt ontmoet.
Vraag 7: Ben je niet al verliefd op hem?
De meeste vrouwen die mij een e-mail sturen om me te vertellen dat ze bang zijn om verliefd te worden, zien 1 ding over het hoofd.
Ze zijn het al.
“De eerste zaadjes van het gevoel zijn gepland.”
Je kan er op zo’n moment voor kiezen om het beginnende plantje water te geven – of het niet te verzorgen, en het daardoor af te laten sterven.
Dit is een langzaam en pijnlijk proces, waarbij jij je gevoelsleven verdooft. Het is namelijk niet mogelijk om met 1 ruk het plantje er uit te trekken. Het enige wat je kan doen is stoppen met de liefde die je voelt te verzorgen, en hopen dat het minder wordt.
Wil jij dat jezelf echt aan doen?
“Als een vrouw mij mailt om hier een vraag over te stellen, is ze vaak al verliefd.”
Ik raad je aan om jezelf niet te kort te doen en de liefde toe te laten in je leven. Ook al had je het niet gepland, ook al komt het ongelegen en ook al weet je niet wat je moet doen.
Focus je op wat jou gelukkig maakt. Niet wat je een comfortabel gevoel geeft, of het vermijden van je angst. Dat brengt je geen spat verder. En soms moet je een sprong in het diepe nemen, om de intensiteit van het leven ten volle te kunnen ervaren.
Zo. Dit waren mijn zeven vragen voor wanneer je bang bent om verliefd te worden.
Ik heb er alle begrip voor. Misschien klink ik in dit artikel af en toe een beetje hard. Dat komt omdat ik je graag wil helpen, en voorkomen dat je als je oud en gerimpeld bent met spijt terug kijkt op deze jaren van je leven.
Soms is het beter om een gokje te wagen met de kans op een grote beloning, dan om niets te zien en zeker te weten dat deze beloning aan je neus voorbij gaat.
Ik wens je alle succes van de wereld.
“En dan nog iets.”
Als jij bang bent om verliefd te worden, kan dit ook zijn omdat je vreest dat jouw gevoel onbeantwoord blijft.
In dat geval heb ik een simpele oplossing voor je.
Deze oplossing heb ik opgeschreven in een klein boekje, wat ik “het Mannengeheim” noem.
Het is niet voor niets de titel van deze website. Als je namelijk weet wat het Mannengeheim is, dan heb je de touwtjes in handen. Je kan die ene, speciale man die jij zo graag wilt hebben helemaal verliefd op je maken.
En weet je wat het mooie is?
Dit boekje is helemaal gratis.
Het enige wat je hoeft te doen is hieronder je e-mail adres achterlaten. Ik beloof daar zorgvuldig mee om te gaan, en er alleen voor te zorgen dat je het gratis boekje krijgt toegezonden.