Bindingangst? Test Of Je ’t Hebt Met Deze 17 Symptomen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 30 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 17 oktober 2021

In dit artikel leer je:

  • Waarom bindingsangst niet hetzelfde is als geen relatie willen aangaan met een bepaald persoon.
  • Wat de oorzaak is van bindingsangst, en waarom het zinvol is om je hier bewust van te zijn.
  • Hoe je voorkomt dat je eenzaam en ongelukkig blijft in de liefde, ondanks dat je bindingsangst hebt. Hint: er is een weg eruit, en je vindt hem in dit artikel.
  • Wat de nummer 1 realiteitsverstoring is die mensen met bindingsangst hebben, en hoe je deze in je voordeel kan gebruiken om een leuke relatie te vinden en te houden.

Ik krijg veel e-mails van vrouwen die twijfelen of ze bindingsangst hebben…

mailEn dat begrijp ik heel goed. Het is namelijk niet zo makkelijk in te schatten of je hier wel of geen last van hebt. Wat je op internet hierover leest, is vaak heel verwarrend. De informatie spreekt elkaar tegen en de testjes die op andere sites staan, zijn vaak heel simplistisch. Terwijl bindingsangst juist zo’n serieuze zaak is.

Bindingsangst-test.

Bindingsangst kan namelijk je liefdesleven grondig verpesten. Het zorgt ervoor dat het heel moeilijk wordt om een intieme relatie te beginnen en te houden met een man die echt de moeite waard is. Mensen met bindingsangst blijven of alleen of starten een relatie met iemand die eigenlijk niet zo goed bij hen past. Hierdoor zijn ze ervan verzekerd dat ze een enkeltje boeken naar ongeluk in de Liefde.

Gelukkig kan ik je verzekeren dat er een weg uit is. Die is eigenlijk vrij eenvoudig, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je dit het beste aan kan pakken.

Hoe dat precies moet, is iets voor een ander artikel. In dit artikel wil ik iets veel belangrijkers doen. Namelijk je uitleggen wat bindingsangst precies is, en je een test geven waaruit je kan opmaken of jij er last van hebt.

De reden dat dit nog belangrijker is dan er alles aan doen om ervan af te komen…

bindingsangst… is dat dit de laatste tien keer makkelijker wordt als je begrijpt wat voor probleem eraan ten grondslag ligt.

Als je heel goed begrijpt waar de schoen wringt, kan je aanpassingen maken in de schoen zodat hij voortaan lekker loopt.

Ik weet uit mijn ervaring als coach dat het absoluut geen zin heeft om mensen te vertellen wat ze moeten doen zonder ze eerst duidelijk te maken waarom. Als ze hun probleem begrijpen, komen ze vaak zelf op het idee wat ze kunnen doen om dit zo snel mogelijk op te lossen. Vaak ontdek ik via deze weg dat zij ideeën hadden waar ik nog niet op was gekomen. Althans, in mijn beginjaren. Tegenwoordig doe ik dit werk al zolang dat ik nauwelijks verrast wordt. Maar als jij een betere manier hebt of aanvullende symptomen kent van bindingsangst, laat dan vooral een berichtje achter in de reacties. Ik houd ervan om verrast te worden.

Goed. Om te bepalen of jij bindingsangst hebt, heb ik hieronder 17 symptomen opgeschreven. Bij elk symptoom leg ik ook uit wat dit met bindingsangst te maken heeft. Zo kan je dit gebruiken om optimaal aan je bindingsangst te werken mocht, je het inderdaad hebben.

Ben je er klaar voor? Hier komen de 17 symptomen van bindingsangst.

Maar voordat we echt beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:



Symptoom 1: Bindingsangst is niet hetzelfde als geen relatie willen met een bepaald persoon

groot verschilVeel vrouwen die dit artikel hebben opgezocht, zullen dat hebben gedaan omdat ze op dit moment in een relatie zitten met iemand waarvan ze niet weten of ze ermee door willen.

In het heetst van de strijd kan het zijn dat je partner heeft geroepen: “oh, je hebt gewoon bindingsangst.

Maar bindingsangst is niet hetzelfde als niet meer verliefd op iemand zijn, of simpelweg geen relatie met hem willen.

Zeker als je net aan het daten bent, en je weet niet of je een relatie met deze man wil. Dan is het beter om er gewoon een punt achter te zetten en niet verder te twijfelen.

Er is namelijk niets mis mee om ervoor te kiezen niet met iemand verder te gaan.

De belangrijkste beslissingen van ons datingleven zijn niet met wie we eindigen, maar met wie we niet verdergaan. Je zal merken dat als je leert om “nee” te zeggen tegen de verkeerde personen, dat de liefde van je leven veel sneller op je pad komt.

Het kan ook zijn dat je even geen behoefte hebt aan een relatie. Dat wanneer je aan het daten bent, iemand zo hard van stapel loopt, je er weinig mee kan. Puur omdat je er op dit moment geen behoefte aan hebt.

Dat is ook niet hetzelfde als bindingsangst. En het is ook niet zo vreemd dat je een beetje twijfelt, maar maak je geen zorgen. Er is niets aan de hand.

Als je nog niet zeker weet of je wel of niet bindingsangst hebt, kan je hieronder verdergaan met de volgende vraag van de test.


Symptoom 2: Je bent bang om een lange relatie aan te gaan

wees niet bangHet geeft je een ongemakkelijk gevoel om je echt aan iemand te hechten. Ook als je enorm verliefd bent.

Dit is tegenstrijdig. Mensen die geen last hebben van bindingsangst willen zich juist hechten aan iemand waar ze verliefd op zijn of waar ze veel van houden. Bij mensen met bindingsangst is het tegenovergestelde het geval. Ze proberen zo hard mogelijk te vermijden om een relatie te beginnen of te onderhouden met die persoon waar ze het meeste van houden.

Redenen die worden gegeven wanneer iemand geen relatie wil aangaan, hebben dan vooral te maken met het kwijtraken van de eigen vrijheid en onafhankelijkheid. Dit wordt vaak als excuus aangegrepen om te verbergen dat de persoon bang is voor een relatie.

In plaats van dat een relatie wordt gezien als een bron van plezier, wordt het gezien als een soort martelwerktuig, waar je aan vastgebonden wordt en waarbij je stilletjes de pijn moet ondergaan. Terwijl dat niet is hoe een relatie hoort te zijn.

Als je relatie zo is, dan is het geen schande om eruit te stappen. Maar als het alleen je angst is dat je relatie zo uitpakt en is deze in realiteit gewoon OK, dan is er sprake van bindingsangst.


Symptoom 3: Je voelt je aangetrokken tot de onbereikbare mannen

foute manBindingsangst is een naar probleem omdat het meerdere vormen kan aannemen.

Een veel geziene vorm is dat een vrouw overduidelijk bang is om een relatie aan te gaan, en dit oplost door telkens verliefd te worden op mannen die niet beschikbaar zijn voor een relatie.

Denk hierbij aan mannen die emotioneel niet beschikbaar zijn. Omdat ze andere dingen te doen hebben, niet dezelfde gevoelens voor haar koesteren of misschien al in een relatie zitten.

Gek genoeg is het voor een vrouw met bindingsangst makkelijker om bij iemand te blijven die niet van haar houdt, dan om bij iemand te blijven die wel van haar houdt. Iemand die niet van haar houdt geeft haar weliswaar niet de liefde waar ze zo naar verlangt, maar ze is daarmee ook veilig van de nadelen van deze liefde. Althans, zo denkt zij er over. In werkelijkheid heeft echte liefde maar weinig nadelen, en is het haar angst die tussen haar en die liefde in is komen te staan.

Daarnaast is er natuurlijk ook het geval van de foute man. Als je continu verliefd wordt op foute mannen, die om wat voor reden dan ook je slecht behandelen, is dat ook een indicatie dat je bindingsangst hebt. Foute mannen hebben weinig vermogen tot oprechte liefde, waardoor ze een makkelijk tussenstation zijn voor een vrouw die zich niet wil binden.

De reden dat vrouwen met bindingsangst gaan voor iemand die onbereikbaar is, is dat het de interne verlamming niet blootlegt. Wanneer je op iemand zou vallen die voor je kan gaan, dan zou dat betekenen dat jij moet laten zien dat je dat eigenlijk niet wilt. Wanneer je telkens valt voor mensen die je minder geven dan jij aan hen, voorkom je dit hele probleem. Je kan je eigen vrijheid voelen zonder dat je hiermee met je bindingsangst in de knel komt.


Symptoom 4: Je hebt constant oordelen over de relaties van anderen

Portrait of amorous young woman embracing her happy husband

Je kent ze wel. De mensen die continu kritiek hebben op anderen met een relatie. Ze denken dat die personen nooit gelukkig kunnen zijn, of zichzelf voor de gek houden. Terwijl de mensen in een relatie daadwerkelijk gelukkig zijn.

Deze realiteitsverstoring komt doordat iemands eigen angst zo diep zit, dat het brein daar bewijzen voor gaat zoeken. Als dat betekent dat de hele wereld fout zit – namelijk iedereen met een relatie – dan is dat maar zo.

Het is heel makkelijk om kritiek te geven op de buitenwereld, zonder zelf wat aan je situatie te veranderen. Iemand met bindingsangst zal de positie van beoordelaar altijd verkiezen boven het ondernemen van actie. Het is namelijk veel makkelijker op deze manier.

Maar hoe komt dit dan?

Als je bindingsangst hebt, dan heb je negatieve associaties bij een relatie.

Je denkt dat er in een relatie altijd onder de oppervlakte iets naars aan het gebeuren is. Dat de personen elkaar gebruiken, één van hen de ander pijn doet, of ze in werkelijkheid niet van elkaar houden. Je bent ervan overtuigd dat er in elke relatie wat fout zit. Van dit standpunt ben jij je niet bewust. Het zit opgeslagen in je brein, doordat je de associatie hebt opgebouwd dat relaties iets negatiefs zijn.

Maar wanneer je andere mensen met een relatie ziet, komt dit er plotseling uit. Je hebt allemaal overtuigingen over de negativiteit binnen andermans relatie. Het binden aan elkaar, wat de meeste mensen als iets positiefs zien, zie jij als iets slechts, en je laat geen moment voorbijgaan om dat aan de rest van de wereld te laten merken.

Elke relatie wordt dan een bevestiging van je eigen onbewuste denkbeeld dat relaties slecht zijn. Ook al zijn de daadwerkelijke deelnemers eraan dolgelukkig met elkaar.


Symptoom 5: Je houdt van de jacht, maar niet van de prooi

jagende manDit is een valkuil waar veel vrouwen onbewust intrappen. Ze zeggen: “Ja, ik ben een sterke onafhankelijke vrouw. Ik houd van de jacht. Ik houd ervan om een man te veroveren. Het daten vind ik spannend. Maar op een relatie zit ik niet te wachten.

Wat hier in werkelijkheid gebeurt, is dat diezelfde sterke onafhankelijke vrouw enorm bang is om intiem met iemand te worden. Tuurlijk is het spannend om met elkaar te daten. En om nieuwe mensen te leren kennen. Maar wat als je deze mensen hebt leren kennen. Zijn ze dan ineens niets meer waard voor je?

De oorzaak hiervan is heel simpel. Een vrouw met bindingsangst kan in de waan verkeren dat ze vooral gaat voor de jacht en dat alles daarna niet zo interessant is. Maar in werkelijkheid is ze bang voor het stuk wat erna komt. Ze weet uit ervaring dat dit niet haar sterkste punt is. Ze weet ook niet hoe het moet, omdat ze al haar aandacht en tijd heeft gefocust op het jagen. Een relatie onderhouden, is een hele andere vaardigheid dan iemand verleiden.

En zoals bij elke vaardigheid, geldt een mate van zelfvertrouwen…

zelfvertrouwen-met-mannenJe zelfvertrouwen op een bepaald vlak bestaat uit je gevoel voor competentie, gecombineerd met het risico wat aan falen verbonden zit. Als je “houdt van de jacht” geef je aan dat je zelfverzekerd bent. Dat je weet dat je goed bent in jagen, en dat het risico als het niet lukt niet zo groot is. Je geeft daarmee aan dat het niet zoveel waarde voor je heeft.

Tegelijk is het zo dat wanneer jij je incompetent voelt in een relatie, bijvoorbeeld omdat je er weinig ervaring mee hebt, dit een groot probleem vormt als je bindingsangst hebt. Het risico wat je voelt voor als de relatie mislukt is in bindingsangst heel groot. En dan bedoel ik met mislukken niet dat het uit gaat. Dit wordt door mensen met bindingsangst als een bevrijding ervaren. Nee, ik bedoel dat de relatie eenzijdig wordt. Dat de persoon met bindingsangst letterlijk of figuurlijk klappen gaat vangen en er niet meer aan kan ontsnappen. Dan is het risico om in een relatie te stappen heel groot. En als je er al niet zo veel oefening in hebt, dan is het makkelijker om er niet aan te beginnen en te doen alsof je een sterke, onafhankelijke vrouw bent die houdt van de jacht.


Symptoom 6: Je bent bang zijn aandacht kwijt te raken

bang-zijnAls je als vrouw “houdt van de jacht” en het moeilijk vindt om de stappen daarna te doorlopen, dan betekent dit meestal dat je bang bent om zijn aandacht kwijt te raken.

Het is iets wat bindingsangst een stukje erger maakt. Als je een relatie ingaat, betekent dit dat je geconfronteerd zult worden met je angsten. Dat je relatie een tijdje zwaar zal worden, waardoor je minder aantrekkingskracht en vuur zal ervaren met je partner. Als je hebt gemerkt dat het hierdoor heel lastig wordt om een relatie te onderhouden, dan zal je ook wel gek zijn als je in de toekomst staat te trappelen om hier verder mee te gaan.

Dus beweer je maar dat je houdt van het spel, of vermijd je om intiem te worden met een man die je leuk vindt. Maar de prijs die je hiervoor betaalt, is hoog. Je ervaart nooit de tevredenheid van voor lange tijd je leven met iemand delen. Dat is een prijs waarvan ik vind dat niemand deze hoeft te betalen.


Symptoom 7: Je fantaseert over de ideale partner zonder relaties aan te gaan

type man testIk denk dat iedere vrouw wel zo’n vriendin heeft. Die altijd aan het fantaseren is over haar ideale partner. Of bij elke eerste date denkt “dat dit de ware is“. Terwijl ze in werkelijkheid altijd na een paar dates afhaakt, of op iemand uitgekeken is.

Fantaseren over de ideale partner is een makkelijke manier om te ontwijken dat je het werk van een relatie moet doen. Zeker als je bindingsangst hebt, is dit een zware dobber. En als je alleen maar fantaseert over de ideale partner, en niet verder komt dan dat, dan voorkom je dat je de pijn en de teleurstelling moet doorgaan als het allemaal niet werkt. Je maakt het hiermee makkelijker voor jezelf op de korte termijn.

Maar de kosten op de lange termijn zijn hoog. Doordat je niet het gevecht aangaat, verspil jij je energie aan mensen die uiteindelijk niet de ware voor je zijn. Ook als je fantaseert, is dat verspilde energie. Een fantasie kan nooit de liefde van je leven vervangen. Het voorkomt dat je ernaar op zoek gaat, en als je hem hebt gevonden, voorkomt fantaseren dat je de commitment toont die nodig is om een relatie te laten slagen. Het is één van de meest hardnekkige symptomen van bindingsangst.


Symptoom 8: Je zoekt een excuus om het uit te maken

slecht excuusVrouwen met bindingsangst gaan soms wel een relatie in, maar zijn dan constant op zoek naar het juiste moment om deze te beëindigen. Zelfs als ze iemand helemaal geweldig vinden.

Dit komt door de knagende angst die er in hen leeft. Er valt weinig aan te doen, behalve deze vermijden. Dus gaat ze op zoek naar een indicatie dat de man waarmee ze haar leven deelt niet perfect is. En als ze deze heeft gevonden, blaast ze de relatie op.

Dit zoeken van een excuus kan beginnen met de start van een relatie, en voortduren tot het einde ervan. De meeste vrouwen met bindingsangst stoppen hier nooit echt mee, omdat ze continu aan het evalueren zijn en nooit kunnen ontspannen. Gek genoeg is dit gebrek aan ontspanning de oorzaak van het evalueren. Hun angst om zich aan mannen te binden, zorgt dat ze altijd gespannen zijn. Je brein werkt zo dat het altijd een verklaring wil zoeken voor wat je voelt. Dus als je bang bent, zoek je naar de oorzaak van die angst. En als je bindingsangst hebt, zul je altijd denken dat het aan je relatie (of aan je partner) ligt. Het gevolg is dat het uit gaat.


Symptoom 9: Je hebt traumatische gebeurtenissen achter de rug

vervelendDit klinkt wat gek als een symptoom. Maar laat me je het uitleggen.

Als jij bindingsangst hebt, en het jezelf heel moeilijk maakt, dan komt dit niet uit de lucht vallen.

Iedereen twijfelt weleens over zijn of haar relatie. Iedereen vindt het moeilijk om zich te openen. Maar bij iemand met bindingsangst neemt dit extreem angstige vormen aan.

De oorzaak is meestal dat iemand in het verleden dingen heeft meegemaakt die het nou eenmaal heel lastig maken om een intieme relatie aan te gaan. Dit kan van alles zijn. Misschien had je een vriend die niet goed voor je was, die je sloeg of continu onderuithaalde. Of had je een familie en gezin toen je jong was waarin het één en ander fout zat.

Experts op het gebied van bindingsangst hebben ook aangetoond met wetenschappelijk onderzoek dat de meeste mensen met bindingsangst maar moeilijk kunnen achterhalen wat de oorzaak is. De wetenschappers denken dat dit komt doordat bindingsangst al kan ontstaan in de eerste paar levensjaren, als er geen herinneringen worden aangemaakt.

Stel, je bent een baby. Je bent compleet afhankelijk van je moeder voor al je behoeften. Er is tussen moeder en kind een communicatielijn waarbij het kind laat merken als ze iets nodig heeft. Wanneer ze dit doet en de moeder komt niet, dan veroorzaakt dit stress. Je denkt: “Och, een minuutje maakt vast niet uit.” Maar voor een baby werkt dat anders. Dit is zo’n fragiel wezentje, dat zelfs vijf a tien seconden tussen behoeftebevrediging al een negatief effect hebben en de stress voor het kind groot maken. Je ziet het wanneer je moeder en kind ziet spelen met oogcontact. Als moeder en kind elkaar aankijken en de moeder verbreekt het oogcontact, dan zal het kind na vijf of tien seconden onrustig worden en het weer zoeken.

Duur het langer, dan begint het kind te huilen.

niet leukOmgekeerd werkt het ook zo. Neemt het kind een tijdje afstand, dan zal het af en toe checken of de moeder er is. Kan zij de moeder niet vinden, dan begint het huilen. Puur omdat de stress van het gebrek aan contact te groot is.

Wat heeft dit met bindingsangst te maken?

Dit zijn hele kleine dingen uit de kindertijd die niemand zich kan herinneren. Voor je derde levensjaar worden er namelijk geen herinneringen aangemaakt. Maar de mate waarin je moeder op jouw behoeftes reageerde als baby, bepaalt voor een gedeelte hoe goed je zult zijn in het aangaan en onderhouden van intieme relaties. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Als je dus weet dat er problemen waren tussen jou en je moeder toen je een klein kind was, is dit een indicatie dat je weleens bindingsangst zou kunnen hebben.

Overigens heeft het niet zo veel zin om als je dit hebt meegemaakt er heel lang over na te denken. Je kan immers weinig veranderen aan het verleden. Ik geef je op andere plekken op deze site tips over hoe je in het hier en nu stappen kan zetten om een betere relatie te krijgen, zonder angst.


Symptoom 10: Je hebt een patroon van korte relaties

lange-korte-route-liefdesverdrietMisschien ben je goed in het aangaan van relaties. Heb je door je bindingsangst goed geleerd om nieuwe mannen te versieren en verliefd op je te maken. Maar dan….

Dan kom je bij een echte relatie terecht en wordt het lastig. Tuurlijk geef je het wat sneller op dan anderen als je last hebt van grote bindingsangst.

Daarom is het een duidelijk symptoom wanneer je een patroon hebt waarbij je veel korte relaties achter elkaar hebt. Wanneer je nooit lang bij dezelfde persoon blijft, en de partners elkaar in rap tempo afwisselen, kan dit betekenen dat je nog wat te bang bent voor een relatie.


Symptoom 11: Je weet niet zeker of je een relatie wil

twijfelAls je bindingsangst hebt, is het niet zo dat je volledig negatief bent over relaties. Althans, meestal niet.

Vaak zie je zowel de positieve kanten als de negatieve kanten, maar is één van de twee verborgen.

Je hebt negatieve overtuigingen over een relatie die vooral naar boven komen als je aan eentje begint. De positieve zaken voel je vooral als je er geen hebt. Waardoor je dus continu heen en weer geslingerd wordt.

Mensen met bindingsangst hebben vaak moeite om hun grenzen aan te geven. Door eerdere nare ervaringen is hun gevoel van individualiteit verstoord. Ze weten niet goed hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze tegelijkertijd van iemand houden en onafhankelijk blijven. En onafhankelijk bedoel ik in de zin van het op een gezonde manier kunnen aangeven wat je wel en niet wilt.

Het kan geen kwaad om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je zoekt in een relatie. Zowel qua positieve dingen, maar ook de negatieve zaken die je wilt vermijden. Je komt er dan snel genoeg achter of je grenzen in het verleden zijn overschreden, en of je bang bent dat dit per definitie zal gebeuren in elke relatie.

Natuurlijk is het niet zo dat elke relatie grensoverschrijdend is. Door de bovenstaande oefening te doen, kan je snel genoeg testen of jij dit symptoom van bindingsangst hebt. En je komt er gelijk achter wat slimme manieren zijn om te voorkomen dat jij andere mensen over je grenzen heen laat gaan.

Weet je nog niet wat je precies zoekt?

Dan kan dit komen omdat je maar één soort mannen hebt gedatet. Dat je altijd blijft hangen bij een bepaald soort man en niet verder hebt gekeken dan je neus lang is. Dit is heel zonde. Je wilt namelijk wat vergelijkingsmateriaal hebben, zodat je wat beter weet waar je grenzen liggen. Alleen door ze op te zoeken kom je erachter wat je wel en niet fijn vindt, en hoe de liefde van je leven er daadwerkelijk uitziet.


Symptoom 12: Je zoekt ruzie met je geliefde

ruzie met vriendIn zo’n geval is de persoon met bindingsangst bezig om de ander onder druk te zetten. De onbewuste hoop is dat de ander weggaat.

Mannen doen dit door zich als een onaangepast zwijn te gedragen. Ze hopen dan dat hun vrouw zich hier zo aan irriteert, dat ze haar spullen pakt.

Vrouwen doen dit door te weigeren kleine dingetjes te doen, of vooral de kont tegen de krib te gooien. Om kleine zaken tot breekpunt in de relatie te maken. En als je geliefde er dan over begint, zeg je: “Als het je niet aanstaat, dan ga je toch weg?


Symptoom 13: Je maakt verwijten naar je geliefde

Als hij je aandacht zoekt, maak je hem verwijten hiervoor. Je hebt er een hekel aan als hij je opzoekt, of als hij zijn kwetsbaarheid toont. Wat je afkeurt in hem, is wat je vreest in jezelf.

Mensen met bindingsangst vinden het erg gemakkelijk om met het vingertje naar anderen te wijzen. Zeker als zij zich wel kwetsbaar op durven te stellen. Het is makkelijk om iemand te verwijten dat hij wanhopig op zoek is naar liefde, als jij zelf niet je angst voor liefde durft toe te geven. Het voorkomt dat je naar jezelf kijkt en zorgt dat de andere persoon verantwoordelijk wordt gemaakt voor het slagen van de relatie. Het is één van de symptomen van een vrouw met bindingsangst.


Symptoom 14: Je hebt kritiek op je partner

kritiekHerken je dit?

Je datet een tijdje met een leuke man. In het begin is het geweldig. Hij is mooi, slim en brengt je in de zevende hemel.

Maar na verloop van tijd…. Raak je het een beetje kwijt.

Je leert hem beter kennen en de nieuwigheid is ervan af. Hij komt opdagen als je met hem op date wilt. Hij is lief voor je op de momenten dat je het verwacht, en al met al is er niet veel meer aan.

Je raakt op hem uitgekeken. En laat het doodbloeden. Waarna je niet veel later aan de volgende man begint.

Dit is één van de varianten. De andere variant is dat je in een lange relatie blijft zitten, maar continu kritiek uit op je partner. Dat je hem vertelt hoe slecht hij eigenlijk wel niet is. Dat hij niet aan je eisen voldoet. Maar de realiteit is dat je bang bent voor intimiteit, en je besluit te verschuilen achter een eisenlijstje waar hij onmogelijk aan kan voldoen.


Symptoom 15: Je houdt leven en liefde gescheiden

onafhankelijke vrouwJe stelt hem niet voor aan je ouders, en ook niet aan je vriendinnen. En als je moet kiezen of je tijd doorbrengt met je partner of met de andere mensen in je leven, kies je voor het laatste. Je plaatst hem als het ware op de laatste plek.

Zolang iemand geen onderdeel is van je normale leven, is het makkelijker om hem op afstand te houden. Die afstand is nodig als je bindingsangst hebt, om te voorkomen dat het allemaal te confronterend wordt. Het gevolg is wel dat je niet de intimiteit ervaart waar je zo naar zoekt.


Symptoom 16: Je hebt moeite met het delen van intieme gevoelens

gevoel-emotiesWanneer je bang bent in een relatie, wordt het natuurlijk erg moeilijk om je kwetsbaar op te stellen.

Het uiten van je emoties wordt een lastige zaak voor jou. Puur omdat je bang bent dat hij bij je weg zal gaan, of dat hij je op een andere manier pijn zal doen.

Als dit het geval is, heeft dit wel een onbedoeld effect. Je vriend vindt het fijn als hij op zijn minst affectie van je krijgt. En wanneer jij je gevoelens inslikt, slik je automatisch ook je affectie in. Het is onmogelijk om selectief te zijn in wat je voor je houdt. Als je niet je boosheid of angst laat zien, betekent dit ook dat de intensiteit van je positieve gevoelens afgaat.

Hierdoor kan je vriend ontmoedigd raken. Het is niet dat hij per se zit te wachten op je negativiteit, maar hij heeft wel de positiviteit nodig om bij je te blijven. Hij wil merken dat hij belangrijk is voor jou en dat je hem leuk vindt. Daarom is affectie tonen zo’n belangrijk deel van relaties.


Symptoom 17: Je gaat vreemd

beschuldigd-van-vreemdgaanDit is een naar trekje van bindingsangst waar menig relatie door is gesneuveld.

Doordat je het moeilijk vindt om intieme relaties aan te gaan, en je kwetsbaar op te stellen, kan je rare sprongen gaan maken als dit steeds dichterbij komt.

Één van de snelste manieren om je relatie op te blazen, is door vreemd te gaan.

Enerzijds zorg je ervoor dat voor jou de druk van de ketel komt. De spanning die je voelde heb je even afgereageerd. Je hebt een bliksemafleider gevonden voor je angst en kan er daarna weer even op vooruit.

Aan de andere kant heb je altijd een excuus om het uit te maken. Je bent immers vreemdgegaan. Of je dit brengt alsof je die ander leuker vindt of dat jij je schuldig voelt, maakt niet uit. Het komt beide voor.

En voor de duidelijkheid; het is niet zo dat vrouwen die dit op deze manier doen, doorhebben waar ze mee bezig zijn. Het gebeurt gewoon. Ze zijn zich er vaak niet bewust van hoe zij zichzelf saboteren.

Tegelijkertijd kan je vriend naar aanleiding van dit alles besluiten om je de laan uit te sturen. Dat is natuurlijk niet zo heel gek. Misschien komt hij erachter, of geef je hem in ieder geval een reden voor het geval dat. Het is één van de meest sneaky manieren om je relatie te saboteren, als je bindingsangst hebt.


Zo. Dit was mijn test om te bepalen of jij last hebt van bindingsangst.

testMaar nu wil ik iets bespreken wat vaak niet wordt benoemd, maar wat toch heel belangrijk is.

Bindingsangst kan opgelost worden – in de juiste relatie.

Ik sprak hierover met psychotherapeuten die werken met ernstige gevallen van hechtingsproblematiek. Dit is de overtreffende trap van bindingsangst. Deze mensen zijn zo bang voor intieme relaties, dat het ze ziek heeft gemaakt. Vaak liggen hier ernstige trauma’s aan ten grondslag.

Die therapeuten hebben me een aantal dingen geleerd. Het belangrijkste is dat mensen hiervan kunnen genezen. Hoe ze dit doen, is door een gezonde relatie op te bouwen. Één waarin ze het aandurven en genoeg motivatie hebben om zich open te stellen. En bovenal: een relatie waar positiviteit de boventoon voert.

Als je bindingsangst hebt, betekent dit niet dat je gedoemd bent tot een eenzaam en ongelukkig leven. Je kan in principe met elke man waarop je verliefd bent eraan werken om van je bindingsangst af te komen. Maar er zijn een aantal gevallen waarin dit veel sneller gaat dan de ander. Het is een soort man, die zich op zo’n manier gedraagt dat je angsten langzamerhand steeds minder worden en uiteindelijk verdwijnen.

Deze mannen zijn in topconditie als het om de liefde gaat

Bij hen is er een knopje in hun hoofd omgezet, waardoor ze op zo’n manier verliefd worden dat het vrouwen met bindingsangst geruststelt.

Ik heb een methode ontwikkeld om dit bij gewone mannen te veroorzaken. Het is een simpel trucje, waardoor een man enorm verliefd op je wordt. Hierdoor weet je heel goed wat je aan hem hebt. Hij zal zielsveel van je houden, en willen ondersteunen waar nodig in je proces om te herstellen van bindingsangst.

Het is nou eenmaal makkelijk om je angsten te laten varen als je relatie voornamelijk positief is. Als iemand zo goed voor je is, dat het onmogelijk wordt om jouw angsten nog langer op hem te projecteren.

Maar hier is wel een speciaal soort man voor nodig.

Als jij hieronder je e-mail adres achterlaat, dan stuur ik je een bericht met hoe jij stappen kan zetten om deze man te scheppen. Je leert wat mijn nummer-1-geheim is om een man waarop je verliefd bent, aangetrokken tot je te maken, en te houden. Zodat hij je niet alleen wil voor een korte tijd, maar er geen moment over denkt om bij je weg te gaan.

Dus laat je e-mailadres achter. En dan zie ik je aan de andere kant.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend