10 Tips Voor Als Jullie Als Broer En Zus In Je Relatie Leven

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 28 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 22 maart 2023

In dit artikel leer je:

 • Hoe je voorkomt dat jullie als broer en zus door het leven gaan, terwijl jullie aan het begin van de relatie zo verliefd zijn geweest. Leer mijn nummer 1 truc om deze sleur te doorbreken en terug te veranderen in het koppel wat jullie altijd waren.
 • Wat je op seksgebied kan doen om de spanning in jullie relatie terug te krijgen. Wat mannen niet willen dat je weet over hun seksualiteit omdat ze bang zijn dat je hen erom uitlacht, maar wat absoluut nodig is om hem tevreden te houden.
 • Wat je kunt doen om je relatie van “saai en inspiratieloos” naar “spannend en inspirerend” te brengen – in minder dan een maand tijd. Het is niet wat je denkt dat het is, en het druist tegen het advies in van menig stoffig relatietherapeut.
 • Wat de duizenden mensen die ik heb geholpen allemaal toepassen om er voor te zorgen dat hun relatie gezond en gelukkig blijft. Hint: je doet te veel, en je moet juist minder moeite doen om je relatie te redden. Wat het juiste is om te doen lees je in dit artikel.
 • …en nog veel meer.

Ok. Dus je hebt een tijd lang een relatie…

tips-om-relatie-leuk-te-houdenEen jaar, misschien twee. En de passie is er inmiddels uit weggevloeid.

Toen jullie elkaar ontmoetten was het geweldig. Jullie deden alles samen, en waren het meest verliefde stel van de wereld.

Maar na een paar jaar – of na een jaar of tien – waren jullie het ineens kwijt. Die passie, die jullie op de been hield. Inmiddels leven jullie samen….

Als broer en zus.

Jullie zitten een beetje op de bank. De ene kijkt TV, de ander leest een boek. Dan zegt hij: “Ik ga naar bed.” Jij zegt: “Ok.”

De laatste keer dat jullie seks hebben gehad, kan jij je niet meer herinneren.

Goede seks, althans. Waar de vonken van afvliegen en waarvan je hoopt dat het nooit stopt.

Gelukkig is er hoop

er is hoopIk heb duizenden mensen geholpen met het vinden van een leuke relatie, en het terugbrengen van de passie. Ook als men al een tijdje aan het samenleven was als broer en zus.

Er zijn hele logische redenen waarom dit ontstaat. Het hoeft niet zo te zijn dat je niet meer van elkaar houdt. Vaak gaat het om andere zaken, die onopgemerkt zijn veranderd.

Het is niet jouw schuld.

Op school leer je behalve seksuele voorlichting helemaal niets over de liefde. Je leert niet hoe het werkt, hoe het je gelukkig maakt en hoe je zorgt dat je gelukkig blijft. Het enige voorbeeld wat je hebt is dat van je ouders.

Maar als zij zijn als een derde van de Nederlanders, dan zijn ze gescheiden. En ik denk dat nog veel meer Nederlanders ongelukkig (en passieloos) getrouwd zijn.

Als je kijkt naar de scheidingscijfers valt iets op…

grafiek2

De meeste huwelijken stranden in de eerste tien jaar. De meeste daarvan in de 5 tot 9 jaar. Je gaat mij echt niet vertellen dat mensen na een huwelijk van tien jaar minder overspel plegen, of die koppels minder ruzie hebben.

Nee, er is iets anders aan de hand. De mensen die het langer dan 10 jaar vol houden, vinden vaak een manier om goed met elkaar om te gaan. Ze weten wat ze aan elkaar hebben, en hoe hun relatie in elkaar zit.

Oftewel: ze weten wat ze moeten doen om niet als broer en zus door hel leven te gaan.

In dit artikel ga ik je leren wat je kan doen als jij en je vriend als broer en zus samenwonen. Het maakt niet uit of jullie relatie twee of twintig jaar duurt. En of jullie getrouwd zijn of niet is ook niet relevant. De principes die ik je leer zijn door je hele relatie heen toepasbaar.

Als je er wat in ziet, dan ben je niet alleen. Ik heb duizenden mensen geholpen met dezelfde tips. Misschien kan je het laten lezen door je vriend, zodat jullie er samen mee aan de slag kunnen.

Ben je er klaar voor? Mooi.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Breng structureel minder tijd met elkaar door

vrijheidKen jij ook een stel dat een knipperlicht relatie heeft?

 • Eerst hebben ze een periode met een stormachtige liefde. Ze zijn het meest kleffe stel op verjaardagen, en lebberen elkaar helemaal af. Ze houden de buren nachtenlang wakker met de seks die ze hebben. Ze zijn dolgelukkig en brengen elke minuut samen door.
 • Maar dan breekt er een ruzie uit. Vazen vliegen door de kamer, de man sloopt meubilair en 1 van 2en of beiden schreeuwt: “Ik haat je!” en stormt het huis uit. De relatie is over, en niets lijkt het nog te kunnen redden.
 • Na verloop van tijd beginnen de twee tortels elkaar te missen. Ze realiseren zich los van elkaar dat ze veel van de ander houden, ook al irriteerden ze zich dood aan elkaar. Door het gemis van de ander rationaliseren ze dat zij schuld hebben aan de break-up, en komen ze bij elkaar om het uit te praten.
 • Tranen vloeien, excuses worden gemaakt, beloftes om het leven te beteren worden ingesteld, en voor je het weet zijn ze verwikkeld in een passievolle vrijpartij.
 • Ze zijn weer het klefste stel op aarde – en zijn op deze manier terug bij af.

Dit stel heeft een cyclus

cyclusEerst zijn ze dolgelukkig, dan zitten ze te lang op elkaars lip waardoor ze ruzie krijgen. Daarna zijn ze een tijdje alleen en beginnen ze elkaar te missen. Ten slotte maken ze het goed en zijn ze weer dolgelukkig.

Ik ga je leren hoe je al het drama zoals de ruzies en tranen voorkomt, maar hoe je wel dolgelukkig kan worden als dit stel.

Je kan veel zeggen van deze relatie, maar er zit wel veel passie in.

Dit komt omdat ze tijd doorbrengen wanneer ze zich sterk tot elkaar aangetrokken voelen, en liefde voor elkaar ervaren. Dit maakt dat de passie het hoogst is.

Maar op een gegeven moment raken de liefdesstofjes in hun hoofd uitgewerkt. De hormonen die ervoor zorgen dat ze niets liever willen dan de andere persoon, verliezen hun werking. Waardoor irritaties de kop op steken, en ze ruzie beginnen te maken.

Als dit koppel voor de ruzies zich begon te realiseren dat het voor nu even mooi was geweest, dan hadden ze aan de rem kunnen trekken. En op dat moment afstand kunnen nemen.

Ze kunnen er niets aan doen dat de liefdesstofjes in hun hoofd opraken

vervelendDit gebeurt bij ieder koppel. Hoe meer je tijd samen doorbrengt als je verliefd bent, hoe sneller dit gebeurt. De gelukshormonen raken letterlijk opgebrand.

Het gevolg is dat je nog best van iemand kan houden, maar simpelweg geen aantrekkingskracht voelt of passie voor hem ervaart. En dan zit je met de gebakken peren.

Het knipperlicht relatie koppel heeft de oplossing.

Alleen voeren ze hem wel een beetje onhandig uit.

Ze laten de druk te ver oplopen, waardoor ze met spanning en drama uit elkaar gaan. De stress en de ruzies worden zog root, dat ze niet meer kunnen voelen dat ze van elkaar houden.

In plaats daarvan is het beter om afstand te nemen zodra je merkt dat de aantrekkingskracht minder wordt, in plaats wanneer de vazen je om de oren vliegen. Zo voorkom je dat het op de spits wordt gedreven en de relatie verder kapot wordt gemaakt. Het scheelt je een hoop stress.

Maar Tim, dit is tegengesteld advies wat ik krijg van mijn relatietherapeut

therapieDe “common sense” aanpak is om meer tijd door te brengen als je relatie in het slop raakt en je samenleeft als broer en zus. Dit is een misverstand. Ik ben er niet voor om meer tijd met elkaar door te brengen, maar juist minder. En de tijd die je samen doorbrengt, zo goed mogelijk te besteden.

Hier kom ik zo op. Voor nu is het belangrijk dat jij en je partner een afspraak maken om elkaar minder te zien. Zorg ervoor dat jullie niet structureel op elkaars lip zitten.

De bedoeling is dat wanneer jullie een tijdje samen doorbrengen, de liefdesstofjes opnieuw kunnen worden aangevuld. Je merkt dit wanneer je elkaar begint te missen. Dan zoek je elkaar weer op, en breng je tijd door net zo lang totdat de stofjes weer beginnen op te raken. Enzovoorts.

Dit is iets wat je structureel moet doen om van het effect te kunnen profiteren. Daarnaast is er nog iets anders.

De knipperlicht relaties knappen omdat de irritaties te hoog oplopen

misverstandenWanneer je continu op elkaars lip zit, lopen de spanningen hoog op. Dit is een natuurlijk gevolg van te veel tijd met elkaar doorbrengen. En vrouwen hebben hier andere behoeftes in dan mannen.

Uit wetenschappelijk onderzoe blijkt dat mannen standaard klagen over de mate van ruimte die ze krijgen om alleen te zijn. Elke man heeft minstens een paar uur dag nodig om op zichzelf te zijn en zijn gedachten te ordenen. Daar kan hij jou niet bij gebruiken.

Dus laat hem lekker aankloten in de garage, en stoor hem niet als hij Studio Sport kijkt. Hij doet het niet om jou te pesten, en ook niet omdat hij oppervlakkig is. Hij heeft die tijd nodig om zijn brein te ontspannen. Het is de mannelijke vorm van meditatie.

Wanneer je leert hem de ruimte te geven die hij nodig heeft, zul je merken dat de irritaties minder snel een kookpunt bereiken. En wanneer jullie structureel voorkomen dat jullie als broer en zus op de bank zitten, dan vallen jullie minder in dat rolpatroon.


Tip 2: Neem incidenteel voor een langere tijd afstand

type man testIk ben er een groot voorstander van om elkaar een paar weken per jaar helemaal niet te zien.

Dat betekent dat je:

 • Geen contact hebt via je telefoon of via de computer.
 • Op een compleet andere plek bent, alleen of met vrienden
 • Dat je de kans hebt om volledig te “recette

Wanneer je dit doet, zul je merken dat je even helemaal tot rust kan komen. Na verloop van tijd zal je de ander beginnen te missen. Waardoor je, als je terug komt, er helemaal klaar voor bent.

Mannen hebben niet alleen “alone time” nodig, maar vrouwen natuurlijk ook. Pas als je alleen bent en helemaal los kan komen, kan je voelen hoe je dat gemist hebt. Maar na die paar weken zullen de liefdesstofjes ongetwijfeld weer beginnen te stromen. In dat geval kan je rustig terug naar je man.


Tip 3: Maak je mooi voor elkaar

roodTijdens een relatie komen zowel mannen als vrouwen flink wat kilo’s aan.

In het begin vallen ze misschien een beetje af. Maar wanneer ze zich meer comfortabel beginnen te voelen bij elkaar…. Berg je dan maar.

Als jullie als broer en zus met elkaar omgaan, is de kans groot dat jullie samen op de bank zitten en elkaar afwisselend een hand doritos en een lepel roomijs door de strot duwen. 90% van de vrouwen komt in een relatie gewicht aan.

Althans, als ik de statistiek moet geloven. Het merendeel van de Nederlanders is te dik. En dat brengt een aantal problemen met zich mee.

Als ik mannen vraag wat hun grootste relatie-frustratie is, dan zeggen ze vaak het volgende

Ze maakt zich niet meer mooi voor mij,” zeggen ze dan. “Ze doet niets meer aan haar uiterlijk. Zit maar in de bank op haar trainingsbroek, en haar make-up doos heeft ze al maanden niet aangeraakt.

Ook al zegt jouw man in je gezicht dat hij het niet erg vindt, zolang jullie als broer en zus leven zou ik die opmerking niet al te serieus nemen.

Kijk even in de spiegel. Zie je er anders uit toen jij je man ontmoette? Was je slanker en beter verzorgd? Dan is het tijd om daar weer naar terug te gaan.

Dat geldt ook voor je man

droommanAls hij verandert is in een zak aardappelen die alleen maar voor de TV hangt en al jaren zijn tanden niet meer heeft gepoetst, dan moet hij daar ook wat aan gaan doen.

Alleen mannen zijn niet zo goed in uiterlijke zaken

Ik raad je aan om hem duidelijk te vertellen wat hij beter kan doen – of nog beter, het voor hem te doen.

Loopt hij bijvoorbeeld in afgeragde kleren, vraag dan of het goed is als jij kleding voor hem koopt. Neem een verzorgende rol op je. Hij vindt het niet erg, want hij heeft er toch geen verstand van.

Omgekeerd is het belangrijk dat jij weer je best doet voor je man. Dat betekent:

 • Afvallen als je te veel gewicht met je meezeult, of juist aankomen als je te veel bent vermagerd.
 • Ga sporten om een gezonde en vitale indruk te blijven maken. Het is goed voor je mentale gezondheid – beter dan anti-depressiva zelfs – en het maakt je resistent tegen een hoop fysieke en mentale kwalen. Daarnaast ontspant het je, doordat je stress-hormonen worden verbrandt en je spieren simpelweg geen spanning kunnen vasthouden als je ze voor een ander doel moet inzetten.
 • Kom voldoende buiten en eet gezond. Ook al zal je man misschien wat mopperen als je geen handen chips met hem mee-eet, stiekem zal hij het waarderen wanneer hij ziet hij jij je best doet om voor jezelf te zorgen. Let niet altijd op wat hij zegt, maar meer op wat hij doet, en je zal merken dat dit een betrouwbaardere voorspeller is van hoe het in de toekomst gaat in jullie relatie.

Tip 4: Onderneem samen nieuwe dingen

nieuwe ervaringenEen saaie relatie is niet de oorzaak, maar het gevolg van een saai leven.

Wanneer je elkaar langer kent en je weet precies wat iemands smaak is, dan raak je een beetje met die ander vergroeit. Je gaat naar dezelfde bars en dezelfde restaurants. Je eet dezelfde dingen en je werkt een vaste routine af in je dagelijkse leven.

Dat is heel logisch. Waarschijnlijk is dat hoe je het zelf ook zou doen. Maar het is ook nogal saai. En als je als broer of zus samenleeft terwijl je juist een passievolle relatie wilt,moet je dat absoluut voorkomen.

Toen jullie elkaar leerden kennen was alles nieuw.

Wanneer je een liefde hebt begin je bij het begin. Je weet niet wat je kan verwachten. Hoe de liefde uit zal pakken en wat zijn smaken zijn.De spanning van iemand leren kennen is heerlijk, maar vroeg of laat gaat die er vanzelf af.

In feite maakte je de ander de bron van de nieuwe ervaringen die je had en van de spanning die je kreeg

het is toch watMaar wat jullie als koppel, als team kunnen doen, is ervaringen kiezen die voor jullie beide weer spannend en nieuw zijn.

In de wetenschap wordt dit “openness to experience” genoemd en het is een voorspeller van hoe aantrekkelijk je bent. Dit komt doordat er, wanneer je iets nieuws probeert, gelukshormonen worden aangemaakt in je hoofd. Daarnaast ervaar je wat spanning, omdat het immers helemaal nieuw voor je is.

Wanneer je dat samen met iemand doet, dan zijn jullie elkaars steunpilaren in een vreemde wereld. Jullie saaie leven wordt verruild voor het avontuur. En omdat jullie een band hebben, zal je merken dat jullie leven er een stuk spannender door wordt. Het is alsof jullie de hoofdrolspelers zijn in jullie eigen doktersroman.

Hier wat voorbeelden van nieuwe ervaringen die je kan proberen:

 • Probeer samen een nieuwe sport.
 • Ga naar een willekeurig restaurant zonder het van te voren op te zoeken op internet.
 • Spring in het vliegtuig naar een Europese Stad. Gebruik SkyScanner en zoek op “overal“. Boek een citytrip voor een weekend. Dit begint bij 40 euro per persoon voor grote Europese bestemmingen.
 • Pak de trein naar een vreemde stad in Nederland en logeer daar een nachtje in een hotel.
 • Probeer activiteiten uit die je nog nooit hebt gedaan, maar die je altijd hebt willen proberen.
 • Stel je partner aan vrienden voor die hij nog niet had ontmoet, en vica versa.
 • Doe dingen samen die jullie anders alleen zouden doen.

Tip 5: Ga elkaar daten

Eerste date ideeënJullie leven nu als borer en zus? Dat is niet de bedoeling.

Tijd om je weer als geliefden van elkaar te gedragen.

En wat doen geliefden?

Ze gaan op date.

Weet je nog in het begin van de relatie? Je was zenuwachtig, je wist niet wat er ging komen en je vond het maar wat spannend. En wanneer toen jullie voor het eerst in elkaars armen vielen was er die enorme ontlading.

Dat gevoel wil je weer terug krijgen als jullie nu samenleven als broer en zus. En om dat te bereiken, is het handig om de omstandigheden van het begin van jullie relatie opnieuw te scheppen.

Dus: tijd voor een date

tweede-datePlan elke week een moment in waarop jullie een typische date doen. Of het nou in een restaurant is, naar de film gaan of iets anders. Het maakt niet veel uit wat het is, maar gedraag je op dit punt als elkaars geliefden.

Ik weet dat wanneer jullie dit voor de eerste keer doen, het enorm roestig zal voelen. Dat geeft helemaal niets. Nadat je het een tweede of derde keer probeert, krijgen jullie vanzelf de smaak te pakken.

Dat jullie je best voor elkaar doen is cruciaal.

Probeer elkaar weer te versieren. Zorg dat je er goed uit is. Gedraag je romantisch. Hij als een echte man, jij als een dame.

Leef naar die date toe. Maak het jullie wekelijkse of tweewekelijkse hoogtepunt. Mensen vinden het soms gek als ik dit zeg. Maar je kan niet verwachten dat je relatie als een relatie blijft aanvoelen – en niet als een broer en zus verhouding – als jullie nooit de romantische dingen doen die bij een relatie horen.

Dus trek alle cliches van stal, net als je mooiste outfit. En ga op een romantische date. Het dwingt je om actief aan de relatie te werken.


Tip 6: Geef je seksleven een nieuwe impuls

Tip als man vriend alleen maar aan seks denktJe man heeft seks nodig. Anders wordt hij gek.

Vrouwen kunnen jaren zonder seks indien nodig. Bij een man is dit maximaal een paar maanden. En in die paar maanden heeft hij het enorm zwaar.

Seks hangt voor een man samen met zijn eigenwaarde.

Hoe oud hij ook is. Hij heeft het nodig om zich sterk en gezond te voelen. Ook al zegt hij tegen jou dat het niet erg is, het knaagt aan hem. Misschien heeft hij zelf niet eens door en lost hij het op een manier op waarvan jij weet dat het bestaat, maar doet alsof het er niet is.

Seks is 1 van de vier belangrijkste dingen voor een man in een relatie. Wil je weten wat de andere drie zijn? Kijk dan hier.

En laten we wel zijn. Broers en zussen hebben geen seks met elkaar. Geliefden wel. Door meer seks te hebben zorg je ervoor dat de relatie weer die kant op gaat, in plaats van in een sleur blijft steken.

Maar Tim, wat kan ik dan aan ons seksleven doen?

vraag-intro

 • Variatie. Mannen hebben een seksuele smaak die neigt naar zoveel mogelijk verschillende ervaringen. Het zit in hun fysiologie. Je kan hem hiermee helpen door openminded te zijn, en het initiatief te nemen met experimenteren.
 • Laat hem af en toe domineren. De meeste mannen hebben fantasieën waarin de vrouw onderdanig is en alles doet wat hij zegt. Wanneer jij de rol speelt van de onderdanige vrouw, druk je hem in de rol van de romantische, sterke man. Naderhand zijn jullie weer gelijk aan elkaar, maar wees niet verbaast als hij zich dagen na dato noch romantisch blijft gedragen.
 • Regelmaat. Leer de seksdrive van je man kennen en zorg dat hij aan zijn trekken komt. Je wilt dat jij het nummer 1 alternatief vormt voor internetporno (waar helaas alle mannen naar kijken) en eventueel overspel. Ik kan niet benadrukken hoeveel dit jullie gaat helpen om uit een passieloos tipje te komen.
 • Vertel hem jouw fantasieën. Als je seks met hem niet zo leuk vindt, is het tijd om daar verandering in te brengen. Ik gaf al aan dat je het voortouw mag nemen met experimenteren. Maar wees niet bang om hem uit te leggen wat je wilt dat hij met je doet in bed.
 • Wil je meer weten? Check dan 13 tips wat mannen willen in bed en tijdens seks.

Een paar jaar geleden hoorde ik van een koppel dat het hebben van seks letterlijk in hun agenda had gezet

agendaElke week op woensdag en zondag.

Ik vond dat een beetje gek, maar later begreep ik wat voor voordelen dit heeft. Want we plannen alles in ons leven:

 • Een uurtje per week aan de administratie.
 • Twee keer per week naar de sportschool.
 • Vijf keer per week werken om financiën op orde te hebben.

We kijken niet naar ons seks- en liefdesleven als iets wat je “op orde moet houden“, maar wanneer het mis gaat komen we ineens tot de conclusie dat we “er aan moeten werken“. Het is alsof we eerst failliet moeten gaan om ons te beseffen dat een goede boekhouding en regelmatig werken belangrijk is.

Dan kan je beter goed beginnen, en het twee keer per week in je agenda zetten.


Tip 7: Verander je uiterlijk

Portrait of positive femaleZoals ik al hintte, hebben mannen seksueel gezien behoefte aan variatie. Het is een naar trekje van de natuur, dat ze mannen hebben uitgerust met een seks drive die hen het meeste doet reageren op nieuwe vrouwen.

Maar wat nou als jij er voor kon zorgen dat zijn brein denkt dat jij een nieuwe vrouw bent? En je seksleven hierdoor een onverwachte impuls krijgt?

Tijd om je uiterlijk aan te pakken.

Er zijn twee simpele trucs die je kan gebruiken om zijn brein voor de gek te houden. Je zal merken dat zonder dat hij het door heeft zijn seks drive enorm omhoog gaat, en dat hij hierdoor geneigd zal zijn meer met je te vrijen en meer voor je te doen.

1. Verf je haar.

Tuurlijk weet hij rationeel gezien dat jij het nog steeds bent. Hij heeft je echt wel door hoor!

…maar zijn seks drive liegt niet

Waar denken mannen aan tijdens seksEn zijn hersens zien het verschil niet. Dus verf je haar, en zie hoe je man op je begint te reageren.

Daarmee bedoel ik niet dat je het knalblauw moet verven en in een kortpittig model moet laten scheren. Mannen vinden dit niet aantrekkelijk. Kies een natuurlijke kleur, en kies voor een haarstijl die lang is. Dat is wel zo vrouwelijk.

2. Draag lingerie.

Voor een man is net als een cadeautje wat je mag uitpakken.

En cadeautjes hebben altijd iets nieuws en spannends rond zich heen hangen. Zo gaat dat met lingerie ook.

Het houdt zijn brein voor de gek.

Hij denkt onbewust dat hij met een nieuwe vrouw in bed ligt. Emotioneel heeft hij daar geen behoefte aan. Maar fysiek is dit wat hem prikkelt. En door die lingerie te dragen voorkom je dat hij het echt gaat doen.


Tip 8: Geef hem waardering

De afgelopen tijd zijn jullie meer een soort broer en zus geworden, in plaats van geliefden.

En je man heeft daar net zo veel schuld aan als jij. Misschien wel meer.

Het is de taak van de man om jou te veroveren.

Om je te behandelen als de dame die je bent. Om je te betoveren met zijn mannelijkheid, en daarmee verliefd te maken.

Maar.

Er is hier sprake van “eerst de kip of het ei“-situatie

Jullie zijn in het slop geraakt met de relatie. En niet elke man weet hoe vanuit die plek weer de stap kan maken om jou als een dame te behandelen. Veel mannen zullen, als je hen dit artikel laat zien, een nare reactie geven.

Puh. Er is toch niks met onze relatie? Ik wil er niets aan veranderen hoor.

Deze reactie komt omdat hij zich een faalhaas voelt. Zijn ego is te groot om toe te geven wat er aan de hand is. Het is niet dat hij er geen zin in heeft, maar hij wil geen problemen erkennen waarvoor hij geen oplossing heeft.

Hij heeft simpelweg niet het zelfvertrouwen dat hij dit tot een goed einde kan brengen

weinig zelfvertrouwenZeker als hij dit niet eerder heeft meegemaakt, is hij zich er simpelweg niet van bewust dat het mogelijk is om de relatie weer nieuw leven in te blazen.

Gelukkig kan jij hem hier makkelijk mee helpen

Door de rol van de dame te spelen.

 • Laat merken dat je hem waardeert voor de moeite die hij voor je doet. Als hij iets leuks doet, verander dan in een verlegen en dankbaar prinsesje. Beloon hem met je vrouwelijkheid elke keer als hij je zijn mannelijkheid geeft.
 • Complimenteer hem met hoe hard hij werkt, ook als hij vrij lui is. Hij zal het graag willen geloven en er nog harder door gaan werken. En het gevoel gewaardeerd te worden om het werk wat hij doet door een vrouw, is zo belangrijk voor een man dat hij er juist extra hard door gaat lopen.
 • Als je meer wilt weten over hoe je hem waardering kan geven, lees dan mijn artikel over de vier dingen die een man zoekt in een relatie.

Tip 9: Blijf aan je relatie werken

relatie-krijgenVeel mensen lijken te denken dat het onderhouden van een relatie vanzelf moet gaan. Ze vinden dat de passie op magische wijze uit de lucht moet vallen. Gebeurt dat niet, dan ligt dat aan de relatie, niet aan hen.

Dit is verwachten dat je rijk wordt omdat je veel naar RTL Z kijkt. Of dat je leert zingen omdat je altijd Idols kijkt. Je mag blijven hopen, maar het gaat niet gebeuren.

Je zal er actief mee bezig moeten zijn. Altijd.

Het liefst nog voor dat de relatie in het slop raakt. Als je dit artikel leest omdat je een broer en zus relatie hebt gekregen, en is het dus al te laat.

Je kan dit niet uitstellen…

Je kan het niet voor je uitschuiven, of doen dat het vanzelf overgaat. Zolang je dat doet, zul je merken dat je relatie alleen maar slechter wordt.

Dat betekent ook dat je mijn tips langer moet proberen dan 3 weken. Je kan het niet eventjes proberen, daarna je handen in de lucht gooien en roepen: “Ach, we hebben het geprobeerd.” Geef het minstens drie maanden. Relaties veranderen langzaam.

Realiseer je dat dit bij elke relatie gebeurt, tenzij de deelnemers er alletwee aan werken. Er zijn simpelweg geen andere mogelijkheden. Dus je hebt de keuze: of je stopt er mee of je zet de schouders eronder.

En daar over gesproken:


Tip 10: Maak het uit

relatie met gescheiden manKijk:

De formule voor passie in je relatie is “aantrekkingskracht + liefde = passie“.

In het vorige gedeelte heb ik je tips gegeven om de aantrekkingskracht weer terug te krijgen. Maar hoe zit het met de liefde?

Want als je probeert aantrekkingskracht te injecteren in een relatie zonder liefde, dan ben je verkeerd bezig.

Het kan. En je zal ongetwijfeld een leuke tijd krijgen met zijn tweetjes. Maar het diepe levensgeluk wat je echt wilt en waar je naar op zoek bent, dat zal je niet vinden. Je settelt voor iemand die eigenlijk niet goed genoeg voor je is.

Ik heb het niet over die oppervlakkige verliefdheid die je aan het begin van een relatie voelt, als je iemand net kent. Ik bedoel het gevoel “houden van“, wat ontstaat als je iemand door en door hebt leren kennen. Heb je dan niet, dan is het tijd om je spullen te pakken.

Ik weet dat ik nu streng klink. Maar dat is nodig

Ongelukkig in relatieTe veel mensen blijven zitten in een relatie met iemand waar ze niet van houden. Hiermee doen ze zichzelf pijn.

En niet alleen zichzelf: hun partner ook. Ik vind dat iedereen recht heeft op een relatie met iemand die zielsveel van hen houdt. Die er voor hen is, en die echt begrijpt wat er in je omgaat. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.

Je kan op nog zo veel romantische dates gaan, nog zo veel leuke city trips ondernemen en nog zo veel geile seks hebben. Doe je het met de verkeerde persoon, dan ontneem jij jezelf de kans om iemand te ontmoeten die beter bij je past. Waar je meer van geniet, en die jou gelukkig maakt.

De oefening die ik vrouwen geef om te checken of ze het uit moeten maken, is zichzelf afvragen:

Maakt deze man mij gelukkig?

Is het antwoord “nee“, dan is het tijd om het uit te maken. Wil je meer testvragen om er achter te komen of dit de juiste beslissing voor je is, kijk dan bij dit artikel.


Zo. Dit waren mijn 10 tips om jullie relatie uit het slop te trekken, als jullie samenleven als broer en zus

Maar er is nog iets wat je niet uit het oog mag verliezen.

De gevoelens die hij voor je heeft.

Hoe verliefd is hij nou werkelijk op jou?

En wat kan jij hier aan doen?

Meer dan je denkt.

Heb je gehoord van het Mannengeheim?

Het is een trucje om hem hoteldebotel verliefd op je te maken. Ik leer het normaal gesproken alleen aan mijn betaalde coachingsklanten. Maar onlangs heb ik besloten om het gratis weg te geven.

Dit komt omdat ik zag hoeveel vrouwen rondlopen met een gebroken hart…

… omdat ze een man waar ze erg verliefd op waren niet aan zich wisten te binden. Of nog erger: in een relatie niet verliefd wisten te houden.

Ik wil niet dat dit jou overkomt.

Daarom heb ik het mannengeheim ontwikkeld. En als je hieronder je e-mail adres achterlaat, stuur ik het je toe. Waarin je leert wat elke man helemaal gek maakt, en waarvoor hij je achteraf vanuit de grond van zijn hart zal bedanken.

Als je er klaar voor bent, dan zie ik je aan de andere kant. En als je vragen hebt, laat ze dan achter in de reacties onder dit artikel.

Lieve groetjes van Tim.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

2 Reacties

 • Lysanne schreef:

  Hi Tim,
  Mijn vriend heeft laatst verteld dat hij onze relatie meer als broer/zus ziet. Er is geen passie meet en hij heeft het gevoel niet meer (al een langere tijd).
  Nu wil ik hem na meer dan 10 jaar echt niet kwijt, dus heb er alles voor over om onze relatie weer spannend en vernieuwend te maken.

  Alleen nu moet hij er nog weinig van weten. Binnenkort een weekje weg zonder hem, even wat ruimte. Zou dat helpen en wanneer ik echt mijn best doe dat zijn gevoel terug komt? En wat vind je dat ik écht moet doen? Moet ik hem nu even wat ruimte en tijd geven?
  Wij hebben sinds januari een zoontje, en ik ben ook verloofd.

 • Dag Tim,

  Ik lees over het algemeen altijd maar dat je als vrouw je man tevreden moet houden, maar omgekeerd geldt dit ook hoor! Hier zijn we in een broerzusrelatie, zonder seks dus, ondanks het feit dat ik wél altijd mijn best gedaan heb. Ik trok af en toe iets leuks aan, stuurde smsjes, maakte mij mooi op, probeerde eens iets anders. Dat vond hij allemaal wel leuk hoor, maar ik verwacht ook wel iets terug dan en dat kwam er maar niet met deze situatie tot gevolg. Zelfs na enkele gesprekken hierover, en duidelijk te maken wat ik graag zou willen + massageolie kopen als aanzet. Hij vraagt dan wel aan mij wanneer ik nog eens een mooi setje aan doe maar voor hem is het blijkbaar niet nodig iets te doen?? Maak daar maar eens een artikeltje van, met enkele tips om je vrouw tevreden te houden want nee, vrouwen kunnen geen jaren zonder seks (deze vrouw toch niet)!

  Bedankt!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend