De 13 Beste Complimenten Voor Mannen – Wat Hij Het Liefst Hoort Van Jou

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 4 april 2018 - Laatst gewijzigd op 17 oktober 2021

In dit artikel leer je:

 • De dertien beste complimenten die je vandaag nog kunt gebruiken om je man een geweldig gevoel over zichzelf te geven
 • De achterliggende principes waardoor je snapt waarom een compliment werkt
 • Hoe je zelf het soort compliment verzint die hij nooit van andere vrouwen krijgt
 • Wat het beste compliment is dat je hem kan geven in bed (Hint: het is niet wat je denkt)
 • .. en nog veel meer


Deze complimenten horen mannen graag

Mannen. Ze presenteren zichzelf als koele kikkers. Alsof niets hen kan raken en ze geen emoties hebben.

Maar in werkelijkheid zijn er genoeg dingen die een man doen smelten, ook al zal hij dat nooit toegeven.

In dit artikel leg ik je uit welke woorden hem laten smelten en waarom ze zo goed werken.

Neem gerust deze dertien voorbeeldcomplimenten klakkeloos van me over, maar wat ik je ook sterk aanraad is om de achterliggende principes te begrijpen. Zo kan je straks zelf je eigen complimenten maken die mannen graag willen horen.

Ps. Als je het leuk vindt bekijk dan ook de video hierboven. Daarin heb ik het over 10 dingen die iedere man geweldig vindt om te horen. 


Compliment 1: Je maakt me gelukkig

Maak jezelf gelukkigerJe vriend heeft een aantal doelen in zijn leven. Één van de belangrijkste is dat hij zijn vriendin gelukkig maakt. Hij maakt het zijn missie. En als hij daar niet in slaagt (of de indruk krijgt dat hij het niet goed doet), voelt hij zich rot.

Mannen gaan uit zichzelf de competitie aan. Ze kijken naar de koppels om hen heen. En ze kijken naar jou en hoe jij je voelt. Als jij je niet lekker voelt, ervaart hij dat haast als een uitdaging. Hij denkt: “Wat kan ik nu doen om haar gelukkig te maken?”

Ergens is dat raar

Hoe kan het zijn dat een man zo zijn best doet terwijl het helemaal niet zijn verantwoordelijkheid is? En moet je er niet wat van zeggen?

Je zou hem kunnen vertellen dat hij zich niet zo moet aanstellen. Maar daarmee verdwijnt zijn natuurlijke behoefte om jou gelukkig te maken niet. Hij zal het blijven voelen en in het geheim nog steeds zijn best doen om je blij te maken. Dan kan je hem er beter een complimentje over geven zodat hij weet dat je zijn moeite waardeert.

Als hij soms op onhandige manieren laat merken dat hij al je problemen wil oplossen en hij niet in staat is te luisteren, lees dan mijn artikel over wat je moet doen als je vriend geen aandacht voor je heeft.


Compliment 2: Ik voel me veilig naast jou

Vraag een man om je te helpenEen man leeft met het idee dat jij hem hebt gekozen om hoe sterk hij is.

Zelfs als een man armen als flosdraad heeft denkt hij dat je hem hebt gekozen voor hoe slim hij is of hoe goed hij je kan helpen met je leven.

Ook als je heel zelfstandig bent, heeft een man de neiging om je te helpen. Het is een beschermingsdrang die hij alleen maar voelt voor iemand waar hij veel van houdt.

Net zoals zijn behoefte om je problemen op te lossen, heeft hij een sterke behoefte om je te beschermen tegen echt en denkbeeldig gevaar.

Een paar voorbeelden voor wanneer je dit compliment kan gebruiken…

 • ’s Avonds in het bos: “Hmm, gek. Ik voel me nooit op mijn gemak in het bos, zelfs niet als anderen er bij zijn. Maar nu ik naast jou loop is dat gevoel opeens weg.”
 • In de auto: “Heb ik je trouwens wel eens verteld dat ik me altijd heel veilig voel bij jou in de auto?”
 • Na een avond stappen: “Ik voel me altijd zo veel veiliger wanneer jij bij mij bent.”

Compliment 3: Nou, die vrouwen konden ook wat minder opvallend naar je staren

vrouwen konden ook minder opvallend naar je starenDit is een leuke. Als jij zo dapper bent om hem dit compliment te geven, dan geeft dit hem een heerlijk gevoel.

De bedoeling is dat je het op een jaloerse, wat afgunstige toon zegt.

Hiermee communiceer je:

 • Dat hij “van jou” is en dat jij concurrentie ziet in die andere vrouwen. Ook al is hij niet zo dol op jaloezie, hij vindt het heel vleiend als jij je zo gedraagt
 • Dat hij door andere vrouwen aantrekkelijk wordt gevonden. Het is heel belangrijk voor een man zijn ego om af en toe te testen hoe goed hij in de markt ligt en hoe aantrekkelijk andere vrouwen hem vinden. Een gebrek hier aan is tevens ook een van de redenen waarom mannen vreemdgaan. Dus wanneer het jou opvalt dat andere vrouwen hem leuk vinden kan het geen kwaad dat je het even benoemt.

Compliment 4: Je bent mijn beste bedpartner ooit

Dit werkt, omdat iedere man je beste bedpartner ooit wil zijn. Het is een enorm belangrijk deel van zijn mannelijkheid, dus wanneer je dit uitspreekt zal het veel met hem doen.

Maar wat als hij niet de beste is?

Ik ga even uit van het slechtste scenario. Je man is een ramp in bed. Hij snapt er helemaal niets van en hij is niet bereid te leren.

Moet je hem dan nog steeds dit compliment geven?

Buiten het feit dat wat liefdevolle instructie zijn prestaties kan verbeteren, is het maken van dit compliment nog steeds niet verkeerd. Sterker nog: Het maakt de kans groter dat hij op de termijn beter wordt in bed.

De meeste mannen zijn onzeker over hun bedprestaties

Hij is onzeker. Daarom komt een compliment over zijn bedprestaties zo goed aan.

En zelfs al doet hij zich heel stoer voor en denkt hij oprecht dat hij het allemaal snapt…

…zodra hij het gevoel krijgt dat je een minnaar in het verleden hebt gehad die beter was dan hij, dan is er niks van dit zelfvertrouwen over.

Maar andersom werkt het ook:

Als je hem vertelt dat hij de beste is, dan wil hij het maar al te graag geloven. 

En de kans is groot dat hij zich ook zo gaat gedragen. Het beste moment is natuurlijk vlak na de seks wanneer jullie in elkaars armen liggen. Gebruik gerust variaties als “Wow…. je bent mijn beste ooit.” Of: “Geen enkele man heeft gedaan wat jij net met mij hebt gedaan” terwijl je giechelt en tegen hem aan kruipt.


Compliment 5: Ik heb zonet de vriend van [naam kennis] ontmoet. Wauw wat ben ik blij dat ik jou heb

hij is de besteStel dat je de vriend van een kennis of vriendin ontmoet. En die man was op zijn zachtst gezegd niet de meest galante of aantrekkelijke man die je ooit hebt gezien.

Dan is dit een uitgelezen kans om een wit voetje te halen bij je vriend.

Zoals eerder gezegd, houden mannen van uitdagingen en competities. Vooral als deze te winnen zijn.

Op liefdesvlak wil hij beter zijn dan alle mannen die er op aarde rondlopen. Dat is in zijn jaloerse brein de enige manier om te voorkomen dat je niet vreemdgaat. Er is niets lekkerders voor hem dan dat jij zegt dat hij beter is dan een andere man.

Kom je toevallig een exemplaar tegen dat niet voldoet en is deze man overduidelijk bezet? Dan kun je best benoemen dat je vriend veel beter is dan die man. Je vriendje zal het niet zo snel toegeven, maar stiekem vindt hij dat heel lekker.


Compliment 6: Ik ben trots op je

Toon andere kanten van jezelf op de tweede date

Je kan dit tegen hem zeggen hij iets bereikt heeft of als hij net iets heeft gedaan, het liefst voor jou.

Hoe groter het is, hoe groter je het compliment mag maken.

Als hij net het gras heeft gemaaid is het beter om te zeggen dat je hem een sterke beer vindt dan dat je trots op hem bent. Maar als hij net de Tour de France heeft gewonnen is dat laatste meer op zijn plaats.


Compliment 7: Je laat me altijd lachen

Hoe je de aantrekkelijkste vrouw in de disco wordtJe grootste compliment voor zijn gevoel voor humor, is lachen om zijn grapjes, zelfs als ze niet leuk zijn.

Als je een half uurtje daarna nog dit extra compliment geeft, weet je zeker dat hij zal gloeien van trots. Je benadrukt dan nog even hoe grappig hij is.

Mannen onthouden namelijk de hoogtepunten van jullie tijd samen

Als hij je enorm aan het lachen heeft gemaakt en dit een hoogtepunt voor jou was, kan je dit aan hem teruggeven. Een compliment over zijn gevoel voor humor geeft hem een geweldig gevoel en kan fungeren als het hoogtepunt van jullie gesprek. Waardoor hij jou alleen maar leuker vindt en harder voor je wil werken.


Compliment 8: Op één of andere manier heb jij altijd het juiste antwoord

Als je hem om zijn mening vraagt of hij helpt je ergens mee, is dit de beste reactie.

Je zegt het terloops, als reactie op wat hij net heeft gezegd. Hij zal er waarschijnlijk niet op ingaan, maar hij slaat het wel op in zijn hoofd.

Één van de belangrijkste behoeften van mannen in een relatie is bevestiging dat je hem respecteert. Een andere behoefte is dat hij een duidelijke rol heeft. Met bovenstaande geef je hem beide.

Eerst vraag je hem zijn mening of om zijn hulp. Daarmee geef je hem een duidelijke rol, wat hij al lekker vindt. Als je hem dan ook nog eens complimenteert zwelt hij op van trots.

Je geeft hem het respect waar hij zo naar verlangt.


Compliment 9: Wow, wat groot…

Wow, je bent grootJe weet best op welk moment je dit met een verwonderde en blije blik tegen hem kan zeggen. Er is weinig dat een man meer bijblijft dan dat. In zijn ogen wordt je onsterfelijk als je dit op het juiste moment en met het juiste enthousiasme tegen hem zegt.


Compliment 10: Je betekent veel voor me

Hij brengt zoveel mogelijk tijd met je doorDit compliment gaat wat dieper dan de andere complimenten.

We weten beiden dat mannen er alles aan doen om zo gevoelloos en zo stoer mogelijk over te komen, maar weet dat ook hij gevoelens heeft. En met dit compliment spreek je rechtstreeks tegen zijn diepste gevoelens.

Hij wil een rol hebben in je leven die hem waardevol maakt.

Als je zegt dat hij belangrijk voor je is en veel betekent gaat hij ervan uit dat je niet zonder hem wilt, en dat je niets anders kunt dan aan hem denken. Je geeft hem het gevoel dat je van hem houdt.


Compliment 11: Laat merken dat je vriendinnen jaloers zijn

Vriendinnen proosten met wijnIk zei het net al:

Een man wil graag aantrekkelijk gevonden worden door vrouwen in het algemeen.

En hij wil dat jij hem waardeert om de moeite die hij in je steekt.

Doe er een schepje jaloezie bovenop en je krijgt het perfecte antwoord op de vraag “hoe was je avond” nadat je met vriendinnen op stap bent geweest:

“Ik weet dat het heel flauw is om te zeggen, maar elke keer als ik vertel hoe lief jij voor mij bent krijg ik het gevoel dat mijn vriendinnen een klein beetje jaloers worden”

Dit is vleiender voor een man dan je denkt.

Door de drie elementen die ik hierboven heb beschreven. Het is zo’n compliment waar hij niet direct op reageert (omdat het niet cool is om dat zo te doen). Maar hij slaat het op en het beïnvloedt hem.

Het maakt hem enthousiaster over jou en jullie relatie omdat hij weet dat hij krijgt wat hij zo graag wil: beloning voor zijn moeite.


Compliment 12: Je bent mijn held

Je bent mijn heldDit zeg je tegen hem als hij net iets voor je heeft gedaan of iets goeds heeft gepresteerd.

Geloof het of niet, maar mannen willen niet gecomplimenteerd worden met iets wat ze hebben (hun uiterlijk bijvoorbeeld). Ze willen liever complimenten over dingen die ze hebben gedaan.

Staat hij veel in de sportschool en heeft hij een mooi lijf, dan krijgt hij daar graag complimenten over. Heeft hij meer geld dan andere mannen en daardoor mooie spullen, dan vindt hij het leuk als je daar wat van zegt.

Al dit soort complimenten reflecteren de moeite die hij heeft gestoken in het bereiken van zijn doelen. Dat werkt veel beter op een man dan “Wat heb je een leuk shirt aan.”

“Je bent mijn held” gebruik je nog het beste als hij iets heeft gedaan om je een mooie avond te geven.

Je communiceert dat hij zijn doel (jou tevreden stellen) heeft bereikt en je geeft hem er nog een compliment over ook. Dat is dus dubbel prijs.


Compliment 13: Weet je, ik heb nog nooit zoveel respect voor een man gehad als voor jou

Maak de eerste date geweldig voor hemDit is voor als jullie een tijd lang daten of een relatie hebben. Denk eerder jaren dan maanden. Dit is helemaal een knaller als jullie al langer bij elkaar zijn.

Mannen zijn altijd onzeker dat je het respect voor ze verliest. Als je dit rechtstreeks tegen een man kan zeggen, ook al zijn jullie tien jaar bij elkaar, dan is dat een goed teken en is hij daar heel tevreden mee.

Zeker als jullie samenwonen en een gezin hebben, helpt het als je hem af en toe laat merken dat je hem nog steeds respecteert en naar hem opkijkt.

Dat heeft hij nodig, anders zal hij zich niet goed voelen in de relatie. Zeker op momenten dat hij wat onzeker is, is het goed om hem deze boost te geven.

Dit zijn de complimenten die mannen willen horen van vrouwen

Dan heb ik nog één laatste tip voor je. Er is namelijk een extra compliment die harder aankomt dan alle ander complimenten hierboven beschreven.

Wil je weten wat deze geheime tip is die je kan gebruiken om een man (weer) verliefd op je te maken?

Laat dan hieronder je e-mail adres achter. Ik stuur je dan het Mannengeheim. Een trucje wat ik heb ontwikkeld naar aanleiding van mijn jarenlange coaching van duizenden mannen. Je man zal je heel dankbaar zijn, dat beloof ik je.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

3 Reacties

 • Bedankt Tim voor je tips, zit momenteel zelf met een ingewikkelde situatie, heb nl een man leren kennen die nu nog samenwoont met een vrouw en zij hebben samen twee kinderen.
  Zij gaan nog voor de zomer uit elkaar en zijn hier volop alles aan het bespreken, verdelen, …enz.
  We hebben elkaar heel toevallig ontmoet, doordat hij huisje hiernaast gekocht heeft en aan het verbouwen is, zo raakten we aan de praat en is er tussen ons een hele mooie, warme vriendschapsrelatie ontstaan, we kunnen echt ons zelf zijn bij elkaar, hebben de beste gesprekken met elkaar, steunen elkaar en denk wel dat we elkaar heel graag zien!!! Heb hem ook dan al verschillende mails en smsen gestuurd waarin ik mijn gevoelens geuit heb, mijn relatieverleden en gevoelens blootlegde. Een paar weken geleden heb ik hem laten weten dat mijn gevoelens voor hem steeds sterker worden en denk dat ik daarmee iets te hard van stapel gelopen ben, hij kwam met oneerbaar voorstel af (hij vond dat grappig en ik helemaal niet), hij wou misschien een vriendin voor dat tikkeltje meer, heb hem duidelijk gezegd dat ik dat niet wil en wat ik wel wil.
  Er zijn intussen 3 weken voorbij gegaan dat ik niets van hem hoorde, was hij teleurgesteld in mij?, boos? Heb sms gestuurd met vraag of er iets geknakt is in onze relatie, waarop hij antwoorde; ‘wat is dat nu weer voor een bericht, stop met zo te denken, wij zijn vrienden en buren en het laatste wat ik wil is (voorlopig) geen nieuwe relatie!’ En toen was het weer even stil.
  Tot gisterenavond toen stond hij daar weer en vroeg hij of hij me afgeschrikt had waarop ik volmondig ja zei en hij zijn excuses aanbood!!! Hij zou voorlopig graag hele goede vrienden blijven en dat wil ik ook en toch blijf ik gevoelens hebben voor hem; hij heeft me zelfs gezegd dat wanneer alles achter de rug is, we samen meer dingen gaan doen met of zonder kids!!! Kijk ernaar uit en zie hem heel graag, wil hem niet kwijt!!!

 • Hoi,

  Ik neem graag van je aan dat mannen graag sterk gevonden willen worden en vind het ook leuk om een complimentje te maken over z’n sterke armen of te bewonderen hoe snel hij hout kan stapelen. Maar waarom kunnen sommige mannen dan zo zeuren over pijntjes en griepjes? En dan graag medeleven en dekentjes en zo willen. Ik wil best een beetje zorgen als een man echt ziek is, maar ik vind het zoooo onsexy als hij dooremmert over z’n buikpijn of rugpijn….. hoe krijg je een man die in de “ik wil medeleven”-modus is weer in de “ik ben een stoere vent-modus”?

 • Johanna lourentia Nastasie Arensman schreef:

  Hoi Tim, veel dank voor je informatie en tips.
  Als ik dit jaren geleden had geweten…
  Groetjes

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend