Datingcoach Legt Uit: 9 Gewoontes Waardoor Je Single Bent

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 21 januari 2016 - Laatst gewijzigd op 4 juli 2023

Ik heb de afgelopen jaren als datingcoach met duizenden mannen en vrouwen gewerkt. Die klanten wilden heel graag relaties, maar op de een of andere manier wilde dat maar niet lukken.

Als Datingcoach help ik die vrouwen en mannen via coaching, cursussen en workshops. Maar vandaag wil ik het hebben over de 9 meest voorkomende gewoontes waardoor het mensen maar niet lukt om een relatie te krijgen.

Wat iedereen zou moeten weten over daten en relaties

Makkelijk is het niet…

…maar het hoeft ook weer niet moeilijk te zijn.

Toch merk ik dat de meeste mensen last hebben van “date-angst”.

Ze stellen het uit. Doen het alleen als ze iemand heel aantrekkelijk vinden, als een noodzakelijk kwaad.

Ze zitten twee uur lang tegenover elkaar in 1 of ander suf restaurant en klagen naderhand tegen hun vrienden dat ze die persoon op deze manier niet hebben leren kennen.

Jij vanaf nu niet meer.

Ik geef je zeven tips om jouw dates de leukste ooit te maken

tips-om-relatie-leuk-te-houdenWaardoor de persoon met wie je op date gaat aan iedereen zal vertellen die het horen wil dat jij je zaakjes heel goed voor elkaar hebt. En hoe geweldig het was.

Want het is helemaal niet zo moeilijk om een date te hebben die ontzettend leuk is. Waar jullie allebei plezier aan beleven. En wat jullie verder helpt om te bepalen of jullie voor elkaar gemaakt zijn.

Ben jij er klaar voor?

Want dan begin ik met de zeven datingtips.

Ik heb er alle vertrouwen in dat als jij deze rustig doorleest en toepast tijdens je volgende date, het helemaal goed komt. Komt ie:


Tip 1: Oefening baart kunst

oefening-baart-kunst

Kijk:

Waarschijnlijk ben je bij dit artikel terecht gekomen omdat jij je goed wil voorbereiden op 1 date. En dat begrijp ik goed:

Als je met de ware op stap gaat, of je denkt althans dat je de persoon gevonden hebt waar je voor de rest van je leven bij wil blijven, dan is een goede voorbereiding het halve werk.

Althans, dat leer je in tijdschriften die je er over leest, of experts die je op televisie ziet (behalve ik dan).

Ik denk namelijk dat het allemaal iets genuanceerder ligt. En dat je niet kan verwachten dat als je 1 keer naar de schietbaan gaat, je gelijk in 1 schot de roos raakt.

Nee, daten is als een schot hagel

Als je de ware wilt raken, kan je beter mikken op meerdere personen.

Iemand kan heel leuk lijken voordat je begint, maar is dit ook zo nadat jullie op meerdere dates zijn geweest?

jim-carreyEn daarover gesproken, hoeveel exen heb je? Als je er maar 1 of 2 hebt, denk je dat deze personen representatief zijn voor ieder ander lid van de andere sekse?

Natuurlijk niet.

Er zijn mannen en vrouwen in alle soorten en maten

Met allerlei verschillende voorkeuren. Met verschillende zienswijzen en levensstijlen.

Veel mensen maken de fout dat ze 1 keer iemand vinden die ze helemaal geweldig vinden, bijvoorbeeld als ze 18 zijn. Ze hebben een paar jaar een relatie, en dat gaat dan uit.

Op zoek naar een nieuwe lover komen ze automatisch uit bij mensen die op de vorige partner lijkt.

Maar ook als je tien jaar getrouwd was en ineens vrijgezel bent, kan je in de val trappen dat je iemand uitzoekt die enorm op je ex lijkt. Ik vind dat heel zonde. Als er allerlei smaken op de wereld zijn, waarom zou je ze dan niet allemaal proberen?

Nou is dat een beetje overdreven, maar ik zou op zijn minst met tien of twintig mensen daten voordat je met iemand een relatie aangaat.

Je hoeft niet intiem met hen allemaal te worden

geen seks

Hoewel daar niet per see wat op tegen is, maar het kan nooit kwaad om twintig mensen te leren kennen voordat je besluit dat je 1 van hen heel leuk vindt.

Het gevaar bestaat dat als je dit niet doet, je er veel later achterkomt dat de persoon met wie je een relatie bent aangegaan niet de ware is.

Als je alleen maar gewend bent om patat te eten maar nooit pizza hebt geproefd, dan weet je niet zeker of dit misschien niet in feite je lievelingseten is…

En je partner zal het natuurlijk niet leuk vinden als jij besluit om ervandoor te gaan, omdat je er halverwege achterkomt dat je iemand anders toch leuker vindt.

Daarom is het handiger om het van te voren zeker te weten, voordat je aan een relatie begint. En dat hangt niet alleen af van hoe leuk je iemand vindt, maar ook van wat de alternatieven zijn. En als je dat niet weet, kan je geen beslissing nemen.

Dat betekent niet dat je vijf jaar moet daten of niet in een relatie mag stappen

Maar ik wil je op zijn minst aanraden om open te staan voor wie zich dan ook op je pad aandient.

Geef iedereen een kans, totdat je zeker weet dat een bepaald type persoon helemaal niet bij je past.

Als je dat weet maak je een geïnformeerde keuze.

En voor je toekomstige partner is het ook heel fijn om te weten dat je weet wat je wilt. En dat je hem of haar niet alleen leuk vindt vanwege de verliefdheid of oppervlakkige uitwisseling.

Zie daten als een seizoen van Idolsidols

Het begint bij het verzamelen in de hal voor de audities. Dit is de eerste date:

Je praat met verschillende mensen en leert hen een beetje kennen. Sommige doen gekke dingen, en die vallen bij voorbaat af.

Dan kom je bij de daadwerkelijke auditie, en jij bent de jury. Op de tweede date ben je kritisch en kijk je naar hoe iemand zich gedraagt. Als die persoon bevalt, mag hij of zij door naar de volgende ronde.

Dan komt de theaterronde. Deze duurt een stuk langer. Jullie leren elkaar allebei kennen en kijken of jullie elkaar geschikt vinden om een tijd lang met elkaar te daten.

Als jullie door deze ronde heenkomen, komen jullie steeds dichter in de buurt van een relatie. Dit zijn de liveshows, in Idols-taal.

Uiteindelijk kan er maar 1 de winnaar zijn, en dat is de ware.

grenzen ruikenNou klinkt dit allemaal heel onromantisch

Het klinkt misschien heel bot en een beetje klinisch. Ik raad je ook echt niet aan om de mensen met wie je op date gaat te behandelen alsof ze op auditie komen.

Maar wat ik je wel mee wil geven is dat daten een afvalrace is. Van beide kanten.

Jullie bekijken alle twee verschillende mensen om zo de indruk te krijgen wie jullie het allerleukste vinden. Als jullie na dat gedaan te hebben voor elkaar kiezen, dan betekent het zoveel meer.

Zie het maar zo:


Idols zou een hele saaie show zijn als ze gelijk in de aankomsthal 1 persoon er uit zouden kiezen en zouden benoemen tot Idol van dat seizoen. Je zou de uitslag niet eens serieus nemen, omdat ze de rest van de kandidaten niet hebben horen zingen.

Dus maak je geen zorgen, en date meerdere mensen. Zowel voor jou, als voor je toekomstige partner.


Tip 2: Stop met overanalyseren

over analyseren

Ok, je gaat dus op date met iemand die je leuk vindt. Goed zo.

Ik begrijp ook dat je het een beetje spannend vindt. Het is natuurlijk dat je een beetje zenuwachtig bent. Dat heeft de andere persoon natuurlijk ook.

Iedereen probeert zijn zenuwen te verbergen op een date. Soms lukt dit, en soms niet.

Die zenuwen ontstaan omdat je iemand leuk vindt, of omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Soms alle twee. Maar veel mensen denken dat die spanning door iets anders komt.

Probeer de spanning niet te rationaliseren

Of liever gezegd: door de spanning gaat men nadenken of er misschien een oorzaak is waarom ze het spannend vinden. Op deze manier rationaliseer je een gevoel.

Je kan in de val trappen dat je elk detail van de date van te voren probeert uit te plannen. Of dat je alles in aanloop en tijdens de date volledig probeert te analyseren.

Logisch dat je doet dit als je een beetje zenuwachtig bent.

Maar het heeft ook een groot nadeel. Je lost het gevoel er niet mee op.

Je maakt het alleen maar erger

Want hoe meer je nadenkt over wat er allemaal mis kan gaan, hoe zenuwachtiger je wordt.

Je komt in een vicieuze cirkel.

Je bent zenuwachtig, vraagt je af hoe dat komt, vindt een reden waarom je mogelijk zenuwachtig zou kunnen zijn, denkt eraan hoe je dat kan oplossen, maar komt dan vanzelf bij een nieuwe beer op de weg.

Het resultaat? Je bent aan het doemdenken over iets wat nog niet heeft plaatsgevonden. En je zit gespannen en onzeker bij je date.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling

Maar vreemd is het niet. De meeste mensen gaan niet op zoveel dates.

Als je besluit om mijn advies op te volgen en te daten met meerdere mensen, dan zal je merken dat je onzekerheid langzaam aan wat minder wordt.

Je komt erachter dat het allemaal wel meevalt, en dat je vrij veel controle hebt over wat er gebeurt. Je hebt alleen geen controle over wat de ander van je vindt, en daar kan je wel wat zenuwachtig van worden.

En wat nou als je die ervaring nog niet hebt? Je kan moeilijk met knikkende knietjes en zwetende handjes op je date gaan zitten, toch?

Focus je op plezier maken

Doe leuke dingen

Haal een paar keer diep adem. Schud je schouders los. En besef dat het allemaal draait om plezier.

Ik begrijp dat je de ware wil vinden. En vroeg of laat gaat dat gebeuren.

Maar probeer die eerste paar dates maar eens zonder kleerscheuren door te komen. Zorg eerst maar dat je een leuke tijd hebt. Maak plezier met je date.

Dat is waar het uiteindelijk om draait.

Je wilt iemand leren kennen.

Je leer iemand niet kennen door van tevoren precies te verzinnen wat je gaat zeggen en doen

Je doet dat door naar die date te gaan en er het beste van te maken. Om niet in paniek te schieten als er iets mis gaat.

Het zal je verbazen hoe veel leuker dit je dates maakt.

En ook al wil je vroeg of laat iemand vinden om een relatie mee te beginnen, je hebt daar weinig aan als je voor het eerst met elkaar op stap gaat.

Dat is het laatste waar je over wil praten.

Waar je het wel over wil hebben?


Daar vertel ik je zo meer over. Maar het belangrijkste is dat jij dingen doet die je leuk vindt met je date, en vice versa. Als jullie er beiden op letten dat het gezellig is, hebben jullie een stapje dichter naar jullie ideale date gezet.

Tip: Hier zijn 21 leuke gespreksonderwerpen voor de 1e date.


origineel

Tip 3: Bedenk een originele date

Ok. Je hebt dus je potentiële lover uitgenodigd voor een date. Hoe zorg je er voor dat het romantisch wordt?

Laten we 1 ding vaststellen:

De date heeft als doel te kijken of jullie elkaar leuk vinden. Om te genieten van elkaars aandacht. En om plezier te maken.

Waar een date niet voor bedoeld is, is om als vrienden af te spreken of om te doen dat jullie elkaar niet leuk vinden. Wat ook niet handig is, is als jullie iets doen wat saai is en waar dus niet echt van te genieten valt.

En ik weet dat veel mensen genieten van films en van eten… maar kom op zeg.

Hoe vaak ben je op een date al naar de bioscoop of naar een restaurant geweest?

Die activiteiten zijn op zichzelf leuk. Ik ben er zelf ook niet vies van om naar een goed restaurant te gaan. Er is alleen 1 probleem:

Ze helpen niet om elkaar beter te leren kennen. En ze leggen veel druk op de situatie.

restaurant-date

In een restaurant zit je tegenover elkaar, en heb je geen andere keuze dan puur op elkaar te focussen. Je hebt weinig gelegenheid om de ander “in actie” te zien, als in een situatie waarin hij of zij beslissingen moet nemen.

Waar leren kennen echt om draait

Iemands persoonlijkheid op zien bloeien doordat er wat moet gebeuren.

Stel dat je gaat bowlen met z’n 2en, en 1 van jullie kan niet tegen zijn verlies of is heel competitief… Dat was je nooit opgevallen als je uit eten was gegaan.

Ja, de ander had het je kunnen vertellen. Maar wie is er nou zo eerlijk? En wie heeft zoveel zelfkennis? Dan kan je beter een activiteit gebruiken waarbij die eigenschap naar boven komt.

Actieve dates dus.

Een bijkomend voordeel van een actieve date


Tijdens beweging komen gelukshormonen vrij en raak je veel spanning kwijt. Dat is de ideale situatie voor een date, waarin je toch al wat zenuwachtig bent.

Nee, je hoeft niet af te spreken in de sportschool of samen op een eerste date de marathon te lopen. Maar iets actiefs doen kan geen kwaad. Al ga je waterfietsen.

wij tegen de wereldKortom: doe iets geks

Jaren geleden was mijn favoriete date om een dame mee te nemen naar de kinderboerderij. Waarom? Het is grappig. Je hoort er allebei totaal niet thuis.

Dat creëert een “wij tegen de rest-” sfeer.

En het is gewoon geweldig om samen de geitjes te voeren.

Een oud-collega van mij stelde dames voor om twister te spelen. Nog een collega kwam altijd op de proppen met het idee om een ontzettend slechte film te kijken.

Zo slecht, dat je er continu in een deuk om ligt.

Wat opvalt aan al deze ideeën, is dat ze grappig bedoeld zijn en er een spelelement in zit

Je zorgt er op deze manier voor dat het luchtig blijft, nog iets wat goed werkt op een date.

Soms is wat je gaat doen belangrijker dan al het andere van een date.

Je kan er de toon mee zetten, en dat bepaalt hoe de rest van het gesprek gaat.

Gebruik mooie locaties of mooie plekken met uitzicht of panorama uitkijk voor een romantische date.Gebruik mooie locaties

Een oud-klant van mij nam dames mee naar de top van een wolkenkrabber in zijn thuisstad. Ik ken vrouwen die mannen meenamen naar parken, of andere mooie plekken.

De reden? Het werkt perfect. Het heeft iets romantisch als je samen van een mooi uitzicht geniet.

Op de rest van de mensen komt het over als jullie een koppel zijn.

Vind je de persoon waarmee je bent echt leuk, speel dit spelletje dan mee. Ook als de ander nog niet zo ver is.

Het zorgt ervoor dat die persoon meer in zijn rol schiet als de andere helft van het koppel, en zich na afloop van de date meer verbonden met jou voelt.

Tip: Hier zijn 23 leuke eerste date ideeën.

Creëer verschillende ervaringen

Last but not least is er nog een reden waarom alle bovenstaande dingen op zichzelf al leuk of interessant zijn, of je het nou bij een date zou doen of niet:

Als je iemand verliefd op je wil maken, is het belangrijk om die persoon verschillende ervaringen te geven.

Als hij of zij je alleen maar in 1 situatie ziet, bijvoorbeeld strak tegenover elkaar in een cafeetje, dan is het heel moeilijk in te schatten hoe je nou echt bent.

Maar wanneer je iets nieuws doet laat je een andere kant van jezelf zien.

Bovendien zorgen de nieuwe emoties die de ander krijgt, dat jullie samen wat delen en jullie je meer tot elkaar voelen aangetrokken.


Tip 4: Zorg dat jullie je alle twee goed voelen

het voelt goed

Als je op een date gaat, is het jouw taak om de ander een goed gevoel te geven over zichzelf.

De reden dat ik het zeg, is dat zowel mannen als vrouwen de neiging hebben om met een “ik zie het wel-” houding op een date te gaan. Dit heeft tot gevolg dat je bot over kan komen.

Hoewel je hebt geleerd dat kritisch zijn op een eerste date geen goed idee is, kan het geen kwaad om wel je best te doen:

Om goed voor de dag te komen, maar ook om het de ander naar de zin te maken.

Dit heeft te maken met dingen die de meeste mannen graag zien bij vrouwen, en vice versa.

Vrouwen willen als een dame behandeld wordenhou het echt

Nee mannen, jullie hoeven niet te slijmen. Jullie hoeven niet met reusachtige boeketten aan te komen.

Maar een vrouw vind het wel leuk als jij in de rol van de man stapt, zodat zij zich als een vrouw kan gedragen.

Nogmaals: het is niet de bedoeling dat je slijmt.

Neem bepaalde zaken op je tijdens de date

De rekening is daar 1 van. Net zoals:

  • De leiding nemen;
  • De deur openhouden;
  • Aan de buitenkant van de stoep lopen (naar de straatkant);
  • En meer van dat soort standaard galante zaken.

Het is niet de bedoeling dat je dit doet omdat je het gevoel hebt dat je dit moet doen, niet uit een misplaatste kruiperigheid.

Zie het als een manier om te laten zien dat je een vrouw wil beschermen indien nodig. Als een teken van kracht en potentie.

Laat merken wat je wel en niet accepteert


Dat betekent ook dat wanneer je een dame hebt die het nodig vindt om zich als een ijskonijn te gedragen of een beetje bits doet, laat merken dat je dit gedrag niet cool vindt.

Ik ga er vanuit dat je met een echte dame op stap gaat, maar voor het geval dit niet zo is mag je best weten dat assertief zijn over wat je wel en niet accepteert, een vrouw alleen maar het gevoel geeft dat ze weet wat ze aan je heeft.

Laat haar niet raden naar je voorkeuren, zeg het haar.

Zodra je dat hebt gedaan mag zij, als een dame, kiezen of zij al dan niet verder gaat met de date. Maar jij bepaalt jouw regels. Zodat zij zich er niet druk om hoeft te maken wat jij wel en niet leuk vindt.

Mannen willen als een man behandeld worden

droommanAls je een man een goed gevoel over zichzelf wilt geven op een date, doe je dit door het hem zo makkelijk mogelijk te maken.

Nee, niet door hem om de hals te vliegen of overdreven handtastelijk te zijn.

Ik bedoel vooral dat je geen commentaar levert of hem bekritiseert. Hem respecteert om zijn onhandige pogingen om de leiding te nemen.

Daarnet sprak ik de mannen best streng toe over hoe ze jou als een dame moeten behandelen. Dat wil niet zeggen dat mannen dit makkelijk vinden:

Zij kunnen geen gedachtelezen en voor de meeste mannen is het vrouwenbrein een groot raadsel.

Je zal hem dus af en toe moeten helpen, maar dit doe je niet door zijn pogingen tot leiderschap te bekritiseren. Sterker nog:

Moedig zijn pogingen tot leiderschap aan

Jouw waardering bouwt zijn zelfvertrouwen op, en maakt dat hij zich goed voelt over zichzelf. Dat was de hele bedoeling ervan.

Wat daar bijkomt is dat je later een man kan laten weten wat je voorkeuren zijn. Hij kan dan op een later moment zijn leiderschap aanpassen.

Er is niets mis met zeggen wat je vindt, maar wel als hij het gevoel heeft dat hij voor niets zijn best doet.

Ik hoop dat je op deze manier wat richtlijnen hebt om de date in te gaan. Dan kunnen we nu naar tip 5:


Tip 5: Werk voor elkaarjip-en-janneke

Zoals ik je heb geleerd is het niet aantrekkelijk als je geen moeite voor iemand hoeft te doen. Alles wat je in de schoot geworpen krijgt is maar saai. Je wantrouwt het.

In plaats daarvan is het beter om iets langer voor iets te werken, en daarna de vruchten ervan te plukken.

Zo gaat het ook in de liefde:

Zorg dat je moeite doet voor elkaar. Besteed aandacht aan je uiterlijk en zorg dat je goed voor de dag komt. Beloon elkaar als de ander iets doet wat je leuk vindt.

En bovenal:

Wees niet bang om je voorkeuren uit te spreken

Iemand die alles leuk vindt is veel makkelijker te behagen dan iemand die zijn eigen smaak heeft.

Vaak is zeggen wat je leuk vindt en wat niet al genoeg om de lijn aan te geven, zodat iemand weet wat hij of zij aan je heeft.

Het is niet de bedoeling het de ander lastig te maken, maar om te laten merken wat jij leuk vindt zodat hij of zij daar moeite voor kan doen.

Dat is het soort moeite wat het vertrouwen in de relatie doet toenemen, en daarmee het plezier en de voldoening die jullie er allebei uithalen.


Tip 6: Ga ervan uit dat iedereen het goed bedoelt

blijf-positief-liefdesverdrietNeem alsjeblieft geen rugzakje mee op je date. Ik weet dat je in het verleden rotdames hebt gehad.

Ze waren ongemakkelijk, je deed wat verkeerd en kon wel door de grond zakken, of ze waren dodelijk saai.

Dat geeft allemaal helemaal niks. Maar de laatste plek waar je daar aan mag denken, is tijdens je nieuwe date.

Praat er ook niet over. Vermijd sowieso zware onderwerpen.

Je date neemt het je echt niet in dank af als je die bagage ophaalt op het moment dat jullie een mooie tijd hebben.

Beter is het om ervan uit te gaan dat je date het goed bedoelt. Dat deze keer anders zal zijn dan die vorige keren. Geef je date een kans om er een leuke tijd van te maken. En zet zelf ook je beste been voor om dit te bereiken. Daar kom je het verst mee.


Tip 7: Heb standaardenheb standaarden

Daten” is meervoud. Het heet niet “1 keer een afspraakje is in 1 keer raak.

Hou er rekening mee dat je een tijdje met verschillende mensen moet daten om iemand te vinden die je echt leuk vindt. Daar zit geen schaamte in. Sterker nog:

Het is alleen maar goed.

Je hoeft van te voren helemaal niet na te denken of iemand aan je standaarden voldoet. Maar na een paar dates, als je wat meer weet van die persoon, ben je daar vanzelf achter gekomen.

En als je merkt dat je die persoon niet leuk genoeg vindt, of simpelweg anders in het leven staat, wees dan niet bang om afscheid van hem of haar te nemen.

tijdverspillingVerdoe niet elkaars tijd als je merkt dat het niet klikt of de band niet sterk genoeg is

Er zijn miljarden mensen op de wereld, en daar zit ook de ideale liefde voor jou tussen.

Maar alle tijd die je in iemand steekt waarmee het onvoldoende klikt, is tijd die je beter kan stoppen in iemand vinden die beter bij je past.

Dus wees niet bang om een stap terug te zetten, als je er niet in gelooft.


Zo. Dit waren de 7 tips die ik als Nederlandse datingcoach iedereen zou willen meegeven

Ik wens je heel veel succes. Ik weet dat het best lastig is, zeker de eerste date.

Maar met deze tips weet ik zeker dat jullie een heel eind gaan komen.

En dan is er nog iets:

Als je als vrouw met een man op date bent geweest, en je weet zeker dat je hem leuk vindt?

Dan wil je natuurlijk dat hij verliefd op je wordt.

Maar mannen zijn nou eenmaal niet zo snel verliefd. Daar sta je dan. Wat ga je doen?

Dat zal ik je vertellen.

Tenminste, als jij je hieronder aanmeldt door je e-mailadres achter te laten.

Dan stuur ik je mijn rapportje toe over hoe je een man hoteldebotel verliefd op je kan maken met behulp van een simpel trucje.

Simpel maar krachtig, zeg ik altijd. Het is zo sterk dat ik het niet in het openbaar wilde publiceren.

Daarom stuur ik het je privé toe naar je e-mailadres.

Dus laat je e-mail achter, dan zien we elkaar daar.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend