De ervaring van Natalia: weer zelfverzekerd daten

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 16 november 2019 - Laatst gewijzigd op 28 oktober 2022

Hieronder lees je het verhaal van Natalia.

Je leert onder andere hoe Natalia ervoor heeft gezorgd dat ze niet meer in de friendzone komt bij mannen, en hoe ze daten met mannen weer leuk voor zichzelf heeft gemaakt.

Bekijk het interview hieronder, of scroll verder naar beneden om de geschreven versie van het interview te lezen:

Hoe je weer zelfvertrouwen op kunt bouwen om te daten

Hieronder vind je de uitgeschreven versie van het interview.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben Natalia, ik ben 27 jaar en woon sinds kort in Hilversum. Waar ik vooral tegenaan liep voordat ik bij Mannengeheim terecht kwam, was dat ik gewoon niet zo goed wist hoe met mannen te daten. Op liefdesgebied kwam ik er niet uit. En er zat ook een stukje angst. Vinden ze het lastig dat ik ook op vrouwen val? Dat, daar ben ik ook weleens tegenaan gelopen, terwijl het helemaal niet erg zou moeten zijn.

Wat vond je het lastigste aan daten?

Waar ik persoonlijk tegenaan liep tijdens het daten was dat ik merkte bij mezelf dat ik me ging voordoen als een soort versie, die volgens mij die man dan zou willen zien. En dat ik merkte dat ik ging inspelen op wat die man heel erg zei. Dus dat ik soort van eigenlijk niet mijzelf was, op zo’n date.

Wat ook wel gebeurde is dat iemand gewoon toch afhaakt, denkt van: “Nou ja, ik voel het toch niet, er is toch niks.” Waarvan ik denk: “Wij moeten verder daten.” En dat is wel lastig. Dat iemand je toch afwijst, van: “Oké, je bent toch niet leuk genoeg voor mij om te daten.”

Als je wordt afgewezen is dat gewoon rot. Maar ik denk het ook wel belangrijk is om dan niet al te lang daarin te blijven hangen. Ik denk dat je jezelf echt gek kan maken dan met onzekerheden van: “Ik ben niet leuk en ik doe het toch weer fout.” Ik denk nu juist: “Even rot en dan weer verder”, ja.

Hoe kwam je terecht bij Mannengeheim?

Ik heb besloten om mee te doen aan de 43 Scripts, omdat ik wilde uitzoeken hoe ik nou wel kon daten met mannen op persoonlijk vlak. Ik vond het heel lastig en ik liep altijd tegen dezelfde dingen aan, van toch:

Ik zie je alleen als een gewone vriendin, niet als relatiemateriaal

Dat was altijd wat ik te horen kreeg.

En ik wilde heel graag ook gewoon leren om zeker op datingvlak te communiceren met mannen. Van: “Wat kan ik wel doen en wat kan ik niet doen?” Of hele kleine dingetjes, gewoon weten wat voor vragen je het beste kan stellen op een date, bijvoorbeeld. Los van de: “Wat doe je? Wat voor werk doe je? Waar woon je?” Ik liep daar tegenaan. Ik wist niet zo goed hoe ik nou op liefdesgebied dat niveau nog dieper kon brengen. Dat je denkt: “Oké, ik leer iemand nu echt beter kennen.”

Dus daarom ben ik bij die scripts, heb ik me daarvoor aangemeld, omdat ik dacht: “Ik wil verder komen hiermee, ik wil adviezen van mannen en het liefste van iemand die mij totaal niet kent, dus een soort onpartijdig advies.”

Ik kreeg vaak advies van vriendinnen of van mijn moeder, en daar had ik wel wat aan, maar dat waren nooit adviezen die ik graag wilde horen als het ging om de liefde. Het was toch dan: “Ja, die man is rot.” “Ja, doe maar weg.” Of: “Je bent veel beter dan dat.” Of: “Je verdient beter.”

Maar toen dacht ik altijd: “Nee, dit is niet wat ik wil horen.” Ik wil graag horen hoe ik iemand wel op date kan vragen bijvoorbeeld. Of gewoon zeg maar het interpreteren van een appje. Dat was al een verschil, dan merkte ik of het van een vriendin was of van een mannelijke vriend. Dat was al een wereld van verschil. En ik dacht: “Oh ja, ik heb echt een mannelijk perspectief nu nodig om verder te komen met daten van mannen.” Ja.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Ik heb wel geleerd dat het gewoon oké is om mezelf te zijn. Dus ik ben leuk zoals ik ben. En als iemand me dan niet leuk vindt, dan is dat ook oké. En ik merkte wel na een laatste date dat ik dacht: “Oké, ik ben bij jou niet mezelf. Dit is echt niet goed.” Ja, ik denk dat onzekerheid er altijd is bij dates, maar ik dacht: “Oh nee, wij zijn niet… We hebben niet dezelfde raakvlakken.” Ik was me meer aan het voordoen als iemand die toch niet, niet helemaal mezelf was.

Meisje leest een boekMaar ik heb ook door andere ervaringen, bijvoorbeeld met een korte, laatste relatie die ik heb gehad, toch wel gemerkt dat ik wel mezelf kan zijn en dat dat gewoon goed is. Dus ook diegene kan zijn die ook op vrouwen valt en op mannen valt en dat dat ook oké is. En dat ik gewoon de nerd mag uithangen die ik ben, met m’n boeken die ik altijd lees. En ja, dat als je jezelf kan zijn bij iemand dat dat heel prettig is. Een stukje zekerheid, zeker, echt, zelfverzekerdheid.

Maar ook dat ik vriendinnen om me heen ermee kan helpen. Ik merk dat dat heel fijn is, dat ik door de ervaring met de cursus ook het heel leuk vind om advies te geven aan andere vrouwen, of die ik via de groep ken of via mijn persoonlijke leven in m’n vriendenkring. En dat ze dan ook echt iets aan die adviezen hebben. Dan denk ik: “Oh ja, dat is ook leuk, dat je gewoon via de cursus ook weer anderen kan helpen.”

Persoonlijk dus echt dat ik zelfverzekerdheid heb en dat ik daten met mannen heel leuk vind. En toch m’n vrouwelijkheid wel heb gevonden, ja. Ik was hem niet kwijt, maar hij zat heel diep verborgen.

Heb je het idee dat mannen anders naar je kijken?

Ja ik merk nu wel… Ik heb veel mannelijke collega’s, en ik merk nu wel dat mannen me vroeger vaak als one of the guys zagen, en gewoon als een vriendin, maar dat dat nu toch een stukje anders is. Dat ik blijkbaar toch wel bekijks heb. En dat ik denk: “Oké, ik mag er echt zijn, ik ben blijkbaar sexy.” Waarvan ik vroeger dacht: “Oké, ik ben echt totaal niet sexy.”

Maar dat je dan toch in de wandelgangen dingen hoort van: “Oh oké, volgens mij vinden meer collega’s jou wel toch wel leuk.” Of dat je op straat merkt dat je toch wel meer bekijks hebt. Daar was ik vroeger denk ik wel blind voor of zo. Dat ik dacht van: “Ik ben gewoon een vriendin.”

Dus ik merk dat in de laatste ervaringen, of korte relaties die ik heb gehad met mannen, dat ik me dan toch veel meer vrouwelijk voelde. Dat was voor mij wel heel belangrijk. Ik dacht:

“Oh ja, ik mag er ook gewoon zijn als die vrouw zeg maar. Niet als gewoon een vriendin, maar ook als de seksuele vrouw. De vrouw die begeerd mag worden of die meer is dan alleen gewoon een vriendin.”

Wat zijn momenten waarop jij je begeerd voelde?

Vakantieliefde hoe leuk vind je hemDingen die ik meegemaakt heb met dates waarop mannen mij begeerden, waren wel gewoon hele subtiele dingen eigenlijk.

Gewoon meenemen naar een zonsondergang, heel romantisch. Of ik heb meegemaakt dat een date een hele picknick had verzorgd en een kleedje…

…of in restaurants wat ik wel veel heb gemerkt is toch het willen betalen. Dat ik merk dat heel veel mannen dat wel fijn vinden, zeker op de eerste date. Dat ze dat toch graag voor jou willen doen, van: “Oh, ik heb het kunnen betalen.” “Oh, dat is voor jou, alsjeblieft.”

Of massages, die heb ik ook gehad. Dat is toch een stukje intimiteit, en toch het begeren van, en dat dat toch heel fijn was. Ik denk hele romantische dingen gewoon. Ik ben een keer door een collega mee uit gevraagd om uit eten te gaan. Om daarna wat te gaan drinken. Het zijn hele subtiele dingen, waardoor je je denk ik toch begeerd voelt door een man.

Heeft dat jouw kijk op mannen en daten veranderd?

Ik weet nog dat ik op een gegeven moment heel erg dacht van: “Oh mannen zijn echt leuk.” Er zijn heel veel niet leuke mannen, maar ook niet leuke vrouwen, maar er zijn echt heel veel leuke mannen. En voorheen was mijn beeld echt niet zo. Ik dacht toch:

“Mannen, wat moet ik daarmee?!”

Terwijl ik nu zoiets heb van: “Oh ja, nee, daten met mannen is echt leuk.” En ook een relatie met een man, dat is ook heel leuk, ja.

En ik geloof echt dat er iemand is voor jou. Dat is gewoon zo. Je moet gewoon net die ene die persoon tegenkomen op datingapps of in de supermarkt, of op je werk, waarmee het wel lukt. Waarmee je wel zegt: “Oké, met jou wil ik iets aangaan.” Maar daar kom je niet achter als je bij de pakken neer gaat zitten denk ik. En dat heb ik zelf ook persoonlijk ook wel gemerkt door gewoon door te gaan. En toch weer te gaan daten denk ik.

Had je twijfels voor je de cursus kocht?

Heb jij twijfels of vragenIk ben nu sinds 2016 lid van Mannengeheim. Ik weet nog wel dat ik nog even twijfelde om de cursus ook te kopen. Ik dacht: “Oh ja, dat kost wel geld. En heb ik er wel wat aan? En wil ik dit wel echt doen?” Weet je wel? “Wil ik van een datingcoach tips hebben?”

Maar die twijfel was heel kort. Zodra ik de Scripts had ontvangen, dacht ik: “Yes, dit is wat ik nodig had, dit is zo helder.”

Dus als je twijfelt doe het gewoon. Ik zeg meestal: bij twijfel niet doen. Maar deze twijfel was juist dat zetje van: “Oké nee, doe het gewoon wel.” Weet je, je wil zo graag die angst aangaan en dat probleem waar je tegenaan loopt met mannen daten, dat wil je zo graag aangaan. Doe het dan gewoon. Dus ik was heel snel om, om de cursus toch te gaan doen, ja.

Zou je nog iets mee willen geven aan de lezeressen van Mannengeheim?

Wees vooral eerlijk tegenover jezelf. Als je denkt van: “Deze man is het niet voor mij,” zeg dat dan ook. Het is echt niet erg om te zeggen van: “Oké, met jou gaat het het niet worden.”

Dus ik denk dat dat wel heel belangrijk is, dat je niet te lang in een situatie blijft zitten die eigenlijk al gedoemd is te mislukken vanaf het begin. Of waarvan je al lang en breed wist van: “Oké dit is het niet.”

Dus dat heb ik persoonlijk ook wel geleerd, dat je echt wel eerlijk mag zijn tegen zo’n man. En met eerlijkheid kom je heel erg ver. Dus, zo worstelt iedereen in de liefde en je kan maar beter eerlijk zijn. Ik denk dat je daar het meest aan hebt. Iedereen.

Benieuwd naar wat de Mannengeheim 43 Scripts cursus voor jou kan doen?

Klik hier om naar de informatie pagina te gaan van de 43 Scripts – waar je meer leest over de cursus.

Of wellicht vind je één van deze artikelen interessant om te lezen:

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend