10 Tips Voor Als Je Ex Weer Gaat Ontmoeten & Zien

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 5 juli 2016 - Laatst gewijzigd op 3 september 2021

In dit artikel leer je:

 • Wat je moet doen als jij je ex weer gaat zien nadat je hem een tijd niet gesproken hebt. Ook als dit op een openbare gelegenheid is, zoals een verjaardag of een huwelijk.
 • Wat je moet doen om te voorkomen dat je overenthousiast wordt om hem te zien, of dat jij je woede van de afgelopen maanden laat doorschijnen. Waarom dit een goed idee is, en welke houding je dan wel wilt aannemen.
 • Wat mijn favoriete manier is om er mee om te gaan als ik een ex weer na een tijdje zie, en wat dit te maken heeft met het begroeten van verre familieleden.
 • Mijn nummer 1 tip om ervoor te zorgen dat jij de overhand in het gesprek krijgt, zodat je ex je niet kan verrassen met ongemakkelijke situaties waar je totaal geen vat op hebt.
 • …en nog veel meer.

Ik kreeg een mailtje van Liesbeth

mailLiesbeth haar relatie is een maand geleden uitgegaan. Sindsdien heeft ze haar vriend niet meer gesproken.

…en nu is een gezamenlijke vriendin aankomende zaterdag jarig.

Hij zal daarbij aanwezig zijn.

Wat nu?

Dat schreef ze mij in een lange, emotionele mail.

Blijkbaar was ze nog niet over deze ex heen, en ze had helemaal niet te wachten op ongemakkelijke gesprekken op de verjaardag van haar goede vriendin.

Maar aan de andere kant wilde ze zichzelf ook niet te kort doen door haar gevoelens weg te drukken.

Dat begrijp ik goed, Liesbeth. Ik ga ook helemaal niet voorstellen dat jij je anders voordoet dan je bent…. Maar hem huilend om de hals vallen is natuurlijk ook geen strak plan.

Daarom heb ik hieronder mijn 10 beste tips als jij je ex een tijd niet hebt gezien, en hem nu weer gaat ontmoeten. Als je deze opvolgt, zorg je ervoor dat het drama tot een minimum beperkt blijft.

Tegelijkertijd maximaliseer je de kans dat jullie het verjaardagsfeest op goede voet doorkomen. En de mensen om jullie heen begrijpend knikken, en beamen hoe volwassen en plezierig jullie dit hebben opgelost. Zonder dat ze doorhebben dat dit een hele bewuste keuze van jouw kant was.

Dus als je er klaar voor bent, dan gaan we van start met de 10 tips.

Maar voordat we echt beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Ga niet in de labrador-modus

labradorIk snap dat als je hem tijden niet gezien hebt, je heel benieuwd bent hoe het met hem gaat.

Zeker als je hem terug wilt – bijvoorbeeld omdat hij het heeft uitgemaakt tegen jouw zin – is de kans groot dat je nieuwsgierig bent geworden. Maar ook als je hem gewoon hebt gemist kan dit gebeuren. Laten we wel wezen: jullie hebben een groot gedeelte van jullie leven samen doorgebracht. Dat wis je niet zomaar uit in een paar maanden tijd.

Maar wat je in ieder geval niet moet doen is in de labrador-modus schieten. Dit houdt in dat je:

 • Hem bijna bespringt als een puppy die zijn gezicht schoon wilt likken.
 • Overdreven enthousiast reageert op alles wat hij zegt.
 • Hem de kleren van het lijf vraagt over wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.

Ditzelfde geldt ook voor het andere uiterste.


Tip 2: Vermijdt de gekwetste ex-modus

Doe het nietIn deze modus gedraag jij je gemeen. Je bent verbitterd, en het ontstaat wanneer een man of vrouw zich beseft dat de ander niet goed is voor zijn of haar levensgeluk. En dit openlijk op de ander afreageert.

Wat geen goed idee is:

 • De ander venijnig begroeten en proberen zo veel mogelijk te “teasen“, terwijl je op het zelfde moment laat merken dat hij “toch geen kans maakt“. Mannen prikken hier zo door heen. Dat niet alleen: de andere mensen op de verjaardag begrijpen ook dat dit vooral met jouw eigen onzekerheid te maken heeft.
 • Hang niet de show-prinses uit met wat je hem allemaal wilt laten zien, of dit nou je nieuwe te korte jurkje is, of dat je een nieuw vriendje hebt.
 • Wees niet passief-agressief in de omgang, ook niet als hij vijf meter verder op staat. Je zet jezelf alleen maar voor aap.

Doe dus niet dit:Tip 3: Behandel hem als een familielid

familieEn dan heb ik het over verre familie. Die je niet zo vaak ziet, maar waarmee het altijd gezellig is.

Want realiseer je goed dat je zijn vriendin niet meer bent. Er is geen reden om fysiek met hem te worden, hem flirterig te behandelen of anderzijds in die oude rol terug te duiken. Speel niet de rol van geliefden meer als dit niet meer bij jullie past.

Tegelijkertijd is er geen enkele reden om eventuele onuitgesproken emoties diezelfde dag er doorheen te jassen. Daar is niemand bij gebaat. Vandaar dat ik je aanraadt om de labrador-modus en de gekwetste ex-modus te vermijden. Zowel gemeen doen als over-enthousiast doen laten je onzekerheid zien.


Tip 4: Toon interesse

interesse tonenWanneer je hem ziet, vraag dan geïnteresseerd:

Wat heb je de afgelopen maand gedaan?

Als je weet dat hij het druk op zijn werk heeft gehad, is dit de perfecte vraag. Je zorgt ervoor dat hij iets heeft waar hij kort over kan praten. Je breekt de spanning doordat je gelijk een onderwerp aanlevert waarop hij kan antwoorden. Hiermee verminder je de “awkwardness”.

Realiseer je dat hij als man het ook een beetje ongemakkelijk zal vinden. Dat hij niet goed zal weten wat hij moet zeggen. Maar dat wanneer jij hem deze voorzet geeft, hij maar wat blij zal zijn om dit balletje er in 1 keer in te tikken.


Tip 5: Geef hem een compliment

complimentHet is niet de bedoeling om nu bij hem te gaan slijmen, in een poging hem terug te krijgen.

Ik weet natuurlijk ook niet of dit aan de orde is. De vrouw die de e-mail aan me stuurde vertelde er niet bij of ze haar ex terug wilt. Maar of dit nou wel of niet het geval is: het compliment geven gaat om iets heel anders.

Controle over het gesprek.

Als je iemand een complimentje geeft, dan ga je als het ware boven het gesprek staan. Je maakt de indruk alsof je de bovenhand en de controle hebt, zeker voor de mensen daar omheen.

Dus geef hem een oppervlakkig complimentje. Denk hierbij aan:

 • Je ziet er goed uit.
 • Je straalt helemaal.
 • Ben je meer gaan sporten deze maand?
 • Tof dat je zo hard bent gaan werken.

Maak het klein en gebruik 1 van de bovenstaande complimenten. Bij voorkeur naar aanleiding van iets wat hij jou heeft verteld. Doet hij niet aan sport, dan heeft het derde compliment natuurlijk weinig zin.

Het is handig om dit complimentje te geven om te voorkomen dat jullie in de “vriendje vriendinnetje” modus schieten. Of dat hij, als hij onverwerkt drama heeft, dat ter plekke met jou wil uitzoeken. Het wordt een stuk moeilijker voor hem om emotioneel te worden als je hem even een complimentje geeft. Negativiteit wordt om zeep geholpen door positiviteit.


Tip 6: hou het gesprek gewoon kort

korte gesprekjesDoor het gesprek kort te houden en niet op te rekken voorkom je dat er dingen gebeuren die je niet in de hand hebt of niet wil hebben. De verjaardag van iemand anders – of elke andere openbare gelegenheid – is daar simpelweg niet de tijd of de plaats voor.

Maar je moet natuurlijk wel even aandacht voor hem hebben. Doe je het niet, dan loop je de hele tijd aan hem te denken. Tegelijkertijd kan het zijn dat hij zich beledigd voelt. Beide zijn nergens voor nodig.

Je hoeft niet om elkaar heen te dralen als je als twee volwassen mensen op een sociaal intelligente manier kan benoemen hoe jullie je nou tot elkaar verhouden. Door bovenstaande even te doen, laat je merken dat alles ok is en weet hij waar hij staat.

En door het kort te houden laat je merken dat dit het was.

Het voorkomt dat hij dingen gaat proberen die niet thuishoren op een verjaardag. Het zorgt voor gemoedsrust aan beide kanten. En voor jou is het ook prettig om van te voren hebben besloten niet in oeverloos geneuzel met hem te vervallen. Op die verjaardag gaat dat toch nergens heen.


Tip 7: Focus je op andere dingen

focus-liefdesverdrietAls jullie op zo’n openbare gelegenheid zijn is er genoeg afleiding. Je kan met andere mensen praten. Je kan je tot de bar wenden, of schandalige hoeveelheden nootjes en chips wegwerken. Het kan allemaal.

Een vriend van mij zag zijn ex voor het eerst weer op een bruiloft.

Hij vertelde me gekscherend dat hij nog nooit zo veel gratis voedsel uit het buffet heeft geschept als die dag in kwestie. Normaal zou hij altijd met zijn ex zijn gaan praten, maar ja. Dat behoorde nu niet echt tot de opties.

Het is goed om je in dit geval op andere dingen te focussen, en het maakt niet heel veel uit wat dit is. Wat zou je doen als je op een verjaardag was, en hij was er niet bij? Precies. je zou even met iedereen praten, en misschien in een langer gesprek verzeild raken. Misschien speel je wel een tijdje met je kleine nichtjes en neefjes, of de andere kinderen die er aanwezig zijn. Who knows.


Tip 8: Praat het niet op de verjaardag uit

doe-het-aub-nietOf je hem nou graag terug wilt of niet, of er dingen zijn die je hem absoluut kwijt wilt omdat het nog niet “af” voelt….

Realiseer je dat een verjaardag – of een andere publieke omgeving – niet de tijd en de plaats is om dit te doen. Het is simpelweg sociaal niet geaccepteerd. En zeg nou zelf. Wil je dat iedereen op die verjaardag inzicht krijgt in jouw zaakjes?

Hoe zou jij het vinden als tante Truus en oom Herman voor de rest van de groep hun meningsverschillen begonnen uit te werken? Dat zou een beetje gek zijn, toch?

Als je ooit op een verjaardag hebt meegemaakt dat een koppel ruzie kreeg, dan weet je hoe ongelofelijk ongemakkelijk dit is. Vandaar dat je dit koste wat het kost wil vermijden. Maar ook goed-maak sessies horen er absoluut niet thuis.

Want:


Tip 9: Realiseer je dat het niet om jou draait

denkenJe bent daar om gezellig te doen met andere mensen, en lekker te socializen. De jarige is daar om zijn of haar verjaardag te vieren. En als het een bruiloft betreft, gaat dit precies hetzelfde.

Hoewel je vast hele lieve vrienden hebt die zich heel betrokken bij jou voelen, niemand zit er op te wachten op drama. Dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.

En je ex zou het zelf ook niet leuk vinden als jullie plotseling jullie issues op die verjaardag moeten uitpraten.


Tip 10: Besef dat je hem het juiste signaal geeft

goed tekenOok al wil je hem terug, “it takes two to tango“.

Je wilt hem het juiste signaal geven. Dat het je prima lukt zonder hem, en dat je geen kwetsbaar vogeltje bent dat gered moet worden.

Ik sprak een kennis van mij wiens relatie nu twee weken uit is. Hij sprak zijn ex toevallig, en hij zag hier tegen op. Hij verwachtte een ongemakkelijke situatie, en had zich hier al helemaal op voorbereidt.

Maar toen hij zijn ex sprak, bleek het hartstikke goed te gaan. Zijn zorgen waren onterecht. Zij voelde zich gewoon fijn, en er was totaal geen aanleiding voor drama of tranen.

Hij had het uitgemaakt, maar juist doordat zij zich zo sterk gedroeg en geen drama op hem gooide begon hij weer een beetje te twijfelen. Hun relatie hing de laatste paar maanden aan elkaar van het drama.

Daar was hij niet verliefd door geworden

heel erg goedNee, hij was verliefd geworden op de zorgeloze, vrolijke vrouw die ze daarvoor was. En toen ze elkaar onverhoopt spraken, had hij het idee dat ze weer een beetje die vrouw was geworden. Het versterkte zijn verlangen naar haar.

Mocht jij je ex terug willen, dan is dit precies waar je hem hebben wilt. Je wilt dat hij je gaat missen en naar je begint te verlangen, terwijl jij je op je eigen zaakjes focust. De bal ligt immers bij hem, en niet bij jou. En zo voorkom je dat je in een soort wanhopige modus schiet – of dit nou een lieve of een gemene is – die voorkomt dat hij de ware jij niet meer kan zien.

Zo. Dit waren mijn tips voor als jij je ex weer gaat ontmoeten na hem een tijdje niet gesproken te hebben. Ik wens je veel succes, en veel plezier met het gesprek kort en bondig houden.

Als je meer wilt weten over hoe je moet omgaan met liefdesverdriet, kijk dan hier.


En dan nog iets

Besluit je dat jij je ex terug wilt?

Vraag jezelf dan af op welke manier je dit wilt.

Wil je dat hij hoteldebotel verliefd op je wordt, omdat jij hem terug neemt omdat je geen alternatieven hebt?

Wil je gelukkig met iemand zijn die zielsveel van je houdt, en die niet zonder je kan?

Check dan het mannengeheim.

Het is mijn nummer 1 trucje om een man smoorverliefd op je te maken.

Als je dit op de juiste manier toepast, maakt het nit uit hoe lang jullie samen (of niet) zijn geweest. Je doet de dingen die ervoor zorgen dat een man niet om jou heen kan. En niet omdat jij te veel taartjes hebt gegeten en de hele deuropening blokkeert, maar omdat je hem alles geeft waar een man maar naar kan verlangen.

Wil je meer weten? Laat dan hieronder je e-mail adres achter. Dat stuur ik het je gratis toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

 • Melanie schreef:

  Hallo Tim,

  Ten eerste wil ik je bedanken voor alle goede tips die je hebt geschreven. Ik probeer ze zeker te gebruiken. Maar ik zit momenteel een beetje in dilemma. Onlangs is het iets meer dan een maand geleden dat mijn ex vriend (22) de relatie heeft beëindigd na bijna 3,5 jaar omdat hij vond dat ik te veel aan hem vastklampte, hij meer vrijheid wilde om te gamen of meer met zijn vrienden wilde doen en het ergste.. Dat hij niet meer verliefd op me was. En hij zei dat hij na 2/3 dagen nadat het uit was, dat hij met een klasgenootje (van 17!) aan het appen was. Dit was echt een schok voor me. En ik zat met zoveel vragen, want ik zag het totaal niet aankomen. Nu vond ik de eerste 2 weken het lastigst om geen contact te zoeken, maar heb het wel gedaan, maar hij negeerde me. We werken samen bij de action (we hadden vantevoren al een relatie voordat we samenwerkten). Ik ben daar vulploegleidster en moet hem als het ware taken geven die hij moet doen. Daarnaast zit ik samen met hen in een koor. De eerste 2 weken ben ik niet erheen gegaan om de confrontatie niet aan te gaan. Na die 2 weken heb echt alle artikelen gelezen van u om mijn ex terug te krijgen. Ik heb uw tips, zoals doen alsof het goed met me gaat, veel lachen/plezier maken en hem niet meer appen/ geen contact meer zoeken, uitgevoerd. En vorige week woensdag op werk deed ik heel vriendelijk tegen iedereen en ik was echt vrolijk. Ik merkte dat hij een minder goede stemming had. Ik maakte grapjes met iemand en lachte veel, maar niet met hem. Volgens mijn vond hij dat niet prettig. Op gegeven moment moest kreeg ik een of andere product niet in het schap en hij zag dat en hij kwam me opeens helpen. Nadat hij me had geholpen kwam hij met achterna en vertelde een verhaal over zijn ouders. En vroeg daarna hoe het met me ging. Ik wist niet wat ik ermee moest. En ik vroeg aan hem waarom hij dit vertelde. Hij zei letterlijk “omdat ik je vertrouw, toch?”. Hij kreeg (zoals voorheen) elke keer een glimlach op zijn gezicht als hij naar me kijkt of tegen me praat en dit heb ik ook. Het voelt zoals voorheen, de verliefdheid.
  Die vrijdagavond ging ik weer voor het eerst na de breuk naar het koor. Tijdens de pauze zocht hij weer contact met op en probeerde een conversatie te starten. Hij vroeg of ik weer meedeed met de repetities. Ik zei “ja, anders zat ik hier nu niet”. En hij vroeg verder naar het werk etc. Ik reageerde kort maar krachtig en ging me verder bezig houden met mijn telefoon. Hij merkte dit en meteen ging hij ook op zijn telefoon (appen). Na het koor hebben we niet meer met elkaar gesproken. En ik wist niet wat ik met die informatie moest. Doet hij dit extra of is het gewoon interesse?

  MAAR NU KOMT HET!

  Afgelopen maandag moesten we samenwerken. Dus ik weer heel vrolijk en blij tegen iedereen (maar tegen hem deed ik neutraal). We spraken in de begin van de avond geen woord tegen elkaar. Maar telkens als ik vroeg of hij restanten had kreeg ik een lach op mijn gezicht en schoot ik in de lach hoe hij naar me keek. Dit kreeg hij ook telkens en we begonnen elkaar steeds meer te “pesten” met woordgrapjes en we lachten continu. Nadat ik alles had afgeloten liep hij met me mee naar de auto en we hebben een uur gepraat met elkaar over van alles.Ik probeerde om normaal te praten en gewoon positief.Op gegeven vroeg ik voorzichtig hoe het zat met hem en zijn klasgenoot (ik vroeg normaal of ze iets hadden). Hij antwoordde er nee op, maar hij was wel nog bezit met haar. Hij zei dat hij in het begin verliefd op haar was, maar dat het anders was dan met mij. En hij zei dat dat meisje niet verliefd op hem was. Ik zei dat hij het niet moest vergelijken met elkaar. Maar hij kreeg telkens die lach op zijn gezicht en zei dat hij dat iedere keer bij mij kreeg. En tijdens die avond waarbij we zoveel lachten, kreeg hij het gevoel van vroeger terug.

  ZONDER DAT IK HET VERWACHTTE ZOENDE HIJ ME!..

  Hij hield me vast en zei dat hij me miste en kuste me nog een aantal keren. Ik zag dit niet aankomen..

  Ik zei tegen hem dat hij er goed over na moest denken of hij mij echt miste of dat er gewoon iemand is die hem zo laat voelen. Wat dat zijn 2 verschillende dingen. Ik heb gezegd dat de bal bij hem ligt en ik niets zal doen.

  Hij wilde geen afscheid nemen, maar het was al laat dus we gingen beiden naar huis.

  De dag erna had hij musical van zijn opleiding waarbij hij de hoofdrol in had. En hij appte me de woensdagochtend of ik iets wilde doen de week erna. Ik schreef hem terug dat ik de hele week tijd had dus dat hij het aan moest geven. Ik vroeg nog hoe de eerste show was gegaan en kreeg alleen maar daar een reactie op. Vervolgens wenste ik hem succes, maar geen reactie. Dus ik schreef niets meer. Totdat ik gisteren 2 appjes schreef naar hem : ” Hoe was het gisteren gegaan (met de laatste show). Hij las dit, maar geen reactie. Een paar minuten later schreef ik als laatste nog ” Als je geen contact wilt of je erover hebt nagedacht, dan zeg het alsjeblieft eerlijk. Want dat stop ik er gewoon mee”. Dit las hij ook en ook weer geen reactie..
  Om 17.50 (voordat hij moest werken) kreeg ik bericht.. Hij schreef letterlijk ” Ik wil even geen relatie. Met niemand. Het spijt me. (Met teleurgesteld icoontje erbij”.

  Ik was hier ook weer even in shock van.. Waarom kuste hij me dan afgelopen maandag..??

  Ik schreef dit terug “Begrijp het. Is niet erg. Dank je voor je antwoord. Dan laat ik je ook met rust. Wel een beetje tegenstrijdig met wat je maandag deed. Was dat impulsiviteit? In ieder geval zal ik het accepteren en wens ik je het beste.”

  Hij las het na het werk en antwoordde niets meer. Ik heb het gesprek weer verwijderd (voor mezelf zodat ik hem niet ga appen of kijken of hij online is).

  MAAR vandaag (vrijdag) is weer repetitie van het koor en ik weet niet hoe ik nu moet reageren. Ik probeer weer gewoon normaal, leuk en vrolijk te doen tegen mensen (ook al voel ik me ellendig).

  Ik snap alleen niet waarom hij maandag zo deed.. onverwachts kussen en me vasthouden. Vertellen dat hij me heeft gemist. En nu dit.. Alsof hij met vrienden heeft gepraat en zij invloed op hem hebben. Ik kreeg hoop en mijn hart maakte een sprongetje toen hij me vasthield. Het voelde voor beiden als vertrouwd..

  Tim wat moet ik doen? Geef me alsjeblieft een goed advies.

  Liefs, M

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend