11 Tips Om Als Vrouw Uit De Friendzone Te Ontsnappen & Blijven

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 17 mei 2019 - Laatst gewijzigd op 24 november 2021

In dit artikel leer je:

 • Wat de betekenis van friendzone is
 • Het antwoord op de vraag: “Hoe kom ik uit de friendzone?”
 • Zes manieren om hem van je seksualiteit bewust te maken (maak hem gek op je)
 • Hoe de aanraak-ladder je helpt om uit de friendzone te blijven
 • En nog veel meer…

Wat is de friendzone betekenis?

vraag-introDe kans is vrij groot dat je allang weet wat “friendzone” betekent als je dit artikel leest.

Maar ik weet dat er een paar lezeressen zijn die niet precies weten wat de betekenis van “friendzone” is (soms ook geschreven als “friend zone”). En omdat ik zoveel mogelijk mensen wil helpen, voel ik me bijna verplicht om daar eerst even op in te gaan.

Weet je al wat de friendzone is? Scroll dan een klein stukje naar beneden.

Dus bij dezen, de friendzone betekenis:

Als je in de friendzone zit, dan heb je een vriendschappelijk relatie, terwijl je eigenlijk op meer hoopt.

Juist, je bent verliefd.

Uit angst om die vriendschap te verliezen, durft degene die in de friendzone zit haar gevoelens vaak niet te uiten naar de ander. Want beter vrienden dan geen vrienden, toch?

Maar die redenatie klopt niet helemaal.

Want als je in deze situatie zit en je probeert op deze manier door te blijven gaan, dan is het alsof je in klein vissersbootje de Atlantische Oceaan aan het bevaren bent.

Dat kan heel lang goed gaan (ook al zul je nooit écht gelukkig zijn). Maar er komt een moment waarop je onverwachts wordt benaderd door enorme monstergolven. En doordat je ze niet ziet aankomen, ga je ten onder.

En op dat moment ben je verder van huis dan dat je ooit was. Het is heel moeilijk om je leven vanuit hier weer op de rit te krijgen (of als we het nog over het vissersbootje hebben: om die weer boven water te takelen).

Dit voorkomen, is beter dan het proberen te genezen.

Wat mijn advies is?

Ga als de wiedeweerga uit deze ongemakkelijke zone.

Al veel te veel mensen (zowel mannen als vrouwen) zijn hier gesneuveld. Ze hebben letterlijk jaren van hun leven verspild in de hoop dat het ooit meer dan vriendschap zou worden.

Dus hoe kom je uit de friendzone?

Je kan jezelf al dat leed voorkomen door de tips in dit artikel toe te passen.

Maar voordat we in de tips duiken, wil ik dit aan je kwijt:

Waarom de friendzone niks is om je voor te schamen

Heb je weleens van dit gezegde gehoord? “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Kijk hier dan eens naar:

friendzone-forum

Deze forumpost is zoals je ziet maar liefst 2783 keer bekeken. Als datingcoach weet ik precies wat dit betekent: veel vrouwen in nood (die zelf bang zijn om hier advies over te vragen).

En ik begrijp het. Het is ook een rottige en lastige situatie.

Maar wat je hieruit kan halen, is dat je je dus niet hoeft te schamen. De zin “Ik zit in de friendzone” wordt veel vaker uitgesproken of opgeschreven dan je denkt. Zowel bij mannen als vrouwen. Zelfs zo vaak dat MTV hier in 2011 een televisieserie aan heeft toegewijd, die heel toepasselijk friendzone heet.

Het feit dat de makers van deze serie, in slechts 2 jaar tijd, 87 afleveringen hebben gemaakt, zegt genoeg.

De friendzone is een wereldwijd probleem.

En de oplossing voor dat probleem vind je hieronder, in mijn 11 simpele tips om als vrouw uit de friendzone te geraken en blijven.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Begrijp het verschil tussen liefde en vriendschap

liefde-of-vriendschapWeet je wat het verschil is tussen “boy friend” en “boyfriend“?

Juist, de spatie.

En dat kleine verschil is de friendzone. Want vrienden en geliefde verschillen eigenlijk helemaal niet zo veel van elkaar.

Denk er maar eens over na…

Als je vandaag jouw droombaan krijgt aangeboden in het buitenland, dan grijp je die kans met beide handen. Op het moment dat je daar bent is het in het begin even eenzaam. Simpelweg omdat je daar een nieuwe sociale cirkel moet opbouwen, en dat kost tijd.

Die vrienden kies je zorgvuldig uit, want je wil natuurlijk niet vrienden worden met mensen die je niks interesseren. Nee, je wil leuke vrienden.

Begrijp je waar ik heen wil?

vraagNog niet? Oké. Ik bedoelde dat leuke vrienden mensen zijn die je “leuk vindt“.

Niet zo leuk dat je het bed met ze wil delen (of misschien ook wel ;)), maar leuk genoeg om jouw kostbare tijd mee door te brengen. Althans, ik ga ervan uit dat jij vrienden bent met mensen die je oprecht interesseren. En dus niet om de gratis etentjes en aandacht die ze je geven op het moment dat je daar behoefte aan hebt.

Als je dit concept begrijpt, dan zie je dat de lijn tussen vriendschap en liefde maar heel dun is.

Die lijn is niet meer dan een spatie breed.

Dus hoe kan je die spatie weghalen, om van “boy friend“, “boyfriend” te maken? Hoe kan je die dunne lijn tussen vriendschap en liefde verwijderen, zodat je aan de friendzone ontsnapt?

Dat leer je in de volgende tips:


Tip 2: Gedraag je niet als één van de mannen

een van de mannenEn dit zeg ik niet omdat ik twijfel aan je intelligentie. Want ik weet dat het voor de hand ligt. Maar als ik kijk naar hoe vaak mijn coachingscliënten hiermee de mist ingaan, dan voel ik me bijna gedwongen om hier een stukje over te schrijven. Dus:

Als je wil dat hij je niet als één van zijn vrienden ziet, gedraag je dan niet als één van de mannen.

Nou weet ik dat dit logisch klinkt, maar wat mij kenmerkt als datingcoach is praktisch advies. Dus laten we hier wat dieper op ingaan.

Wat ik bedoel met gedraag je niet als één van de mannen, is:

 • Heb geen grote mond;
 • Wees niet altijd luid en aanwezig;
 • Probeer niet constant mee te ouwehoeren met de typische mannen dingen (tenzij er iets tussen zit waar je echt interesse in hebt natuurlijk).

De dingen die grote mannen op 12 jarige pubers laten lijken

volwassen manAls je dat doet, zullen de meeste mannen je als vriend wel “cool” vinden, maar het is niet bepaald aantrekkelijk.

En dan heb ik het nog niet eens over het maken van minder charmante lichaamsgeluiden. Mannen lachen hier misschien om als je het doet, maar we vinden het absoluut niet aantrekkelijk. We geloven namelijk liever in een sprookjesachtige wereld waarin vrouwen geen scheetjes laten.

Als je deze dingen doet, kies je er eigenlijk (onbewust) voor om in de friendzone te zitten. Want als je je gedraagt als een van de mannen, dan zal hij je ook zo behandelen.

Maar als je ervoor kiest om je als een aantrekkelijke vrouw te gedragen, dan is het een heel ander verhaal. Je zal zien dat hij je dan anders zal gaan behandelen.

Maar hoe gedraag je je dan als een aantrekkelijke vrouw?

Er zijn meerdere dingen die je vandaag nog kunt doen, één daarvan is:


flirten-verliefd-worden-mannen-jaloers

Tip 3: Flirt met hem

Denk niet dat flirten alleen is weggelegd voor charismatische vrouwen. Sla deze tip niet over.

Flirten is namelijk niet een aangeboren “talent” waar alleen de mooiste vrouwen over beschikken. Het is een skill. Net zoals dat lopen, fietsen en lezen dat is.

Kortom: ook jij kunt leren flirten.

Dus van harte welkom bij deze minicursus “zo leer je flirten“.

Probeer je een puppy in te beelden

En niet zomaar een puppy, maar Nederlands bekendste puppy uit de page-toiletpapier-reclame (althans, ik denk dat dat de bekendste puppy is).

Een puppy met een kroon op is de koning van het flirten met zijn speelse blik.Goed. Zie je hem nu voor je? Zie je dat lieve puppy kopje dat een klein beetje naar rechts is gedraaid?

Voordat je hem gaat aaien, wil ik eerst mijn punt duidelijk maken. Dus blijf een beetje bij de les.

Het enige dat een puppy doet – naast eten en slapen – is spelen. Het is deze speelse houding die je wilt hebben tijdens het flirten. Puppy’s zijn namelijk koning als het om flirten gaat. Ze zijn de echte eindbazen van het spel.

Want zonder ook maar iets te zeggen, trekt zo’n schattige pup al je aandacht naar zich (dus moet je nagaan als ‘ie wel kon praten ;)).

Maar goed, ik begin een beetje af te dwalen.

Je zit er niet op te wachten om met een saaie flapdrol te flirten

Simpelweg omdat het saai is. En het punt is dat flirten leuk moet zijn. Zoals je hebt gezien is het een spel.

Dus dit is hoe je flirten voor een man leuk maakt:

 • Maak oogcontact;
 • Lach (om zijn grapjes);
 • Geef hem (subtiel) een compliment;
 • Zeg iets “gemeens“, maar wel op zo’n manier dat hij weet dat je het op een goede manier bedoelt.

En alle bovenstaande dingen doe je natuurlijk allemaal met de houding van de page-toiletpapier-puppy. Je zal zien dat zodra je dit begint te doen, de friendzone binnen de kortste keren verleden tijd is.

Leer verder: lees dit artikel voor meer (en uitgebreidere) tips over flirten.


liefdeTip 4: Raak hem aan

Is er iets dat meer aantrekkingskracht kan opwekken dan aanrakingen? Nee. En die fysieke aantrekkingskracht wil je hebben om te ontsnappen aan de friendzone. Want fysieke (en seksuele) aantrekkingskracht is eigenlijk het grootste verschil tussen vriendschap en liefde.

Dus als je ervoor kan zorgen dat hij opgewonden wordt, zal hij je nooit meer als vriend zien.

Professor Burgoon heeft er zelfs een onderzoek naar gedaan in 1992. Daaruit komt naar voren dat aanraken ervoor zorgt dat hij je als volgt inschat:

 • Langer
 • Aardiger
 • Aantrekkelijker

Dat is niet niks. En naast het feit dat je ermee ontsnapt uit de friendzone, lijken deze drie dingen hierboven mij positief genoeg om hem sowieso aan te raken;)

Hoe je hem het beste kunt aanraken, vertel ik je in de volgende tip:


ladder

Tip 5: De aanraak-ladder

Omdat er lezers zijn die in friendzone zitten, en lezers die de friendzone willen vermijden, heb ik besloten hier een aparte tip over te maken.

Dus:

 • Als jij niet in de friendzone zit en het niet eng vindt om een man aan te raken, ga dan verder naar het kopje genaamd “De volgende trede“.
 • Als je wel in de friendzone zit of het (een klein beetje) eng vindt om een man aan te raken, lees dan verder…

Je wil dit langzaam en rustig opbouwen, zeker als je hem normaal gesproken niet zo veel aanraakt. Scheur hem dus niet in één keer de kleren van zijn lijf.

Dit kunnen heel kleine dingetjes zijn, zoals:

 • Geef hem een speels stompje;
 • Fatsoeneer zo af en toe iets aan zijn kleding;
 • Geef hem drie kussen op de wang elke keer dat je hem ziet.

De drie manieren hierboven zijn heel subtiel. Je kan deze dus zonder problemen gebruiken om een man aan te raken.

Omdat het kleine en subtiele aanrakingen zijn, is de aanraakdrempel voor jou laag en de kans dat je hem de stuipen op het lijf jaagt is nihil.

En als je dat heb gedaan, dan is het tijd voor…

De volgende trede

eerste-stap-zettenWe gaan steeds een stapje verder op de aanraakladder. Waarom aanraken zo belangrijk is heb ik bij de vorige tip uitgelegd. Maar nu is het tijd om tot het “zware geschud” over te gaan.

Nee, ik bedoel daarmee niet de kleren van zijn lijf scheuren, gekkerd.

Dat mag je voor een later tijdstip bewaren;)

Eerst gaan we verder met het voorspel onder de aanrakingen:

 • Streel zijn hand;
 • Leg je hand op zijn borst wanneer je moet lachen;
 • Vraag hem wat hij van je parfum vindt en leg je hand op zijn rug wanneer hij dichterbij komt om te ruiken;
 • Fluister iets in zijn oor – jouw ademhaling in zijn nek zal hem extra opwinden. En voor bonuspunten raak je met je lippen zijn oor aan.

Wat jullie verder samen willen doen, laat ik aan jullie over. Als je wilt weten wat mannen fijn vinden tijdens de naakte vredesdans, dan heb ik daar een artikel voor. Misschien klinkt dat nu nog als toekomstmuziek… Maar voor het geval dat, klik hier om het te lezen.


Tip 6: Maak hem (nog meer) bewust van jouw seksualiteit

lingerieFlirten (tip 3) en hem aanraken (tip 4 & 5) maken hem al een stuk bewuster van het feit dat je een seksueel wezen bent. Maar nu gaan we daar nog een schepje bovenop doen.

Mannen zijn namelijk van nature visueler ingesteld dan vrouwen. Dat is waarom de playboy (en porno) het onder de mannen zo goed doet.

Het is is ook de reden dat we aantrekkelijke vrouwen nakijken.

We kunnen bijna niet anders.

We gaan ervoor zorgen dat jij die aantrekkelijke vrouw wordt die hem het nakijken geeft. En daarvoor zijn er een aantal dingen die je gelijk al kunt doen.

En ja, ik weet dat dit oppervlakkig is

Maar mannen zijn gewoon oppervlakkig, dat is de waarheid. Dus werk even met me mee. Als je hem van je seksualiteit bewust wilt maken, zijn dit zes fantastische manieren:

 1. Maak je uitstraling vrouwelijkerDraag rode kleding;
 2. Fatsoeneer je kleren tijdens het praten;
 3. Ga naar de sportschool en let op je voeding;
 4. Zorg ervoor dat je op je best uitziet wanneer jullie afspreken;
 5. Laat een mooi setje lingerie slingeren als jullie bij jou thuis afspreken;
 6. Probeer ongeveer 40% van je huid bloot te laten wanneer jullie afspreken.

Door bovenstaande dingen te doen, prikkel je de fantasie van mannen.

Deze fantasieën heeft een man nodig voordat hij een relatie met je overweegt. Zorg er dus voor dat hij begint te fantaseren over je. Je weet nu hoe je dit voor elkaar kan krijgen.

Leestip: Wil je meer weten over aanrakingen en hoe je hem bewust maakt van je seksualiteit? Kijk dan naar de 19 dingen die hij onweerstaanbaar vindt.


Tip 7: Wees niet te subtiel

subtielDit klinkt misschien tegenstrijdig met de voorgaande tips. Maar nee, ik ben niet gek. En nee, ik ben ook niet onder invloed van wodka.

Deze tip geef ik je nu, omdat vrouwen het advies hierboven soms niet helemaal goed begrepen hebben.

Die vrouwen denken vaak:

Ik voel me er niet zo fijn bij om echt met hem te flirten, of om hem aan te raken. Dat is niet echt nodig denk ik. Want als ik hem gewoon subtiel laat merken dat ik hem leuk vindt, dan zal hij dat vanzelf wel merken. Sorry, Tim. Maar ik ga voor de subtielere aanpak.

Het maakt me niet heel veel uit dat deze vrouwen mijn advies niet opvolgen. Ik vind het een beetje jammer natuurlijk, maar alleen omdat ik graag het beste voor ze wil. Ik wil dat ze uit die friendzone ontsnappen, of er niet in verstrikt raken.

En ik weet honderd procent zeker dat de subtiele aanpak daarvoor niet werkt.

Mannen zijn namelijk oliedom wat sociale intelligentie betreft.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mannen verschrikkelijk slecht zijn in het opvangen van non verbale signalen.

Net zoals de Teletubbies, hebben mannen overduidelijke signalen nodig:En dit is best pijnlijk om toe te geven. Maar we zijn letterlijk zo dom als het gaat om sociale intelligentie (Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel). Je bent goed bezig als je dit maar onthoudt:

Wees niet te subtiel

Dus als je nog niet met hem hebt geflirt of hem hebt aangeraakt, ga dan eerst terug naar de vorige tips en ga daarmee aan de slag.

Maak hem duidelijk dat je meer bent dan een vriend.

En het kan zijn dat hij (nog) dommer is dan verwacht. Dat hij zelfs deze overduidelijke signalen niet opvangt. In dat geval is er iets speciaals dat je kunt doen, namelijk:


Tip 8: Vertel hem dat je niet geïnteresseerd bent in een “vriendschap

Huh, zo simpel?

Ja, mijn beeldige lezeres, zo simpel kan het echt zijn.

Het is precies zoals Einstein het ooit eens heel mooi onder woorden bracht:

simple-einstein

Het gebeurt namelijk best vaak dat vrouwen mij vertellen dat ze een soort van vriendschappelijke relatie met een man aangaan. Waarin ze af en toe met elkaar slapen. Maar er is dan geen spoor te bekennen van “deze relatie wordt steeds serieuzer“.

Die vrouwen hebben zichzelf, vaak zonder het zelf door te hebben, in een “friend with benefits” situatie gekregen.

Onterecht komen vrouwen in deze situatie terecht

auw

Je kan iets in deze trant zeggen:

Ik ben niet het type vrouw dat vrienden is met iemand en genoegen neemt met af en toe een keer met elkaar naar bed gaan. Dat is niet genoeg voor mij. Je bent misschien in de war met al die andere vrouwen die wel zo zijn, en dat is ook prima, maar ik ben niet dat type vrouw.

Zorg er in ieder geval voor dat je het heel duidelijk naar hem communiceert dat jij niet het type vrouw bent dat zijn emotionele en fysieke behoeftes vervult, zonder dat je in een relatie zit met hem.

Je wilt ervoor zorgen dat die boodschap kristalhelder voor hem is. Want mannen hebben, zoals je inmiddels weet, Teletubbies signalen nodig. Daarom is de volgende tip cruciaal:


Tip 9: Wees niet te beschikbaar

ongelezenberichtenNatuurlijk, vrienden staan altijd voor elkaar klaar. Maar jij hoopt op meer dan vriendschap.

En dat is de reden waarom jij je anders moet gedragen dan zijn vrienden (tip 2). Dat betekent in dit geval dus dat jij niet altijd beschikbaar voor hem moet zijn.

Dat klinkt misschien een beetje bot.

En ja, dat is het misschien ook wel.

Maar als je alle voorgaande tips al hebt toegepast, dan is het nu tijd om voor de iets hardere aanpak te gaan. De reden dat je niet te beschikbaar voor hem wilt zijn, wordt beschreven in het nummer “Als ze er niet is” van De Dijk:

Een man weet niet wat hij mist, maar als ze er niet is, weet een man pas wat hij mist.

En misschien klinkt dit voor jouw vrouwenbrein onlogisch… maar mannen zijn echt zo kortzichtig dat we je vaak niet op waarde weten te schatten als je constant in onze buurt bent.

Hij weet niet wat hij mist als hij het al heeft

En als jij hem nu al de voordelen van een relatie geeft (inclusief seks?), zonder dat jullie een relatie hebben…

…dan zou hij wel gek zijn om een relatie met je te willen.

Hij krijgt namelijk alles wat zijn simplistische mannenhartje begeert, zonder dat hij ook maar ergens aan vast zit. Voor hem is het dus alsof hij bij de Mediamarkt een speciale deal heeft gemaakt: hij krijgt een gigantische flatscreen tv voor thuis, en hij betaalt er per maand tot op de cent uitgerekend 0, – euro voor.

Hij betaalt nu namelijk niet “de prijs van een relatie” met jou.

Stop dus met altijd maar beschikbaar voor hem zijn.

De kans dat hij je hierdoor gaat missen en zich gaat beseffen hoe leuk je eigenlijk wel niet bent, is dan namelijk heel erg groot.

En als zelfs dat niet werkt, dan is het tijd om over te gaan op nog zwaarder geschut:


Tip 10: Ga all in (waarom “verliezen” beter is dan in deze situatie blijven)

all inIk schreef het al in de introductie van dit artikel: het is nooit een goed plan om levenslang in de friendzone te blijven.

Natuurlijk weet ik – uit persoonlijke ervaring en uit die van mijn coachingscliënten – dat je liever vrienden bent, dan dat je hem nooit meer ziet. Maar het is belangrijk dat je inziet dat in de friendzone zitten jouw eigen levensgeluk in de weg staat.

Het is een mentale gevangenis.

Je bent namelijk onbeschikbaar voor andere leuke mannen, zolang je in de friendzone zit. Je ontneemt jezelf de kans op liefde. En dat is naar mijn mening een van de stomste dingen die je kunt doen. Het leven is namelijk veel te kort om te wachten op het moment dat hij ineens, uit het niets, voor jou kiest.

Zorg er dus voor dat je uit die mentale gevangenis ontsnapt

Alleen jij kunt dit doen. Alleen jij kunt die beslissing maken. Het enige dat ik je kan geven, is “het ontsnappingsplan” om uit de friendzone te komen. En dat is precies wat ik hier nu aan het doen ben.

Als je tot hier bent gekomen met lezen dan heb je al van alles geprobeerd…

(en zo niet, voer dan eerst de voorgaande tips uit)

… helaas zonder succes.

Daarom is het nu tijd om all in te gaan

En misschien weet je nog wel dat ik het in de introductie ook had over de serie “Friendzone“?

Je weet het nog? Leuk. Fijn om te horen dat je zo goed oplet.

Tijdens een aflevering worden twee “vrienden” gevolgd. En je raadt het al… één van hen zit in de befaamde friendzone. Het doel van dit programma is om daar uit te komen. Dit doen de deelnemers door all in te gaan.

In andere woorden, ze vertellen aan de ander wat hun gevoelens zijn

Dit kan 2 kanten opgaan:

 1. Je wordt afgewezen;
 2. Je krijgt te horen dat de ander jou ook ziet zitten.

Ik kan je alvast verklappen dat het niet prettig is als het die eerste kant opgaat. Maar heb vertrouwen in me:

Het is beter om deze “vriendschap” te verliezen, dan ongelukkig te blijven voor de rest van je leven. En mocht hij je nou afwijzen, lees dan even dit artikel om te ontdekken hoe je het beste met liefdesverdriet omgaat.

Maar het kan natuurlijk ook goed aflopen. Dat jullie een relatie krijgen zoals in de onderstaande aflevering gebeurt:Het is in ieder geval hoe dan ook beter om uit die mentale gevangenis (lees: friendzone) te ontsnappen.

En dan nog iets…


Tip 11: Vermijd het Hollywood-syndroom

hollywoodIk weet. Wanneer je alles hebt geprobeerd, en het lukt niet, dan is dat klote (sorry voor mijn taalgebruik).

Ik kom deze ex-friendzoners om de haverklap tegen.

Het is eerste wat ik dan altijd doe, is ze vertellen dat ze trots op zichzelf mogen zijn. Het is beter om met lege handen de friendzone uit te kruipen, dan er de rest van je leven in te blijven (tip 10).

Maar terug naar het Hollywood-syndroom. Veel te vaak hoor ik van vrouwen:

Ja, maar hij is de ware, ik voel het dat het gewoon zo is.

Wie heeft dat niet een keer gezien in Hollywood films, vrouwenmagazines, media, en cultuur.

Dat dit denkbeeld nooit in twijfel wordt gebracht is logisch…

logischHet is namelijk onmogelijk om te weten hoe alles om ons heen werkt. Daarom geloven we maar gewoon wat ons wordt verteld.

Wat mijn punt is?

Nou kijk: in de friendzone blijven staat gelijk aan een ongelukkig leven.

Niet echt een leuk voorruitzicht.

Dus ook al voelt het alsof hij de ware is, dan nog zijn er veel leukere mannen dan hij. Dan doel ik op mannen die ook om jou geven. Niet als een vriend, maar als een geliefde.

En zolang je maar blijft hopen dat hij van gedachten verandert, verspil je de kans om andere mannen te ontmoeten.

Dat is zo ontzettende zonde.

Dus ook al is het lastig, denk na over wat op de lange termijn het beste is. Wees niet bang dat je niemand anders zal vinden, want met de tips die je op deze website kan lezen, is het onmogelijk om je hele leven alleen te blijven.

Zet jezelf dus even over het “hij is de ware“-idee heen en lees hier wat de mythes over ware liefde zijn.

En zorg er daarnaast voor dat je de juiste mannen naar je toe trekt. Dat doe je zo:


Hoe je voor altijd uit de friendzone blijft

Als je dit leest dan zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Je bent uit de friendzone, maar hebt hem “verloren“;
 2. Jullie zijn uit de friendzone, of je het deze (op het nippertje) weten te vermijden.

In beide situaties heb je een grote stap voorwaarts gemaakt. Ik zou willen dat ik op dit moment meer kon doen dan jou een virtueel schouderklopje geven. Want die heb jij dubbel en dwars verdiend;).

Maar nu ik erover nadenk…

Ik kan je meer dan alleen een virtueel schouderklopje geven. Namelijk het nummer één mannengeheim. Dit is mijn nummer één tip om mannen verliefd op je te maken. Waarmee je gegarandeerd uit de friendzone blijft.

Als je wil weten wat dit is, meld je dan hieronder aan en dan stuur ik het direct – gratis en privé – naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

8 Reacties

 • Willemijn schreef:

  Toen ik 19 was heb ik iets vergelijkbaars meegemaakt. Maar het was op een paar punten wel heel anders.
  Er was wel spanning tussen deze jongen en mij. Hij raakte me aan en maakte seksueel getinte opmerkingen. Als ik hetzelfde bij hem wilde doen, was het AF! Soms letterlijk in die woorden. Of hij trok zich terug en zei: Wat doe jij nou?
  Enerzijds flirtte hij met mijn vriendinnen waar ik bij stond. Aan de andere kant reageerde hij op al mijn berichtjes, kwam naar Nederland toen ik vroeg of hij een weekje langskwam (Franse jongen). Er is nooit seks geweest, dat wou hij niet.
  Wat hij dan wel van me wilde, dat weet ik nog steeds niet. Misschien was het een soort machts-/egospel.

 • Elisabeth schreef:

  Na eerst al je tips te hebben uitgeprobeerd, heb ik mijn collega uiteindelijk verteld dat ik verliefd op hem ben. Zijn 1e vraag was ‘hoeveel houd je van me’ en zijn 2e vraag was ‘waarom’. Het enige wat hij toen nog kon zeggen is ‘dat is niet goed, we moeten een oplossing vinden’. Of hij wel of geen gevoelens voor me heeft, dat zei hij niet. Een paar dagen later post hij doodleuk een foto op zij FB pagina met een bijbehorende tekst, waar ik de conclusie uittrok dat hij een vriendin heeft. Toen ik over mijn woede heen was, heb ik hem daarmee geconfronteerd en gevraagd waarom hij met dat niet heeft verteld. Zijn reactie ‘ik weet niet of ik nog wel een vriendin heb, ik ben in de war en moet nadenken’.
  Wat moet ik hiermee? Soms is hij afstandelijk en dan trekt hij weer naar me toe. Hij kijkt me te lang en te diep in de ogen en als hij me iets geeft, is er altijd wel een aanraking.
  Wij werken in een klein team, 7 dagen per week. Ik kan hem dus niet vermijden. Het doet me pijn, mijn liefde voor hem is groot, ik weet niet hoe ik hier een positieve wending aan kan geven.

  • Tim Veninga schreef:

   Dat is ontzettend rot. Zeker omdat je hem 7 dagen per week moet zien. Het beste is altijd om afstand te nemen en je tegelijkertijd proberen te focussen op andere dingen in je leven. Ik zou kijken naar een optie voor overplaatsing, een lange vakantie of al dan niet een andere baan.

   Hoe leuk je werk ook is, als deze situatie je ongelukkig maakt is het beter om jezelf in bescherming te nemen.

   • Elisabeth schreef:

    Dat snap ik, maar de drie mogelijkheden die je noemt zijn voor mij geen optie. Wat ik me vooral afvroeg, is wat ik in het begin noemde. als je een man opbiecht dat je verliefd op hem bent, is het dan normaal dat hij met vragen komt als ‘hoeveel hoe je van me’ en ‘waarom’. Zijn er dan gevoelens van zijn kant, of word ik voor de gek gehouden? Want als dat laatste het geval is, dan zal hij moeten vertrekken. De zaak is namelijk van mij (en van mijn man), wij werken in de toeristische sector in het buitenland gedurende zeven maanden, vakantie hebben we in de winter.

    • Tim Veninga schreef:

     Nee. Dat is niet normaal.

     Er is mogelijk een reden voor, maar ik kan geen gedachtenlezen. De kans dat hij je voor de gek houdt lijkt me persoonlijk niet zo groot. Onzekerheid over hoe hij moet reageren wel. Vragen stellen zodat hij tijd krijgt om na te denken hoe hij moet reageren ook. Maar zo zijn er nog tientallen opties… Je zult voet bij stuk moeten houden en doorvragen als je duidelijkheid wil.

 • Anoniem schreef:

  Hoi Tim,

  Ik heb het lef verzameld om de jongen die ik leuk vind, totaal niet subtiel (lees:letterlijk) te vertellen hoe ik hem zie. En misschien moet ik even vermelden dat hij binnekort gaat verhuizen (reisafstand +- een uur). Het was geen levensverhaal hoor, heb het kort gehouden.

  Nu heeft hij geantwoord met een hele lading aan complimentjes, waarna hij zei dat hij me ziet als vriend/vriendin (ik ben toen dus: gefriendzoned).
  “Je verdient beter”, clichée maar dat is wat hij uiteindelijk wilde zeggen.

  Nu ga ik alsnog met hem uit eten, als vrienden. Is er een kans dat de tips hierboven me nog kunnen helpen? Of moet ik het er gewoon bij laten en me erbij neerleggen dat het niks wordt?

  Groetjes,

  Anoniem

 • Evelien schreef:

  Beste Tim,

  Wat als het gaat om iemand die ik al ongeveer 17 jaar ken en bevriend mee ben. We zagen elkaar nooit als meer dan vrienden. Maar de laatste paar weken voelt het anders, er wordt meer geappt (terwijl hij helemaal geen apper is) en vooral over en weer een beetje geplaagd. Waar we elkaar normaal ongeveer 1x in de maand spraken (zijn allebei lekker druk) appen we nu ineens de hele dag. En ik heb soms ook het gevoel dat er meer achter zou kunnen zitten. En als ik onze gesprekken nu vergelijk met onze gesprekken van een aantal maanden geleden zie ik duidelijk verschil in de manier van communiceren. Zou er meer achter kunnen zitten of haal ik me gewoon dingen in mijn hoofd?

 • Miranda schreef:

  Hoi Tim, ik heb zo’n 5 maanden geleden een man leren kennen. Na een hele tijd chatten elkaar voor het eerst ontmoet, inmiddels hebben we elkaar 3 keer gezien en ik sex gehad. In het begin liet hij merken open te staan voor eventueel een relatie in de toekomst, maar nu na onze derde keer samen zijn, blijkt hij mij toch echt alleen maar als vriend te zien. Vind het een beetje vreemd, want er is een hele sterke sexuele aantrekkingskracht tussen ons. Van mijn kant zijn er wel meer gevoelens, ik zie ons wel samen oud worden als een stel. Ik weet mij nu eigenlijk ff geen raad hiermee. Is het dan toch ons leeftijdsverschil (20 jaar)? Of de afstand (2,5 uur rijden)?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend