17 Simpele Tips Om Je Gebroken Hart Snel Te Helen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 1 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 15 mei 2023

Als een relatie uitgaat, kan het gebeuren dat je last krijgt van een ‘gebroken hart’.

 • Wat een gebroken hart is, wat de fases zijn die je doormaakt en wat de wetenschappelijk bewezen manier is om er voor eens en voor altijd mee af te rekenen.
 • Waarom het schrijven van liedjes en gedichten goed kan zijn voor het helen van een gebroken hart, en hoe jij dit het beste kunt toepassen.
 • Hoe het komt dat sporten je helpt om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen, ook als je er helemaal geen zin in hebt.
 • Waarom de ene persoon sneller over zijn gebroken hart heen komt dan de ander.
 • …en nog veel meer

Hoe je jouw gebroken hart snel heelt

stemming-liefdesverdrietIk krijg regelmatig berichten in mijn inbox die gaan over het hebben van liefdesverdriet.

Sterker nog: het is het merendeel van de berichten die ik krijg.

Als datingcoach was ik voorheen altijd gespecialiseerd in mensen leren hoe ze nieuwe relaties kunnen aangaan. Maar door alle vragen die ik kreeg, moest ik wel meer leren over het hebben van een gebroken hart.

Gebroken hart, wat te doen?”

Het blijkt dat er veel onzin te koop is over hoe je het beste met een gebroken hart om kan gaan. Van oudsher schrijven tijdschriften ongefundeerde onzin. En op internet zie ik ook van alles voorbij komen wat niet is gebaseerd op ervaring, laat staan op wetenschap.

Alles wat ik in dit artikel schrijf heb ik getest. Niet alleen in mijn eigen leven, maar ook in het leven van mijn klanten. Ik heb letterlijk al sinds 2008 duizenden mensen gelukkig gemaakt met een relatie. Vaak was dit niet de eerste, en in best wat gevallen staat een gebroken hart in eerste instantie het liefdesgeluk in de weg.

Wat is een gebroken hart?

vraagEen gebroken hart is wanneer je een liefdesverbinding had met iemand die onverwachts werd verbroken, terwijl jij dit niet wilde. Of je partner het nou heeft uitgemaakt of jij… dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je niet klaar was om die persoon achter te laten.

Op het moment dat dit gebeurt, voelt het alsof je hart uit je lijf scheurt. Het levert enorm veel stress op. En al die hormonen in je lijf zorgen voor een sterke wisseling van emoties.

Er is veel te doen over de fases van een gebroken hart

Zoals:

 • Ontkenning
 • Woede
 • Depressie
 • Onderhandeling
 • En uiteindelijk acceptatie.

Nou, ik kan je uit mijn ervaring vertellen dat hoewel iemand al deze emoties door kan gaan – en nog veel meer – er niet een vaste volgorde is.

Sterker nog:

Dit verschilt van persoon tot persoon. Maar ik kan je wel een opsomming geven van wat je zoal kunt voelen. Zie het als een symptomenlijstje. Hiermee kun je makkelijk herkennen of jij een gebroken hart hebt. Zie het als een soort test.

De symptomen van een gebroken hart

Het voornaamste symptoom van een gebroken hart is dat je een diepe pijn hebt die niet weg lijkt te gaan. Dit komt doordat de verbinding met iemand van wie je houdt is verbroken.

Wetenschappers hebben aangetoond dat die pijn net zo heftig is als wanneer iemand een ledemaat heeft gebroken. Hetzelfde gebied in de hersenen wordt actief. Er is dus voor het gevoel geen onderscheid tussen de pijn van een gebroken hart en de pijn van een gebroken been.

Je wilt de pijn niet voelen

waarom-mannen-vrouwen-niet-begrijpenAls het net uit is kan je het besef maar moeilijk laten indalen. In veel gevallen kan iemand wegvluchten in drank of een nacht lang Netflix kijken. Alles om maar niet te voelen wat er staat te gebeuren. Deze neiging zal bij vlagen terugkomen.

Dit komt doordat de pijn van een gebroken hart erg groot is en je er niet voor weg kunt lopen. Er is geen oplossing, en daar schrikt je lijf van. Het is namelijk gemaakt om te ontsnappen van bedreigingen, en dit is een bedreiging waarvan je niet weg kunt komen. De oplossing die de natuur heeft bedacht, is om je aandacht ergens anders op te richten totdat het ergste voorbij is. Hoe je hier het beste mee omgaat, lees je in de tips.

Je hebt schuldgevoelens

Als je hart wordt gebroken is de pijn zo groot, dat je tot de conclusie moet komen dat jij de oorzaak hiervan bent. Je voelde liefde voor die persoon, en deze gaat bij je weg. “Ik zal dan wel een slecht persoon zijn,” denk je dan. Allerlei verhalen kunnen de kop opsteken over wat je beter had kunnen doen. Je geeft je ex misschien gelijk over van alles en nog wat, of vindt het moeilijk achter je eerdere beslissingen te staan.

Maar realiseer je dat dit wordt ingegeven door de pijn die je voelt, en je angst daarvoor. Wat ik heel goed snap. Want een gebroken hart is 1 van de meest ingrijpende dingen die je mee kan maken. Daarom is het maar goed om er snel overeen te komen.

Je bent boos.”

Doordat de verbinding verbroken is, raak je gefrustreerd. Je wilt die andere persoon terug, of veranderen wat er gebeurd is. Het gevolg is dat je woede voelt naar je ex, en die misschien wel laat zien.

Je wilt je ex terug

ex-terug-willenBij vlagen zal je melancholisch worden, en heimwee krijgen. Als dat gebeurt kan je niet wachten om herenigd te worden met je ex, en zal die neiging enorm zijn.

Je bent verdrietig

Je denkt terug aan al die mooie momenten die jullie hebben meegemaakt. En dat je deze in de toekomst moet missen. Zelfs als je het zelf hebt uitgemaakt kun je spijt krijgen van die beslissing. Puur omdat er ook mooie tijden zijn geweest. Dat die lang zijn vervlogen maakt niet uit voor het gevoel.

Je accepteert het

Je zult bij vlagen denken: “OK, het doet misschien pijn, maar dit was wel de juiste beslissing.” Naarmate de tijd vordert zal de pijn minder worden en je gebroken hart langzaam beginnen te herstellen. Zodat er weer ruimte komt voor iemand anders.

Maar er is meer.”

Op het moment dat het uit gaat met je partner, doet dit enorm veel pijn. Maar er zijn twee verschillende pijnen.

Je hebt een gebroken hart. Dit komt doordat je een connectie met je lover had. Gaat deze weg, dan verbreek je de verbinding die tussen jullie is. De scheur daartussen is wat een gebroken hart wordt genoemd.

Maar in een relatie zorg je voor elkaar. Stel dat de man bijvoorbeeld vaak een massage geeft. En de vrouw kookt lekker voor de man. Als ze uit elkaar gaan zal de man eraan moeten wennen dat er minder liefde en aandacht in zijn voedsel zit dan dat hij kreeg. En de vrouw zal een massage moeten missen. Het lijken kleine dingen, maar als je dat lang gewend bent, en het komt van die ene persoon af…. Dan is het net alsof die prettige gevoelens die je krijgt van die massage bij hem horen. En alsof zij de enige is die voedsel kan bereiden wat je echt lekker vindt. Je associeert de lieve handeling met de persoon.

Dit zijn dus twee verschillende pijnen.

 1. Je hebt de pijn van de connectie die stuk is gegaan. Wat een gebroken hart wordt genoemd.
 2. En er is de pijn van het missen van dingen die je fijn vindt, die vaak over en weer gaan in een relatie. Maar iemand missen die in je behoefte voorziet, is niet hetzelfde als een specifieke persoon missen, namelijk je ex.

Dit artikel gaat over hoe je omgaat met de pijn van het missen van je ex.

Oftewel het hebben van een gebroken hart.

Maar voordat ik over ga naar de tips wil ik kort iets zeggen over de pijn van het gemis: Als het uitgaat en er gaan veel mooie dingen verloren die je normaal van de ander kreeg, raad ik je vooral aan om deze op een andere manier te krijgen. De vrouw kan bijvoorbeeld naar een massagesalon gaan. En de man naar iemand anders die lekker kan koken, of naar een goed restaurant. Als je ex je verwende en dat niet meer doet, kan dat er stevig inhakken. Des te meer reden om die taak van de ander over te nemen, en jezelf gelukkig te maken.


Voordat we verder gaan, bekijk eerst de onderstaande video. Daarin deel ik de 6 belangrijkste dingen die je moet weten. Als er iets is wat ik hoop dat je meeneemt, dan is het dit.


De 17 Simpele Tips Om Je Gebroken Hart Te Helen

1: Je heelt vanzelf. De vraag is alleen hoe lang je er over doet.

neem-de-tijd-liefdesverdrietIk heb goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat iedereen over liefdesverdriet heen kan komen. Het slechte nieuws is dat de ene persoon er korter over doet dan de andere. Welke persoon ben jij?

Eigenlijk is dat geen goede vraag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer mensen gevraagd worden of ze over drie maanden nog erg verdrietig zullen zijn, ze allemaal “ja” antwoorden. Maar komen de onderzoekers drie maanden later terug, dan zijn de meeste mensen al over hun liefdesverdriet heen. Als je een gebroken hart hebt, is het onmogelijk te voorspellen hoe lang het duurt voordat het geheeld is.

Je kan wel het 1 en ander doen om het sneller te laten gaan. En de tip die ik je wil geven is om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ook al voel jij je rot, het duurt niet voor eeuwig. Sterker nog: het duurt relatief kort. Is het pijnlijk? Ja. Maar het is als het eraf trekken van een pleister. Ik ben er een grote fan van om hem er in 1 keer af te trekken, in plaats van net zo lang te wachten totdat hij er afvalt tijdens het douchen. Diezelfde aanpak adviseer ik je bij een gebroken hart. Doe er alles aan om er in 1 keer doorheen te gaan, en laat je niet op je kop zitten.


2: Besef je dat jij alles in huis hebt om je hart te helen

egoistischAls je liefdesverdriet hebt kan het lijken alsof de wereld vergaat.

En dat is ook wel een beetje zo. Iemand die je aan het hart gaat, verdwijnt uit je leven.

Maar: de pijn is voor even. En niet voor altijd. Dit is waar het bij veel mensen fout gaat.

Ze vergeten dat het hebben van een gebroken hart natuurlijk is. Dat iedereen het overkomt. Dat je vader, moeder, en alle generaties voor jou het hebben meegemaakt. Het is onderdeel van het leven. Niet alleen van dat van jou, maar ook in ieder ander. Niet voor niets zijn er letterlijk miljoenen liedjes gemaakt over de liefde en het verliezen daarvan.

Je hele lichaam en geest zijn goed voorbereid. Dat komt door de evolutie. Doordat over honderd-duizenden jaren mensen relaties met elkaar aangingen, die ook weer kapot gingen, heeft de natuur allemaal slimme manieren ingebouwd waarop je kan herstellen.

En die pijn? Ook die heeft een evolutionaire oorzaak. Een partner vinden om baby’s mee te maken is het belangrijkste wat je in je leven kan doen. Daardoor voel je zo’n grote beloning als je een geschikte kandidaat vindt. Die beloning noemen we liefde.

Maar op het moment dat die geschikte kandidaat uit je leven verdwijnt, zeker als je een tijd met hem hebt samengeleefd…. Dan wordt je door je lijf gestraft. “Foei” doen je hersens. “Je laat je voortplantingssucces door je vingers glippen.” De pijn die ermee gepaard gaat, zorgt er voor dat jij je wel twee keer bedenkt voordat je het uitmaakt. Want je lijf geeft geen fluit of jullie persoonlijkheden met elkaar overeen komen. Het enige doel is om kindjes te maken – meer niet.

Gelukkig zit daar ook de oplossing. Besef dat het een natuurlijke reactie is, die pijn. Dat het heel normaal is, maar dat jij je er ook niet door hoeft te laten leiden. En dat je lijf net zo goed behoefte heeft aan een nieuwe kans op voortplantingssucces. En als je weet hoe je dit op een creatieve manier kunt gebruiken – zonder gelijk op een vervangend exemplaar van je vorige relatie te springen – kan je sneller over je liefdesverdriet heenkomen.


3: Denk er niet te veel aan

nadenken-man-datenJe lichaam gaat er alles aan doen om je het zo moeilijk mogelijk te maken. Een gebroken hart? Het doet nou eenmaal ontzettend veel pijn.

Maar met je geest heb jij daar gelukkig heel veel invloed op. Je hebt namelijk zelf in de hand waar jij je aandacht op richt.

Je kunt niet veranderen dat je hart is gebroken. Wat je ook doet, er is geen lijm die het weer in elkaar zet. Dat betekent dat je het er mee zult moeten doen. Maar dat betekent niet dat je er heel veel aan hoeft te denken.

Sterker nog: al te veel aandacht schenken aan je pijn maakt het alleen maar erger. Alles waar je aandacht aan besteedt, dat groeit. Zeker in je bewustzijn. Als jij je teen hebt gestoten en het doet flink pijn, kan je al je aandacht richten op je kloppende teen. Maar als je er je niets van aantrekt en gewoon door blijft lopen en verder gaat met waar je mee bezig was, zul je zien dat je pas herinnert dat jij je teen hebt gestoten als je in bed ligt.

Zo is het ook met pijn in je hart. Je kunt je enorm richten op die pijn, maar daar wordt het niet minder van. Stel dat jij je aandacht op iets heel anders richt. Dan is de pijn er nog steeds, maar je merkt er veel minder van. Je kunt immers maar aan een paar dingen tegelijk denken. Neem dus genoeg andere dingen in gedachten, en je zult zien dat de pijn vanzelf naar de achtergrond verdwijnt.

Bedoel ik dat je hem niet onder ogen moet zien? Tuurlijk niet. Maar de pijn van een gebroken hart is al groot genoeg. Hij zal zich bij vlagen aan je opdringen. En als dat gebeurt: prima. Laat het maar komen. De rest van de tijd kan het geen kwaad om je op andere dingen te focussen. Dingen die je wel gelukkig maken. Die je plezier geven of deugd doen.

Ik heb ook wat aanbevelingen over waar je het beste aan kunt denken als je een gebroken hart hebt. Daar zijn deze tips voor. Maar eerst iets interessants wat de wetenschap recentelijk heeft ontdekt. De pijn wordt niet alleen minder belangrijk doordat je op andere dingen focust. Hij wordt daadwerkelijk minder.

De kracht van ontspanning

ontspanStel, je hebt een gebroken hart. Je vriend is bij je weg en je hebt een hoop pijn.

Op zo’n moment verkrampt je lichaam. De stresshormonen gieren door je lijf. Het aanspannen van die spieren en het aanmaken van die hormonen kost veel energie. Het is uitputtend, want je hebt maar een beperkte hoeveelheid. En je kunt die maar 1 keer uitgeven.

Op het moment dat jij je energie bewust in iets anders steekt, gaat er minder energie naar het opbouwen van de spanning. Je zorgt ervoor dat je meer ontspannen blijft. Het gevolg is dat je minder pijn voelt. Want die ontstaat door de hormonen en door de kramp in je lijf.

Zoals je misschien hebt gemerkt komt emotionele pijn in golven. Als je op het toppunt van die golf al je spieren aanspant en denkt “oh nee, dit is wel heel heftig”, dan komt hij extra hard aan. Terwijl als je denkt: “laat maar komen, ik heb iets belangrijkers te doen” dan klotst die golf zo over je heen.

Laat je dus niet meeslepen door je gebroken hart. Kies zelf waar jij je aandacht aan geeft.


4: Steek je kop niet in het zand en relativeer het

struisvogel kop in zandOok ik heb wel eens liefdesverdriet.

Kijk. De meeste van mijn lezeressen gaan er vanuit dat ik van staal ben. Dat is ook zo. Ik bankdruk twee keer mijn eigen lichaamsgewicht en ik heb de mooiste lach van heel Friesland.

Maar ik heb ook wel eens een relatie gehad waarin een vrouw op de 1 of andere manier deze natuurwetten naast zich neer legde, en tot de conclusie kwam dat ze niet met me verder wilde. En geloof me: ook al schrijf ik deze tips nog zo mooi op, het doet ontzettend veel pijn.

Als ik een gebroken hart heb, en ik sta op het punt teveel zelfmedelijden te krijgen, heb ik een beproefde methode om binnen een paar minuten mezelf gerust te stellen.

Ik vergelijk mezelf met mensen die slechter af zijn.

Ga naar YouTube en kijk filmpjes van goede doelen

YoutubeHoe meer weesjes met opgezwollen buikjes die met hun acht jaar in een kledingfabriek werken, hoe beter.

En mensen met allerlei nare ziektes die alleen nog te genezen zijn in science fiction verhalen? Kom maar op.

Een paar minuten van dat soort ellende en ik denk: “Nou Tim. In vergelijking met deze arme drommels heb je alleen maar een flinke besmetting met de Aanstelleritis.”

Nee, het is geen positieve methode. En nee, ik wil ook niet de hulpbehoevenden van deze wereld belachelijk maken.

Maar me beseffen hoe bevoorrecht ik ben, en hoe gelukkig ik ben, en hoe alleen een gebroken hart verbleekt bij de problemen waar die mensen mee te maken hebben…

…dan moet je wel een hele koele kikker zijn wil je daar niet met je beide benen van terug op aarde komen.


5: Neem afstand

strand-wandelingJe weet nu dat het loont om je pijn niet centraal te stellen in je leven.

Je begrijpt misschien wel dat er dan 1 ding is wat je vooral niet moet doen.

Contact hebben met je ex.

Het is een no-go.”

Op het moment dat jij contact hebt met je ex, dan wordt de pijn aangewakkerd. Hij is de oorzaak van de pijn die je voelt. Hoe minder je aan hem denkt, hoe minder je hem ziet…. Des te sneller kom je over je gebroken hart heen.

Een relatie die kapot gaat kan voelen als een auto die over je heen rijdt. Het is zwaar en verplettert je hart. Zou je iemand die dat overkomt aanraden om naar de bestuurder van de auto te roepen: “Hee, wil je achteruit rijden dezelfde weg als je gekomen bent, zodat m’n hart nog een keer een dreun krijgt? En als je toch bezig bent, doe het dan maar een paar keer.”

Of zou je…

tips-voor-een-lange-afstandsrelatie… als je de pech hebt om zoiets mee te maken, liever hebben dat de bestuurder voortaan zijn auto ergens anders parkeert dan op jouw borstkas?

Precies dat geldt ook als je ex je hart breekt Het beste is om zo min mogelijk aandacht aan hem te besteden. Niets ten nadele van hem, maar het roept je verdriet weer op. Je bent als de bestuurder van de auto, die nog een keer over je eigen hart heenrijdt.

Dus gooi hem van WhatsApp.”

Ontvriend hem op Facebook.

Spreekt hij je aan als je in de kroeg staat, vertel hem dan dat je probeert over hem heen te komen en dat het je te veel pijn doet hem te zien.

En alsjeblieft. Heb in geen gevallen seks met je ex. Het is als de analogie van de pleister, waar je hem er aftrekt, nieuwe lijm aan de onderkant smeert, hem vastplakt en hem er weer vanaf trekt.

Betekent dit dat je zijn nummer moet verwijderen of dat je hem heel lomp moet behandelen?”

Nee. Het betekent alleen dat jij jezelf het beste zo min mogelijk met hem kan confronteren. Als je hem niet van Facebook verwijdert kruipt hij continu weer terug in je tijdlijn. Je ziet hoe leuk hij het heeft. Wat hij op dat moment aan het doen is. Dat kan ik je van harte afraden. Daarom is hem van Facebook verwijderen een slimme zet.


6: Sport

Dit klinkt misschien een beetje gek. Waarschijnlijk denk je: “Ja Tim, ik weet dat jij van sporten houdt. Maar waarom zou ik het moeten doen? Wat heeft het met een gebroken hart te maken?”

Simpel. Het geeft je afleiding. Het vermindert stress. Je krijgt een goed gevoel van een eind hardlopen. Je wordt er sterker van. Teamsporten zijn gezellig. Je ziet er beter uit.

Moet ik nog doorgaan?

Sporten heeft tig voordelen.”

Als je een gebroken hart hebt, wil je daar goed mee omgaan. Je wilt het iets te doen geven. En als je gaat sporten heeft je hart de kans om even flink te kloppen.

Bijkomend voordeel is dat de stress-hormonen die in je lichaam zijn opgebouwd langzaam worden verbrandt als je even naar de sportschool gaat. Zo zorg je dat je een helder hoofd krijgt. En voel jij je naderhand een stuk meer ontspannen.


7: Geef jezelf een vrije dag

vrijheidDat ik je tips geef om snel je gebroken hart te helen, wil niet zeggen dat je dit moet benaderen als een wedstrijd.

Er zullen momenten zijn waarop de pijn heel heftig is. Dan is sporten wel het laatste waar je aan wilt denken. En kan het kijken van zielige video’s je geen goed doen. Soms heb je gewoon even geen zin om je best te doen. Die dagen zitten er tussen.

Het belangrijkste moment waarop dit gebeurt is wanneer het net uit is. Dan krijg je in de meeste gevallen een flinke klap. Ja, het zou goed zijn om ook dan naar de sportschool te gaan. Maar niemand neemt het je kwalijk als je een paar dagen niet 100% perfect bent. Dus trek je favoriete joggingbroek aan. Zoek de lelijkste trui uit die je hebt. Trek de gordijnen dicht, start Netflix op en kijk alle seizoenen van “Depserate Housewives” achter elkaar terwijl je aan een fles wijn van drie weken oud lurkt. Of als je een gezonde portie zelfmedelijden wilt hebben op een andere manier, is dat helemaal prima. Niemand neemt het je kwalijk als je net na een break-up drie dagen huilend de liefdesbrieven van je ex zit te verbranden.

Maar ook als je dat achter de rug hebt, en je hebt een paar weken goed je best gedaan om jezelf er boven op te helpen. Je zit op je werk een beetje met je telefoon te spelen, komt per ongeluk langs een foto waarop een ex een teddybeer voor je wint op de kermis, en…

…BOEM! Je barst in huilen uit.

Kan gebeuren. Het is niet erg. Neem die avond “vrij” en werk een pak American Chocolate Chip-koekjes van de Lidl naar binnen (ze zijn heerlijk, graag gedaan). Steven daarna naar de kroeg en misdraag je vreselijk. Maar als je dit dan toch doet…


8: Misdraag je met je vrienden en vriendinnen

feestjeAls het dan toch een en al kniezen en druilen is, doe het dan op z’n minst in gezelschap.

Kijk. Jouw vriendinnen hebben ook wel eens een liefde in duigen zien vallen. Zij weten hoe het is, en hoe je het liefst al je haren uit je hoofd wil trekken (of uit het hoofd van je ex).

Als je dan zo’n avond hebt waarin je alleen maar chips wil eten en als een aangespoelde potvis op de bank wilt hangen, nodig op z’n minst al je vriendinnen uit. Dan is het in ieder geval nog gezellig.

Misschien neemt er eentje een flesje wijn mee, en worden er wat grappen over gemaakt waar je het niet kan nalaten om te lachen. Misschien gaan jullie naar een kroeg en doen jullie dingen die je ex-vriend he-le-maal niet leuk zou vinden.

Wat ik je probeer duidelijk te maken is dat je vriendinnen weten wat je doormaakt. Laat ze je ondersteunen. Laat ze er voor je zijn. Ook al is het misschien niet exact de manier die je nodig hebt, geef ze in ieder geval de kans om het te proberen. Misschien komt je vriendin aan met een DVD-box van Sex & the City en kan je die serie niet uitstaan. Realiseer je dan dat je pijn je blik vertroebelt. Ze neemt die serie niet mee zodat je de film-criticus kunt uithangen, maar om je op te vrolijken. Op z’n minst heb je een paar uurtjes afleiding.

En weet je wat? Het hebben van menselijk contact kalmeert je in tijden van stress. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Iemand in je buurt hebben die niet verdrietig is zorgt ervoor dat je tot rust komt. Zelfs als je die persoon op dat moment niet aardig vindt.

Ik begrijp dat het een moeilijke tijd is – en je vriendinnen snappen dat ook. Misschien nog wel beter dan ik. Dus laat ze in je leven. Je zult hen dankbaar zijn.


9: Haal je sociale contacten aan

ideeOp het moment dat het uit gaat met je vriend, ben je waarschijnlijk je voornaamste sociale contact kwijt. Helemaal als je met hem samenwoonde. Je zag hem regelmatig en was je voornaamste aanspreekpunt. Zelfs als jij het zelf hebt uitgemaakt, kan het zwaar vallen om iemand die zo’n grote rol in je leven heeft te zien vertrekken.

Ik gaf je al de tip om je te laten steunen door je vriendinnen. Ik denk dat het niet onverstandig is omver te investeren in je sociale contacten. Zowel in je vrienden of je familie. Misschien heb jij je oma al drie weken niet gezien. Ga eens langs. Drink een kopje koffie met haar.

Misschien denk je: “Ik heb helemaal geen zin om naar mijn oma te gaan.” Toch is het niet onverstandig. Een mens heeft sociaal contact nodig, en door tijd met haar door te brengen kan je de leegte opvullen die je vriend achter heeft gelaten. Daarnaast heeft het een bijkomend voordeel om tijd door te brengen met vrienden en familie. De wetenschappelijk onderzoeker Stephen Porges ontdekt dat sociaal contact kan helpen bij het helen van een gebroken hart.

Het effect van omgaan met je naasten is dat je hart letterlijk tot rust komt. Het kan ontspannen, en je lichaam kan meer tot rust komen. En zoals we in een vorige tip hebben geleerd, is dat goed voor je algehele gevoel van liefdesverdriet. Dus tijd doorbrengen met andere mensen zorgt er niet alleen voor dat jij je goed voelt, maar dat je ook minder last hebt van de pijn op de lange termijn.


10: Probeer nieuwe dingen

actieIk zei het al in de video. Als je in een relatie zit, dan is het net alsof jullie een beetje met elkaar vergroeid raken. Je zelfbeeld is verbonden met het feit dat je in een relatie bent. Nu het uit is zul je dus jezelf opnieuw uit moeten vinden.

In de meeste relaties doet het stelletje veel dingen op dezelfde manier. Ze weten wat ze alletwee leuk vinden en blijven steken in een ideale formule. Nu het uit is, is het het ideale moment om daarmee te experimenteren. Hield je vriend bijvoorbeeld niet zo van pasta, ga dan helemaal los in de keuken. Ontdek wat jij leuk vindt!

Het zelfbeeld waar je vriend een onderdeel van uitmaakte, wil je vervangen door een zelfbeeld met allerlei nieuwe dingen die bij jou passen. Als je dit doet zul je merken dat de overgang veel soepeler gaat.

Je leert als het ware om in plaats van je thuis te voelen in een relatie je thuis te voelen bij jezelf. De nieuwe dingen die je uitprobeert – of het nou naar nieuwe plekken, met nieuwe mensen of met ander eten is – zijn de meubels die je in je huis zet. je verandert meer en meer van “de vrouw van” in “een vrouw die een uitgesproken smaak heeft.”

Die identiteitsverschuiving heeft ook voordelen als je weer achter de mannen aangaat. Mannen houden van een vrouw met een mening. En onderzoekers hebben aangetoond dat openheid en nieuwsgierigheid aantrekkelijk zijn.


11: Help iemand anders

Je bent niet de enige die zich rot voelt. Andere mensen helpen kan wat opluchting bieden. En je een goed gevoel over jezelf geven.

Bij een break-up krijgt je zelfvertrouwen een soort knauw. Je kan het gevoel krijgen dat je geen goed persoon bent, doordat je liefje niet meer in je leven is. En anders zorgt je gebroken hart er wel voor, dat jij je niet goed voelt.

Door iemand anders te helpen en het goede in jezelf naar boven te halen stuur jij je hersens het signaal: “Hee, wacht even.”

Ook al is mijn vriend bij me weg, ik doe nu iets altruïstisch voor iemand anders. Blijkbaar ben ik toch een goed persoon.”

Want ongetwijfeld gaf jij ook het 1 en ander aan je vriend. Als dat uit je leven verdwijnt en je hebt niemand om dat aan te geven, moet dat toch ergens heen.

Nou wil ik niet zeggen dat je elke zwerver moet knuffelen, maar het kan geen kwaad om een verdwaalde toerist de weg te wijzen. Of te doneren aan je favoriete goede doel. Doe iets wat je een goed gevoel over jezelf geeft en waar een ander bij gebaat is. Net zoals je vast dingen deed waar je vriend gelukkig van werd en wat voor jou voelde alsof je een goede vriendin voor hem was.


12: Wees ambitieus

ambitieusOp het moment dat je relatie uitgaat heb je ineens veel tijd over. Zoals we hadden afgesproken is het belangrijk om daarvan zo min mogelijk te besteden aan nadenken over “wat had kunnen zijn”. Zo min mogelijk denken aan je verdriet is het beste.

En wat kan je beter met die energie doen dan hem investeren in jezelf?

Dus kijk eens goed naar alle kanten van je leven.”

Of het nou je werk of studie is, of je hobby’s.

Neem een kritisch kijkje, en denk: “Waar is hier verbetering mogelijk?”

Misschien is er wel iets totaal nieuws wat je altijd hebt willen leren, maar geen tijd voor hebt gehad.

Realiseer je, dat nu je vrijgezel bent, de wereld voor je open ligt. Het zou zonde zijn als je hier geen gebruik van zou maken.

Als jij bijvoorbeeld een opleiding volgt en door tijdgebrek van een gemiddelde 7 naar een zesje bent gezakt, waarom dat niet wat meer tijd investeren in studeren?

Het leidt je af van je gebroken hart en het zal er voor zorgen dat je leven er beter op wordt. Hetzelfde geldt voor je baan en voor je hobby’s.

Een beetje gas geven op al die vlakken hebt je om een goed gevoel over jezelf te krijgen, het leidt je af van de break-up en haalt de energie weg bij denken aan je verdriet.


13: Verwerk je emoties op een creatieve manier

AdeleNatuurlijk ken je Adele. Ze is 1 van de grootste popsterren van dit moment.

Pech in de liefde kan de beste overkomen. Zo ook Adele. Haar man besloot haar om haar te verlaten. Net toen ze in het schrijfproces van haar album “21” zat.

Niet alleen dat. Hij had binnen enkele weken een nieuwe vriendin. Waarmee hij zich verloofde.

Oeps….

Adele was not amused.”

Maar Adele zou Adele niet zijn als ze die ellende niet op een creatieve manier zou inzetten. Daarom besloot ze om al haar emoties, zowel haar verdriet als frustratie, in haar muziek te gooien. Tijdens het opnameproces kwam het er allemaal uit.

En achteraf voelde zij zich een stuk beter.

Dat komt doordat je verdriet opschrijven het verlicht, weet wetenschappelijk onderzoek. En niet alleen er over schrijven. Ook er over zingen of het op de 1 of andere manier vastleggen in een tekening kan helpen.

Ik zal je de details besparen. Maar het komt er op neer dat als je dan een vlaag hebt waarin je het echt even niet meer trekt, het geen slecht idee kan zijn om pen en papier te pakken. En helemaal los te gaan op je ex. Misschien kan je hem een brief schrijven – die je vervolgens niet naar hem verstuurt. Puur om je hart te luchten. Je zult zien dat wanneer je dat hebt gedaan, je een stuk beter voelt.


14: Date anderen

thumbJa, ik weet het. Dit klinkt enigszins tegenstrijdig met het vorige advies. En ook zonder de overeenkomsten is het al controversieel genoeg.

Maar bekijk het eens van deze kant. “Een man daten” is niet hetzelfde als “een relatie met hem beginnen en hem de kleren aantrekken die je ex altijd droeg.”

Als je een break-up hebt gehad en je merkt dat je interesse van andere mannen krijgt, kan het geen kwaad om een beetje aan ze te snuffelen. Betekent dit dat je gelijk met ze moet trouwen? Natuurlijk niet. Maar het heeft twee redenen.

De eerste reden is dat het vleiend is als je een man hebt die geïnteresseerd in je is. Ook al zit je er niet op te wachten, ga een keertje met zo’n man op date. Laat hem maar zijn best voor je doen. Je kan gewoon even kijken waar hij allemaal mee komt. Het is goed voor je ego en het is in ieder geval anderhalf uur afleiding. In plaats van dat je een film kijkt is het een leuk tijdverdrijf. Vind je ook niet?

De tweede reden is dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een rebound bevorderlijk is voor je zelfvertrouwen. Ja, ik weet dat het controversieel is. Er wordt vaak gezegd dat je niet aan een rebound moet doen, maar wees gerust. Zolang het binnen de perken blijft en je hem niet gebruikt als vervanger voor je vriend, maar echt omdat je hem wel leuk vindt, dan kan het geen kwaad. Sterker nog: het is alleen maar goed om op deze manier over je vriend heen te komen. Volgens onderzoek werkt het namelijk prima.

En nee, je hoeft niet een willekeurige kerel van de straat te plukken. Maar als een leuke man zich bij hem meldt en je bent hem op date geweest…. En je vindt hem leuk…. Aarzel dan niet om voor een tweede date te gaan. Het kan nooit kwaad om hem beter te leren kennen. Vind je ook niet?


15: Stel je de volgende vraag…

vraag…op het moment dat je hem mist.

Wil ik met iemand zijn die niet 100% voor mij gaat?”

Er gaan ongetwijfeld momenten komen dat je naar zijn huis wil rennen, in wilt breken, in zijn bed wil liggen totdat hij thuis komt van zijn werk en hem dan wil smeken of hij je terug neemt.

Heimwee is niet raar en dat hoort erbij. Maar als je weet dat hij niet 100% voor je gaat, lijkt het me logisch dat het makkelijker wordt om de neiging te onderdrukken. De kosten van bij iemand zijn die niet ten volle van je houdt zijn veel hoger dan de baten.

En als jij hem hebt gedumpt? Ga dan naar de volgende tip.


16: Maak een lijstje met wat je niet leuk aan de ander vond

lijst-eigenschappen-liefdesverdrietOp het moment dat je heimwee krijgt kan je het volgende doen.

Pak pen en papier. Schrijf zoveel mogelijk dingen op die je niet leuk aan hem vindt. Hoe klein ook. Misschien vond je het irritant dat hij in zijn neus peuterde als je dacht dat hij niet keek. Vond je hem zo aantrekkelijk dat het pijn aan je ogen deed. Vond je zijn moeder het grootste sekreet op aarde. Het maakt niet uit wat het is. Alles wat je ook maar enigszins lichtelijk irriteerde aan hem, zet je op de lijst.

Als je dat hebt gedaan ga je al die punten 1 voor 1 af, en stel je ze voor. Denk alles erbij: kleuren, geluiden en geuren. Gebruik lekker je fantasie.

Als je daar een uurtje aan hebt besteed garandeer ik je dat jij je een stuk beter zult voelen over je beslissing.


17: Heb geduld

Ook al doe je nog zo je best. Ga je elke dag naar de sportschool. Zorg je goed voor jezelf. Leg je geen contact met je ex. Versta je alle valkuilen van het vrijgezelle leven geef jij je hart goed rust.

Dan nog kan het even duren voordat je gebroken hart begint te herstellen. Het gaat niet van de 1 op de andere dag.

Ik ben eerlijk met je. Het is vervelend en in die periode zal het pijn doen. Je zult balen en hopen dat het sneller gaat. Maar probeer te onthouden dat de tijd die dit kost voor iedereen verschillend is. Er is licht aan het einde van de tunnel. Alleen wanneer dat is, verschilt van persoon tot persoon.

Zo. Dat waren mijn 17 tips om een gebroken hart snel te helen.

Maar je weet wat ze zeggen….


Voorkomen is beter dan genezen

Een gebroken hart is 1 van de meest pijnlijke kwalen die je kan meemaken. Gelukkig is er een vaccin. Dit noem ik het “mannengeheim”.

Het is de kennis over hoe mannen in elkaar zitten die voorkomt dat je niet verliefd wordt op een man die je gebruikt. En dat een man verliefd op je wordt, als jij hem daadwerkelijk leuk vindt.

Hoe je dat doet? Dat stuur ik je toe als jij je hieronder aanmeldt.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

4 Reacties

 • Ronald schreef:

  Sorry, dat ik een man ben, maar ik heb hier toch best wel wat aan.
  Ik heb zelf een hele mooie relatie verkwanselt en verpest en kwam daar pas achter nadat het al 3 weken uit was. Zo lastig als het ook nog eens je eigen schuld is… Maar er is hoop zie ik. DANKJEWEL!

  • Ik zit precies in dezelfde situatie.
   Ik heb wel erg veel aan wat op deze site te lezen valt.
   Bedankt aan de auteur.

 • Ik mis de tip wat te doen als je er niets van begrijpt. Dat hij vijf jaar lang de liefde van je leven is (na een echtscheiding heb je hem ontmoet) dat we vijf fantastische jaren hebben gehad en dat hij out of the blue ineens bedenkt dat zijn liefde voor jou niet meer hetzelfde is als in het begin. Hij 40 is geworden en (volgens mij) in een midlife zit. Dat onze liefde een voorbeeld was voor velen, het perfecte plaatje. Dat hij tijdens een vakantie met zijn kinderen denkt dat hij gevoelens heeft voor een andere vrouw. Haar vier dagen “kent” en een heerlijke liefdevolle relatie van 5 jaar hiervoor op het spel wil zetten. Vergeet ik te vermelden dat hij sinds een klein jaar een nieuwe baan heeft inclusief studie waar hij het behoorlijk moeilijk mee heeft. Hierdoor met zichzelf in de knoop zit in combi met die midlife en niet helder meer kan denken.
  1) wat is de tip als je ervan overtuigd bent dat hij de grootste fout van zijn leven maakt? (Hij zegt nog veel van je te houden, maar het allemaal niet meer weet)
  2) tip om in slaap te vallen met een gebroken hart (zodra ik mn ogen dichtdoe begint het grote malen en zie ik de wekker steeds dichter bij de ochtend komen)
  3) tip om de dag door te komen omdat je 2 kids hebt en de zenuwen de hele dag door je lijf gieren en ineens in huilen uit kan barsten
  Hoewel ik zoveel herkenning zie in het artikel en er nu al iets aan lijk te hebben, zou ik graag nog wat aanvullende info/tips krijgen.

  Dit vers gebroken hart is even ten einde raad, please help 🙂

 • hallo tim

  mijn relatie is net uit en het was een hele ingewikkelde en dit verhaal is ook erg ingewikkeld…
  Ik was fan van mijn ex toen hij in 2008 meedeed aan Idols we hebben toen 13 jaar lang contact gehad via msn hyves etc omdat ik nog veel te jong was hij toen 27 en ik 12 hebben we gewacht met afspreken tot ik 23 werd.

  ik had hem in 2016 in het echt ontmoet en de fonk sprong gelijk over.. hij heeft hele goede en fijne kanten maar hij heeft zelf narcisme en add en ik heb borderline…

  na een verloop van tijd ging hij vreemd en ik bleef maar terug komen naar hem mensen verklaarde me voor gek ook heeft hij mij meerdere malen mishandelt en mij aangepraat dat dit mijn eigem schuld was…ik weet dat narcisten je manipuleren en dat deed hij met mij ook ik werd geobsedeerd door hem en als ik niet bij hem was werd ik jaloers omdat ik altijd dacht dat hij bij andere vrouwen was.

  hij heeft het deze week uitgemaakt en mijn wereld staat op ze kop ik eet niet meer en drink elke dag alcohol

  het liefst wil ik bij hem zijn want de pijn is gewoon ondragelijk en zoals je in je filmpjes zegt zoek afleiding focus je op je werk en vrienden …dat is nu net mijn probleem ik heb geen vrienden en geen baan omdat ik arbeids ongeschikt ben dus ik weet me god ook niet wat ik moet doen…dus ik zit alleen maar de hele dag te huilen en ik wil dit niet meer voelen…wat moet ik nu in hemels naam doen ???

  wanhopige groet
  yentl

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend