Ben Je Gedumpt? Ontdek De Reden + 11 Dingen Die Je Nu Kan Doen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 9 juli 2016 - Laatst gewijzigd op 24 november 2021

In dit artikel leer je:

 • Wat de reden is als je gedumpt werd voor een ander tijdens een relatie, na een date of na een one night stand.
 • Waarom het vaak zonder reden of uitleg is als een man het uitmaakt.
 • Hoe je ervoor zorgt dat jij er als een sterker en mooier mens er uit komt. En wat je vandaag nog kan doen om hier je eerste stappen mee te zetten.
 • Wat nu het mooiste is wat je voor jezelf kan betekenen op het moment dat de belangrijke persoon in je leven je in de steek laat. Het is niet wat je denkt dat het is, en ik beloof je dat het je door deze moeilijke tijd heen sleept.
 • Wat de snelste manier is om je beter te voelen over jezelf, ook al lijkt de situatie hopeloos. Ik heb letterlijk honderden vrouwen op dezelfde manier geholpen – en nu is het jouw beurt.
 • …en nog veel meer.

Gedumpt worden door je vriend

gedumpt-wordenHet is 1 van de rotste dingen die je kan meemaken.

Het lijkt alsof je wereld instort. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme knauw. Je gaat aan jezelf twijfelen, en weet niet wat je met jezelf aan moet.

Tegelijk voel jij je verraden. Afhankelijk van hoe lang jullie wat hadden, gaat het van diep tot zielsverpletterend. Een man kan op je hart trappen, puur door niet meer met je om te gaan.

Dat begrijp ik volledig. Ik vind het oprecht heel vervelend voor je.

Zoals je hebt kunnen lezen bij de 43 scripts om hem verliefd te maken, greep het verhaal van een vriendin van mij wiens relatie uit ging mij zo aan, dat ik deze website ben begonnen. Ik zie namelijk hoe vrouwen lijden onder wat mannen hen aandoen. Soms is dit bewust, soms is het onbewust.

Voordat ik je ga helpen door je wat “eerste hulp bij een break-up” te geven, wil ik met je praten over wat er gebeurt is. Er zijn namelijk verschillende momenten dat je gedumpt kan worden: na seks, na een date of na een relatie.

Gedumpt worden na seks of als scharrel door je minnaar

auwLaten we er niet geheimzinnig over doen. We leven in 2016. “Casual sex” is tegenwoordig heel normaal.

En vroeger was dit het ook, alleen werd er niet over gepraat. Er zat een taboe op. En hoewel ik begrijp dat jij en je vriendinnen wisselen tussen doen alsof het nooit gebeurt en er honderduit over praten, wil ik je vandaag het hele verhaal geven.

Er is natuurlijk een verschil tussen gedumpt worden na een one night stand of na de eerste date, of gedumpt worden als je een tijdje met iemand aan het scharrelen was.

Bij de 1 kende je de man een stuk korter dan de ander.

Bij een one night stand heb je iemand net ontmoet, en is zijn mening minder gefundeerd dan wanneer hij je een tijdje kende.

Maar je gevoel kan iets anders zeggen.

Sommige vrouwen kunnen het prima, een one night stand zonder er enige warmte bij te voelen. Anderen merken toch dat seks persoonlijker is dan ze eigenlijk willen toegeven. Ze verlangen naar contact met de man, of voelen zich na de seks gelijk meer verbonden met hem.

En ook als je een tijdje aan het scharrelen bent en het houdt op een gegeven moment op, kan je er achter komen dat het je niet geheel koud laat…

warm het opIn 9 van de 10 gevallen houdt het scharrelen op omdat de ene gevoelens ontwikkelt en de ander niet. Soms krijgt die ander een relatie buiten de scharrel, of zijn er andere omstandigheden waarom het ophoudt. In beide gevallen loopt het stuk omdat mannen en vrouwen nou eenmaal geen vrienden kunnen zijn, of ze nou seks hebben of niet.

“Je kan gevoelens hebben ontwikkeld.”

Tijdens de seks komen allerlei gelukshormonen vrij waaronder oxytocine. Het gevolg is dat je, ook al ben je niet verliefd, enorm gehecht aan iemand kan raken. Een scharrel verandert ironisch genoeg op deze manier in meer dan een scharrel.

Maar het kenmerk van een scharrel is dat het vroeg of laat ophoudt. Hetzelfde geldt voor een one night stand. Het is moeilijk om te accepteren, maar het hoort daar nou eenmaal bij.

Toch begrijp ik het goed als je op deze manier gekwetst bent geraakt. Niet iedereen is voor deze vorm van contact weggelegd, en daar is ook niets mis mee. Als je merkt dat dit voor jou niet werkt, dan raad ik je af om dit in het vervolg te doen.

Brenda (niet haar echte naam) is een oud-cliente van mij

zelfstandige vrouwZij had jarenlang diverse scharrels. In een coaching kwamen we erachter dat ze dit deed om haar behoeftes te bevredigen. Maar niet alleen haar behoefte naar seks, maar ook naar aandacht en liefde. Tegelijk verlangde ze naar een relatie.

Ik raadde haar aan om direct met de scharrels te stoppen. Ze raakte namelijk erg teleurgesteld iedere keer dat de scharrel ophield. Maar bij een scharrel is juist het doel voor een man dat je zonder consequenties bij iemand kan weglopen. Waardoor Brenda altijd gekwetst zou worden als ze op deze manier met hen om zou blijven gaan.

Ik leerde haar om voortaan te zeggen “dat ze niet zo’n soort meisje is” en altijd voor een relatie te gaan. Dat is wat zij het liefste wilde. En als dat het geval is, dan zijn dit je grenzen. Daar kan je niemand over heen gaan, helemaal jezelf niet. Voordat je het weet beginnen mensen daar een gewoonte van te maken.

De mannen die alleen aar willen scharrelen of een one night stand willen lieten Brenda links liggen, zolang zij deze grenzen maar duidelijk genoeg aangaf. Het gevolg was dat ze een tijdje wat eenzamer was, maar na drie maanden ontmoette ze een man die wel bereid was om emotioneel in haar te investeren. Hij nam haar mee op dates, en legde haar in de watten.

Mannen zijn net hyena’s

hyenaZe zullen het altijd even proberen. Maar als ze merken dat jij “niet dat soort meisje” bent, dan houden ze er vanzelf mee op. En gaan ze verder naar iemand anders die hetzelfde willen als zij.

Bij one night stands is het belangrijkste dat als het je kwetst, je in de toekomst zorgt dat je er niet meer aan begint. Er is simpelweg geen manier om aan de negatieve kanten te ontspannen terwijl je de positieve in stand houdt. Daardoor zijn one night stands en scharrels te zwart/wit.

“Ik ben gedumpt na een date.”

Het kan zijn dat je een tijd met een man aan het daten bent, en hij plots  niet meer verder wil. Hier kunnen diverse redenen voor zijn, en soms zal je het niet altijd weten. Bij deze test kun je er achter komen of je te maken had met een foute man.

Het kan zijn dat hij het uitgemaakt heeft omdat hij iemand ontmoet heeft die hij leuker vond. Dat vind ik heel vervelend voor je. Daarom heb ik aan het eind van het artikel 11 dingen die je kan doen om er voor te zorgen dat je dit nooit meer gebeurt.

Ik wil je wel alvast aanraden om je hier niet door te laten kisten

kistOver smaak valt niet te twisten. Je kan altijd aan jezelf werken, en ik ga je later precies uitleggen hoe je dat moet doen. Maar het is een recept voor ongeluk om als je nog niet zo lang met een man aan het daten was, de afwijzing al te persoonlijk op te vatten.

Je voorkomt dat dit in de toekomst gebeurt, door mijn tips hieronder op te volgen. Je zal niet altijd de reden weten, maar als je aan jezelf werkt zal je merken dat mannen je op een andere manier gaan behandelen. Er is wel 1 belangrijk detail wat ik met je wil bespreken voordat we verder gaan.

Elke vrouw denkt dat ze fantastisch is in bed.

Elke man ook trouwens.

Maar laten we wel wezen. Hoe vaak heb jij een man die ronduit slecht in bed was hem hier naderhand van op de hoogte gesteld? En dan bedoel ik niet in de subtiele vrouwentaal die mannen niet spreken, maar in heldere bewoordingen die hij zelfs begrijpt. Dat je op zijn gezicht zag dat hij begreep dat hij ronduit slecht is in bed.

Laten we wel wezen: de meeste mensen doen dat nooit. En dat is niet vreemd, want je wil iemand niet kwetsen. Maar als je kijkt in de wetenschappelijke publicaties over hoe tevreden mensen nou echt zijn met hun seksleven, dan zie je iets grappigs. Mannen en vrouwen zijn heel slecht in elkaar tevreden houden in bed.

Als seks dus een reden is dat je gedumpt wordt, zal je dit nooit te weten komen

nooitDaarom raad ik elke vrouw, hoe ervaren of geoefend ook, om tijd te besteden aan beter worden in bed. Je kan dit bijvoorbeeld doen door te oefenen op dirty talk zodat je hem goed leert opwinden, en te leren wat mannen willen tijdens seks.

Ik denk dat je niet moet onderschatten hoe vaak mannen een vrouw dumpen in de date-fase, puur vanwege de seks. Dit komt omdat seks enorm belangrijk is voor een man, en als hij daar geen klik ervaart voelt dat voor hem als een probleem. Hij zal nooit de schuld bij zichzelf leggen, puur omdat seks zo’n onderdeel is van zijn zelfbeeld. In plaats daarvan stapt hij liever uit de relatie.

Dus dit is een gebied waarin je voortvarend zal zijn en alles moet leren wat je kan. Het kan 1 van die afknappers zijn waarvan je er nooit achter komt dat het de oorzaak is, totdat je verandering brengt in de situatie. Als je merkt dat mannen alleen maar terugkomen voor meer, is dat een indicatie dat je vroeger niet zo goed in bed was.

Gedumpt na een lange relatie van X jaar

Ongelukkig in relatieIn dit geval is je liefdesverdriet het hevigst. Hoe dieper de connectie die je met iemand maakt, hoe meer pijn het doet als deze wordt losgescheurd. Het is bijna alsof je een beetje met iemand vergroeit bent (leestip: 25 tips om over liefdesverdriet heen te komen).

In zo’n geval heeft een man je tot op het bot leren kennen, en toch heeft hij ervoor gekozen om er mee te stoppen. Hoewel dit heel rot voelt, wil ik je ook gerust stellen. Ik denk dat het alternatief – bij elkaar blijven terwijl hij niet meer van je hield – veel erger is, ook al voelt de break-up op dit moment heel pijnlijk. Een man die zich niet volledig inzet voor een relatie, is niet per se een leuke man.

Veel vrouwen zijn op zoek naar “closure“, naar “een goede afsluiting“. En tegelijkertijd hebben ze allerlei vragen. Ze gaan er vanuit dat ze wat verkeerd hebben gedaan, of dat ze de volgende keer iets anders moeten doen.

Maar in de ogen van een man is het vaak veel meer zwart-wit. Het werkte voor hem, en nu niet meer. Er is weinig wat je hieraan kan veranderen, en hij zal er weinig behoefte aan hebben om hierover te communiceren.

Ik denk dat het in de meeste gevallen beter is om geen contact meer met hem te zoeken

doe-het-aub-nietJe hart is gebroken, en je moet er alles aan doen om dit snel te laten helen. Zie het als een pleister waar een wond overheen zit. Je kan die er heel langzaam aftrekken, beetje bij beetje, zodat je voor een vrij lange tijd met pijn wordt geconfronteerd. Of je kan deze er met 1 ruk aftrekken. Dat doet iets meer pijn, maar dan ben je er wel in 1 keer doorheen.

Wanneer je gedumpt wordt denk ik dat dit altijd de beste oplossing is. Je trekt de pleister er in 1 keer af, waardoor de pijn die je voelt zo minimaal mogelijk blijft. Tegelijkertijd zendt je naar hem ook een heel duidelijk signaal. Ja, ik vond je leuk, en ik heb genoten van onze relatie – maar als jij die niet meer wilt, dan maar niet.

Je heft hem dit niet letterlijk te vertellen of via Whatsapp te sturen, je kan het hem beter laten zien.

Door rechtstreeks uit zijn leven te verdwijnen. In het beste geval gaat hij je missen, en zal hij een poging doen om je weer terug te krijgen. Hoewel ik in dat geval niet zou vergeten dat hij je gedumpt heeft, zie je dat allemaal dan wel weer.

Om je een beetje op weg te helpen in je genezingsproces, maar ook om ervoor te zorgen dat de kans dat je de volgende keer weer gedumpt wordt kleiner wordt, heb ik hier wat tips om er voor te zorgen dat je er weer helemaal bovenop komt. Het zijn de dingen die je direct kan doen nadat je gedumpt bent, en het zijn er 11.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Ding 1: Besef wat liefdespijn is

stemming-liefdesverdrietOf je nou gedumpt wordt door een scharrel of iemand waar je vijf jaar een relatie mee hebt gehad, je verliest iemand waar je een diepe fysieke connectie hebt gemaakt.

Wanneer je seks met elkaar hebt, worden er chemische stoffen in je hoofd aangemaakt die verslavend op je werken. Wanneer de bron van die stoffen – de man – uit je leven verdwijnt, dan krijg je letterlijk ontwenningsverschijnselen. Onderzoekers hebben aangetoond dat je hersenen letterlijk lijken op die van een junkie die probeert af te kicken.

Hoe langer je seks met iemand hebt, hoe sterker die connectie is geworden. Daarnaast heb je ook de associatie bij die persoon dat hij voor plezier in je leven zorgt. Stel je voor dat er iets is waar je veel genot uit haalt, en dit valt plotseling weg. Daar raakt je brein nou eenmaal een beetje in paniek van.

En als je een relatie hebt gehad, dan is het nog erger.

Wordt je gedumpt, dan is het net alsof er een dierbare doodgaat. Je gaat een rouwproces in, en het is belangrijk dat je dit netjes afmaakt. Je kan hier niet op beknibbelen, zonder het risico te lopen emotioneel afgestompt te worden.

En zeg nou zelf…

denkenStel dat een dierbare uit je leven wordt weggerukt. In dat geval zou je ook de tijd nemen om hier op de juiste manier mee te dealen. Je zou voor jezelf zorgen. Hetzelfde vraag ik je te doen als je net gedumpt bent.

Misschien klinkt het bovenstaande allemaal erg deprimerend.

Ik gebruik de analogie van een verslaving en het rouwproces nadat iemand is overleden. Niet hele vrolijke kost. Toch wilde ik je deze informatie niet onthouden. Want op een volwassen manier met een situatie omgaan houdt in dat je bereid bent om naar alle aspecten te kijken.

Je kan niet doen alsof er niets aan de hand is. De eerste stap is dat je volledig accepteert wat er aan de hand is. Zeg tegen jezelf: “Ja, ik heb hier pijn van. En dat is rot.

Sommige vrouwen worden heel bitter van liefdesverdriet. Dat komt omdat ze vergeten wat hier aan vooraf ging. Een periode waarin ze veel geluk hebben ervaren met een man. Want liefde is 1 van de mooiste gevoelens op aarde.

Niet voor niets gaat 80% van de liedjes over liefde. Het is 1 van de belangrijkste drijfveren voor ieder mens. En je kan alleen op een volwassen manier met liefde omgaan, als je op een volwassen manier kan dealen met liefdesverdriet en gedumpt worden.


Ding 2: Zwelg niet in je verdriet

Doe het nietNu je hebt geaccepteerd dat je in een benarde positie zit, is het tijd om je hier uit te werken.

Je brein lijkt weliswaar op die van een verslaafde junk die probeert af te kicken, maar je weet dat zij net zo goed van hun verslaving kunnen afkomen. Er zijn wetenschappelijk bewezen methodes om dit te doen, net zodat er wetenschappelijk bewezen methoden zijn om om te gaan met liefdesverdriet.

En net zoals dat er uitgebreid is onderzocht hoe je kan omgaan met het verliezen van een dierbare, is er ook uitgebreid onderzoek naar hoe je kan omgaan met liefdesverdriet. Er zijn hier meer mogelijkheden voor dan je denkt. En in dit artikel ga ik je hiermee helpen.

Deze pijn is als een vuur.

In het begin knettert het, en consumeert het alles in zijn pad. Je kan letterlijk nergens aan denken, en bent alleen maar gefocust op het vuur. Maar als je lang genoeg wacht, zul je merken dat het vanzelf over gaat.

Elk vuur gaat namelijk uit als de brandstof opraakt – en dat geldt ook voor liefdesverdriet

vuurAls je dus gedumpt bent, realiseer je dan dat je geneigd bent de toekomst veel naargeestiger in te schatten dan dat deze in werkelijkheid is. In een onderzoek onder studenten blijkt dat iedereen denkt na 3 maanden er nog steeds kapot van te zijn, maar in werkelijkheid is het merendeel dan weer doorgegaan met zijn of haar leven.

Dat wil niet zeggen dat het langer kan duren. Het hangt geheel van de situatie af, en hoe jij er mee omgaat. In mijn ervaringen als datingcoach kom ik keer op keer tegen dat je niet in de hand hebt wat je voelt – maar hoe lang dit aanhoudt.

Het heeft te maken met 1 van de belangrijkste eigenschappen van vuur: het heeft brandstof nodig. En stel dat je brand hebt, wat is dan het stomste wat je kan doen?

Olie op het vuur gooien.

Het wordt er alleen maar erger van. Je creëert iets wat steeds groter wordt. En als je olie op het vuur blijft gooien, wordt het steeds moeilijker om het te blussen.

Toch is dit wat veel vrouwen doen als ze liefdesverdriet hebben

Ze proberen deze pijn zo lang mogelijk te rekken. Dit komt omdat ze een belangrijke denkfout maken.

Ze denken dat zolang ze verdrietig zijn, ze nog steeds in verbinding staan met hun man. Ze denken dat wanneer ze stoppen met huilen, het echt tijd wordt om afscheid te nemen. Dat dan pas de acceptatie zal komen, en dat dan de man van hun dromen echt nooit meer terug zal komen.

Dit laatste is allemaal waar. Pas wanneer jij je emoties hebt geuit, zal het mogelijk worden om de situatie te accepteren. Te accepteren dat je gedumpt bent, en dat het je op den duur gaat lukken om een nieuwe, lieve vriend te vinden.

Maar sommige vrouwen proberen dit moment zo lang mogelijk uit te stellen. Ze realiseren zich dat hoe langer ze in de emotie blijven hangen, hoe levendiger de verbinding die ze met hun man voelen blijft.

Ze houden de connectie die ze voelen handmatig in stand, om er voor te zorgen dat ze zijn nabijheid blijven voelen

stoppenZich niet realiserende dat die keuze niet aan hen is, maar aan de man die ze heeft gedumpt.

Als je merkt dat dit jou ook aan het overkomen is, let dan goed op.

Neem je voor om geen olie op het vuur te gooien.

Loop naar je keuken. Pak alle soorten olie die je hebt staan. En gooi ze direct in de container.

In het geval van liefdesverdriet. Spreek met jezelf af om ondanks het vuur in jou er alles aan te doen om dit in zijn eigen tempo uit te laten gaan. En niet er continu olie of iets anders op te gooien, om het kunstmatig aan te houden. Pas als het vuur is gedoofd, kan je echt wennen aan de nieuwe situatie.

En hier zijn een aantal simpele stappen voor.


Ding 3: Focus je op het positieve

Positieve benaderingOk. Stel, het is net uit. Dan begrijp ik dat je:

 • Plantenbakken door je kamer wilt gooien uit woede en frustratie
  Wilt huilen terwijl je roomijs naar binnen lepelt, met een netflix binge op de achtergrond
  Een nacht zoveel wilt drinken dat je vergeet wat je hebt gedaan – om daar de volgende dag door de foto’s op je Facebook tijdlijn aan herinnert te worden.

Echt, ik begrijp heel goed dat je dit wilt. En dat is helemaal niet erg. Even uit de band springen helpt bij je verwerkingsproces.

Maar er zijn auteurs van romans die er een soort sport van maken om hun liefdesverdriet zo lang mogelijk op te rekken. En die vervolgens een heel boek schrijven over hoe ze zich te buiten gaan aan alle “geneugten” die het vrijgezel leven hen biedt. Om er toch aan het eind achter te komen dat ze hun partner enorm missen.

Nee, dat had ik je ook wel aan het begin kunnen vertellen.

Even losgaan is een middel, geen doel op zich

vervelendHet is er voor bedoelt om de emoties kwijt te raken die op dit moment te groot voor je zijn. Het is een korte termijn oplossing voor een lange termijn probleem. Je zal merken dat jij je inderdaad even beter voelt als je hier een momentje in op gaat. En dat is helemaal niet erg.

Maar als jij echt je liefdesverdriet wilt verwerken, als je echt de pijn van het gedumpt worden de baas wilt zijn….

Dan zal je er voor moeten werken.

Dat betekent dat jij je focus legt op het positieve dingen. In andere woorden: je haalt zoveel mogelijk zuurstof weg bij het vuur. Je gooit er geen olie op, je geeft het geen zuurstof. En die zuurstof? Dat is jouw aandacht.

Zet een tijdlimiet op hoe lang je los mag.

De eerste drie dagen – geeft helemaal niets, laat jezelf maar gaan. Maar daarna de behoefte om een bak ijs leeg te lepelen met Coldplay op de achtergrond? Prima, maar zet een stopwatch voor een uur. Geef jezelf een limiet hoe lang je mag kniezen.

Wat je hiermee doet, is dat je de zuurstof weghaalt bij het vuur. En hoe minder zuurstof het krijgt, hoe sneller het zal krimpen. Want zoals je weet gaat het vuur vanzelf uit, je kan alleen beïnvloeden wanneer dat precies gebeurt.

Het loont de moeite om de wilskracht op te brengen om je aandacht op andere dingen te richten

teveel focussen op jezelfWist je dat er twee grote voorspellers zijn van succes in het leven? Dit is iets wat de wetenschap over de afgelopen twintig jaar heeft aangetoond. Het gaat om:

 • Intelligentie
 • Wilskracht

Je kan niet zo slim zijn maar wel veel wilskracht hebben, en succesvol worden in het leven Je kan heel intelligent zijn en weinig wilskracht, en succesvol zijn. Maar je zal van beide een beetje hebben. Iemand die heel slim is en niets doet, wordt niet succesvol – en iemand die heel graag wilt maar worstelt met gebrekkige verstandelijke vermogens, zal er ook niet komen.

Intelligentie is iets waar je mee geboren wordt. Wilskracht daarentegen is iets wat je kan oefenen. En door ervoor te kiezen om je op het positieve te focussen, door de zuurstof bij de brand weg te halen, train jij je wilskracht.

Maar, wat doe ik dan met de zuurstof die ik overhoudt?

Daar geef ik je in de volgende tips een antwoord op.


Ding 4: Ga sporten

sportJe weet misschien dat ik een enorme sportfanaat ben. Niet omdat ik het leuk vond toen ik er aan begon. Dat is inmiddels wel anders. Ik heb namelijk gezien wat voor positieve invloed sport op mijn leven heeft.

Als je er nu nog niet aan doet, is het tijd om er aan te beginnen.

Weet je waarom?

 • Sport traint je wilskracht. Je groeit alleen als je net buiten je comfort zone stapt. Je loopt alleen langere afstanden als je elke keer net iets verder gaat. Als je dus moeite hebt om jezelf te beheersen als je verdrietig bent, dan is sport de ideale manier om te oefenen.
 • Weet je wat heel lastig is? Je depressief voelen als je regelmatig sport. Dit komt doordat er gelukshormonen worden losgelaten door de fysieke inspanning. En doordat je beweegt wordt het onmogelijk om spierspanningen vast te houden, die ervoor zorgen dat jij je onrustig voelt.
  Iedereen bouwt in zijn leven onbewuste spierspanningen op door stressvolle gebeurtenissen. Je zet je als het ware schrap door nare dingen die je meemaakt. Gedumpt worden is 1 van die dingen. Maar probeer maar eens je nek te laten verkrampen als je aan het hardlopen bent, of lekker bezig bent op een yoga-mat.

En dat is niet het enige:

er is meer

 • Weet je welk middel beter werkt tegen depressie dan medicatie, puur omdat het voorkomt dat de depressie terugkomt na het stopzetten ervan? Sporten. Het heeft een blijvende invloed op je gesteldheid. Als je dus wilt voorkomen dat gedumpt worden bij jou tot een depressie leidt, of je wilt je huidige depressie verhelpen – doe jezelf dan een lol en trek vandaag nog de stoute sportschoenen aan.
 • Je gaat er beter door uit zien. Niet per se slanker of met een sixpack, maar gezonder. En mannen vallen op gezonde vrouwen. Denk hierbij aan een sprankelende huid – als gevolg van de fysieke inspanning – en een ontspannen uitstraling (door alle effecten hierboven).

Sporten is iets wat je kan doen om je mentale en fysieke gezondheid te onderhouden. Het kost een paar uurtjes per week, maar op de lange termijn bespaar je hier enorm veel problemen mee. Doe je het niet, dan zal je het altijd veel lastiger houden dan mensen die wel de moeite nemen om hier wat tijd in de steken.

Dus als je gedumpt bent, neem dan je liefdesverdriet mee. Leg het in de sportschool in je kluisje, en voor dat uurtje per dag ga je helemaal los. Ren een paar kilometer op die loopband, leef je uit bij de gewichten of doe mee aan een Zumba-klas voor de gezelligheid. Na afloop ben je afgepeigerd, maar wel voldaan.


Ding 5: Maak je leven leuker

onafhankelijke vrouwWeet je wat wetenschappers hebben ontdekt over levensgeluk?

Je kan het heel makkelijk bij jezelf oproepen.

De mensen die het meest gelukkig zijn, focussen zich niet op grote “overwinningen” zoals een relatie of een bijzondere carrière. Ze richten zich op tal van kleine spontane dingen op een dag die hen gelukkig maken. Het gaat om 3 tot 5 kleine zaken waar zij plezier uit halen.

Als het uit is met je vriend, of je bent gedumpt door iemand die je belangrijk vond, dan valt er gelijk een bron van dit soort dingen weg. Of misschien deden jullie samen dingen die jou gelukkig maakten, die je nu moet missen puur omdat je hem niet ziet.

Wat kan je hier aan doen?

Maak een lijstje van kleine dingen waar jij gelukkig van wordt

lijst-eigenschappen-liefdesverdrietHet kan zo simpel zijn als “bacon bij mijn eieren” of “een lang bad nemen.” Kies drie van deze dingen, en doe ze elke dag. Let er op dat je dingen uitkiest die je een goed gevoel van binnen geven. Waar je een tevreden gevoel van plezier uithaalt.

Voor de 1 zal dit mediteren zijn, voor de ander keihard een dijk af fietsen. Het maakt niet uit wat je kiest, het gaat erom dat je er elke dag een paar minuutjes tijd voor maakt. Zelfs als je aan het einde van de dag geniet van een douche van 5 minuten, kan dit een groot effect hebben op hoe je brein omgaat met alle negatieve emoties.

Negatieve emoties verzorgen fysieke spanning, positieve emoties zorgen voor ontspanning.

Door al het drama heb je veel spanning in je lijf. Door een paar keer per dag iets te doen waar je van geniet, krijgen de spieren die gespannen zijn het signaal om iets van die spanning te laten varen. Het gevolg is dat jij je door de dag heen minder gespannen voelt.

Die paar kleine beetjes plezier zorgen dat je blijven lachen, ook al is je situatie rot. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en het hoeft helemaal niets te kosten. Maar als je iemand kent met een laag zelfbeeld en weinig maatschappelijke middelen, maar die wel een blije indruk maakt, dan weet je hoe het komt. Hij of zij doet dingen die in het moment goed voelen, en heeft daardoor minder last van een rotsituatie.


Ding 6: Ga los

dansenEen relatie heeft zijn nadelen. Deze nadelen heten “concessies“.

Je hebt rekening te houden met wat je partner leuk vindt. Je kan niet altijd je eigen mening doordrijven. En als hij een eikel was, dan zal je gemerkt hebben dat je wel heel veel ruimte aan hem hebt moeten inleveren.

Die kan je nu allemaal terugpakken.

Als je merkt dat je gewoontes houdt die jij niet leuk vindt, maar die je van hem hebt geleerd, vraag jezelf dan af: “Waarom eigenlijk?

Toen het uit ging tussen mijn zus en haar vriend, kwam ze er achter dat zij van hem biefstuk had leren eten. Maar toen realiseerde ze zich dat biefstuk eigenlijk helemaal niet zo lekker is. Ze begon te experimenteren met andere soorten vlees, en ontwikkelde een grondige liefde voor kip.

Het leven is te kort om volledig te draaien op gewoontes. Gewoontes voelen vaak “niet slecht” en “comfortabel“, waardoor we ons er aan vasthouden. Maar als je kijkt naar de dingen waar je echt van geniet, dan zijn dit de zaken die helemaal uit jezelf komen. Wees dus niet bang om je smaak opnieuw te ontwikkelen.

Daardoor zul je meer uit je leven halen

haal meer uit het levenDat geldt ook voor je levensinrichting.

Als je vriend zo is als de meeste mannen, vond hij het vast niet heel leuk als jij tot diep in de nacht op stap ging met je vriendinnen. Maar als dit iets wat jij wel prachtig vindt, dan hoef je het niet meer te laten.

Of wat dacht je van lekker uitslapen in het weekend? Al die dingen die niet in zijn wereldbeeld pasten, kan je nu opnieuw oppakken en lekker van genieten. Je creëert zo een leven wat alleen jou past, in plaats van jou en een ex die niet meer in je leven is.

Tegelijkertijd kan het vinden van deze nieuwe routine ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om met het verlies om te gaan. Als alle routines die je hebt je aan hem herinneren, dan kan het doorbreken van die routines ervoor zorgen dat jij jezelf weer gaat waarderen om wie je bent (in plaats van dat jij jezelf op je nek zit omdat jij je vriend kwijt bent geraakt). Het is niet alleen prettig, je maakt jezelf ook sterker.


Ding 7: Vermijdt “een goede afsluiting

Ga bij hem wegJe bent diep gekwetst. Je emoties hebben lange tijd een reeks beuken gehad, waar de gemiddelde bokser knock-out van zou gaan.

Denk je echt dat het verstandig is om in die omstandigheden met je vriend te gaan praten over wat er allemaal niet OK was aan jullie relatie?

Hij heeft je gedumpt.

Dat mag je bij hem laten. Het is belangrijker om met je eigen emoties om te gaan, dan om verantwoordelijkheid te nemen voor de zijne.

Ik ken te veel verhalen van vrouwen die met hun ex gaan praten, om er achter te komen dat ze het helemaal niet leuk vinden wat hij te zeggen heeft. En dat is logisch. Als jij gedumpt bent, wilde jij verder met de relatie. Er zal niets zijn wat hij kan zeggen om je gerust te stellen.

Je kan beter energie steken in het opbouwen van je nieuwe leven. In dingen die je leuk vindt, en die je energie geven. In plaats van je ex, die je tijd en energie opslurpt en er niets voor terug geeft.


Ding 8: Breng tijd door met je familie en vrienden

-familie-vriendenJe bracht ongetwijfeld veel tijd door met je vriend. Nu heb je minder contact met andere mensen. Dat is jammer, maar niet onoverkomelijk.

Breng zoveel mogelijk tijd door met je familie en vrienden. Niet zo veel dat je geen tijd hebt om de break-up rustig zelf te verwerken, maar wel genoeg om het gevoel te hebben dat je fijne mensen om je heen hebt. Dit zal er voor zorgen dat je er sneller bovenop komt.


Ding 9: Wil je bij iemand zijn die niet 100% voor je gaat?

wat wil jijDeze vraag aan jezelf stellen op het moment dat je het moeilijk krijgt, voorkomt dat je geneigd bent om contact met je ex te zoeken in een zwak moment.

Elke vrouw heeft wel eens dat ze zo hard terug verlangt naar haar ex, dat ze hem een wanhopige SMS stuurt. De kans dat hij hierop positief reageert, is nihil. En je maakt je eigen wanhoop alleen maar groter.

Maar als je beseft dat hij je eigenlijk helemaal niets te bieden heeft. Puur doordat hij nou eenmaal niet genoeg aan je liefde kan geven om je behoefte te vullen. Dan wordt het makkelijker om in het heetst van de street een koel hoofd te houden.


Ding 10: Relativeer meer

alles is relatiefWeet je wat ik doe als ik mij rot voel?

Ik kijk filmpjes op YouTube van mensen in ontwikkelingslanden. Die honger lijden, geconfronteerd worden met oorlog of ziek zijn. Het liefst zo erg mogelijk.

Misschien is het geen positieve manier om jezelf te motiveren, maar het helpt me om me niet op te laten slokken door mijn emoties. Ik realiseer me dat ik het eigenlijk heel goed heb, hoe slecht of verdrietig ik me ook voel. Ik heb te eten, ik heb lieve vrienden, mijn familie is gezond en er zullen altijd mensen zijn die van me houden.

Alledrie worden pas belangrijk als je een dak boven je hoofd hebt en genoeg te eten hebt. Die luxe heeft vrijwel iedereen Nederland. Het moment dat je hier dankbaar voor bent, wordt het veel makkelijker om je te focussen op de positieve dingen in je leven. En hard te werken voor wat je graag wilt, omdat jij je bevoorrechte positie niet wilt verkwanselen.


Ding 11: Neem je voor om er sterker uit te komen

kom er sterker uitOk. Je bent dus gedumpt.

Weet je hoe je ervoor zorgt dat het niet nog een keer gebeurt?

Door de tofste vrouw op aarde te worden.

Maak een lijstje met de dingen waar jij echt waarde aan hecht, en die jou gelukkig maken. Kies er drie uit en ga daar de komende maanden keihard aan werken. Niet voor een ander, maar voor jezelf. Dit heeft alleen maar positieve effecten:

 • Je richt je op dingen die je gelukkig maken.
 • Je focust je op de punten in je leven waar je invloed op hebt, in plaats van wat een ander van je vindt. Je stelt je eigen levensgeluk boven het oordeel van andere mensen. Uiteindelijk zal je toch iemand moeten vinden waar je gedeelde interesses mee hebt.
 • Ook al ben je nu verdrietig, wanneer het beter gaat heb jij je zaakjes meer op orde. Hierdoor maak jij je leven een stuk eenvoudiger.

Zo. 11 dingen die je kan doen als je net gedumpt bent. Ik wens je veel succes met weer de oude worden.

Ik weet dat het niet makkelijk is, en dat het even zal duren. En dat je in die tijd verdrietig en boos zult zijn. Maar ik weet ook dat als je mijn tips opvolgt, je een heel eind gaat komen. En dat jij je vanzelf een stuk beter zal voelen.

In ieder geval zal je er uitkomen als een sterker, mooier mens. En als een vrouw die nog aantrekkelijk is dan ze al was.

En wat als je nou een leuke nieuwe man ontmoet?

Ik weet dat je er nu niet aan wilt denken, net zoals dat ik geen nieuwe cavia wilde toen mijn eerste dood ging.

Maar na twee weken was ik heel blij met een nieuwe, en had ik hem dezelfde naam gegeven als de vorige.

Dit laatste is voor je nieuwe vriend nogal drastisch, maar vroeg of laat zul je net zo blij zijn met een nieuwe man als ik met die nieuwe cavia.

En als dat gebeurt, wil je niet dat je hetzelfde overkomt.

Misschien is het je al eens vaker gebeurd….

In dat geval heb ik iets voor je.

Laat hieronder je e-mail adres achter, en ik stuur het je toe.

Dit is het nummer 1 geheim wat ik deel met de vrouwen die ik coach om een man verliefd op je te maken.

Doe je dit fout, dan is het onmogelijk voor hem om verliefd op je te worden. Doe je het goed, dan garandeer ik je dat hij niet kan stoppen met aan je te denken. Zodat je uiteindelijk de man kan vinden die je zoekt.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend