47 Goede & Subtiele Openingszinnen Om Het Ijs Te Breken

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 29 september 2023 - Laatst gewijzigd op 1 oktober 2023

Je openingszin is dé eerste indruk die de ander van je krijgt, dus deze kans moet je goed benutten.

Gelukkig hoef je zelf geen openingszin te bedenken, want dat heb ik al voor je gedaan.

Al sinds 2008 coach ik mannen en vrouwen hierin, en ik heb inmiddels alles wel gehoord – of zelf getest.

Hieronder geef je de beste openingszinnen die ook echt daadwerkelijk werken.

Je kan ze gebruiken:

 • Op dating apps of sites
 • Om gesprekken gaande te houden op chat apps
 • Tijdens uitgaan
 • Overdag
 • Of als ijsbrekers voor eerste dates

Trouwens, pas op:

Neem geen openingszinnen over uit online vrouwen magazines. Dan krijg je vertaalde openingszinnen uit het Engels gemaakt door een of andere overwerkte redacteur ‘expert’ die ook artikelen schrijft als “18 dingen die je nog niet wist, maar echt moet weten over shetland pony’s.” (No hard feelings tegen pony’s)

 

Dus. Laten we beginnen, dan vertel ik je wat werkt in de echte wereld.


Leuke openingszinnen voor datingapps

Bericht verzenden ja nee hem appen of nietAls je ooit Tinder of een andere dating app hebt gebruik, weet je hoe belangrijk het is om een goede openingszin of ijsbreker te hebben. Jouw openingszin is de tweede indruk (de eerste is je profiel) die de ander van je krijgt, dus je wil absoluut iets sturen waarop de ander reageert.

Er zijn wat dingen waar je rekening mee wilt houden:

 • Stuur iets over wat je ziet op de ander’s profiel. Zo komt het persoonlijker over en is de kans groter dat iemand reageert.
 • Stel na de openingszin vragen over de ander.
 • Gebruik – met mate – emoji’s om dingen speels te maken. 😉
 1. “Hi, wie ben je? En ben je leuk?”

Dit is mijn favoriete openingszin. Hij is heel simpel, je kan hem altijd gebruiken én het zorgt er meteen voor dat de ander gaat vertellen over zichzelf. Waardoor je daarna makkelijk verder kan met het gesprek.

Vaak krijg je een antwoord terug als: “dat moet je zelf maar beslissen”. Daar kan je op reageren met een vraag over de ander, bijvoorbeeld: “Ok, vertel: Pannenkoeken of patat?” of “Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?”

 1. “Ik hou van je duivelse lach”

Dit is nog zo’n openingszin die je bijna altijd kan gebruiken. De meeste mensen zetten wel foto’s waarop ze lachen op hun profiel, en dan is dit iets wat je vaak kan gebruiken.

Ik vind het zelf fijn om hierna de eerste openingszin weer te sturen: “Vertel, wie ben je en ben je leuk”? Dit kan je bijna altijd doen als je een kort antwoord krijgt waarbij de ander je geen vraag terug stuurt.

 1. Heb je echt zo’n leuk leven als dat je op je profiel laat voorkomen?”

Hierbij steek jij je neus in de lucht, speel je de prins/het prinsesje en is het aan de ander om jou te overtuigen van hoe geweldig hij/zij is.

Je denkt misschien dat mensen dit niet leuk vinden, maar als je dit een paar keer doet zal je merken dat ze het prachtig vinden.

 1. Hey, ik weet niet of we matchen maar je lijkt me een interessante combinatie tussen stoer en lief.

Het is een perfect berichtje wat je kan gebruiken om het gesprek mee te starten, omdat iedereen ergens op het spectrum tussen lief en stoer zit, dus 99% van de mensen zal zich er door aangesproken voelen. Je kan er niet mee missen.

 1. Ik vond de tekst in je bio echt 👌

Als je deze gebruikt geef je een mooi compliment. Niet op looks, niet seksueel getint, maar een simpele mededeling dat je de bio van de ander leuk vindt. Mensen hebben er altijd aandacht aan besteed. Je weet dus zeker dat je een compliment geeft op iets waar moeite in is gestoken.


Grappige openingszinnen

Voordat ik je deze ga geven, moet je weten dat de ‘grappige’ openingszinnen normaal door de meeste mensen als irritant worden ervaren. Ga dus geen dingen sturen als: “Deed het pijn toen je uit de hemel bent gevallen?” of “Is jouw vader een dief? Want hij heeft namelijk alle sterren uit de hemel genomen en die in jouw ogen gestopt.”

Grappige openingszinnen waarbij je laat zien dat je een gevoel voor humor hebt, die werken weer wel.

 1. “Hee, gefeliciteerd met mij als Tinder match :-)”
 2. “Ik heb een fles champagne opengetrokken voor onze geweldige Tinder match.”

Je toont je openheid, je nieuwsgierigheid en dat je een gevoel voor humor hebt.

 1. “Hey. Wat wil je later worden als je groot bent?”

Dit is een speelse vraag die je het beste kan gebruiken als je te maken hebt met iemand met een gevoel van humor. Niet iedereen zal je deze in dank afnemen, maar als het een speels type is – wat je kan zien aan zijn profiel – dan heb je gelijk een connectie gesmeden.

 1. Weten je ouders dat je op het internet met vreemde mannen/vrouwen aan het praten bent?

Dit is een van mijn favoriete openingszinnen op het moment. Hij is grappig, speels en zelfs wat ondeugend.

 1. Deze GIF


Sexy & flirterige openingszinnen

Het is belangrijk dat je hier niet cliché en grappig gaat proberen te zijn. Dat soort openingszinnen klinken vast allemaal heel leuk, maar ze werken alleen als je een top 1% profiel hebt… (oftewel, wanneer een goede openingszin onnodig is en je dus ook gewoon iets anders kan sturen wat beter werkt).

Als je toch vrij snel duidelijk wil maken dat je seksueel geïnteresseerd bent in de ander, dan raad ik je aan deze sexy openingszinnen te gebruiken:

 1. Jij en ik zouden sexy baby’s krijgen :p

Het lokt een reactie uit en zorgt ervoor dat jullie erna kunnen bekokstoven wat de naam van jullie eerstgeborene wordt.

 1. Ik hou van je ondeugende lach..
 2. Hey sexy;)
 3. 200% zeker zou ik de morning after met je op brunch gaan 😅
 4. Vertel… wat is je favoriete ontbijt?

Als man deze bovenstaande sturen is vaak wat minder succesvol dan ze sturen als vrouw, dus in dat geval wil je misschien een van de andere openingszinnen gebruiken.


Specifieke openingszinnen om als man te sturen

Als je mijn werk al wat langer kent, dan weet je dat er veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Als man is het aantrekkelijk om mannelijk over te komen op vrouwen, en als vrouw – je raadt het al – is het aantrekkelijk om vrouwelijk over te komen.

Dus daarom even wat specifieke tips voor elk geslacht. Hier de zinnen die het best werken voor mannen:

 1. Je bent prachtig. Ik wil je ontmoeten.

Deze zin werkt omdat het heel straightforward is. Je laat zien dat je haar leuk vindt en dat je haar wil ontmoeten. Vaak kan deze openingszin het verschil maken tussen een lang gesprek op een dating app, of direct WhatsApp uitwisselen en een date afspreken. Als je een goed profiel hebt, raad ik je aan deze te proberen.

 1. Wow, je ziet er te schattig uit.

Het is een compliment, maar ook weer niet. Het is iets wat je tegen je kleine zusje zou zeggen. Je stopt haar dus als het ware in de friendzone, waardoor zij daaruit moet komen. Je kan dit ook later terug laten komen in het gesprek door haar te plagen met dat ze te schattig/braaf is.

 1. Ik heb al jaren een crush op je

Werkt vooral goed als je overduidelijk niet een loser bent in je profiel. Dan komt het over als sarcastisch en is het grappig.

 1. Stuur deze GIF:

Specifieke openingszinnen om als vrouw te sturen

 1. “Wow, je ziet eruit als een avontuurlijk typje.”
 2. “Je hebt een hondje? Dan ben je vast een lieve jongen.”
 3. “Wat een spieren. Je lijkt me zo’n man die de hele dag in de sportschool hangt.”

Wat deze openingszinnen doen, is een aanname maken over hem.

Hij zal zich (door zijn reusachtige ego) snel geneigd voelen om deze opmerkingen te bevestigen of te ontkrachten. Mannen vinden het maar lastig om je een aanname over ze te laten doen zonder je tegen te spreken of het te bevestigen. Ze willen graag goed voor de dag komen.

Dus wanneer je zo’n aanname maakt, geef je hem de kans om ertegenin te gaan en je uit te leggen hoe het wel zit.

Stel een vraag over iets uit zijn profiel

Een tijd geleden was ik met een vriendin bij de Subway. Ze zag een leuke man staan, en wist niet hoe ze hem moest benaderen. Ik raadde haar aan om hem te vragen wat het beste broodje hier is.

Zo gezegd, zo gedaan. Voor mijn neus begon ze met hem te praten, en vroeg ze hem: “Hee, weet jij wat het beste broodje hier is?”

Wat volgde was een hele uiteenzetting over hoe geweldig alle broodjes hier zijn, en welke je wel en niet moest nemen. Alles werd besproken, van de textuur van het brood tot de verschillende soorten beleg. Hij ging helemaal los.

Wat ze in feite deed, was zijn ego strelen door hem naar zijn smaak te vragen

Dat verpakte ze op een manier dat zij hem om advies vroeg.

Dit laatste is in de context van Tinder natuurlijk anders, omdat je niet samen in een broodjeszaak staat. Maar zelfs zonder dat adviserende aspect, werkt het om hem naar zijn smaak te vragen.

Het triggert het gedeelte van mannenhersens dat voor je wil zorgen.

6. En ook als vrouw werken GIFs goed:


Zinnen om het gesprek voort te zetten op een dating app

Na je openingszin wil je een gesprek gaan voeren. Om te ontdekken of de persoon waarmee je een match hebt, ook echt zo leuk is als hij of zijn lijkt op zijn foto’s.

Hiervoor kan je de volgende vragen gebruiken:

 1. Dus vertel wat maakt [NAAM] leuk?

Wanneer je iemand’s naam gebruikt, is er een sterkere hersenactivatie volgens deze studie. Oftewel; je triggert hun interesse. Met deze vraag kan je zo heel goed de ander wat laten vertellen over zichzelf.

 1. Je ziet eruit als iemand die [maak een grappige opmerking over die andere persoon op basis van de profielfoto’s].

Bijvoorbeeld:

 • Iemand érg van Frans Bauer houdt..
 • Iemand die veel in de sportschool zit..
 • Iemand die stiekem het hele woordenboek uit zijn/haar hoofd kent (dat is ok hoor, ik heb een zwak voor mannen/vrouwen die een beetje nerd.. ehm heel slim zijn)
 1. Hoe bevalt het Tinder leventje?

Dit is de ander zijn kans om even een grap te maken over de talloze mannen die met vissen op de foto staan of de talloze vrouwen die foto’s hebben van zichzelf in een olifanten reservaat in Zuid-Oost Azië.


Vragen en onderwerpen om over te praten

Er zijn een hoop onderwerpen waarover je kan praten, een paar van mijn favoriete zijn dit:

 1. Hoe hij/zij als kind was: Wat is je meest gênante tienerherinnering?
 2. Superhelden: Hey, beetje een gek vraagje, maar wie is je superheld… en waarom?
 3. Vakanties en reizen: Als je morgen overal ter wereld naartoe zou kunnen gaan op vakantie, welk land zou je kiezen… en waarom?
 4. Boeken: Wat is dat ene boek dat je van voor tot achter uit je hoofd kent?
 5. Talenten: Wat is een gekke eigenschap of talent dat je hebt?

Zoals je ziet zijn ze allemaal leuk en niet heel diepgaand. Dat is omdat je dat soort gespreksonderwerpen beter voor op de date kan laten, of voor als je wat meer berichtjes hebt uitgewisseld.

Meer lezen over flirten & gesprekken op dating apps:

Voor mannen: Hoe je vrouwen versiert via dating apps & WhatsApp.

Voor vrouwen: Hoe te flirten via Tinder, WhatsApp & andere apps


Openingszinnen in het echt

Er bestaat ook nog zoiets als de echte wereld buiten Tinder, Bumble en Happn, en daar is het net zo belangrijk dat je de juiste openingszin gebruikt om een goede eerste indruk te maken.

Hieronder staan de zinnen die ik aanraad:

Openingszinnen voor bij het uitgaan

Bij het uitgaan (dus in een club, kroeg, disco, festival) zijn er grofweg twee manieren om iemand aan te spreken. De zinnen hieronder zijn de eerste directe manier. Je laat ermee weten wat je leuk vond aan de ander.

 1. “Hee, je ziet er leuk uit, ik moet je even ontmoeten”.
 2. “Hoi, dat shirt staat je sexy.”
 3. “Wow, jij brengt zeker veel tijd door in de sportschool…”
 4. “Jij hebt zo’n leuke lach, ik moest even hoi komen zeggen, hoi.”

Er is één directe openingszin die ik boven al het andere aanraad, en dat is…

 1. Hey, wie ben je?

Als je namelijk iemand aanspreekt tijdens het uitgaan, weet die persoon waarom je hem of haar aanspreekt. Omdat je interesse hebt. Een simpele “Hey, wie ben je?” is dan genoeg. Door deze openingszin in alle gevallen te gebruiken, hoef je geen mentale energie te verspillen aan wat te zeggen, maar kan je focussen op je lichaamstaal.

De tweede manier van aanspreken met een openingszin, is de indirecte. Voorbeelden zijn:

 1. Heb je een aansteker?
 2. Hoe heet dat drankje?

Of nog indirecter waarbij je doet alsof je een oprechte vraag over iets hebt en iemands mening daarover vraagt:

 1. Hoi ik heb een klein vraagje, is het normaal dat je een spijkerbroek draagt op een bruiloft?
 2. Ik en een vriendin hebben een discussie, wie liegen er meer, mannen of vrouwen?

Ik raad het niet aan dat je ze gebruikt, want iedereen tijdens het uitgaan weet toch waarom je de ander aanspreekt. Dus je kan net zo goed wat zelfverzekerder overkomen en een directe openingszin gebruiken.

 


Openingszinnen voor overdag: op straat, in winkels etc.

Overdag zijn indirecte openingszinnen vaak wel wat beter om te gebruiken, omdat mensen niet verwachten te worden aangesproken. Dus zijn ze een goede manier om een gesprek te starten.

In een winkel:

 1. Hoi, jij ziet er uit als iemand die hier verstand van heeft, weet jij toevallig… (stel hier een vraag)…?

In de supermarkt:

 1. Hoi, weet jij toevallig welke pasta glutenvrij is? (wanneer jullie voor het pastarek staan).
 2. Hoi, heb jij enig idee hoe dat zelfscannen werkt? (wanneer je bij de appie boodschappen doet).
 3. Hoi, weet jij toevallig welk speciaal bier lekker is? (wanneer jullie voor het rek met bieren staan).

Tip voor mannen: Ik raad je aan om hier iets flauwer te zijn. Vraag bijvoorbeeld op grappige toon: “Hey, weet jij welke pasta het lekkerste is?”

 

De situationele openingszin

Maak een opmerking over de situatie (omgeving) en begin zo een gesprekje.

 1. Hé, je leest [naam van boek]. Wat vind je ervan?

Vervang “leest” en “boek” door wat dan ook. Het kan koffie zijn. Kleding die iemand draagt. Eten dat iemand eet. De telefoon of laptop die iemand gebruikt. Benoem iets wat de andere persoon heeft of doet, en stel er een vraag voer.

Zo toon je niet alleen interesse in de persoon, maar ook in wat ze leuk vinden.

Meer lezen over aanspreken en flirten tijdens het uitgaan:

Voor mannen: 12 Beste openingszinnen voor bij het uitgaan.

Voor vrouwen: Hoe stap je op een man af? 3 Simpele stappen


Openingszinnen & ijsbrekers voor op de eerste date

Het is hartstikke normaal om wat nerveus te zijn voor je eerste date. Daarom kan het helpen om van te voren alvast wat ‘ijsbrekers’ klaar te hebben om te gebruiken, zodat je iets leuks hebt om over te praten.

Begin rustig aan met wat casual vragen, en ga later pas over naar de diepe gesprekken.

Laat de ander lekker aan het woord en stel open vragen zodat het gesprek gaande blijft.

Onthoud een paar van deze vragen, en stel erna follow up vragen om het onderwerp uit te diepen.

 1. Wat wilde je vroeger worden toen je klein was?

Geweldige vraag die je makkelijk kan stellen nadat je het hebt gehad over elkaars werk.

Follow up vragen:

 • Waarom veranderde dat?
 • Wie was je grote voorbeeld als kind?
 • Als alles mogelijk was, wat zou je dan nu willen doen?
 1. Als je overal ter wereld wakker zou kunnen worden, waar zou dat zijn?

Je komt zo snel wat te weten over wat de dromen en passies van die persoon zijn. En misschien hebben jullie beide wel de droom om ergens te gaan rentenieren.

Follow up vragen:

 • Waarom?
 • Waar zou je het liefst willen wonen?
 • Heb je wel eens nagedacht hoe je droomhuis er uit gaat zien? Wat zou er allemaal in staan?
 1. Wat is het avontuurlijkste dat je ooit hebt gedaan?

Met deze vraag ga je een hoop leren over de ander. Het antwoord kan alle kanten op gaan, dus je hebt meteen een goed idee wat de hobby’s van die persoon zijn, hoe impulsief ze zijn etc.

Follow up vragen:

 • Zou je het nog een keer doen?
 • Ben je een avontuurlijk persoon?
 • Is er ook iets wat je altijd al zou willen doen, maar gewoon te bang bent om het te proberen?
 1. Met welk familielid ben je het meest close?

Dit is echte een leuke vraag om te stellen. Iedereen heeft het op een eerste date wel eens over familie (“heb je broers of zussen is een standaardvraag die je krijgt), dus dit is een leuke om daarvoor klaar te hebben liggen. Je leert misschien iets over wie voor hem zorgde toen hij ziek was, of over een lieve oma die er altijd voor hem was.

Follow up vragen:

 • Op wie van je ouders lijk je het meest?
 • Ben je een mamma’s kindje of een pappa’s kindje?
 • Hoe intiem en warm was jouw familie? Heb je het gevoel dat jouw kindertijd gelukkiger was dan die van de meeste mensen?
 1. Waar ben je opgegroeid?

Kindertijd. Een geweldig gespreksonderwerp. Je kan vanuit deze vraag het gaan hebben over de plek waar ze opgroeiden, maar ook over waarom ze zo ver verhuist zijn.

Follow up vragen:

 • Hoe was het om daar op te groeien?
 • Was je braaf, of juist een doerak?
 • Wat was je favoriete spel bij het buitenspelen?
 1. Wat was de eerste CD die je ooit gehad hebt?

Door de ander te vragen om muzieksmaak kan je er meteen achter komen of jullie iets gemeen hebben. Je kan het dan over favoriete bands, concerten en festivals hebben.

Follow up vragen:

 • Dus… luister je er nog steeds naar? 😉
 • Heb je ooit muziek gespeeld?
 • Wat is je favoriete band? Waarom?
 • Wat voor soort cadeautjes kreeg je vroeger altijd?
 1. Als er één ding is wat je met een knip in je vingers nooit meer zou hoeven doen, wat zou het zijn?

Als iemand bijvoorbeeld een hekel heeft aan het lange reizen naar werk, kan je vragen wat hij dan met die tijd zou doen. Je kan achter best veel karaktereigenschappen komen met deze gekke vraag.

Follow up vragen:

 • Waarom vindt je dat niet leuk?
 • Wat zou je in plaats daarvan met je tijd doen?
 • Ben je iemand die de vervelendste taakjes altijd eerst doet, of voor het laatst overhoudt
 1. Welke eigenschap van jezelf bewonder je het meest?

Dit is een wat diepere vraag. Je leert ook meteen hoe bescheiden iemand is.

Follow up vragen:

 • Welke eigenschap van je begrijpen andere mensen nooit?
 • Als je morgen wakker kon worden met een nieuwe kwaliteit en een nieuwe eigenschap, welke zouden dat zijn?

Dit zijn stuk voor stuk leuke vragen en onderwerpen om over te praten op een date. Als je er meer wil lezen, lees ze dan alle 25 hier.


Hoe je iemand gek op je maakt op die eerste date

Als je de ander leuk vindt op de eerste date, is het tijd om je best te doen om jouw eigen aantrekkelijke eigenschappen te laten zien, zodat je de ander de kans geeft om verliefd op je te worden.

Want hoewel veel mensen denken dat ‘verliefdheid’ gewoon maar ontstaat, is niets minder waar.

Voor mannen: Download hier de 49 zinnen die onweerstaanbaar zijn voor vrouwen. Daarin leer je precies wat aantrekkelijke eigenschappen zijn voor een vrouw én hoe je die communiceert.

Voor vrouwen: Er zijn een hoop dingen die je kan doen om een man verliefd te maken, maar van al die dingen is er één ding wat mannen het meest nodig hebben om verliefd te worden.

Dit ding noem ik ‘Het Mannengeheim‘.

Het is een soort knopje in het brein van een man, en als je het op AAN zet, dan kan hij opeens verliefd op je worden.

Je kan het hieronder gratis downloaden.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend