In dit artikel leer je:
- Wat de 27 kenmerken zijn van een goede en een gezonde relatie. Ik neem de tijd om je uitgebreid uit te leggen wat deze precies zijn, hoe je er mee omgaat en wanneer je relatie er wel of niet over beschikt.
- Een test waarmee je altijd kan controleren hoe gezond jou relatie is. Zo heb je altijd iets om naar terug te komen als je even niet meer weet of je op de goede weg bent.
- Het perspectief wat mannen je nooit in je gezicht zullen geven, omdat ze bang zijn dat je er niet naar wil luisteren. Als je weet hoe ze echt denken over relaties, zul je begrijpen dat er kenmerken van een goede relatie zijn waar jij nooit op was gekomen. Het is de “gedachtenlees-truc“ die menig relatie kan redden.
- Wat de belangrijkste stappen zijn die je vandaag nog kan zetten om je relatie gezond te maken. Negeer deze en je zal altijd blijven worstelen met een relatie die maar zo-zo is, terwijl je altijd van je vriendinnen moet horen hoe geweldig de man is waarmee ze aan het daten zijn.
- …en nog veel meer.
“Een goede relatie.“
Wat is dat eigenlijk?
De meeste e-mails van vrouwen die ik krijg over hun relatie, hebben er mee te maken dat ze niet weten wat “normaal” is. Vaak ontstaan er dan situaties waarin zij niet weet wat ze moet doen, puur omdat ze geen eerdere ervaringen heeft. En als ze dan advies vraagt bij vriendinnen, krijgt ze een antwoord waar ze in het beste geval niets mee kan – en in het slechtste geval haar relatie ontwricht.
En dit komt misschien als een verrassing, maar:
“Als je begrijpt wat een goede relatie is, dan wordt het zoveel makkelijker om jouw relatie goed te maken.“
Het is namelijk niet zo dat een goede relatie uit de lucht komt vallen. Elke relatie begint met een man, een vrouw en een overdosis liefde. Verder heb je niks. Je zal er zelf aan moeten werken, boetseren, kleien, om er voor te zorgen dat het de vorm krijgt die jij wil hebben.
“En daar ga ik je mee helpen.“
Omdat het me ronduit pijn deed om al het leed van die vrouwen in mijn inbox te lezen, heb ik besloten om de definitieve lijst te maken van kenmerken van een gezonde relatie.
Ik weet namelijk zeker dat als je een intuïtief begrip krijgt van de situatie waar je in zit, het zoveel makkelijker wordt om er aan te werken. Het is alsof je problemen kan voorkomen, voordat ze goed en wel ontstaan zijn, omdat je weet wat mogelijke struikelblokken zijn. Waar jij en je man dan niet overheen vallen.
“Maar ook als jij al jaren een relatie hebt, kan dit artikel van pas komen“
Als je al tijden doodongelukkig of een beetje ontevreden bent, kan dit artikel je helpen om te ontdekken waar precies het probleem ligt. Soms is het nou eenmaal moeilijk om te benoemen wat er misgaat als je van iemand houdt. En zoals je zult merken, gaat het niet er om wie er fout zit, maar wat de voorwaarden zijn waaronder een relatie wel of niet werkt.
En het mooie van voorwaarden is, dat je ze altijd kan veranderen. Zelfs als je twintig jaar getrouwd bent kan jij met de onderstaande lijst een “relatie check-up” doen, en bliksemsnel zien wat er aan scheelt. Zie me maar als een relatiedokter.
Zo. Ben je er klaar voor?
Dan pak ik mijn stethoscoop erbij en zet die op je hart. Dan gaan we namelijk aan de slag met de 27 kenmerken van een gezonde relatie.
Maar voordat we écht beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:
Kenmerk 1: Jullie doen je best om er goed uit te zien voor elkaar
Ik coach zowel mannen en vrouwen om een zo goed mogelijke relatie met elkaar te krijgen. En als er 1 ding is waar aan ik kan merken dat de mannen zo langzamerhand de relatie zat beginnen te worden, is wanneer hij zegt:
“Ja, in het begin deed ze veel moeite om er leuk uit te zien. Maar na verloop van tijd doet ze helemaal niet meer haar best op haar uiterlijk. Het lijkt alsof het haar allemaal niets meer kan schelen.“
Vaak zegt hij het een beetje beteuterd. Misschien denkt hij terug aan hoe het was toen jullie net met elkaar begonnen te daten. En jij je stinkende best deed om hem te imponeren met je uiterlijk.
Wanneer je hier na een tijdje mee stopt, krijgt een man het gevoel dat jij hem niet meer serieus neemt. Het is voor een man belangrijk om een vriendin te hebben die hij kan showen aan zijn vrienden, net zoals jij een man wilt die je aan je vriendinnen kan laten zien.
Hij zal het misschien niet recht in je gezicht zeggen, omdat een man je niet wil kwetsen. Hij kan je innerlijk wel prachtig vinden, maar tegelijkertijd beginnen te begrijpen dat je niet meer bereid bent om veel aan je uiterlijk te doen. En het kwetst hem.
Wat het hem ook laat zien is dat je niet zo veel wilskracht heeft en zo zelfverzekerd bent als hij dacht
Goed voor jezelf zorgen is namelijk een indicator van beide. Vooral wilskracht is belangrijk: het is 1 van de psychologische persoonlijkheidskenmerken die voorspellen hoe goed iemand het gaat doen in het leven.
Mensen die hoog scoren op wilskracht schoppen het verder in het leven. Anders gezegd: een gebrek aan wilskracht zorgt ervoor dat je een relatie met iemand hebt die niet bereid om mee te werken dat het cruciaal is. Als het even moeilijk gaat heb je wilskracht nodig om daar doorheen te komen, en een man wil dan niet tot de conclusie komen dat jij gaat liggen afwachten totdat hij het opgelost heeft.
“Dit geldt natuurlijk ook andersom.“
Als jou man ervoor kiest om:
- Niet meer zijn tanden te poetsen
- Te stoppen met douchen
Alleen maar op de bank te zitten en computerspellen te spelen
Dan vind jij dit natuurlijk ook niet leuk. Je knapt op hem af, omdat de persoonlijkheid die jij dacht die hij had niet overeen komt met de werkelijkheid. Aan de hand van zijn uiterlijk heb je conclusies getrokken die achteraf helemaal niet waar blijken te zijn. En dan zit je met de gebakken peren.
Het is dus van belang dat jullie allebei in zekere mate jullie best voor elkaar doen. Het is 1 van de belangrijkere kenmerken die ik gebruik om in te schatten of dat een relatie de goede kant op gaat, of op het punt staat om te knappen.
Kenmerk 2: Jullie gezondheid blijft op peil
De meeste mensen komen aan wanneer ze in een lange relatie terecht komen.
Het is een triest feit voor iets waar maar weinig over wordt gepraat. Wanneer mensen in een relatie komen, is de kans groot dat ze hun gezondheid beginnen te verwaarlozen.
Het is haast alsof ze in het verleden op hun gezondheid aan het letten waren, puur om een partner aan te trekken. En wanneer dat is gelukt, gaan ze terug naar hun luie zelf.
In een gezonde relatie (pun intended) doen jullie alletwee je best om je gezondheid te onderhouden. Niet voor elkaar, maar omdat de norm is dat je voor jezelf zorgt. Je kan niet voor de ander zorgen als je niet voor jezelf kan zorgen. En de eerste stap is om je gezondheid serieus te nemen.
Dat betekent dat je naar de sportschool gaat, hardloopt, of iets anders doet wat ervoor zorgt dat je fit blijft. En dat je niet enorme hoeveelheden pasteitjes, Twixen, everzwijnen, zure matten of happy meals naar binnen schranst. En dat samen een avondje voor de TV hangen en een wedstrijdje chips eten niet de enige gemengde deler in jullie relatie is.
Kenmerk 3: Jullie doen attente dingen voor elkaar
Als jullie ruzie hebben en de 1 is niet meer boos, dan kan deze attente dingen doen voor de ander.
En als jullie alletwee niet meer boos zijn en alles is koek en ei, dan gedragen jullie je sowieso attent en lief naar elkaar.
Een stukje altruïsme en empathie zijn nodig om elke relatie te laten slagen.
Dat betekent dat wanneer jij thuiskomt van je werk en je een lange dag hebt gehad, hij je een goede massage geeft. Of dat wanneer hij thuiskomt, je hem een lekker kopje koffie geeft en hem verder met rust laat. Mannen moeten vaak even uitpuffen als ze een lange dag hebben gewerkt.
Al met al heb je geleerd van elkaar wat jullie leuk vinden, en zijn jullie bereid om elkaar daar een beetje mee te helpen. Niet wanneer de ander het vraagt, maar vanuit jullie zelf.
Puur omdat je het fijn vindt om de ander een goed gevoel te geven
Als het een tijdje niet goed gaat in de relatie, is het heel makkelijk om dit te verbeteren door te beginnen met het doen van kleine, attente dingen. En dan niet dingen waarvan jij dient dat de ander het leuk vindt. Ik ken een koppel waarvan een man zijn vriendin regelmatig verraste met een bos bloemen – terwijl zij hem had vergeten te vertellen dat ze helemaal niet van bloemen houdt.
Dat jullie van elkaar weten wat jullie fijn vinden, en dat dit de gemengde deler is in jullie relatie, zorgt ervoor dat jullie het van dag tot dag heel gezellig met elkaar kunnen hebben. Want in een relatie zal je af en toe moeten samenwerken – zeker als je kinderen hebt. Dat is alleen te verdragen als er tegelijkertijd ook voor elkaar een beetje gezorgd wordt.
En dat brengt me gelijk tot het volgende punt:
Kenmerk 4: Jullie doen alletwee je best
In een goede relatie is het niet zo dat de 1 zijn of haar behoeften volledig wegcijfert, en als een sloofje voor de ander aan de slag is.
Dat betekent dat jullie alletwee attent zijn op wat de ander nodig heeft. En er niemand in de relatie het gevoel heeft dat de ander een egoïstische eikel is, die weinig liefde geeft.
“Dat wil niet zeggen dat jullie evenveel voor elkaar hoeven te doen.“
Sommige mannen of vrouwen hebben helemaal niet zo veel attente aandacht nodig. En vinden het al heel lief als je eens in de zoveel tijd iets kleins doet. Andere mensen hebben dit voortdurend nodig om zich goed te voelen. Als dit wat verschilt, dan is dat helemaal niet erg.
Het gaat erom dat jullie alletwee tevreden zijn
Soms is er sprake van doorgeslagen “gelijkheidsdenken” bij relatiecoaches en -therapeuten. Ze roepen dan dat het belangrijk is dat jullie “evenveel” voor elkaar over hebben. En dat is in zekere zin zo – maar dan relatief gezien, niet absoluut.
Als je gaat kijken naar wat de “absolute” verschillen zijn – door bijvoorbeeld te turven hoe vaak iemand iets liefs doet voor de ander – en je vergelijkt dit tussen partners, dan zie je dat er vaak grote verschillen zijn. Maar als je vervolgens vraagt hoe tevreden mensen zich nou in feite voelen (zonder ze eerst te vertellen dat er “absolute” verschillen zijn), dan benoemen ze zich vaak als heel tevreden. Je kan dan wel uit een doorgeslagen gelijkheidsdenken zeggen dat de ander meer moet doen, maar dat maakt de partner die absoluut minder krijgt niet meer gelukkig.
Het gaat er dus om dat je goed op elkaar afgestemd bent, bereid bent om af en toe over je ego heen te stappen en iets te doen wat die ander leuk vindt. En als je van iemand houdt, dan gaat dit toch een beetje vanzelf, niet?
Kenmerk 5: Jullie doen niet alles samen
Sommige stellen in mijn omgeving zie ik het volgende doen:
- In het begin van de relatie zijn ze smoor- en smoorverliefd op elkaar. Ze willen elke minuut die ze wakker zijn samen doorbrengen.
- Ze introduceren elkaar in hun respectievelijke vriendengroepen. Dat klikt. Er wordt onbewust het besluit genomen dat die ander nu altijd welkom is, en zijn vrienden worden ook jouw vrienden (en andersom).
- Ze proberen elkaars hobbies een keer uit, en dit blijkt fantastisch te werken. Als zij niet van sporten houdt leert ze dit vanzelf waarderen als ze een paar keer met hem naar de sportschool gaat. Als hij geen theefanaat is komt dit vanzelf als zij hem een paar keer meeneemt naar een theehuis, waar ze de ene andere gekke thee proberen. Enzovoorts enzovoorts.
- Wanneer ze ’s avonds op de bank zitten willen ze over hetzelfde kunnen praten. Maar omdat het met twee mensen met verschillende ervaringen gaat, besluiten ze dit op te lossen door samen TV te kijken. Het kenmerk van TV is dat je passief toekijkt, helemaal niets doet en het op oppervlakkige wijze over je heen laat komen.
In dit geval is er sprake van een relatie die jullie verandert in een siamese tweeling. En je weet hoe het gaat. In het begin zal dit ongetwijfeld gezellig zijn. Maar na verloop van tijd werkt dit niet meer.
Want in het begin ben je ontzettend verliefd, maar na een periode van een jaar beginnen de hormonen die hierbij komen kijken zijn grip op je te verliezen. Het gevolg is dat je letterlijk met andere ogen naar elkaar gaat kijken. De roze brillen gaan af, en je wordt genoodzaakt om elkaar voor het eerst te zien zonder de verliefdheid.
En als dan blijkt dat jullie haast zijn samengesmolten, dan wordt het heel lastig om een relatie te onderhouden.
Dat betekent dat jullie het van elkaar kunnen hebben als jullie activiteiten los van elkaar doen. En dat er weinig jaloezie om de hoek komt kijken als de 1 bijvoorbeeld een avondje op stap gaat met zijn vrienden. Het is een teken van een gezonde relatie als dit niet onwijs veel stress oproept.
Kenmerk 6: Jullie hebben een eigen leven
Wanneer in een relatie 1 van de 2 (of allebei) stop met dingen die die persoon voor de relatie wel deed, dan is dat een alarmsignaal.
Er kunnen hiervoor drie redenen zijn:
- Hij of zij deed iets om een aantrekkelijke partner te vinden. Nu dat is gebeurt is het gedrag niet nodig. En daarom wordt het maar afgebroken.
- Hij of zij denkt dat de partner dit gedrag (of de hobby of wat dan ook) niet leuk vindt en is er daarom mee gestopt. Hierdoor raakt die persoon vanzelf ongeluk.
- De activiteiten die met de partner worden ondernomen nemen de plek in van die voormalige hobby’s. Op deze manier raakt die persoon steeds meer zijn identiteit kwijt.
Het is belangrijk dat jullie vast blijven houden aan jullie eigen identiteit. Er is helemaal niets mis mee om in een relatie van elkaar te leren, en een stevige verbinding te maken. En het is ook niet erg om af en toe wat samen te doen. Maar wanneer dit het enige is wat er gebeurt, dan raken jullie je eigen identiteit kwijt.
En dan heb je de spreekwoordelijke poppen aan het dansen.
Het is een goed teken wanneer beide partners in de relatie dingen hebben die zij leuk vinden en de ander niet. Wanneer dit niet het geval is, heeft dit vaak te maken met dat iemand zijn grenzen niet op orde heeft. Hierdoor is iemand onbewust veranderd voor de ander. En op de lange termijn werkt dat niet.
Kenmerk 7: Jullie missen elkaar als jullie een tijdje los van elkaar zijn
Stel dat jullie een week niet bij elkaar zijn. Ontstaat er dan een situatie waarin je die ander mist?
Wanneer is het de laatste keer geweest dat je dit gevoel had?
In een relatie is er constant een gevoel van verlangen. In de eerste twee maanden, als jullie verliefd op elkaar zijn en elkaar helemaal hebben gevonden, dan hoef je hier weinig voor te doen. Maar naarmate de relatie vordert moet je dit anders gaan invullen.
Veel relatiecoaches en -therapeuten geven het advies om zoveel mogelijk tijd met elkaar door te brengen, en ervoor die zorgen dat je veel over je problemen praat. Wat ik van dit laatste advies vindt, daar kom ik zometeen op. Maar wat niet helpt voor je verlangen in een relatie, is elke minuut samen spenderen.
Je merkt namelijk pas dat je iemand waardeert, wanneer je niet bij die persoon bent. Je begint te merken dat die persoon toch wel belangrijk voor je is, en een gevoel van gemis begint te ontstaan. Dit gevoel maakt dat je de ander vervolgens opzoekt, en dat wanneer dit gebeurt de liefde weer door je heen schiet.
Wanneer je continu bij elkaar bent, raken jullie te veel gewend aan elkaars aanwezigheid. Het is net alsof de ander een soort meubelstuk wordt in je huis – althans, dat risico bestaat. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik even boodschappen ga doen krijg ik geen enorme heimwee naar mijn luie stoel.
Als je elkaar dus nooit mist, dan is dit een indicatie dat jullie te veel tijd samen doorbrengen. Ik denk dat dit het recept is voor het stuk maken van een relatie. Want wat er dan vanzelf gaat gebeuren:
Kenmerk 8: Jullie irriteren je niet aan onbenullige dingen
Tuurlijk kan je het vervelend vinden als hij het dopje niet op de tandpasta draait.
Maar als dit aanleiding is om de flatscreen-TV met snoer en al door de kamer te keilen – net terwijl hij voetbal zit te kijken?
Dan heb je een probleem.
“Het kenmerk van een goede relatie is dat jullie je niet irriteren om kleine dingen.“
En dat als er een ruzie ontstaat, dit niet om ontzettende trivialiteiten is.
Wanneer dit wel het geval is, dan betekent dit vaak dat de ander te weinig ruimte krijgt in de relatie. Je verandert voor elkaar in een meubelstuk, en het verlangen zwakt af. Daardoor begin je steeds meer details te zien die je niet aanstaan aan de ander. Die je niet zou zien als je even een paar dagen geen contact zou hebben, en elkaar dan weer zou ontmoeten.
Het wordt ook veel makkelijker om iemands fouten te vergeven als je vooral leuke tijden hebt met die persoon
Maar als je voortdurend op elkaars lip zit, dan wordt dit steeds moeilijker. Ga maar na. Je kan je niet de hele dag in opperbeste stemming voelen, want er zijn best momenten dat jij (en je partner ook trouwens) je gewoon rot voelt.
Dat is de reden dat sommige mensen kiezen voor een lat relatie. Dit is een relatie waarbij je partners van elkaar bent, maar niet in hetzelfde huis leeft (of op flinke afstand van elkaar woont). Er zijn steeds meer koppels die dit met elkaar proberen, omdat het de problemen die ik net noem per definitie voorkomt.
Maar ook als je samenleeft is het goed mogelijk om te voorkomen dat je elkaar in de haren vliegt om de juiste dingen. En dat is simpelweg door minder tijd met elkaar door te brengen.
Het kan zijn dat dit allemaal wat moeilijk klinkt, en jij je afvraagt of je nou positief of negatief op deze vraag moet antwoorden. Laat ik het zo zeggen:
“Wat is de reden dat er een ruzie ontstaat?“
Gaat dit om kleine dingetjes zoals een tube tandpasta waar het dopje niet op zit, een lichtknopje wat in- of uitgeschakeld is op de verkeerde momenten of andere kleine dingen die voor de 1 belangrijker zijn dan de ander? Als dit het geval is, dan weet je zeker dat jullie te veel tijd met elkaar doorbrengen, en dat jullie relatie niet op het goede spoor zit.
Kenmerk 9: Jullie hebben geen terugkerende ruzies
Eens in de zoveel tijd een ruzie hebben kan helemaal geen kwaad.
Je krijgt de kans om een discussie te voeren over waar de juiste grenzen liggen in een relatie. Opgebouwde frustraties kunnen er uit komen. Je krijgt de kans om het naderhand goed te maken met elkaar – en precies zoals ik eerder al zei, elkaar te gaan missen.
Maar wat niet goed is, is als het om bijvoorbeeld een wekelijkse ruzie gaat. Iets wat op een vast moment terugkomt, onder een vaste set van omstandigheden.
En daar komt ook bij dat als het onderwerp van de ruzie, het strijdpunt, iets is wat continu terugkomt, dat je dan ook een groot probleem hebt.
Het kenmerk van een ruzie is dat het iets oplost. Dat het er voor zorgt dat jullie relatie er beter uitkomt. Wanneer dit niet het geval is, dan is die ruzie een zinloze exercitie die alletwee jullie levens slechter maakt. En als er elke keer iets terug komt, dan betekent dit dat 1 van de personen chronisch ontevreden is met een bepaald aspect van de relatie.
Het is een belangrijk kenmerk dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat als jullie voortdurend ruzie blijven maken over 1 bepaald punt. Het is belangrijk om hier definitief een beslissing over te nemen, want zolang jullie daarmee blijven doorgaan kan ik je verzekeren dat het vroeg of laat een keer fout gaat. Dat kan je beter voor zijn, en er voor zorgen dat er echt wat veranderd.
Kenmerk 10: Jullie hebben weinig ruzie
Weer zo’n punt waarop relatietherapeuten en -coaches en ik van mening verschillen.
Ik heb letterlijk duizenden mannen en vrouwe gecoacht, en er viel me 1 ding op:
“Ruzies zijn niet per se goed voor een relatie.“
Mensen die heel hard roepen dat ruzies bij een relatie horen, hebben zelf vaak een relatie waarbij het vaatwerk regelmatig door de kamer vliegt. Omdat ze niet de mogelijkheid willen overwegen dat hun eigen relatie stom is, rationaliseren ze dit vliegend vaatwerk. Met de smoes dat dit bi elke goede relatie hoort.
Nou, mijn ervaring en die van mijn klanten is heel anders. Als je voortdurend strijd hebt in een relatie, dan ben je simpelweg niet goed bezig. Het is een indicatie dat het helemaal niet zo goed gaat als je zou willen.
“Is elke ruzie verkeerd?“
Nee. Het is helemaal niet onoverkomelijk als je af en toe een ruzie hebt. Maar het is niet de optimale situatie, en het is vaak een indicatie dat er een groter probleem dat aan het sluimeren is. Of dit nou ligt in hoe jullie met elkaar omgaan, jij niet de juiste steun krijgt van je man of dat 1 van jullie zijn of haar grenzen niet goed aangeeft.
Als het vaker dan “heel af en toe” voorkomt, dan betekent dit dat 1 van de partijen zijn of haar grenzen niet goed aangeeft of te weinig steun krijgt in de relatie. En als je dat niet snel aanpakt, dan blijft dat jullie parten spelen.
Kenmerk 11: Jullie kunnen het elkaar vergeven
Wanneer jullie eens in de zoveel tijd ruzie hebben, dan komt het goed. Jullie vergeven elkaar, en worden weer vriendjes. Er wordt geknuffeld, en het is weer helemaal ok.
Je begint de ander te missen als deze boos op je is. Je beseft dat je eigenlijk toch veel om die persoon geeft. Waardoor het haast belangrijker wordt wat er na de ruzie gebeurt, dan wat er tijdens de ruzie gebeurt.
Kenmerk 12: Regelmatig seks hebben met elkaar
Ik heb het niet over de eerste twee maanden, waarin jullie niet van elkaar af kunnen blijven. Ik weet dat je op zo’n moment niets anders kan doen dan hem bespringen, als jullie samen alleen zijn in een ruimte. Maar dit neemt in de loop van de relatie een beetje af.
Stel dat jullie nog maar 1 in de 2 weken met elkaar naar bed gaan, of helemaal niet. Dan ontstaat er een situatie die op de lange termijn een enorm probleem gaat vormen. Vooral voor mannen is seks enorm belangrijk, en ik leg je zometeen uit waarom.
Maar begrijp eerst goed dat het altijd 1 van de twee parten zal beginnen te spelen als de frequentie niet naar zijn of haar wens is. Seks is een belangrijk onderdeel van een relatie, en als het er niet is dan zijn jullie meer broer en zus.
“Ik weet dat sommige mensen zonder seks kunnen.“
Maar die zijn zo zeldzaam dat de persoon waarmee je in een relatie zit vrijwel zeker niet ook tot die groep behoort. Dit creëert een onbalans die na verloop van tijd de hele relatie omver trekt.
Aan de andere kant: in een gezonde relatie is er sprake van een frequentie. Jullie hebben met enige regelmaat seks, en hebben het dan ook naar je zin met elkaar.
Kenmerk 13: Jullie voelen je alletwee aantrekkelijk
Seks is voor mannen 1 van de belangrijkste dingen in een relatie. Er zijn er nog drie, en als je wilt weten welke dat zijn, check dan dit artikel.
Maar waarom is seks zo belangrijk voor mannen?
“Het is verbonden met hun eigenwaarde.“
Het is onmogelijk voor een man om zich goed te voelen over zichzelf als hij geen seks heeft. Hij voelt zich minder man, en zal daardoor een onzekerheid ontwikkelen die niet bij hem past. Zijn vermogen om beslissingen te nemen zal achteruit gaan, en hij zal minder sterk in zijn schoenen komen te staan.
Mannen praten daar niet over. Ze doen liever alsof er niets aan de hand is en tonen hun emoties niet. Maar het resultaat van wanneer hij niet tevreden is over zijn seksleven, zijn afschuwelijk.
Ik ken mannen die rechtschapen burgers zijn. Een sterke moraal hebben, en niemand bewust pijn willen doen. Ze hebben zakelijk, financieel en emotioneel alles heel goed voor elkaar. En ze hebben een fantastische vriendin – waar ze dan toch bij vreemd gaan.
Dit gedrag is natuurlijk hartstikke fout
In feite bedriegt hij haar gewoon, en doet haar daar veel pijn mee. Maar ik heb het deze mannen horen rationaliseren met: “Ja, we hebben al een tijd geen seks gehad, dus had ik geen andere keuze.“
Op de oppervlakte is dit natuurlijk een non-reden om iemand te bedriegen. Maar vanuit zijn perspectief is seks zo belangrijk, dat hij simpelweg niet zonder kan. Als hij het dan niet bij jou kan krijgen, dan zal hij zich genoodzaakt voelen om het ergens anders te halen.
Meer mannen dan je denkt doen dit door naar een prostituee te gaan. 1 op de 4 mannen geeft aan ooit betaald te hebben voor seks, maar omdat het best een taboe-onderwerp betreft zal het percentage ongetwijfeld hoger liggen.
En denk maar niet dat die mannen dat per se voor hun plezier doen. Hun sex drive geeft hen geen andere keuze, in feite zouden ze veel liever met hun eigen vrouw vrijen. Maar als ze daar niet krijgen wat ze nodig hebben, dan loopt de druk op een gegeven moment zo hoog op dat ze vinden dat ze geen andere keus hebben. De ene man lost dit op door naar de hoeren te gaan, de andere gaat vreemd.
“En het gebeurt natuurlijk ook andersom“
Het is wat zeldzamer, maar in sommige relaties heeft de man minder behoefte aan seks dan de vrouw. En natuurlijk wil jij je als vrouw gewild worden door je vriend. Waardoor de behoefte aan bevestiging kan toenemen, en je besluit vreemd te gaan.
Of nog onschuldiger. Je bent een avondje uit, bijvoorbeeld op vakantie, en daar presenteert zich een man die je uiterst aantrekkelijk vindt. Je kan er niets aan doen en laat je door hem versieren. En naderhand denk je: “Oh nee toch…“
Het gebeurt, en goed is het niet. Maar je bent een mens, en iedereen maakt fouten. De percentages van mensen die ooit vreemd zijn gegaan in hun relatie, liggen nou eenmaal heel erg hoog. Maar dat is wel een indicatie dat de meeste mensen niet zo’n beste relatie hebben – of ronduit impulsief zijn.
Als jij je niet meer aantrekkelijk voelt voor je man, is dat net zo goed een indicatie dat jullie relatie wel een boost kan gebruiken. Het is niet de bedoeling dat jij je ongelukkig voelt, puur omdat hij zich niet meer aangetrokken tot je voelt (of je althans niet dat gevoel kan geven.)
Kenmerk 14: Jullie zijn alletwee tevreden over de frequentie
Heb je een relatie (gehad) waarbij 1 van jullie wat vaker wil dan de ander, maar de ander hier geen zin in heeft?
Je denkt misschien: “Oh, dat is vrij onschuldig.” En: “De persoon die minder wil, legt zich er wel bij neer.“
En in zekere zin is dat ook zo. Er is altijd wel een compromis nodig, en de meeste mensen zijn helemaal niet te kwaad om een beetje in te binden en genoegen te nemen met minder. Maar als het verschil te ver uit elkaar ligt, dan krijg je een probleem. En ook al is het verschil erg klein, op de lange termijn zal je merken dat dit toch een beetje kan gaan vreten.
Daar is niemand schuldig aan. Het is meer een verschil in biologie waar je weinig aan kan veranderen. In zo’n geval kan je er over denken om de relatie open te maken. Want het is iets wat op de termijn aan jullie relatie kan vreten.
Kenmerk 15: Jullie erkennen dat seks belangrijk is in de relatie (en werken er aan)
Nou weet ik dat er sommige stellen zijn die letterlijk in hun agenda hebben ingepland wanneer ze met elkaar naar bed gaan. Bijvoorbeeld twee keer per week, op woensdag en zondag. Dit vond ik altijd een beetje gek, maar nadat het me werd uitgelegd begon ik het best logisch te vinden. Seks is namelijk enorm belangrijk voor je relatie, en denk maar zo:
- Je besteedt een paar uur per week aan je boekhouding om financieel gezond te blijven.
- Je doet leuke dingen met je partner om een goed gevoel over elkaar te hebben.
- Je gaat een paar keer per week naar de sportschool om je gezondheid op peil te houden.
Is het dan een gekke gedachte om ervoor te kiezen om op dezelfde manier aan je relatie te werken, door letterlijk tijd vrij te maken om met elkaar te vrijen?
De stellen die dit doen zijn enorm gelukkig met deze “arrangement” – althans, over het algemeen genomen. Als het je kan helpen om je relatie beter te maken, zou ik dat vooral doen. Want het besef dat seks belangrijk is, en dat je er aan moet werken, zijn het vijftiende kenmerk van een goede relatie.
En weet je wat het is?
“De meeste mensen zijn ronduit slecht in bed“
Dit komt omdat het niet als keuze-vak wordt gegeven op de middelbare school. En dat is maar goed ook. Ik denk niet dat je er echt op zit te wachten om uitgebreid te leren hoe seks werkt van een leraar die op middelbare leeftijd is, toch?
Maar het feit is dat seks niet iets is wat je enorm aan komt waaien. Het kan goed zijn dat er een verschil is tussen hoe jullie met elkaar omgaan in bed. Misschien heeft hij meer ervaring dan jij en komt hij daardoor wat te kort. Of is het precies andersom, heeft hij nog nooit van voorspel gehoord en heb jij wel eens betere lovers gehad.
Het is een slecht teken wanneer er binnen jullie relatie simpelweg geen ruimte is om hierover te praten. Het zorgt er voor dat jullie de hele tijd in een grijs gebied zitten, waarbij 1 (of meerdere partijen) ronduit ontevreden zijn. En dat zorgt ervoor dat de relatie op den duur steeds slechter wordt.
Dat betekent ook dat je er soms niet eens achterkomt als dit het probleem is. Want over het algemeen zal je partner het je niet vertellen als je slecht bent in bed, tenzij je er op de juiste manier naar vraagt. En ook dan zal je even moeten vissen, want het is nou eenmaal een ongemakkelijk gesprek om te voeren. Maar wanneer de seks goed is, vallen veel meer stukken in de relatie zo op zijn plaats.
Kenmerk 16: Jullie maken elkaar beter
Ik heb hele toffe vrienden. Maar ik moet je wat bekennen. Ik merk dat er wat interessants gebeurt wanneer ze een nieuwe relatie krijgen.
In veel gevallen vergeten ze even alles om zich heen. Dat is logisch. In de eerste twee maanden dat je verliefd bent, lijkt alles opeens niet meer zo belangrijk behalve die ander. Daar kan ik nog wel mee leven.
Maar wat ik echt naar vindt, is als het na die twee maanden nog steeds zo blijft.
Ik heb fantastische mannen en vrouwen zien veranderen in “couch potatoes” die niets anders doen dan een beetje rondzappen met een arm om hun geliefde geslagen. Dit komt omdat ze verliefd zijn geworden die niet goed bij hen past, en waarbij de dingen die hij (of zij) hiervoor deed simpelweg niet binnen komen.
“Een collega had een relatie met een vrouw die totaal niet ambitieus was“
Mijn collega is een harde werker. Wat hij ook doet, hij gooit er altijd de beuk erin of de kans van slagen nou hoog of laag is. Maar toen ontmoette hij een vrouw die hij wel zag zitten, die precies het tegenovergestelde in het leven stond. Zij vond het vooral belangrijk om veel te ontspannen.
Het gevolg was dat ze beiden naar elkaar toe trokken. Hij werd minder ambitieus, en zij werd juist wat ambitieuzer. Maar het resultaat was dat hij continu qua energie niveau naar beneden getrokken werd. Je begrijpt dat die relatie niet heel lang stand hield.
“De meeste mensen zijn toffer als ze vrijgezel zijn dan in een relatie.“
En dit merk je ook. Want het merendeel van de relaties gaat binnen een jaar uit. Mensen komen er achter dat ze toch niet bij elkaar passen, of andere dingen willen in het leven. Vaak zie je dat 1 van de 2 of allebei in het begin hebben opgegeven wat hen in de ogen van de ander uniek maakte.
Ze stoppen bijvoorbeeld met:
- Nieuwe dingen leren
- Sporten
- Hobby’s
- Passies
- Hard werken op werk of studie
- Boeken lezen
Het is nergens voor nodig, maar in de meeste relaties zie je dat mensen elkaar niet beter maken. Dit is het kenmerk van een slechte relatie, omdat je niet je eigen aard kan ontkennen. Als je iets leuk vindt, zal het vroeg of laat zijn weg weer vinden in je leven. Of je zal ongelukkig zijn met het leven wat je leidt, puur omdat je liever iets anders zou doen.
Kenmerk 17: Jullie moedigen elkaar aan om jezelf te verbeteren
Dit is de enige oplossing die ervoor zorgt dat een relatie meer kans van slagen krijgt.
“Je komt op een niveau waarin er iets groters is dan jullie relatie.“
Jullie willen alle twee dezelfde kant op, en dit hoeft helemaal niet te zijn omdat jullie aan hetzelfde werken. Maar wanneer jullie alletwee proberen om jezelf te verbeteren en de ander daarin kunnen aanmoedigen, kunnen jullie een mate van steun creëren die simpelweg mist in de meeste relaties.
Je ziet dat de meest sterke relaties – zeker bij mensen die op een hoog niveau presteren, zoals zakenmensen en sporters – gekenmerkt worden door een begrip dat er altijd stappen moeten worden gemaakt. Dat er altijd gewerkt moet worden om een beter mens te worden.
Er ontstaat een situatie waarin jullie elkaar aanmoedigen om elke dag nieuwe stappen te zetten. Op welk gebied dit ook is. Het is de snelste manier om elke relatie beter te maken, omdat het dan ok wordt om alles wat er gebeurt tegen het licht te houden. Niets is nog vanzelfsprekend, en dat is heel gezond.
Het voorkomt dat je settelt voor een leven wat je niet gelukkig maakt, of waar je geen plezier aan beleeft. En daar gaat mijn volgende punt over.
Kenmerk 18: Jullie hebben plezier samen
Nou klinkt het bovenstaande natuurlijk allemaal erg serieus. Maar wat je niet mag vergeten, is dat een relatie ook vooral bedoelt is om het leuk te hebben samen.
De bovenstaande voorwaarden zijn als het ware de grenzen die er voor zorgen dat 1 van de partijen niet na verloop van tijd gefrustreerd raakt. Maar de dingen die ik nu gaan noemen zijn wat er zich binnen die grenzen afspeelt.
“En plezier is daar een groot onderdeel van.“
Jullie genieten er van om tijd met elkaar door te brengen. Ik bedoel, je kan elkaar wel enorm motiveren om een beter mens te worden, maar als dat niet afgewisseld wordt waarin momenten dat je het echt gezellig bent, is het net alsof je een soort collega’s van elkaar bent. En dat is natuurlijk nogal saai.
Uit wetenschappelijk onderzoek is trouwens gekomen dat plezier maken ervoor zorgt dat je gelukkiger bent
De mensen die het meeste levensgeluk ervaren zijn namelijk niet de hele dag bezig met hun ambities verwezenlijken. Ze zorgen er ook voor dat hun dagelijkse leven op zo’n manier is ingericht, dat ze het naar hun zin hebben.
Dat kan bestaan uit simpele dingen als:
- Ik vind het appartement waar ik woon prettig.
- Ik breng mijn tijd door met mensen waar ik van houdt of die ik op zijn minst waardeer.
- Ik nam een plakje bacon bij mijn ontbijt.
- Ik kreeg een kus van mijn vriend voordat ik de deur uitging.
De meeste mensen op de wereld hebben helemaal geen invloed op alle ambitieuze dingen die ik hierboven heb genoemd. Ze moeten keihard werken om überhaupt rond te komen, en hebben daar geen keuze in. Maar wij in het westen hebben de keuze of we een beetje werken, of heel veel. Dat maakt dat het in een relatie een stuk belangrijker wordt.
Een grote groep mensen heeft het namelijk nodig om hard te werken om zich gelukkig te voelen
Het is een stukje zingeving wat ze anders gewoon missen. Ze vinden het saai om de hele dag de kantjes er van af te lopen. Daar moet je natuurlijk wel in overeenkomen in een relatie.
Maar in een situatie waarin dat helemaal niet ter discussie staat – als je bijvoorbeeld elke dag moet zwoegen in een fabriek voor een hongerloontje in de derde wereld – zijn de mensen niet per se ongelukkiger. Dit komt omdat ze in dit zware leven momenten hebben ingebouwd waarop ze veel plezier maken. En 1 van de grote geneugten des levens is het hebben van een fijne relatie.
Een leven waarin je ongewild hard moet werken wordt veel eenvoudiger te verdragen als je veel plezier kan maken. Omgekeerd kan een leven wat alleen uit plezier bestaat voor veel mensen erg leeg aanvoelen. Er is een balans nodig tussen hard werken en lol maken. En hoe die balans uitvalt, dat verschilt van persoon tot persoon.
In zo’n geval is het een belangrijk kenmerk van de relatie als jullie alletwee plezier halen uit de relatie, en jullie voorkeuren hierin behoorlijk overeenkomen. Zoals bijvoorbeeld met humor.
Kenmerk 19: Jullie maken elkaar aan het lachen
Je zou het niet zeggen, maar mannen houden er stiekem van als een vrouw lacht om zijn grapjes – en zelf een gevoel voor humor heeft.
Humor is nou eenmaal een hele intelligente manier om plezier te maken. En het leven zou behoorlijk saai zijn als je er niet om kon lachen, toch?
“Er was een psychiater die iets verrassends schreef. “
Hij zei: “Als ik mensen krijg met een zware stoornis, geef ik ze medicatie. Het duurt altijd weken tot maanden totdat dit aanslaat. Maar ik weet dat als iemand ineens weer grapjes begint te maken, dat die persoon op weg is om het beter te doen.“
Positief zijn en kunnen lachen zijn belangrijke indicaties dat je niet depressief bent en een fijn persoon bent om mee om te gaan. En niemand wil een relatie die niet kan lachen. Daarom gaan relaties nou eenmaal snel stuk als iemand niet meer tot lachen in staat is, om wat voor reden dan ook.
Kenmerk 20: Jullie proberen nieuwe dingen uit
Kijk:
Als jullie een vaste routine hebben die jullie elke dag afwerken, dan trekt nogal snel de sleur erin. Dit is logisch. Het is een gevolg van als je veel tijd met elkaar doorbrengt, en vaak op andere dingen in het leven gefocust bent.
Maar het kenmerk van een goede relatie is dat jullie ruimte inplannen om samen leuke dingen te doen. Dit betekent dat jullie af en toe iets compleets nieuws proberen. En dit kan van alles zijn:
- Een nieuw restaurant
- Samen een city trip maken naar een vreemde stad
- Samen een nieuw gerecht koken
- Elkaars hobby’s uitproberen
- Samen een nieuwe hobby uitproberen
Bij al deze dingen stappen jullie even uit de sleur om opnieuw te kijken wat leuk zou kunnen zijn om te doen. Wat er in zo’n geval gebeurt, is dat je stopt met het vaste “programma” afdraaien. Te veel stellen gaan elke week naar het zelfde restaurant, en zijn dan verbaasd wanneer ze op elkaar uitgekken raken.
Kenmerk 21: Jullie nemen per jaar een paar weken “vrij” van elkaar
Het is heel gezond om elk jaar een keer op vakantie te gaan zonder elkaar.
Dit is nodig voor elke relatie. Zo zorg je dat deze goed en aangenaam blijft. En in de tussentijd kan je merken of je de ander gaat missen.
Het is een kenmerk van een gezonde relatie als je een week of twee niet bij elkaar in de buurt kan zijn, zonder dat de relatie gelijk op het spel staat. Het is een teken van kracht, en een teken van liefde als jullie deze fase ongeschonden doorkomen.
Kenmerk 22: Jullie maken toekomstplannen
En dit hoeft niet heel serieus te zijn met pen en papier. Maar een gevoel dat jullie alletwee dezelfde kant op willen, wat versterkt wordt hoe meer jullie met elkaar praten, zorgt ervoor dat jullie op 1 lijn blijven.
Net zoals de meer ambitieuze punten die ik eerder heb genoemd voorkomt dit dat jullie uit elkaar groeien. Want als je merkt dat jullie verschillende richtingen op gaan, dan is het natuurlijk om vanzelf wat meer afstand te nemen. En het is perfect mogelijk om zelfs met wat meer afstand een gezonde relatie vast te houden.
Wat niet mogelijk is, is om een relatie te hebben waar je constant op elkaars lip zit en eigenlijk andere dingen wil. Dat wordt simpelweg knap lastig. Dus door over toekomstplannen te maken, merk je vanzelf of je meer of juist minder naar elkaar toetrekt.
Kenmerk 23: Jullie kennen elkaars familie
Als hij je nooit aan zijn familie heeft voorgesteld, dan is dat natuurlijk een beetje raar.
Je hoeft geen beste vriendinnen te worden met je schoonmoeder, maar laten we wel wezen. Als je ze nooit hebt gezien of de band is heel slecht, dan helpt dit niet echt.
Zijn familie is belangrijk voor hem, en jouw familie is belangrijk voor jou. Er moet op z’n minst een verstandhouding zijn die ervoor zorgt dat 1 van jullie niet een touw wordt waar zowel de familie als de andere partner aan trekken.
Kenmerk 24: Jullie voelen je gerespecteerd
Respect werkt voor mannen en vrouwen op wat verschillende manieren. Aangezien je een vrouw bent, ga ik er vanuit dat ik je niets hoef uit te leggen over hoe het voor jou werkt. Dat weet je beter dan ik. Maar laat ik je vertellen hoe het voor een man werkt.
“Hij heeft waardering nodig.“
Elke man wil zich de sterkste beer op aarde voelen. Als een soort Hulk die de Eiffeltoren uit de grond zou kunnen trekken, en zou kunnen gebruiken om een lekker potje mee te slagballen. En tegelijkertijd een onsterfelijke zakenman, die in alle gevallen de juiste beslissingen neemt.
Elke man heeft nou eenmaal een groot ego. Daar doe je helemaal niets aan. En dit is ook niet erg. Vroeg of laat wordt hij toch ingehaald door de realiteit.
“Maar dit hoef jij niet voor hem te doen.“
Ken je het filmpje nog van Lau en Tiny? Dit was een viral filmpje van een paar jaar geleden waarin een oer-Rotterdamse man volledig los gaat op zijn vrouw omdat ze hem corrigeert tijdens het optuigen van de kerstboom.
Ik waarschuw je wel even. Er wordt nogal nare taal gebezigd in het onderstaande filmpje:
De reden dat ik het je laat zien, is dat achteraf bleek dat het eigenlijk een heel gelukkig stel is
Maar de man werd nogal boos, omdat zijn vrouw hem de les probeerde te lezen. Natuurlijk wilde zij alleen maar helpen, maar daar zit hij simpelweg niet op te wachten.
“Als een vrouw begrijp dat een man niet altijd gecorrigeerd wil worden, komt dit de relatie ten goede is.“
Het is een kenmerk van een gezonde relatie wanneer een vrouw het lukt om af en toe haar mond te houden wanneer zij het beter weet dan hem. Zeker als ze gelijk heeft. Hij neemt het haar simpelweg niet in dank af, omdat het tegen zijn zere mannenbeen is.
Wanneer er conflicten zijn over dit soort situaties, is het juist een slecht teken. Het voorspelt dat vroeg of laat de spanningen te hoog oplopen en de relatie knapt.
“Omgekeerd geldt het natuurlijk ook.“
Zeg nou zelf. Als jij aan een man vraagt “of je een dikke kont hebt in die jurk.” Dan wil je toch dat hij op zo’n respectvolle manier je laat weten dat hij je de mooiste vrouw op aarde vindt?
Stel dat hij met je over straat loopt, en hij kijkt een andere vrouw na. Dan wil je toch ook horen dat hij respect naar jou toont en je laat weten hoe fijn hij het vindt dat jij z’n vriendin bent?
Dit wederzijdse begrip is iets wat zowel mannen en vrouwen door ervaring moeten leren. Het is wat door de jaren heen ontstaat. Soms zijn er meerdere mislukte relaties voor nodig om er achter te komen.
Maar als beide partners in een relatie het begrijpen, zul je zien dat dit wederom een kenmerk is van een hele gezonde relatie.
Kenmerk 25: De man krijgt genoeg rust, en de vrouw genoeg steun
Weet je wat uit onderzoek blijkt?
“Vrijwel elke man geeft aan te weinig rust te krijgen in een relatie.“
Dit komt omdat mannen hun emoties op een andere maner verwerken dan vrouwen.
Omgekeerd hebben vrouwen vaak juist meer behoefte aan een man die zijn waffel kan houden en gewoon naar haar kan luisteren als zij een verhaal vertelt over iets wat haar dwars zit.
Deze verschillen zijn belangrijk om te begrijpen voor het laten slagen van je relatie. Een man wordt simpelweg gek als hij niet een paar uur per dag heeft om tot zichzelf te komen. En geen enkele vrouw is er bij gebaat om bij een man te zijn die haar eigenlijk niet begrijpt, en daar weinig moeite voor doet.
Vandaar dat ik zoveel e-mails krijg van vrouwen die zich erover frustreren dat hun man zo afstandelijk is. In feite is dit een botsing die komt door het conflict van een partner die behoefte heeft aan rust, en een partner die behoefte heeft aan meer contact. Het vinden van een compromis is nodig voor het laten slagen van de relatie.
Kenmerk 26: Je man weet dat je hem voor bepaalde dingen nodig hebt
Ja, ik weet dat je zelf potjes open kan draaien. En dat jij je hand niet omdraait om te klussen in huis.
En we vinden het als mannen helemaal prima als jij je eigen boontjes kan doppen als sterke, onafhankelijke vrouw. Sterker nog: we willen een vrouw die op eigen benen kan staan.
“Maar we willen ook een vrouw waarbij we ons die Hulk kunnen voelen.“
Die sterke man die alles aankan. Die voor niets of niemand terugdeinst, puur omdat hij groter en sterker is dan iedereen. En wanneer jij hem als vrouw ergens voor nodig heeft, is dit ontzettend strelend voor zijn ego.
De voornaamste manier waarop mannen flirten met vrouwen is door problemen op te lossen. En ik weet dat het soms irritant is. Maar als je hem iets kan geven wat hij voor je kan doen, en waar je oprecht blij mee kan zijn, dan heb je zojuist een nieuw kenmerk gescoord van een gezonde relatie.
Het mag iets heel kleins zijn, maar elke man heeft het gevoel nodig dat hij een ridder is die de mooie jonkvrouw (jij) mag redden van een woeste draak. En of dit nou een potje is wat je niet kan opendraaien of een computer die gerepareerd moet worden, dat maakt helemaal niet uit.
Kenmerk 27: Jullie houden van elkaar
Laten we dit belangrijke kenmerk niet vergeten.
In het begin van een relatie ben je verliefd. Na verloop van tijd zullen de liefdeshormonen langzaam beginnen uit te doven. Maar in dat geval komt er iets anders: houden van.
Je kan nog zo goed met iemand samenwerken, en hij kan je nog zo goed aan het lachen maken. Maar als je aan het eind van de dag niet van hem houdt, dan gaat het nergens heen.
Er is geen enkele reden om je leven door te brengen met een man waar je in feite geen gevoelens voor hebt. Het is zonde van jouw tijd, maar ook van de zijne. Zeg nou zelf: verdienen jullie het niet alletwee om bij iemand te zijn die 100% voor jullie gaat?
En het is nou eenmaal onmogelijk om je voor de volle 100% te geven aan iemand waar je geen liefde voor voelt.
Zo. Dit waren de 27 kenmerken van een goede gezonde relatie met uitleg. En dan nu naar de test
“Goede en gezonde relatie test.“
Ik heb alle kenmerken hieronder voor je op een rijtje gezet. Loop ze allemaal even door. Ga zo nodig terug naar de beschrijving hierboven als je even niet meer weet wat een kenmerk inhoudt. En vink voor jezelf af of jouw relatie hierover beschikt, ja dan wel nee.
Als je ziet dat het in de merendeel van de punten goed zit, dan weet je dat je goed op weg bent. Als je merkt dat je niet over het merendeel beschikt, dan is er werk aan de winkel. Het betekent niet dat je relatie verloren is. De meeste kenmerken zijn namelijk dingen waar aan je kan werken.
En ook als je wel veel kenmerken goed voor elkaar hebt, betekent niet dat je kan wachten en niets doen. Een relatie is altijd iets waar je aan moet werken, en waar je vooral bereid moet zijn om voor te werken. Daarom geef ik je hieronder de test, zodat jij precies weet waar je staat.
Komt ie:
Kenmerk 1: Jullie doen je best om er goed uit te zien voor elkaar.
Kenmerk 2: Jullie gezondheid blijft op peil.
Kenmerk 3: Jullie doen attente dingen voor elkaar.
Kenmerk 4: Jullie doen alletwee je best.
Kenmerk 5: Jullie doen niet alles samen.
Kenmerk 6: Jullie hebben een eigen leven.
Kenmerk 7: Jullie missen elkaar als jullie een tijdje los van elkaar zijn.
Kenmerk 8: Jullie irriteren je niet aan onbenullige dingen.
Kenmerk 9: Jullie hebben geen terugkerende ruzies.
Kenmerk 10: Jullie hebben minder ruzies dan de stellen om
Kenmerk 11: Jullie kunnen het elkaar vergeven.
Kenmerk 12: Regelmatig seks hebben met elkaar.
Kenmerk 13: Jullie voelen je alletwee aantrekkelijk.
Kenmerk 14: Jullie zijn alletwee tevreden over de frequentie.
Kenmerk 15: Jullie erkennen dat seks belangrijk is in de relatie (en werken er aan).
Kenmerk 16: Jullie maken elkaar beter.
Kenmerk 17: Jullie moedigen elkaar aan om jezelf te
Kenmerk 18: Jullie hebben plezier samen.
Kenmerk 19: Jullie maken elkaar aan het lachen.
Kenmerk 20: Jullie proberen nieuwe dingen uit.
Kenmerk 21: Jullie nemen per jaar een paar weken “vrij” van elkaar.
Kenmerk 22: Jullie maken toekomstplannen.
Kenmerk 23: Jullie kennen elkaars familie.
Kenmerk 24: Jullie voelen je gerespecteerd.
Kenmerk 25: De man krijgt genoeg rust.
Kenmerk 26: Je man weet dat je hem voor bepaalde dingen nodig hebt.
Kenmerk 27: Jullie houden van elkaar.
“Maar Tim, wat nou als ik meer hulp nodig heb met er voor zorgen dat mijn relatie goed en gezond wordt?“
Allereerst vind ik het vervelend om te horen dat je blijkbaar geen meerderheid hebt gescoord op de test hierboven. Ten tweede vindt je in het artikel hierboven en op deze website een hoop artikelen om je te helpen. Staat je onderwerp er nou niet tussen? Laat dan een bericht achter in de comments met je vraag, en ik zorg dat daar in een video en met een artikel antwoord op geef.
“En als je wilt weten hoe je een man verliefd op je maakt, spits dan nu je oren.“
Veel relatieproblemen kunnen voorkomen worden als een man 100% bereid is om voor je te gaan.
En zeg nou zelf. Is dat het geval in jouw relatie?
Ik denk dat als je op veel kenmerken “nee” hebt moeten antwoorden, dat er dan veel te halen is.
In dat geval kan ik je van harte het Mannengeheim aanraden.
“Dit is een trucje wat ik heb ontwikkeld om mannen compleet verliefd op je te maken.“
Het is vrij eenvoudig, maar ik ga je dat niet uitleggen in dit artikel. Ik heb er namelijk een apart rapportje over geschreven, waarin ik je een eenvoudig stappenplan geef om er voor te zorgen dat hij verliefder dan verliefd op je wordt. Nog verliefder dan Samson op Bobbien:
Als je hieronder je e-mail adres achterlaat, dan stuur ik daar het rapportje naar toe. Het is volledig anoniem en je e-mailadres gebruik ik alleen daarvoor: verder blijft het hartstikke geheim.
Zie ik je aan de andere kant?
Hallo,
Ik moet zeggen dat ik nog nooit over je had gehoord maar bij toeval op je blogs terecht ben gekomen omdat ik Googelde naar mijn vriend wil geen seks met me. Ondanks dat ik het allemaal wel ‘wish was het toch confronterend om te lezen dat ik ook dingen anders had kunnen en moeten doen om hier aan te werken.
Ik ga er mee aan de slag. Graag zou ik je rapport ontvangen over hoe je iemand (weer) verliefd op je kunt maken.
Bedankt alvast en groetjes, anoniempje
Graag zou ik van jou dit(of ander passend)rapport willen ontvangen. Mijn man heeft sinds een aantal maanden een relatie met een andere vrouw. Ondanks dat wij een goed huwelijk hadden(vonden wij beiden). Hij blijft haar nog zien bij mijn medeweten, ook omdat hij jaar niet kwijt wil maar ook ons huwelijk niet wil stoppen. eigenlijk wil ik graag dat hij weer verliefd op mij wordt met volle overtuiging en niet alleen bij mij blijft voor de kinderen.