Hij heeft bindingsangst? Dit is hoe je hem (voor jou) laat kiezen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 14 januari 2024 - Laatst gewijzigd op 14 januari 2024

Huilen heeft geen zin, ruzie zoeken heeft geen zin, smeken heeft geen zin, het heeft zelfs geen zin om te proberen om hem te overtuigen met redelijkheid en logica.

Maar er is één strategie die altijd werkt in deze situatie onafhankelijk of deze bindingsangst nou echt of gespeeld is.

Mijn naam is Tim Veninga, ik ben dating- en relatiecoach bij Mannengeheim. Al sinds 2015 coach ik vrouwen in de liefde, en omgaan met een man die bindingsangst heeft is een van de meest voorkomende problemen waarom vrouwen bij mij komen.

Ik heb al véél geschreven over bindingsangst bij mannen en mannen die geen relatie willen, maar vandaag wil ik je iets nieuws geven:

Een simpel actieplan voor wat te doen als een man zegt dat hij bindingsangst heeft. Of het nou écht zo is, of niet.


Je situatie is er een zoals deze:

Je leert een man net kennen en in eerste instantie gaat alles goed.

Hij toont interesse, jij vindt hem leuk, hij lijkt jou leuk te vinden, jullie hebben een klik en het begint langzaam wat serieuzer te worden. Maar als de relatie dan voor zijn gevoel iets te snel serieus wordt, roept hij:

“Oh ja trouwens, ik heb bindingsangst.”

“Ja, ik weet niet waarom ik het niet eerder ter sprake gebracht heb, maar ik ben bang om een serieuze relatie aan te gaan.”

Dat kan gepaard gaan met uitgebreide verhalen over trauma’s uit het verleden of over hoe zijn vorige relaties gegaan zijn.

Dat een man zegt dat hij bindingsangst heeft, betekent niet dat hij het heeft. ‘Bindingsangst’ is tegenwoordig een woord wat makkelijk wordt uitgesproken en daardoor wordt gebruikt voor allerlei dingen.

Van de man die écht een problematische angst heeft, gelijk aan bijvoorbeeld pleinvrees. Tot de man die je gewoon liever heeft als speeltje en je zo lang mogelijk aan het lijntje probeert te houden.

Voor deze strategie maakt het niet uit wat nou echt de reden is van zijn bindingsangst.


Stap 1: Trap onmiddellijk op de rem in de relatie

Vrouw stopt met stalken

Wanneer hij de bom op je laat vallen dat hij geen relatie wil, trap je meteen op de rem in de relatie.

Alle ‘relatieprivileges’ die hij al had, houden onmiddellijk op.

Je stopt met:

 • Energie steken in hem
 • Hem op de eerste plek te zetten in je leven
 • Hem direct berichten terug te sturen
 • Naar bed met hem gaan

Dat is niet omdat je hem wil manipuleren. Het is geen spelletje, trucje of wat dan ook.

Het is deze mindset:

Als iemand geen relatie met mij wil, dan ga ik ook geen tijd en energie steken in deze persoon.

Als hij het niet zeker weet, dan weet jij het al helemaal zeker dat je zo’n iemand niet wilt.

Want jij bent op zoek naar een relatie. En dus naar een persoon die dat ook wil. Als hij géén relatie wil, is hij dus ook niet geschikt voor jou. Zo simpel is het.

Door te zeggen dan hij bindingsangst heeft, heeft hij zich gediskwalificeerd. Hij had net zo goed kunnen zeggen dat hij op mannen valt. Want hij past niet bij je. Hij is niet goed genoeg voor je.

Door deze mindset te hebben, kan je voorkomen dat je heel veel tijd en energie steekt in partners die mogelijk helemaal niet geschikt voor jou zijn, of in mannen die je aan het lijntje houden.

Stel bijvoorbeeld dat die man bindingsangst heeft en niet in staat is om een relatie aan te gaan. Dan is dat heel sneu voor die man en is dat heel vervelend voor hem. Maar dat betekent óó voor jou dat jij niet een relatie met hem aan kan gaan, tenzij dat probleem wordt opgelost.

Waarom op de rem trappen werkt

Wat je doet door onmiddellijk op de rem te trappen in de ontwikkeling van de relatie, voorkom je dat jij te veel emotioneel investeert in iemand die niet beschikbaar is.

Je gaat hem behandelen als een soort van vage kennis, die je misschien af en toe ziet, waar je misschien af en toe iets mee doet.

Meer niet.

Zo heb jij de tijd én niet de emotionele investering waardoor je wel open blijft staan voor andere potentiële partners. Je hebt hierdoor toch weer wat extra tijd waarin je toch maar meer die datingapp installeert, voor het geval hij niks is.

Als hij je wel leuk vindt maar worstelt met bindingsangst

Dan creëer je urgentie.

Wij mannen hebben vaak tijdsdruk nodig om een probleem op te lossen. Is die er niet? Dan schuiven we het lekker voor ons uit.

Dingen die ongemakkelijk zijn zoals:

 • Naar dokters gaan
 • In therapie gaan
 • Aan onszelf werken
 • Of zelfreflectie…

Dat soort dingen schuiven wij mannen vaak af.

Maar wanneer het duidelijk is dat we op een tweesplitsing staan en dat er maar twee keuzes zijn, dan moet hij een beslissing nemen. Je geeft hem dus twee keuzes:

 1. Ik ga iets doen aan mijn bindingsangst.
 2. Ik zie haar niet meer

Je biedt hem niet een middenweg aan waarin hij voortgang eeuwen uit kan stellen.

Door afstand te nemen en hem al zijn relatieprivileges te ontnemen, dwing je hem om daadwerkelijk te kiezen of hij wel voor die relatie wil gaan, ja of nee. Je creëert eigenlijk duidelijkheid voor jullie beiden.

Als hij zegt dat hij dat niet wil en dat hij verder wil gaan en de rest van zijn leven geen relatie wil hebben, is dat prima.  Dan kan jij ook verder met de rest van je leven.

Dit is de strategie die werkt. Maar je wil het niet doen als een manier om hem te bespelen. Je wil dit voor jezelf doen, omdat je duidelijkheid wil en grenzen stelt.


Stap 2: Communiceer je grenzen naar hem

Wanneer je dit gedaan hebt, zal je duidelijk naar hem moeten communiceren waarom je dit doet.

Je wil hem duidelijk maken dat je het hem niet kwalijk neemt, maar dat het voor jou simpelweg onaantrekkelijk is als een man zich zo gedraagt.

Je wil het als volgt verwoorden:

“Hé jij weet niet of jij een relatie met mij wil, dat is prima. Maar dat soort mannen, zijn niet mijn ding.

Als jij dat niet wil, geeft niks. Ik neem je niks kwalijk. Dat kan gebeuren. Dat is nou eenmaal jouw handicap, jouw beperking. Dat ligt allemaal bij jou en dat wil ik ook graag bij jou laten. Aan de andere kant wil ik het ook graag bij mezelf houden dat als jij zo bent, dat ik dan simpelweg niet bij jou pas.”

Deze houding in het gesprek is veel constructiever en werkt beter dan boos worden omdat hij maanden van je tijd verspild heeft of proberen om hem te overtuigen.

Wat deze houding met hem doet

Wederom, het maakt niet uit of hij echt bindingsangst heeft of dat hij je aan het lijntje houdt.

In beide gevallen maak je op deze manier duidelijk dat je meer waard bent dan dat.

Je laat blijken dat je niet aan het lijntje gehouden kan worden.

En als hij écht bindingsangst heeft, dan neem je het op deze manier serieus. Je neemt het hem niet kwalijk en bent niet boos, maar laat weten dat het voor jou gewoon simpelweg onaantrekkelijk is.

Je positioneer jezelf als de sterke vrouw, die weet wat ze wil en wat ze niet wil. En wat ze niet wil is een beetje een slappe man die lafhartig geen keuzes en beslissingen kan maken in zijn leven.

Je communiceert ook dat hij een probleem heeft, en dat als hij dat inziet, dat jij er met hem aan wil werken. En dat als hij dat niet wil, dat het ook goed is, maar dat jij verder gaat.

En gek genoeg, als je het op deze manier communiceert naar hem, dan zal je heel vaak zien dat die man vanuit zichzelf gaat zoeken naar oplossingen en naar manieren om wel serieuzer te worden met de relatie.

Terwijl aan de andere kant, als je probeert oplossingen en ideeën hem op te leggen, dan heeft hij ineens weerstand tegen iedere oplossing die je aandraagt. Dit geldt trouwens altijd zo’n relatie. Als je man kan laten geloven dat hij zelf bedacht heeft dat ergens aan gewerkt moet worden, dan is hij veel gemotiveerder dan wanneer je het hem oplegt.


Stap 3: Maak samen een plan om aan zijn bindingsangst te werken

Je bent aan de derde stap toe, wanneer hij uit zichzelf na de eerste twee stappen vanzelf begint te communiceren, vragen stelt en probeert de relatie te redden of te versterken.

Als hij enigszins initiatief toont, kun je samen een plan maken om aan zijn bindingsangst te werken. Dit betekent niet per se dat hij bindingsangst heeft, maar wel interesse in jou heeft.

Jullie kunnen samen manieren vinden om om te gaan met zijn weerstand tegen verbinding. Misschien willen jullie niet gelijk samenwonen, maar kunnen jullie kijken naar huizen die jullie beiden leuk vinden.

Maak kleine stapjes

Vind kleine stapjes die behapbaar zijn voor iemand die bang is voor een serieuze relatie. Houd de communicatie open, zoek compromissen en bekijk of je langzaam een stapje verder kunt gaan.

Het is belangrijk dat het initiatief van hem komt. Als je het gevoel hebt dat je aan een dood paard trekt, heeft het geen zin. Laat hem het voortouw nemen in het oplossen van zijn probleem.

Geef complimenten en waardeer zijn inspanningen om verder te gaan in de relatie. Mannen komen vaak tot een oplossing wanneer het voor hen duidelijk is dat dit de enige manier is om bij jou te zijn. Als je geen commitment eist, loop je het risico om jarenlang aan het lijntje gehouden te worden zonder vooruitgang.

Als hij zijn issues niet op wil lossen

Als hij niet bereid is zijn probleem op te lossen, overweeg dan voor jezelf te besluiten dat je meer waard bent dan deze situatie.

Soms is het beter alleen te zijn dan in een halfslachtige relatie te zitten.

Tip: Als je hulp wilt om hierna een echte serieuze man te vinden, dan ben je hier aan het goede adres. Ik heb meer dan 21.000 vrouwen via mijn programma’s mogen helpen aan de ware. Als je ook echt toe bent aan een serieuze relatie, begin dan met het downloaden van Het Mannengeheim.

Waarom kom ik zoveel mannen tegen die bindingsangst lijken te hebben?

Als je herhaaldelijk mannen met bindingsangst tegenkomt, overweeg dan dat het probleem wellicht niet alleen bindingsangst is, maar dat je mogelijk aangetrokken bent tot de verkeerde mannen.

En als je constant foute mannen datet, is dat gevaarlijk. Er zijn allerhande problemen die daaruit voorkomen die ik uitleg in de onderstaande video:

Als je dit herkent, lees dan hier waarom je aangetrokken bent tot die players en foute mannen en wat je eraan kan doen.


Conclusie

Als een man zegt dat hij bindingsangst heeft, hoeft het niet te betekenen dat hij het ook echt heeft.

Maar wat het wel betekent, is dat jij nu de relatie die jullie hebben wil heroverwegen om te voorkomen dat je óf aan het lijntje gehouden wordt, óf jarenlang van je tijd verspilt aan iemand die het uiteindelijk toch niet wordt.

Ik hoop je met de bovenstaande strategie een duidelijke houvast te hebben gegeven om dit lastige probleem aan te pakken. Ik heb dit gelukkig veel zien werken bij mijn klanten en kan op basis van die ervaringen zeggen dat dit de beste manier is om ermee om te gaan.

Tim

PS: Als je meer wil leren over wat een man gek op jou maakt (en niemand anders), download dan hieronder het Mannengeheim.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

2 Reacties

 • Beste Tim,

  Ik denk dat hij bindingsangst heeft.
  Hij geeft aan geen relatie te willen, doordat hij twijfels heeft.
  Hierbij zijn twijfels:
  nou ik heb geen zin in ruzie of dat je zwanger wordt en het niks wordt, dat soort dingen.

  Wat moet ik met zo’n man als ik wel een relatie wil?
  Heeft zo’n man bindingsangst?

  Alvast bedankt!

  Groet, ‘
  Lisa

  • Sander Verkade schreef:

   Hi Lisa,

   Dat klinkt niet echt als bindingsangst. Meer als een man die geen relatie wil.

   Wat je er mee moet ligt aan jou. In het algemeen is ons advies dat je
   1) werkt aan de oorzaak. In dit geval misschien ruzie?
   2) hem in laat zien wat de voordelen van een relatie met jou zijn. Wat krijgt hij dus ‘extra’ wat hij nu niet krijgt?
   3) leert om te begrijpen waar dat gevoel vandaan komt. Voor elke man is dit anders.

   Je vindt wat meer verduidelijking in dit artikel: https://mannengeheim.nl/hij-wil-geen-relatie-2/.

   Check ook zeker even Het Mannengeheim, dat gaat over een van de oorzaken van het niet willen van een relatie.

   – Sander

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend