12 Redenen waarom hij kortaf reageert op Whatsapp of Facebook

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 9 oktober 2015 - Laatst gewijzigd op 17 oktober 2021

In deze blog leer je:

 • Waarom mannen soms niet of traag op je berichten reageren.
 • Wat het kan betekenen als een man kortaf reageert op een lief berichtje.
 • Het grote verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om het gebruik van woorden.

Hij reageert kortaf op Facebook of Whatsapp?

Ik maakte vanmorgen even een rondje door mijn inbox. Dagelijks krijg ik tientallen vragen binnen van vrouwen, maar vandaag kwam ik een hele hoop dezelfde berichten tegen. Ik zal je een paar onderwerpregels uit mijn inbox delen:

 • Hij is kortaf op Whatsapp
 • Hij reageert niet op mijn app
 • Help! Mijn vriend reageert niet meer op app en sms
 • Hij is afstandelijk via Facebook
 • Hij reageert niet gelijk op mijn berichten
 • Zijn berichten zijn kortaf
 • Hij reageert niet op mijn berichtjes maar heeft ze wel gelezen.

En deze waren alleen van de afgelopen twee dagen. Moet je voorstellen hoeveel vragen vrouwen maandelijks hebben over hoe mannen op hun berichten reageren. Blijkbaar kan het app gedrag van mannen nogal eens voor misverstanden zorgen.

Wil je weten hoe dat kan?

Bekijk dan eerst de video hieronder:


Wat betekent het als hij traag en koud reageert op mijn berichten?

Veel vrouwen denken dat het betekent dat een man geen interesse heeft of haar gewoonweg niet leuk vindt. Anders zou hij wel de moeite nemen om een leuk berichtje te typen toch?

Ehm, nee.

Dat hoeft niet beslist.

Kijk. De eerste paar weken na een ontmoeting zal een man je vaak berichten als hij met je af wil spreken. Als een man in het begin heel koud en afstandelijk doet via Whatsapp, dan betekent dat inderdaad vaak dat hij je niet leuk vindt.

Maar als hij na een paar dates opeens afstandelijk doet, of gewoon minder reageert op de berichten die je stuurt dan hoeft het helemaal niks te betekenen.

Mannen zijn namelijk bij voorkeur kortaf via Facebook, Whatsapp en sms.

Waarom hebben mannen een hekel aan communiceren via tekstberichten? Dat zal ik je uitleggen. Hier komen 12 redenen waarom hij afstandelijk doet via Whatsapp en Facebook:


1. Hij gebruikt altijd minder woorden om iets te zeggen.

Mannen zijn minder fanatiek op het gebruik van woorden dan vrouwen. Woorden zijn voor ons minder belangrijk en hebben minder impact.

We gebruiken niet voor niks drie keer minder woorden dan jullie.

And, if that wasn’t enough, the simple act of talking triggers a flood of brain chemicals which give women a rush similar to that felt by heroin addicts when they get a high.

The Female Mind, Dr Luan Brizendine.

Wij hebben nu eenmaal veel minder met woorden dan vrouwen.

Denk er maar eens over na.

Mannen worden hier opgewonden van:

Terwijl vrouwen hier opgewonden van worden:

Zie je het verschil? Vrouwen houden van verhalen terwijl mannen van plaatjes houden. Dus is het niet gek dat we korter reageren op jullie berichten.


Schermafbeelding 2015-10-09 om 13.13.172. Hij is met iets anders bezig.

Wij mannen hebben een brein wat maar op één spoor tegelijkertijd actief is. Dit is in heel veel gevallen ontzettend handig.

Vroeger tijdens de jacht hielp het als we onze emoties koel konden houden en we ons op de jacht kunnen focussen. Maar ook tegenwoordig kunnen mannen bijvoorbeeld nog vaak uitstekend functioneren op het werk als ze in een scheiding liggen.

Dit vermogen om op één ding te focussen en de buitenwereld te vergeten is heel handig. Tegelijkertijd is het lastig om te schakelen van de ene bezigheid naar de andere. Als hij dus net in een harde onderhandeling zit op het werk, dan voelt hij geen warme emotie als hij je berichtje leest.

Dus kan hij kortaf reageren op je bericht, of erger nog: hij kan denken: ik antwoord later wel als ik in de juiste stemming ben om iets liefs te sturen en het daarna compleet vergeten.


ongelezenberichten3. Hij heeft geen idee dat het belangrijk is voor je.

Laten we het vorige voorbeeld erbij halen. Hij vergeet te reageren op je berichtje omdat hij aan het werk is.

Jij denkt dat hij vergeet te reageren op je berichtje omdat hij reageren niet belangrijk vindt. En als hij reageren op jouw berichtjes niet belangrijk vindt dan is dat waarschijnlijk omdat hij het niet belangrijk vindt om jou te laten weten dat hij aan je denkt…. En als hij dat niet belangrijk vindt dan vindt hij jou niet belangrijk.

Logische gedachtegang toch?

Nee.

Althans niet voor een man. Hij denkt: ik ben vergeten om te antwoorden op een berichtje. Big deal. Je weet toch dat ik je leuk vind? Waarom nam ik je anders vorige week nog mee uit eten? Het is maar een berichtje.

Een man toont zijn liefde vaak op andere manieren. Wat me op het volgende punt brengt.


4. Hij ziet communicatie als een manier om informatie uit te wisselen.

Een man kan op een lange liefdesverklaring van jou reageren met “wow, dank je”. Simpelweg omdat hij niet goed weet hoe hij ermee om moet gaan. Hij ziet communicatie als een middel om informatie uit te wisselen en niet om emoties te delen.

Het kan heel goed zijn dat hij met twee woorden reageert op je liefdesverklaring om vervolgens met vijf ellenlange berichten te reageren op je vraag: “hoe stel ik de timer van de magnetron opnieuw in?”.

Bij de tweede snapt hij namelijk dat het een verzoek om informatie is. Aan dat verzoek kan hij makkelijk gehoor geven.

Mannen tonen graag hun liefde door dingen voor je op te lossen. Hij wil dingen voor je fiksen. Hij denkt dat hij daarmee laat zien dat hij om je geeft.


5. Hij heeft minder emotioneel geïnvesteerd in het gesprek.

telefoon tinder maak een provocerende opmerkingToen ik vier jaar terug met een project voor mannen bezig was met het thema ‘het versturen van tekstberichten’ vroeg ik een aantal mensen of ik in hun telefoons mocht kijken. Zowel bij mannen als vrouwen zag je dezelfde soort gesprekken (logischerwijs), maar één  ding was heel grappig.

De vrouwen hadden hele theorieën bij een gesprek. Kwam er bijvoorbeeld een berichtje binnen met “Hi, hoe gaat het?” dan gaven de vrouwen een hele uitleg.

Ze zeiden dingen als:

“Hij stuurt het om 12 uur ’s nachts. Misschien is het omdat hij aan mij denkt vlak voordat hij gaat slapen, maar wat ook kan is dat hij op stap is en gewoon een bootycall wil. Er staat ook een spelfout in. Misschien is hij wel dronken. Alhoewel, het is woensdag, dan gaat hij eigenlijk nooit op stap. Misschien wilde hij gewoon wat sturen omdat hij al twee dagen niks van zich had laten horen…” Etcetera.

De man zei:

“Ze vroeg hoe het met me ging, dus ik antwoordde ‘goed en met jou’?”.

Dit voorbeeld klinkt misschien overdreven, maar ik zag dit verschil zo zwart-wit, bij iedere man en vrouw aan wie ik het vroeg. Doordat mannen de berichten veel minder analyseren zijn ze emotioneel minder betrokken bij het gesprek. En als je ergens minder moeite en energie in steekt, vind je het ook minder belangrijk.


6. Hij is door zijn standaard repertoire heen.

Noodgedwongen kan hij wel berichten. Als het moet.

Als hij je net ontmoet heeft dan weet hij dat het belangrijk is dat hij je berichten stuurt. Hij wil je namelijk mee op date krijgen en verleiden. Dus heeft hij een standaard repertoire aan leuke schattige berichtjes die hij je kan sturen. Hij kan interesse tonen in hoe je dag was (hoewel het hem eigenlijk niks kan schelen).

Oh, en voor het geval je het je afvroeg, dit zijn dezelfde berichtjes die hij naar iedere vrouw stuurde. Als hij een positieve reactie krijgt  van een vrouw op een berichtje, gebruikt hij hem weer. Zo zijn wij mannen nu eenmaal. Dit kan jou heel erg in de verwarring brengen, omdat hij je in het begin steeds leuke berichten stuurt maar na een aantal dates houdt hij ermee op.

Daardoor ga je misschien denken dat hij je minder leuk vindt omdat hij minder uitgebreid aan het appen of berichten is met je. In werkelijkheid is dat zo omdat hij door zijn standaard repertoire heen is en het dan een stuk lastiger wordt.


7. Hij wil niet wanhopig overkomen.

In het begin van een relatie kunnen veel mannen bewust langzaam en kort reageren.

Waarom?

Ook mannen kennen het hard to get spelletje, lieverd. Wat mijn mening over dat spelletje is, hou ik maar even voor me. Maar hij zal niet snel uitgebreid reageren op je bericht. Hij wil namelijk niet te gretig of te wanhopig overkomen. Hij weet dat hij vrouwen daarmee afschrikt. Dus reageert hij soms koeltjes en kortaf op je berichten.


8. Hij is slecht in het communiceren van gevoelens.

Denk je dat mannen veel minder over hun gevoelens praten? Dan geeft de wetenschap je gelijk. Bekijk onderstaand tabelletje maar eens:

mannen en emoties

Zie je hoe vrouwen relatief 2,5 keer zoveel over emotionele zaken communiceren (23,9 tegen 66,7 procent)?

… En je bent niet vergeten dat vrouwen ook nog 3 keer zoveel communiceren?

Dan snap je ook dat vrouwen 7,5 keer meer oefening krijgen dan een man in het onder woorden brengen van hun gevoelens. Als je dat weet, dan is het ook niet gek dat mannen er veel slechter in zijn. Hierdoor kunnen ze vaak ongevoelig of zelfs ongeïnteresseerd overkomen.

Mannen hebben dus al moeite met het communiceren van hun gevoelens. En als ze hun gevoelens al willen communiceren, dan vinden ze dit nog lastiger om via berichten op een heldere en duidelijke manier samen te vatten. Tenzij hij een Shakespeare of Thomas Moore is, is het best lastig om emotionele dingen op te schrijven. Gevoelens lenen zich nu eenmaal slecht voor communicatie via een schriftelijk medium.

Mannen willen daarnaast ook altijd het juiste ding zeggen en het met de juiste woorden formuleren. Lukt hem dat niet? Dan reageert hij liever kortaf dan dat hij een bericht stuurt waarin hij het gevoel heeft dat hij het niet honderd procent juist verwoordt.


9. Hij wil niet met je communiceren via berichten.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:

Hij wil niet met je communiceren via tekstberichten.

Mannen doen het hele sms / whatsapp / Facebook ding omdat jullie het leuk vinden. Niet omdat ze het zelf willen.

Diep van binnen weet hij helemaal niet waarom hij contact met je moet onderhouden op afstand via elektroniche vormen van communicatie. Hij doet het wel, maar de kans is klein dat hij het ooit leuk gaat vinden.

Dus misschien is het ook wel wat veel gevraagd als je gaat verwachten dat hij vanuit zichzelf berichten gaat sturen.


10. Hij is bang om iets verkeerds te zeggen.

Ik heb ooit een vriendin gehad die me tot de orde riep. Ze was boos op me.

Waarom?
Ze vroeg: Zullen we morgen afspreken?
Ik reageerde: Ok…
De volgende dag kreeg ik een preek waarom ik zo afstandelijk reageerde op Facebook.

“Je had er op zijn minst er een smiley achter kunnen zetten!”
“Waarom liet je niet blijken dat je mij ook graag wil zien!”
“Zeg niet dat ik overdrijf, ik liet het mijn vriendinnen lezen en die vonden het ook niet normaal”

… En deze vrouw is verre van een dramaqueen. Ze was echt niet constant van slag om het minste of geringste. Maar blijkbaar schoot dit berichtje in het verkeerde keelgat.

Dit soort incidentjes beïnvloeden het app-gedrag van mannen enorm. Ze leren om steeds beter op hun tellen te passen. Dus zeggen ze bij voorkeur zo min mogelijk.


11. Bij een misverstand krijgt hij de schuld.

Males and females also differ in preferences regarding quarreling. Females prefer to argue via text message. The main reason for this preference is the ability to deliberate. Males did not mention this reason. Instead, they were concerned that text messages could be misinterpreted, which could lead to further arguing.

– Sara R. Shawcroft – Gender Differences in Text Messaging – Brigham Young University

Stel je voor. Hij ontvangt een berichtje van je waarin je vertelt dat hij iets heeft gedaan waardoor je van slag bent.

Hij wil sensitief reageren en zegt: “sorry, ik wist niet dat je er overstuur door zou raken”

Dan kan jij dit lezen:

Of dit:

Op welke manier je het ook leest, jij houdt hem verantwoordelijk voor de manier waarop jij het leest. Hij kan later nog tien keer zeggen dat hij het lief en meelevend bedoelt, maar dat wordt niet geaccepteerd.

(redelijk is hier vaak even zeldzaam als naaktheid in het Vaticaan)

Na een lange discussie die hij nooit zal winnen, kan hij alleen maar hopen dat jij aan het eind tegen hem sneert: “Nou, dan had je het ook wel anders kunnen zeggen.”

Hij krijgt de schuld van het feit dat jij het berichtje verkeerd interpreteert. Hij denkt de volgende keer wel tien keer na voordat hij ingaat op je emoties via berichten.


12. Hij is extra kwetsbaar wanneer hij lieve dingen zwart op wit zet.

Mannen hebben een hekel aan kwetsbaar zijn of zichzelf kwetsbaar opstellen. Als we als kind vallen op het schoolplein zoeken we niet om hulp of troost. Nee, we verbijten onze pijn en proberen ons verdriet te verbergen. We willen het liefst zo sterk mogelijk zijn. Dus zijn we altijd bang om iets verkeerds te doen en of zwakte te tonen.

Wanneer we een lief berichtje sturen naar je, dan is dat eng.

We weten dat vrouwen alles delen met hun vriendinnen en dat jullie lieve berichtjes aan elkaar laten lezen. Dus zal ons berichtje waarschijnlijk aan het oordeel onderworpen worden van een tribunaal van meerdere vrouwen.

… En we weten hoe hard het oordeel van sommige vrouwen kan zijn. We hebben vaak gehoord hoe vrouwen over berichtjes van mannen oordelen. Als we te lief zijn is het te klef, als we te emotioneel zijn dan zijn we een mietje en als we te zakelijk zijn dan zijn we bot.

We hebben vrouwen zo vaak in ons leven de berichtjes van andere mannen belachelijk horen maken, dat we bang zijn om zelf aan het oordeel te worden onderworpen. Die faalangst zorgt ervoor dat we minder lieve berichtjes sturen.


Oké, nu weet ik wat er mis is met mannen. Maar wat nu?

Je kunt nu twee dingen doen.

Je kunt zeggen: wat stom dat mannen dit niet kunnen! Ze moeten het allemaal maar leren. Waarom moet ik lijden onder het feit dat mannen hier slecht in zijn? In dat geval zal ik zeggen: Succes met het inrichten van klaslokalen voor de miljarden mannen op deze planeet!

Of je kan er gewoon rekening mee houden dat mannen er nu eenmaal niet goed in zijn. Er zijn trouwens wel een aantal simpele trucs die je kunt gebruiken om het (app) gedrag van je vriend of man te veranderen. Als je benieuwd bent naar die manier, kijk dan hier voor 10 tips om snel je vriend te veranderen.

Maar uiteindelijk denk ik dat het een veel fijner gevoel is als je weet dat er helemaal geen reden is om je zorgen te maken als hij niet altijd even snel en uitgebreid reageert. Het heeft vaak niks te maken met hoe belangrijk hij je vindt. Als je weet dat hij van je houdt en om je geeft, dan is dat wat telt, toch?

Oh, en als je wilt weten hoe je ervoor zorgt dat je een man zover krijgt dat hij smoorverliefd op je wordt, meld je dan hieronder gratis aan. Dan leer ik je namelijk een simpel trucje waarmee je iedere man (weer) geobsedeerd met je kan maken.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

5 Reacties

 • willem schreef:

  in het begin wil ik graag zo min mogelijk berichtjes sturen en liever afspreken en in t echt zien 🙂 (ook als de date steeds verschoven wordt) naarmate t serieuzer wordt vaker.

 • Ik vind dat het niet waar is. Mijn man zit uren met vrouwen uit Colombia te whatsppen en wanneer ik iets stuur leuke beeld mop dan krijg is zo iets “wat
  wil jij”.

  Ik vind dat door media mijn man heel geheimzinng bezig is. Ik heb heel veel dingen van zijn telefoon en prive mail gedownload. Hij zit op TWOO een dating site en heeft veel vrouwen die hem whatappen. Mijn man is in de 50 geeft aan dat er geen penopause bestaat, terwijl hij klaag van allerlei pijn en kwallen.
  en als een spaanse vrouw op straat loopt gaat zij kop als een losse tol.

 • Marian schreef:

  Hoi Tim, door jouw artikelen weet ik dat hij wel geïnteresseerd is. Hij appt regelmatig en stelt veel vragen.
  Hij wil alleen geen foto’s sturen! Op zijn profiel stonden er twee die heeft hij verwijderd sinds wij kletsen. (Een week) als ik om aanvullende foto’s vraag of een selfie zegt hij dat ik weet hoe hij er uitziet en dat ik de rest wel op onze date zie.
  Dat kan naar mijn idee betekenen dat hij A. Een player is of B heel geïnteresseerd… Wat is jouw idee?

 • Beste Tim,
  Die meme van Hitler… erg ongepast.

  • Tim Veninga schreef:

   Hi DD.

   Het valt wel mee hoe ongepast het is.

   Jij denkt dat ik het plaatje er bij gezet heb omdat ik het een grappig plaatje vond.

   Maar dat is niet zo. Stiekem vind ik de holocaust geweldig en vind ik alle joden stom en daarom heb ik het plaatje er bij gezet.

   Dus dan is het juist gepast.

   (en de volgende keer als je te veel vrije tijd hebt, kan je dan op andere blogs gaan doen alsof je grapjes niet snapt? Thanks)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend