Hij reageert niet? Dit zijn de 11 redenen waarom + Wat te doen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 2 juli 2016 - Laatst gewijzigd op 11 november 2023

Hoe te appen met mannen 48 uur regelIn dit artikel leer je:

 • Hoe het komt dat mannen van die oelewappers zijn als het gaat om appen in het algemeen, en om totaal niet reageren op je berichtjes in het bijzonder.
 • Wanneer je te maken hebt met onhandigheid van een man die simpelweg zich op zijn hoofd krabt wat hij nu weer moet sturen. Maar ook wanneer een man niet zulke goede bedoelingen heeft, of niet zo geïnteresseerd in je is als je dacht.
 • Wat je kan doen om een man te leren dat je het juist leuk vindt als hij je appjes stuurt. Door dit simpele trucje toe te passen hoef jij nooit meer in spanning te zitten.

Je zit met je handen in het haar…

Je telefoon ligt op tafel.

Een geopende fles wijn – tot de helft geleegd – staat ernaast.

Op de achtergrond flikkert je tv, en daarbovenop staat een leeggegeten halve liter Ben & Jerry’s.

Moet ik doorgaan?

 • Hij reageert niet meer
 • Hij reageert heel laat.
 • Hij reageert al een week niet.
 • Hij reageert nergens meer op.

Zomaar een greep uit de e-mails van vrouwen die dagelijks bij me binnen rollen.

Het is alsof mannen een geheime conventie hebben gehad, waarop ze hebben afgesproken zich allemaal als ploerten te gedragen als het op appen aankomt.

Althans, dat is een vaak gehoorde klacht van vrouwen. Ze worden er helemaal gek van. Tenminste, als ik de e-mails van mijn lezeressen mag geloven.

Maar hiermee geef je mannen teveel eer”

Mannen zijn helemaal niet slim genoeg om een samenzwering in te stellen.

Sterker nog, ze begrijpen helemaal geen fluit van appen en tekstberichtjes sturen.

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe dat komt, en wat je eraan kan doen.

Maar dat maakt het niet minder vervelend. Zeker als je een tijdje met hem aan het daten bent, of een relatie met hem hebt. Je weet niet waar je staat. Misschien ben je teleurgesteld, of wordt je juist hongeriger naar zijn aandacht.

Hieronder geef ik je 11 redenen waarom hij niet reageert op je berichtjes. Zodat jij erachter kan komen wat het probleem is tussen jou en de man die je leuk vindt, en hoe je dit op kan lossen.

Ben je er klaar voor?

Waarom een man soms niet reageert op je berichten

Bekijk eerst de onderstaande video waarin ik de 4 meest voorkomende redenen uitleg:Reden 1: Hij vindt je niet zo leuk

Het is de nachtmerrie van elke vrouw.

Je hebt een leuke man ontmoet. Hij sprak je aan in de kroeg, en hij leek ‘het complete pakketje’ te zijn.

Mooi, slim, met een interessant leven.

En bovenal: geïnteresseerd in jou.

Je geeft hem je nummer, en jullie hebben er een aantal dates op zitten.

Misschien zijn jullie met elkaar naar bed geweest. Of wel meerdere keren.

En dan ineens….

Verdwijnt hij uit je leven.”

hij verdwijntNiet op een dramatische manier, waarbij hij je even apart neemt en zegt: “Lizet, we moeten praten.”

Nee. Van de ene op de andere dag hoor je helemaal niets meer van hem.

Niet via Facebook, niet via WhatsApp, niet via de oude SMS. Daar zou ik ook niet heel blij van worden.

Je wacht en je wacht. Hopend dat er nog een antwoord komt. Je spanning neemt toe. Je huilt een paar keer.

Totdat het besef indaalt.

Je bent hem kwijt.

En dan zoek je steun bij vriendinnen en kan het liefdesverdriet beginnen.

Want als iemand je op deze manier dumpt, doet dat hoe dan ook pijn. Ook als jullie niet zo lang daten. De manier waarop is zo koud, dat je van goeden huize moet komen als vrouw om hiertegen te kunnen.

En ook in relaties speelt dit helaas een rol. Het is een verschijnsel wat in de verenigde staten “ghosting” wordt genoemd. Mannen gebruiken dit als manier om het uit te maken met een vrouw, zonder haar in de ogen te kijken, of te hoeven dealen met haar reactie.

Behoorlijk laf, als je het mij vraagt…

slecht signaalIn zo’n geval verdwijnt hij van de aardbodem, en hoor je helemaal niets meer van hem. Nadat je hem hebt leren kennen, is dat natuurlijk behoorlijk pijnlijk. Het is niet alsof jullie een keer met elkaar naar bed zijn geweest. In plaats daarvan heeft hij ontdekt wie je bent, en heeft hij op basis daarvan besloten dat hij je niet meer in zijn leven wil.

Waarom doen mannen dit? 

 • Hij wil geen confrontatie wanneer hij het met je uitmaakt.
 • Hij heeft geen zin in drama als hij het met je beëindigt.
 • Hij gebruikte je voor de seks.
 • Hij blijkt je niet zo leuk te vinden als hij dacht.

Kijk:

Verliefd worden en aantrekkingskracht voelen, werkt bij mannen heel anders.

verliefd-op-collegaVrouwen willen eerst een man leren kennen, en als blijkt dat hij leuk is, gaan ze met hem naar bed. Althans, dit is hoe het meestal werkt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen van sterke, onafhankelijke vrouwen die er geen moeite mee hebben om zonder persoonlijke verbinding met een man naar bed te gaan.

Dit is precies hoe het ook voor mannen werkt. Zij voelen zich eerst aangetrokken tot jou, gaan met je naar bed, en willen je dan pas leren kennen. Voordat jullie met elkaar naar bed zijn geweest, is dat zijn missie. Daarvoor is er simpelweg geen sprake van “je leren kennen“.

Het gevolg is dat hij pas een mening over je persoonlijkheid gaat vormen als jullie seks met elkaar hebben gehad. Een kennis van mij vatte dit pakkend samen toen hij vertelde over een scharrel:

Ja, we hadden elkaar ontmoet op vakantie in Hongarije. Daar hadden we een one night stand. Toen is ze me komen opzoeken bij een vriend in Polen, ook alleen voor de seks. Later is ze vanuit Barcelona naar Amsterdam gevlogen om me te zien. Toen ze die vlucht maakte en voor m’n neus stond, dacht ik ineens.”

“OK, wie is deze chick, die zoveel moeite voor me doet?”

vraag-introIk weet wat je denkt. Voordat deze man zag hoeveel moeite deze vrouw voor hem deed, had hij niet eens nagedacht over haar persoonlijkheid – en of hij haar wel zo leuk vond. Het is wat krom, maar dit is nou eenmaal hoe mannen werken.

Als een man je op deze manier dumpt, is dat heel naar. Maar besef dat hij je persoonlijkheid “korter kent” dan jij de zijne. Voor de tijd dat hij ‘gehoekt’ was door meerdere keren met je naar bed te gaan, kwam je persoonlijkheid niet langs zijn seksuele verlangen, wat als een muur tussen hem en de realiteit in stond.

Maar een afwijzing hoeft niet de reden te zijn dat hij niet reageert.

Het kan ook om totaal iets anders gaan. Ik wilde het in ieder geval genoemd hebben, omdat het de simpelste reden is. Hij wordt vaak nog wel eens over het hoofd gezien door vrouwen die er veel achter zoeken.

Laat me je inzicht geven in andere mogelijkheden waarom een man niet reageert op je appjes.


Reden 2: In je laatste berichtje stond geen vraag

structuurAls je hem een berichtje stuurt om te vertellen hoe je dag was, wil dat niet zeggen dat hij vervolgens aan jou gaat vertellen hoe de zijne was.

Mannen zijn helemaal niet zulke sociale wezens. Sterker nog: evolutionair gezien zijn alle mannen een stelletje ongevoelige horken. Logisch ook. Als er een sabeltandtijger of vijandige stam voor je kamp stond, kon je maar beter boos worden en ze wegjagen, in plaats van de sociale jongen uithangen.

Vandaar dat mannen veel minder empathie hebben dan vrouwen. Dit gebeurt onder de invloed van hun dominante geslachtshormoon, genaamd testosteron. Het maakt dat mannen enorm competitief zijn, en er alles aan doen om de beste te zijn in alles.

En wanneer een man gespannen is, dan verdwijnt zijn empathie helemaal als sneeuw voor de zon. Of die stress nou ontstaat door een baas die zijn werk niet goed vindt, of een sabeltandtijger die zijn tanden in zijn been wil laten zinken. In beide gevallen gaat zijn empathie uit, en is hij puur bezig met het gevaar bedwingen en ervoor zorgen dat hij als winnaar uit de bus komt.

Maar als hij dan klaar is met zijn baas of de sabeltandtijger op afstand heeft gezet, giert de testosteron nog steeds door zijn lijf. Het gebrek aan empathie blijft hangen, ook al is het gevaar geweken. Mannen hebben dit zelf niet door, maar ze hebben er voortdurend last van.

Daarom komt hij voortdurend over als een botte hork. Maar in feite is dit het gevolg van alles wat er in zijn lijf gebeurt. En als jij hem dan een berichtje stuurt waarin je hem vertelt hoe leuk je hebt gegourmet met je familie leest hij dat, en denkt hij: fijn voor haar. En stopt hij zijn telefoon in zijn broekzak.

Hij begrijpt niet dat je een reactie verwacht.”

wat is er gebeurdElke man ziet zichzelf een beetje als een verkapte James Bond, of als Jack Bauer van 24. Zijn telefoon is zijn verbindingsstuk met het hoofdkwartier, de geheime inlichtingendienst van de overheid die hem nauwgezette instructies influistert via WhatsApp.

Hij scant elk berichtje wat hij binnenkrijgt op instructies en cruciale informatie voor het voltooien van zijn missie.

Sociale cues? Daar snapt hij geen fluit van. James Bond krijgt geen sociale berichtjes van MI6. Je man dus ook niet, denkt hij zelf.

Besef dat hij niet zo slim is hier in.

Hij heeft geen idee dat van hem verwacht wordt dat hij antwoord geeft. Dus doet hij het maar niet. Vervelend, maar wel logisch.

Ik probeer dit mijn mannelijke klanten aan hun verstand te peuteren. Met het geduld van een kleuterleidster die aan haar pupillen vertelt hoe een potlood werkt, leg ik ze uit dat vrouwen communiceren “voor de lol ” en dat ze het doen om “jou beter te leren kennen“. Op zo’n moment kijken ze me aan alsof ik ze heb verteld dat ze nooit meer Studio Sport mogen kijken: met een mix van ontreddering, ongeloof en een vleugje irritatie.

Stel je dus die gezichtsuitdrukking voor, elke keer dat die lompe boer van een man van je niet reageert op je zorgvuldig samengestelde appjes. Ik kan je verzekeren dat de voorstelling die je ervan maakt, behoorlijk overeenkomt met de realiteit.


Reden 3: Hij is op iets anders gefocust

hard werkenIk noemde je net het voorbeeld van de sabeltandtijger of de vijandige stam die voor de poort van zijn kamp staat.

Je man en zijn kameraden moesten zich voorbereiden om deze vijanden op onzachtzinnige wijze te laten merken dat ze niet welkom waren. Deden ze dat niet, dan werden zij opgegeten of boven een zacht vuurtje geroosterd. Dat niet alleen: de vrouwen en kinderen waar ook de sjaak.

Het was de rauwe realiteit waar je op de basisschool niets over hoort als er wordt gesproken over de prehistorie. En dat is maar goed ook, want het was niet echt gezellig. in het boek “The Better Angels Of Our Nature” legt Steven Pinker uit dat je in de oertijd een grote kans had om vroegtijdig om het leven te komen door het toedoen van een vijandige stam.

Geen wonder dat mannen een speciale superkracht hebben ontwikkeld, die ervoor zorgt dat hij, jij en de kinderen niet de sjaak zijn wanneer de naburige inboorlingen op het idee komen om jullie kamp binnen te vallen.

En deze superkracht heet Superfocus.

In zijn Superfocus-modus verdwijnt alles om hem heen. Althans, in zijn eigen hoofd.

Als er iets is wat hij belangrijk vindt, positief of negatief, raakt een man altijd een beetje gestresst. Het is het gevolg van zijn innerlijke druk om iets te bereiken. Onder de druk van die spanning in zijn lijf komen er allerlei neurotransmitters en hormonen vrij die ervoor zorgen dat hij in de Superfocus-modus komt.

In deze modus ontwikkelt hij een tunnelvisie voor het doel wat hij wil bereiken.

denken

Of dit nou een promotie op zijn werk is, een berg opdrachten verzetten, of een leuk verjaardagscadeautje voor jou vinden. Hij kan aan niets anders denken. En hij zal niet uit zijn tunnelvisie komen en kunnen ontspannen totdat de klus geklaard is.

 

Dit leidt ertoe dat:

 • Wanneer hij in een vies huis woont, hem het niet opvalt. Hij loopt van de keuken naar de woonkamer, zonder dat de smerigheid bij hem binnen komt. Hij is simpelweg te geconcentreerd daarvoor.
 • Dat hij alles om zich heen vergeet. Mijn neefje kon zo intens een boek lezen, dat je letterlijk vijf keer zijn naam kon roepen en dat hij dan nog steeds niet reageerde. Puur omdat hij zo in zijn boek zat.
 • Jij hem twintig appjes stuurt, maar het geluidje van zijn telefoon simpelweg niet geregistreerd wordt door zijn hoofd. In plaats daarvan gaat hij door waar hij mee bezig is – terwijl jij op zijn antwoord zit te wachten.

Dat betekent niet dat hij niet van je houdt.

Hij kan verliefd op je zijn, met een diepte en intensiteit die je alleen maar kent uit Hollywood-films. Hij kan zeggen dat hij alles voor je over heeft – en dat is ook zo. Maar als hij in die Superfocus-modus schiet, dan is hij alles vergeten. En richt hij zich alleen nog maar op dat wat recht voor hem is. Een taak of een opdracht die hij moet volbrengen, zoals James Bond en Jack Bauer hordes terroristen achter de tralies zetten.


Reden 4: Hij heeft een belangrijk probleem

jouw probleemDit is het verschil tussen mannen en vrouwen als het op problemen aankomt.

Als een vrouw een probleem heeft, wil ze dit met zoveel mogelijk mensen bespreken. Het doet haar allemaal erg veel, en door de emoties en alle drukte vindt ze het moeilijk om een beslissing te maken.

Door erover te praten raakt ze de meeste spanning kwijt. Ze kan even haar hart luchten, waardoor de druk van de ketel gaat. Vaak komt ze er dan achter dat het achteraf allemaal wel meevalt. En dat de beste oplossing bestaat uit even afwachten, en hier nodig wat aanpassen om te zorgen dat het blijft werken.

Daarnaast kan de steun van familie of vrienden ervoor zorgen dat je gekalmeerd wordt. Tijdens stress wordt de empathie van vrouwen juist hoger, waardoor ze meer openstaan voor steun van andere mensen. Dit is handig, omdat daardoor eventuele fijne, geruststellende opmerkingen goed landen. En een vrouw dus ondanks haar probleem kan ontspannen.

Voor mannen is dit totaal anders

groot verschilEen man ziet een probleem als een soort kanker, die hij zo snel mogelijk wil wegsnijden.

Problemen zijn zijn grootste vijand. En hij schiet automatisch in zijn Superfocus superkracht, zoals ik die in het vorige punt heb besproken.

Het gevolg is dat hij het liefst letterlijk in een afgesloten kamer zou zitten, alle mogelijke uitkomsten wil doordenken en dan vervolgens alles wil plannen wat hij kan doen om het probleem op te lossen.

En pas wanneer de oplossing die hij bedacht heeft helemaal compleet is, en hij weet wat hij moet doen, zal hij het prettig vinden om de kamer te verlaten en actie te ondernemen. Maar niet eerder. Als hij voor die tijd naar buiten komt, dan voelt dit voor hem veel te vroeg.

Het is één van de redenen waarom mannen zich compleet kunnen afzonderen. Ze doen dit om hun gedachten op een rijtje te zetten, zodat ze daarna de perfecte beslissing kunnen nemen. Jij en ik weten natuurlijk dat er niet zoiets bestaat als “de beste beslissing” – maar leg dat die gestreste man maar eens uit.

En zijn opvoeding helpt daar niet aan mee”

niet jouw foutAls een meisje van haar fiets valt, dan breekt de hel los. Zowel papa als mama, als andere toegesnelde volwassenen, ontfermen zich over de kleine meid alsof er net een raket is neergestort en marsmannetjes haar persoonlijk een tak tussen de spaken hebben gestoken.

Ze wordt getroost, over haar bol geaaid en krijgt een ijsje. Er wordt alles gedaan om haar leven comfortabeler te maken.

Bij een man gebeurt het tegenovergestelde.

Een klein jochie valt van zijn fiets. Hij mag tien seconden huilen – als hij geluk heeft. Daarna zegt de enige toegesnelde ouder – als die er überhaupt is – dat hij een flinke jongen moet zijn en moet stoppen met huilen. De boodschap: huilen is voor watjes, en in ieder geval niet toegestaan.

De volgende keer dat hij van zijn fietsje valt, zal hij snel wegrennen, zich ergens verstoppen en erover nadenken hoe hij de volgende keer gaat voorkomen dat hij niet van zijn fietsje kukelt. Want nu ziet hij het als een probleem, wat koste wat het kost voorkomen moet worden.

Als een man niet reageert op je berichten, kan de reden zijn dat hij met een probleem worstelt”

slechte manHet hoeft helemaal niet persoonlijk te zijn. Misschien is er een probleem op zijn werk, of in zijn persoonlijke leven. Bij elke crisis hebben de meeste mannen de neiging om zich een tijdje op te sluiten en na te denken over wat de beste manier is om eruit te komen.

In die tijd zijn ze voor niemand beschikbaar. Niet voor jou, maar ook niet voor hun vrienden of voor hun ouders. Tenzij die kunnen helpen bij het oplossen van het probleem.

Ik durf te gokken dat zelfs wanneer hun favoriete autocoureur voor de deur zou staan om hem aan te bieden dat hij een tijdje de race-wagen mag lenen, hij simpelweg niet open doet. En als hij dat wel doet, al snel bedankt voor de eer en terug gaat naar de oplossing van zijn probleem.

Trek het je dus niet te veel aan.

Geef hem een beetje ruimte. Je bent nu simpelweg te veel. Het ligt niet aan jou, maar aan zijn onhandigheid. Om jou te vertellen dat hij er alles aan wil doen om zijn probleem op te lossen, en te zorgen dat hij (en de mensen die hij wil beschermen) er ongeschonden uitkomen.


Reden 5: Hij heeft het druk

te drukJe denkt misschien: “Ah, hij heeft het druk. Dit is vergelijkbaar met wanneer een man een probleem heeft. Hij sluit zich op, en doet alsof zijn neus bloedt.”

Nee, dat is niet het geval.

Ik heb een hekel aan de uitdrukking, maar…..

Hier gaat het om information overload.

Mannen zijn er nou eenmaal niet op gebouwd om te multitasken. Maar de bittere realiteit is dat je dat tegenwoordig wel moet.

Even een lijstje van de sociale media accounts en andere vormen waarop ik digitale berichtjes krijg:

 • Skype.
 • SMS.
 • WhatsApp.
 • E-mail.
 • Facebook.
 • Instagram.
 • Snapchat.

En er zijn er nog veel meer…

timveningaZo veel, dat ik ze niet allemaal kan onthouden. En ik doe er zelf religieus moeite voor om de inhoud van mijn inbox zo klein mogelijk te houden.

Toch loopt deze voortdurend over van mensen die contact met mij zoeken. En ik ben niet de enige. Al mijn vrienden hebben niet alleen een zakelijke, maar ook een persoonlijke inbox. Waarbij enorme volumes binnenkomen.

Dat komt allemaal bovenop je dagelijks leven. Zowel je persoonlijke contacten als je werk. Dat zijn dus een hele hoop berichtjes. En als je dan een druk leven hebt, waarin er verschillende ballen omhoog gehouden moeten worden, dan kan het gebeuren dat je er per ongeluk eentje laat vallen.

Als ik bijvoorbeeld een berichtje krijg terwijl ik zit te werken, dan kijk ik er even snel overheen en vergeet het daarna weer. Vervolgens krijg ik een week later een boos berichtje van een vrouw, met de vraag waarom ik niet gereageerd heb. Pas als ze dat stuurt herinner ik me haar bericht weer.

In zo’n geval is het geen kwade opzet, maar simpelweg het gevolg van een leven waarin je zoveel prikkels krijgt dat het onderscheid vervaagt

Vriend wil tijd alleenJe wordt gedwongen om je op essentie te focussen, puur omdat je anders helemaal gek wordt. Hierdoor worden af en toe dingen eruit gefilterd die heel leuk zouden zijn, als ik ze maar goed binnen had laten komen.

En ik ben niet de enige met die ervaring.

Mannen vertellen mij regelmatig hoe gek ze worden van al de dingen die binnenkomen via alle verschillende “apps” vandaag de dag. Zeker mannen die een druk leven hebben, aan het sporten zijn of bezig zijn met geld verdienen. Het lijkt alsof de mate waarin je op social media zit omgekeerd verband houdt met wat je in het dagelijks leven doet. Het gevolg is dat iemand die hard werkt, ook vaak zal moeten multitasken – en daardoor dingen over het hoofd ziet.

Wees niet bang om het water nog een keertje te proberen.

Doe dit wel op een sociaal vaardige manier, zodat je niet wanhopig overkomt. Het is één van de tips die ik geef in dit artikel over WhatsApp.


Reden 6: Hij is niet in de gelegenheid om met je af te spreken

je hebt gelijkKijk:

Mannen appen niet voor de gezelligheid.

Ik legde je al uit dat ik de meeste mannen moet vertellen dat vrouwen appen om “sociaal te doen” en om hem “beter te leren kennen“. Dit is als apen uitleggen dat je ook bestek kan gebruiken om te eten, in plaats van je voer met handenvol naar binnen te schuiven. Ik heb letterlijk een paar klanten meegemaakt die hierdoor zo verbaast waren dat ze er een beetje boos van werden.

Mannen appen puur omdat ze informatie willen uitwisselen. Kijk maar eens hoe een gesprek tussen twee mannen eruit ziet. Het is gericht op een aantal punten:

 • Het doorgeven van voetbaluitslagen.
 • Het maken van een nieuwe afspraak.
 • Het uitwisselen van cruciale informatie.

Het is heel zakelijk en vaak een beetje koud, zelfs tussen vrienden. Dat komt omdat we het belangrijk vinden om iedereen face to face te zien. Dat is de manier waarop we socializen. Via app kunnen we dat nou eenmaal niet zo goed.

Ik ben hier zelf ook ontzettend slecht in

Ik zal een vrouw niet zo snel appen, tenzij ik met haar af wil spreken. “Anders is er toch geen reden om haar een berichtje te sturen? ” doet mijn innerlijke holbewoner.

Ik ben hier nog wel eens een beetje mee in de problemen gekomen bij een vriendin…

Ik ben veel op reis, en het kan soms zijn dat ze via iemand anders erachter komt dat ik aan de andere kant van de wereld ben. Dan krijg ik vervolgens een agressief berichtje met “wat ik in Brazilië aan het doen ben.”

De boosheid ontstaat dan omdat het op haar koud overkomt, ze niet weet wanneer ik terug kom en ze liever het van mij zelf had willen horen. Ze denkt dat ik haar niet mis, of haar niet leuk vindt. Het tegendeel is waar, want ook al doen wij mannen of we van steen zijn….

Tuurlijk missen wij je als we op vakantie gaan. Het komt alleen niet in onze botte hoofden op om het je te laten weten.

Hier komt bij dat hij niet graag zijn emoties zwart-op-wit terug ziet.

Herinner je het huilende knaapje dat van zijn fiets was gevallen? Na een paar keer van zijn mama te horen hebben gekregen dat hij een stoere jongen moet zijn, vindt hij het wel prima met het tonen van zijn emoties.

En dan komt hij op de middelbare school.

Geloof me, als jongen op de middelbare school heb je het zwaar. Als je een meisje van je eigen leeftijd wilt, heb je pech – want die gaan vrijwel altijd voor de oudere jongens. Dat is heel logisch: want meisjes willen een jongen die een beetje stoer en sterk is, en emotioneel stabiel. Puberjongens zijn behoorlijk kinderachtig, en hebben soms nog emotionele uitbarstingen.

Als jij dit vervolgens ziet als jongen, en jezelf vergelijkt met de oudere jongens, kan je tot de conclusie komen dat het een goed idee is om ietwat voor te lopen op je natuurlijke ontwikkeling.

Dus slik jij je emoties in.

De manier om een meisje te krijgen op de middelbare school, is doen alsof je geen emoties hebt

niet uiten van emotiesDoen alsof je ouder bent dan dat jij je in werkelijkheid voelt. Het gevolg is dat jongens aanleren op het moment dat ze met vrouwen omgaan, dat het beter is om je net even sterker voor te doen dan je bent.

Als ze dan vervolgens een emotioneel berichtje naar je typen, en dat kan iets heel kleins zijn als “ik mis je”, kunnen ze het niet over hun hart verkrijgen om dat te verzenden. Ze herinneren zich hoe dat uitpakte toen ze 15 à 16 waren, en drukken snel op de verwijder knop. In plaats daarvan sturen ze niets.

En dit patroon herhaalt zich net zo lang totdat het een gewoonte is geworden. En hij simpelweg niets stuurt, ook al gaat hij een week of twee surfen in Brazilië.

Dus als je niets hoort van een man. Ook al vindt hij je leuk.

Vraag jezelf dan eerst af of hij misschien niet in de gelegenheid is om af te spreken. Dit kan zijn omdat hij examens heeft, druk is op zijn werk, niet fysiek bij je in de buurt is, of een andere reden die enig samenzijn blokkeert.

Als je denkt dat dit het geval is, geef hem dan even de tijd. Hij zal vanzelf contact met je leggen zodra hij weer in de buurt is. En onthoudt dat hij je zo lief vindt als dat hij de laatste keer heeft laten merken toen jullie samen waren.

Berichten sturen is daar namelijk geen betrouwbare graadmeter voor. Maar was hij attent en een echte man toen je hem voor het laatst zag? Dan is hij dat nu nog steeds – alleen ietsje meer onbereikbaar.


Reden 7: Hij is een foute man of een player

foute manJe hebt een groep mannen die je wil mijden als muggen tijdens de zomer. Als een mierennest tijdens een picknick. Als regen bij zonneschijn.

En dat zijn foute mannen.

Je hebt vele gradaties van fout. Elke man maakt een fase in zijn leven door waarin hij zoveel mogelijk vrouwen wil versieren, en wil doen waar hij zin in heeft. Op dat moment kan hij aardig wat harten breken. Ook al bedoelt hij dat niet zo: het is simpelweg omdat hij “zijn pik achterna loopt.

Bij de ene man duurt die fase langer dan de andere. Maar sommige mannen groeien hier nooit uit. Zij blijven dit hun hele leven lang doen, en houden hierin veel vrouwen voor de gek. In het ergste geval gaan ze regelmatig vreemd, of houden ze er meerdere vrouwen op na die niets van elkaar weten.

En dat is niet alles….

Er is ook een groep mannen die mentaal niet helemaal in orde zijn

foutDit is gelukkig minder dan 1% van de mannen, dus de kans dat je er zo één hebt is nogal klein. Zij hebben letterlijk weinig gevoel in hun donder, en voelen geen spijt of empathie als ze iemand aan het lijntje houden of compleet voor de gek houden.

Als een man niet op je berichten reageert, kan het zijn dat hij zo’n foute man is. Iemand die helemaal niet zo emotioneel betrokken bij je is als je dacht. Het kan zijn dat dit van het ene op het ander moment verandert. Want een foute man is goed in je voor de gek houden.

Maar zodra hij je “heeft” en hij de kans klein acht dat je bij hem weggaat, dan komt zijn ware aard naar boven. Hij zal je dan ineens laten zien dat het hem helemaal niet zoveel uitmaakt. En dan zit jij met de gebakken peren.

Er zijn redenen waarom foute mannen aantrekkelijk zijn. Dus als je erachter wilt komen waarom je telkens voor ze valt, kijk dan hier.

En dan nu naar de groep mannen die zich beseffen dat foute mannen aantrekkelijk zijn, en hun gedrag nadoen omdat ze denken dat jij dit leuk vindt…. Het is een beetje een gekke groep. En weet je wat ze doen?


Reden 8: Hij speelt hard to get

hard to getElke man heeft een “standaard repertoire” als hij met een vrouw aan het flirten is.

Dit komt omdat socializen bijna geen enkele man in het bloed zit. Daarom gebruikt hij dezelfde grappen, dezelfde opmerkingen en dezelfde berichten bij elke vrouw waarmee hij flirt.

Maar op het moment dat hij voor een langere tijd met iemand omgaat, en die persoon echt leuk begint te vinden, dan raakt het standaard repertoire “op“.

En dan weet hij ineens niet meer wat hij moet doen.

In zo’n geval stuurt hij maar niets.

Niet in de laatste plaats omdat hij denkt dat hij hierdoor interessanter wordt

interessantJe kan deze mannen niet onderscheiden van de mannen die het echt druk hebben, of die echt een leven hebben. Althans, niet via app.

Maar als je weet dat de man waarmee je date de hele dag niets anders doet dan playstationen en chips eten, dan weet je nu vrijwel zeker dat je niets van hem hoorde omdat hij het zo druk had.

Hij wil niet wanhopig overkomen.

In dit geval is dat goed nieuws. Hij vindt je erg leuk, en hij wil niet te hard laten merken hoe verliefd hij is. Hij heeft in een boekje gelezen dat jij anders op hem afknapt, en dat wil hij voorkomen.

In zo’n geval kan je hem het beste een beetje geruststellen als je hem weer ziet. Zeg bijvoorbeeld: “Oh, ik vind het zo fijn om van je te horen.” Of beloon hem, als hij geheel tegen de traditie in je verrast met een onverwachts appje. Misschien kan jij hem terug verrassen.


Reden 9: Hij weet niet wat hij moet zeggen

vervelendWeet je wat er gebeurt als een man niet helemaal weet hoe hij moet reageren op je berichtje?

Hij zegt maar helemaal niets.

Hij is al niet zo’n slimme man als het aankomt op socializen. En als het dan te ingewikkeld voor hem wordt, dan haakt hij af.

Informatie uitwisselen, dat wil nog wel lukken. Maar emoties uitwisselen via app is als een aap vragen of hij de Cito-toets wil maken. Hij kan best een potlood vasthouden en hier en daar een paar kruisjes zetten, maar naderhand kijk je naar het resultaat en vraag jij je af of hij de vragen überhaupt wel heeft begrepen.

Ik legde je net al uit wat de oorzaken zijn dat mannen niet goed over hun emoties kunnen praten. Ter illustratie heb ik de wetenschappelijke literatuur opgedoken, en heb ik de harde cijfers erbij gepakt waar we bij Mannengeheim om bekend staan.

Kijk maar eens hier:

kijk

Zie je hoe vrouwen relatief 2,5 keer zoveel over emotionele zaken communiceren (23,9 tegen 66,7 procent)?

… En je bent niet vergeten dat vrouwen ook nog 3 keer zoveel communiceren?

Dan snap je ook dat vrouwen 7,5 keer meer oefening krijgen dan een man in het onder woorden brengen van hun gevoelens. Als je dat weet, dan is het ook niet gek dat mannen er veel slechter in zijn. Hierdoor kunnen ze vaak ongevoelig of zelfs ongeïnteresseerd overkomen.

In het geval dat hij niet appt, is de kans groot dat hij er nul vertrouwen in heeft dat hij je een antwoord kan geven dat volstaat. Vaak gaat dit niet eens bewust. Het is meer dat hij je berichtje leest, er nog eens naar kijkt, en reageert met “meh“. Om vervolgens zijn telefoon in zijn zak te stoppen en iets anders te gaan doen.

Maar dat niet alleen.

In haar boek Alone Together legt Sherry Turkle uit wat de nadelen zijn van communiceren via tekstberichten. Als voornaamste nadeel geeft ze aan dat je niet weet hoe iets bedoeld is.

Let maar eens op de verschillende intonatie van de volgende zinnen:

En deze:

Dit verschil valt via tekst compleet weg.”

wat betekent hetDus als hij je dit via app zou sturen, heb je geen idee welke van de twee hij bedoelt. En zal je in je hoofd een gokje maken. En daar weer een reactie op sturen.

Hierdoor is de kans groot dat hij je onbedoeld verder overstuur maakt. Dat weten mannen. Ze hebben allemaal wel eens een situatie meegemaakt waarin hun vriendin onbedoeld over de rooie ging, vanwege een appje wat hij helemaal niet bot bedoeld had.

In zo’n geval houdt hij liever zijn gedachten voor zich, totdat jullie elkaar zien en er dan over kunnen praten.

Hij is bang om iets verkeerds te zeggen.

Je denkt misschien dat mannen allemaal denken dat ze koningen van het appen zijn.

Maar daar vergis jij je in. Wij zijn ons danig bewust van onze onkunde.

We laten dit natuurlijk niet zo snel merken. We doen liever of we onsterfelijk zijn. Maar als je met mannen onder elkaar praat, komt vaak het onbegrip naar boven.

Zeker als jullie nog niet zo lang daten, of hij erg onzeker is, is hij bang om het te verprutsen. Dus let hij enorm op zijn woorden, in de hoop dat niet opvalt hoe onzeker hij eigenlijk is. Dit kan elke man overkomen, hoe stoer en ervaren ook. Als hij een beetje verliefd op je wordt, voelt hij zich net als een olifant in een porseleinkast. En zal hij er alles aan doen om te vermijden dat hij iets stoms zegt.

Ook als dat betekent dat hij helemaal geen berichtje stuurt.


Reden 10: Hij is niet jaloers

flirten-verliefd-worden-mannen-jaloersStel, je bent een tijdje met een man aan het daten. En jij wil dat hij nou zo onderhand wel eens verliefd op je wordt.

Toch wil dit project niet echt vlotten. Je merkt dat hij een stuk minder geïnteresseerd in je is dan je zou willen.

Heb je hem al jaloers gemaakt? 

Alle mannen hebben een klein zetje nodig, voordat ze over een relatie zullen beginnen. De reden hiervoor is heel simpel. Mensen zijn snel bang om iets kwijt te raken. Maar valt die angst weg, dan zijn ze meestal niet gemotiveerd om moeite te doen voor iets wat ze willen hebben.

Zie het maar zo. Als hij met je datet, en jullie hebben het naar je zin. En hij heeft het gevoel dat jij al zijn vriendin bent. Waarom zou hij er dan in vredesnaam over beginnen?

Ik zal je zeggen wat hij als een goede reden ziet.

Wanneer je met andere mannen datet.

Als hij weet dat jij meerdere mannen ziet – bijvoorbeeld doordat je subtiele sporen achterlaat op je Facebook – dan zal hij extra gemotiveerd raken om meer moeite voor je te doen. Mannen reageren als bloedhonden op concurrentie. Zelfs de meest lieve jongens veranderen in aspirant casanova’s als ze denken dat er kapers op de kust zijn.

Als je goede tips wilt om een man jaloers te maken zonder hem af te schrikken, dan is dit artikel een aanrader.


Reden 11: Hij heeft geen idee dat het belangrijk is voor je

wat bedoel jeIn tegenstelling tot wat sommige vrouwen denken: mannen kunnen geen gedachten lezen.

Hoe hard we het ook proberen, en hoe graag we het zouden willen. Wij kunnen het niet ruiken als je zin hebt in seks. We weten niet dat jij wilt dat we je voeten masseren, terwijl Racoon op de achtergrond kweelt over een verloren liefde. En we weten niet wanneer je een momentje voor jezelf nodig hebt.

En als je ons honderd appjes stuurt, zullen wij niet doorhebben dat je het fijn vindt als we een berichtje terug sturen.

Zijn mannen dan echt zo dom, Tim? 

Ja, we zijn echt zo dom.

Ik heb duizenden mannen gecoacht, en nog steeds kan ik glimlachen over onze onhandigheid en naïviteit. Ik was zelf niet veel beter, toen ik nog geen datingcoach was. Ik heb ook moeten leren hoe de vork in de steel zat. Maar na jaren ervaring begrijp ik inmiddels hoe het zit.

Mannen zijn enorm slecht in het herkennen van vrouwelijke signalen. Je zult hem in Jip-en-Janneketaal moeten uitleggen wat je van hem wilt. Dus als jij het fijn vindt als hij even laat horen hoe zijn dag was nadat jij dat ook hebt gedaan, vertel hem dit dan even de volgende keer als jullie elkaar zien.

En de volgende keer dat hij het doet, beloon je hem. Zodat je zeker weet dat de kans groter is dat hij er weer mee komt.


Wat te doen als hij niet terug appt

De oplossing voor elke oorzaak heb ik hierboven bij de tips geschreven. Maar in het algemeen wil ik je een paar dingen meegeven:

1: Tel tot 48…

Hoe te appen met mannen 48 uur regelEen grote fout die veel vrouwen maken wanneer een man niet snel genoeg iets terugstuurt, is dat ze het gedrag meteen benoemen en iets terug sturen als: “Ok dan als je niet gaat reageren, dan hoeft het van mij ook niet hoor”.

Als je zoiets stuurt, reageer je daarmee veel te hard op een vrij onschuldige reden. Bij die man komt het aan als dat je uit je slof schiet om niks.

En zoals je hebt gezien, zijn lang niet alle redenen ook zo erg. Hoe kan je het hem kwalijk nemen als hij even druk is?

De Mannengeheim regel is om ten minste 48 uur te wachten voordat je iets terug stuurt

Geef hem 2-3 dagen de tijd om wat terug te sturen. In 80% van de gevallen krijg je dan wat terug. De uitzondering op de regel is hier als hij niks van zich laat horen vlak voor de date. Stuur hem dan een berichtje als “Ik heb net mijn outfit voor morgenavond uitgezocht..”.

2: Stel geen vraag

Als een man nu nog steeds niet heeft gereageerd, betekent het dat hij weinig heeft geïnvesteerd in het gesprek. Dus je wil hem niet nóg een keer om investering vragen – en dat is wat een vraag is.

Dus stuur geen moeilijke vragen als:

 • Waarom reageer je niet?
 • Wat is het avontuurlijkste dat je ooit hebt gedaan?
 • Als je moest kiezen tussen een onbewoond eiland of een privé jet, wat zou je dan kiezen?

Voor die laatste twee vragen is er een andere tijd en plaats.

In plaats daarvan wil je hem iets sturen, wat makkelijker is om te beantwoorden.

Dus een leuk berichtje waar hij om moet lachen bijvoorbeeld.

3: Stuur een leuk berichtje

Misschien een foto van iets leuks wat je aan het doen bent. Of een “ik liep langs… en ik moest even aan je denken”.

“Leef je nog?;)” en “Moet ik je al als vermist opgeven? ;)” werken ook goed om de situatie te benoemen.

4: Stel voor om wat af te spreken

Natuurlijk heb je nog steeds wel die twijfel of hij je leuk vindt of niet, en of het niet betekent dat hij is afgeknapt. Dat kan je heel simpel testen door voor te stellen om wat te gaan doen samen.

Stuur hem bijvoorbeeld:

 • Hey, zondag ga ik in de middag naar het strand, zin om mee te gaan? Wijn included;)
 • Ik zie net dat Spiderman 19 (of wat voor film dan ook leuk is) draait in de bios…

Als hij ingaat op je voorstel, weet je dat het gewoon nog aan is. Hij was maar tijdelijk vermist;)

5: App hem evenveel als hij jou appt

Vanaf nu af aan, wil je hem evenveel gaan appen, als dat hij jou appt. Als hij weinig investeert, dan investeer jij weinig.

Als hij meer investeert, dan investeer jij meer.

Zo voorkom je dat je 1) te wanhopig overkomt op een man en 2) dat je zelf te veel tijd en energie in iemand stopt, die er niet op zit te wachten.

6: Nog steeds geen reactie?

Als je op het berichtje na 2 a 3 dagen geen reactie hebt gehad – of je hebt die overgeslagen, dan kan je iets sturen als “Ben je altijd zo’n prater?” of “Hey, ik heb al een paar dagen niks van je gehoord, gaat alles wel goed met je?”, maar dat hoeft absoluut niet.

Dit is altijd het punt waar ik je aanraad om hem even los te laten, omdat het nu blijkbaar niet het moment voor hem is. Wat de reden dan ook.

Daarnaast:

Wil je wel contact hebben met iemand die dat klaarblijkelijk niet met jou wilt?

Optioneel: 2 maanden later

Als je wil, kan je na 2 maanden nog eens een berichtje sturen. Misschien reageerde hij ervoor niet omdat hij het druk had op werk, er iets met zijn familie aan de hand was, hij net gedumpt was of een ander legitieme reden, en lukte het gewoon niet om zich te zetten tot daten.

Je hoeft er niet achter te komen wat de reden is. Laat dat gewoon gaan.

Maar als je hem leuk vond, kan je na twee maanden sturen:

“Zullen we nog een keer een drankje doen?”

Wie weet contacteer je hem dan wel op het juiste moment.

7: Verwijder zijn nummer

Contact verwijderenAls je na dit alles nog steeds niks van hem hebt gehoord, dan is het echt beter om zijn nummer te verwijderen.

Door zijn nummer te verwijderen, voorkom je dat je wanhopig berichtjes kan blijven sturen naar iemand die er niet op zit te wachten.

Het is ook beter voor je mentale gezondheid. Je wil niet met een onbereikbare liefde bezig zijn. Maar je wil juist voor jezelf accepteren dat het voorbij is. Zo kan je ook jezelf er mentaal klaar voor maken om meer iemand nieuws te ontmoeten.

En wat nou als hij toch wat van zich wil laten horen?

Hij heeft jouw nummer nog. Dus als hij je wil bereiken, kan hij je altijd een berichtje sturen.

Conclusie

Ik wens je veel succes met het toepassen van de tips.

En over tips gesproken…

Stel, je vindt een man leuk.

Maar je komt er maar niet achter waarom hij niet verliefd op je wordt.

Dan is daar een heel simpel antwoord op.

Je kent het mannengeheim niet.

Dit is een geheim dat alle mannen met zich meedragen. Ze zullen het je nooit vertellen. Omdat het de sleutel naar hun hart is.

Ken je dit geheim, dan weet je hoe je letterlijk elke man die je wilt hebben zo verliefd op je kan maken, dat hij zich zonder gedoe aan je geeft.

Dat beloof ik je.

Omdat ik menig vriendin tranen met tuiten heb zien huilen omdat haar hart gebroken werd, wil ik jou alle macht in handen geven. Alle macht die jij nodig hebt om de man van je dromen bij de kladden van zijn hart te grijpen. En hem zo verliefd te maken dat hij dit weekend nog met een gitaar onder je raam staat. Ook al kan hij totaal niet zingen.

Wil jij het geheim horen om hem gek op je te maken?

Vul dan hieronder je e-mailadres in.

Dan stuur ik het sneller naar je toe dan een raketlancering.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

7 Reacties

 • William schreef:

  Lieve vrouwen van Nederland.
  Mannen(echte) houden in het algemeen niet van berichtjes sturen. Liever gewoon bellen of persoonlijk vertellen. Dan kun je ook meer emoties kwijt dan in een Appje.Teveel willen appen met je vriendje lijdt tot ergernissen. Bewaar je verhalen voor hem.
  Meer praten. Minder appen.

 • BolleGerrit schreef:

  Beter nog; hou je verhalen gewoon voor je of deel ze met mensen die er wél op zitten te wachten. Je vriendinnen bijvoorbeeld. Of je moeder. Het probleem is dat vrouwen over het algemeen qua niveau toch wat anders in elkaar steken.
  Het gemiddelde gesprek gaat over 1) andere vrouwen 2) wat ze op hun werk allemaal wel niet hebben beleefd (gaap) 3) hoe fantastisch dat nieuwe programma op tv is waarin iedereen naakt moet daten 4) roddels over andere mensen, vaak andere vrouwen. Kijk, dit soort informatie is dermate oninteressant dat menig man niet eens weet wat hij ervan moet vinden, laat staan over moet zeggen. Daar komt bij, bovenstaand kolossaal verhaal geeft al weer met hoeveel (oppervlakkige) zaken vrouwen over het algemeen bezig zijn. De handleiding voor een man bedraagt 1 A4-tje, die voor een vrouw klaarblijkelijk 10. Wat ik door de jaren heen geleerd heb is dat communicatie en gedachten bij menig vrouw (uitzonderingen daargelaten, god zij dank) 90% gebakken lucht is en 10% inhoud. Iets waar mannen allergisch voor zijn. Het interesseert ons niets dat je collega vandaag met pumps op werk kwam terwijl het casual friday was. Begint het een beetje te dagen? Mooi.

 • jennifer schreef:

  Ik las ook ergens op deze site dat als mannen vragen hoe het op je werk gaat dat ze dan sex willen. Dat kan ik me als vrouw helemaal niet voorstellen. Als er al iets waardoor ik niet aan sex denk is het het werk wel. waarom dit specifieke zinnetje dan?en geldt dit dan ook als een ex dit dan aan je vraagt?

 • Bijzonder hoor! Dat vrouwen dus zoveel met beter ontwikkeld zijn dan mannen een dat wij vrouwen onze verwachtingen dan maar weer moeten bijstellen.
  Dat meneer de Appjes uit de pornogroep wèl beantwoordt maar de hele dag niet aan mij denkt zie ik dan ook (blijkbaar terecht) als desinteresse naar mij. Hij kan het wel maar heeft de juiste trigger nodig. Tuurlijk…

 • Weer het zoveelste appje ,,als je geen interesse hebt dan mag je dat gewoon zeggen. Ik raak er soms behoorlijk gefrustreerd van, its the story of my life. Ik ben een hardwerkende homoseksuele man en dacht vannacht eens te googlen waarom ik het zo moeilijk vind om mijn sociale contacten online te onderhouden, kom ik hier op uit. Dacht eerst nog dat het een verkooppraatjes was om wanhopige vrouwen een dating cursus te slijten maar gaandeweg het lezen voelde ik zoveel bevestiging en herkenning dat het soms leek alsof dit voor mij geschreven was. Ja het klopt en het is zo.

 • Sophie schreef:

  Maar waarom stuurt een man je een berichtje, waar je dan op antwoord om vervolgens wel diverse keren online te zijn maar niet je berichtje te lezen? Playing hard to get ofzo?

  • Sander Verkade schreef:

   Dat is inderdaad de meest waarschijnlijke reden dat hij er niet op reageert.

   Andere redenen:
   – Hij heeft het bericht wel gelezen (via een notificatie of preview) en reageert er niet op omdat hij niet weet hoe mij moet reageren
   – Hij heeft het gewoon heel druk

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend