Vreemdgaan of niet? 7 Tips om het voorkomen & stoppen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 9 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 17 oktober 2021

In dit artikel:

 • Antwoord op een ietwat gekke lezersvraag: “vreemdgaan of niet?
 • Mijn ongezouten mening over vreemdgaan, bereidt je voor op harde taal.
 • Waarom denken aan vreemdgaan niets is om je voor te schamen.
 • Hoeveel mensen in Nederland vreemdgaan (schokkend).
 • Waarom iedereen die zegt “per ongeluk” vreemd te gaan, het verdient om een mosterdvlek op zijn favoriete shirt te krijgen.
 • Mijn 3 stappenplan om vreemdgaan te voorkomen, doe dit en vreemdgaan is verleden tijd.

Vreemdgaan of niet?

vraagUit de mailbox:

“Hoi Tim, ik benieuwd naar onder welke voorwaarden het is toegestaan om vreemd te gaan. Ik hoor graag van je. Groetjes M.

Naast het feit dat dit een van de kortste mailtjes is die een vrouw naar met heeft gestuurd. Vraag ik me af of ze gewoon “benieuwd” is, of dat ze een excuusje zoekt om vreemd te kunnen gaan.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand gewoon benieuwd is naar deze informatie.

Dat is waarom ik er in dit artikel vanuit ga dat de schrijfster van dit mailtje in een situatie zit waarin ze aan vreemdgaan denkt. Dan wordt het voor mij gelijk een stuk makkelijker om de gehele situatie te begrijpen (waarom vertel ik verderop) en kan ik tegelijkertijd meerdere vrouwen helpen…

… Want geloof het of niet. Er zijn een hoop vrouwen die zich in zo’n zelfde soort situatie bevinden. Het is alleen zo dat het nou bepaald sociaal geaccepteerd is om erover te praten. Daarom zwijgen we.

Maar geen paniek. Ik ben hier om je te helpen. In dit artikel deel ik 7 tips om vreemdgaan te voorkomen.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Mijn antwoord op de lezersvraag

niet vreemdgaanOm deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, wijd ik er een hele tip aan toe. Er is namelijk een belangrijk punt dat ik zo goed mogelijk wil maken. Dus even terugkomend op de vraag:

Onder welke voorwaarden is het toegestaan om vreemd te gaan?

Hier mijn antwoord:

Beste M,”

“Vandaag stond ik redelijk op tijd op. Niet omdat mijn wekker ging, maar puur en alleen omdat er hoge nood was. Heb je dat ook weleens: dat je voor het slapen gaan teveel (water) hebt gedronken en daardoor ’s morgens een uur eerder wakker wordt? Nou zoals ik dat al zei, dit overkwam mij vandaag. Het ding met mij is dat wanneer ik eenmaal wakker ben, ik nog maar moeilijk in slaap kan vallen. Zo nu dus ook. Dat deed mij besluiten om een koffie te zetten, en aan mijn dag te beginnen.

De reden dat ik je dit allemaal vertel is omdat ik wil je dat je één ding heel goed begrijpt.

Namelijk:

Nee, er is nooit een goede reden om vreemd te gaan

nooitHet bovenstaande verhaald (waargebeurd) is even relevant als de vraag die je me stelde. Beide zijn onzin. Sorry voor de grove toon. Maar ik ben niet zo van dat “er bestaan geen domme vragen“. Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat je vraag dom is, maar eerder niet zo goed geformuleerd.

Iedereen bij volle honderd procent weet dat het een slecht idee is.

Dat neemt niet weg dat ongeveer de helft van de Nederlanders vreemdgaat. Jup, ik weet het, schokkend. Waar het op neer komt is dat er bepaalde situaties zijn waarin vreemdgaan aanlokkelijk is. Maar hoe verleidelijk het ook is, het is nooit een goed idee.

Om eerlijk te zijn ben ik wel heel erg blij met je vraag.

Er is moed voor nodig om zo’n vraag te stellen, al is het veilig vanachter je computer vandaan. Deze vraag geeft mij namelijk de kans om duizenden vrouwen te helpen die in zo’n soort situatie zitten. Dank daarvoor.

Goed. Dan gaan we nu echt in op de tips om vreemdgaan te stoppen en te voorkomen.


2. De gouden regel

gouden regelDoe niet wat bij iemands anders, wat je ook niet zou willen dat die ander bij jou doet.

De kans is groot dat je hier totaal niet op zit te wachten. Ik bedoel maar, deze leefregel is er bij ons allemaal met de paplepel ingegoten. Maar hoewel we dit allemaal weten, word deze regel in de praktijk nog weleens vergeten.

Dat is waarom het de hoogste tijd is om deze regel onder het stof vandaan te halen, en weer fris in het geheugen te prenten.

De gouden regel is in deze situatie namelijk heel erg toepasselijk. Stel je maar eens voor. Als jij in een relatie zit met jouw droomman. Dan plots vanuit het niets hoor je dat hij is vreemdgegaan. Hoe zou jij je dan voelen?

Waarschijnlijk niet zo goed.

Met “niet zo goed” bedoel ik ronduit kut (there, I said it).

auwDat is nog niet het enige. De kans is aanwezig dat je de rest van je leven een traumatische ervaring aan overhoudt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je nooit meer een man vertrouwd. Dubbel kut.

(… ok, de laatste keer dat ik dat woord gebruik, beloofd, hand op mijn hart)

Ervan uitgaande dat je om je vriend geeft (waarom zijn jullie anders samen?). Lijkt dit me nou niet bepaald iets wat je op je geweten wil hebben, ofwel? Wat nou als hij de rest van zijn leven geen vrouw meer vertrouwt? En daardoor de rest van zijn alleen (en ongelukkig) is?

Dat allemaal omdat jij bent vreemdgegaan.

Ik weet niet hoe het jou zit, maar ik zou daar niet mee kunnen leven. Het is simpelweg iets wat je niemand gunt. Zelfs niet je grootste vijand, wie dat dan ook is.

Het ding is dat je vreemdgaan kunt vermijden. Het is niet zo dat je op de een of andere dag uitglijdt over een bananenschil, je kleding blijft haken haken achter de vleugel van een vlieg, die je de kleren van het lijft scheurt, en vervolgens naakt bij je geheime minnaar in bed beland.

En ik begrijp best dat vreemdgaan in bepaalde situaties heel erg aanlokkelijk is. Maar er zijn genoeg manieren om vreemd gaan te voorkomen. Ongeacht je je situatie. Wat deze manieren zijn leer je verderop. Maar eerst…


3. In je fantasie zijn dingen vaak 15 duizend keer mooier

fantasie vs realiteitZoals ik al zei, ik snap best dat er bepaalde situaties zijn waarin je denkt aan vreemdgaan. En zoals ik ook al zei, zijn er genoeg mensen die dat dan ook maar gewoon doen. Maar dat vind ik zwak.

Kijk. Wat je moet weten is dat iedereen (zowel mannen als vrouwen) in een relatie weleens een leuk persoon tegen het lijf loopt. Dit bedoel ik spreekwoordelijk. En dus niet in de zin van, elkaar naakt tegen het lijf lopen;).

Goed, ik dwaal af…

Iedereen ontmoet dus weleens een interessant persoon. Afhankelijk van de situatie – en nog een heleboel ander dingen – zijn er in zo’n geval meerdere mogelijkheden.

Zo kun je denken: “leuke verschijning.

Wat je ook kunt denken is: “goh, wat een leuk persoon, die zou ik graag wat beter leren kennen.

En… je voelt het al aankomen… wat ook kan zijn is dat je denkt: “ik weet niet precies wat het is, maar ik wil seks met die persoon.

Waarom je in sommige gevallen (bijna automatisch) denkt aan vreemdgaan

denkenKijk. Als je partner je in der loop der jaren steeds minder aandacht is gaan geven. Dan ineens komt er een charmante man in je leven. En deze beste man schenkt jou deze aandacht wel. Tja, dan moet je wel gek zijn om niet van deze aandacht te genieten (waar trouwens niet mis mee is).

Simpelweg omdat je het verdient om gelukkig te zijn.

Geniet van zijn aandacht is oké, maar vreemdgaan is dat niet.

Ten eerste is het niet eerlijk tegenover je vriend is (tip 2). Ten tweede is de kans groot dat je door een roze bril, naar de man met wie je een naakt kussen gevecht wil houden, kijkt.

Dat eerste weet je nou wel, maar dat tweede is misschien nog wat onduidelijk.

Waar het op neer komt…

Het is spannend om aan dat naakte kussengevecht te denken

Waar denken mannen aan tijdens seksHet is een gedachte die bepaalde emoties bij jou triggert. Je weet dat het eigenlijk heel slecht is. Maar tegelijkertijd voel je een sensationeel gevoel door je lijf galopperen. Des te meer je hieraan denkt, des te groter dat sensationele gevoel wordt.

Zeker als deze spanning – waar je zo naar verlangt – ver te zoeken is in je huidige relatie.

Op zo’n moment is het heel erg fijn om hierover te fantaseren. Alleen de gedachte doet je hart al sneller kloppen. Voor je het weet spelen jullie naakt tikkertje in een dagdroom, en vraag je jezelf af hoe deze beste man in bed zal zijn.

STOP hiermee.

Nu, onmiddellijk.

Deze fantasie is negen van de tien keer, vijftienduizend keer mooier dan dat de waarheid is.


4. Mijn 3 stappenplan om vreemdgaan te voorkomen

kogelvrijOk. Het lijkt me nu wel duidelijk dat vreemdgaan niet “the way to go” is. En dat er bepaalde situaties zijn waarin vreemdgaan wel aanlokkelijk is, maar desondanks niet verstandig gezien de bovenstaande redenen

Dan is het nu tijd voor een aantal simpele manieren om vreemdgaan te voorkomen.

Want écht, die zijn er.

Dus hier. Mijn kogelvrije stappenplan om vreemdgaan met Mr. Charming te voorkomen:

 1. Houd zijn hand niet vast. Ook niet als je bang bent voor een spinnetje.
 2. Zoen hem niet. Niet op zijn wang. Niet op zijn mond. En nee, speel geen tikkertje met zijn tong.
 3. Vermijd een romantisch diner waar jullie elkaar beide in de ogen kijken, en aan het eind van de avond bij elkaar in bed belanden.

Jup, zo simpel kan het zijn.

Vergeef me voor mijn sarcastische ondertoon. Maar seks is een keuze (duh). Dus KOM OP. Iedereen die bij me aan komt kloppen, en me verteld dat ie “per ongeluk” is vreemdgaan verdient het om een mosterdvlek op zijn favoriete shirt te krijgen. Je weet wel, zo’n vlek die je er nooit meer uit krijgt.

Goed. Ik dwaal weer eens af.

Het komt er simpelweg op neer dat je vreemdgaan voorkomt door het niet te doen.

Wat je wel wil doen…


5. Neem je eigen relatie onder de loep

visueelLaten we even in alle eerlijkheid naar je huidige situatie kijken. Ik beloof je dat ik nu klaar ben met (sarcastische) grapjes maken. Het ding is dat Mr. Charming die je iets geeft wat je in je huidige relatie mist.

En het kan zijn dat je Mr. Charming leuker dan je vriend vindt, wat je dan het beste kunt doen kom ik zo op terug.

Voor nu is het belangrijk om even na te denken over wat je op dit moment in je relatie mist.

Is je seksleven niet meer wat het is geweest? Geeft je man je niet meer de aandacht die hij je voorheen wel gaf? Is je vriend verandert in een professionele bankhanger en is hij 34kg aangekomen?

Wat is het dat bij jou dit onvoldane gevoel veroorzaakt?

De reden dat ik dit vraag…

de reden waarom… is omdat jij op dit moment iets in je relatie mist. Wat dat dan ook mogen zijn. Door aan vreemdgaan te denken zoek je de “oplossing” buitenshuis. Maar voor nu het belangrijk om je aandacht binnenshuis te houden.

Dus pak een stuk papier en een pen. Potlood mag ook.

En schrijf vervolgens alle dingen op.

Als je dit hebt gedaan dan weet je precies wat er mis is binnen je huidige relatie. Deze dingen fixen is de oplossing. Vreemdgaan is dat niet. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je Mr. Charming gewoon leuker vindt dan je vriend. Ga in dat geval verder naar tip 7. Maar die kans schat ik vrij klein in.

Vaak is het zo dat wanneer de problemen in je relatie zijn gefixt, je drang om vreemd te gaan verdwijnt.

En met mijn jarenlange ervaring als datingcoach weet ik bijna zeker dat je vriend deze dingen voor je wil fixen.

Ons met testosteron-doordrenkte-brein zorgt er namelijk voor dat we met alles de beste willen zijn. Dus reken maar dat hij een betere partner voor je wil zijn dan Mr. Charming. Of dat op zijn minst geprobeerd wilt hebben.

En voordat je denkt:

Ja, maar Tim, als dat nou zo is… dan had hij allang gezien dat ik niet gelukkig ben, toch?

vraagEh… Nee.

Waar het vaak misgaat in relaties is dat vrouwen ervan uitgaan dat mannen “sociaal slim” zijn. Waarom? Simpelweg omdat vrouwen dat zelf zijn. Maar even voor alle duidelijkheid, mannen zijn dat niet.

Wij mannen zijn oliedom als het om dit soort dingen gaan.

We zijn kampioen in het missen van non verbale signalen.

Het is dan ook niet zo handig om te denken dat hij je signalen opvangt. Of erger nog, dat hij voelt dat er iets aan de hand is. Mannen voelen dit soort dingen namelijk nooit.

Mannen hebben simpele aanwijzingen nodig. Zo simpel dat een 12 jarige puber het zelfs snapt. Yes, we praten hier over Jip en Janneke simpel.

Voor nu is het dus belangrijk om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat hij zijn gedrag op zo’n manier veranderd. Dat jij je weer aangetrokken tot hem voelt. En niet eens aan vreemdgaan meer hoeft te denken.

Hoe je dat voor elkaar krijgt is een lang verhaal, dat lange verhaal vind je hier.


6. Stel jezelf de volgende vraag…

vraag jezelfElke keer als ik niet precies weet wat ik moet doen. Dan stel ik mezelf de volgende vraag:

Wat zou ik doen als ik de persoon was die ik zou willen zijn?

Ik neem dan 1 van mijn voorbeelden. En vraag mezelf af wat die persoon zou doen.

Zou die persoon vreemdgaan, of juist niet?

Het maakt niet uit wie je voorbeeld is. Misschien een vrouw die je bewonderd? Dit kan je moeder zijn, maar ook een echte powervrouw uit de magazines. Zolang het maar iemand is waarbij je sterk de behoefte hebt om diegene te zijn.

Het leuke hieraan is dat het werkt. Het is een simpele truc die ik continu toepas. Niet dat ik nooit weet wat ik moet doen. Maar elke keer als ik mijn twijfels heb, dan vraag ik mezelf af wat de persoon zou doen die ik zou willen zijn.

Wanneer je dit doet, dan is het alsof je vanuit een ander perspectief naar jezelf kijkt

perspectiefHet ding is namelijk dat je in bepaalde situaties niet helemaal helder kunt nadenken. Maar wanneer je je voorbeeld er bij haalt dan is het net alsof je weer tien procent scherper bent. Het is heel maf. Maar het werkt. En daar gaat het uiteindelijk om.

Dus mocht het een keer zover komen dat je met Mr. Charming in een café beland. Probeer je dan voor te stellen wat je voorbeeld in dit geval zou doen: weglopen, of blijven zitten en zien waar het schip strandt?

Probeer je dit tot in detail toe voor te stellen.

Wat zou ze in dit geval tegen hem zeggen? Als ze zou weglopen, hoe zou ze dat dan doen?

Kortom, maak een voorstelling in je hoofd van wat je voorbeeld zou doen, en doe vervolgens exact dat.

Het leuke hieraan is dat je de kans dat je vreemd gaat verkleint. Tenminste, ervan uitgaande dat jouw held niet vreemdgaat. Tegelijkertijd ben je bezig om de persoon te worden wie je in de toekomst wil zijn. En alle stapjes in die richting helpen daar natuurlijk bij.

Dat gezegd hebbende, laten we verder gaan met…


7. Praten, praten, praten (is de enige manier)

Ken je dat nummer “praten, praten, praten” van Kinderen voor Kinderen? Of ken je Kinderen voor Kinderen eigenlijk uberhaubt wel? Anyways, voor de liefhebbers onder ons…De lyrics “praten, praten, praten, is de enige manier” uit dit nummer bieden de oplossing voor jouw situatie.

Want of je nou wil of niet, je zult er met je partner over moeten praten. Of dat nou is omdat je:

 • Hem wil vertellen dat je iemand anders leuk vindt (en het uitmaakt)

Of:

 • Hem wil vertellen wat je dwars zit, en hem verteld dat je het zo niet langer trekt

Beide opties zijn goed. Misschien niet leuk. Maar nog altijd beter dan vreemdgaan.

Toen ik dit zei bij een aantal coachingscliënten merkt ik bij hun dat het hele “charme van het vreemdgaan” kwam te vervallen. Simpelweg omdat denken aan vreemdgaan spannend kan zijn. Denken aan een emotioneel zwaar beladen gesprek met je partner is dat  niet.

Dus misschien heb jij hetzelfde? Dat je drang om vreemd te gaan nu ineens een stuk minder is?

Zoja, dan raad ik je heel erg aan om je relatie nog eens goed onder de loep te nemen. En vervolgens over je tekortkomingen te praten en samen te streven naar een oplossing. Dus niet met Mr. Charming, maar je vriend;).

Hoe dan ook moet je het gesprek aan gaan.

Welke kant je de bal op schiet laat ik aan jou over.

Wel heb ik nog iets voor je wat je in de toekomst gegarandeerd van pas gaat komen, namelijk:


Het nummer één mannengeheim

Of je nou besluit om je huidige relatie voort te zetten, of dat je besluit bij Mr. Charming achter op het witte paard te springen. Er is iets wat wat je over mannen moet weten…

… dat is dat een man zich gerespecteerd moet voelen.

Zonder dit zal hij gillend bij je wegrennen. Of nog erger, zijn gevoelens opkroppen en zich steeds afstandelijker naar jou toe gedragen.

En voordat je denkt:

Ok, thanks voor de info, vanaf nu zal ik tegen hem zeggen dat ik hem respecteer.

Zo werkt het niet. Mannen zitten namelijk anders in elkaar dan vrouwen. Daarom werkt het niet op het moment dat je tegen hem zegt: “ik respecteer je“.

Je moet het dus over een andere boeg zien te gooien.

Ingewikkeld? Meh.

Je moet gewoon net even weten wat het is dat je moet doen. Wat dit is vertel ik je in het nummer één mannengeheim. Dit is mijn nummer 1 tip om een geobsedeerd met je te maken.

Wil je weten wat dit is?

Meld je dan hieronder aan en dan stuur ik het nummer één mannengeheim direct – gratis en privé – naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

 • Ik zit nu in zo’n soort situatie. Bedankt voor de tips ik heb er veel aan 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend