Hoe Praat Je Met Mannen? 10 Simpele Tips

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 9 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 24 november 2021

In dit artikel leer je:

 • Antwoord op de veelgestelde lezersvraag: Hoe praat je met mannen?
 • Waarom je mannen letterlijk op hun woord moet geloven.
 • In totaal tien simpele tips om met een man te praten, dit is hoe je discussies en geruzie voorkomt.
 • Waarom het soms beter is om niets te zeggen.
 • … en nog veel meer.

Hoe praat je met mannen?

vraag

Pfft… als ik een dubbeltje kreeg voor elke vrouw die me vraagt hoe ze met een man kan praten, dan had ik eh..

Zeker 25 euro.

Misschien wel meer.

Eerlijk is eerlijk. De vraag is heel vaak niet letterlijk “hoe praat je met een man”, maar vaak komt het er wel op neer.

De vragen zijn vaak:

“Hoe knoop ik een gesprek met hem aan?”
“Hoe houd ik zijn aandacht?”
“Waar moet ik over praten op een date met hem?”

Maar nog vaker zijn de vragen niet eens zo. Heel vaak zijn de vragen ook zo geformuleerd dat ze de man de schuld geven. Ze klinken dan zo:

Waarom luistert hij niet?
Waarom begrijpt hij me niet?

Deze laatste categorie is grappig. Want ik weet zeker dat wij mannen absoluut gezegend – of gemankeerd – zijn met een vermogen om vrouwen niet te begrijpen. Aan de andere kant, als je aan me vraagt waarom hij je niet begrijpt, dan vraag je me eigenlijk ook hoe je kunt communiceren op een manier die wij wel begrijpen.

In dit artikel geef ik je tien simpele tips om te praten met mannen. Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Houd het kort en bondig

kortEen man is net een twaalfjarige puber als het gaat om communicatie. Wat je goed moet begrijpen is dat mannen suckers zijn als het gaat om non-verbale communicatie. Dus de kans dat hij je signalen opvangt is even groot als een ton winnen bij de staatsloterij. Niet zo groot dus.

Maar goed. Je bent hier om erachter te komen hoe je met een man praat. Dat van die non-verbale communicatie wist je waarschijnlijk allang.

Wat goed is om te wegen is dat mannen en vrouwen op een totaal verschillende manier communiceren.

 • Mannen gebruiken communicatie als middel om informatie uit te wisselen
 • Vrouwen gebruiken communicatie als middel om banden aan te gaan, onderlinge banden te versterken, en soms omdat het gewoon fijn is om je hart te luchten

Bij mannen draait het allemaal om feitjes

feitjesDat is waarom mannen 3 keer minder woorden gebruiken.

We zijn constant op zoek naar een stukje informatie waar we iets mee kunnen.

Dit is soms erg lastig wanneer we met een vrouw praten. Dit komt doordat vrouwen ongeveer tien keer meer witte hersenmassa hebben. Dit betekent dat vrouwen pro’s zijn in het verbindingen leggen.

Deze verbindingen zijn voor mannen als hiërogliefen: onbegrijpelijk.

Wij zoeken naar dat ene stukje informatie waar we wat mee kunnen. Maar als we teveel informatie in één keer voor onze kiezen krijgen, dan is het voor ons een raadsel wat we moeten zeggen.

Dat is waarom een man soms reageert met alleen “oké“.

Dit doen mannen vaak niet omdat ze onbeleefd zijn, maar puur omdat hij geen idee heeft hoe hij zou moeten reageren op het verhaal wat je zojuist hebt verteld.

En daar ligt vaak het probleem…

ruzie met vriendVeel te vaak zie ik dat stelletjes hier problemen mee hebben.

En dat is zonde.

En hoewel dit misschien een beetje oneerlijk is, ik kan alleen jou vragen hier iets aan te doen. Mannen zijn nou eenmaal op sociaal gebied wat dommer dan vrouwen. Daarom wil ik je vragen om in simpele (en korte) taal met hem te communiceren. Dit is de enige manier waarop hij het begrijpt.

En met simpel bedoel écht simpel. Jip en Janneke simpel.

Je kunt doen alsof je tegen een twaalfjarige puber aan het praten bent. Dat klinkt misschien heel kinderachtig. Maar het is wel de meest effectieve manier om met een man te praten.


Tip 2: Controleer of hij het heeft begrepen

heb je het begrepenIk zei het bij de vorige tip al even dat een man net een twaalfjarige puber is wat betreft communicatie. En misschien weet je het nog wel uit jouw (rebelse?) puberjaren: wanneer je iets fout deed kreeg je het gesprek.

In dit gesprek kreeg je de consequenties van jouw daden te horen.

Gevolgd door:

Heb je dat begrepen?

Ik weet het, verschrikkelijk. Als puber wil je serieus genomen worden, en als die vraag je wordt gesteld dan krijg je eerder de indruk dat de vragensteller impliceert dat je dom bent.

Althans, bij vrouwen dan.

Kijk. Mannen zijn nou eenmaal dom.

Wij vinden het niet erg wanneer je controleert of we het hebben begrepen.

Daarom is mijn tweede tip: controleer of hij het begrepen heeft.

Want ook al leg je iets in Jip en Janneke taal aan hem uit, dan nog kan het zijn dat hij je niet goed begrepen heeft. Vandaar wil je altijd even dubbelchecken of hij het echt begrepen heeft. Dus niet dat hij zegt ik begrijp het en er eigenlijk geen snars van snapt.


Tip 3: Probeer kritiek op zijn uiterlijk en prestaties zoveel mogelijk te vermijden

Doe het nietKritiek leveren op de dingen die belangrijk voor hem zijn (uiterlijk, vrienden, prestaties, etc.) is DE manier om een relatie kapot te maken. Dit gebeurt niet zomaar 1… 2… 3… maar op de lange termijn zullen opmerkingen als ik vind die vriend van jou maar helemaal niks ervoor zorgen dat hij gillend bij je wegrent.

Het gevaar hierbij is dat wanneer je te ver bent gegaan, het al te laat is.

Hij doet namelijk waar mannen koning in zijn: emoties opkroppen.

Dus ook al doet zijn stoere uiterlijk je vermoeden dat al je kritiek langs hem heengaat: dit is niet geval. Via een inimini-klein gaatje dringt het door zijn pantser.

Omdat dit misschien nog wat vaag voor je klinkt, hier een kort voorbeeld:

Stel, jouw (toekomstige) vriend heet Karel. En Karel is – net zoals het gros van de mannen – gek op voetbal. Oef. Laat dat nou net hetgene zijn waar jij zo’n afschuwelijke hekel aan hebt.

Als hij voor de derde keer deze week naar zijn vrienden gaat om voetbal te kijken vind je het mooi geweest. Je besluit om er wat van te zeggen. Je zegt:

Mannen die achter een bal aanrennen vind ik stom

domDe kans is groot dat hij nu begint te lachen. Hij doet net alsof het hem helemaal niets uitmaakt. Maar ondertussen denkt hij: goh, als ze voetbal stom vindt, vindt ze mij dan ook stom?

(zeker wanneer je dit vaker tegen hem zegt)

Wat er dan gebeurt is dat deze vraag blijft hangen in zijn achterhoofd.

Afhankelijk van hoe sterk hij in zijn schoenen staat, zal dit op lange termijn voor ernstige problemen kunnen zorgen. Een man wil zich namelijk gerespecteerd voelen. Als dit niet het geval is, dan is het onmogelijk voor hem om gelukkig in jullie relatie te zijn. Daarom wil je kritiek op voor hem gevoelige onderwerpen zoveel mogelijk vermijden.

Waarom ik zoveel mogelijk zeg?

Nou kijk:


Tip 4: Als je hem kritiek wil geven, doe dat in een vraag

vraagStel, jullie zitten met z’n tweeën in de auto, en jullie zijn onderweg naar de Apenheul. Gewoon om gezellig een middagje naar aapjes te kijken.

Terwijl jullie op de snelweg rijden zie je dat hij zojuist de afslag heeft gemist.

Nu kun je tegen hem zeggen:

Hey, je rijdt verkeerd. Je moet die kant op.

Het probleem is dat mannen met gigantische ego’s rondlopen. Dus op het moment dat je dit tegen hem zegt dan voelt hij zich aangetast in zijn mannelijkheid.

Daarom is het beter om hem zo min mogelijk advies te geven of te bekritiseren.

Maar soms kan je niet anders.

In dit geval moet hij natuurlijk wel weten dat hij de afslag heeft gemist. Anders lopen jullie nog meer kostbare aapjes kijken tijd mis. Dat is natuurlijk doodzonde.

Dus hoe doe je dat nou?

Hoe kan je hem op zo’n manier corrigeren zonder dat je zijn mannelijkheid aantast?

ja dat kanSimpel. Je verpakt je kritiek in een vraag.

In dit geval kan je bijvoorbeeld zeggen:

Hey, jij kent de weg natuurlijk beter dan ik, en we komen altijd overal goed uit. Maar zou het misschien kunnen dat we zojuist de afslag gemist hebben? Denk je dat dat een mogelijkheid is? Jij weet dat vast wel.

Als je het op die manier zegt dan gaat hij nadenken, en zegt ie:

Ja, ja, dat klopt. We hadden inderdaad die afslag moeten hebben.

Op deze manier voelt hij zich precies hetzelfde, en heb jij voorkomen dat jullie nog meer kostbare aapjes kijken tijd mislopen.

Nou klinkt dit misschien heel onbenullig, maar geloof me, dit is een van de belangrijkste tips om met een man te praten.


Tip 5: Spreek je waardering voor hem uit

ik vind je leukNaast zijn naam, is er nog iets anders wat een man maar al te graag hoort: complimentjes.

De reden dat mannen hier zo gek op zijn is doordat… hou je vast… vrijwel elke man onzeker is. En als er dan iemand (hint: jij) is die ons goed over onszelf kan laten voelen, dan maakt ons innerlijke kind een sprongetje van blijdschap.

Door hem een complimentje te geven verlicht je zijn onzekerheid.

Maar voordat ik ga vertellen welke complimentjes het beste werken, vertel ik eerst waarom mannen zo onzeker zijn. Het grappige is namelijk dat vrouwen helemaal niet doorhebben dat mannen verlegen zijn.

Oké. Natuurlijk is het duidelijk bij de man die wat stuntelt met zijn woorden nadat hij je aangesproken heeft.

Maar wat dacht je van de stoere mannen?

Geloof het of niet…

Ook stoere mannen zijn onzeker

onzekerheidDe reden dat alle mannen onzeker zijn is omdat we met alles wat we doen de beste willen zijn. Nou weet ik dat er vrouwen zijn die zich hieraan ergeren. Maar wat deze vrouwen vaak niet begrijpen is dat deze winnaarsmentaliteit het gevolg is van ons met testosteron doordrenkte mannenbrein.

Maar goed, ik begin een beetje af te dwalen…

Laten we het hebben over welke complimentjes het beste werken.

Bij tip #3 benoemde ik al even dat er aantal dingen zijn waar je een man zo min mogelijk op wil bekritiseren. En… je raadt het al… dit zijn de dingen waarover je hem complimentjes wil geven.

Wat die dingen ook al weer waren?

 • Uiterlijk
 • Prestaties
 • Humor
 • Vrienden en familie

Door je waardering uit te spreken op deze gebieden zal hij je steeds leuker gaan vinden. Dit komt natuurlijk omdat jij hem zich goed laat voelen over zichzelf. Deze goede gevoelens linkt hij (onbewust) door aan jou. Dat is waarom hij je nu niet alleen leuker gaat vinden, maar je ook vaker wil zien.


Tip 6: Neem mannen letterlijk

simpelHet is heel gek. En ik verbaas me er soms over dat ik vrouwen dit moet uitleggen. Nou komt dit waarschijnlijk omdat ik zelf ook een man ben, dus dat even terzijde.

Wat je vaak ziet gebeuren is dat wanneer een man zegt:

Ik wil er even niet over praten.

Dat de vrouw zoiets heeft van:

Er is iets aan de hand, laat ik ernaar doorvragen.

Maar het enige wat een man bedoelt is dat hij op dat moment niet wil praten. Niets meer en niets minder.

Nou weet ik dat vrouwen hier een soort van geheime vrouwentaal voor hebben.

Niet lullig bedoeld, maar ze zeggen het één terwijl ze eigenlijk iets anders bedoelen.

Ze denken dat anderen dit wel weten.

Maar nee.

Mannen zijn hele simpele wezens. We maken alles het liefst zo simpel en duidelijk mogelijk. Dus ook in onze manier van communiceren.

Zoek er dus niet teveel achter wanneer hij iets zegt, maar neem het letterlijk voor wat het is.


Tip 7: Accepteer zijn behoefte aan tijd voor zichzelf

accepteer hetLaats kwam er een vriendin bij mij op bezoek. Ze vertelde over de situatie waar zij en haar vriend zich in bevonden. Het was een lang verhaal. Op het eind vroeg ze:

Hoe kan ik op dit moment het beste communiceren?

Waarop ik doodleuk antwoordde:

Eh, gewoon niet.

Ze keek me verbaasd aan en vroeg wat ik precies bedoelde.

Belangrijk om te weten is dat zij en haar vriend al drie jaar samen zijn. Ze zijn dolgelukkig en ze houden zielsveel van elkaar. Maar toen zijn vader kwam te overlijden, ging het even mis. Hij had een hele goede band met zijn vader en was er kapot van. Zij probeerde hem te helpen door er constant over te praten. Hij vond dit vervelend en zei dat hij wat tijd voor zichzelf nodig had.

Nou begrijp ik dat een vrouw zou denken:

Goh, wat erg, maar dan is het toch juist fijn om erover te praten?

En hoewel dit voor vrouwen klopt, is dit voor mannen niet (altijd) het geval. Als er iets ergs gebeurt, dan trekken de meeste mannen zich namelijk liever terug dan dat ze er uitgebreid over gaan praten.

Dit is gewoon een van die typische man-vrouw-verschillen.

Dus als er iets ergs is, laat hem dan weten dat je er voor hem bent, maar gun hem ook alle tijd voor zichzelf die hij op dat moment nodig heeft. Soms is het dus beter om niets te zeggen. Eigenlijk best gek dat ik dat ter sprake breng in een artikel over hoe je met mannen praat. Maar goed. Je begrijpt mijn punt;).


Tip 8: Vermijd dat je van hem je persoonlijke klaagmuur maakt

negatieve-collega'sOké. Hij werkt altijd over en hij heeft de gave om altijd het slechtste restaurant in een stad uit te kiezen.

Genoeg reden om te klagen, toch?

Eh… NEE.

Het probleem met klagen is dat mannen dit vaak persoonlijk opvatten.

Als jij bijvoorbeeld tegen hem zegt:

Dit restaurant kan echt niet… en die ober… gosh…

Dan loopt zijn zelfvertrouwen onmiddellijk een deuk op. Hij hoort namelijk:

Ik ben ongelukkig en het is jouw fout.

Dit kan een tijdje goed gaan, maar op een gegeven moment wordt het hem allemaal even te veel. Dit is vaak het moment waarop de meeste mannen zich afstandelijker naar hun partner opstellen. Foute boel.

In plaats van te klagen wil je hem duidelijke instructies geven

instructiesZoals ik bij tip #5 al even zei: elke man wil de beste zijn.

In de wereld van relaties en dating betekent dat, dat hij het beste vriendje wil zijn.

Alleen, vaak hebben mannen totaal geen idee wat ze aan het doen zijn. Al helemaal niet als het vrouwen betreft.

Daarom is een kristalheldere instructie noodzakelijk.

Dus als hij voor de zoveelste keer een slecht restaurant heeft uitgekozen, ga dan niet lopen klagen maar zeg in plaats daarvan:

Weet je wat me nou echt leuk lijkt? Om de volgende keer daar en daar uit eten te gaan.

Hiermee geef je hem namelijk een suggestie, waarop hij denkt:

Goh, dit is handige informatie.

Zijn ik-wil-het-beste-vriendje-zijn-instinct zal er vervolgens voor zorgen dat hij je de volgende keer daar mee naar toe neemt.


Tip 9: Denk niet dat mannen zo denken als jij

groot verschilHet is een van de meest menselijke (en meest autistische) misverstanden om te denken dat ieder mens zo denkt als wijzelf. Simpelweg omdat dit niet zo is.

Nou is het verschil tussen man-man en vrouw-vrouw misschien niet zo heel groot.

Maar het verschil tussen man-vrouw is gigantisch.

Daarom is het nooit een goed idee om te denken dat hij het nu wel zal begrijpen.

Want in werkelijkheid begrijpen mannen het heel vaak niet.

Nou is dat best wel grappig…

Want eigenlijk is mijn werk voor mannengeheim niets anders dan vrouwen bewust maken van hoe dom mannen eigenlijk zijn.

Als vrouw zijnde is het vaak moeilijk om je dat goed voor te kunnen stellen.

Of zoals één van mijn vrouwelijke coachingsklanten ooit eens zei: “Ik dacht dat je een grapje maakte, maar nu vertel je me dus dat mannen echt zo dom zijn?

Maak dus niet de fout door te denken dat hij altijd maar alles begrijpt. Dat het voor jou glashelder is, betekent nog niet dat het ook bij hem doordringt.

Probeer dit te allen tijden in je achterhoofd te houden wanneer je met een man praat. Hiermee kun je namelijk discussies en gedoe voorkomen.


Tip 10: Ga emotionele uitbarstingen uit de weg

ontspanIk weet als geen ander hoe lomp en stom mannen af en toe kunnen zijn. Ik begrijp dat jij het als vrouw soms zwaar met ons te verduren hebt. Een typisch voorbeeld zou zijn: (1) hij doet iets stoms, (2) jij confronteert hem hiermee, (3) hij geeft geen kik.

Op dit soort momenten is het aanlokkelijk om in woede uit te barsten, want…

Waarom begrijpt hij niet dat…?
Drie maanden geleden deed hij precies hetzelfde…
O ja… en dat niet alleen… een jaar terug flikte hij ook al zoiets…
Hij luistert gewoonweg niet naar me, en als hij niet naar me luistert, betekent dat dan…?

Jup, net als een hond die zojuist een scheet heeft gelaten, doet hij net alsof hij van niks weet.

En dat terwijl er in jouw hoofd storm op komst is…

stormMaar laat het alsjeblieft niet zover komen. Heel vaak is het namelijk echt zo dat mannen zo dom zijn dat ze niet weten wat ze verkeerd hebben gedaan. Daarom is het zo belangrijk om in Jip en Janneke taal tegen hem te praten (tip #1), en te controleren of hij het echt daadwerkelijk begrepen heeft (tip #2).

En daarbij zijn vrouwen nou eenmaal veel beter in het leggen van connecties tussen bepaalde gebeurtenissen. Maar het heeft natuurlijk geen nut om oude koeien uit de sloot te halen.

Hiermee maak je de kans alleen maar groter dat je in een emotionele woede-uitbarsting verzeild raakt.

Hier schiet geen van beiden iets mee op.

Als jij in woede uitbarst denkt hij namelijk:

Mens, stel je toch niet zo aan.

Hierdoor wordt het effect – dat het hem niets lijkt te schelen – alleen maar versterkt. Waardoor het alleen maar erger en erger wordt. Dit is simpelweg te voorkomen door je op dit soort momenten even terug te trekken. Of als je je nog kunt beheersen, hem met de bovenstaande tips duidelijk maken wat het probleem is.


Zo. Dit waren mijn tien simpele tips om met mannen te praten.

Wat veel vrouwen niet weten is dat mannen hele simpele wezens zijn. Er is niet zoveel voor nodig om goed met een man te communiceren, of hem smoorverliefd op je te maken. Mits je weet wat je moet doen.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je met een man moet praten.

Maar misschien ben je ook wel benieuwd naar hoe je een man smoorverliefd op je maakt?

Zo ja, laat dan hieronder je e-mailadres achter.

Dan stuur ik het #1 mannengeheim direct – gratis en privé – naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

3 Reacties

 • Hallo.
  Ik volg veel van je tips op en het helpt wel. Maar niet genoeg mijn vriend wil nog steeds niets deftig communiceren met mij wat lijdt tot extreme discussies en dat ik me als vrouw voor hem slechter voel. Ik wil mijn vriend niet kwijt😦

 • Dag Tim,
  Bovenstaande stuk is met de nodige humor geschreven, dat snap ik. Ook is het gechargeerd om de kern duidelijk te maken.
  Ik denk wel, dat het soms te simpel gesteld is, om de man als sociaal en verbaal minder vaardig neer te zetten als oorzaak. Mannen zijn over het algemeen meer van de ‘directe’ communicatie en connectie. Vrouwen zijn vaak ‘voorzichtiger’en uitten zich vanuit gevoel. De communicatieboodschappen zijn vaak indirect en daarmee complexer. Of het ene nu dommer is en het andere slimmer, dat is een waardeoordeel. Groet!

 • Sandra schreef:

  Hi Tim,

  Je artikels zijn interessant en ik overweeg om de scripts te bestellen. Maar.. mijn situatie is, uiteraard, net wat anders. Ik (27) heb 5 maanden gedate met een man (35) die inderdaad bindingsangst lijkt en zegt te hebben. Na 5 maanden wist hij nog steeds niet of hij nu wel of niet een relatie met me wil. Mijn profiel: fakking lekkere chick, intelligent, superleuk natuurlijk en uiteraard kan ik ook wel eens een beetje moeilijk doen..

  Afgelopen weekend danste ik het NK Salsa. Daar heb ik 6 maanden naartoe gewerkt. Mijn date kende ik van de salsa, ook een erg goede danser. Maar hij wilde mij niet komen supporten daar omdat ‘het niet goed voelde’. Dus had ik al mijn gedachtes op papier gezet en de volgende dag met hem afgesproken. Ik heb basically gezegd: als ik je nog een kans geef, wat betekent dat dan, gaan we dan 10 jaar daten voor je het wel weet? Ik kan best langzaam aan doen, maar er moeten wel indicatoren zijn dat je me serieus neemt. Zoals me komen steunen op het NK. En een keer elkaars ouders ontmoeten. Bla Bla.

  Waarop hij zoiets had van: ‘het lijkt me duidelijk dat we verschillende behoeftes hebben en dit voor jou niet werkt. Want ik vond het wel goed zo.’

  M.a.w. hij wilde er niet meer moeite in steken, want hij vond al dat hij genoeg moeite deed. Vast heel typisch voor je om te lezen, maar.. ik/we hebben er dus een punt achter gezet. Dit was afgelopen zondag. Uiteraard nog erg vers. Maar we hadden, ook weer zo typisch voor je, een fantastische klik. In de eerste paar maanden. Totdat ik ging peilen of we nou een relatie hadden of niet. En erachter kwam dat hij bindingsangst heeft.

  Hoe dan ook, ik zou toch willen kijken hoe ik hem terug kan winnen. Terwijl het nu dus ‘uit’ is en we geen contact meer hebben. Ik zal dus wel weer contact op moeten nemen, maar niet wanhopig overkomen! Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

  Groet,
  Sandra

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend