10 Tips Om Je Huwelijk Te Redden & Scheiden Te Voorkomen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 6 september 2016 - Laatst gewijzigd op 28 oktober 2022

In dit artikel leer je:

10 tips om je huwelijk te redden en scheiden te voorkomen
 • Hoe je een scheiding kan voorkomen.
 • Het #1 ding wat je moet doen als een van jullie heeft besloten om te gaan scheiden.
 • 3 verschillende soorten mensen die gaan scheiden en waarom er maar 1 'soort' erin slaagt om het huwelijk bij elkaar te houden.
 • Oplossingen voor als een van jullie is vreemdgegaan.
 • …en nog veel meer.

Bekijk deze video voor je verder leest:


Je huwelijk redden… of toch niet?

Scheiden of samen blijven?Hee lieverd.

Als je hier bent beland, dan heb je het vast even zwaar.

Het is niet zomaar wat. Een wildvreemde vragen om je te helpen om je relatie te redden.

En als je op het punt staat om in een scheiding te belanden, kan ik me voorstellen dat je mijn hulp goed kan gebruiken.

Ik vind het heel vervelend voor je dat het zover is gekomen. Maar ik ga je vandaag helpen om dit probleem op te lossen. en dat is makkelijker dan je denkt.

Is het al te laat en zijn jullie al uit elkaar? Klik dan hier voor het artikel over spijt hebben na een scheiding.

Ben je er nog niet helemaal uit wat je wil doen? Lees dan eerst dit artikel om te bepalen of je het uit moet maken of niet.

Maar laat me je eerst vertellen waar mijn adviezen op gebaseerd zijn.

Ik heb bijna een decennium ervaring met het coachen van mannen en vrouwen

Scheiding & HuwelijkAls het gaat om dating, liefde en relaties. Ik heb in die tijd alles voorbij zien komen wat jij je maar kan voorstellen. Duizenden mensen zijn door mij en mijn mensen geholpen. Zowel face-to-face als online.

Daarnaast heb ik er mijn levenswerk van gemaakt om te bestuderen wat er in de wetenschap is geschreven over hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan.

Dit wordt door andere datingcoaches en relatietherapeuten al eens vergeten.

Ze verzinnen een leuk trucje dat op papier goed klinkt

Maar vervolgens vergeten ze dat je er niet alleen komt door ervaring. Je hebt namelijk een grote steekproef nodig om te weten of iets werkt. Het op twintig klanten uitproberen en zeggen dat het klopt, is niets meer dan pinda-wetenschap.

Gelukkig zijn er letterlijk tientallen professoren die de hele dag niets anders doen dan theorieën over relaties te bestuderen. Ik baseer mijn tips op hun werk. Omdat ik wil dat als ik je tips geef, ze een “duim omhoog” hebben gekregen van de wetenschap.

Dus als je wil weten wat je moet doen om je relatie te redden, let dan goed op:


Tip 1: Identificeer problemen

stempel-denken-niet-veranderenIk weet het, ik weet het.

Als je een relatie met elkaar hebt, vind je het ongetwijfeld lastig om te veel over jullie problemen te praten.

Als jij iets zegt dat je niet leuk vindt, raakt je man gepikeerd. En als hij hetzelfde doet, hoe reageer jij dan? Luister je naar zijn kritiek, of schud je het van je af?

Kijk kritisch naar wat er tussen jullie aan de hand is

Als er een scheiding op stapel staat, betekent dit dat er problemen zijn die niet langer genegeerd kunnen worden.

Als het zo erg is dat jullie er niet meer omheen kunnen, wordt het tijd om kritisch te kijken naar hoe je relatie in elkaar zit.

De positieve stukken zijn nu even niet zo belangrijk. Het gaat om de exacte problemen die tussen jullie spelen. Misschien willen jullie op dit moment verschillende dingen.

En ik wil je laten weten dat dit helemaal ok is.

Jullie zijn niet 2 dezelfde mensen

Jullie zijn alletwee individuen met eigen wensen en voorkeuren. En jullie smaak hoeft niet altijd overeen te komen. Dit hoeft helemaal geen relatieproblemen te veroorzaken.

Mensen denken dat je alles 100% gemeen moet hebben.

Tenminste, als je wilt dat een relatie kans van slagen heeft. Maar de realiteit is dat dit onnodig is. Het is prima mogelijk om een relatie aan te gaan zonder dat je het overal over eens bent.

Er zijn genoeg relaties waarbij de verschillen tussen partners enorm zijn. Bijvoorbeeld wanneer de ene partner veel ouder is dan de andere. Of de ene partner veel meer geld heeft dan de andere.

Het gaat erom dat jullie een manier vinden om met deze verschillen om te gaan. Net zoals met de problemen die veroorzaakt kunnen worden door deze verschillen.

Maar daarvoor is het belangrijk dat je het niet als “fout” ziet dat deze problemen er zijn. Er is geen goed en fout: er is alleen maar het resultaat. En daarom is het zo belangrijk om te kijken wat jullie alle twee willen.

Pas daarna kan je een veel belangrijkere vraag beantwoorden. Gaat de relatie zoals deze er nu is werken?

Laat het vingertje wijzen los

Als je tegen een scheiding aanschurkt, betekent dit ongetwijfeld dat er hier en daar wat verwijten over tafel gaan.

Maar ik wil je vragen om hier direct mee te stoppen.

 • Ja, het gaat niet goed met je relatie.
 • Ja, er zijn problemen.
 • En ja, je partner heeft daar een aandeel aan.
 • Maar zolang jullie elkaar de schuld blijven geven, blijven die problemen alleen maar toenemen.

In het beste geval werken jullie samen. In het slechtste geval blijven jullie elkaar de schuld geven, net zo lang totdat de scheidingspapieren getekend zijn.

Maak dus alsjeblieft niet deze fout.

Focus je op het vinden van een oplossing, en de gedeelde grond. Zodat jullie daarna nog lang en gelukkig kunnen leven, als jullie besluiten om bij elkaar te blijven.


Tip 2: Geef hem wat hij nodig heeft

Luister:

Ik ga je een aantal geheimen verklappen die mannen je nooit zullen vertellen. Ze zijn er te trots voor. Hun ego is te groot.

En al zouden ze het je vertellen, dan zouden ze het in verkapte taal doen. De waarheid is te confronterend.

Ben je er klaar voor?

Komt ie:

mannen-reusachtig-ego

There. I said it.

De meeste vrouwen zijn zich hier terdege bewust van.

Ze weten dat als een man de kaart aan het lezen is, ze geen commentaar moeten geven over waar ze heen gaan. Dat dit vergelijkbaar is met wanneer zij haar man vraagt “of ze een dikke kont heeft in deze jurk.”

En dat is allemaal leuk en aardig. Maar dat je iets weet, wil niet zeggen dat je het ook doet. En daar gaat het vaak mis.

Hoe vaak heb je 1 van de volgende dingen gedaan?

 • Commentaar geleverd terwijl je man iets aan het doen was waar jullie beiden baat bij hadden. Bijvoorbeeld een klusje in huis, of een huishoudelijke taak die jij hem hebt opgedragen.
 • Hem bekritiseerd omdat hij aan het overwerken is, waarmee je aan het feit voorbij gaat dat hij dit doet om voor jou geld te verdienen.
 • Hem belachelijk gemaakt voor de neus van zijn vrienden. Realiseer je dat zijn grens van “belachelijk” heel laag ligt. Een onschuldig grapje ten koste van hem, gecombineerd met een glimlach gaat vaak al te ver.

Mannen zijn overgevoelig als het op dat ego aankomt

egoZe zullen het je nooit vertellen. Maar als je een aantal van deze dingen doet, zal hij het je nooit in dank afnemen.

Hij zal er frustratie over ontwikkelen. En als deze frustratie zich opbouwt, kan je er donder op zeggen dat het jullie relatie negatief beïnvloedt.

Het is 1 van de geheimen die mannen je nooit zullen vertellen, omdat het heel makkelijk is om het af te doen als “kinderachtig”. Maar voor mannen voelt het levensecht. Ze willen serieus genomen worden. Als je dat niet doet, voelen zij zich in het kruis getast.

Dat komt omdat we ons fysiek sterk willen voelen. Iemand die ons ondanks onze fysieke kracht belachelijk maakt, is overduidelijk niet bang voor ons.

En dat staat in ons hoofd gelijk aan een gebrek aan respect…

…en het gevoel dat we onszelf moeten bewijzen.

Ik weet hoe belachelijk het is. Geloof me, ik wou dat het anders was.

Maar dit is wat mannen niet willen dat je weet. Ze zullen je nooit eerlijk zeggen hoe ze in elkaar zitten. En niet alleen foute mannen en players of narcisten hebben hier last van. Letterlijk elke man worstelt hier mee.

Lees tip: Dit is wat alle mannen zoeken in een vrouw en een relatie.

Hij heeft behoefte aan rust

Alle mannen zoeken rustLaat me je nog een geheim verklappen over mannen:

Dit heeft net zo goed te maken met het vorige punt. Mannen hebben een enorm ego. En als jij bij een man in de buurt bent, wordt dat ego “getriggerd”.

Hij wil nooit een steek laten vallen in jouw bijzijn. Hij wil zich groot en sterk voelen. En beseffen dat hij de touwtjes in handen heeft.

Maar als we je goed kennen, dan weten we heel goed dat een groot gedeelte van ons ego in jouw handen ligt. Dat jij met een druk op de knop letterlijk onze relatie en daarmee een gedeelte van onze eigenwaarde kan verwijderen.

Dat is nogal wat spanning die op zijn schouders rust.

Hierdoor heeft hij regelmatig een pauze nodig van de vrouw waar hij samen mee is. Puur zodat hij zichzelf kan herpakken, en kan voelen dat hij onafhankelijk van je is.

En daar komt nog iets anders bij

Mannen verwerken hun emoties op een andere manier dan vrouwen. Vaak wordt gedacht dat mannen bewust afstandelijk doen of geen gevoelens hebben. Het tegendeel is waar.

De meeste mannen hebben gevoelens, maar ze zitten ver verstopt onder een laag maatschappelijk normbesef. Vanaf de basisschool wordt ons ingeprent dat we vooral flink moeten zijn en niet mogen huilen. We doen er voortdurend ons best voor om de mentaal sterkste persoon in de ruimte te zijn.

Het wordt vrouwen toegestaan om hun emoties te verwerken door erover te praten. Daar hebben vrouwen van nature al meer behoefte aan. En als er een man was die er behoefte aan had, dan is dat verlangen door de maatschappelijke druk vanzelf uitgegroeid.

Ja, dat is heel jammer. Kan je er wat aan doen?  Nee, helaas niet.

Dus geef hem alsjeblieft tijd voor zichzelf.

Elke man heeft een paar uur per dag nodig waarin hij tot rust kan komen

Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

 • Hij brengt tijd door terwijl hij sleutelt aan een auto in de garage.
 • Hij speelt computerspelletjes of kijkt een film.
 • Hij drinkt ongoddelijke hoeveelheden alcohol met zijn vrienden.
 • Hij zit in een band.
 • Hij gaat bowlen.
 • Hij doet andere mannendingen.

Het punt is dat hij tijd nodig heeft om te herstellen van zijn werk. Als hij na een lange dag thuis komt wil hij even helemaal niks.

Vrijwel elke man heeft per dag een paar uur nodig waarop hij op zichzelf kan zijn.

Zodat hij zijn gedachten kan ordenen. Zijn emoties kan verwerken. Zodat hij daarna weer kan doen alsof deze er niet zijn. En hij weer de sterke man kan zijn, waarvan hij denkt dat jij erover droomt.


Tip 3: Willen jullie er allebei aan werken?

Zijn jullie bereid eraan te werkenVoordat we verdergaan met de tips over het redden van je relatie, een kort intermezzo.

Stel, je hebt vastgesteld wat de problemen zijn. En je hebt je voorgenomen om je man wat meer waardering en kalmte te geven.

Heb je er dan ook over nagedacht hoe hij er in staat?

Veel vrouwen die me om advies vragen, vergeten de rol van de man

Er zijn grofweg drie groepen vrouwen met relatieproblemen

jij-kiest-voor-hemGroep 1: Het is allemaal zijn schuld

In dit geval krijgt de man de wind van voren.

Hij kan niets goed doen, en ze is niet bereid om naar haar aandeel te kijken. Deze vrouwen krijg ik doorgaans niet in mijn mailbox, omdat ze het te druk hebben met hun man onder druk zetten.

Hij kiest 100% voor jouGroep 2: Het is allemaal mijn schuld

Als het onder druk zetten van hun man niet helpt, trekken deze vrouwen het zich enorm aan dat het niet is gelukt. En gaan ze ervan uit dat zij zich maar aan moeten passen.

Ze realiseren zich dat hij niet zal bewegen, en kiezen er daarom maar voor om de relatie als een last op hun schouders te dragen.

Groep 3: Vrouwen die ervoor gaan, en hetzelfde verwachten van hun man

Dit is de beste houding van de drie.

Beslis dat jij je relatie wil redden.

Maar voordat je eraan begint, is het belangrijk om je man te vragen of hij mee wil doen.

Als hij er niet op zit te wachten, dan heeft het heel weinig zin om eraan te werken. Want je kan nog zo hard aan een dood paard trekken, maar daar gaat het niet harder van lopen.

In zo’n geval is het haast beter om inderdaad te scheiden, dan bij een man te blijven die geen zin heeft te veranderen en die niet openstaat voor kritiek.

Ik weet hoe moeilijk dat is. Maar ik ben er om je te helpen de best mogelijke relatie te vinden. En als je man simpelweg dienst weigert, dan ben je beter af met iemand anders.


Tip 4: Neem geen actie als je emotioneel bent

emotiesIk was laatst op vakantie in Miami, en tijdens het drinken van mijn derde kop koffie die dag kwam ik een Duits stel tegen. Al heel gauw kwam ik er achter dat deze mensen zich de accommodatie waarin ze verbleven heel anders hadden voorgesteld (geloof me, ik heb mijn best gedaan om het gesprek te negeren).

Vooral de vrouw bleek erg overstuur. Ze had namelijk iets heel anders verwacht:

 • Het huis was tien minuten lopen van het strand. Ze had op twee minuten gehoopt.
 • Het was in een woonwijk, en ze zag geen restaurants in de directe omgeving.
 • Ze zag geen openbaar vervoer, en wist niet hoe ze die vakantie rond zouden kunnen reizen door de stad.

Door dit gedoe was ze erg overstuur geraakt. Ze moest ervan huilen. Puur door de teleurstelling over praktische zaken rond de accommodatie.

Maar wat er daarna gebeurde, vond ik heel goed. Haar vriend begon gelijk te handelen, en belde de eigenaar om te eisen dat ze hun geld terug zouden krijgen. Maar de vrouw legde even een hand op zijn schouder en zei: “Nee, wacht even.”

“Laten we eerst even tot rust komen.”

Ze bestelde een glas wijn voor haar en haar man.

Na een uur over van alles en nog wat gepraat te hebben kwamen ze tot rust en besloten uiteindelijk te blijven. Het was weliswaar niet wat ze gedacht hadden, maar het was allemaal niet onoverkomelijk.

Maar die helderheid kregen ze pas nadat ze zichzelf een uur de tijd hadden gegeven om tot rust te komen.

Hadden ze gelijk gehandeld, dan zouden ze ongetwijfeld de eigenaar tegen zich krijgen. Maar na het een uur rust te hebben gegeven, was het probleem zo goed als verdwenen.

Ik stel voor dat jij dit elke keer doet als je overstuur dreigt te raken in je relatie.

De verschillen tussen mannen en vrouwen

Ik heb veel artikelen geschreven over hoe mannen emotioneel in elkaar zitten Het is 1 van de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen waar we in onze maatschappij nauwelijks over praten. Terwijl het juist heel belangrijk is.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat mannen die onder stress komen te staan, een ontzettende druk voelen om te handelen. Dat niet alleen; ze verliezen alle empathie die ze hebben.

Dat betekent dat ze zich zullen gedragen op een manier die anderen als kwetsend kunnen ervaren. Dat ze bruggen kunnen verbranden. En dat doen ze allemaal niet opzettelijk. Maar het is een direct gevolg van het testosteron die door hun lijf giert.

Mannen zijn geboren probleemoplossers

lego poppetjeJij verwerkt je emoties door erover te praten. Of door even tot rust te komen. Maar mannen verwerken hun emoties door het “probleem” erachter op te lossen.

Als je ooit een relatie hebt gehad met een man, weet je dat je hem niets kan vertellen zonder dat hij in de actie-modus schiet. En dat het heel moeilijk aan zijn verstand te brengen is dat je gewoon wil dat hij even luistert, zonder te handelen.

Als je die twee bij elkaar optelt, besef je hoe belangrijk het is om hem te leren even te kalmeren. En niet te handelen, voordat jullie alletwee over de gebeurtenis hebben kunnen nadenken.

Want als je relatieproblemen hebt, is het belangrijk om een koel hoofd te houden

Wanneer jij emotioneel wordt, zal jij snel je man aansteken. Zeker als je in zijn ogen “drama” schopt, zal hij enorm de behoefte voelen om ruzie met je te maken. Simpelweg omdat hij een uitlaatklep wil, en het probleem wil aanpakken.

Maar omdat een man minder empathie toont als hij boos is, zal hij dingen doen die niet bijdragen aan het oplossen van het probleem. Daar komt bij dat in veel gevallen even een paar keer ademhalen en een uurtje tot rust komen veel beter werkt. En als er daarna een handeling nodig is, dan komt het dan wel.

Daarom is het belangrijk om je man af te richten.

Ja, dit klinkt wat cru.

Maar zie hem maar als een pitbull, die blaffend aan de ketting ligt. Jij zal hem af en toe moeten leren dat het beter is om rustig te blijven liggen, in plaats van bij het minste of geringste op te springen en beginnen te grommen en te blaffen.

Wat je moet doen als je emotioneel wordt

huilenDit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

 • Ga sporten. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten de stress in je lichaam verbrandt. Het is een bewezen middel tegen depressie en andere psychische kwalen, en werkt beter dan veel medicatie. Dan helpt het dus ook om de negatieve emoties die je in je lijf hebt opgeslagen, weg te krijgen.
 • Kom even tot rust. Zorg ervoor dat jij en je man niet in een ruzie verzanden, maar dat jullie eerst kalmeren. Dit kunnen jullie samen doen, maar ook alleen.
 • Focus je in een emotionele bui op positieve dingen. Kijk een lachfilm, loop even een rondje als je dat fijn vindt of speel met de hond. Pas als je iets positiefs hebt gedaan, en je er beter over voelt, is het tijd om rationeel naar het probleem te kijken en dat uit de weg te ruimen.

Tip 5: Neem wat tijd los van elkaar

Neem afstand van elkaarWeet je hoe de meeste scheidingen voorkomen kunnen worden?

Als je niet voortdurend in elkaars bijzijn bent.

Er is namelijk een groot geheim dat relatietherapeuten niet willen dat je weet.

Meer tijd met elkaar doorbrengen werkt niet

Bij tip 7 leer je wat dan wel werkt. Maar op dit ogenblik is het genoeg om te weten dat het simpelweg doorbrengen van meer tijd niet automatisch leidt tot een verbetering in de relatie.

Veel koppels die getrouwd zijn, veranderen meer in een soort team. Er zijn kinderen om op te voeden. Banen om naar toe te gaan. Verplichtingen die vervuld moeten worden.

Als je in die fase zit, heb je wel wat anders te doen dan leuk met elkaar omgaan. En door de frustraties van alledag kan je behoorlijk op elkaar uitgekeken raken.

Daarom is het heel gezond om elk jaar van je relatie minstens een maand zonder elkaar door te brengen.

Wat richtlijnen:

 • Ga voor complete radiostilte. Dat betekent dat je geen berichten uitwisselt, en dat je elkaar niet stalkt via social media. De bedoeling is dat je psychologisch helemaal los van elkaar komt.
 • Ga zonder je partner op vakantie. Je kan dan even helemaal tot jezelf komen en je gedachten ordenen. En als je een leuke bestemming kiest, zie je nog wat van de wereld ook.
 • Geef je partner de ruimte om hobby’s op zichzelf te ontwikkelen. En doe zelf hetzelfde. Op die manier hebben jullie een leven los van elkaar. En wordt de relatie een aanvulling daarop, in plaats van dat het precies andersom is.
 • Los momenten in waarop je een weekend niet bij elkaar bent. Doe dit met enige regelmaat, zodat je druk van de ketel laat gaan. Dit haakt ook in op de mannelijke behoefte om rust te voelen in de relatie.

Zoals ik eerder heb benoemd, is de mannelijke behoefte aan rust enorm. Deze is eigenlijk altijd groter dan zijn behoefte aan steun. Het is 1 van de meest gehoorde klacht van mannen in relaties.

Je zorgt er dus niet alleen voor dat jullie wat tijd krijgen los van elkaar, maar ook dat je man zijn batterij kan opladen.

En onthoud…

wanneer-afstand-nemenAls je relatie op een scheiding afstevent, is de kans groter dat het goedkomt als jullie tijd los van elkaar doorbrengen. Dit staat haaks op het advies om in zo’n geval niet van elkaars zijde te wijken.

En weet je waarom het werkt?

Afstand nemen zorgt ervoor dat je elkaar gaat missen

Tijdens relatieproblemen gaat het er niet om dat jullie dichter tot elkaar komen. Het is vaak juist de oorzaak van de problemen.

In plaats daarvan wil je dat jullie elkaar missen.

Als jullie minder tijd met elkaar doorbrengen, kan het verlangen naar elkaar weer worden aangewakkerd. Zodat wanneer jullie bij elkaar komen, er sprake is van een beetje vuur.

En niet van een laf vlammetje.


Tip 6: Versterk je sociale netwerk

geef andere mannen een kansJe man kan onwaarschijnlijk heel veel dingen…

…en onwaarschijnlijk ook heel veel dingen niet.

Zo kan hij niet jouw prins, beste vriendin, moeder, collega en sport maatje tegelijkertijd zijn.

Dat zou een beetje te veel van het goede zijn.

Daarom is het belangrijk om een sociaal netwerk te hebben waarbij je steun kan vinden.

Dat betekent:

 • Dat je meer tijd doorbrengt met je vrienden. Je hoeft niet over de relatie te praten. Maar je zorgt ervoor dat die banden weer sterker worden. Zodat jij je kan opladen voor als je weer terug bij je man komt.
 • Dat je de steun van familie inschakelt. Leg ze uit wat er aan de hand is, en doe dit met name bij mensen waarvan je weet dat ze zich er niet mee gaan bemoeien. Het gaat er niet om dat je advies krijgt, maar dat jij je verhaal kan doen en voor de rest een leuke tijd kan hebben.
 • Onderneem dingen en zoek hobby’s waarmee je contact hebt met andere mensen. Op deze manier zorg je ervoor dat je sociale behoeftes buiten de relatie worden bevredigd. En je dus niet afhankelijk bent van je man voor je sociale geluk.

liefde voelen en krijgen van vriendenAl deze kleine dingetjes zorgen ervoor dat het makkelijker wordt om je relatieproblemen op te lossen

Je haalt een stuk druk van zijn schouders, omdat je meerdere mensen om je heen hebt die jou kunnen steunen.

En tegelijkertijd geeft jullie dat meer ruimte om samen aan de oplossing van jullie relatieproblemen te werken.

En wat deze oplossing is? Dat is iets heel anders dan je denkt.


Tip 7: Doe positieve dingen

Weet je wat bijna iedereen doet, maar wat voor geen meter helpt?

Klagen.

Het is voor de meeste mensen 1 van de grootste irritaties. Toch doen we er allemaal aan mee, en corrigeren we elkaar nooit.

Als je relatieproblemen hebt, is het belangrijk om zoveel mogelijk druk van de ketel te halen. Dat betekent dat je het zoveel mogelijk positief moet maken om bij jou in de buurt te zijn voor je man.

En hoe je dat doet, is door zo min mogelijk te klagen.

Mannen ervaren dit als drama

Wees positief, klaag niet en beperk het drama

Stel dat jij na een lange dag werken terugkomt, en diep zucht. Misschien zeg je zoiets als “Het was een zware dag.”

Omdat een man altijd in feitjes en niet in emoties communiceert…

…is zijn natuurlijke reactie: “Wat moet ik met deze informatie?”

Voor hem is dit al een vorm van drama. Waar hij maar moeilijk mee kan omgaan. Probeer dit dus te vermijden. In plaats daarvan kan je het beter positief brengen.

Want als je binnenkomt en zegt: “Hee schat, lange dag. Wil je me even vasthouden?”

Dan wil hij je echt wel even knuffelen.

Mannen houden misschien niet van negativiteit, maar ze houden wel van jou. Dus als je het drama beperkt en hem gewoon vraagt wat je nodig hebt, dan is hij maar wat blij om je even bij te staan. Zo is hij ook wel weer.

Maak de tijd die jullie doorbrengen zo leuk mogelijk

vakantieliefdeAls je lang bij elkaar bent, en relatieproblemen doormaakt, kan je vergeten waarom jullie bij elkaar zijn in the first place.

En dat is nou eenmaal omdat jullie elkaar gelukkig maken. Of een poging doen daartoe.

Je bent bij elkaar omdat je er gelukkiger van wordt dan van alleen zijn. Dus dat betekent dat het zin heeft om jullie tijd samen zo leuk mogelijk te maken.

Focus je op het doen van leuke dingen. En als jullie dat een tijd niet hebben gedaan, maak het dan je missie om er samen op uit te gaan en nieuwe dingen te vinden die jullie leuk vinden.

Je hoeft hier niet aan wereldschokkende dingen te denken

Maar nieuwe dingen uitproberen is een mooie bonus. Al ga je eens naar een ander restaurant dan waar jullie normaal naartoe gaan. Of maken jullie in plaats van een boswandeling een strandwandeling.

Alles waarbij je de omgeving verandert, puur om te proberen of het leuk is, is goed.

En bij alles wat je doet mag je vraag zijn: “Doen we dit omdat we het gewend zijn, of omdat het leuk is?”


Tip 8: Blijf elkaar affectie tonen

aanraken liefdesverdrietOok in tijden dat jullie ruzie maken, is het belangrijk om liefdevol met elkaar om te gaan.

Ja, ik snap dat dit moeilijk is als het vaatwerk door de kamer vliegt en hij je uitmaakt voor een heks met bloemkooloren. Maar als de storm weer is gaan liggen, leg dan een hand op zijn arm en zeg “hee schatje”.

Mis je de affectie binnen jullie relatie? Check dan dit artikel.

Wees lichamelijk met hem.

Het kalmeert hem, en jou ook. De wetenschap heeft aangetoond dat ieder mens gevoelig is voor aanraking, en dat het een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel.

En weet je wat je absoluut moet doen om bonuspunten te scoren?

Heb seks met elkaar

Iedereen heeft een mening over seksHet is een ander ding dat ontzettend belangrijk is voor mannen in een relatie. Hij heeft seks nodig om zich goed te voelen over zichzelf.

Herinner jij je het verhaal over zijn grote ego?

Nou, seks is daar een enorm onderdeel van. Als je hem seks kan geven die zijn ego valideert, help je hem om beter met de relatieproblemen om te gaan.

Zijn relativeringsvermogen en wil om de problemen aan te pakken, zal alleen maar toenemen als hij tevreden is over jullie activiteiten in bed. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat het goed tussen jullie komt.

Dus wees niet bang om daar te beginnen als het allemaal een beetje moeizaam loopt.

In dit artikel leer je meer over wat mannen willen in bed.


Tip 9: Begrijp het vreemdgaan

Als er sprake is van een scheiding, dan komt vreemgaan in veel gevallen om de hoek kijken. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is op het moment dat een van jullie besluit vreemd te gaan.

Laten we beginnen met hem:

Waarom gaan mannen vreemd?

Ik heb een tijdje geleden een video opgenomen waarin ik het je uitleg:

Wil je er meer over lezen? Bekijk dan dit artikel met 11 redenen waarom mannen vreemdgaan.

En hoe zit het dan met jou?

Ben jij per ongeluk vreemdgegaan?

Zo ja, dan is dat natuurlijk niet zo netjes. Ik heb hier twee artikelen die je in deze specifieke situatie verder kunnen helpen:

Ik raad je aan om je er een beetje in te verdiepen. De meeste mensen hebben namelijk een mening over vreemdgaan die niet op heel veel meer gebasseerd is dan: “Vreemdgaan is onacceptabel omdat het gewoon niet hoort.”

Lees daarom eerst de artikelen voordat je een te wilde conclusie trekt die mogelijk je huwelijk zal kosten.


Tip 10: Maken jullie elkaar gelukkig?

Misschien had ik deze tip als eerste moeten benoemen. Het is het verschil tussen een succesvol en een onsuccesvol huwelijk.

Maar dit is de belangrijkste vraag die jij en je partner jezelf kunnen stellen

Als de andere persoon je niet gelukkig maakt, dan heeft het heel weinig zin om bij elkaar te blijven. Hoeveel jullie ook van elkaar houden.

Het is perfect mogelijk om een relatie met iemand te hebben of verliefd te zijn op iemand die je niet gelukkig maakt. En als je dan bij die persoon blijft, heeft dat verstrekkende gevolgen:

 • Je maakt jezelf langzaam kapot. Je kiest in zo’n geval letterlijk voor ongeluk. En dat is een hoge prijs om te betalen voor liefde.
 • Er zijn ook mensen op deze aardbol van wie je kan houden en die van jou houden, en die je nog gelukkig kunnen maken ook.
 • Maar zolang je in je disfunctionele relatie blijft zitten, zal je deze nooit leren kennen.
 • Je hoeft niet bang te zijn dat je nooit iemand zal vinden. Er gaan dagelijks duizenden relaties uit, en al die mensen vinden ook weer een nieuw iemand.

Soms is het goed als een huwelijk sneuvelt

Leidt het tot meer levensgeluk? Dan kan het wat mij betreft niet snel genoeg kapot.

Maar als jij ervan overtuigd bent dat je gelukkig kan worden met deze man…

…en hij is ervan overtuigd dat hij gelukkig kan worden met jou…

…voer dan mijn tips religieus uit.

Je zal zien dat de kans op een scheiding een stuk kleiner wordt.

Zodat jullie nog lang en gelukkig samen leven.


Dit waren mijn tips om je huwelijk te redden

Het is een ontzettend lastige situatie, neem daarom vooral je tijd om een goede keus te maken.

Besluit je om voor je huwelijk te gaan vechten?

Bereid je dan maar voor op een zware strijd. Er zullen ongetwijfeld tranen vallen en ego’s aan de kant gezet moeten worden, maar als jij er heilig van overtuigd bent dat jullie voor elkaar gemaakt zijn…

…dan is dat het allemaal waard.

En om het makkelijker voor jou te maken heb ik een trucje waarmee je de kans dat jullie bij elkaar blijven vergroot.

Dit trucje heet het Mannengeheim en is een van de meest krachtige manieren om een man weer fijn in een relatie te laten voelen.

Hoe het precies werkt en waarom het werkt vertel ik je niet hier, maar als je je e-mailadres achterlaat dan beloof ik je binnen een paar minuten een mailtje te sturen met daarin het Mannengeheim.

Meld je dus aan en ik wens je veel succes ermee:

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend