Ik Hou Van Jou Zeggen. Hoe & Wanneer je het zegt

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 2 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 27 september 2021

In dit artikel leer je:

 • Wat het meest slechte moment ooit is om te vertellen dat je van iemand houdt. Doe je het toch op dit moment, dan riskeer je dat hij je niet serieus neemt.
 • Hoe je voorkomt dat je het op een moment zegt dat het niet uitkomt, of dat je man het als ongepast ervaart.
 • Wat de criteria zijn die je eerst hebt moeten doorlopen in je relatie om zeker te weten dat het veilig is om “ik hou van jou te zeggen“.
 • Wat je kan doen als je wilt wachten totdat hij het voor het eerst tegen jou zegt – en wat de beste manier is om hem helemaal verliefd op je te maken.
 • … maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:


Het is 1 van de meest gestelde vraag ooit.

mailIk heb een speciale map in mijn inbox. Deze heet “ik hou van jou zeggen“.

En ik heb een filter ingesteld dat elke e-mail die ik binnenkrijg waarin er ook maar “ik hou van jou zeggen” staat in het desbetreffende mapje terecht komt.

Waarom?

Als ik dat niet zou doen zou ik continu tegen dezelfde vraag aankijken.

Pas toen ik de filter had ingesteld en het mapje had aangemaakt dacht ik: “Hee.

Misschien moet ik hier eens een artikel over schrijven.

Ik hou van jou zeggen….

Wanneer doe je dat? Hoe doe je dat?

open vragenNiemand lijkt het te weten.

Als datingcoach heb ik jarenlange ervaring met het coachen van zowel mannen als vrouwen. En je denkt misschien dat mannen stoere beren zijn, maar geloof me….

Als het aankomt op “ik hou van jou” zeggen zijn ze net zo onhandig als jij. Sterker nog: misschien zijn ze wel een beetje onhandiger.

De reden hiervoor is simpel. Mannen moeten doen alsof ze stoer zijn. Ze mogen wel dingen voelen, maar alleen met de gordijntjes dicht en als er niemand kijkt.

Een man wil natuurlijk ook tegen zijn vriendin of vrouw zeggen dat hij van haar houdt. Maar als het de eerste keer is, is hij daar simpelweg een beetje voorzichtig mee.

De reden hiervoor is dat hij niet kwetsbaar wil overkomen. De maatschappij heeft hem dit van kleins af aan afgeleerd. Daarnaast wil hij voorkomen dat, wanneer hij dit te vroeg zegt, hij wordt afgewezen door de vrouw.

Tegelijkertijd heeft zijn vrouw hele andere problemen.

Is het niet te vroeg?

te snelDe voornaamste bezorgdheid die ik bij vrouwen aantref, is of ze er niet te vroeg mee op de proppen komen. Of hij het niet als druk zal ervaren, en er met de staart tussen de benen vandoor zal gaan.

En dat dit gedacht wordt begrijp ik heel goed. Niet omdat het per se zo is, maar wel omdat het een groots moment is. Als je een groots moment hebt en je man besluit ineens om er mee te kappen, dan is dat natuurlijk ontzettend pijnlijk. Je gaat ook niet fietsen zonder handen de eerste keer dat je er opstapt. Nee, je begint met een driewieler en dan een fiets met zijwieltjes. Zodat je op het grote moment niet op je snufferd gaat.

Zo is het met “ik hou van jou zeggen” ook.

Om je goed te leren wat de beste manier is om dit aan te pakken heb ik dit artikel geschreven. Hierin geef ik je een aantal criteria die je kan gebruiken om te kijken of dit het goede moment is. Zie het als een soort liefdes-checklist, die je kan gebruiken om de kans op afwijzing zo klein mogelijk te houden. Je wilt immers niet dat je man met de staart tussen de benen er vandoor gaat, of het interpreteert op een manier die jou niet uitkomt.

En daarover gesproken.

Voordat ik begin met de checklist, wil ik eerst iets anders aankaarten.

Het slechtste moment om voor de eerste keer ik hou van jou te zeggen

slechtste momentEn dat is wanneer hij het tegen jou heeft gezegd.

Kijk. Als een man het je heeft verteld en jij houdt ook van hem. Dan snap ik dat je hem dit gelijk wil vertellen.

Maar mannen zijn een beetje achterdochtig. Zeg je het direct na hem, dan zal hij naderhand gaan twijfelen. “Zei ze het om mij tevreden te stellen,” denkt hij dan. “Zei ze het omdat ze druk voelde, of houdt ze echt van mij?

Dit zijn de laatste zaken waarvan je wilt dat ze door je man zijn hoofd gieren.

Je wilt dat hij je niet alleen gelooft, maar je wilt ook dat hij blij is met dat je het tegen hem hebt gezegd. Het direct zeggen nadat hij het heeft gedaan is dus niet slim, omdat het niet aan die twee eisen voldoet.

Nee, veel beter is het om je eigen moment te kiezen. Het liefst nadat hij het al heeft gedaan, omdat het dan makkelijker is. Maar wanneer je het niet direct na hem doet, en het bijvoorbeeld de volgende week inplant, zorg je ervoor dat het spontaan overkomt. Wanneer jij zelf het initiatief neemt om je gevoelens te uiten, komt dit heel krachtig over.

Het komt ook niet aan alsof je het alleen doet om hem te plezieren

ik hou zoveel van jeJe hebt immers gewacht totdat jij het kon uiten, recht vanuit je hart.

Wanneer zeg je het?

Veel vrouwen verwachten van mij dat ik ze de ideale tijdlijn geef om ik hou van jou te zeggen. Nou is het niet zo dat ik je kan vertellen wat het beste kan in jouw relatie. Ik kan je niet een aantal maanden geven, of een aantal dates. Dat zou waanzin zijn.

Gevoelens kan je niet voorspellen. Bij de ene persoon duurt het langer dan de andere. Daar doe je niets aan en dat hoeft ook helemaal niet.

Wat ik wil is dat als je het zegt, je vriend je gelooft en het waardeert. Dat het op de juiste manier aankomt, zodat er de potentie is om nog lang en gelukkig met elkaar te leven. Maar daar heb ik een simpel recept voor. Hieronder vind je de criteria waaraan je moet voldoen voordat je “ik hou van jou” zegt tegen je vriend.


Criterium 1: Je houdt van hem

simpelDit lijkt me een hele logische reden. Als je ooit “ik hou van jou” hebt gezegd terwijl je het niet meende, ga je schamen.

Het is heel simpel. Mannen houden van oprechte emoties. Wees dus ook oprecht naar je man. Hou je niet van hem, zeg het dan niet. Je hoeft je daar niet voor te schamen. Misschien komt het nog, en al komt het niet, dan is dat ook niet erg.

Dus zeg het niet omdat je een jaar bij hem bent, omdat je vindt dat je het moet terugzeggen of dat je moeder je daarvoor de instructies heeft gegeven. Zeg het alleen als je het meent en als je hem wilt vertellen. “Ik hou van je” zeggen is zoiets groots dat je er niet mee moet sollen.


Criterium 2: Hij doet zijn best voor de relatie

ik doe mijn bestEn jij ook, natuurlijk.

Jullie zijn samen op vakantie geweest. Hebben elkaars ouders ontmoet. Zijn onderdeel van elkaars dagelijkse leven en weten wat jullie aan elkaar hebben.

Dat betekent dat jullie dus niet scharrels zijn van elkaar, of elkaar maar eens in de twee weken zien. Nee, jullie hebben duidelijk een relatie. En hij doet daar ook dingen voor. Het is niet dat hij je alleen ziet wanneer jij voor zijn deur staat.

Pas als hij aan die voorwaarden heeft voldaan, is het tijd om het hem te vertellen. Daarvoor is het simpelweg geen goed idee, ook al is het wel zo. Je wilt dat je oordeel over de relatie waarde heeft. Dat als je “ik hou van jou” zegt, het ook echt wat betekent. Dus is het slim om te wachten totdat jullie daadwerkelijk een relatie hebben voordat je hem verteld dat je van hem houdt.


Criterium 3: Je hebt de liefdesladder beklommen

ladderKijk. Als je seks met elkaar hebt, dan begin je ook niet direct… bij de seks. Eerst begin je elkaar over een glas wijn verleidelijk in de ogen te staren. Misschien dat er hier en daar wat wordt aangeraakt. Dan volgt er een zoen, of twee. Langzaam ontdoen jullie elkaar van kleren. Enzovoorts, enzovoorts. Je begint bij het begin en eindigt bij… het hoogtepunt.

In ieder geval is er een duidelijke volgorde. En bij “ik hou van jou” zeggen is dat net zo. De enige manier waarop het je vriend rauw op zijn dak kan vallen, is als je hem voor die tijd weinig affectie hebt getoond.

En dan bedoel ik niet dat je hem laat voelen dat je het leuk vindt. Mannen zijn nou eenmaal logische wezens. We willen het ook uit jouw mond horen.

Dus vertel hem eerst dat je hem leuk vindt. Daarna dat je verliefd op hem bent. En dan volgt dat je gek op hem bent, of dat je niet meer zonder hem kan.

Je bouwt als het ware op naar “ik hou van jou“. Zo kan je het zien dat je van het voorspel langzaam naar het hoogtepunt toewerkt. Want dat is hoe je “ik hou van jou” kan zien.


Criterium 4: Het is beter als hij erover begint

ik-hou-van-jouKijk. Wij van Mannengeheim zijn helemaal niet vies van de makkelijke weg. Daar zijn we mannen voor, toch?

En als een vrouw mij dan advies vraagt over “ik hou van jou zeggen“, dan is het eerste wat ik doe altijd vertellen dat het het meest handige is als je man er over begint.

Je weet namelijk zeker dat hij er dan aan toe is om het te horen. Je wilt dat hij het kan ontvangen, dat het niet aan dovemansoren gericht is. Als hij erover is begonnen weet je zeker dat hij niet kan wachten totdat jij de moed op kan brengen om het terug te zeggen. Anders weet je dat simpelweg nooit zeker.

Is dat een reden om het niet te zeggen? Nee, ik denk het niet. Als je alle vorige criteria hebt doorlopen en dat is in goede aarde ontvangen – en hij heeft ook gezegd dat hij je leuk vindt, etc. – dan heb je “groen licht” om over te steken naar “ik hou van jou“.

Maar dat neemt niet weg dat in een perfecte wereld je man er eerst zelf mee op de proppen zou komen.

Is jouw man nog niet zo ver?

Is hij simpelweg nog niet verliefd genoeg, of ziet hij je niet als relatiemateriaal? En…


Wil je er naartoe dat hij je binnen drie maanden vertelt dat hij van je houdt?

Meld je dan hieronder aan. Ik stuur je dan het Mannengeheim toe, wat 1 simpel trucje is om een man verliefd en geobsedeerd met je te maken. Gebruik dit op de juiste man en je zorgt ervoor dat je een lang en gelukkig liefdesleven tegemoet gaat.

Bijvoorbeeld met een man waarvan je hoopt dat hij “ik hou van jou” tegen jou zal zeggen. Meld jezelf hieronder aan en ik stuur het direct – en gratis – naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

2 Reacties

 • Charly schreef:

  Wat nou al een man na twee keer je gezien te hebben als zegt ik mis je en ik hou van je?

  Ik vind dit namelijk veel te snel en naar mijn idee kan je niet na 2 keer iemand gezien te hebben van iemand houden. Hierdoor denk ik wegwezen!

  We hebben een keer gedate en de dag erna vroeg hij mag ik bij jou blijven slapen? Toen ik zei nee was het ook ohhh oke. Die avond kwam hij een drankje doen en was het meteen volgende week blijf ik wel slapen hoor. Ik vind dit te opdringerig en ren hier alleen maar hard van weg.

  Kan je mij hierin advies geven?

  Groet een geschrokken Charly

 • hoe zeg ik dat ik van je hou tegen een vriend

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend