6

Ik wil scheiden, man niet. Hier zijn 7 belangrijke tips

Hier zijn 7 tips voor als jij wil scheiden, maar je man niet.

In dit artikel leer je:

  • Wat een bewezen methode is om een ongelukkig leven te lijden, maar ook wat een fantastisch alternatief is waar je hele gezin gelukkiger van word.
  • Hoe je om moet gaan met de bezwaren van je man als jij hebt besloten te stoppen met jullie huwelijk.
  • Waarom je als een stenen muur wilt zijn: onbewegelijk als je man eraan probeert te wrikken.
  • Of het verstandig is om bij je man te blijven voor de kinderen.
  • …en nog veel meer

Wat je moet weten als jij wil scheiden, maar hij niet

Ik kreeg een e-mail van een vrouw die me nodig had om een probleem op te lossen.

mailNou komt dit wel vaker voor. Ik ben immers datingcoach en min lezeressen weten me goed te vinden, als ze een probleem hebben.

Deze vrouw is al heel wat jaartjes getrouwd. De laatste twee jaar is dat alleen tegen haar zin in. Ze heeft er lang over nagedacht, maar nu heeft ze dan toch besloten dat ze wil scheiden.

Er is alleen 1 probleem. Haar man werkt niet mee en wil niet weg.

Mijn man wil niet scheiden. Wat nu?

Dit is geen makkelijk probleem. Je bent al tijden bij elkaar. Misschien heb je wel kinderen, of zijn je bezittingen en geld met elkaar vervlochten. Jullie levens leunen in ieder geval op elkaar. Als de ene persoon het dan wegtrekt is de andere persoon bang dan het zijne omkantelt.

Dat is wat er nu met je man aan de hand is. Hij zit er natuurlijk niet zo op te wachten dat zijn leven enorm gaat veranderen.

Zeker als hij nog wel van jou houdt

ik-hou-van-jouDaarom kan hij allemaal beloftes maken. Dat het beter wordt. Dat hij verandert, of dat jij wel weer van hem zal gaan houden. Of dit loze beloftes zijn weet ik natuurlijk niet, hoewel me dat logisch lijkt. Zeker bij de laatste.

Maar waar ik vanuit ga is dat als je dit artikel leest, je niet over 1 nacht ijs bent gegaan. ja, je hebt er een tijd over getwijfeld, maar bent inmiddels klaar om de knoop door te hakken. Je hield ooit van je man, maar nu is die tijd voorbij. Je wilt definitief stoppen met de relatie en hebt mij nodig om het op een zo goed mogelijke manier te doen.

Gelukkig heb ik een aantal tips voor je die je kunnen helpen om er zo snel en gezond mogelijk een punt achter te zetten. Zodat jij verder kan met je leven – maar je man ook.

Maar voordat we echt beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Wees duidelijk

wees duidelijkIk hoor iets te vaak dat wanneer een vrouw aan haar man vertelt dat ze wil scheiden, hij denkt dat hij inspraak heeft in deze beslissing.

Dat is natuurlijk niet het geval. Jij bent een volwassen vrouw en jij bepaalt zelf wat er in jouw leven gebeurd. Als jij dus besluit het niet meer met hem door te willen brengen, dan heeft hij “vette pech“.

Het is heel hard, maar als de persoon die wilt scheiden ben jij het ongetwijfeld met me eens. Ik bedoel, met hem een relatie hebben moet wel behoorlijk vervelend zijn geworden wil je besluiten om er mee te stoppen. Dan hoef ik je dus niet uit te leggen dat iemand die geen positieve bijdrage aan je leven levert, geen recht van spreken geeft als je besluit er wel iets leuks van te maken.

En tuurlijk is het logisch dat je man begint te sputteren…

logischAls hij van je houdt wil hij je natuurlijk niet kwijt. Misschien gelooft hij oprecht dat hij kan veranderen. Het doet hem pijn om je te zien gaan. Je mag best met hem meeleven, maar je hoeft niet je beslissing te veranderen.

Dit is een stukje voorbereiding voor wanneer je dit aan hem gaat vertellen. In het slechtste geval maakt hij het je moeilijk door te zeggen dat hij het er niet mee eens is. Maar je kan dit grotendeels voorkomen door iets heel belangrijks te doen.

Wees als een stenen muur.

Als ik tegen jou zeg: “Zie je die stenen muur? Zie je de tweede steen van rechts? Probeer die er maar eens uit te halen.” Dan ga je naar die muur, en voel je aan de steen. Merk je dat hij een beetje meegeeft als je er aan zit, dan begin je te wrikken. Merk je dat er geen beweging in te krijgen is, en dat hij stevig vastgemetseld zit? Dan geef je snel op.

Hanteer de houding van een stenen muur naar je man. hoe hij ook probeert te wrikken aan je besluit, geef hem geen ruimte. Je laat hem zien dat je weet wat je wilt. Je hebt er over nagedacht en de beslissing is genomen. Het mag hem pijn doen, hij mag kwaad zijn of beloftes maken die hij al dan niet kan houden. Maar je besluit staat vast.


Tip 2: Toon geen twijfel

twijfelNou snap ik dat het heel moeilijk is om eenduidig naar je man te communiceren dat je ermee wilt stoppen. Vaak omdat het meestal niet zo zwart wit is. Voordat je besluit te scheiden, gaat daar vaak een lang proces van wikken en wegen aan vooraf. En ook als je de knoop hebt doorgehakt, kun je nog lang twijfelen of het de juiste beslissing was. Ook al ben je op het moment in de relatie heel ongelukkig, je bent niet voor niets ooit met hem getrouwd.

Dit kan je echter niet aan hem laten zien. Op het moment dat je zegt: “Ik wil misschien wel scheiden.’ hoort hij: “Als je nu niet heel snel vraagt wat er aan de hand is en er wat aan doet ga ik bij je weg.” Hij zal veel energie steken in kijken wat het probleem is, en het oplossen. Als je al besloten hebt dat je wil scheiden, is dit het laatste wat je wilt.

Ook als je de knoop hebt doorgehakt en hem hiervan op de hoogte hebt gesteld, zul je soms vlagen hebben waarin je van gedachten verandert.

Dat is helemaal prima.

Maar hij is de laatste persoon met wie je hier over praat

conclusieEerst bespreek je het met vriendinnen, je moeder of desnoods met de paashaas. Maar niet met hem. Dit is om de bovengenoemde reden: als je twijfelt wil je niet die druk bij hem neerleggen, of hem een reden geven om het te blijven proberen.

Het zal je afleiden van goed nadenken over je twijfels. Door er met vriendinnen over te praten kun je wel een goed perspectief krijgen en kan je het even kwijt.

Voor hetzelfde geld is dat genoeg en verdwijnen de twijfels na een paar dagen weer. Als je na lang beraad met je vriendinnen en je familie toch tot de conclusie moet komen dat je fout zat met die hele scheiding, kan je het je man altijd nog vertellen. Hoewel ik die kans niet groot acht, als je beslissing om van hem te scheiden niet impulsief is geweest.

Ik weet dat het moeilijk is om duidelijk te zijn. Maar hou je man niet aan het lijntje. Geef hem niet het idee dat hij een kans maakt als jij al besloten hebt dat het over is. Dat is voor niemand goed, en je rekt het proces alleen maar op.


Tip 3: Laat je niet leiden door schuldgevoel

schuldigKijk.

Ik snap dat wanneer jij aan je man vertelt dat je wilt scheiden, hij begint te protesteren.

Voor hem is het heel erg. Voor jou ook. Misschien hebben jullie kinderen of een parkiet. Zij zullen ook niet heel blij zijn met de situatie.

Maar er is 1 ding dat je koste wat het kost moet vermijden.

Bij hem blijven terwijl jou dit niet gelukkig maakt.

Het gebeurt te veel dat vrouwen loyaal blijven aan een man die ze slecht behandeld. Of een man die juist wel goed voor hen is, maar waar ze zich niet thuis meer voelen. Als je als vrouw ongelukkig bent in je huwelijk, dan doe jij jezelf elke dag een beetje verdriet als je er in blijft zitten. De prijs die je betaalt voor je loyaliteit, is dus heel hoog. Je offert je eigen geluk op voor iemand anders.

Voor veel mensen in een huwelijk is de gedachte aan slopende jaren waarin ze niet van iemand houden maar toch bij die persoon zijn…

huh… makkelijker te behappen dan een korte periode van crisis waarin ze scheiden van hun partner. Het is als last hebben van een tand die getrokken moet worden. Je kan hem laten zitten, maar dan gaat hij vanzelf rotten. Daar krijg je een slechte smaak in je mond van en het begint steeds meer pijn te doen, totdat je op de lange termijn murw gebeukt bent van de pijn. Dan kan je beter een touwtje om die tand binden en hem er met 1 ruk uittrekken. Dan is het probleem gelijk verholpen en ben je daarna genezen. Misschien doet het de dag daarna nog even pijn, maar daarna is het in ieder geval klaar. En je hoeft niet de rest van je leven met een rottende tand in je mond rond te lopen.

En ja, tuurlijk ben je een tijd lang heel gelukkig geweest met je man. En was je ooit verliefd op hem. Maar dat betekent niet dat je bij hem hoeft te blijven op het moment dat het echt niet meer gaat. Zeker als je het een tijd tegen beter weten in geprobeerd hebt.


Tip 4: Besef je dat het goed komt

zie-er-goed-uit-op-je-dateMisschien denk je: “Ik vind nooit meer iemand anders.

Of: “Hij zal er kapot van zijn. Als ik bij hem wegga kan hij dat niet meer aan. Hij zal depressief worden en met zijn racemotor van een brug afrijden puur omdat hij mij zo mist.

Hoewel dit soort fantasieën levensecht kunnen lijken, kloppen ze van geen kant.

Allereerst liegen de percentages er niet om: heel veel huwelijken stranden. Mensen gaan uit elkaar. Al deze mensen vinden na verloop van tijd een nieuwe partner. Er zwemmen genoeg vissen in de zee. Als je een beetje je best doet, kan je een leuk nieuw exemplaar aan de haak slaan. En dat geld ook voor je man, hoewel jullie beide er ongetwijfeld nog niet aan willen denken.

Als je merkt dat je man niet wil scheiden, realiseer je dan dat angst een grote rol speelt. Angst voor het onbekende. Maar die angst is tijdelijk. Vroeg of laat komt er een moment dat jullie alletwee een nieuwe partner hebben, en er om kunnen lachen.

En ook als je denkt dat je het hem niet mag aandoen, dan heb je ongelijk. Jij bent namelijk de baas over je eigen leven. En als jij het niet met hem wil doorbrengen omdat je hem ongelukkig maakt, is het jouw keuze. Ik herhaal het graag nog een keer omdat niet naar me luisteren en bij hem blijven een gegarandeerde manier is om jezelf ongelukkig te maken. Terwijl het goed zal komen als je de stap durft te zetten – hoewel dit ongetwijfeld niet meteen zal zijn.


Tip 5: Doe het voor je man en je kinderen

Je denkt misschien dat je alleen jou een plezier doet als je van je man scheidt. En dit lijkt ongetwijfeld zo als je man nog veel van je houdt, en er niet op zit te wachten.

Maar dat is korte termijn denken. Hoewel hij de pijn vermijdt van alleen zijn, en inzien dat zijn relatie kapot is gegaan, loopt hij ook de kans op echte liefde mis. Wat niet alleen jij hebt recht op iemand die veel van je houdt, op iemand die 100% voor je gaat in een liefdevolle relatie. Hij heeft daar ook recht op. Zolang jij bij hem blijft zit hij vast in een relatie met iemand die hem eigenlijk niet zo leuk vindt, ook al vindt hij dat op dit moment comfortabeler.

Hetzelfde geld voor je kinderen. Zeker als ze klein zijn kan het heel eng lijken als papa en mama gaan scheiden. Maar het alternatief is een stuk onaangenamer. Als jij bij je man blijft en het een slecht huwelijk is, word mama daar niet gelukkiger op. Ze zal minder gezellig zijn en minder liefdevolle aandacht aan haar kinderen kunnen geven, omdat ze die zelf ook niet krijgt.

Het gevolg is dat jij je kinderen liefde onthoudt die ze wel verdienen…

… door bij een man te blijven waarvan je niet houdt. Ze zijn beter af als je bij hem weggaat.

Je kinderen willen helemaal niet dat jij bij je man blijft, puur voor hen. Zij hebben meer aan een gescheiden mama die wel tevreden is, dan aan een stille loopgravenoorlog of deprimerend huwelijk waar zij tussen in staan. En stel dat je toch bij je man blijft, en je kinderen er op latere leeftijd achter komen dat jij voor hen bij hem bent gebleven. Dan kunnen ze hier een flink schuldgevoel aan overhouden, als ze zich realiseren dat zij de oorzaak van jouw ongeluk zijn geweest. Het lijkt me dat je hen dit niet wilt aandoen.

Voor letterlijk alle betrokken partijen is het beter als jij er een punt achter zet. Voor jou, voor je man en voor de kinderen.


Tip 6: Neem afstand van elkaar

wanneer-afstand-nemenOk. Het hoge woord is eruit. Je man weet dat je bij hem weg wilt en dat er geen beweging in te krijgen is. Jij weet dat hij het weet en dat het nu definitief over is.

Maar scheiden is niet heel eenvoudig. Jullie levens zijn met elkaar verweven, en het beste voorbeeld hiervan is dat jullie een huis delen. Waarschijnlijk zijn de financiën ook gedeeld en hebben jullie gezamenlijke verantwoordelijkheden. Met al deze belangen ontstaat er al snel de vraag: “Wat is het beste moment om fysiek uit elkaar te gaan, en op andere plekken te wonen?

Het antwoord: zo snel mogelijk.

Ik begrijp dat het niet van de ene op de andere dag lukt om alle verantwoordelijkheden en eigendommen die jullie delen uit elkaar te trekken. Zeker als je een huis hebt wat moeilijk te verkopen valt. Sommige koppels blijven er een paar jaar mee zitten.

Maar dat betekent niet dat jullie in hetzelfde huis hoeven te wonen, ook al staat het op alletwee jullie naam

lat-relatieSterker nog, het is een heel slecht plan. Als je namelijk besloten hebt om te scheiden omdat je niet gelukkig met hem bent, is het raar om vervolgens nog praktisch twee jaar samen te wonen. Stap er dus zo snel mogelijk overheen, en zorg ervoor dat jullie niet in die nare situatie hoeven te zitten. Want er is niets zo vervelend om met iemand samen te leven waar jij je niet prettig bij voelt. Of dit nou varieert van “een beetje ongemakkelijk” tot “ik kan hem niet uitstaan.” Het drijft de spanning op, en dat is voor niemand goed. Zeker als er kinderen in het spel zijn.

Als je hebt besloten te scheiden valt er niet veel meer te praten, uitgezonderd over praktische dingen. Maar dat wordt lastig als je continu op elkaars lip zit en in het zelfde huis woont. Waarom trek je niet bij je moeder in? Of bij een vriendin? Misschien is het even behelpen, maar jullie zullen er alletwee bij gebaat zijn. De druk kan van de ketel, en als er onderhandeld moet worden over wie wat krijgt, kan je maar beter zo rustig mogelijk zijn.


Tip 7: Oefen met alleen zijn.

alleen-zijn-vs-eenzaamWat als je wilt scheiden, maar het niet durft? Bang om alleen te zijn na al die jaren samen? En wat als dat voor je man geldt?

Ik heb goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat het niet makkelijk zal zijn om los van hem te komen. Je zult tijd nodig hebben om er aan te wennen dat je niet meer die getrouwde vrouw bent. Dit kan een half jaar zijn, of een jaar. Het is een overgangsfase waarin je het allemaal even moet leren. Het zal even duren voordat jij jezelf helemaal goed voelt in die nieuwe situatie, en er aan gewend bent. Ditzelfde geld voor je man.

Het goede nieuws is, is dat er een simpele manier is om deze gewenningsperiode zo kort mogelijk te maken. Namelijk door afstand te nemen van elkaar. Als je namelijk uit elkaars buurt blijft, oefen je met alleen zijn en je eigen boontjes doppen. Door dit te doen maak je de overgang eenvoudiger. Je steekt namelijk tijd in de nieuwe dingen leren die je nodig hebt voor je nieuwe leven.

Je zou kunnen blijven aanmodderen door veel om te gaan met je man

slecht ideeDoor de angst om alleen te zijn, en voor het proces wat komen gaat, kan je gaan twijfelen of heimwee krijgen. Er zullen best mooie tijden zijn geweest, en het scheiden kan je eenzaam maken. Maar laat je hier niet door leiden. Ook al is het moeilijk: dat betekent dat je meer tijd moet steken in oefenen met alleen zijn. Daar wordt het makkelijker van. Doe je dat niet, en kies je ervoor om meer tijd met je man door te brengen? Dan maak je de overgang alleen maar lastiger.

In de video zei ik het al: Het is alsof je de zinkende Titanic gaat verven. Het heeft geen enkele zin, want je steekt energie in een verloren zaak. Dat wil jij je zelf en je man toch niet aandoen?

Ik realiseer me dat ik stevige formuleringen heb gebruikt in de zeven tips. Wees net zo stevig als jij met je man praat. Laat hem duidelijk weten dat het voorbij is. Eindig het op jouw voorwaarden, op een waardige manier.

Later zal hij je dankbaar zijn.


“Nu weet je wat je moet doen als je partner niet mee werkt met de scheiding (en niet wil scheiden)”

Maar, er is nog één belangrijk ding:

Veel vrouwen weten dat mannen graag problemen oplossen. En dat we niet heel goed kunnen luisteren – behalve als het ons goed uitkomt.

Maar wat de meeste vrouwen niet doorhebben is dat elke man beschikt over een “knopje“. Als je weet waar dit knopje zit, en je kunt er op de juiste manier op drukken, dan zorg je ervoor dat een man jou enorm leuk gaat vinden.

Zo leuk zelfs, dat je onweerstaanbaar voor hem wordt.

Je vraagt je af waarom ik dat vertel in een artikel over scheiden van je man. Nou, het is niet om je iets te verkopen. Ik bied het namelijk gratis aan via e-mail.

De reden dat ik het schrijf is dat uit onderzoek blijkt dat een rebound goed is voor je zelfvertrouwen en kan helpen bij de moeilijke break-up die voor je ligt.

Als je bijvoorbeeld een oogje hebt op iemand op je werk, en je staat wel open voor een gezonde flirt…

…meld je dan hieronder aan. Ik leer je dan het nummer 1 geheim om een man zijn aandacht te trekken en vast te houden.

Zie ik je daar?

Tim Veninga
 

Datingcoach Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, SBS6, NOS, Parool, Powned, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, RUMAG, AT5, The Post Online, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland. Hij sprak duizenden mannen over hun liefdesleven en op deze blog schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend