6 Redenen Waarom Knappe & Slimme Vrouwen Single Zijn

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 10 december 2017 - Laatst gewijzigd op 4 juli 2023

In dit artikel leer je:

 • 6 redenen waarom mooie en slimme vrouwen soms moeite hebben met het vinden van een geschikte partner
 • Een simpel te voorkomen ding dat mannen afschrikt (Hint: bijna alle zelfstandige vrouwen doen dit)
 • De belangrijkste factor om leuke mannen aan te trekken zonder jezelf dommer voor te doen
 • De snelste manier om een man te vinden die jou aankan
 • … en nog veel meer

Bekijk eerst deze video:Waarom mooie en slimme vrouwen vrijgezel zijn

Het is een paradoxaal probleem.

Hoe kan het zijn dat een vrouw die zoveel te bieden heeft, moeite heeft met het vinden van een partner die bij haar past? Hoe kan het dat een knappe, slimme vrouw geen relatie kan vinden? Willen mannen wel een vrouw die aan ze gewaagd is?

Het antwoord is: jazeker, mannen willen graag een vrouw met koppie-koppie. En ik hoef je vast ook niet te vertellen dat mannen een mooi uiterlijk belangrijk vinden.

Waarom is het dan zo moeilijk voor slimme en mooie vrouwen om een geschikte kandidaat voor een relatie te vinden?

Dat leg ik je uit in dit artikel. Er zijn zes redenen voor en ik bespreek ze één voor één.

Hier komen ze:

Reden 1: Slimme vrouwen zijn zelfstandiger

slimme vrouwen zijn zelfstandigerHoe slimmer je bent, hoe minder je een man nodig hebt.

Je denkt er misschien niet over na. Maar doordat je zo intelligent bent, is er geen enkele noodzaak om een relatie te beginnen. Je kan je eigen boontjes doppen.

Dat betekent:

 • Dat je geen man nodig hebt voor het geld
 • Jij zelf beter kunt beslissen wat goed voor je is dan een man
 • Je de focus legt op goed voor jezelf zorgen in plaats van een man vinden die dat voor je doet

Omdat je geen man nodig hebt, is de intentie waarmee je zoekt anders

Voor vrouwen die niet zo slim zijn als jij, is een man aantrekkelijk als hij in staat is voor haar te betalen of haar uit de problemen te houden. Dat stukje valt weg als je intelligent bent en prima voor jezelf kunt zorgen. Je voelt je daarom minder snel aangetrokken tot een man.

Daarnaast haalt het een stukje man-vrouw dynamiek weg.

Mannen spelen in op de hulpbehoevendheid van minder slimme vrouwen. Niet op een gemene manier. Nee, mannen willen graag helpen als ze een vrouw leuk vinden. Minder intelligente vrouwen en mannen met geld vinden elkaar doordat ze elkaar iets te bieden hebben.

Maar als slimme vrouw heb je dat gedeelte van het spelletje niet. Je hebt geen man nodig – en dat straal je uit.

Daarbij komt dat wanneer je een man alleen voor het “plezier” zoekt – een relatie volledig gebaseerd op gelijkwaardigheid en elkaar leuk vinden – er minder druk op staat dan een relatie waarbij afhankelijkheid een rol speelt.

Als je financieel afhankelijk bent van een man zal je meer je best doen om de relatie te laten slagen dan wanneer dat niet het geval is.

Reden 2: Je carrière komt op de eerste plaats

je carrière komt eerstSlimme vrouwen kiezen eerder voor een studie en carrière voordat ze ook maar denken aan settelen.

En dat is volkomen terecht.

Als je intelligent bent, zou het zonde zijn om direct kinderen te nemen en de rest van je leven als huisvrouw door te brengen. Tenzij dat is wat je wilt, natuurlijk.

Ik zal een vrouw nooit vertellen hoe ze haar leven moet leiden. Daar hebben zij mij niet voor nodig. Zeker slimme vrouwen niet.

De kans dat een slimme vrouw een carrière begint is nou eenmaal groter

Maar dat maakt wel dat er minder druk staat op het vinden van een man.

Wat ook meespeelt is dat mannen graag een vrouw willen die wat jonger is dan hen. Wanneer je als slimme vrouw later op de datingmarkt komt, heb je daardoor iets minder keus.

Gelukkig zijn er nog genoeg mannen over. En de slimme mannen wachten zelf ook meestal wat langer voordat ze gaan settelen.

Reden 3: Hoe meer keuze je hebt, hoe lastiger het wordt om te kiezen

Stel dat er op een avond voor je gekookt wordt door iemand die al je favoriete kostjes kent. Je komt aan in een enorme eetzaal en daar staan alle dingen die je lekker vindt. Meer dan dertig verschillende gerechten in onbeperkte hoeveelheden.

En je mag er maar voor vijftien minuten van eten.

Het is op zo’n moment moeilijk om een keuze te maken wat je in je mond stopt. Wanneer je van het ene gerecht geniet, kan je het andere niet proberen. 

Je kunt misschien twee of drie gerechten proberen in dat kwartier en er echt van genieten. Meer kan, maar dan raffel je het af. Minder kan ook, maar omdat het er allemaal zo lekker uitziet zou dat jammer zijn. Hoe dan ook: het merendeel van de gerechten kan je niet proberen.

Als je een slimme en knappe vrouw bent, heb je veel mannelijke aandacht. Je krijgt continu interessante mannen voorgeschoteld. Maar dat maakt het lastig om te kiezen.

Stel je voor dat je niet zo knap en niet zo slim was

Het aanbod van mannen zou kleiner zijn geweest. Wanneer je dan een man tegenkomt die aantrekkelijker is dan de mannen die zich normaal aan je presenteren, dan bijt je natuurlijk gelijk.

Maar als slimme en knappe vrouw heb je veel keus en zijn er veel goede opties. Kiezen wordt hierdoor een stuk moeilijker. De kans op teleurstelling groter.

Als je voor een man kiest, kan er een knagend gevoel blijven hangen. “Wat nou als ik toch voor die andere man was gegaan?” Je stelt een beslissing uit. De kans dat een relatie je teleurstelt, wordt groter.

De enige weg hieruit is om criteria vast te stellen van wat je zoekt in een relatie.

In mijn artikel over hoe je erachter komt of een man bij je past geef ik je een aantal slimme criteria om dat uit te vogelen. Wanneer je weet wat je doel is, weet je ook wanneer je tevreden kunt zijn.

Als je veel keuze hebt, is er altijd een slimmere of knappere man voor handen.

Als je maar lang genoeg wacht kun jij je huidige partner altijd inruilen voor wat beters. Maar als je doel is om een relatie te hebben met een man die voldoet aan je standaarden – hint: die hebben niet zoveel met uiterlijk te maken – dan is de kans op een bevredigend resultaat groter.

Reden 4: Je schrikt een man af

Dit kan met verschillende dingen te maken hebben, maar de voornaamste twee zijn:

 • Je bent te dominant
 • Je komt niet aanspreekbaar over

Laat ik met de laatste beginnen.

Je zou misschien denken dat mannen de meest knappe vrouw in een club of kroeg aanspreken.  Maar niks is minder waar: Ze gaan standaard voor de vrouw die het aardigst lijkt.

Mannen houden niet van afwijzing en ze denken dat een mooie vrouw heel veel keus zal hebben…. waardoor de kans op een afwijzing groter wordt.

Mannen houden van aardige, warme vrouwen die hen niet bekritiseren

Daarom is het als mooie vrouw erg belangrijk om een warme en prettige uitstraling te hebben. Door jezelf toegankelijk te maken wordt het makkelijker voor mannen om je aan te spreken. En is het makkelijker om iemand te ontmoeten die je leuk vindt.

Iets vergelijkbaars geldt voor slimme vrouwen.

Slimme vrouwen kunnen op het eerste gezicht wat betweterig lijken.

Doordat ze de hele dag met hun hoofd bezig zijn kunnen ze heel rationeel overkomen. Als een man van een afstandje naar zo’n vrouw kijkt denkt hij: “Als ik nu naar haar toeloop om haar te vertellen dat ze mooie ogen heeft, zal ze mijn hele aanpak bekritiseren.”

Dat is waar mannen bang voor kunnen zijn als ze een vrouw in de kroeg zien staan die bovengemiddeld slim overkomt. Ze zijn niet geïntimideerd door haar intelligentie, dat vinden ze zelfs prachtig.

Maar dat je slimmer bent dan je gesprekspartner betekent niet dat je het voortdurend hoeft te laten merken.

Het laatste dat een rol kan spelen is dat je te dominant bent

Als je veel mannen achter je aanhebt of erg zelfverzekerd bent, kan je geneigd zijn om flink de beuk erin te gooien als een man je probeert te versieren.

Dat is niet leuk voor een man.

Hij wil graag merken dat je openstaat voor zijn charmes. Je hoeft niet te applaudisseren voor wat hij doet en je hoeft niet alles leuk te vinden, maar hij wil wel dat je hem een kans geeft om te laten zien wat hij in huis heeft.

Net zoals jij wil dat je hem kiest om wie hij is en wat hij als man te bieden heeft.

Wanneer je erg dominant bent en jij continu bepaalt wanneer wat moet gebeuren, geef je hem niet de kans om zijn mannelijkheid te tonen en je te verleiden. Daarmee verdwijnt voor hem de lol in jullie relatie, of die nou twee dagen of twee jaar duurt.

Reden 5: Je vergeet je vrouwelijk te gedragen

een man wilt een vrouw die hem betovert met haar vrouwelijkheidEen heteroseksuele man valt op een vrouwelijke vrouw.

En niet een vrouw die overkomt als een man. Of eigenschappen vertoont die veelal voorkomt bij mannen.

Dat gaat om het uiterlijk, zoals het hebben van kort haar. Maar ook om gedrag, zoals het aanzetten van je vrouwelijkheid.

Slimme vrouwen vergeten nog weleens om zich vrouwelijk te gedragen en maken zich daardoor minder aantrekkelijk voor mannen.

Wanneer je een heel rationeel gesprek voert met een man zal hij dit heel leuk vinden. Hij houdt net zoveel van een goed gesprek als jij. Maar dan blijft het op het niveau van een interessant gesprek en gaat het niet verder dan dat. En als je wilt dat hij je versiert zal het naar een flirterig gesprek moeten gaan.

Dat kan alleen als jij je presenteert als vrouw die wil flirten en niet als intellectuele sparringspartner.

Ik weet dat dit lastig kan zijn.

Als ik de hele dag heb gewerkt en met intellectuele taken bezig ben geweest vind ik het ook moeilijk om te schakelen en ineens de versierder uit te hangen. In zo’n geval heb ik tijd nodig om er “in te komen” en dat zal voor jou niet anders zijn.

Maar het is wel belangrijk dat je buiten je werk of studie je vrouwelijk gedraagt.

Om op die manier mannen uit te nodigen zich als een mannetje te gedragen en uiteindelijk te proberen om je te versieren.

Reden 6: Hoe beter jij bent, hoe moeilijker het vinden van je gelijke wordt

Maak je uitstraling vrouwelijkerAls je erg knap of slim bent, zijn er veel mannen die met je op date willen.

Maar de vraag is: hoeveel van die mannen zitten op hetzelfde niveau (of hoger) als jij? Hoeveel van die mannen hebben hetzelfde of een hoger intellect? En hoe zit het qua uiterlijk?

Hoe slimmer je bent, hoe moeilijker het wordt om een partner te vinden met eenzelfde of hoger IQ dan jij.

En omdat mensen hun IQ niet op hun voorhoofd tatoeëren kan het even duren voordat je erachter komt dat de man die je date geen intellectuele uitdaging vormt.

Als je erg slim en/of knap bent is het belangrijk om naar plaatsen te gaan waar slimme/knappe mannen komen.

Zo maak je de kans groter dat je het volgende jaar niet meer vrijgezel bent. Want als je blijft aanmodderen met mannen die minder hoog op de hiërarchie zitten dan jij snap ik dat jij je niet zo snel aangetrokken voelt en je meeste relaties als een nachtkaars uitgaan.

Is dit alles wat knappe slimme vrouwen moeten weten om een vriend te krijgen?

Bijna.

Er is nog een geheim dat – wanneer je het weet – ervoor zorgt dat mannen gek op je worden.

Het is een diepe behoefte die iedere man heeft en waar je als vrouw ontzettend makkelijk op in kan spelen.

Het werkt op iedere man en ongeacht hoe slim of je mooi je bent zal het ervoor zorgen dat hij niks liever wil dan samen met jou zijn.

Wat dat geheim is, dat vertel ik je niet hier, maar liever privé. Als je jezelf hieronder aanmeldt dan stuur ik het je binnen een minuut – anoniem en gratis – in je inbox.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

 • Evelyn schreef:

  Hi, ik begreep dat downdaten ook in was een tijdje geleden; universitair geschoolde vrouwen zoeken dan bijv. een MBO man omdat HBO/WO weglopen ofzo? Hoe zie/verklaar jij dat?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend