In dit artikel leer je:
- Of een lat relatie net zo duurzaam is als een gewone relatie, en wat daar zoal voor nodig is.
- Wat de meest voorkomende problemen zijn die je kunt verwachten. Als je hier niet op anticipeert, wordt het wel heel lastig.
- Wat het nummer 1 geheim is om er voor te zorgen dat een lat relatie blijft werken.
- Wat mijn belangrijkste tips zijn om te voorkomen dat je lat relatie in het slop raakt.
Hoe je problemen in je LAT relatie voorkomt & oplost
Ik ken heel veel stellen met een lat relatie. De meeste zijn gewend om dit zo te doen. Ze hebben het vanuit huis meegekregen. Of ze hebben ontdekt dat dit voor hen het lekkerste werkt.
Toch is het niet altijd koek en ei. Ik krijg af en toe e-mails van mensen die in een lat relatie zitten en mijn hulp nodig hebben om de relatie fris te houden. Of erger: om te voorkomen dat de relatie helemaal op de klippen loopt.
Dat begrijp ik goed. Het is niet het meest makkelijke op aarde, een lat relatie onderhouden. Ik denk dat het goed mogelijk is, als je mijn tips opvolgt. Deze zijn gebaseerd op mijn jarenlange ervaring als datingcoach.
“Wat is een lat relatie?”
Lat is een afkorting voor “living apart together”. Het is een relatie waarbij je niet samenwoont, maar voor de rest precies op de zelfde manier met elkaar omgaat als in een normale relatie.
Het is dus niet hetzelfde als de fase die elk stelletje doormaakt: namelijk daten. Waarbij de mensen in de relatie wat aan elkaar snuffelen en in die tijd nog niet samenwonen. Nee, bij een lat relatie is het overduidelijk dat je de toekomst met elkaar wilt doorbrengen. Maar dat dit niet hoeft te betekenen dat je met elkaar in 1 huis gaat wonen.
Hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen
Soms is het omdat 1 van de 2 een gewoonte heeft die de ander niet kan uitstaan. Of heeft 1 van de 2 veel behoefte aan “alone time”, waardoor hij of zij het niet prettig vindt om samen te wonen met iemand anders. Hoe het ook zij: de strekking is dat je het niet prettig vindt om in hetzelfde huis te wonen.
Ook komt het voor dat getrouwde stellen er voor kiezen om in nadere huizen te wonen, na het eerst samen geprobeerd te hebben. Soms ging daar een scheiding aan vooraf. En kwam men tot de conclusie dat de relatie niet het probleem was, maar het samenwonen. Hoe het ook zij: in alle gevallen heb je een leuke en voldoening gevende relatie met elkaar, maar kies je ervoor om niet samen in 1 huis te wonen.
“Kan dit überhaupt wel werken?”
Er wordt iets te vaak denigrerend gedaan over een lat relatie. Mensen denken dat het wel lekker makkelijk is. En dat het minder moeite en energie kost dan samenwonen.
Of dat waar is, lees je straks. Maar eerst wil ik kwijt dat een lat relatie net zo goed een relatie is als een gewone relatie. Er is geen verschil in kwaliteit. De vorm is alleen iets anders. Dat met die denigrerende opmerkingen moet maar eens afgelopen zijn.
Het betekent ook niet dat een lat relatie makkelijker te onderhouden is dan een gewone relatie. Sterker nog, het is zelfs wat moeilijker. Er zijn namelijk wat valkuilen waar je absoluut niet in wilt vallen. Welke problemen dit zijn, lees je hieronder. Ik heb er 13 wat nader voor je belicht. Maar vrees niet: ik geef je bij elk probleem een tip om deze de wereld uit te helpen.
Maar voordat we start gaan, bekijk eerst de onderstaande video:
 Probleem 1: De relatie staat niet op nummer 1
Als je bij elkaar in huis loopt, is het onmogelijk om elkaar mis te lopen. Bij een lat relatie is dat anders. Hij heeft zijn sport, zij heeft haar breiclubje. Hij heeft zijn kaartavondjes met vrienden, zij gaat shoppen met vriendinnen. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat er verschillen in schema’s zitten die niet altijd overbrugbaar zijn. Als je hier niet goed overlegt kan het gebeuren dat jullie elkaar veel te weinig zien. Want als je los van elkaar woont is het heel makkelijk om alle activiteiten die wel een vaste plek in de week hebben af te werken, en dan te denken: “oh ja. Ik zou nog contact leggen met mijn partner.” Om dan van de ander te horen dat er geen tijd is. Doen jullie dit alletwee lang genoeg, dan komt de relatie nooit op gang.
Tip 1: Maak tijd voor elkaar
Het belangrijkste is, is dat jullie allebei prioriteit geven aan de relatie. Door duidelijk te laten merken dat je bereidt bent om andere dingen even opzij te zetten als dit betekent dat jij je partner kan zien, voorkom je waarin het een wedstrijdje wordt van”wie er het drukste is.”
Probleem 2: Te weinig quality time
Ok. Jullie hebben jullie schema’s op elkaar afgestemd en een datum geprikt. Vervolgens komen jullie bij elkaar. Wat doen jullie dan?
Trekken jullie alletwee je chillbroek aan om samen op de bank te zitten en Spongebob te kijken?
Er is niets mis mee. Spongebob is grappig. Maar bedenk wel dat vroeg of laat dit wel een beetje saai kan worden.
Als je samen woont heb je automatisch de saaie momenten. Iedereen heeft tijd nodig waarin hij oplaadt en als een zoutzak op de bank ligt. Maar wanneer dit is wat jullie met elkaar delen in de lat relatie, en verder niets, dan is het niet echt spannend meer.
Tip 2: Behandel elke minuut die jullie samen doorbrengen als een date
In plaats van op de bank te zitten kan je het beter wat professioneler aanpakken. Behandel elke keer dat je elkaar ziet het als een date. Dat betekent dat jullie alletwee je best doen. Dat hij het spannend voor haar maakt, en visa versa. Zo voorkom je dat jullie louter “bankmaatjes worden”.
En voor bonuspunten kun je het beste zoveel mogelijk nieuwe dingen doen als jullie dan toch samen zijn. Gedeelde ervaringen scheppen een band. In een relatie waarbij je samenwoont is dat ook het geval, alleen dan met kleinere zaken. Staan jullie alletwee ’s morgens jullie tanden te poetsen, dan is dat een gedeelde ervaring. Maar in een lat relatie heb je die een stuk minder. Dus zul je ze moeten creëren.
Neem dus de tijd om even te zitten en te kijken wat voor ervaringen jullie alletwee willen hebben. Wat willen jullie proberen? En als je tips wilt, kijk dan bij dit artikel.
Probleem 3: Jullie praten ruzies niet uit
Kijk. In elke relatie zijn er kleine irritaties.
Stel dat 1 van jullie het dopje van de tandpasta er niet opdraait. Dat is uiteraard een halsmisdaad.
Als je bij elkaar woont zal je aan elkaar merken wanneer er iets besproken moet worden. Maar bij een lat relatie kan het heel lang onuitgesproken blijven.
Het moment waarop duidelijk is dat er een irritatie tussen jullie in staat, ligt op een ander punt. Terwijl het in het hoofd van de ander enorm op kan blazen.
Ik ga je niet adviseren om perfect te zijn. Zelfs als je er niet in slaagt om niet 100% van de tijd het dopje van de tandpasta erop te draaien. Iedereen maakt fouten, zelfs zulke grove als dat met die tandpasta.
Maar er is wel een heel belangrijke tip die ik je wil geven als er iets tussen jullie speelt…
Tip 3: Praat het uit als jullie elkaar zien
Stel, er is een irritatie tussen jullie tweeën. En het komt digitaal ter sprake.
Dat is nogal gevaarlijk. Ik ken serieus relaties die zijn uitgegaan om een verkeerd geïnterpreteerd SMS’je.
Zo hoorde ik laatst van een vriend van me dat hij en zijn vriendin, die aan de andere kant van de wereld woont, aan het skypen waren. Hij had haar een lang verhaal verteld en moest daarna weg. Toen werd ze boos. Zij had ook wat te vertellen. Zijn reactie? “Oh, ik wist niet dat je wat te vertellen had.”
Zelfs met Skype waar er stem en beeld aan te pas komt, kunnen er miscommunicaties optreden. Zij hoorde: “Oh, hij wil niet luisteren naar wat ik te zeggen heb. Ik doe er helemaal niet toe voor hem.” Terwijl hij bedoelde: “Oh, ik had geen idee dat jij me wat wilde vertellen. Ik kan dat niet ruiken. Zeker niet op 10.000 kilometer afstand.”
Het gevolg? Zij stuurde later een boos SMS’je. Zijn irritatie nam toe. Later hebben ze het uitgepraat, en bleek het om een simpel misverstand te gaan.
Wat je hier van kan leren? Als er een frustratie tussen jullie broeit, bewaar die dan. Het heeft geen zin om boos te worden terwijl jullie aan het praten zijn op Skype. Zelfs al doe je aan videobellen: er is nog steeds afstand. Door te wachten tot jullie bij elkaar in de buurt zijn kan je later perfect horen hoe iemand iets bedoelt, en voorkom je dat je de ruzie alleen maar erger maakt.
Probleem 4: Te weinig rekening houden met elkaars gevoelens
De comedian Louis CK vatte het al mooi samen. Als je iemand iets gemeens stuurt over WhatsApp, dan zie je niet de reactie van de ander. Ook als je iets liefs stuurt zie je die reactie niet. Het gevolg? Je praat in een vacuüm, in de hoop dat de ander hoort wat jij bedoelde.
Het is moeilijk om empathie te hebben voor een tekstbericht. Ik zeg het nogmaals: de grootste misverstanden ontstaan tussen mensen die elkaar voornamelijk via WhatsApp of andere digitale media spreken. Want doordat je de andere persoon niet ziet, ben je automatisch minder empathisch.
Tip 4: Wees je bewust van wat je zegt
Realiseer je dat de afstand nooit in je voordeel werkt wanneer je met iemand aan het skypen bent. Het is een stuk moeilijker om iemand te bereiken. Je weet niet hoe iets aankomt. Daarom is het handiger om al te diepe zaken vooral face-to-face te bespreken.
Probleem 5: Denken dat je vroeg of laat moet samenwonen als er kinderen in het spel komen
Er heerst een hardnekkig idee dat kinderen zowel een papa als een mama in 1 huis nodig hebben. Hoewel ik het er mee eens ben dat een kind zowel een papa als een mama nodig heeft, kan ik me absoluut niet vinden dat dit per se in 1 huis moet zijn.
Toch is dit waar de meeste mensen aan denken. Zelfs al hebben ze jaren een lat relatie. Zodra er kinderen in het spel komen overwegen ze toch om samen te wonen. “Voor de kinderen.”
Zelfs als beide partijen weten dat dit op alle vlakken een heel slecht plan is. Bijvoorbeeld omdat de man nooit het dopje op de tandenborstel draait, en de vrouw hem daardoor elke morgen het liefst al zijn haren uit zijn hoofd wil treken. Of omdat hij heel bang is voor slangen, en zij een prachtige boa constrictor in een terrarium houdt.
Hoe het ook zij: een lat relatie heeft goed gewerkt, maar plotseling komen er kinderen en is het: “Goh, laten we nu toch maar gaan samenwonen.” Terwijl men weet dat het niet gaat werken.
Tip 5: Laat die illusie varen
Ik ken een stel. Laten we ze Peter en Petra noemen
Iedereen kent een typische Peter en Petra. Ze zijn een jaar of tien getrouwd en hebben twee leuke kinderen. Wie ze niet zo leuk vinden? Elkaar.
Peter en Petra waren ooit verliefd, maar die tijden zijn al lang voorbij. Eigenlijk kunnen ze elkaar niet uitstaan, als ze er goed over nadenken. Dit proberen ze zo min mogelijk aan de kinderen te laten merken, maar die zijn ook niet achterlijk. Die voelen zich alsof ze in een nabootsing van de loopgravenoorlog uit de eerste wereldoorlog zijn belandt.
Peter en Petra hebben een slecht huwelijk en de hele sfeer in huis is verziekt. Als je toch aan hen vraagt waarom ze het blijven doen, zeggen ze: “Voor de kinderen.”
“Zij zijn prioriteit nummer 1 en we willen hen gelukkig maken. Kinderen hebben een papa en een mama nodig die samen in 1 huis wonen.”
Nou Peter en Petra, dit is klinkklare onzin.
“Stel nou dat Peter en Petra uit elkaar gaan en los van elkaar wonen.”
Peter ontspant, omdat hij van het gezeur van zijn vrouw af is. Petra ontspant omdat ze kan doen waar ze zin in heeft, en haar eigen vrijheid kan ontdekken.
Het gevolg?
Ze worden alletwee veel meer ontspannen. De kinderen komen als ze bij hen langsgaan op bezoek bij of een vader die gelukkiger is dan eerst, of een moeder die gelukkiger is dan eerst. Voor hen is dit een enorme opluchting. Van een nietsontziende totaaloorlog waar beide partijen een bed moeten delen, tot een wapenstilstand waarbij iedere partij zijn eigen territorium heeft. Waar de neutrale partijen gewoon op bezoek kunnen gaan en op z’n minst een beetje vrede kunnen ervaren.
Zo geldt dit ook voor de lat relatie. Als jullie het al tijden goed doen, verander dan niet de succes formule puur omdat er kinderen om de hoek komen kijken. Ik denk wel dat er meerdere fases zijn waarin een kind een andere invloed wat vaker nodig heeft. Zo heeft het kind in de eerste 6 maanden vooral de directe aanwezigheid van de moeder nodig om goed aan haar te hechten, en haar te leren vertrouwen. Hier zijn boeken vol over geschreven, dus daar wil je wel aan vasthouden. En rond het dertiende jaar van een zoon, als hij begint te puberen, heeft hij veel mannelijke invloed nodig om te leren hoe met zijn mannelijkheid om te gaan. Dan kan het nuttig zijn als hij een tijdje bij zijn vader gaat wonen. Sterker nog: het kan haast beter zijn dan met vrouwen in een huis wonen omdat hij dan kan leren echt even zichzelf te zijn, op een plek waar hij zich niet hoeft in te houden omdat er vrouwen in de buurt zijn.
Hoe het ook zij: er zijn een aantal scherpe voordelen aan een lat relatie met kinderen. Verpest dit nou niet door zodra jullie zwanger raken samen in een huis te wonen, als jullie weten dat dit niet past.
Probleem 6: Zaken als geld of de kinderen “in overleg”
Sommige dingen wil je niet aan het toeval over laten.
Stel dat jullie een paar leuke kinderen hebben. Prachtig natuurlijk.
Maar wanneer zijn ze bij wie? Hoe zorg je dat dit goed op elkaar afgestemd wordt? Dat iedereen aan zijn trekken komt, en dat ze niet twee weken bij de 1 zijn en dan vervolgens maar een weekendje bij de ander?
Veel stellen vallen in de valkuil om het “op gevoel” te doen. “Ja,” zeggen ze, “we doen het wel in goed overleg. Dat kunnen we wel.”
Ongetwijfeld. Maar er zijn een paar redenen om het niet te doen. Ten eerste kost dit veel energie. Als je elke keer moet overleggen over wanneer de kinderen komen, en je moet alle partijen daarbij in ogenschouw nemen, dan kost dat enorm veel tijd. Ten tweede is het voor kinderen prettig als ze weten waar ze aan toe zijn, en niet halverwege de week naar mama worden verscheept puur omdat zij hen wil zien…
Ten derde gaat het vroeg of laat een keer mis
Er zullen altijd momenten zijn waarop de 1 niet helemaal tevreden is. Als jullie hebben besloten om het in “goed overleg” te doen, is dat een recept voor drama. Je creëert dus een situatie waarin dat wel moet gebeuren, en waarbij je elke keer er veel energie in blijft steken.
Tip 6: Maak duidelijke afspraken
Kijk. Ik begrijp heel goed dat jullie een speciaal superkoppel zijn, en dat jullie een telepathische verbinding met elkaar hebben. Jullie zijn super en ik ben heel blij voor jullie.
Maar toch raad ik je aan om pen en papier te pakken en harde afspraken te maken over dingen zoals de kinderen of geld. Dat is voor iedereen beter. Zodra je namelijk helder maakt wat er moet gebeuren, is dat in 1 keer geregeld. Er is dan verder geen discussie meer nodig. Er kan later geen drama ontstaan. Als iemand niet tevreden is met de afspraak, is dat een noodzakelijk kwaad in plaats van dat de onderhandeling weer geopend wordt. En als blijkt dat het echt niet werkt? Dan kan de afspraak altijd worden herzien. Maar geen bericht is goed bericht, zeg ik altijd maar. Zo hou je de relatie helder.
Probleem 7: Te veel luisteren naar de omgeving
Kennissen van mij hebben al dertig jaar een lat relatie. Dertig jaar.
Ze houden enorm veel van elkaar en hebben samen een kind opgevoed die uitgegroeid is tot een sterke knaap.
Al met al kan ik met enige zekerheid stellen dat hun huwelijk een groot succes is en dat ze erg gelukkig zijn.
Toen we het er laatst over hadden onder het genot van een kopje kruidenthee, vertelden ze mij over de reacties die ze krijgen van mensen die hen niet kennen. Een kleine selectie:
“Oh, een lat relatie… Ah, dus dat is tijdelijk.”
“Dertig jaar bij elkaar zonder samen te wonen…. Hoe dan?”
“Een lat relatie? Nee joh, dat is toch geen relatie. Dat is meer van Laten we Aankijken, Toch?”
“Goh, dus jullie beloven elkaar dat jullie later bij elkaar gaan wonen? Ik zou nooit zo geduldig kunnen zijn.”
En dit zijn slechts de reacties die ze regelmatig in hun gezicht krijgen
Achter hun rug om heeft iedereen zijn zegje klaar. Omdat de meeste mensen met elkaar samenwonen hebben ze het idee dat dit het enige relatiemodel is dat werkt, en dat klopt. En zoals ik in de introductie schreef, denkt iedereen van alles te weten over lat relatie. Puur omdat zij zelf ook fases doormaken waarin zij een relatie hebben en niet samenwonen. Maar die twee zijn absoluut niet hetzelfde. Als je nog aan het daten bent en het allemaal aankijkt, en dus in de vroege fase van een relatie zit, vertoont dit weinig overeenkomsten met een langdurige relatie waarin je alleen niet samenwoont.
Tip 7: Probeer je er zo min mogelijk van aan te trekken
Ik weet dat het moeilijk is, en dat het veel energie zal kosten. Maar probeer niet te luisteren naar mensen die openlijk je relatie bekritiseren. Zeker als zij zelf nooit een lat relatie hebben gehad.
In dit geval behoor je tot een kleine minderheid. Wat betekent dat je af e toe je nare commentaren zult moeten laten welgevallen.
Tegelijk zullen mensen achter je rug om een mening hebben. Maar ook daar hoef je niet naar te luisteren. Focus je op jouw beleving. Zit je in een liefdevolle relatie? Maakt deze jou gelukkig? Zie je een toekomst erin? Als dat het geval is, blijf het vooral doen. Never change a winning team.
Probleem 8: De lat relatie onderschatten
Niet alleen kan er wat kritiek komen vanuit je omgeving. Er kan ook aan je opgedrongen worden dat het wel lekker makkelijk is, zo’n lat relatie. “Het kost vast minder energie, want je brengt minder tijd met elkaar door.” Of: “Je woont niet samen? Goh, dat is relaxt.”
Hierdoor kan je gaan geloven dat het wel heel makkelijk is, zo’n lat relatie. En dat je het een beetje halfbakken kan doen. Dat je minder hoeft te bieden aan je partner, puur omdat jullie niet samenwonen.
Maar dit is natuurlijk niet waar. Je partner heeft in een lat relatie net zo veel liefde en aandacht nodig als in een gewone relatie. Het verschil is dat jullie in een lat relatie niet bij elkaar zijn in de tijden dat je geen aandacht aan elkaar geeft. Meestal dan.
Maar het kan ook andersom werken…
Misschien heb jij eerder een lat relatie gehad, en weet je uit ervaring dat je best doen nodig is om de relatie gezond te houden. Maar als je partner dat niet weet? En jou niet genoeg liefde en aandacht geeft? Dan zit je ook met de gebakken peren. Je zult dan een manier moeten vinden om over te brengen dat je niet genoeg krijgt. Maar hoe doe je dat?
Tip 8: Behandel het als een gewone relatie…
…en steek er net zoveel moeite in. Als je elke keer dat jullie elkaar zien behandelt als een date, ben je al een stuk verder dan de meeste mensen. Blijf je realiseren dat of een relatie werkt of niet valt of staat met hoeveel je erin investeert. Als je niet genoeg krijgt of je bent niet tevreden, investeer eerst zelf meer in de relatie. En als je het idee hebt dat je vriend het zich er gemakkelijk van af wil maken, leg hem dan uit dat je van hem verwacht dat hij net zoveel investeert als dat hij in een gewone relatie zou doen.
Zo coachte ik niet zo lang geleden een vrouw. Zij had een lat relatie met een man die de kantjes er vanaf liep. Hij was niet beschikbaar voor haar. En nee, het is niet op de normale mannenmanier van “niet begrijpen waar je het over hebt” of “een beetje afstandelijk zijn.” Hij nam de relatie simpelweg niet serieus genoeg en zag het meer als een soort scharrel. Later heeft zij hem gedumpt. En terecht. Als je niet bij iemand bent die 100% voor je gaat, dan kan je beter alleen zijn. Voor een tijdje althans. Later vind je vanzelf iemand die wel de volle 100% erin stopt. Dat criterium geldt voor normale relaties, maar net zo hard voor lat relaties.
Probleem 9: Jullie brengen te veel tijd samen door
Er is een reden waarom jullie een lat relatie met elkaar zijn begonnen.
En het was niet omdat jullie stonden te trappelen om met elkaar te gaan samenwonen.
Maar ja. Je hebt een gezellige date gehad. Eerst maakten jullie een lange boswandeling. Daarna nam hij je mee naar een mooi restaurant. De paarse lichten wierpen een zachte gloed over het kwintet wat daar mooie maar rustige muziek aan het spelen was. Thuis aangekomen kon je niet wachten om hem te bespringen, zo erg was je gesmolten. Maar in plaats daarvan deed hij je een blinddoek voor, en…
Nou ja, de rest kan je zelf wel invullen. Jullie hebben een mooie avond (en nacht) gehad en liggen nu de volgende morgen bezweet doch voldaan tegen elkaar aan.
“Wat nu?”
Jullie besluiten om langer in bed te blijven liggen…
“Omdat het zo gezellig is“
… Tegen een uurtje of 2 ben je er nog. Dan besluiten jullie maar dat je best de rest van de dag kan blijven. Jullie eten weer samen. De volgende nacht is nog wel leuk. De volgende dag moet je naar je werk – maar je spullen liggen bij je vriend. Je besluit te gaan werken en ze naderhand bij hem op te halen, en dan naar huis te gaan. Maar na een dag werken kom je bij hem aan, en heb je helemaal geen zin om nog veel te doen. Dus eten jullie samen en kijken jullie Netflix op de bank. En voordat je het weet lig je weer bij hem in bed.
En als je ’s morgen opstaat en de tube tandpasta oppakt omdat jij je tanden wilt poetsen, slaak je een diepe oerkreet die diep vanuit je binnenste opwelt. “WAT! IS DIT!”
En dan herinner jij je ineens waarom je in een lat relatie zit. Je vriend heeft het dopje niet op de tandpasta gedraaid. En dit maakt je razend. Plotseling wil je zo ver mogelijk bij elkaar zijn. Je gooit je spullen in je handtas en de deur is achter je dichtgeslagen voordat je vriend slaperig “hee, schatje” heeft kunnen zeggen.
Ok, dit is een wat extreem voorbeeld.
Maar het is wel een echt probleem, vergeten waarom je ook alweer in een lat relatie zat
Tip 9: Hou het kort en neem daarna afstand
Als je een gezellige tijd met elkaar hebt kan het verleidelijk zijn om deze nog even door te zetten. Ik bedoel, je bent er toch. Waarom zou je weggaan als je het leuk met elkaar hebt?
Laat me je vertellen waarom. Jullie hebben niet voor niets een lat relatie. Op een bepaald moment hebben jullie daarvoor gekozen. Wat was daarvoor de aanleiding?
Daar. Wat je net dacht. Dat is de reden waarom je niet moet blijven hangen puur omdat het gezellig is. Jullie hebben afgesproken niet samen te gaan wonen. Hou je dan aan je eigen goede voornemens.
Kijk. Als je vriend ineens op magische wijze wel het dopje op de tandpasta weet te draaien, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Is de oorspronkelijke reden niet meer relevant, is het probleem verholpen of de kat in het bakkie, dan kun je gerust de voorwaarden van jullie samenzijn heroverwegen. Is dat niet het geval, moet je er simpelweg niet aan beginnen.
En begrijp me goed. Ik snap dat het gezellig is. Maar zeg eerlijk. Hoe erg is het om met een gevoel weg te gaan, dat je eigenlijk niet kan wachten om hem weer te zien? Is dat niet beter dan dat je blijft hangen net zo lang totdat het saai wordt? Ik dacht het niet.
Dus neem op tijd afstand. Je vriend zal je bedanken. En natuurlijk geldt dit net zo goed voor hem.
Probleem 10: Jullie onderhouden teveel contact
Internet is een prachtige uitvinding. Je kunt er geweldige dingen mee.
Zo kan je schattige kattenfilmpjes kijken op Youtube. Je eigen boerderij starten op Facebook. Gênante foto’s uitwisselen met al je vrienden via WhatsApp.
Maar er is 1 ding wat je niet kan en mag doen met al die sociale media.
“En dat is je lat lover stalken.”
Jullie hebben niet voor niets een lat relatie. Lang geleden – lees de jaren 90 – was het simpelweg zo dat als je niet samen was je niet bestond. Ja, je kon elkaar bellen. Op een vaste lijn. Maar daar was dan ook alles mee gezegd. Als je een lat relatie had was je het merendeel van de tijd niet bij elkaar. Het gevolg was dat de anticipatie om de ander te zien enorm opbouwde. Puur omdat je niet voortdurend contact kon houden.
“De realiteit is anders.”
Door alle nieuwe communicatiemiddelen die er zijn kun je de hele dag door een lijntje openhouden met je partner. Of hem of haar ongezien en ongehinderd stalken. Als je zijn twitter-feed volgt, kijkt naar zijn updates op Facebook en hem ook nog eens volgt op Snapchat of Instagram of wat er nu weer hip is: ja. Dan heb je nooit het gevoel dat hij ver weg is.
Maar de prijs die je daarvoor betaalt is hoog. Als hij nooit ver weg is, dan verdwijnt psychologisch het contrast. Vroeger was je bij hem of jullie waren ver van elkaar verwijderd. Nu ben je bij hem of heb je het gevoel dat hij dichtbij is doordat je de hele dag met hem ligt te appen, terwijl hij in werkelijkheid aan de andere kant van de wereld kan zijn.
Ons hoofd maakt geen onderscheid in de plaats waar iemand zich bevindt
Vestigen we onze aandacht op iemand, bijvoorbeeld door een tekstberichtje van die persoon te lezen, dan hebben we het gevoel dat deze persoon dichtbij is. Maar de realiteit is dat die persoon heel ergens anders kan zijn. En dat een tekstberichtje simpelweg niet hetzelfde is als bij die persoon zijn. Het gevolg is een staat waarin het lijkt alsof je samen bent, maar waarbij je in feite alleen bent. Dat is niet de bedoeling van een lat relatie.
Als je meer wilt weten over de invloed van sociale media op hoe we andere mensen ervaren, raad ik je deze TED talk aan van een onderzoeker die er jarenlang onderzoek naar heeft gedaan.
Tip 10: Draai de kraan dicht
Er zijn veel websites en andere bronnen, waaronder een aantal boeken, die je aanraden om voortdurend contact met elkaar te houden. Door bijvoorbeeld elke dag “goedemorgen” te appen. Of om altijd even je dag door te nemen aan het einde daarvan.
Ik raad je precies het tegenovergestelde aan. Als je “goedemorgen” wilt zeggen doe je dat maar live, na een passievolle nacht in elkaars armen. En vragen hoe zijn dag was? Dat doe je maar als jullie samen op een date gaan.
Appen en ander pseudo-contact? Vermijdt het alsjeblieft. Het creëert alleen het valse gevoel van zekerheid. “Oh, hij reageert op me, we zijn nog steeds een setje.” Terwijl als je leert te ontspannen ook al is hij niet in de buurt, het echt veel spannender wordt om hem te zien.
Probleem 11: Te snel de handdoek in de ring gooien
Er is 1 probleem met lat relaties. En dat is dat ze soms erg makkelijk uitgaan.
Ik zeg niet dat je niet uit elkaar moet gaan als het om wat voor reden dan ook niet werkt. Wat ik wel zeg is dat door de afstand twijfels uitvergroot kunnen worden.
Iemands aanwezigheid herinnert je eraan waarom je iemand leuk vindt. En dan heb ik het over iemands fysieke aanwezigheid, waarbij je die persoon kunt zien, ruiken en voelen. Niet via een klein schermpje op je smartphone, waarbij je die laatste twee luxes niet hebt.
Als er een conflict optreedt in de relatie, kun je makkelijker gaan twijfelen omdat er een grotere afstand tussen jullie is. Dat is als je samenwoont een stuk lastiger, omdat je continu op elkaars lip zit.
Oplossing: Zie het als een uitdaging (tip 11).
Ja, het is niet altijd makkelijk in een relatie. En jullie zijn ver van elkaar verwijderd. Probeer rustig te blijven en je niet mee te laten slepen door je gevoel. Zie het als een uitdaging om niet impulsief te handelen, ook al is je vriend ver weg. Probeer er het beste van te maken en positief te blijven.
Probleem 12: Je mist elkaar.
Een kennis van mij heeft een vriendin die aan de andere kant van de wereld woont. Ze zijn gelukkig met elkaar en zoeken elkaar eens in de paar maanden op. Meer is niet mogelijk, omdat vliegtickets duur zijn. Dat zijn de beperkingen waar ze mee te maken hebben.
Het nadeel hiervan is dat ze elkaar heel weinig zien. Waardoor vooral de vrouw in de relatie hem heel erg mist. Ze kan dit maar moeilijk verdragen.
Ik kan me dat goed voorstellen. Als je verliefd op iemand bent, dan wil je die persoon zo dicht mogelijk de buurt hebben. Als dit niet kan, of jullie kiezen er voor dit niet te doen, kan dit zwaar worden.
Maar zoals je weet is een lat relatie net zo duurzaam als een gewone relatie. Ten minste, als je het goed doet.
Gelukkig ben ik hier om er tips over te geven;)
En als jij je vriend mist….
Tip 12: Pak dan iets van hem wat je aan hem doet denken
Steel (met zijn toestemming) iets van hem. Misschien is het een t-shirt. Misschien iets wat hij in zijn huis heeft. Bij voorkeur geeft hij je een cadeautje. Misschien wel een sieraad. In ieder geval iets wat jou doet herinneren dat je verkering met hem hebt, elke keer dat je het ziet.
Het voordeel van een ring dragen is dat jij je continu herinnert dat je man om je geeft. Niet omdat hij een ring voor je koopt, maar omdat elke keer als je die ring ziet je aan hem moet denken.
Je kan dit rustig met hem bespreken als je hem mist. Leg hem uit dat je niet zijn Playstation wilt jatten, maar iets simpels wat je aan hem doet denken als hij er niet is en je het even moeilijk hebt. Zo maak jij het makkelijker voor jezelf.
Probleem 13: Niet besluiten of de relatie open of gesloten is.
Dit is alleen van toepassing als jullie door omstandigheden een lat relatie zijn aangegaan. Hoewel het in sommige gevallen ook zo kan zijn bij stelletjes met een lat relatie die wel dichtbij elkaar wonen.
Ben je van elkaar verwijderd, dan kun je die ander gaan missen. Maar je lichaam heeft behoeftes. Zowel de man als de vrouw. Het gevolg kan zijn dat als je partner je behoeftes niet vervult, je iemand tegenkomt in je buurt die daar wel aan voldoet. Zo kun je ie in een dilemma komen. Je hebt een vriend, maar je zult hem een tijd lang niet zien. Tegelijkertijd is er een andere man die je behoeftes kan vervullen, maar waar je verder niets mee wilt. Hoe los je dat op?
Tip 13: Lees mijn artikel over open relaties
Ik weet dat het niet voor iedereen geschikt is, maar lees gewoon eens mijn artikel over open relaties. Misschien kan je er wat mee. En vindt je daar de oplossing om te krijgen wat je nodig hebt, zonder de relatie met je vriend te kort te doen.
Dit waren de 13 problemen die je tegen kan komen als je een lat relatie met iemand hebt.
Heb jij vragen? Laat ze dan achter in de reacties. Die lees ik allemaal.
Misschien vraag jij je af hoe je een latrelatie passievol kan houden. Nou, daar heb ik wel iets voor.
“Dat noem ik het Mannengeheim”
Het mannengeheim is iets dat mannen willen dat je weet, maar je nooit zullen vertellen. Heb je dit onder de knie? Dan weet je zeker dat je man blijft terugkomen voor meer. Dit is des te belangrijker als je een lat relatie hebt.
Wil je hier meer over weten? Meld je dan hieronder aan. Dan stuur ik het anoniem naar je toe.
In bovenstaande tekst wordt ervan uitgegaan dat een LAT-relatie een vrije keuze is; echter, het kan evengoed een gedwongen keuze zijn omwille van kinderen langs beide zijden uit een vorige relatie, waardoor samenwonen onmogelijk is (in ons geval). En dan gaan heel wat dingen van hierboven simpelweg niet op. Schrijf daar eens een tekst over.
Misschien als je het lief vraagt. Op deze toon krijg je weinig voor elkaar jongedame;)
Ik kan me hier dus volledig bij aansluiten… de lat relatie is absoluut niet gewild en daar het lezen van dit artikel heb ik er al helemaal geen vertrouwen meer in dat het goed komt 😢
Beste Tim,
Emrys is een jongensnaam.
Beste Tim,
Dank je wel voor je tips en je video. Ik kwam het tegen omdat ik ging googelen op hoe je een lat relatie kunt laten slagen. Ik heb een lieve vriend en beiden hebben we kinderen (pubers) uit een eerder huwelijk.
We hebben een lat relatie omdat we de kinderen niet in een nieuwe situatie willen brengen en in een nieuwe omgeving, want we wonen best ver van elkaar vandaan.
Ik merk alleen dat ik het zelf moeilijker vind dat van te voren gedacht. Gelukkig kan ik dat uitspreken en begrijpt mijn vriend het wel. Ik denk dat ik het latten moet oefenen, en jouw artikel helpt daar wel bij.
De enige tip die ik niet begrijp is die van het ‘goedemorgen’ appen. Ik doe dat namelijk elke dag….en niet omdat ik een antwoord verwacht maar omdat ik wil laten merken dat hij de eerste is aan wie ik denk als ik ’s morgens wakker word…….waarom raad jij dit af?
Beste Tim,
Ik heb hier veel van geleerd over hoe je een lat relatie kunt onderhouden. Nu na bijna 7 jaar latten samen willen we over max 5 jaar samen gaan wonen. We zijn 46 en 50 jaar.
We willen dat beide graag.
Waar moeten we vooral voor waken als we een overgang van lat naar vast maken?
Fijn artikel Tim , mijn vriend en ik latten al 5 jaar , in 1ste instantie omdat hij alleen staande vader was toen wij elkaar leerden kennen, puberende zoon , en nu zijn zoon het huis uit is , blijft het tussen ons hetzelfde.
En inmiddels vind ik het prima , wij zijn 64 en 60 jaar. het blijft spannend , we genieten van de leuke dingen en hebben nooit ruzie.
Na mijn huwelijk met een narcistische alcolist en na wat mijn vriend heeft meegemaakt tijdens zijn 20 jrig huwelijk heb ik het gevoel dat we het prima hebben samen.
Vaak samen uit eten , of samen koken , leuke uitjes , sauna´s etc.
Voor mij geen samenwonen meer aub niet . Ik lees al je tips en geniet van je adviezen , al is het alleen maar om wat ik al weet als bevestiging te zien. vriendelijke groeten uit spanje
Beste Tim ,
mijn naam is Steve uit België single man van 44 met 1 zoon die altijd bij me is.
Ik heb een single vrouw leren kennen van 44 met 2 zonen die ook steeds bij haar zijn. Beiden wonen we in dezelfde stad maar wel apart.
Onze romance is nog pril, maar het ontstond hevig en intens, moet ik wel toegeven…..na een maandje had de vrouw plots haar bedenkingen en wilde ze ermee ophouden.
Niet zozeer omdat ze het niet wilt maar eerder omdat ze geen directe toekomst ziet omwille van onze kinderen en haar bezigheden, waardoor zij het gevoel heeft dat ze mij niet zou kunnen geven wat ik verdien en dat ze in de weg staat om mij het echt geluk te laten vinden en iemand die wel tijd heeft voor mij. We kunnen wel stellen dat zij met een schuldgevoel zit ten opzichte van mij.
Ze zei toen ook: misschien krijg ik later spijt van de beslissing die ik nu neem.
Ik heb haar als antwoord gegeven dat ik bereid ben om die tijdspanne (zo’n 4 jaar) te overbruggen, dat ze zeker geen schuldgevoel hoeft te hebben omdat het ook mijn eigen keuze is om te ‘wachten’, dat mijn gevoelens voor haar sterk genoeg zijn en aan het weten dat zij diegene is die ik mag liefhebben, knuffelen, samen leuke dingen doen en dat we wel een oplossing zouden kunnen vinden…
ik heb me nog nooit zo goed gevoeld bij iemand en waar ik mezelf kan zijn, dit meen ik echt.
We zijn nu 2 maanden verder…
We gaan nog steeds om met elkaar, op wekelijkse basis gaan we naar de salsa-lessen, erna komt ze steeds bij mij thuis binnen, waarbij we goede gesprekken hebben, ik haar knuffel en kussen geef op mond en haar eens stevig (liefdevol) vastpak ook…waar zij ook niet voor terugdeinst, trouwens ,wat ik als positief aanzie…
we chatten nog dagelijks via whatsapp ook…
Ik weet dat zij zich nu een muur om zich heen heeft opgetrokken om niet te ‘vallen’ voor mijn charmes of wat dan ook….
Maar ik heb het gevoel dat er nu nog een oplossing bestaat om alsnog samen een relatie (LAT relatie) aan te gaan, alvorens die muur te hoog en te sterk is…
En ja, ik heb ook schrik om in de ‘friends-zone’ te komen, waarbij we dan schrik hebben om de overstap van vrienden naar partners te maken.
Ik heb hier nu hopelijk voldoende info gegeven over de situatie, waar u misschien goede raad kunt op geven..
Het is de bedoeling om een soort relatie op poten stellen om die periode te overbruggen waarbij we later samen zouden gaan wonen, nadat de kinderen het huis zouden uit zijn, en waar zij zich ook goed zou bij voelen tijdens die periode.
Alvast bedankt om je tijd te nemen, mijn verhaal te lezen…
Hopend op een mogelijke oplossing….
met vriendelijke groeten,
steve
Mijn vriend en ik hebben een lat relatie en we zien elkaar best vaak, hij wil het liefst dat ik iedere dag bij hem ben, maar daar heb ik geen behoefte aan. Tevens is hij nog steeds niet over de dood van zijn vrouw heen en vergelijkt mij constant met haar wat mij dus wéér mateloos irriteert en ipv dat we nader tot elkaar komen neem ik steeds meer afstand. Hij heeft ook nog steeds contact met zijn schoonfamilie en zijn vrienden die hebben het constant over zijn overleden vrouw. Ik voel mij daarbij niet prettig.
Moet ik nu een einde aan deze relatie maken? Ik ben al 17 jaar gescheiden en vrijgezel en zijn vrouw is vorig jaar september overleden
Hi,
Ik woon sinds een jaartje samen met mijn vriend. Die samen uit een vorige relatie 2 kinderen heeft. Ik ben nooit een kindervriend geweest maar had nooit verwacht dat het mij zo zou irriteren. (Ik werk daar dan ook aan aangezien het voornamelijk met 1 van de kinderen is dat het botst.)
Nu kwam het apart wonen ter sprake met een vriendin. Ik vind het ergens wel een goed idee. Maar als de kinderen er niet zijn, zijn wel wél heel ‘plakkerig’ zal ik het maar noemen… Dus het maakt me ook weer een beetje bang. Ik kan hem namelijk moeilijk missen, ik denk dat hij andersom er minder problemen mee zou hebben. Je spreekt van niet té veel samen te zijn of té veel contact te hebben maar daar ga ik net wel behoefte aan hebben. Voor mij zou het eerder een ‘vlucht van de kinderen’ zijn … Tot ze ouder worden en ik er beter mee om kan… Maar ik heb geen idee hoe ik dit praktisch zou moeten aannemen, ik denk er namelijk aan iets te kopen dat zou ik dan naderhand ook weer kunnen verhuren. Wat voor afspraken maken we dan best, 1 week bij hem, 1 week bij mij? Heb je hier misschien wat meer tips rond? Ik heb het nog niet met hem zelf besproken, hij is daar nog al speciaal in en als ik dit doe wil ik dus ook een concreet voorstel hebben en losse argumenten.
Alvast bedankt!
Beste Tim,
Men hoort alom dat het het hip en modern is, de LAT-relatie.
– Waarom wordt er nooit verteld dat LAT-relaties de minst stabiele relatievorm is,
– Hoe LAT-relaties eindigen –
– of maar tijdelijk is en men trouwt of gaat samenwonen,
– of dat je zo eindigt: de één in een bejaardenflat, de ander in een hospice of aanleunwoning. Gezellig vooruitzicht !!
– Een “Zilveren LAT-relatie” (vergelijk een Zilveren of Gouden Huwelijk/bruiloft) Laat me niet lachen 🤣
Heb je hier een duidelijk idee over?
Vriendelijk groet,
Frank