7 Tips om Onderscheid te Maken Tussen Liefde & Vriendschap

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 15 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 17 oktober 2021

In dit artikel leer je:

 • Waarom liefde en vriendschap best veel op elkaar lijken.
 • De verschillen tussen liefde en vriendschap (video).
 • Een van mijn coachingstecknieken, die ik speciaal voor jou gratis beschikbaar stel (alleen deze techniek is het lezen van deze blogpost als waard).
 • In totaal 7 tips om onderscheid te maken tussen liefde en vriendschap.
 • … en nog veel meer.

Liefde of vriendschap? Test hier wat ’t is aan de hand van 7 Tips.

testAls er iets is in de wereld van relaties en dating waar veel verwarring over is dan is het wel wat het verschil tussen liefde en vriendschap nou eigenlijk is.

Ik hou van mijn vrienden‘ zegt de één.

Mijn partner en ik zijn beste vrienden‘ roept de ander.

Geen idee waarom mensen hebben besloten om zo achteloos om te springen met de twee begrippen. Het kan een vervaging van ons taalgevoel zijn, maar het kan ook komen door het steeds groter wordende idee dat je de perfecte partner moet hebben die al je behoefte vervult.

Toch is er wel degelijk in een verschil. In dit artikel wil ik het hebben over die verschillen. Want veel mensen hebben er nog wel eens moeite mee.

Als datingcoach krijg ik bijvoorbeeld regelmatig te horen dat een ‘vriendschappelijke stapavond‘ bij elkaar in bed is geëindigd, of dat er mensen (voornamelijk mannen) zijn die al jarenlang verliefd zijn op hun beste vriend(in).

Toen ik het hier laatst met een vriend over had, merkte hij heel slim op:

goed idee“Eigenlijk is het verschil tussen liefde en vriendschap heel erg klein, in beide gevallen voel je je aangetrokken tot een persoon. Dan bedoel ik niet aangetrokken als in “ik vind je geweldig, ik wil met je trouwen”, maar aangetrokken als in “je lijkt me een leuk persoon, ik zou graag meer van je willen weten”. Dit geldt zowel voor man-man- / vrouw-vrouw-vriendschappen als voor man-vrouw-vriendschappen.”

En hierin moet ik hem gelijk geven, we gaan natuurlijk geen vriendschap aan met een saaie drol of iemand die we niet uit kunnen staan.

Hetzelfde geldt uiteraard voor (seksuele) relaties die we aangaan.

Maar ondanks dat de grens tussen liefde en vriendschap soms niet lijkt te bestaan, is er wel degelijk een verschil tussen beide.

Zei ik verschil? Oh… ik bedoelde eigenlijk verschillen.

In dit artikel geef ik je 7 tips waarmee je kunt ontdekken of het liefde of vriendschap is.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Gebruik je gevoel als kompas

kompasIk weet het. Dit zou de perfecte titel zijn voor een veel te zweverig zelfontwikkelingsboek. Maar wees gerust. Van mij krijg je alleen praktische tips die praktijk-bewezen-werken. Zoals je natuurlijk van me gewend bent;).

Wat ik met “gebruik je gevoel als kompas” bedoel is het volgende:

Stel het is vrijdagavond. En op de één of andere manier vinden jullie het beide een goed plan om jullie “vrije dateavond” op te offeren om elkaar te kunnen zien (hier komt ik later nog even op terug). Jullie spreken bij jou af. Precies om de afgesproken tijd staat hij voor je deur. Naar een warmhartig en “vriendelijk” ontvangst laat je hem naar binnen. Je neemt zijn jas aan. En hangt deze op aan de houten-kapstok die in de door spaarlamp verlichte hal staat. Hij loopt de woonkamer binnen en neemt plaats op de bank. Voor hem op tafel staan twee wijnglazen en een fles rode wijn. Die jij, goede host als je bent, een kleine tien minuten daarvoor op tafel hebt gezet. Je vraagt aan hem om de wijnfles te openen en twee glazen in te schenken. Hij volgt de instructies terwijl jij een zak borrelnoten uit de trapkast haalt. Deze doe je in een schaaltje. Die je op hetzelfde tafeltje staat als de wijn. Vervolgens neem je plaats op de bank. En starten jullie met een leuk gesprek.

15 minuten later

zandloper weinig tijdJullie zijn gezellig over koetjes en kalfjes aan het babbelen. En zijn zojuist bij het onderwerp relaties en dating aangekomen. En dat is het moment. Waarop hij zegt:

Ik heb twee weken geleden een hele leuke vrouw leren kennen, het wat liefde op het eerste gezicht, ik denk dat zij de ware voor mij is…

Op dat moment zijn er twee dingen die kunnen gebeuren.

 1. Je bent blij voor hem
 2. Op het moment dat de woorden “ik denk dat zij de ware voor mij is” zijn mond verlaten, is er een mengelmoes van gevoelens die bij je opkomen: Jaloezie, Ongemak, Frustratie.

Het lijkt me vrij duidelijk dat wanneer je oprecht blij voor hem bent, het vriendschappelijk is. Vrienden zijn namelijk blij voor elkaar wanneer ze hun Prins of Prinses Charming ontmoeten.

As er meer is dan vriendschap (of jij hier op hoopt), dan wil je wel blij zijn voor hem… alleen het lukt niet.

Waarom?

waaromSimpelweg omdat jouw liefde voor hem die blijdschap in de weg staat. Wat er dan vaak gebeurt is dat het geniale menselijke brein, waarover we allemaal beschikken, er op los gaat:

“Hij verdient beter dan die vrouw.”
“Hij begaat een fout, ik moet ingrijpen.”
“Zij past niet bij hem om die en die reden.”

Kortom, je gaat opzoek naar allerlei redenen waarom het niet zou kunnen werken tussen je “vriend” en de vrouw die hij date.

In plaats van blij voor hem te zijn, probeer je het eigenlijk een beetje te ontmoedigen.

Dit komt natuurlijk omdat jij hem stiekem leuk vindt. En niet wilt dat hij een relatie met iemand anders begint. In dit geval is het dus liefde.

Zo zie je maar…

Door je gevoel als kompas te gebruiken weet je al vrij gauw of het liefde of vriendschap is. Maar voordat je overhaast conclusies trekt. Bekijk eerst de volgende tips.


Tip 2: Neem je gedachtes onder loep

visueelAls jullie vrienden zijn dan is het normaal dat je af en toe aan hem denkt. Neem nou zijn verjaardag. Je wilt natuurlijk wel een leuk cadeautje voor hem kopen. Of vlak voordat jullie met elkaar afspreken. Zo denk je bijvoorbeeld: “zal hij dit keer wel op tijd zijn?

Dit soort dingen zijn normaal bij vriendschap.

Het zou zorgwekkender zijn als je nooit aan hem zou denken.

Maar…

 • Als je continu aan hem moet denken
 • Je jezelf constant afvraagt “wat hij nu aan het doen is

… dan is er één ding wat zeker is. Namelijk, dat er meer speelt dan vriendschap.

Probeer dus een beetje in de gaten te houden hoe vaak je aan hem denkt. Dit zegt namelijk een hoop over of het slechts een vriendschap is, of dat je misschien wel meer voor hem voelt.


Tip 3: Stel jezelf de volgende vraag

vraag jezelfBen je nerveus wanneer hij in de buurt is?

De reden dat ik dit vraag? Nou kijk. Als jij je nerveus voelt. Elke keer dat hij in de buurt is. Dan is de kans groot dat er meer speelt dan slechts vriendschap.

Denk er maar eens over na…

Voel jij je nerveus als je bij vriendinnen bent?

Nee. Natuurlijk niet.

Je voelt je op je gemak. Ontspannen. Het is chill.

De reden hiervan is omdat je jezelf niet hoeft te “bewijzen

Portrait of positive femaleJe weet dat ze je leuk vinden zoals je bent. Het zijn immers je vriendinnen. En daarnaast ben je niet van plan om ze te versieren. Dus “who cares” wat zij van jou denken?

Hetzelfde geldt bij mannen waar jij je niet tot aangetrokken voelt: je geeft niet om hun mening.

Tenminste, niet zoveel als dat je zou doen bij een man die leuk vindt.

Want bij zo’n man is elk woord, elke beweging en elke actie van belang. Je wilt hem namelijk voor je winnen. Tegelijkertijd weet je niet of hij jou leuk vindt. Dus doe je zo goed mogelijk je best. Om het niet te verpesten.

Hierdoor voel je je nerveus.

Je wilt hem simpelweg niet verkeerd doen.

Oftewel:

 • Als je nerveus bent elke keer als hij in de buurt is, dan is het liefde en geen vriendschap
 • Als je niet nerveus bent elke keer als hij in de buurt is, dan is het vriendschap en geen liefde

Tip 4: Is je moederinstinct actief, or inactief?

gevoel-aan-en-uitGekke vraag? Goed. Misschien een beetje.

De reden dat ik dit vraag is omdat dit een hoop zegt over jullie onderlinge relatie. Mannen zijn namelijk gek op zorgzame vrouwen. En dat komt goed uit. Verliefde vrouwen zijn namelijk zorgzamer dan dat ze normaal zijn.

Voordat je denkt:

Huh, maar Tim, ik ben altijd zorgzaam?

Ok. Dat kan.

Maar als je verliefd bent, dan ben je net een tikkeltje zorgzamer naar die persoon. Zo maak je je bijvoorbeeld vaker zorgen over diegene. Wil je er constant voor hem zijn. En denkt je vaak aan hem (tip #2).

Een goede manier om hier achter te komen. Is door 3 goede vrienden in gedachten te nemen. Waar hij er één van is. Ga vervolgens bij jezelf na of je zorgzamer naar hem toe bent, dan bij je andere 2 vrienden.

 • Zoja? Dan is er waarschijnlijk sprake van liefde
 • Zo niet? Dan is er waarschijnlijk sprake van vriendschap

… Maar ook hier geldt: voordat je overhaast conclusies trekt, bekijk eerst even de overige tips.


Tip 5: Kijk eens naar je tijdsbesteding

terug in de tijdHet is vrijdagmiddag. Zij doet haar verhaal. Ik luister aandachtig. Nadat ze haar verhaal heeft gedaan zeg ik: “als hij slechts een vriend is, waarom besteed je dan zoveel tijd aan hem?” Het is stil. Ze opent haar mond. Maar er komt geen woord uit. Ze sluit haar mond. Het is zo stil dat ik haar kan horen nadenken. Ze zegt: “nou het is gewoon zo dat…” Ik knik. Laat haar uitpraten en vraag op welke dagen ze normaal gesproken afspreken. Het antwoord op die vraag is alles zeggend. In één keer is het me duidelijk. Geen twijfel mogelijk. Dit is niet “gewoon vriendschap” zoals ze zelf zegt. Het is meer. Het is liefde.

Wat er die middag precies gebeurde?

Een vrouw die ik coachte kwam naar me toe met dezelfde vraag waar jij nu mee worstelt. Tijdens deze coaching sessie ontdekte ik een simpele manier om te testen of het vriendschap of liefde is. Niet dat ik dit trucje maar één keer heb getest. Na afloop testte ik dit trucje nog 20 keer. Elke keer was het raak.

… En omdat ik jou zo goed mogelijk wil helpen ga ik dit trucje met jou delen.

Het is heel simpel en werkt als een trein

simpelWat je doet is dit:

 1. Pak je (mentale) agenda erbij
 2. Neem een kijkje bij de afgelopen, en kijk naar hoeveel tijd je met hem hebt besteed
 3. Kijk vervolgens hoeveel van jouw vrije avonden met hebt besteed

De reden hiervan is dat je op deze vrije avonden tijd hebt om te daten. Maar als jij in plaats daarvan telkens afspreekt met hem. Dan is dat een duidelijk signaal dat er meer speelt dan vriendschap.

Dit is wat me die zaterdagmiddag opviel.

Mijn cliënt besteedde namelijk elke vrije avond met een man die “gewoon een vriend” was. Dit deden ze zo lang dat ze zichzelf wijs had gemaakt dat dit normaal is. Maar geloof me. Dat is het niet.

Kortom: Besteed jij al je vrije tijd met hem? Ok. Dan is de kans groot dat er (veel) meer speelt dan vriendschap.


Tip 6: Maak gebruik van één van mijn coachingstechnieken

Tim-Veninga-MannengeheimWeet je wat het mooie aan vriendschap is? Soms spreek je elkaar dagen niet. En soms spreek je elkaar dagen achter elkaar. Gewoon omdat je weet dat je er altijd voor elkaar bent. Maar soms even teveel aan je hoofd hebt om elkaar te spreken, of omdat je er soms even geen zin in hebt.

Maar als je verliefd bent is dat anders.

Dan wil je namelijk zoveel mogelijk contact. Het liefst elke dag.

Dat betekent niet dat wanneer jullie dagelijks contact hebben, je automatisch verliefd op hem bent. Maar opvallend is het wel. Zeker als je met andere vrienden niet zoveel contact hebt als met hem.

Een interessante manier om er achter te komen of het liefde of vriendschap is, is “de 3 dagen check“.

Voor degene wie zich afvraagt wie deze check verzonnen heeft. Dat ben ik;). Inmiddels heb ik deze test (want dat is het eigenlijk) toegepast bij tientallen klanten. Elke keer met succes.

De 3 dagen test

ideeZoals ik hierboven al zei. Het mooie aan vrienden is dat je elkaar niet elke dag hoeft te spreken. Maar bij iemand die je leuk vind is dat net even anders.

Daarom wil ik je vragen om het contact voor drie dagen te verbreken.

Als hij geschokte reageert, zeg je iets in de trant van:

Ik ben komende dagen druk met …. bezig, dus kan ik even niet reageren op berichtjes etc.

Tijdens deze dagen wil je jezelf observeren:

 • Denk je tijdens deze periode meer aan hem?
 • Vraag je continu af “wat hij nu aan het doen is?” En “met wie?”
 • Vind je het moeilijk om een paar dagen geen contact te hebben?
 • Zou je op dit moment niets liever willen dan hem een berichtje / WhatsAppje te sturen?

Dit zijn namelijk allemaal signalen dat er meer speelt dan vriendschap alleen.


Tip 7: Zie je er altijd op je best uit als je bij hem bent?

vraagOp shopaholics, supermodellen en bekende mensen na, zijn er maar weinig vrouwen die elke keer dat ze naar een vriend gaan, alles uit de kast halen. Dan heb ik het niet over een halfuurtje aan je uiterlijk besteden. Nee. Ik heb het over allerlei verschillende outfits aantrekken. Kijken welke het beste staat. Uren voor de spiegel staan. En vervolgens te laat komen bij hun afspraak. Oeps.

De reden?

Simpel, bij je vrienden hoef je er niet altijd op je best uit te zien.

Soms is het lekker om een filmavondje te houden. Zo’n avond waar jullie beide in een joggingsbroek neerploffen op de bank. Gewoon lekker en gemakkelijk.

Maar als jij er altijd op je best uit probeert te zijn. Elke keer dat hem ziet. Dan is dat op zijn minst verdacht. Blijkbaar vind je het belangrijk om indruk te maken. Terwijl je dit bij vrienden juist niet hoeft te doen. Dus ook dit is een signaal dat er meer speelt dan vriendschap. Zeker wanneer je bij hem meer moeite doet voor je uiterlijk, dan bij andere vrienden. Hou hier dus rekening mee.


Hoe je de man van de dromen voor je wint & de friendzone vermijdt

Zo. Na het lezen van dit artikel weet je of het liefde of vriendschap is.

Hoe dan ook is er nog één ding waarvan ik wil dat je er vanaf weet. Of hij nou jouw liefde is. Of dat het een andere man is. Er is een simpel trucje waarmee je iedere man geobsedeerd met je kan maken.

De reden dat ik je dit vertel is omdat het leven onvoorspelbaar is.

Maar in die mengelmoes van onvoorspelbaarheid ligt een gedeelte dat binnen jouw eigen controle ligt. Hier heb jij – ondanks alle omstandigheden – zelf invloed over. Jij bepaald namelijk wat je tegen hem zegt. En hoe je hem behandeld.

Het #1 mannengeheim helpt je precies daarbij: het gedeelte waar jij invloed over hebt.

Het leert je hoe je ervoor kunt zorgen dat een man stapelgek op je wordt, en blijft.

Als je zoiets hebt van: “Nou Tim, dat klinkt goed, doe mij maar zo’n mannengeheim.

Meld je dan hieronder aan en dan stuur ik het direct – gratis en privé – naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

4 Reacties

 • Hennie schreef:

  Hoi mijn naam is Hennie
  Ik ben namelijk heel erg verliefd op een man
  Hij vindt mij ook leuk lief en mooi maar is niet verliefd en wil geen relatie dit is voor mij heel moeilijk diep in mijn hart hou ik ontzettend veel van hem.
  Het voelt heel erg goed om bij hem te zijn en dat is wederzijds
  Hij wil wel vrienden zijn maar verder niets, maar ik weet dat hij toch wel om mij geeft, en dat maakt mij heel moeilijk
  Wat moet ik doen heb jij een idee
  Groetjes

  • ewa ooit gedacht aan een gekke hoofd geven aan deze boy??

 • Jammer dat er tips worden gegeven om een huwelijk kapot te maken.

 • HildeVisser.hilde@gmail.com schreef:

  Goeie tips

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend