Liefde Op Het Eerste Gezicht: Wat Het Is & Hoe Je ’t Herkent

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 27 april 2016 - Laatst gewijzigd op 22 maart 2023

In dit artikel leer je:

 • Of verliefdheid op het eerste gezicht de norm is, en of andere groeicurves van liefde volledig irrelevant zijn vergeleken bij een Hollywood-achtige eerste ontmoeting.
 • Wat je kunt verwachten als je liefde op het eerste gezicht ervaart.
 • Wat er allemaal moet gebeuren om liefde op het eerste gezicht te laten ontstaan, en waarom het niet slim is om hier je geld op te zetten (je kan nog beter spelen om te winnen bij de Staatsloterij).
 • Wat een betere manier is om te garanderen dat je liefde vindt, of de persoon met wie je date verliefd op je maakt.
 • …. Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:


Hoe herken je liefde op het eerste gezicht?

trouw-feestLiefde op het eerste gezicht is een situatie waarin je in een relatie bent met iemand, die vanaf het moment dat hij jou zag al wist dat hij zich aangetrokken tot je voelde – en waarbij jij dat zelf ook had.

Dit ziet er ongeveer als volgt uit:

 

 • Vrouw is midden op straat haar veter aan het strikken.
 • Man kijkt niet uit zijn doppen en botst tegen haar op.
 • Hij verontschuldigt zich en steekt zijn hand uit om haar overeind te helpen. Dan kijkt hij voor het eerst naar haar gezicht. Zijn adem stokt in zijn keel. Deze vrouw…. Deze vrouw….. Deze vrouw is… wow…
 • Zij zegt zonder hem aan te kijken: “Oh, geeft niet. Ik zat midden op de we….” En ze stopt halverwege haar zin. Want hun ogen hebben elkaar voor de eerste keer ontmoet. En alles om haar heen verdwijnt naar de achtergrond. Ze kijkt hem aan en realiseert zich dat er zojuist een prachtige man tegen haar is opgebotst. Met een prachtige kaaklijn en de uitstraling van een popster.

Wat er daarna volgt kan wat variëren. Maar hoe het afloopt is dat deze twee menen met elkaar in een relatie komen. En als ze terugdenken aan hoe ze elkaar ontmoet hebben, zijn ze het erover eens dat ze elkaar alletwee vanaf het begin al heel leuk vonden. Hopla: liefde op het eerste gezicht.

Is liefde op het eerste gezicht de norm?

stelregelHoe vaak denk jij dat de situatie die ik noem daadwerkelijk voorkomt?

Doordat er nogal veel over gesproken wordt kun je het idee krijgen dat liefde op het eerste gezicht de enige manier is om verliefd te worden. En dat andere manieren die er zijn niet meetellen. Want liefde op het eerste gezicht heeft iets magisch, denkt men dan.

Nou, ik kan je gerust stellen. Als jij bij iemand bent waarvan je heel veel houdt terwijl het geen liefde op het eerste gezicht was, dan hoef je hem niet te dumpen. Of de liefde nou na 3 seconden, 3 dagen of na 3 maanden kwam, liefde is liefde.

En dat gezegd hebbende: mensen die in een relatie zijn gekomen door liefde op het eerste gezicht realiseren zich niet dat ze heel veel geluk hebben gehad. Als je mij als datingcoach vraagt of dit de norm is, dan is mijn antwoord overduidelijk “nee“. De meeste mensen maken dit nooit mee. Als dit je overkomt is het alsof je de loterij wint: je weet dat het kan gebeuren maar de kans dat het plaatsvindt is zeldzaam.

Om je uit te leggen hoe dat komt is een klein lesje noodzakelijk.

Wat is liefde op het eerste gezicht?

wat-is-liefde-op-het-eerste-gezichtLiefde op het eerste gezicht is een samenloop van omstandigheden die positief uitpakt. Vergelijkbaar met sterren die op 1 lijn staan.

Iedereen, mannen en vrouwen, kennen de ervaring dat ze iemand zien lopen en denken: “Wow…. Die persoon ziet er geweldig uit. Hem zou ik wel willen leren kennen.

Dat soort ervaringen zijn heel normaal. Maar 9 van de 10 keer gebeurt er vervolgens niks.

Er zijn namelijk een paar opties:

 • De man voelt dit voor de vrouw, maar de vrouw niet voor de man. Er gebeurt niks.
 • De vrouw voelt dit voor de man, maar de man niet voor de vrouw. Er gebeurt niks.
 • Ze voelen dit voor elkaar, maar ze komen niet in contact. Er gebeurt niks.
 • Ze voelen dit voor elkaar, en door de omstandigheden waarin ze verkeren ontstaat een gesprek. Als ze na een tijd een relatie krijgen en je vraagt ze hoe ze elkaar hebben ontmoet, dan noemen ze “liefde op het eerste gezicht.”

Merk dus op dat in de meeste gevallen er wel sprake kan zijn van een vleugje aantrekkingskracht, maar dat je maar net geluk moet hebben dat de andere persoon jou ook leuk vindt. En dat de omstandigheden zo zijn dat jullie in gesprek raken.

De realiteit is dat dit niet zo vaak gebeurt

wat bleekDe meeste mensen lopen domweg verder als ze zo’n momentje hebben.

Daarnaast is het niet correct om te spreken over “liefde op het eerste gezicht“. Het gevoel dat je iemand heel aantrekkelijk vindt, is niet het zelfde als verliefdheid. Je kan niet op slag verliefd op iemand worden, maar je kan iemand wel vanaf minuut 1 heel aantrekkelijk vinden. Pas als dit gevoel langer aanhoudt, kan je spreken van verliefdheid.

Dus ook al vindt je iemand in het begin heel aantrekkelijk, dit is een normale ervaring die iedereen heeft. Als die andere persoon dat ook bij jou heeft, is er sprake van “aantrekkingskracht op het eerste gezicht.” En mocht er een relatie ontstaan en toevallig een tijdje overleven, dan mag je pronken met “liefde op het eerste gezicht.

Is liefde op het eerste gezicht de beste manier om verliefd te worden?”

vraag-introIn Hollywood-films gaat het meestal op deze manier. Het is normaal dat mensen elkaar bij de eerste opslag zien als de partner voor hun rest van hun leven. Ongeacht hoe hun leven er op dit moment uitziet.

Maar in de praktijk werkt het niet zo. De meeste mensen voelen zich helemaal niet in eerste instantie tot elkaar aangetrokken. Het kan even duren voordat je iemand leuk vindt. En verliefd worden? Dat kan dagen, maanden en soms zelfs jaren duren. Je hebt het niet in de hand.

Daarom raad ik je altijd aan om als je een man maar een beetje aantrekkelijk vindt, toch met hem op date te gaan. Ook al ben je misschien niet verliefd. Je hoeft helemaal niet van jezelf te verwachten dat je gelijk verliefd wordt op iemand. Beter is het om gewoon met hem op stap te gaan en te kijken of er wat ontstaat. Gebeurt dit niet, nou, dan weet je dat ook weer.

Ik denk zelfs dat dit een betere strategie is dan liefde op het eerste gezicht.

Bij een liefde die groeit leer je elkaar beter kennen. Je weet beter wat je aan elkaar hebt, dan dat je elkaar in de eerste vijf minuten bij wijze van spreke de kleren van het lijf rukt. Daardoor neemt de kans van slagen van een relatie iets toe.

Al met al zou ik me niet zo druk maken over liefde op het eerste gezicht. Ook niet als een man die je date geen liefde op het eerste gezicht voelde, en jij wel. Maar wil je er nou voor zorgen dat hij alsnog verliefd wordt? Wil jij het “Mannengeheim” om hem smoorverliefd op je te maken?

Laat dan hieronder je e-mail adres achter. Dan stuur ik je de tips om hem verliefd te maken gratis toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend