7 Populaire eerste date tips die NIET werken (+ Wat wél)

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 13 april 2023 - Laatst gewijzigd op 13 april 2023

7 tips voor eerste dates die niet werken

Je hebt een date gescoord met iemand die je leuk vindt. Het moeilijkste heb je achter de rug toch?

Helaas. Als je mainstream tips volgt voor eerste dates, dan maak je grove fouten.

Als Nederland’s meest bekende datingcoach doe ik er alles aan om mannen en vrouwen te behoeden voor deze fouten, maar soms te vergeefs. Daarom zal ik in dit artikel de 7 grootste ‘verkeerde’ eerste date tips aanpakken en je vertellen wat wél werkt.

Wat zijn de grootste eerste date fouten?

Tegenwoordig kun je het jezelf (en je date) heel lastig maken.

Onze ouders hadden het makkelijker (of in ieder geval eenvoudiger). Ze ontmoetten elkaar waarschijnlijk via vrienden en gingen een paar keer op stap… werden verliefd en besloten voor altijd bij elkaar te blijven.

Of dat is gelukt is maar net de vraag, maar het was toen in ieder geval minder ingewikkeld dan nu.

Daten met de komst van het internet

Het datinglandschap is compleet veranderd. Opeens hebben mensen toegang tot duizenden potentiële partners. Waar je vroeger blij mocht zijn dat er twee leuke mannen in het dorp naast je woonden, kan je nu letterlijk honderden mannen virtueel ontmoeten in één dag.

En hetzelfde geldt ook andersom:

Doordat mannen tegenwoordig zoveel keus hebben (of denken te hebben) zijn ze minder snel bereid om te settelen. Ze willen geen relatie en doen het liever even ‘rustig aan’ zoals ze dat mooi zeggen, puur omdat er misschien wel wat leukers voorbijkomt in de tussentijd.

Nou, om te voorkomen dat je één van die vrouwen wordt die op de reservebank wordt gezet heb ik deze blog geschreven. Je leert 7 dingen die je absoluut niet wil doen op een eerste date.

Veel vrouwen maken deze fouten wel dus als je alleen al stopt met deze 7 dingen doen zal je een voorsprong hebben op al je concurrentie. Ik raad je daarnaast aan om dit blogartikel te lezen waarin je leert hoe je WEL een perfecte eerste date hebt.

7 Grootste Fouten Op Eerste Dates

Dit zijn de grootste fouten die je kan maken op een eerste date:

Fout 1: Wees gewoon jezelf

niet teveel jezelf zijn op een date

Je hoort het heel vaak:

“Wees gewoon jezelf en dan komt alles goed.”

Maar als je op date gaat, ben je niet een avondje op stap met je vriendinnen.

Met hen kan je over alles praten. Ook over je ex bijvoorbeeld. Of over dat je laatst buikgriep hebt gehad en welke symptomen dat gaf.

Deze onderwerpen zijn niet geschikt voor een eerste date.

De meeste vrouwen volgen die logica nog wel. Uit zichzelf zullen ze ook niet snel over buikgriep beginnen dus dat gaat er nog wel in. Maar het gaat verder:

Stel dat een leuke man je uitvraagt en jij zegt “ja”…

Je kunt de uitkomst van de date af laten hangen van het toeval door te denken: “Ik ben gewoon mezelf en als hij me niet leuk vindt heeft hij pech.”

Maar daarmee zie je over het hoofd dat hij je niet in een paar uur kan leren kennen. Hij weet niets van je en baseert zich alleen op wat hij ziet. Heb jij een slechte dag en ben je niet in de stemming, dan zal hij na afloop denken dat jij altijd zo bent.

Alleen al daarom is het belangrijk om je voor te bereiden. Haal de nare trekken rond je mond weg en zet er een glimlach in de plaats. Dat vinden de meeste mannen veel leuker.

Je persoonlijkheid hoef je niet veranderen, maar slechte gewoontes afleren waar mannen op afknappen, is een slimme manier om snel gelukkig in de liefde te worden.

Een voorbeeld

Stel dat ik een mannelijke klant heb die de neiging heeft om in zijn neus te peuteren in gezelschap.

Volgens het “wees jezelf”-dogma zou ik hem niet moeten corrigeren. Dat gedrag hoort immers bij hem en hij doet het al sinds zijn vijfde.

Maar jij en ik weten dat dit sociaal onaangepast gedrag is, dat het hem niet helpt bij het maken van een goede indruk en dat de meeste vrouwen erop zullen afknappen. Daarom zal ik zo’n man altijd meedelen dat hij moet stoppen in zijn neus te graven terwijl hij tegenover je zit.

Jij zal ongetwijfeld niet in je neus peuteren op een date. Ieder mens weet dat dit een slecht plan is.

Wat wél werkt: Leer succesvol daten

 • Stel op een dateKen je ook de andere afknappers waar mannen absoluut niet van houden en die de meeste vrouwen wel doen?
 • Weet je ook wat voor gedrag mannen juist heel prettig vinden en de kans vergroten dat er een tweede date komt?

Want dat is ook belangrijk. Als jij iets zou kunnen doen op een eerste date dat twee minuten duurt en wat de kans vergroot dat hij je opnieuw wilt zien, zou je dat dan doen?

Ik hoop dat het antwoord “ja” is.

Want een eerste date is niet genoeg om elkaar echt te leren kennen. Hoe vaker je hem ziet, hoe makkelijker het wordt om een correcte indruk van hem te krijgen. Hetzelfde geldt voor hem ook: door je meerdere keren te zien zal hij je steeds beter begrijpen en weet hij steeds beter met wie hij te maken heeft.

Om zover te komen raad ik je aan om mijn datingtips voor vrouwen te lezen. Daarin lees je niet alleen over de grootste afknappers voor mannen maar ook hoe je zo’n verpletterende indruk maakt dat hij het liefst morgen nog op date nummer twee gaat.

En wil je meer weten over hoe je die tweede date veiligstelt? Lees dan dit artikel.

Fout 2: Een film kijken als leuke eerste date activiteit

BioscoopKijk:

Het is een date die jou misschien heel leuk lijkt. Samen naar de film en lekker tegen hem aankruipen als het spannend wordt. Veel vrouwen fantaseren erover.

Maar bewaar deze activiteit tot je hem beter kent.

Want voor een eerste date is het niet geschikt, zelfs als jij hem heel leuk vindt.

Je weet nog niet wat hij van jou vindt.

Als hij je niet heel erg leuk vindt of hij het nog niet zeker weet, vindt hij het misschien helemaal niet prettig als jij tegen hem aanhangt tijdens die film. Daarbij ken je zijn smaak niet en weet je dus niet of je twee uur lang naar een scherm gaat zitten staren met een inhoud die hem niets kan schelen.

Aan de andere kant weet je ook niet hoe leuk hij is.

Misschien valt hij vies tegen. Bijvoorbeeld omdat hij heel zenuwachtig is en je daarop afknapt.

Als jullie dan samen een film gaan kijken wordt dit vooral ongemakkelijk. Ook omdat hij geen gelegenheid heeft om zich beter te presenteren terwijl jullie naar dat scherm aan het staren zijn.

Wat wél werkt: iets waar je hem beter kan leren kennen

Het is niet de laatste bioscoop-release checken zodat je daar op je werk over kunt praten.

Waar het wel om draait is dat je iemand beter leert kennen.

Nog niet eens of te beoordelen of hij potentieel relatiemateriaal is. Dat komt wel bij date twee en drie.

Ik stel voor dat je als vrouw lekker achteroverleunt en de man de kans geeft om je te versieren. Hij zal de eerste date waarschijnlijk wat zenuwachtig zijn en overdreven zijn best doen.

Als je er na een paar dates achterkomt dat het een leuke man is, heb je er baat bij als hij zich voor je uitslooft. Dat maakt de kans groter dat hij een relatie met je wil.

Fout 3: Uit eten gaan op je eerste date

Koppel heeft date dinerOok dit is niet het meest tactische dat je kan doen.

Romantiek hoort iets spontaans te zijn. En twee uur lang tegenover elkaar zitten met een tafel er tussen is nou niet bepaald de beste setting voor spontaniteit.

Tenzij het restaurant op dat moment wordt overvallen is de kans klein dat er iets spannends gaat gebeuren.

Bovendien zit er een stuk hout tussen jullie.

Ook dat maakt het lastiger voor een flirterige interactie om te ontstaan. Je wil namelijk dat fysiek contact mogelijk is.

Stel je hebt op een gegeven moment besloten dat je met hem wil zoenen.

Hoe ga je dat doen als je op één meter afstand van elkaar zit?

Tenzij hij super veel lef heeft (waar ik niet op zou rekenen) gaat het niet gebeuren.

Geen slim plan dus.

Wat wel werkt: Stuur aan op een juiste activiteit voor de eerste date

Wat moet je doen als hij de bioscoop of een restaurant voorstelt?

Het makkelijkste is om terug te appen dat je niet naar de bioscoop of een restaurant gaat op een eerste date. Maar dat hij wel wat anders mag voorstellen.

Vooral dat laatste is belangrijk.

Als je plompverloren zijn voorstel afwijst, zal hij denken dat je hem niet leuk vindt. Door aan te geven dat je nooit de eerste keer naar een restaurant gaat, weet hij waar hij aan toe is.

Als hij niets weet te verzinnen, kan jij altijd een voorstel doen. In dit artikel staan de beste activiteiten voor een eerste date.

Fout 4: Hij moet de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de date

in een ideale wereld is de man verantwoordelijk voor de dateIn een ideale wereld is de man waarmee je op stap gaat enorm goed in het jou naar de zin maken. Hij is zelfverzekerd, galant en luistert naar wat je te zeggen hebt.

Daarnaast doet hij dat allemaal met een rust en gemak waar jij je enorm door aangetrokken voelt.

Helaas is de realiteit anders.

De enige mannen die enigszins in de buurt komen van het bovenstaande ideaalplaatje zijn mannen die heel veel dates achter de rug hebben. Denk vooral aan foute mannen en players.

Zij zijn zo vaak met een vrouw op stap geweest dat zij precies weten wat ze moeten zeggen en doen om haar te verleiden.

De gemiddelde man heeft minder ervaring

Hij wil je het graag naar de zin maken maar hij heeft nou eenmaal niet zoveel ervaring, waardoor de date niet helemaal vlekkeloos verloopt. Misschien zegt hij onhandige dingen of gedraagt hij zich op een manier die je ronduit vreemd vindt, allemaal door de zenuwen.

Als je op zo’n moment de volledige verantwoordelijkheid bij hem neerlegt zal je vaak teleurgesteld worden.

Je kunt niet verwachten van een normale man dat hij het altijd goed doet, simpelweg omdat hij ervaring mist.

Daarom ben ik er een groot voorstander van dat je hem een handje helpt.

Dit heeft een aantal voordelen:

 • Als je hem niet helpt maak je de kans groter dat je afknapt. Hij doet onhandige dingen en dit vermindert jouw gevoel van aantrekkingskracht. Terwijl wanneer je hem helpt het voor hem makkelijker wordt om goed voor de dag te komen.
 • Doordat je zijn zenuwen dempt, kan je hem beter leren kennen. Als hij zenuwachtig is, is hij niet helemaal zichzelf. Wanneer dat overwaait, krijg je een betere indruk van wie hij echt is. Dat is uiteindelijk wat telt.
 • Als je een man zou daten die precies wist wat hij moest doen, dan was dit waarschijnlijk niet een man om een relatie mee te beginnen. Omgekeerd kunnen mannen die geen idee hebben hoe ze een eerste date doorkomen geweldige vriendjes zijn, die met een beetje training een vrouw heel gelukkig kunnen maken. Jou of iemand anders.

Wat wel werkt: Het hem makkelijker maken

hij raakt je aanMet deze tips help je hem enorm. Je leest hieronder ook waarom dat zo is.

 • Raak hem aan. Dit vinden mannen eng maar het hoort er toch echt bij. Het is belangrijk om erachter te komen of jullie een fysieke klik hebben. Vaak durft hij niet de eerste move te maken en kan hem aanraken hem helpen om het terug te doen.
 • Geef hem complimenten. Mannen zijn soms onhandig en realiseren zich niet dat je hem op zijn minst een beetje leuk vindt. Vaak zal hij niet echt lang erover nadenken maar het strelen van zijn ego stelt hem wel op zijn gemak en zorgt ervoor dat hij harder zijn best zal doen. Hier zijn verschillende complimenten die je een man kan geven.
 • Laat merken dat je het naar je zin hebt. Het ergste wat je kan doen als een man erg zenuwachtig is, is laten merken dat je hem een prutser vindt en dat het saai voor je is. Hierdoor raakt hij ontmoedigd. Maar als je juist op die momenten dat het hem niet makkelijk afgaat laat merken dat je het gezellig vindt en dat hij goed gezelschap is, pompt dit zijn zelfvertrouwen een beetje op.
 • Pak zijn hand als jullie wandelen. Dit doen mannen niet snel uit zichzelf en het is een lief, vrouwelijk gebaar.
 • Wees niet bang om keuzes te maken. Stel dat jullie een drankje bestellen, denk er dan niet te lang over na. Kies gewoon. Of als jullie ergens een wandeling maken en je kent een mooiere route, stel dat dan voor.

Fout 5: Als sterke onafhankelijke vrouw mag je hem nooit de rekening laten betalen

wie betaalt de rekening op de dateWaar deze fictie vandaan komt weet ik niet.

Maar eerlijk gezegd komt een vrouw juist veel sterker en onafhankelijker over als ze een cadeautje kan accepteren.

Het is niet heel beleefd om zo’n traktatie af te slaan en doe je dat toch, komt het over alsof je iets te bewijzen hebt.

Aan de andere kant zijn er mannen die liever de kosten delen.

Dat betekent niet dat hij een slechte man is. Vaak zijn dit mannen die gewend zijn om het zo op te lossen met hun vriendin of die van zichzelf erg “feministisch” zijn.

Elke man heeft hierin een beetje zijn eigen systeem. Als ik een man coach, zeg ik altijd dat hij voor jou moet betalen, simpelweg omdat ik het iedere vrouw gun om als een prinses behandeld te worden.

Helaas kan ik niet de hele mannelijke bevolking coachen en zal je soms een man tegenkomen die niet gehoord heeft dat dit het juiste is om te doen.

Wat wel werkt: Laat hem gewoon betalen als hij het aanbiedt

Zo niet, split het, of betaal omstebeurt iets.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over dit onderwerp.

Fout 6: Seks op een eerste date zorgt ervoor dat hij je niet ziet als relatiemateriaal

Hierover heb ik al eerder geschreven. En het is ook weer zo iets waarvan ik niet weet wie deze fictie de wereld in heeft geholpen.

Maar mannen zullen je nooit afzeiken omdat je de eerste avond met ze naar bed bent geweest.

Sterker nog: voor hem is het alleen maar een plus als het paste bij de avond.

Want wat wél heel onverstandig is, is om met een man naar bed te gaan die nul moeite voor je doet.

Komt hij aan in een trainingsbroek, zit hij een beetje lui achterover tijdens de date en kijkt hij meer naar zijn telefoon dan naar jou? Dan is met hem naar bed gaan geen goed idee. Je maakt het hem dan wel heel makkelijk en hij zal concluderen dat desinteresse blijkbaar beloond wordt met seks.

Wat wél werkt: Volg je gevoel

Maar als hij gewoon zijn best doet en interesse in je toont en het voelt goed om die avond met hem naar bed te gaan, volg dan gewoon je gevoel.

Je hebt er niets bij te winnen om een maand te wachten.

Het maakt voor een man geen verschil en hij vindt je net zo zeer relatiemateriaal als je diezelfde avond met hem naar bed gaat dan wanneer je hem een maand laat wachten.

Het onbesproken voordeel van met elkaar naar bed gaan op de eerste date

Ik ga iets zeggen wat je in geen enkel vrouwenblad leest en wat je absoluut niet mag vergeten als je binnenkort op stap gaat met een leuke man.

Veel mannen zijn slecht in bed.

There, I said it. Ze zijn lui, weten niet waar ze moeten zijn en zijn ook niet bereid om erover te leren.

Nu kan je hem trainen om ervoor te zorgen dat hij er wat meer van bakt. De vraag is of je dat moet willen.

Stel dat je pas na tien dates naar bed gaat met een man. Je komt erachter dat hij er niets van bakt. Dan zal je sneller geneigd zijn om toch bij hem te blijven en te proberen hem alles te leren.

Maar als je al op de eerste date naar bed met hem gaat, weet je precies wat voor vlees je in de kuip hebt.

Als hij er niets van bakt, kan je ervoor kiezen om niet meer met hem af te spreken. Dat bespaart je een hoop tijd en er zijn genoeg leuke mannen die er wel wat van kunnen.

Fout 7: Scharrelen is helemaal prima

De friends with benefits mytheAls een eerste date nu succesvol is, en jullie verder blijven daten, komt er een punt waarop jullie uiteindelijk met elkaar naar bed gaan.

Maar wat dan? Gaan jullie door naar een serieuze relatie? Of ga je eerst scharrelen?

Als je jouw vriendinnen, (online) media en weetikveel wat voor influencers moet geloven, is het hartstikke prima om er seksrelaties als vrouw op naast te houden. Leuk toch?

Maar er zit een keerzijde aan die ze je NIET vertellen (en nee, dat is niet van die ‘plakbandjes onzin‘ die je hoort op zwaar Christelijke scholen).

Scharrel relaties staan serieuze relaties in de weg

In mijn artikel: ‘De Friends With Benefits Mythe‘ som ik op waarom je als vrijgezelle vrouw die een relatie wil, absoluut deze scharrel relaties wil vermijden. Dit zijn de voornaamste redenen:

 • Je zal een veel groter risico lopen om gevangen te raken in het web van foute, of ronduit narcistische mannen.
 • Je loopt het risico toch gevoelens te krijgen en te eindigen met een gebroken hart. En omdat je elkaar wel blijft zien en intiem bent, zul je emotioneel meer geïnvesteerd raken waardoor je meer en meer pijn hebt. Het zal daarnaast ook nog eens veel langer kosten om het te verwerken dan wanneer je al eerder de stekker eruit getrokken hebt.
 • Je bent al die tijd emotioneel onbeschikbaar voor een partner die wél een serieuze relatie met je wil. Misschien ben je gelukkig met je huidige regeling. Maar de kans is groot dat je gelukkiger zou zijn als je de tijd en energie die je steekt in je friend with benefits zou steken, in het vinden van de ware.
 • Je hebt niet alle tijd van de wereld. Je wil niet vliegensvlug een goede vader voor je kinderen uitkiezen, omdat je in je jongere jaren hem nog niet gevonden hebt omdat je tijd verknoeid had aan mannen die zich niet wilden binden. Mannen hebben die luxe wel, vrouwen helaas niet.

Welke tips wel werken op de eerste date

Nu je weet welke fouten je niet wil maken, heb je alles in huis om op een geslaagde eerste date te gaan.

Nou ja, bijna alles. Ik raad je aan om deze artikelen ook te lezen:

En als je denkt dat deze man weleens de ware zou kunnen zijn, is het belangrijk dat je hem tot over zijn oren verliefd maakt op je.

Er bestaat een simpele truc om de aantrekkingskracht van een man op te wekken. Wat die truc precies is, deel ik graag in mijn rapport ‘Het Mannengeheim’. Al meer dan 350.000 vrouwen hebben het gebruikt.

Meld je hieronder even aan, en je ontvangt het binnen 30 seconden gratis in je inbox.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend