Hoe een man beslist of hij een relatie wil: Zijn 3 cruciale behoeftes

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 3 maart 2024 - Laatst gewijzigd op 3 maart 2024

Waarom willen mannen wél een serieuze relatie met de ene vrouw, maar kiezen ze ervoor om met de andere vrouw te gaan scharrelen of haar aan het lijntje te houden?

Ik zie dit in mijn werk heel vaak gebeuren. Dat vrouwen een intiem contact hebben met een man of een hele tumultueuze relatie, waarin hij weigert zich te binden. Vervolgens wordt die man dan bij de volgende vrouw opeens wél serieus.

In dit artikel wil ik uitleggen hoe dit werkt bij mannen.

Het verschil tussen verliefd zijn en liefhebben

Er is een gigantisch verschil tussen verliefd zijn en iemand liefhebben. Het is essentieel dat je dit verschil begrijpt, om zo ook te begrijpen waarom een man soms geen relatie wil – of kan hebben.

Iedereen kan verliefd worden. Het is iets dat vaak vanzelf gebeurt als je met een persoon omgaat. De verliefdheid is een mengelmoes van hormonen en adrenaline die vrijkomt wanneer we een emotionele connectie met iemand maken.

Oftewel: Jij voelt je goed (door die stofjes) en je wordt verliefd.

Liefhebben of van iemand houden is iets anders dan verliefdheid.

Er zijn veel definities van, maar een van de beste vind ik deze: “Als je van iemand houdt, ben je bereid om jouw behoeftes op te offeren voor die ander.”

Je wil dat de ander gelukkig is.

Zie je het verschil met verliefdheid? Het draait nu niet om wat jij voelt, maar om wat zij voelen.

Kijk.

Alle mannen kunnen verliefd worden. Het is ook heel makkelijk. Het gebeurt bijna automatisch en het vergt nul inspanning. Hij gaat met een vrouw om, ze hebben een leuke tijd en hij voelt zich goed.

Maar liefhebben is iets anders. En niet alle mannen zijn in staat om lief te hebben. Om meer te geven om de ander, dan om zichzelf.

Er zijn bepaalde behoeftes waaraan voldaan moet worden voordat hij dat kan. Voordat hij vindt dat hij klaar is voor een serieuze relatie (of voor de volgende stap zoals samenwonen of trouwen).

De 3 essentiële ingrediënten voor een relatiewens

Hieronder zijn een man’s drie belangrijkste behoeftes waaraan voldaan moet zijn voordat hij een serieuze relatie wil:


1: Hij zit in de juiste fase van zijn leven

Hij vindt zichzelf bijzonderVrouwen en mannen vinden de ware compleet anders.

Vrouwen daten gewoon. Totdat ze een man tegenkomen waarbij ze het gevoel hebben dat hij de ware is. De man die aan haar eisenlijstje voldoet.

Bij mannen werkt het niet zo. Ze daten gewoon. Soms heel losbandig.

Pas WANNEER ze besluiten dat ze klaar zijn voor een relatie, dan gaan ze een relatie aan met de vrouw waar ze op dat moment mee zijn.

Het is meer de ‘wanneer’ dan de ‘wie’. 

Hij wil zijn zaakjes op orde hebben. Dat kan bijvoorbeeld het volgende betekenen:

 • Hij voelt zich stabiel in zijn carrière.
 • Hij voelt zich financieel stabiel.
 • Hij heeft een plek om te leven.
 • Hij heeft een plan voor de toekomst.

Het verschilt per man hoe ver hij hier in gaat. Er zijn ook wel uitzonderingen die wel in relaties duiken terwijl hun leven een bende is. Maar het is heel zeldzaam voor een man om zich te settelen als hij zijn leven niet op orde heeft.

Vermijd de man die nog niet klaar is voor een relatie

Mannen willen evolutionair gezien altijd zoveel mogelijk partners

Dit is ook de reden dat ik altijd waarschuw dat je niet met sommige mannen moet daten.

Als zijn hele leven een puinhoop is, als hij emotioneel instabiel is, als hij niet lekker in zijn vel zit, dan is het misschien beter om hem maar even te laten.

Geef die mannen de tijd. Laat ze wat langer door de vijver zwemmen totdat ze volledig opgegroeid zijn.

Als je toch een relatie met een instabiele man aangaat, kan het heel goed dat jullie een relatie krijgen waarin er constant strijd is en waarin hij constant twijfelt.

Die twijfel hoeft niet eens over jou te zijn. Maar het kan heel goed zo zijn dat hij over zichzelf twijfelt en over wat hij wil in de toekomst.

Zijn huidige onzekerheden projecteert hij dan op jullie relatie. Pas als hij uit die relatie is, kan hij weer met een soort van schone lei, met een nieuwe vrouw, een stabiele(re) relatie beginnen.


2: Hij ziet jou als relatiemateriaal

Mannen zien je zoals jij jezelf presenteert.

Dus als je in het begin van het daten dingen communiceert naar hem als:

 • We daten wat casual..
 • We kunnen toch gewoon plezier hebben..
 • Er hoeven geen gevoelens bij te komen kijken..
 • Je hoeft niet gelijk te weten of je een relatie met me wil..

… Dan zeg je eigenlijk tegen hem dat je niet iemand bent om een serieuze relatie mee aan te gaan.

Sterke en onafhankelijke vrouw

Vanaf het begin van jullie relatie, is het een ‘friends with benefits’ relatie. Als jij dan later dat opeens wilt veranderen naar een serieuze liefdesrelatie, dan is dat veel ingewikkelder dan wanneer dat vanaf het begin de insteek was.

Want zijn beeld van jou is dat je een vrouw bent om mee te scharrelen. En dat als hij een serieuze relatie wil, dat hij een andere vrouw moet zoeken.

Maak het duidelijk aan hem dat jij relatiemateriaal bent

Er is dus een grote kans dat hij nog nooit heeft doorgehad dat een serieuze relatie een optie is.

Dus je moet dit naar een man communiceren, zodat hij weet dat een serieuze relatie met jou wél een optie is.

Als voorbeeld:

Ik heb er persoonlijk zelf nog nooit over nagedacht of ik in een raket naar de maan zou vliegen en daar een wandeling wil maken. Het is me namelijk nog nooit aangeboden. Dus het is niet iets wat in mijn hoofd zit. Nu dat ik erover na begin te denken, ga ik me afvragen van: “Nou ja, het is een behoorlijk gevaarlijke reis. Overleef ik dat wel? Ik ben ook weken onderweg. Misschien is dit wel helemaal niks voor mij?” Maar ik had er nog nooit over nagedacht.

Ditzelfde gebeurt bij mannen echt letterlijk.

Er zijn heel veel mannen die echt zo simpel en zo zwart-wit nadenken (of dus niet eigenlijk). Ze weten gewoon niet dat een relatie een van de keuzes was die ze konden maken.

Dus vertel het hem. Laat hem weten dat jij het type vrouw bent om een relatie mee aan te gaan.

Als je wil weten hoe je het gesprek aanpakt in zo’n situatie, lees dan dit artikel over wat te doen als je van fwb of scharrelrelatie naar liefdesrelatie wil gaan.


3: De relatie met jou kost weinig moeite

Ruzie maken en weer oplossen

Hoeveel moeite jullie relatie kost of zou kosten, is enorm bepalend of mannen op de lange termijn iets serieus met je willen.

Het is lastig te kwantificeren omdat het te maken heeft met jullie interactie en veel verschillende persoonlijkheidskenmerken, maar simpel gezegd is het de hoeveelheid ruzies, discussies en drama die er is.

Bijvoorbeeld:

 • Er zijn vaak conflicten.
 • Er is sprake van overmatige jaloezie.
 • Een of beide worstelen met hun geestelijke gezondheid.

Als een relatie constant een soort van strijd is, dan kan een man prima in die relatie blijven hangen, maar nooit de volgende stap zetten.

Waarom zou hij? Op dat moment heeft hij liefde, passie, maar ook iets onstabiels.

Waarom zou hij zich (voor zijn hele leven) willen vastbinden aan iets dat niet stabiel is?

Maar dan komt er iemand anders voorbij…

Op het moment dat hij dan een vrouw ontmoet die wel die stabiliteit uitstraalt, dan zal hij bijna altijd kiezen voor die stabiliteit. Zelfs als er iets minder passie of intensiteit is.

Hij zoekt die rust, dat het gemakkelijk gaat, dat er geen strijd is.

Dit is letterlijk hoe mannen het aan mij vertellen als ze praten over hun vriendin, of als ze praten over een vrouw waarmee ze daten en echt gek op zijn. Ze zeggen dingen als:

“Weetje, ze is gewoon chill. Doet nooit moeilijk. Zeurt niet.”

Voor mannen kan dat een gigantisch contrast zijn met hun vorige relatie. Door dat verschil realiseren ze zich, dat de vrouw die rust en stabiliteit uitstraalt, wel de ware moet zijn. Omdat alles ‘klopt’.

Mannen willen zich dus niet verbinden aan situaties die niet stabiel zijn. Dus als je in zo’n situatie zit waarbij er veel conflict is, werk dan aan die stabiliteit. Want vroeg of laat gaat een van jullie voor iemand anders waarbij er wel stabiliteit is.


Wat zijn nog meer dingen waardoor hij een relatie wil?

Deze 3 behoeftes zijn absoluut het belangrijkste voor een man om een serieuze relatie te willen.

Hiernaast zijn er nog kleine dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat hij jou aantrekkelijk gaat vinden, verliefd wordt en hij voor jou kiest.

In al mijn jaren als coach voor mannen, ontdekte ik dat er één ding was wat ervoor zorgde dat mannen gek werden op een vrouw. Ik noem dit ‘Het Mannengeheim’.

Ik heb een kleine brief geschreven waarin ik uitleg wat het is, en hoe je dit kan gebruiken om hem geobsedeerd met je te maken.

Hieronder kan je het gratis aanvragen.

Liefs,
Tim Veninga

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend