Man Wordt Afstandelijk Na Seks. Wat Nu?

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 25 september 2015 - Laatst gewijzigd op 27 maart 2023

In deze blog leer je:

 • Waarom mannen afstandelijk worden na de seks (het is niet wat je zou denken)
 • Het verschil tussen seks en liefde (voor mannen)
 • Wat je kunt doen om er voor te zorgen dat hij weer zijn best gaat doen
 • Waarom je de afstandelijke houding van mannen tot nu toe verkeerd hebt aangepakt – en wat je wel moet doen
 • Het geheim hoe je hem weer naar jou laat jagen – en nooit meer afstandelijk wordt
 • Hoe je voorkomt dat je “makkelijk of goedkoop” overkomt, zelfs als je op de eerste date met hem naar bed gaat.
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat dit je niet meer overkomt


Hoe frustrerend;

Je hebt een paar leuke dates gehad met een geweldige vent. Na de laatste date zijn jullie samen in bed beland (en van slapen is het niet gekomen). Jullie passen perfect bij elkaar en jij bent tot over je oren verliefd.

En hij? Hij gedraagt zich opeens afstandelijk…

Hij belt je niet of nauwelijks meer terug, lijkt minder enthousiast, doet geen romantische dingen meer, neemt geen enkel initiatief om af te spreken en is opeens alleen nog maar bezig met zijn vrienden of werk.

Herkenbaar?

Je hebt geen idee wat er aan de hand is en begint aan jezelf te twijfelen. Was de seks dan toch niet zo goed als je dacht? Vindt hij je niet leuk meer? Is jullie relatie voorbij? Ben je te snel de koffer ingedoken? Heeft hij iemand anders?

Je trekt je conclusies…

Je voelt je gedumpt, gebruikt. Waarschijnlijk was de jacht voor deze man leuker dan de vangst en nu jullie seks hebben gehad, is de lol er vanaf.

Wees eens eerlijk:

Hoe vaak hebben zulke gedachten door jouw hoofd gespookt?

Waarschijnlijk weet je dit wel, maar nog even voor de zekerheid: seks staat voor een man niet gelijk aan een relatie.

Seks en een relatie zijn twee aparte dingen die in principe los staan van elkaar. Dit in tegenstelling tot (de meeste) vrouwen, die zich na een lekkere vrijpartij nog verliefder voelen en bepaalde verwachtingen creëren waarvan de man GEEN ENKEL benul heeft.

Echt:

De man in kwestie heeft waarschijnlijk geen flauw idee van al deze ideeën, twijfels en verwachtingen die jij hebt.

Of…hij weet het wel, omdat je hem er eindeloos mee hebt vermoeid en zo nog verder van je af geduwd.

Wat moet je nu in vredesnaam doen? Is de prille relatie nog te herstellen of is het voorbij?

Wat wil een man eigenlijk?

Om uit te leggen wat je moet doen als een man afstandelijk wordt na seks, is het allereerst belangrijk om te weten wat een man het liefste wil:

 • Een man wil mannelijk zijn. En mannen zijn meestal niet zo emotioneel en gevoelig als vrouwen. Verwacht dat dus ook niet van hem..
 • Een man wil jagen. Tsja, die oerinstincten hè..
 • Mannen willen vrouwen veroveren. Let op: niet hebben, maar veroveren.
 • Mannen willen aantrekkingskracht voelen. Ze willen zich gewild voelen en dat jij dat ook voelt. Dat je hem net zo erg wilt zoals hij jou wil.
 • Een man wil problemen oplossen. En niet eindeloos praten over gevoelens. Emotionele vrouwelijke invloeden zullen ze dan ook proberen van zich af te schudden door meer afstand te nemen..
 • Een man wil zelfstandig zijn.

Als je dit weet, kun je al een heleboel dingen herkennen en aanpassen in je eigen gedrag om te voorkomen dat een man afstand neemt na de seks.

Want;

Waarom zou hij je nog willen als hij je al heeft? Als jij emotioneel afhankelijk van hem bent en je aan hem hangt en trekt? Als je hem probeert te claimen?

Dat heeft geen zin.

En waarom zou hij jou najagen als jij al in de achtervolgingsmodus staat? Bijvoorbeeld door steeds te smeken om een date, seks of liefde. Je zal nu vast denken dat je nooit smeekt. Maar weet je dat zeker? Smeken betekent ook dat je behoeftig bent. Mannen ervaren behoeftig gedrag al snel als makkelijk. Zonder dat jij het doorhebt.

Wat moet je doen om het probleem op te lossen? Hoe zorg je dat het weer leuk wordt en dat jullie weer leuke dingen kunnen doen?

Lees de tips zorgvuldig en pas ze allemaal toe. Niet één of twee, allemaal.


DSC_8202-526

Tip 1: Stop met hem najagen als hij afstand neemt na de seks

Hoe minder een man het gevoel heeft dat hij je al heeft, hoe liever hij je wil bezitten. Het is dus hoog tijd om hem weer te laten doen waar hij altijd al zo goed in was: jagen. Zorg dat hij iets heeft om te veroveren. Laat hem werken, voor JOU! Daarvoor kun je een aantal dingen doen:

 • Zorg dat je er begeerlijk uitziet (je weet vast hoe je hem gek maakt)
 • Sta niet altijd tot zijn beschikking. Besteed bijvoorbeeld meer tijd aan werk, hobby’s of vriendinnen en laat hem maar eens een afspraak maken
 • Duik niet iedere keer het bed met hem in als jullie samen zijn
 • Stuur niet teveel berichtjes en bel niet voortdurend
 • Blijf geïnteresseerd als hij aandacht geeft, maar hou afstand.
 • Claim niet en zeur niet om een afspraak
 • Als je hem ziet, zorg er dan voor dat het heel gezellig is
 • Laat hem af en toe lekker zijn eigen gang gaan
 • Werk ondertussen aan je eigen innerlijke rust en zelfvertrouwen, dat zal hij voelen

DSC_0124-2161

Tip 2: Gebruik je seksualiteit om hem jou meer te laten willen

Seksualiteit is een machtsmiddel dat je in handen hebt om te zorgen dat zijn afstandelijke gedrag als sneeuw voor de zon verdwijnt. Als je het slim aanpakt tenminste… Hoe maak je hem weer gek van verlangen? Hoe zorg je dat hij weer als een bedelend hondje achter je aan rent in plaats van andersom? De truc is beloning. En die beloning inzetten op de momenten dat het jou uitkomt. Je hangt je seksualiteit als een wortel voor zijn neus. De ene keer krijgt hij de beloning wel, de andere keer weer niet. Laat hem er maar flink voor werken.

“Mannen reageren het beste op beloningen wanneer ze inconsequent zijn.”

Ze worden er gek van als je onvoorspelbaar bent (in positieve zin) en gaan je alleen maar wanhopiger willen.

Voorbeeld:

Je stuurt hem de ene dag een sexy sms’je en wanneer hij erop reageert, dan reageer jij niet meer. Hij zal al snel aan je voeten liggen.


ik-word-versierd

Tip 3: Gebruik zijn jaloezie

Als je een man jaloers wilt maken, dan doe je dat omdat je zijn aandacht wilt omdat hij zich afstandelijk gedraagt. Je hoopt dat hij je aantrekkelijker vindt, door te flirten met andere mannen en te laten zien dat anderen je wel zien zitten. Je wilt hem bang maken dat je voor iemand anders kiest.

Hier maak je een grote denkfout!

De man zal al snel doorzien dat je spelletjes met hem speelt en zijn interesse nog sneller verliezen.

Hoe dat komt?

 • Omdat je het zelf niet gelooft.

En daar ligt precies de sleutel tot het herwinnen van de aandacht van een afstandelijke man…

Maak hem niet jaloers op een neppe en gemaakte manier, maar zorg dat hij echt reden heeft om jaloers te zijn.

Zorg dat je de allerleukste, mooiste, gezelligste en onafhankelijkste vrouw bent waar iedereen graag bij wil zijn. Zorg dat je een leven hebt waarvan anderen graag deel uitmaken.

Ook mannen.

Op die manier hoef je niet opzichtig te flirten met andere mannen waar hij bij staat, maar zullen zij dat met jou doen. Je geen spelletjes, maar bent met jouw zelfvertrouwen oprecht interessant voor andere mannen.

Eigenlijk heb je hem niet eens meer nodig. En dat voelt hij. Het zal hem gek maken van verlangen om je opnieuw te veroveren. Hij zal weer zijn best voor je gaan doen.


IMG_2672-347

Tip 4: Als hij weer contact zoekt, doe dan of er niks aan de hand is.

Zoals je aan het begin al hebt gelezen, is het belangrijk om alle tips toe te passen als een man afstand neemt na seks.

Deze dus ook.

Hij lijkt misschien simpel, maar is essentieel…

Is een man afstandelijk na seks en neemt hij later toch weer contact op?

Reageer dan hartelijk, warm en vriendelijk. Doe alsof er niks aan de hand is en dat het je niet eens is opgevallen dat hij afstand nam.

Natuurlijk hoef je niet altijd alles maar te pikken. Maar door je te gedragen als een ijskonijn, zul je hem nog veel sneller wegjagen.

Doe de volgende dingen vooral niet:

 • Direct boos worden als je hem weer spreekt of ziet
 • Hem negeren
 • Subtiele hints en steken onder water geven (ook niet als grapje)
 • Huilend om zijn nek vallen (helaas doen sommige vrouwen dit echt)
 • Uitvoerige gesprekken willen voeren over de diepgang in jullie relatie

Waarom niet?

De kans is heel groot dat hij jullie paar dates en seks nog helemaal niet ziet als een relatie. In jouw ogen is hij afstandelijk geworden na de seks, maar hij is gewoon verder gegaan met zijn leven en heeft zijn “mannendingen” gedaan.

Straf hem er niet voor dat hij gewoon zichzelf is en een eigen leven heeft. Zorg dat je dat zelf ook hebt, maar laat daartussen een weg open voor jullie samen.

Natuurlijk mag je best een keer vertellen dat je het jammer of vervelend vond dat hij in jouw ogen zo afstandelijk deed na de seks. Maar doe dat als jullie al wat langer samen zijn of als je zelf stevig in je schoenen staat en je niet (meer) afhankelijk van hem voelt.

Helpen alle bovenstaande tips niet en blijft jouw date of vriend zich op dezelfde manier opstellen? Dan wordt het serieus tijd om eens te overwegen of je hem nog wel ziet zitten. Wacht dan niet af tot hij die beslissing neemt, maar maak er zelf een einde aan. Grote kans dat hij spijt heeft, maar dat is dan jammer.

Wil je er toch voor gaan en hem helemaal geobsedeerd met je maken? Dan is er nog één trucje wat je kunt proberen. Wil je weten wat dat is? Meld je dan hieronder aan en dan stuur ik je het nummer één geheim om mannen verliefd op je te maken.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend