“Zelf-liefde, zelf-respect, zelf-vertrouwen: Er is een reden dat ze allemaal met 'zelf' beginnen. Je kan ze niet in iemand anders vinden."
Zelfacceptatie. Eigenwaarde. Je goed voelen. Liefde voor wie je zelf bent.
Het zijn lastige onderwerpen en er zijn boeken vol over geschreven.
Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel vrouwen hebben moeite om echt lief te zijn tegen zichzelf (grappig, want diezelfde vrouwen hebben vaak geen moeite met lief zijn voor anderen).
Waarom kunnen sommige prachtige, succesvolle vrouwen zich altijd zo goed voelen? En waarom hebben andere - net zulke knappe en succesvolle vrouwen - er zo veel moeite mee om zelfliefde te ontwikkelen?
Sinds 2015 heb ik via deze site en mijn cursussen tienduizenden vrouwen kunnen helpen om meer van zichzelf te gaan houden (en daardoor gelukkiger te zijn in de liefde). Ik heb veel gezien en weet wat de gezonde gewoontes zijn die ervoor zorgen dat je meer zelfliefde gaat hebben, ten op zichte van de lege adviezen die je online leest die niet werken.
Wat is zelfliefde?
Zelfliefde is een staat van waardering voor jezelf. En dit kan je groeien door dingen te doen die je eigen fysieke, psychologische en spirituele groei ondersteunen. Je zet jezelf, je eigen welzijn en geluk op de eerste plaats. Je offert je eigen behoeften niet op om anderen te plezieren. Zelfliefde betekent dat je geen genoegen neemt met minder dan je verdient.
Zelfliefde kan dus voor iedereen wat anders betekenen. Want iedereen heeft een net iets andere definitie van wat je doet om je eigen geluk op de eerste plaats te zetten en voor jezelf te zorgen.
Dus daarom wil ik je de vraag stellen:
Wat betekent zelfliefde voor jou?
Dat kunnen dingen zijn als:
- Jezelf op de eerste plek zetten
- Zorgen dat je innerlijke monoloog positief is
- Jezelf vertrouwen
- Houden van jezelf
- Gezonde grenzen stellen
- Jezelf vergeven wanneer je niet lief tegen jezelf bent geweest
Als je moeite hebt met zelfliefde, jezelf op de eerste plek zetten of grenzen stellen, doe dan eens de 27vragen persoonlijkheidstest. In mijn jaren als coach heb ik namelijk ontdekt dat er een bepaald type vrouw is, dat meer moeite met deze dingen heeft dan andere vrouwen.
Simpele oefeningen om je zelfliefde te vergroten
Wat zelfliefde ook voor jou betekent, je kan het vergroten als je op de juiste manier erover nadenkt en simpele oefeningen doet. Hieronder staan de top 10 gewoontes die elke vrouw zou moeten weten om meer zelfliefde te ervaren. Door de jaren heen als coach heb ik ze opgemerkt bij bepaalde vrouwen. Je kan ze eenvoudig in de praktijk toepassen om gelukkiger te zijn én je zo te voelen. Hier zijn ze:
Hoe je meer zelfliefde krijgt - De 10 gewoontes
1. Leg nadruk op alle dingen die jou geweldig maken
Focussen op wat er goed gaat, is typisch zo'n gewoonte van vrouwen met veel zelfliefde.
Wanneer je moeite hebt met jezelf accepteren, ben je geneigd de nadruk te leggen op wat er niet goed gaat.
Het is heel natuurlijk om jezelf lager in te schatten dan de mensen om je heen. En als dat in jouw geval zo laag is dat je het ziet als een gebrek aan zelfliefde, dan moet daar wat aan gedaan worden.
Daarom start je met het maken van een lijstje met dingen die leuk aan je zijn.
Maak als oefening een "ik ben leuk lijstje"
Zet er alles op wat jijzelf en anderen leuk aan je vinden:
Als je merkt dat het even slecht gaat, kan je naar dit lijstje kijken. Dan zie je vanzelf dat er dingen goed gaan. En kan je met hernieuwde moed aan de slag.
Een eenvoudig idee om je lijstje aan te vullen
Als jij je rot voelt, is het makkelijk om bij de pakken neer te blijven zitten. Maar je wordt er niet gelukkig van.
Als je een depressief momentje hebt, is het beste wat je kunt doen iemand anders helpen. Want wanneer je iets liefs doet voor iemand anders, registreert je brein dat automatisch. En krijg je automatisch een goed gevoel over jezelf.
- Ga naar het winkelcentrum en koop de daklozenkrant. Geef de dakloze in kwestie een chocoladereep;
- Bel je oma of een andere bejaarde die wel wat bezoek kan gebruiken;
- Help je kleine neefje of het buurmeisje met zijn of haar huiswerk;
- Speel met een dier dat in de buurt is.
Het zijn allemaal dingen waardoor je jezelf als een leuker persoon gaat zien.
2. Accepteer jezelf voor wie je bent
Het is niet alleen belangrijk dat je focust op het positieve, maar net zo belangrijk dat je de gewoonte hebt om minder leuke eigenschappen van jezelf kan accepteren.
We dragen allemaal een rugzakje bij ons. Soms kan je die rugzak afdoen, soms zal je moeten accepteren dat die er nu eenmaal is.
Er zijn meerdere manieren waarop je jezelf kan helpen om negatieve 'eigenschappen' te accepteren.
Ik ben geen groot voorstander van de 'doen alsof het niks uitmaakt' methode, waarbij je bijvoorbeeld het volgende kéér op kéér gaat herhalen:
"Hoewel ik mezelf lui en waardeloos vind, accepteer ik mezelf en heb ik mezelf lief."
Dat werkt niet.
Waarom? Omdat dat wat je bekritiseerd, vaak niet eens waar is!
Wat beter werkt, is om 1) juist te zoeken naar positief bewijs zoals je hierboven hebt geleerd en 2) negatieve gedachten te reframen. Dit wordt ook in verschillende wetenschappelijke studies bewezen als effectief (1, 2, 3, 4) bij verschillende psychologische problemen zoals het verwerken van trauma's.
Een simpele manier om negatieve gedachten om te buigen
Stel jezelf deze vraag:
"Waar ben ik ontevreden over met mezelf?"
Je schrijft dan een lijstje op, bijvoorbeeld dingen als:
- Ik ben soms niet aardig tegen anderen als ik moe ben
Nu ga je stap-voor-stap elk punt af en vraag je jezelf: "Is dit echt waar? Kan ik ook tegenbewijs bedenken?". En dan kom je erachter dat het vaak helemaal niet zo is omdat je bewijs kan vinden voor het tegenovergestelde.
Je zegt bijvoorbeeld tegen jezelf: "Ik ben een goed persoon, maar ik ben ook een mens, dus soms maak ik ook fouten en ben soms kattig als ik moe ben".
Of: "Dat is niet waar, ik ben eigenlijk bijna altijd wel vriendelijk, alleen die ene keer niet tegen een collega die maar door bleef etteren".
3. Doorbreek negativiteit
Als je moeite hebt met een gebrek aan zelfliefde, zijn er twee dingen aan de hand.
- Het eerste is dat je misschien niet doorhebt hoe negatief je af en toe denkt. En dat het heel makkelijk is om in plaats daarvan positief te denken.
- Het tweede is dat het natuurlijk is om als mens je te focussen op het negatieve. Dat is een heel gezonde strategie om te voorkomen dat je in de problemen komt.
Van nature letten mensen op het negatieve om op deze manier pijn te vermijden. Dat is een veel sterkere drijfveer dan het opzoeken van plezier.
Ga maar na:
Als je brein zich niet goed zou voelen bij het vermijden van gevaar, zou je risico’s nemen die je het leven konden kosten. Dat gold des te meer in de oertijd, waarin er iets meer gevaren waren dan nu. De wereld is relatief veilig, maar zonder die afkeer van risico zou jij het nooit overleven.
Maar als je zelfbeeld niet zo goed is of als je moeite hebt met zelfliefde, dan betrek je die negatieve gedachten te veel op jezelf (en mogelijk op andere mensen).
Daar is het niet voor bedoeld. Het is handiger om te leren hoe je positief kunt denken en om je hoofd zo ontspannen mogelijk te houden.
Hoe meer ontspannen je geest is, hoe kleiner de kans dat je negatief bent naar jezelf. Een gespannen geest zoekt overal iets achter en wordt snel bang. Daarom is het moeilijk om positief te denken als je moe of gespannen bent.
Je kunt voorzorgsmaatregelen nemen om je geest te ontspannen:
- Meditatie (mindfulness of yoga zijn bewezen methodes voor meer ontspanning en welbevinden);
- Beweging (of het nou lang en ontspannen is, of kort en met veel inspanning – het effect is ongeveer hetzelfde);
- Het zonnetje (zonlicht is essentieel om je goed te voelen. Zonder zonlicht worden mensen depressief. Overweeg daarom in de donkere maanden om extra vitamine D te slikken als supplement. Wetenschappelijke studies laten hier ook het effect van zien (5, 6);
- Gezond eten (het is onmogelijk je goed te voelen als je voedingspatroon uit junkfood bestaat. Het heet niet voor niets junkfood).
4. Merk positiviteit op
Wetenschappelijk onderzoek (7) suggereert dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek goed werkt om positiever te worden.
Bij een dankbaarheidsdagboek schrijf je op waar je dankbaar voor bent. Een andere variant is dat je opschrijft wat vandaag goed is gegaan. Op deze manier beginnen de goede dingen in je leven steeds meer op te vallen.
En je dankbaar voelen is een geweldig anti-stress middel.
Dan moet je wel dingen doen waar je een goed gevoel aan overhoudt. Iets liefs doen voor anderen (zoals je zag in stap 1) is een prima manier. Maar misschien is de volgende gewoonte wel belangrijker:
5. Beoordeel jezelf op de moeite die je doet
Veel mensen raken overspannen of krijgen een slecht zelfbeeld doordat hun verwachtingen torenhoog zijn. Als voorbeeld neem ik iemand met overgewicht:
Als deze persoon zichzelf continu op zijn kop geeft omdat hij slecht eet en te veel vet op zijn lijf heeft, wordt afvallen heel lastig. Hij heeft continu negatieve gedachten en komt in een machteloos gevoel van: “Wat heeft het ook voor zin?” Onder die omstandigheden is de extra spanning van minder eten gewoon teveel.
En het is ook niet eerlijk.
Je kan niet van jezelf verwachten dat je van de ene op de andere dag verandert. Of dat je beter moet zijn dan de rest van de wereld. Je bent een mens. Je maakt fouten en die fouten herstellen kost tijd.
Dat herstellen van je fouten gaat alleen door ergens moeite in te steken voor een langere tijd. Daarom moet je leren om tevreden te zijn met moeite die je steekt in het verbeteren van je situatie.
En je wordt niet boos op jezelf omdat je niet voortdurend bezig bent met je probleem. Je stelt een doel en je werkt eraan om dat te bereiken, en daar beloon jij jezelf voor.
Zie het maar zo: Als je op dit moment een paar kilo’s te veel hebt dan is het veel beter om jezelf te beoordelen op de tijd die je doorbrengt met gezond koken en bewegen, dan afkeurend in de spiegel te kijken en balen ‘dat je er nog niet bent’.
6. Durf jezelf te zijn en wees trots erop
“Jezelf zijn in een wereld die constant probeert om iets anders van je te maken, is een grootse prestatie"
— Ralph Waldo Emerson
Als we niet op één lijn leven met wie we zijn, leven we niet integer. We leven niet authentiek. We volgen slechts een script, en voldoen aan de verwachtingen die anderen van ons hebben.
Wanneer ons dit overkomt, zullen we ons nooit compleet voelen. We kunnen al onze doelen bereiken die we willen, maar er zal altijd iets missen. Er zal iets knagen.
In onze maatschappij zijn er een beperkt aantal rollen waar je uit kan kiezen. Er is een vrij nauwe weg waar je aan moet voldoen, en anders ben je niet 'normaal'.
Wat ik je mee wil geven is dat pas als je ingeeft aan dat gevoel, en stopt met mensen pleasen en stopt met iemand anders zijn dan je echt bent, je dan pas echt leeft.
Dus wees trots op wie je bent. Blijf dicht bij jezelf. Kies voor jezelf, wat anderen er ook van vinden.
7. Koester je geluksmomenten
Geluk is niet voor altijd bij je. Het is een moment dat vrij snel weer vertrekt. Maar als je weet wat zo’n geluksmoment veroorzaakt, kan je dat herhalen.
(Ik weet het, dit is een geniaal idee)
Vrouwen met veel zelfliefde doen dit ook consequent. Ze doen nou eenmaal gewoon veel dingen waar ze gelukkig van worden.
Maak daarom eens een lijstje van momenten waarop je echt gelukkig was.
Schrijf op wanneer je oprecht gelukkig was en wat er allemaal vooraf ging aan zo’n moment. Op die manier creëer je een handig overzicht.
Misschien is dat zoiets simpels als een wandeling maken en een ijsje halen. Dan is dat simpel, want dan kan je dat vaker gaan doen.
Of misschien voelde je je intens gelukkig toen je samen met je vriendin op reis was. Dan weet je nu dat dit momenten zijn waar je meer van wil hebben.
Onderdeel van gelukkig zijn is accepteren waar je naar verlangt en dat consequent uitvoeren. Wanneer je dat kan, zal je zien dat jij je veel beter voelt over jezelf.
Mocht je het moeilijk vinden om gelukkige momenten op te schrijven, denk dan terug aan vervlogen tijden. Misschien was je laatste gelukkige moment vijf jaar geleden. Dan schrijf je dat op en kijk je vanaf daar wat je kunt doen.
8. Laat dat stemmetje in je hoofd los
Met wel 6.000 gedachten die dagelijks door je hoofd schieten, is het onvermijdelijk dat er soms negatieve bij zitten. Soms kunnen we ze wel van ons afschudden, maar het kan ook moeilijk zijn om die negatieve gedachten los te laten.
Maar als je eenmaal leert hoe je dat vervelende stemmetje in je hoofd aan de kant zet, is het veel makkelijker om te focussen op het fijne, het goed, en van jezelf te houden
De meest effectieve strategie die er is om dat negatieve stemmetje z'n mond dicht te snoeren... is door het in je hoofd een gek toontje te geven. Je herhaalt wat het tegen je zegt, maar dan op een heel zeurderige, zwakke manier. Zo stom dat het bijna grappig is. Kinderlijk bijna.
Nu lijkt dat stemmetje opeens een stuk minder serieus. Je kan misschien wel lachen om die gekke gedachte, en het naast je neerleggen. Ik raad je aan om hier eens mee te oefenen wanneer een negatieve gedachte te binnen schiet.
9. Bewaak je grenzen goed
Jij bent geen voetveeg. Jij verdient het om goed behandeld te worden door andere mensen... maar hoe weten die andere mensen hoe ze jou moeten behandelen?
Juist ja, dat kan alleen als jij je grenzen duidelijk aangeeft.
Vrouwen die veel zelfliefde hebben, zal je vaak ook dingen horen zeggen als:
- "Nee"
- "Dat is niet iets voor mij"
- "Dat is heel leuk, maar ik pas ervoor"
- "Kan je dat de volgende keer misschien op een vriendelijkere manier zeggen? Ik wil je best helpen, maar als je mij het ook op een vriendelijke manier vraagt."
Je wil duidelijk zijn tegen anderen hoe jij behandelt wilt worden en dat je confrontaties niet uit de weg gaat.
Alleen jij kent je grenzen en alleen jij kan ze naar andere mensen communiceren. Ga er dus niet vanuit dat andere personen jouw gedachten kunnen lezen, maar deel ze netjes met hen, waar nodig;)
10. Zeg néé tegen toxische mensen
Dit is zo belangrijk. Want je hebt geen idee hoeveel vrouwen er bij mij komen omdat ze een foute man los willen laten, of nog erger omdat ze van een narcist af willen. Als je niet oppast, kunnen de verkeerde mensen je leven een hel maken.
Vrouwen die te lang blijven zitten in toxische relaties, komen in een negatieve spiraal terecht waarbij ze een emotionele muur om zichzelf heen bouwen en worden gehinderd door spoken uit hun relatieverleden. Als je dit herkent, raad ik je aan om deze video te bekijken:
Hoe je "nee" zegt tegen toxische mensen
Toxische mensen zijn een soort vergif voor je zelfliefde. Ze stoppen je hoofd vol met negatieve gedachten, geven je stress, laten je twijfelen aan jezelf, en dat is bovenop alle drama die ze je geven.
Het beste advies, is om er zo ver mogelijk bij weg te blijven. Je wil bij het daten daarom bijvoorbeeld letten op waarschuwingssignalen dat hij een foute man is. Zodra je het opmerkt, kan je hem meteen de deur wijzen.
Als je al een (liefdes)relatie hebt met iemand die toxisch is, wordt het wat ingewikkelder. Het beste wat ik je kan meegeven is om steun bij vrienden en vriendinnen te zoeken, en voor jezelf te kiezen.
Want jij bent het waard om met mensen om te gaan die het beste met je voor hebben.
Ontdek jouw persoonlijkheidstype
Waarom lijkt alles makkelijk te gaan voor sommige vrouwen? En waarom hebben andere vrouwen zoveel moeite met dingen als zelfliefde? De afgelopen jaren ben ik het gaan onderzoeken, en ik heb ontdekt dat er een bepaald type vrouw is die (onterecht!) meer tegenslag verduurt dan andere vrouwen. Je kan testen of jij daaran voldoet via de 27vragen persoonlijkheidstest.
Vraag & Antwoord
Waarom heb ik geen zelfliefde?
Er zijn ontzettend veel oorzaken van weinig zelfliefde, voorbeelden zijn: Slechte opvoeding waar ouders (of anderen zoals leraren) heel kritisch op je waren. Slechte prestaties op school kan er ook toe leiden. Maar denk ook aan stress in je dagelijks leven, zoals van een uitgaande relatie of financiële problemen.
Waarom is zelfliefde belangrijk?
Je zelfliefde vergroten kan je helpen om psychisch beter in je vel te zetten en fysiek gezonder te zijn. Je zelfvertrouwen kan groter worden, je kan gelukkiger worden en omdat je jezelf en je sterke punten beter leert kennen, kan je ook je zwakke punten beter accepteren. En wat dacht je van je (potentiële) partner? Die vindt het zeker ook fijner om bij iemand te zijn die van zichzelf houdt.
Conclusie
Wanneer jij jouw zelfliefde hebt vergroot, sta je steviger in je schoenen en kan je veel meer genieten van de wereld om jou heen. De bovenstaande 10 gewoontes helpen je daar enorm mee. Schrijf ze op, zet ze in je telefoon, of print ze desnoods uit en stop ze in je nachtkastje zodat je ze nog een keer kan lezen.
Als laatst wil ik je nog twee dingen meegeven.
- Als je jezelf beter wil leren kennen, raad ik je aan de 27vragen test te maken. Die gaat specifiek hierover.
- Als je op dit moment op zoek bent naar de ware of als je mannen beter wilt begrijpen, vraag dan hieronder het Mannengeheim aan.