12 Stappen Om De Midlife Crisis Van Je Man Op Te Lossen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 27 juni 2016 - Laatst gewijzigd op 3 september 2021

In dit artikel leer je:

 • Hoe je er met een paar kleine opmerkingen er voor kan zorgen dat je man een absolute hekel aan je krijgt, omdat je de realiteit van zijn midlife crisis negeert. Doe dit, en je bent hem gegarandeerd kwijt.
 • Wat een slimmere methode is, waarbij je rekening houdt met zijn gevoelens zonder de jouwe te negeren, om jullie relatie sterker te maken. Zelfs in deze moeilijke tijden.
 • Waarom het ongetwijfeld lastig is dat hij zich jeugdiger gaat gedragen, maar wat DE manier is om hier toch van te genieten. Het antwoord zal je verbazen, maar als je dit eenmaal doorhebt kan je nog veel plezier beleven aan die midlife crisis van hem.
 • Wat de echte oorzaak is achter zijn midlife crisis. Mensen denken dat ze dit weten, maar ze hebben het mis! Hier mijn jarenlange ervaring als datingcoach.
 • …en nog veel meer.

De midlife crisis oplossen!

midlife-crisisOf je het nou schrijft als midlifecrisis of midlife crisis (de meningen zijn hierover verdeeld).

Het is een vervelend fenomeen.

Je man gedraagt zich anders. Van de ene op de andere dag komt hij thuis met een kledingstuk wat je het liefst per direct in de open haard wilt slingeren.

Zijn racemotor, die jarenlang stof stond te verzamelen in de garage, wordt tevoorschijn getrokken. En tot je ontsteltenis maakt dat ding nog meer herrie dan jij je kon herinneren.

Al met al wordt je man misschien wel heel afstandelijk. Zonder dat je begrijpt hoe dit komt.

Teveel vrouwen die ik spreek maken dit mee.

Dat vind ik heel vervelend…

vervelendIk weet hoe je er onder kan leiden als je partner niet meer reageert op een manier die je verwacht. En helemaal niet op de manier hoe je hoopt.

Maar vrees niet.

In dit artikel vind je mijn 12 stappenplan om je man door zijn midlife crisis heen te helpen.

Maar voordat we beginnen wil ik iets duidelijk maken. Je hoeft je er niet op te focussen om hem op andere gedachten te brengen. Dat gaat namelijk toch niet werken.

Hij zit in een diep dilemma, en daar moet hij zelf doorheen gaan.

Jouw taak is hem in die periode niet in de weg zitten, en de juiste dingen doen op het juiste moment om je ervan te verzekeren dat jullie relatie niet ten koste gaat van zijn midlife crisis.

Voordat we beginnen, bekijk eerst onderstaande video:Stap 1: Kalmeer

ontspanHaal een keer diep adem.

Zit je?

Goed zo.

Ik ga je iets vertellen waar je misschien van schrikt. Het druist ongetwijfeld tegen alles in wat je over een midlife crisis hebt gelezen.

Ben je er klaar voor?

Komt ie:

Een midlife crisis is normaal.

Yep.

Elke man gaat er doorheen.

Het is net als het seizoen. Ook al baal je misschien dat het herfst wordt, als je goed had nagedacht had je het kunnen zien aankomen.

Dus schrik niet

verassingHet ligt in de lijn der verwachting dat je partner vroeg of laat een midlife crisis krijgt.

Ik ben als datingcoach nogal eens nauw betrokken bij dit soort situaties.

Ook al heb ik gelukkig zelf niet de leeftijd waarin ik dit doormaak, ik heb genoeg mannen begeleidt die hier in zaten. Dat betekent dat ik uit eerste hand weet wat wel en niet werkt.

Voordat ik dit artikel schreef ben ik eens online gaan kijken wat er zoal over het onderwerp te vinden valt. Want natuurlijk wil ik dat mijn advies niet alleen vanuit de praktijk, maar ook vanuit de wetenschap onderbouwt is.

Maar tijdens mijn zoektocht kwam ik er achter dat het internet volstaat met dramatisch advies. Er wordt geschreven dat een midlife crisis gepaard gaat met een hormonale onbalans waardoor mannen niet meer voor rede vatbaar zou moeten zijn. Dat het gegarandeerd een hoop drama gaat opleveren.

En ik las zelfs op een website dat je, als de crisis te heftig wordt, je een man een ultimatum moet stellen of anders van hem moet scheiden.

Dat raad ik je in ieder geval niet aan om te doen.

Mijn doel is simpel:

simpelIk ga je leren hoe je in twaalf simpele stappen om kan gaan met de midlife crisis van je man.

De eerste stap is: kalmeer.

En stop met Googlen.

Er is een hoop non-informatie beschikbaar en die zorgt er alleen maar voor dat je onrustig wordt. Daar heb je in deze situatie niets aan.

Dat betekent niet dat ik het niet vervelend voor je vindt. Zeker als jij en je man meer en meer vervreemd van elkaar raken, is dat heel vervelend.

Maar zie het maar zo:

Als jij dood- en doodzenuwachtig door het huis gaat rennen omdat jij het ook niet meer trekt, is er helemaal geen gesprek meer mogelijk tussen jullie beide.

Dus het handigste is en blijft om zelf eerst te kalmeren. Een paar keer goed adem te halen. En je voor te nemen zo rustig mogelijk te blijven.

En als je denkt dat je veel te ellende te wachten staat, kan ik je verzekeren dat dit allemaal heel erg meevalt. De midlife crisis wordt enorm opgeblazen.

Vergelijkbaar als dat je in hoogzomer zit en denkt:

denken“Och, ik heb absoluut geen zin in de herfst want dan wordt het weer koud.”

Maar als je eenmaal in die herfst zit, zie je dat het vaak nog wel meevalt. En daarnaast zijn er andere dingen om van te genieten, zoals de blaadjes die van kleur veranderen en uiteindelijk van de bomen dwarrelen. Dat is ook een mooi gezicht.

En voor je het weet is de herfst weer voorbij. En breekt er na een korte winter weer een heerlijke lente en daarna een zomer aan.

Dat betekent niet dat jij je niet goed moet aankleden tijdens de herfst. Want het zal ongetwijfeld op een paar momenten koud zijn of hard waaien.

Maar als je de juiste jas aantrekt en je niet te druk maakt, dan komt het allemaal wel goed.

Dus kalmeer, dan gaan we samen een goede herfstjas uitzoeken.


Stap 2: Begrijp de eerste midlife crisis

begrijp je mijVeel mensen weten dit niet, maar er zijn twee verschillende punten waarop de meeste mannen een midlife crisis krijgen.

Hoe je er mee om gaat is grofweg hetzelfde. Toch denk ik dat het belangrijk is om van beide het 1 en ander te weten.

Zo voorkom je dat je verrast wordt.

Daarnaast denk ik dat als je weet wat er precies achter de midlife crisis van je man schuil gaat, je behoorlijk gerustgesteld zal zijn.

Je zult zien dat het niets geheims is, en dat elke man er doorheen gaat.

Sterker nog:

Het is heel natuurlijk.

Zo heeft de evolutie geregeld dat elke man een diepe drijfveer heeft om zoveel mogelijk kindjes te maken.

Dat is zijn missie. Met als gevolg dat een man houdt van seksuele variatie.

En dan bedoel ik niet dat jullie het soms met het licht uit doen, en soms met het licht aan.

Nee

neeIk bedoel dat hij een natuurlijke behoefte heeft om zoveel mogelijk vrouwen zwanger te maken.

Ja, ik snap dat je het niet fijn vindt om te horen. Het is best een beetje plat.

Maar het is een wetenschappelijk bewezen feit dat de meeste mannen als ze over straat lopen fantaseren over seks met ongeveer 70% van de vrouwen die voorbij lopen. Voor jongeren mannen ligt dit aantal soms nog hoger.

Dat hij hierover fantaseert betekent niet dat hij een notoire vreemdganger is. Het geeft puur aan hoe hij natuurlijk in elkaar steekt. En wat zijn verlangens zijn.

Een man heeft dus een diep verlangen naar seksuele variatie, oftewel naar seks met zoveel mogelijk verschillende mooie vrouwen.

En op het moment van de eerste midlife crisis, tussen zijn 35ste en zijn 40ste levensjaar, krijgt deze natuurlijke drang een enorme knauw.

Hij komt er dan achter dat jij waarschijnlijk de enige vrouw zal zijn waar hij voor de rest van zijn leven seks mee zal hebben. Als jullie een open relatie hebben kan je dit rustig negeren.

Maar is jullie relatie gesloten, en heeft hij alleen seks met jou?

vraagDan zal hij ongetwijfeld in paniek raken.

Hij komt dan tot de conclusie:

“Hee, wacht. Ik vind mijn vrouw hartstikke leuk, maar…. Alleen seks met haar voor de rest van mijn leven druist in tegen mijn natuurlijke instinct om zoveel mogelijk kindjes te maken.”

Het is niet dat hij dit spontaan verzint en in zijn Winnie de Pooh-dagboek schrijft. Het is een onbewust proces wat de meeste mannen helemaal niet doorhebben.

Hij merkt alleen een flinke frustratie, en dat hij meer aandacht heeft voor andere vrouwen.

Maar JIJ kan een stuk meer merken:

Op het moment dat dit een rol begint te spelen, kan hij zich ineens jeugdiger gedragen. Minder goed naar je luisteren. Afstandelijker worden. In het slechtste geval gaat hij vreemd – hoewel dit helemaal niet nodig hoeft te zijn.

Er vindt een innerlijk gevecht plaats tussen zijn evolutionaire drive om zoveel mogelijk kindjes te maken, en zijn emoties die zeggen dat jij de juiste vrouw voor hem bent.

Dit is dus het eerste moment waarop een man een midlife crisis kan krijgen.

Maar er is er nog 1.


Stap 3: Heeft hij de midlife crisis rond jouw vijftigste?

relatie met gescheiden manJe ziet dat veel mannen een midlife crisis krijgen op het moment dat hun vrouw rond de vijftig is.

Wat er dan gebeurt is dat jij de leeftijd bereikt waarop jij niet meer vruchtbaar bent.

En het is een beetje banaal, maar ook op dat moment krijgt je man een optater in zijn evolutionaire drang om zoveel mogelijk kindjes te maken.

Zijn hersens doen dan:

“Hee, wacht eens even.

Ik hoor zoveel mogelijk gezonde kinderen op de wereld te zetten. waarom breng ik zoveel tijd door met een vrouw die helemaal niet meer zwanger kan worden?

Die me helemaal geen kindjes meer kan geven? Waar ben ik mee bezig?”

Tijd om op jacht te gaan naar een nieuw exemplaar

verliefd-op-collegaHet is een heel naar trekje van de natuur. Ik zeg ook echt niet dat het goed is. Ik heb het ook niet bedacht. Het is het gevolg van honderdduizenden jaren evolutie, waardoor mannen van nature een behoefte hebben aan vruchtbare vrouwen.

En op het moment dat jij niet meer vruchtbaar bent, is het hem door de evolutie ingegeven om op jacht te gaan naar een vrouw met wie hij nog wel kindjes kan maken.

Dus opent hij zijn ogen naar vrouwen die er jonger uitzien. Zeker als zij avances maken. Hij zal zich ongetwijfeld wat jeugdiger gaan kleden en gaan gedragen. De kant van hem die je lang niet meer hebt gezien, de kant die doet waar hij zin in heeft, krijgt ineens weer vrij spel.

Het is een direct gevolg van zijn evolutionaire drang om een vruchtbare vrouw aan te trekken.

Maar dat is natuurlijk voor jou behoorlijk vervelend

niet leukVrouwen die ik op dit vlak coach, worden er vaak heel onzeker van.

Ze denken:

“Ben ik dan niet meer aantrekkelijk?’

En ze weten niet goed wat ze kunnen verwachten. Soms worden ze enorm defensief.

Hoe je het ook went:

Ze krijgen het beeld dat ze verliezen.

En ik denk dat dit niet zo hoeft te zijn.

Daarom volgen er nu tips om met zowel deze als de vorige midlife crisis om te gaan.


Stap 4: Besef dat jullie er alle twee niets aan kunnen doen

Je kunt een midlife crisis zien als ongesteld worden.

Zonder dat je er wat aan kunt doen treden er veranderingen in je lijf op die zijn weerslag hebben op je humeur. Je temperament verandert. Je gedraagt je anders.

Je kan er weinig aan doen, en dat hoeft ook niet. Het is gewoon even die tijd van de maand.

Het werkt op een vergelijkbare manier bij de midlife crisis van mannen.

Ze kunnen er helemaal niets aan doen. Door de evolutie en door de natuur komen ze in een fase waardoor hun gedrag en voorkeuren veranderen.


Stap 5: Besef dat jullie relatie er niet door kapot hoeft te gaan

Relatie verbeterenAls een man een fase in gaat waarin zijn voorkeuren en gedragen veranderen, wil dat niet zeggen dat zijn liefde voor jou veranderd.

Sterker nog:

Die blijft gewoon hetzelfde. Zijn midlife crisis heeft daar helemaal niets mee te maken.

Nee, de veranderingen die hij doormaakt zijn op heel andere vlakken.

Hij krijgt de behoefte om zich jeugdiger te gedragen. Omdat zijn lichaam het liefst zou paren met vrouwen die vruchtbaar zijn, of in ieder geval een andere genetische samenstelling dan jij hebben.

Maar dat is zoals het hebben van jeuk. Dat je er last van hebt wil nog niet zeggen dat je gaat krabben.

Je man zal nog net zo veel van je houden als voor zijn midlife crisis.

Maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden. Je kan niet verwachten van een man dat dit zomaar vanzelf gaat. Zijn lijf is aan het veranderen. Hij gaat een hele nieuwe fase in. Hij heeft de schijn van de natuur tegen, die er alles aan wil doen dat hij die seksuele variatie krijgt.

Help hem dus zo goed mogelijk om te blijven focussen op wat jullie samen hebben.

En hoe je dat kan doen, lees je hieronder.


Stap 6: Neem hem serieus in zijn hervonden jeugdigheid

Ergens heeft het wel wat grappigs, die midlife crisis van hem.

Er is niets grappigers dan een man van achter in de veertig die ineens op een racemotor springt, in een trui waarvan hij denkt dat hij hip is. (Terwijl die in werkelijkheid voor geen meter staat).

Of een man die zich ineens modebewust opstelt. Een bril haalt met een hip montuur terwijl hij er normaal gesproken als een boekhouder bijloopt.

Ja, hij zal zich ongetwijfeld af en toe gedragen als een ontzettende karikatuur.

Maar dat betekent nog niet dat jij hem dit moet laten merken.

Je moet je realiseren dat de verlangens van je man echt zijn.

Hij wil echt die racemotor. Hij wil echt dat hippe montuur. Hij ziet niet in dat het wordt ingegeven door biologische veranderingen.

In zij hoofd gebeurt het gewoon, puur omdat hij daar behoefte aan heeft.

Op het moment dat jij het belachelijk gaat maken, dan voelt hij zichzelf niet serieus genomen

mehEn je weet vast hoe moeilijk het is om van iemand te houden die je diepste verlangens niet serieus neemt.

Nee, dat betekent niet dat je de vlag hoeft uit te hangen als hij je op een dag voorstelt een trio te hebben met een vrouw van begin twintig.

Maar je kunt wel begrip opbrengen wanneer hij met een nieuwe racemotor thuiskomt. En geen grapjes maken over zijn midlife crisis.

Het gevaar bestaat wanneer jij er grapjes over maakt, dat jij je man van je vervreemd.

Veel vrouwen denken dat dit wel meevalt. Ze vertellen me dat hun man sportief meelacht als ze er op een verjaardag grapjes over maken. maar vergis je niet.

Een man zal zich niet gerespecteerd voelen. En dat is niet goed voor zijn ego. Die kleine grapjes stapelen zich op. Ook al maak je er een stuk of vier in het jaar. Die paar grapjes, zeker in gezelschap, zorgen ervoor dat hij zich niet begrepen voelt.

En de gevolgen daarvan kunnen groot zijn:

groot verschilHij kan de liefde die hij voor je voelt gaan afwegen tegen zijn biologische verlangens.

En begrijp goed:

Hij weet niet dat dit biologische verlangens zijn. Hij merkt alleen dat zijn identiteit veranderd en dat hij behoefte heeft aan wat anders. Op het moment dat jij dat in de weg staat, wordt het wel heel moeilijk om bij je te blijven.

En je denkt misschien dat een paar grapjes moeten kunnen. Maar bij een onderwerp als dit wil je simpelweg niet het risico lopen dat je man er niet tegen kan. Op het moment dat dat gebeurt ben je namelijk de sjaak.

En is er vervolgens heel weinig aan te doen.

Alles wat je dan zal doen, zal hij niet meer horen. Puur omdat je een paar keer de gelegenheid hebt aangegrepen om hem belachelijk te maken.

En maak het helemaal niet belachelijk, ook al is dat het soms wel. Zeker omdat mannen in de veertig helemaal niet weten wat hip is en wat niet.

En dan met hun gehandicapte gevoel voor mode allerlei dingen uitspoken die voor geen meter kloppen

Ik snap dat je de neiging hebt om daar grappen over te maken of om het belachelijk te maken. Hem misschien wel te behandelen als een klein kind.

Maar realiseer je dat hij daar in deze fase extra gevoelig voor is.

Hij zal het je zeker niet in dank afnemen en als jij zijn innerlijke wereld mist door op zo’n manier te reageren, maak je de kans groter dat hij bij je weg gaat.

Vergelijk het met ongesteld zijn:

periodJe biologische reacties zijn levensecht. Als iemand daar grapjes over maakt wordt je daar boos om. Chagrijniger dan je misschien al was door je menstruatie. Het wordt dus erger gemaakt als iemand het niet serieus neemt.

Zo is het ook met een midlife crisis.

En het gevolg is dat hij zich afstandelijk kan gaan opstellen.

Dat doet hij om zijn ego niet te laten raken.

Hij doet dit omdat hij merkt dat hij niet echt met je kan praten over wat er in hem omgaat.

En dat gecombineerd met zijn biologische verlangens betekent dat hij weinig andere keuze heeft dan afstand van je te nemen.

Dat werkt natuurlijk niet in jouw voordeel.

Dus blijf zo rustig mogelijk. Maak er geen grapjes over. Maak zijn nieuwe pogingen tot hip doen niet belachelijk. Weersta de verleiding.

En ga dan naar stap 7.


Stap 7: Laat het gaan

laat het losIk heb je aangeraden om geen grapjes te maken. Om het niet belachelijk te maken.

Maar tenzij hij er over begint, kan jij er misschien beter niet over praten.

Dit is iets wat van hem is.

Mogelijk zal hij zijn twijfels bij jullie relatie hebben.

Niet omdat hij niet van je houdt, maar puur omdat hij verlangens heeft die jij niet kan vervullen.

Een psycholoog die tientallen jaren in het vak zit vertelde me ooit:

“Tim, als een vrouw de oorzaak is van een dilemma wat je hebt, kan je dit nooit met haar oplossen.”

En dat is ook zo. Alles wat jij tegen hem zegt, zal hij opvatten als een poging om hem verder naar je toe te trekken. Als hij juist wat geneigd is van je af te gaan staan.

Je kunt hem dus beter geen enkele reactie geven als hij een beetje tegen je aan duwt.

Laat gewoon merken dat je van hem houdt. Laat hem zijn ding doen. Laat hem die racemotor kopen of in knalgele t-shirts rondlopen.

Zeg er niets van en als je er iets van zegt, zorg dat het in ieder geval niet negatief is.

Zo kan hij het ook niet negatief opvatten.


Stap 8: Geef het tijd

geef-hem-tijdIk snap dat je wat ongeduldig kan worden in deze periode.

Sommige vrouwen willen simpelweg niet met een man zijn die zich op deze manier gedraagt.

Dat begrijp ik wel.

Zeker als het een beetje ver gaat.

Maar geef hem de tijd om hier doorheen te gaan.

Het is normaal en elke man heeft dit nodig.

Daar kan je niets aan veranderen.

Hoe graag je dat ook zou willen.

Als het nou een half jaar duurt en je begint er genoeg van te krijgen, haal dan een paar keer diep adem. Het heeft geen zin om je kont tegen de krib te gooien.

Daar duurt het echt niet korter van.


Stap 9: Overleef deze periode

GeduldStel je voor:

Je bent een bloem.

Je bent net de grond uit en je bent net opengegaan. Je ziet er mooi uit maar moet nog wel wennen aan dat felle zonlicht.

En je hebt nog een flink groeiproces voor de boeg.

Dat betekent dat het nog wel even zal duren voordat je een echt volgroeide bloem bent.

Wat is dan absoluut het verkeerde moment om je groeispurt in te zetten?

Als het keihard regent. Zo hard, dat je amper een millimeter omhoog komt zonder dat de regen je in je gezicht slaat.Terwijl je de regen wel nodig hebt om te groeien.

Als deze in de grond gezakt is, kan je hem lekker opzuigen waardoor je weer genoeg vocht hebt om een stukje de lucht in te gaan.

Er is dus helemaal niets mis met regen. Maar als het plaatsvindt kan je beter wachten totdat het over is. om daarna weer een stukje aan je lengte te werken.

Zo is het ook als je partner een midlife crisis heeft.

Probeer niet jullie relatie te laten groeien. Deze heeft al genoeg te verduren.

Doe het nietAls je nu van alles gaat proberen dan roei je tegen de stroom in. Dat is zonde van je tijd en energie. Die kan je beter aan iets anders besteden.

In plaats daarvan kan je beter even rustig afwachten totdat de storm en de regen zijn gaan liggen.

Op het moment dat het water goed in de grond is gezakt – als de jeugdige neigingen van je man zijn ontspannen – dan kun je er rustig aan denken om de relatie te laten groeien.

Besef je dat tijdens zijn midlife crisis je enige doel moet zijn om de tijd zonder kleerscheuren door te komen.

Daarvoor is een voldoende, dus een zesje, prima. Je hoeft geen 8 of een 9 te halen. Het helpt je niet extra, want je gaat bij een zesje ook door naar de volgende klas.

Dus ontspan een beetje. En wacht rustig af.


Stap 10: Kies om er het beste van te maken

perspectiefOp het moment dat dit gebeurt kan je twee dingen doen:

Plan A:

In de stress schieten omdat je man verandert en niet meer de persoon is die hij gisteren was.

Negeren dat hij over een tijdje wel weer bij zal draaien en vervolgens veel drama schoppen, puur om zijn leven en dat van jou een stuk lastiger te maken.

Elke keer dat hij een jeugdige actie onderneemt bekritiseer je hem en maak je hem en jouzelf ongelukkig.

Plan B:

Een lach op je gezicht houden, er het beste van maken en vertrouwen dat het goed komt.

Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk het is om voor dit laatste te kiezen. Hoe meer jij je focust op problemen die je verwacht, hoe moeilijker jij het jezelf maakt. Probeer dus zo rustig mogelijk te blijven en je te focussen op de positieve kanten.

Je man zal namelijk wat meer energie krijgen, of althans wat meer energie in leuke activiteiten willen stoppen.

Het heeft ook voordelen.

En daar lees je in de volgende stap meer over.


Stap 11: Geniet ervan

wees niet bangDat hij zich als een jongere versie van zichzelf gedraagt, heeft ook veel mooie dingen.

Hij zal wat wilder worden. Misschien neemt zijn seks drive toe. Gaat hij allemaal stunts uithalen die hij voorheen nooit durfde.

Want je weet wat ze zeggen:

“Mensen die zich jong voelen zijn over het algemeen een stukje roekelozer.”

Zeker als je man al jaren een “couch potato” is, kan het even wennen zijn om te merken dat hij van alles gaat ondernemen.

Maar probeer dit te omarmen!

Er zijn namelijk veel voordelen aan een man die nieuwe dingen kan proberen.

Laat je verleiden door hem.

Geef hem een excuus om weer zijn best voor je te doen.

Een midlife crisis hoeft geen crisis te zijn.

Als hij een motor koopt, spring achterop. Heeft hij een cabrio aangeschaft, laat je daar in meesleuren. Gaat hij naar de sportschool, ga met hem mee.

Is zijn sexdrive hoger geworden…. Nou ja, je snapt me wel.


Stap 12: Gedraag je zelf ook jonger

openVoor bonuspunten kan jij met hem meedoen en bedenken wat de punten zijn waarop jij je jonger zou willen voelen.

Er is geen wet die zegt dat jij boven je veertigste alleen maar serieus hoeft te zijn. Er is niets mis mee om je een tijdje te gedragen als een verliefd stelletje tieners.

Doordat hij zich jonger gedraagt, heb jij nu ook een excuus om daarin mee te gaan.

En niet alleen dat:

Misschien kan je het initiatief nemen. En hem een kant op sturen die jou ook wel bevalt.

Misschien kan je zijn midlife crisis zien als een nieuwe impuls voor jullie relatie.

Hij heeft wat meer energie? Prima!

Kijk hoe jullie dingen kunnen doen waar jullie alle twee gelukkiger van worden.

Bedenk spannende dingen die jij wilt doen en kijk of hij mee gaat. En ook al doet hij het niet, dan kan je er zelf of met een paar vriendinnen van genieten.

Je kan er zo voor zorgen dat jij ook het maximale uit zijn midlife crisis haalt. En jullie relatie er een stukje sterker op wordt.


Zo. Dit was mijn stappenplan om met de midlife crisis van je man om te gaan.

Het valt allemaal wel mee, zoals je hebt gemerkt.

Wist je trouwens dat ik een tip heb die ik vooral aan jonge vrouwen geef om een man het hoofd op hol te brengen?

Deze is er op gericht om hem volslagen verliefd op je te maken. Als je man in een midlife crisis zit, en zich al wat jonger gaat gedragen, dan zal dit iets zijn wat hem zeker zal bevallen.

Daarom raad ik je aan om hieronder je e-mail adres in te vullen.

Ik stuur je dan deze tip toe, die ik het mannengeheim noem. Als je weet wat deze is, heb jij een supersterk wapen in je arsenaal om ervoor te zorgen dat je man, ondanks zijn midlife crisis, zijn aandacht op jou blijft focussen.

Dus zet je schrap, vul hieronder je e-mail adres in en dan zie ik je aan de andere kant.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

4 Reacties

 • Emmetje schreef:

  Beste Tim, ik denk dat je het fenomeen midlife crisis zwaar onderschat. De informatie en verhalen op de verschillende websites zijn helaas maar al te waar. Veel personen in crisis menen namelijk dat scheiden de oplossing is voor hun problemen en dat is voor de partner een zware dobber. Ik spreek uit ervaring en het is echt de hel op aarde. Je kent he partner niet meer terug. De meeste relaties overleven zo’n crisis dan oom niet en het is dan ook de hoogste tijd dat deze ‘ziekte’ eens serieus genomen wordt en in de DSM van de psychologen wordt opgenomen. Met alle respect; je stappenplan is m.i. veel te lichtzinnig en het valt allesbehalve mee!

  • ja helemaal waar Emmetje, de uitleg hierboven klopt niet als je man plots vertrekt en een ‘soulmate’ heeft gevonden. Alles laten ze achter. Het financële deert hen niet, het emotionele bij de gezinsleden nog minder. Je kan wel het gevoel hebben dat je veel ‘kindjes’ wil maken op een ander, de uitleg hierboven is te weinig en kort door de bocht.

   Is het een ziekte? Mijn huisarts raad mij aan om mijn man niet meer terug te nemen. ‘Dit komt niet meer goed’. Het vertrouwen is weg. Je denkt als hij een goed therapeut leer kennen die hem laat ziet wat er verkeerd loopt en…komt het dan goed? Zo makkelijk is het niet, denk ik. Het is inderdaad lichtzinnig over dit onderwerp over gegaan. Sommige mensen in ML CRISIS plegen na lange tijd zelfmoord. Ook de partner gaat er soms totaal onderdoor. Het maakt veel kapot.

 • hallo ik lees dit nu ik ben een vrouw van 46 heb 2 zonen vam 20 en 18 en mijn man is 50 een midlife crisis heeft mij kapotgemaakt hij werkt met poolse dames al 4 jaar van jan tot april in 2e jaar op facebook kwam ik er achter dat hij contact had met poolse vrouw veel ruzie hier om gehad zelf uit huis gegaan ergens anders geslapen hij ging zijn grens voorbij oke het waren gesprekken via chat maar dan nog zoals ieder jaar is er contact met ander ja ik controleer hem ik wil dit niet maar vertrouwen daar gaat het om sinds eind maart zat ik op zijn facbook daar doet een pool een gesprek met hem ging over werk maar dacht wel van hu moet dat via chat oke dacht ik maar hij reageerde erop het gesprek ging verder over grens heb hem hier mee benarderd weet ik niet wat dit is heb ik niet geschreven nou dacht bij mij zelf ,lul maar raak in eens waren berichten weg. en hij had haar geblokeerd wachtwoord verranderd in eerste instantie waar ik bij was maar niet gezien nu zijn we 31 juli 24 juli kom ik er achter heel toevallig om dat ik ergens moest inloggen komt zijn facebook te voorschijn hij was er niet dacht dit is mijn kans nou echt wat ik daar tegen kwam en met zelfde pool mijn jongste zoon die overal op de hoogte van was was woest mama nu ga je toch niet verder he met papa dit is en was de 5e keer hij kwam thuis er is gevochten er is geschreeuwd heb hem huis uit gestuurd na paar dagen was het hier weer rustig het ergste vond ik wij zijn eind juni op vakantie geweest naarbulgarye maar had idee of waren we met zijn 4e op vakantie nu naar veel praten face book van tel is het rustig mijn man heeft gesprekken met leiding gevend iemand van werk die nu veel taken overneemt hoop dat dit nooit weer gebeurd dat kan ik niet meer

 • Debeule veerle schreef:

  Als wij vrouwen dat allemaal maar moeten slikken wat jij verteld proficiat voor diegene die de moed hebben om hun man nog te aanbidden en wij vrouwen dan? Hij mag zijn ding doen aja hij zit in de moeilijkste periode van zijn leven! Als hij sex of wil moet hebben met andere vrouwen aja hij zit in een moeilijke periode!Als hij..als hij… wij moeten het maar begrijpen en onszelf alles ontzeggen? Dan verstaan ik dat er meer en meer vrouwen op die momenten een vrouw kiezen die maken samen de crisis door en wie kan dat beter begrijpen als 2 vrouwen hetzelfde doormaken..aja…wij zijn ook 0 geworden en wij zijn heel begrijpend ze!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend