10 Kenmerken Van Een Narcist & Hoe Ermee Om Te Gaan (Test)

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 22 april 2021 - Laatst gewijzigd op 17 oktober 2021

Pas op voor narcistenIn dit artikel leer je:

 • Waarom een narcist geen kern van kwetsbaarheid kent. Hoe je dit herkent, en hoe je ermee omgaat.
 • Het antwoord op je vraag “Ben ik aan het daten met een narcist?”
 • De diverse kenmerken en symptomen van narcisme, en wat voor effect ze op je relatie kunnen hebben.
 • Waarom je narcisme niet moet diagnosticeren aan de hand van een test op het internet, hoe mooi de man die erover begint ook is.
 • Het verschil tussen een succesvolle relatie met een narcist, en een falende relatie.
 • En nog veel meer…

Maar voordat je verder leest, bekijk eerst onderstaande video:Zo test je of hij narcistische persoonlijkheidskenmerken heeft

Voordat we beginnen, wil ik je waarschuwen:

Ik ben geen arts of psychiater. En ik vind dat je niet op basis van een “narcisme test” of “is hij een narcist?”-test filmpje op het internet een diagnose over je man, vriend of partner moet stellen.

Dat moet een dokter maar doen. En die hebben het al moeilijk genoeg om een accurate diagnose te stellen.

Als een arts er al een lange tijd over doet om een dergelijke diagnose te stellen, dan denk je toch niet dat ik dat kan in een filmpje of een artikel? Natuurlijk niet.

Dat laat ik lekker aan de professionals over.

Er zijn verschillende mentale ziektes waardoor een man geplaagd kan worden. Maar één van de meest zware is narcisme.

“Ben ik aan het daten met een narcist?” 

Als je te maken hebt met een narcistische man of vrouw, berg je dan maar.

Het aanknopen van een relatie met hem zal niet meevallen.

Aan de andere kant zijn er genoeg redenen waarom een narcist juist heel aantrekkelijk kan zijn. Daar heb ik het dadelijk nog wel over.

Maar je zal wel moeten weten hoe je met de kenmerken van zijn narcisme moet omgaan. En daar gaat het merendeel van dit artikel over.


Lees ook deze twee artikelen over narcisme:


Hier zijn de 10 kenmerken van een narcist:

Kenmerk 1: Hij streeft een abstract doel na – jullie relatie komt op de tweede plaats

Een kenmerk van een narcist is dat hij bepaalde doelen veel belangrijker vind dan jou.Een man die wat meer te doen heeft in zijn leven dan achter jou aanzitten is natuurlijk aantrekkelijk. Alleen een narcist trekt dit in het absurde door.

Hij streeft naar:

 1. Roem
 2. Succes
 3. Geld
 4. Macht

Vaak alle vier tegelijk.

In zo’n geval reflecteren zijn doelen meestal niet de werkelijkheid:

In veel gevallen komt hij bij lange na niet in de buurt van wat hij nastreeft. Maar zijn arrogantie is daarin grenzeloos. En het probleem is dat hij meedogenloos is in zijn streven.

Als hij zijn relatie met jou moet opofferen, dan zal hij dat doen.

Hij is maar half aanwezig in de relatie

Als hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, dan komt hij zelf altijd op de eerste plaats. Er is geen ruimte voor iemand anders. Ook niet voor jou.

Dus als jij ermee zit dat hij je niet genoeg aandacht geeft:

Wen er maar vast aan. Want hij zal nooit veranderen.

Aan de andere kant kan het veel voordelen hebben als het deze man daadwerkelijk lukt om de macht en het geld te vergaren waar hij naar verlangt.

Zijn er ook voordelen aan een relatie met een narcist?

Laten we wel zijn:

Een rijke man daten heeft zo zijn voordelen. Net zoals een machtige mannen.

Hier wordt wel eens gevoelig over gedaan. Mensen zeggen dan:

“Tim, hoe kan je dat nou zeggen? Het daten van een narcist heeft toch alleen maar nadelen?”

Maar het is vergelijkbaar met het daten van een oudere man:

Hij kan je ervaringen geven die een jongere man je simpelweg niet kan bieden.

Dus natuurlijk is het daten van een man met levenservaring en meer macht aantrekkelijk. Of hij nou een narcist is of niet.


Kenmerk 2: Hij waant zich uniek en bijzonder

Een narcist waant zich uniek en bijzonder.Hoewel hij  bijvoorbeeld werkeloos is of de hele dag op de bank ligt,  gelooft hij nog steeds dat hij ooit de directeur van een multinational zal worden.

Dit is het minder leuke van het daten van een man met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

In eerste instantie kan je erin trappen. En denken dat hij inderdaad zo geweldig is als je dacht.

Maar zodra je een relatie met hem hebt, kom je er waarschijnlijk achter dat zijn bijzonderheden schromelijk overdreven zijn. En dat hij dit zelf niet door heeft.

Een narcist houdt graag een illusie in stand

Op het moment dat je hier een beetje aan begint te morrelen, kan de narcist boos worden of wraakneigingen krijgen.

Het is dus beter om dit niet te doen, tenzij deze persoon je enorm vertrouwt.

En de vraag is of je wel bij iemand wil zijn die in een droomwereld leeft.


Kenmerk 3: Hij manipuleert om zijn eigen doelen te bereiken

Een narcist manipuleert anderenEen narcist zet zichzelf altijd op de eerste plaats.

Dat betekent dat als hij iets wil bereiken of iets wil hebben, hij dwars door je heen kan gaan. Ook al zegt hij dat hij van je houdt.

Een klein dingetje kan enorm opgeblazen worden. Zijn behoefte aan ruimte en afstand is groter dan bij andere mannen. Zeker op cruciale momenten.

Tip: Lees hier meer over wat het normaliter betekent als een man ruimte wil of waarom hij afstandelijk doet.

Een narcist is niet empathisch

Hij kan er een handje van hebben om zich “kwetsbaar” op te stellen.

Maar zoals je later zal merken, heeft een narcist weinig kwetsbaars. En is zijn kwetsbaarheid simpelweg een manier om zijn zin door te drijven.

Je zou kunnen zeggen dat een narcist gestoord is. Maar dat is meer het terrein van de psychopaat.

Die zijn meestal gewelddadig en niet narcistisch. Dit kan soms voorkomen en bij kenmerk 9 kun je daar meer over lezen.


Kenmerk 4: Hij heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen

Een narcist heeft minder inlevingsvermogenDit is waar het mis gaat.

Ik ken een vrouw die een relatie heeft met een man met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hij is niet in staat om uit zichzelf empathie te tonen. Hij moet het als het ware “faken”.

In het begin kwam hij daarmee weg.

Maar naarmate de relatie vordert, zal je merken dat zijn pogingen om je in te palmen met zijn empathie afnemen. Het lijkt allemaal nep en niet gemeend.

En op een gegeven moment zal je ondervinden dat als empathie hem minder goed uitkomt, hij er simpelweg mee zal stoppen.

Leer hem om rekening met je te houden

Aan de ander kant kun je hem wel leren om rekening met je te houden.

Hij kan het weliswaar niet voelen, maar als hij van je houdt, kan hij bereid zijn om meer empathie te tonen bij de dingen die je aangeeft.

Als jij hem uitlegt hoe hij je kwetst, zal hij zijn best doen om je op dat moment niet meer te kwetsen. Tenminste, als je dit openlijk met hem bespreekt en hij hiermee akkoord gaat.

Aangezien narcisten nog wel eens in de veronderstelling verkeren dat ze niets fout doen, is het soms moeilijk om dit aan zijn verstand te brengen.


Kenmerk 5: Hij is ziek, en zal niet veranderen

Een narcist gaat niet veranderenHoe sneller je dit doorhebt, hoe beter.

Veel vrouwen denken dat zij tijdens de relatie de narcist kunnen veranderen.

Dat ze hem kunnen leren empathie te hebben, lief te hebben en goed te zijn voor puppy’s en kleine kinderen.

Maar een narcist heeft een stoornis

Hij is niet op andere gedachten te brengen. Hij is wie hij is. En dat gaat niet over.

Je kan hem ander gedrag aanleren, maar de aard van het beestje kan je niet veranderen. En zolang je bij hem blijft, zal je altijd met een man zijn die ziek is.

Als dat de keuze is die je wil maken, zal ik je niet tegenhouden. Maar je leven zal een stuk zwaarder worden dan met een andere man.

Als je meer duidelijk advies wilt over hoe je het beste met een narcist in een relatie omgaat, lees dan dit artikel waarin ik dit uitgebreid bespreek.


Kenmerk 6: Hij is jaloers en paranoïde

Een narcist is jaloers en paranoïdeDit is heel opvallend. Maar een narcist kan zelf snoeihard vreemdgaan, en jou ondertussen uiterst paranoïde behandelen.

In zo’n geval kan hij jou ervan beschuldigen dat jij met jan en alleman het bed deelt. En je telefoon scherp in de gaten houden, om te checken of je te vertrouwen bent.

Tip: Lees hier waarom een man jaloers is.

Maar ondertussen eet hij zelf van meerdere walletjes door vreemd te gaan of meerdere affaires te hebben.

Heb jij dat vermoeden? Check hier de signalen dat hij vreemdgaat.

Bewaak je grenzen

Ik heb eerder een artikel geschreven over hoe jij je grenzen bewaakt. Daarnaast wil je er zorg voor dragen dat jij je niet laat ondersneeuwen door de narcist. En dat je, zo nodig, wegloopt uit de relatie.


Kenmerk 7: Hij eist een voorkeursbehandeling

Sommige narcisten zullen proberen een vrijheid te krijgen die ze jou niet gunnen. Waarbij ze kunnen uitvreten wat ze willen, en jij braaf thuis op de bank moet zitten.

Dit is één van de manieren waarop een narcist een voorkeursbehandeling kan eisen.

Er zijn er nog meer. Maar dit hoeft niet altijd een probleem te zijn.

Ik zal je een voorbeeld geven:

Moeten mannen en vrouwen de taken in de huishouding delen? Samen de financiën delen?

Mijn antwoord daarop is, is dat het afhangt van de situatie. Als hij bijvoorbeeld heel goed kan koken, maar nogal slordig of ongeorganiseerd is, is het dan ongelijk als hij kookt, en jij de was doet? Of andersom?

Ik hoop dat je m’n punt snapt. Zolang het redelijk is en jullie je er beiden in kunnen vinden, kan je ermee akkoord gaan.

Het is belangrijk om te kijken wat jij wilt, en om te bepalen of wat de narcist wil daar tegenin druist.

Je zal een keuze moeten maken.

En als je besluit dat je geen relatie met de narcist wil, dan kun je beter vertrekken.

Kenmerk 8: Narcisten voelen zich verheven boven anderen

Een man voelt zich verheven boven alle anderenAls je een man hebt die dit kenmerk vertoont, is dat nooit leuk. Helaas, is het ook een gevaarlijk signaal en een van de kernmerken van narcisme.

Niet alleen hoe hij met jou omgaat, maar ook hoe hij anderen behandelt in jouw bijzijn.

Probeer daar maar eens een gezellige bende van te maken als jullie samen op stap zijn.

Mogelijk heeft een narcist weinig vrienden. En is jouw vriendengroep zijn grootste sociale netwerk. In zo’n geval zit je met een man die sociaal weinig toe te voegen heeft.


Kenmerk 9: Hij kan zich agressief gedragen

narcisten kunnen agressief zijnDit is hoe een man met narcistische persoonlijkheidsstoornis in een foute man verandert.

Het betekent niet per se dat hij openlijk gewelddadig is, maar dat kán wel.

Het is meer dat de manier waarop hij je behandelt, verre van lief is. En dat het verder gaat dan dat je in een normale situatie zou mogen verwachten.

Tip: Pas alsjeblieft op jezelf als dit je overkomt. Lees meer over agressie en hoe je ermee om kan gaan in dit artikel.


Kenmerk 10: Narcisten kennen geen kwetsbaarheid

Er werd vroeger altijd gezegd dat een narcist een diepe kwetsbaarheid kent, die hij probeert te verbloemen door zich narcistisch te gedragen.

Maar inmiddels zijn er ook aanwijzingen in de wetenschap dat dit niet het geval is. Dat er dus geen sprake is van zo’n kwetsbare kern.

Het is eerder zo dat er “niets” is.

Dat betekent dat je geen kwetsbaarheid of emotionele uitbarstingen van zo’n narcistische man kan verwachten. En ergens kan dat heel aantrekkelijk zijn.

Hoe fijn zou het zijn als je nooit rekening hoeft te houden met de gevoelens van een man?

Althans, niet met zijn kwetsbare gevoelens?

Een narcist kan wel boos worden op het moment dat je iets doet dat tegen zijn verlangen ingaat. En dan kan hij best gevaarlijk zijn.

Maar gevoelens van kwetsbaarheid? Die mist hij, in veel gevallen.

Dat een narcist diep van binnen onzeker is, is dus een mythe. Dat hij eenzaam is ook, hoewel dit natuurlijk wel kan voorkomen. Hij zal niet snel bang zijn of zich bewust zijn van zijn daden.


Nu kan je narcisme herkennen in je relatie… maar wat doe je ermee?

Dit waren de 10 kenmerken dat je een relatie hebt met een narcist en hoe je met hem om moet gaan

Hopelijk heb je nu meer inzicht in de echte betekenis van narcisme in een relatie. Waardoor je het beter kan herkennen.

De narcisme symptomen zijn divers, maar je hebt nu een breder referentiekader om ze te interpreteren en ermee om te gaan.

Als je getrouwd bent met een narcist en je wilt een eenvoudig stappen plan om eindelijk uit zijn greep te komen, lees dan dit artikel.

Ik wens je er veel succes mee.

En als je nog vragen hebt, mag je altijd een bericht achterlaten in de reacties.

Meld je nu aan voor het Mannengeheim

Wil je weten hoe je de juiste man aantrekt? Meld je dan hieronder aan. Ik stuur je dan – gratis en anoniem – het nummer één geheim toe om een man verliefd op je te maken.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

28 Reacties

 • Hi Tim,

  Goed artikel. Je beschrijft hier hoe een narcist is, maar heb je ook tips hoe om te gaan met een narcist?

  • Tim Veninga schreef:

   Zeker:)

   Kijk hieronder:

 • Anoniem schreef:

  ik ben getrouwd geweest met een narcist. En hij was ook gewelddadig.
  zeer zeker in het laatste jaar dat we samen waren.
  ik herken dus eigenlijk alle punten.
  De scheiding ging ook niet vlekkeloos, hij eiste op het laatst een deel van mijn spaarcenten op, omdat hij vond dat hij daar recht op had. Maar dit was puur een wraak actie van hem omdat ik een nieuwe relatie had gekregen en hij beweerde dat ik vreemd was gegaan. Terwijl we al uit elkaar waren. Gelukkig geeft hij geld uit als water en nu is al het geld op. En nu zoekt ie waarschijnlijk weer een nieuw slachtoffer.

  • Tim Veninga schreef:

   Wat stom.

   Wel goed dat je er nu inmiddels vanaf bent.

 • Scarlet schreef:

  Hi Tim,

  Ik kom uit een hele moeilijke relatie. Toen ik hem net leerde kennen was hij heel innemelijk, luisterde naar mij en appte me elke dag zo’n beetje. Ik vond het geweldig. De aandacht die hij me gaf. Het opscheppen over mij tegenover zijn vrienden, het telefoontje dat die bij mij in de straat was en me graag wilde zien. Hier was een man die wist wat hij wilde en hij wilde mij….

  We kwamen in een relatie en al snel namen zijn goede eigenschappen af. Hij vroeg niet hoe mijn dag was geweest, praatte alleen maar over zichzelf en om mijn grapjes kon hij niet lachen. Kritiek op zijn gedrag was al helemaal uit Den boze. Ik mocht geen vrienden en vriendinnen meer hebben. Hij isoleerd3 me. Als ik naar buiten wilde moest ik toestemming vragen.

  Vaak vernederde hij mij door gemene opmerkingen te maken. Het had niet veel nodig om dat te triggeren. Alleen al een kleine miscommunicatie kon een pijnlijke opmerking opleveren.

  Hij hield geen rekening met mij, en ook al wist hij hoe graag ik iets m3t hem wilde doen met mijn verjaardag en had hij mij dat beloofd. Uiteindelijk zat ik alleen op de bank mezelf ellendig te voelen.

  Huilen mocht ook niet bij hem. Dat was kinderachtig en ik deed het om hem t3 bespelen en dacht dat ik slimmer was als hem. Zijn woorden.

  De dag dat het helemaal uit de hand liep zei hij me dat hij niet begreep dat ik zo met hem omging want hij is een God.
  Deze woorden… Ze hangen letterlijk in mijn hoofd.

  Die dag heb ik harde klappen gehad en me keel werd dichtgeknepen. Toen hij me eindelijk losliet kreeg ik een mega Hoest aanval en hij wilde me helpen. Maar ik schreeuwde hem om van me af te blijven. Op dat moment leek hij wel geschrokken. Hij stond erop dat ik tegen hem aan zou slapen in zijn armen en toen ik duid3lijk maakte dat ik dat niet wilde dwong hij me zo’n beetje.

  Later zocht hij weer contact met me. Maar ik heb nooit zijn excus3s gekregen. Hij zoekt nog st3eds contact. Maar toen ik hem op hulp vroeg heeft hij de deur heel hard in mijn gezicht dichtgeslagen. Hij noemde mij een leugenaar, beschuldigde mij van manupileren en spell3tj3s spelen. Maar appte mij wel in de nacht omdat hij niet vond dat ik het kon maken zonder wat te zeggen weg te gaan.

  Is hij een narcist of gewoon gemeen? En het rare is dat ik me gewoon schuldig voel als ik hem laat.

 • alles is zo herkenbaar!!! ik heb net hetzelfde meegemaakt. Ik ben op dit moment het stappenplan aan het afwerken om van hem af te geraken. Het stalken en de agressie zal erger en erger worden met de tijd. Ook zal het korter op mekaar volgen. JE MOET HEM BLOKKEN, totaal uit je leven weren. Dan gaat hij n ander slachtoffer zoeken.. erg genoeg voor de volgende.

 • Dag Tim,

  Heb nu na een relatie van 9 jaar en enkele keren afstand te nemen nog steeds kontakt met mijn vriend. Ik heb gesprek gehad met therapeute en zij zei me dat hij een narcist is. In het begin van onze relatie was hij attent, lief, emotioneel. We gingen regelmatig weg etc.
  Al snel kwamen er dingen boven die ik niet goed kon begrijpen. Hij was heel jaloers, op vrienden die ik had, mijn kindere, mijn famillie. Mocht nooit alleen ergens naartoe zelfs niet naar mijn ma. Eerst vond ik zelfs dat nog lief tot ik zei ik soms wel is alleen met mijn ma of zus of kinderen wilde doen. Jaloezie werd zo onhoudbaar waardoor het onmogelijk werd om nog bij hem te blijven. Ik probeerde dag dagelijks met hem te praten maar ook mijn relatie met zijn kinderen werd steeds moeilijker en zelfs zo erg dat zijn dochters met mij niet meer wilde praten. Ik zat er onderdoor.. hij stalkte mij ook konstant berichtjes dat hij zo goed was voor mij, ik hem al veel geld had gekost waardoor ik mij steeds slechter ging voelen. Ondertussen probeerde ik onze relatie te lijmen. Sex was en is heel belangrijk , zelfs nu het belangrijkste en ook wat hij wil op sex vlak gaat er heel dikwijls over, maar zelfs dat heb ik lang en veel te ver toegelaten. Echt veel te ver waardoor ik mij nog steeds slechter en slechter voelde. Hij heeft mij zelfs heel dikwijls verkracht, maar had het eigenlijk pas onlangs door dat hij dat met mij deed.
  Ben dus onlangs terug bij hem weg gegaan maar ook nu is er nog steeds dat kontakt. Hij wil er een punt achter zetten net als ik trouwens maar hij stuurt heel dikwijls nog steeds berichten ik heet moet zijn, en hem moet vast zetten bloot zetten enzo voort. Maar ook berichten dat ik slecht vertel over hem en waarom ik da doe en dan moet ik vertellen waar ik ben en waar ik zit en met wie..
  ik heb alles opgegeven ben veel kwijt, want zijn vriende waren er steeds maar ik mocht niemand meer zien. Ook zijn vrienden ben ik kwijt want hij is toch zo een fantastische man… is moeilijk om daar tegenop te boksen vooral als hij alleen vooral binnen vier muren zo deed. Ik kan er eigenlijk zoveel over vertellen misschien veel te veel, en ook dat is heel moeilijk. Ben zo ver mee gegaan in zijn verhaal in zijn leven dat ik nu geen leven meer heb en al lang ni meer. Is moeilijk overeind te kruipen want elke keer haalt hij mij naar beneden en voel ik mij schuldig. Kan er niet tegenop.. ik ben kapot.. ben konstant over mijn toeren en zenuwachtig terwijl ik vroeger heel spontaan, sociaal goedlachs en steeds onder mensen nu mensen schuw en liever afgesloten van alles en iedereen..

  Hoe geraak ik hierdoor… help

  • Heel erg herkenbaar dit verhaal:(:(:(

 • Jean-Paul schreef:

  Mijn vader is 14 jaar samen met mijn moeder. Hij heeft het echt niet altijd makkelijk.
  Vaak gezegd dat die het niet meer vol zou houden met haar. Hij is nu 70 en zei 59.
  Het verschil is hij heeft een sterk karakter. Dat de technologie en onze welvaart relaties makkelijker maakt is een sprookje. Deze tijd is moeilijker

 • Beste meneer/ mevrouw,

  Mijn naam is Robin Nelissen ( vrouw) zestien jaar en ik herken de narcist in mijn vriend van zeventien jaar. Aangezien dat ik nog jong ben ben ik er bang voor want ik herken dit heel goed.

  Ik merk ook zelf dat is steeds in zijn charme val en dat hij het erna weer flikt. Toevallig zit ik nu weer in zo’n situatie.
  Ik weet totaal niet wat ik moet doen.

  Het gekke is, ik heb een ketting van hem gekregen die ik elke dag om heb. Als ik deze af doe lijkt het alsof “de halsband” van me af is.

  Als ik met andere jongens om ga die hij niet kent, vraagt hij me meteen uit.
  Als ik iets weet, weet hij het beter en hij heeft altijd gelijk.
  Hij maakt ook hele vervelende opmerkingen die me erg kwetsen, dit heeft hij echter niet door.
  Hij biedt wel zijn excuses aan, maar het gebeurt elke keer weer.

  Ik weet niet wat ik moet doen en ik best bang nu ik dit weet.

  Hopelijk kunt u me helpen

  Met vriendelijke groet :

  Robin Nelissen

 • Sophia schreef:

  Ik heb een man leren kennen op het werk
  6 maanden geleden
  Hij is erg moeilijk.
  Hij wordt gauw boos agressief
  Hij appt bijna nooit terug en wou onze relatie
  Geheim houden
  Hij wou ook bepalen wanneer we elkaar zagen
  Ik ben nu bij hem weggegaan
  Hij is 55 en ik 53
  Ik heb zo.n idee dat hij een narcist is
  Hijwou alles bepalen
  Tegenspraak dulde hij niet
  Dan werdt hij zo woest niet normaal
  Ook met de seks dacht hij meer aan zich zelf
  Ik ben blij dat ik nu weer rust hebt
  Ik slaap ook weer beter nu ik alleen ben
  En misschien kom ik in de toekomst wel een
  leuke man tegen

 • Anneke schreef:

  Lieve Tim ik lees altijd met heel veel plezier je berichten. Maar op dit bericht wil ik heel graag even reageren. Als iemand een echte hardcore narcist is… ren voor je leven.. deze mensen zijn gevaarlijk en verwoesten levens als een sluipmoordenaar. Er gaan mensen aan dood aan de emotionele tirannie .. je kunt het niet vergelijken met daten met een oudere man… echt niet.. dat wilde ik even kwijt… dank je wel voor al je andere behulpzame berichten

 • Nona Biasa schreef:

  Vrouwen ook hoor, zitten ook steeds meer narcisten tussen.
  Meestal covert en ‘slim achterbaks’

  NL loopt 15 jaar achter op UK en USA, welke meer onderzoeken en statistieken bijhouden, ook van wat slachtoffers overkwam, verbaal, mentaal, fysiek, in welke omstandigheden, achtergrond van de dader(want ze weten wat ze doen, kennen verschil tussen goed en kwaad maar hebben er maling aan) enz.

 • Een vrouw ,verweet me van Narcist,omdak ik op 53jaarnblokjes liet plaatsen op mijn tanden,gebit
  Vond ik nt leuk en is al verschillende jaren geleden
  toch blijft het hangen

  Met dank
  Paul

 • Door snelle irritatie en boos worden een vrouw onder druk zetten en voor keuzes stellen, keuzes waarbij elk van zijn gevoel/geen empathie gebruikt word. ik heb het gevoel daar door foute keuzes hebben te gemaakt naar fam. ja zie dat voor jezelf maar weer goed te krijgen. als je erachter komt dat je gemanipuleerd bent door boosheid. ik ben liefde en empatie waard, dat beseffen betekent een dikke grens zetten, en toch lukt het stoppen niet,,,,,

 • Loveloser schreef:

  Ik zit nu in de terugkeer fase en mag blij zijn met wat ik krijg terwijl ik eerst altijd haar trots en mooiste was.Ik hou zoveel.van haar dat ik er blij mee ben.Ze is zo mooi en charmant maar als ze weg is voel ik alsof de tijd stilstaat en ik niet verder kan.Een leegte terwijl onwaardig en onzeker.Ze zit ook in een moeilijke fase van haar andere relatie zegt geen relatie te willen maar geeft me wel affectie en seks.Ook blijft ze dan slapen maar niemand mag het weten.Het is een hel voel me zo niet bijzonder meer en verlang naar hoe t eerst was.Ik heb zelf ook best wat problemen uit mijn jeugd en weet nie meer wat waar is dat ik haar kwijt ben.Ze geeft me het gevoel dat ik mn kans heb gehad en dat ze me niet meer goed genoeg ben.toch komt ze en neemt ze de moeite.alleen maar verwarring .

 • Michiel schreef:

  Wat me verbaast is dat er altijd gesproken wordt over de ‘hij’ in narcisme verhalen die in meerdere websites voorkomen.

  Mijn ex vrouw is mijn inziens een narcist van het kwaadaardige soort.
  Ik merk dat mijn dochters dezelfde symptomen krijgen.

  Zij heeft een spoor van vernieling achtergelaten en gaat er gewoon mee door.
  Ik ben gelukkig hersteld van ptss en burnout en vecht nu voor mijn kinderen.

 • Zo herkenbaar….. bijna 16 jaar een relatie. Eerste 5 jaar ging t goed. Had wel soms een ??? momentje, maar was ok. Hij was mijn eerste echte relatie dus als hij mopperde of erg persoonlijk werd dacht ik dat t normaal was en mijn schuld tot er momenten kwamen dat ik er met de beste wil van de wereld niks van kon begrijpen.
  Voorbeeld: auto ongeluk… hij stond buiten de auto alleen maar te klagen hoe we nou verder moesten rijden terwijl ik nog klem achter t stuur zat en wachtte tot de brandweer me eruit haalde. Geen 1 keer de vraag : Gaat het? Ja van 5 brandweerlieden en ambulancepersoneel. En kan er nu na zo veel jaar wel een boekwerk over schrijven.

  Ik mag nooit vragen om liefkozen. Dan zeur ik en zaag ik en moet ik oprotten als ik nog iets verder vraag. Hij rookt en drinkt. De laatste 3 jaar stopt hij daar zeker elke 2 weken mee. Dan is hij het ergst en ook gevaarlijk.

  Als hij drinkt, drinkt hij veel. zit geen rem op, roken idemdito. Maar dan is hij gezellig en leuk(denkt hij) en bovenal emotioneel en gevoelig. Dan ben ik zijn alles en ow zo leuk met zijn kind ipv altijd te katten en de baas te spelen.

  Maar als zijn kind of ik niet doen wat hij wil dan negeert hij ons uren of daaaaagen.

  Heb zelf kortgeleden te horen gekregen dat ik ongeneeslijk ziek ben(ga niet dood hoor 😉 Maar het heeft me laatste maanden sterker gemaakt om voor me zelf op te komen en te laten merken dat ik hem veel minder nodig heb. Wat dus deze laatste maanden nog meer spanning brengt. Zijn narcistische gedrag en alcohol nicotine verslaving, mijn gevoelige momenten (ben erg gevoelig type) en nu dus mijn ziekte, waar ik nog van aan het bijkomen ben en af en toe echt zo boos ben dat ik het heb.

  Heb echt een arm om me heen nodig. Maar empathie heeft hij totaal niet. JA de dokter in het ziekenhuis zei dat hij me wel ff flink mocht knuffelen. Toen deed ie t wel. Maar zijn knuffels zijn een half zachte hugg en klopje ergens boven mijn bil.

  Als ik zeg dat ik me niet goed voel gaat hij de hele dag zuigen. Ik raak geïrriteerd en hij gaat er vol in om daarna liedjes te staan fluiten of nurien.

  Deze week al een aantal momentjes. en gisteren kreeg ik dus weer alles over me heen. En dat gaat van jaren terug tot 10 minuten ervoor. Als ik dan begin over iets dan mag ik t er niet over hebben offff ik moet exact de datum weten en tijd wanneer hij dat dan gedaan zou hebben :/ Moet dus eigenlijk de hele dag door filmen. En nu had ik toevallig een gesprek opgenomen met zijn toestemming. Maar daar luistert hij niet naar en loopt boos weg als ik t aanzet.

  Maargoed ik raakte zo overstuur dat ik niet eens meer uit mijn woorden kwam en natuurlijk gooide hij mijn ziekte er op en wil hij niet meer met mij, zoals ik ben, leven.

  Had toevallig al wat youtube filmpjes gekeken en dacht door mijn tranen heen OK . Nu dan maar die stap gaan nemen. Vanmorgen zei hij doodleuk wanneer ik kwam helpen op t werk (we runnen samen een klein bedrijfje). ik zuchtte hard en zei : Wat denk je zelf?

  Is dat ook narcistisch? Alles roepen en echt hele gemene dingen zeggen, emotioneel mishandelen en zo grof om dan vervolgens doodleuk te vragen of we nog wat gaan doen alsof er niks gebeurt is?

  Ik praat niet meer tegen hem en hoop dat hij snel verdwijnt. Kan zelf op dit moment geen kant uit namelijk. Heb wel hulp ingeschakeld van zijn ouders nu en vriendinnen van mij weten het ook, dus echt DIT moet m worden. Ik ben er klaar voor….. Nu hij nog

 • Moppie schreef:

  Goedenavond,
  Ik ben alles aan het door lezen en vraag mij af zijn narcisten stalk gevoelig? Als de relatie uit is zijn ze in hun eer getrapt en voelen ze zich zielig. Kun je dan nog een reactie terug verwachten of laten ze het hierbij zitten.
  Mvg. Mop

 • Hallo allemaal,

  Ik ben al 10 jaar samen met den persoon die waarschijnlijk ook een narcist is.
  In de 10 jaar ben ik me helemaal kwijt, inmiddels heb ik twee kinderen met hem. Maar ik ben niet meer gelukkig en voel me leeg.
  Hij is deze week gelukkig weg op vakantie. Zelf ben ik blij dat ik rust hebt. Hij heeft me al zoveel pijn gedaan en mijn sociaal leven helemaal afgenomen. Ook mijn relatie tot mijn familie.
  Ik heb al 3 keer het uit gemaakt, maar hij begint dan agressief te worden. Ik wil van hem af maar weet niet hoe, bang dat hij me mishandeld en mijn kinderen wat aandoet. Hij os zo bezeten dat hij vecht dat ik niets meer over heb omdat ik nu zwak ben. Heeft iemand tips hoe ik van hem af kom?

  Groetjes Maike

 • Hallo Tim,

  Waar ik moeite mee heb is het feit dat je zo benadrukt dat alleen een psychiater de diagnose kan & mag stellen.
  Daar zit nu juist het probleem, een ras narcist laat zich zelden diagnosticeren en als er al sprake is van een doorverwijzing vanwege gedragsproblematiek zijn juist zij degenen die er heel gemakkelijk met een andere diagnose van af komen.
  Ik heb jaren een knipperlicht relatie gehad met wat achteraf een narcist blijkt.
  Ik wist het niet…had wel gehoord van narcisme en vond wel dat hij narcistische trekjes had maar dat er ras narcisten bestaan, daar had ik geen idee van.
  Het resultaat….na 10 jaar gedoe een complexe zware burn-out…dit kwam hem natuurlijk ook niet uit, had meneer geen trek in en vond het allemaal maar aanstellerij.
  Na onderzoek bij een psychiater, klinisch- & neuropsycholoog naar de oorzaak van mijn burn-out, kwamen zij met de mededeling dat ik in een relatie had gezeten met een narcist.
  Ik ben me rot geschrokken en vervolgens gaan zoeken naar info.
  En idd, ik kan niet anders concluderen na goed in te lezen, dat het me is overkomen.

  Wat ik eigenlijk probeer duidelijk te maken is dat het vaak zo is dat je het tijdens de relatie niet door hebt.
  Het is daarom meestal zo het bijna nooit voorkomt dat je het weet.
  Dit betekent dat je eigenlijk dus zelden een officiële diagnose in handen hebt.

  Als je dan vervolgens te horen/lezen krijgt dat je nooit op basis van wat je op internet vindt, de conclusie mag trekken dat het zo is, doet dat iets met je.

  Het is al lastig genoeg om je zelfvertrouwen en vooral je beoordelingsvermogen weer terug op te bouwen. Beiden worden jaren door een narcist afgebroken.

  Ik ging op een gegeven moment zelfs aan alles twijfelen…hij was uiteindelijk in staat om me te doen laten geloven dat de lucht toch echt niet blauw was etc. (gaslichting)

  Ik zag het toch allemaal echt verkeerd, was dom, snapte het niet en meer van dat alles.

  Dus wat te doen als je achteraf beseft dat je in een relatie met een narcist hebt gezeten en er geen mogelijkheid meer is om een officiële diagnose te krijgen?

 • Ik heb ook een relatie met een narsist ik ben 27 hij 28
  Ik hou zielsveel vn hem maar hij heeft mij kappot gemaakt. Kan dit niet meer
  Alles wat jullie ervaren kan ik mezelf ook in vinden.
  Ik stuur hem elke dag boeken in de hoop dt hij zal veranderen en mij zal koestere maar ik leef in een droom die nooit zal uitkomen en dit alles OMDT hij in t begin indd de man was waar ik oud mee wou worde. Maar hoe die nu is.. het voelt alsof ik met iemand anders ben.

 • Kristien schreef:

  Dag Tim,

  Ik heb van mijn 20 jaar tot mijn 30 een relatie gehad met een man die 19 jaar ouder was. Het 1ste jaar was de hemel op aarde,Het voelde fantastisch.Toen ik te snel zwanger was begon het..de dingen die je opnoemd wáren allen aanwezig.
  Het was sluimerend maar al snel had hij de volledige controle over mij en ik had het zelf niet door. (Voor familie en vrienden was hij charmand en leuk gezelschap.) Na het werk moedt ik onmiddellijk naar huis. Mijn loon beheerde hij. Er was te veel ‘ongelukjes’ waar ik lichamelijke letsels mee opliep. Ik moest een vergiet vasthouden maar het kokend water goot hij per ongeluk op mijn hand. Op het einde toen ik hem door had en hij voelde dat ik weg wou. Brak hij mijn arm. Nadien kocht hij een wapen en zei hij: als je me ooit verlaat vermoord ik u in je slaap. Nu ben ik 5 jaar vrij met mijn zoon. Ik kan na 5 jaar nog altijd geen relatie aangaan.

 • Kristien schreef:

  Zijn mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ook GEWETENLOOS?
  Grtjs kristien

 • Heel herkenbaar! Pas na een huwelijk van 12 jaar had ik door dat hij een narcist is. Erg leuk die tips van andere dames om zo iemand volledig uit je leven te bannen. Als je samen kinderen hebt is dat dus onmogelijk. Blijft lastig om samen met hem op te voeden. Constant gezeur dat ik hem geld afhandig maak (dat heet alimentatie) en zijn opmerkingen waaruit duidelijk blijkt dat hij zich ver boven mij verheven voelt. En ik hou wijselijk mijn mond om de boel niet te laten escaleren. Alles voor de kinderen he?

 • Héél herkenbaar al deze verhalen, heb al veel psychisch en helaas ook fysisch geweld mogen meemaken…. Het ergste is idd dat ze jou het gevoel geven dat je niets meer waard ben en dat ze je volledig proberen te kraken om je steeds weer in hun armen te nemen en steeds weer alles opnieuw begint. En dat je hen zo graag blijft zien.
  Mssn moet ik toch maar eens proberen om afstand van hem te nemen en Tim z’n raad te volgen dat mijn vriend niet zal en niet kan veranderen.
  Sterkte iedereen x

 • Ik en mijn partner gaan 5 jaar met elkaar en ik heb alles jankend zitten lezen.. 4 jaar betrap ik hem met appen met wijven hij zegt er niks mee gedaan te hebben.. Ik geloof hem daarin wel en zegt eerlijk het is puur de spanning.. Sinds een jaar zijn wij verhuisd voor dichterbij zijn kinderen te gaan wonen.. Dacht dat dat zijn rust zou geven.. Maar het is enkeld erger geworden.. Zo erg.. Dat hij me dwingt me spullen te pakken het moment is daar gekomen al mijn spullen zijn ingepakt.. Maar hij verwachtte het niet en deed net alsof er niks aan de hand was en is weg gegaan naar weet ik veel waar.. Ik weet in zijn verleden veel emotionele schade heeft moeten lijden.. Maar andersom heb ik het ook totaal niet makkelijk gehad.. Ik kan alles begrijpen en heb overal begrip voor.. En ik kan alles plaatsen hij probeerd over me heen te walsen en soms lukt het want mijn grootste wens is mama te worden.. Hij kan mij niet eens meer raken met jij zal nooit de moeder van mijn kinderen worden.. Want morgen ben ik weer zijn alles.. Maar hoe kan ik aan zijn botte verstand krijgen dat hij gaat praten en ermee aan de slag gaat

 • Ben 17 jaar getrouwd geweest met een narcist
  Toen we gingen scheiden kwam ik er achter waar ik al die jaren mee te maken heb gehad. Ik heb 2 kinderen met hem nu bijna 27 en 24 .
  Ook zijn hebben er schade van net als ik
  Tot nu toe heb ik nog geen goeie psycholoog kunnen vinden die weten wat een narcist die daar in gespecialiseerd zijn
  Maar ja ik weet helaas hoe en wat een narcist is en doet

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend