Hoe Stap Je Op Een Man Af? 3 Simpele Stappen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 23 januari 2017 - Laatst gewijzigd op 26 oktober 2022

In dit artikel leer je:

Hoe stap je op een man af
 • Hoe je ervoor zorgt dat hij jou aanspreekt.
 • Het standaard geheim voor het afstappen op mannen (99,9% van de vrouwen heeft hier geen flauw benul van)
 • 1 simpel trucje om te voorkomen dat jij het initiatief hoeft te nemen.
 • Waarom je mond een krachtig wapen is als je wilt dat een man naar je toekomt.
 • …en nog veel meer.

Bekijk deze video voor je verder leest:


Hoe je afstappen op iemand gemakkelijk maakt:

Laat me je een geheim verklappen:

Eén van de principes waar ik heilig in geloof is dat een man het initiatief moet nemen als er een leuke vrouw voor zijn neus staat.

eerste-stap-nemenIk bedoel, wat ben je nou voor een vent als je zo’n sterke, onafhankelijke vrouw als jou niet behandelt als de schattige prinses die ze is? En haar daar zomaar laat staan, zonder haar aan te spreken?

Mannen horen nou eenmaal het initiatief te nemen in het verleidingsspel. Het versieren begint bij hen. Zij horen dat op zich te nemen.

Vind ik.

Maar….

Wat jarenlang als datingcoach mij leerde over mannen

Het spijt me om te zeggen, maar mannen zijn niet altijd even dapper.

Hij wil je heel graag aanspreken, maar hij durft niet.

Dat is niet omdat hij bang voor jou is. Maar omdat hij niet kan inschatten hoe de situatie zal aflopen. En de meeste mannen (uitgezonderd players) zullen liever de kat uit de boom kijken, dan hem er zelf uit te halen. En met kat en al vijf meter naar beneden te storten.

Dat heeft een aantal consequenties. De belangrijkste is als volgt:

Zie je een leuke man, wacht dan niet te lang

Wacht niet te lang en doe het gewoonIk weet dat je graag wilt dat hij jou versiert, en dat wil ik ook. Niets liever.

Als mannen wat vaker initiatief zouden nemen, zou ik het wat minder druk hebben met verslagen vrouwen in mijn mailbox.

Maar helaas werkt het in de praktijk anders. En zal je zo nu en dan zelf de eerste stap moeten zetten, om de man van je dromen binnen te harken.

Zeker als je denkt dat hij de ware liefde is, of je denkt dat er sprake is van liefde op het eerste gezicht.

Hoe vrouwen hierop reageren

Wanneer ik hen dit vertel, zijn de reacties van vrouwen in drie categorieën onder te verdelen:

 1. “Nee. Ik vind dat hij zelf het initiatief moet nemen.” Groot gelijk heb je, maar helaas werkt het niet zo. Wees een beetje sterk, want als je dat kan, is de kans dat je liefde vindt veel groter.
 2. “Ok. Ik flirt nu met elke man die voorbijkomt.” Dit is het andere uiterste, waarbij je lief doet tegen elke man die langskomt. Dat is niet erg, en het is een stap voorwaarts vergeleken met de eerste categorie. Maar weet je wat helemaal dapper is?
 3. Yes. Ik ga alleen af op mannen die ik echt leuk vind.” De vrouw die dit stelselmatig doet, heeft na verloop van tijd de leuke mannen voor het uitkiezen. Ze verdoet haar tijd niet met elke man die in de buurt komt, maar kiest alleen de mannen uit die zij zelf echt leuk vindt.

Die laatste categorie vrouwen zijn in mijn ogen de dapperste. Ze kiezen namelijk wat ze zelf willen. En hoewel vrouwen steeds meer gelijk zijn aan mannen op andere gebieden, hebben ze het in de liefde nog weleens moeilijk om het voortouw te nemen.

Dat is helemaal niet erg, omdat een man nou eenmaal jou hoort te versieren in plaats van andersom. Maar voor het beginnetje vraag ik je om die overweging opzij te zetten, en de moed op te brengen zelf het initiatief te nemen.

En hoe je dat doet?

Dat lees je in de stappen hieronder.


Stap 1: Trek zijn aandacht

aandacht-vissenZoals ik net uitgelegd heb, vinden mannen het bloedeng om een vreemde vrouw aan te spreken. Zeker in gezelschap.

Niet omdat hij bang is voor jou. Maar puur omdat hij niet graag afgewezen wordt. En al helemaal niet in het openbaar.

Elke man ziet zichzelf als een soort superheld. Hij gaat ervan uit dat hij elke vrouw kan krijgen, zonder dat daar enig bewijs voor is. Als hij jou aanspreekt en jij hem afwijst, klapt die illusie in elkaar.

En als dat ook nog in het openbaar gebeurt, ervaart hij het helemaal als vernederend.

Ons doel is om ervoor te zorgen dat hij begint

Dat hij jou versiert, en je uiteindelijk laat zien hoe leuk hij wel niet is. En om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je zijn ego niet krenkt in het openbaar.

Elke man heeft wel een herinnering van een brute afwijzing waar iedereen bij was. Zelfs David Beckham of Brad Pitt kan zich dit herinneren, simpelweg omdat elke man het een keer heeft meegemaakt.

En als jij als een ijskonijn je wijnglas tussen je vingers draait en strak voor je uit staart, acht hij de kans groot dat jij hem afstraft als hij naar je toe komt.

Daarom geef ik je hieronder wat tips om hem te laten merken dat de kust veilig is

Ze komen rechtstreeks uit mijn artikel over hoe je een man aanspreekt zonder afgewezen te worden. Zeker een goede om even te lezen als je een paar minuten over hebt.

 • Lach. Ga voor de spiegel staan, haal je lippen van elkaar en toon een zo breed mogelijke glimlach als je kan opbrengen. Zie je die leuke man, lach zo breed als je kan om hem te tonen dat je vrolijk bent. Als je ziet dat hij kijkt, lach je nog iets breder. Hiermee laat je zien dat hij niet bang hoeft te zijn, en stel je hem gerust.
 • Maak oogcontact. Zoek oogcontact met hem, en laat hem zien dat je hem leuk vindt. Hou het net iets langer vast dan strikt noodzakelijk, en kijk dan verlegen weg. Doe dit drie keer, of tot hij op je afkomt.
 • Geef hem een signaal. Begreep hij het bovenstaande niet, dan is het tijd voor zwaarder geschut. Maak nog een keer oogcontact, en zwaai naar hem, maak een ‘kom hier’ beweging met je hand of geef hem een vette knipoog. Laat hem merken dat je wilt dat hij naar je toekomt, en dat hem een warme ontvangst in het verschiet ligt.
 • Herhaling is de sleutel. Mannen zijn dom in het lezen van lichaamstaal, helemaal als ze een slokje op hebben of iemand leuk vinden. Ons IQ daalt als we voor een leuke vrouw staan, en normaal kunnen we ook al niet luisteren. Daarom zal je dit meerdere keren moeten herhalen, in de hoop dat hij het ziet.

Je doel met dit alles is ervoor zorgen dat hij doorheeft dat je hem niet zal afwijzen

Hij heeft geen idee of je hem leuk vindt, want dat vinden mannen nou eenmaal moeilijk in te schatten.

Zijn versierpoging zal er op gericht zijn om dat uit te vinden – maar dan moet je wel eerst aan hem benadrukken dat je hem niet snoeihard zal afwijzen.


Stap 2: Laat je introduceren

verliefd-op-2-mannenJe hebt gedaan wat ik hierboven heb geschreven, en de man in kwestie heeft je nog steeds niet aangesproken.

Dat is hartstikke vervelend. Al die moeite voor niets.

Maar: onoverkomelijk is het niet. Want er zijn nog veel meer manieren om zijn aandacht te trekken. Je laatste redmiddel is zelfs om direct op hem af te gaan.

Ik ben er trouwens een groot voorstander van dat je dit oefent. Het is een gezonde vaardigheid om op een vreemde man af te stappen die je leuk vindt, en een gesprek met hem te beginnen.

In de volgende tip geef ik je een paar sluwe trucjes om dit zo makkelijk mogelijk te maken…

…en de kans te vergroten dat jij en die man terecht komen in een stomende romance.

Maar eerst: een simpele manier om het nog makkelijker te maken

Sta je op een feestje en is er iemand bij je in de buurt die de man in kwestie kent? En jij hebt hem nog niet ontmoet?

Vraag dan aan je vriend of vriendin of hij of zij jullie wil introduceren

Waarom?

 • Dit breekt het ijs. Jullie hebben wat gemeen, en de eerste onhandigheid valt weg omdat jullie wat hebben om over te praten.
 • Je hoeft niet zelf een gesprek te beginnen. Je vriend of vriend helpt je daarbij. Dit geldt natuurlijk ook voor de man waar jullie samen op af gaan. Je maakt het makkelijker voor hem.
 • Sociale bewijslast. De man in kwestie kan zien dat jij bevriend bent met iemand die hij al kent. Daarmee wordt de kans dat je hem snoeihard zal afwijzen een stuk kleiner (althans, in zijn ogen). Hij zal er gelijk van uitgaan dat je (relatief) aardig bent.
 • Je vriend kan je “verkopen”. Hij of zij kan je introduceren met mooie woorden als: “Hee, heb je al met Sandra gepraat? Zij heeft een PhD in raketwetenschap, en heeft een prachtig zigeunertje boven haar bil getatoeëerd.” (Of je vriend kan iets anders leuks noemen wat jij hebt gedaan)

Je laten introduceren is een slinkse manier om jouw leven en dat van de man die je leuk vindt makkelijker te maken.

Maar laten we wel wezen: je wilt hier niet al te veel afhankelijk van zijn.

Want als je vriendinnen die leuke man ook niet kennen, dan is dit een stuk lastiger. Daarom leg ik je bij de volgende stap uit hoe je zelf het initiatief neemt, en de man van je dromen kan veroveren.


Stap 3: Ga er zelf op af

Kijk:

Het is allemaal niet zo moeilijk als je denkt, zo’n leuke man benaderen.

Mits je weet wat je moet zeggen.

Dit zijn mijn twee favoriete methodes, maar in dit artikel vind je er nog veel meer.

Methode 1: Geef hem een compliment

ComplimentMannen zijn dol op complimentjes.

We willen nou eenmaal een superheld zijn. Dus als jij ons even komt vertellen dat we behoorlijk in de buurt komen, dan nemen we je dit natuurlijk in dank af.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit één van de beste manieren is om een man aan te spreken. Hij vindt het leuk om te horen.

Het is het tegenovergestelde van hard-to-get spelen – en het voorkomt dat hij je inschat als een ijskonijn.

Wil je leren wat de beste complimenten zijn om te geven? Lees dan mijn artikel over wat mannen leuk vinden om te horen.

Methode 2: Vraag hem om hulp

Deze is zo mogelijk nog makkelijker dan de vorige methode.

Door een man om hulp te vragen, druk je hem gelijk in zijn jagersinstinct. Een man vindt het heel belangrijk dat zijn (potentiële) vriendin hem nodig heeft. Hij houdt van sterke, onafhankelijke vrouwen, maar hij moet zich ook nuttig kunnen voelen in de relatie.

Wanneer je tijdelijk in de rol stapt van de jonkvrouw die een man hard nodig heeft, zal je merken dat hij maar wat graag de koene ridder speelt.

Vraag hem bijvoorbeeld:

 • “Hee, ik weet niet zo goed wat ik moet bestellen. Zou je mij willen helpen uitkiezen? Wat is jouw favoriete drankje?”
 • Of: “Weet jij of een cuba libre lekker is?”

Zo simpel kan het zijn.

Vraag hem om hulp, en doe het lekker over-the-top. Mannen zijn zo dom dat ze toch niet begrijpen wat er aan de hand is. Sterker nog: waarschijnlijk zal hij in een lang verhaal verzanden over waarom de cuba libre de beste cocktail is die je ooit hebt geproefd – tenzij je meer een liefhebber bent van munt, want dan kan je beter -…

Anyway, ik dwaal af.

Dit is de makkelijke sluiproute om een man aan het praten te krijgen en te houden. Maar wees niet verbaasd als hij vijf minuten over het onderwerp praat waar je hem naar hebt gevraagd.

Dat hoeft trouwens niet verkeerd te zijn.

Hoe meer hij aan het woord is, hoe leuker hij het gesprek vindt. Ik leg het je uit in dit artikel over gesprekstechnieken. 


Dit is hoe afstappen op een man werkt in een notendop.

Probeer het uit.

Er gaat een wereld voor je open.

En wanneer je hem dan hebt aangesproken, hij een meer dan leuke vent blijkt te zijn, dan is er nog iets cools wat je kan doen.

Je bent al speciaal doordat je op een man afstapt en hem die goedkeuring geeft waar hij zo naar snakt…

Maar er is nog één ding waar mannen keihard voor vallen

Een simpele behoefte die iedere man heeft. Het is een klein dingetje die sommige vrouwen per ongeluk doen, maar waarvan bijna geen enkele vrouw echt doorheeft hoe het precies werkt.

Benieuwd naar wat het is, en hoe je dit vandaag nog kan toepassen?

Laat je mail achter en ik stuur je meteen een rapport waarin ik het stap-voor-stap aan je uitleg. Je vindt het hier:

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

 • Branda schreef:

  Hey Tim, per toeval,kwam ik jou tegen op you tube. Wat een mooie tips en tricks. Ga ik zeker gebruiken dank je wel.
  Groeten Branda

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend