In dit artikel leer je:
- Wat de meest natuurlijke vorm van relaties is, en waarom de mensheid hier (ten onrechte) van afgestapt is
- Wat je kan doen om een open relatie gezellig te houden en te voorkomen dat er jaloezie in het spel komt
- De beste manier om je partner te laten weten dat hij of zij zich veilig kan voelen in een relatie waarin jij stimulans van buitenaf krijgt
- Waarom er wordt gedaan alsof open relaties niet normaal zijn,Ā terwijl het in werkelijkheid meer voorkomt dan je denkt
Dit artikel gaat over problemen bij een open relatie
Terwijl problemen niet exclusief zijn voor een open relatie.
Voor de duidelijkheid:
Wat is een open relatie?
In een open relatie heb je de vrijheid om naast je partner nog met andere mensen een seksuele of emotionele band aan te gaan.
De invulling daarvan verschilt van koppel tot koppel. In sommige gevallen heeft de man er een vriendin naast. Of heeft de vrouw meerdere relaties. Er zijn verschillende varianten mogelijk en geen enkele daarvan is verkeerd.
Alle tips in dit artikel zijn op alle varianten van toepassing.
Ik ga je niet vertellen dat je een open relatie moet nemen. Die keuze is aan jezelf.
Ik kan je wel aanraden om te doen wat goed voelt, en wat jou het meest gelukkig maakt. En als een open relatie je daarbij helpt…. Prima.
Open relaties zijn taboe
Ik ken veel mensen die ongelukkig zijn in een gesloten relatie
En ook veel mensen die gelukkig zijn in een open relatie. Het ene is niet beter of slechter dan het andere.
Toch kleven er veel stigma’s aan een open relatie. Als je erover begint tegen je vrienden kunnen die je aankijken alsof ze water zien branden. Dit komt omdat het maatschappelijk minder geaccepteerd is dan monogamie.
Hierdoor is het moeilijk om goed, gespecialiseerd advies te vinden. En dat kan wel van pas komen als je het avontuur aangaat.
Om je goed op weg te helpen, vind je hieronder de 13 meest voorkomende valkuilen als je een open relatie aangaat. Daarnaast geef ik je 17 tips om ervoor te zorgen dat jij hier niet in loopt. En je dus van alle voordelen kan profiteren, zonder te veel gehinderd te worden door de nadelen.
Ben je er klaar voor?
Valkuilen van open relaties
Ik ga je leren wat je kan verwachten van een open relatie aan de hand van valkuilen. In deze video deel ik de 5 belangrijskte:
Valkuil 1: Je verlangen naar een open relatie op een verkeerde manier ter sprake brengen
Het ter sprake brengen van een open relatie kan op verkeerde manieren geĆÆnterpreteerd worden.
Wat klinkt beter?
“Hee, schatje. Nou, kijk. Je bent slecht in bed. Ik hou eigenlijk niet meer zoveel van je. Maar alleen zijn vind ik ook niks. Daarnaast ben ik verliefd op iemand anders. Door een paar keer seks te hebben met die persoon, kom ik erachter of het klikt. Is dat zo dan dump ik je natuurlijk gelijk. Dus. Vanaf nu hebben we een open relatie.”
Of:
“Hee, schatje. Luister. Ik kom helemaal niets te kort bij jou en je maakt me enorm gelukkig. Ik hou van je en er is geen reden waarom dat zal veranderen. Maar. Ik merk ook dat ik de behoefte heb aan de stimulans van iemand anders. Dit heeft helemaal niets met jou te maken, maar met mij. Ik ben iemand die veel aandacht nodig heeft, van meerdere mensen. Dat ik die behoefte heb, en bij je blijf, betekent dat ik enorm veel om je geef.”
Dit zijn twee verschillende manieren waarop je partner het kan interpreteren als je over een open relatie begint. Natuurlijk is het beter als het aankomt als het tweede stukje.
Tip 1: Set your mind right.
Voordat je het ook maar ter sprake brengt bij je partner, vraag jezelf af waarom je die open relatie wilt. Doe je het om iemand aan het lijntje te houden of heb je echt die stimulans buiten je relatie nodig? Als je drijfveer het laatste is, ga dan verder naar de volgende valkuilen.
En alvast een waarschuwing. Ik raad je niet aan om bovenstaande tekst te kopiƫren en te plakken en naar je partner toe te sturen. Er is namelijk een veel tactischere manier om dat aan te pakken.
Valkuil 2: Verwacht paniek als je erover begint
Als je in gesprek gaat over een open relatie zal je zien dat in de meeste gevallen je partner in paniek zal schieten. Omdat het niet duidelijk is dat jij genoeg liefde voelt in de relatie.
Dit is een natuurlijke reactie. “Open relatie” betekent voor de meeste mensen “ontrouw” en “mijn partner vindt mij niet leuk genoeg.”
Tip 2: Maak duidelijk dat je om je partner geeft.
De focus moet niet zijn wat je wilt van je partner. Maar dat je om die persoon geeft, en dat je van daaruit handelt. Een vriend van mij vertelde zijn vriendin: “Ik voel me heel erg prettig bij jou. En ik kan me niets mooiers voorstellen dat ik een nacht met een andere vrouw ben, en jij de volgende dag bij mij bent. Ik zou me vele malen closer met je voelen.”
En dat is ook zo. Het coolidge effect is het verschijnsel in de biologie dat je meer zin in seks krijgt met je huidige partner, door seks te hebben met iemand anders. Seks met iemand buiten je relatie kan dus de emotionele connectie met je partner versterken. Dit is een wetenschappelijk aangetoond principe en kan je dus ter sprake brengen als je met je partner erover spreekt.
Valkuil 3: Niet anticiperen op doemdenken
Hoe vrijpostig je partner ook lijkt. Hoe zeer het idee van een open relatie in de smaak valt. Vroeg of laat zet de realiteit in, en krijgt je partner een dreun.
Het kan gebeuren wanneer je erover begint, of als jullie er een paar maanden mee bezig zijn. Vroeg of laat komen onzekerheden bij je partner naar boven. Waardoor bezwaren die misschien eerder zijn genoemd, maar niet breed zijn uitgemeten, opnieuw behandeld moeten worden.
Tip 3: Wees geduldig.
Maakt een open relatie je partner onzeker? Komt er bij vlagen de neiging op om boos op jou te worden of je verwijten te maken? Wees dan geduldig en begin van voren af aan. je kunt niet verwachten dat als je deze stap maakt, er geen hobbels op de weg zullen zijn. Maar als je lang genoeg blijft rijden, en goede schokdempers op je auto installeert, dan komt het allemaal wel goed.
Valkuil 4: Geen duidelijke grenzen stellen
Als jullie een open relatie zijn begonnen, betekent dit dat jullie mogen doen wat jullie willen.
Maar welke handelingen zijn geoorloofd? Mag je alle seksuele handelingen verrichten of zijn er uitzonderingen? En hoe zit het met veilige seks? En relaties met anderen, zijn die uit den boze of is dat ook helemaal ok? En wat nou als er iets ontstaat met een gezamenlijke vriend?
Als je hier niet van tevoren over praat, kan je later voor verrassingen komen te staan. Als je erachter komt dat je partner naast jou nog 5 andere relaties heeft, terwijl je dit helemaal niet ok vindt, ben je daar veel te laat mee. En dan gaat de relatie misschien stuk terwijl dit helemaal niet nodig is.
Tip 4: Maak duidelijke afspraken.
Als jullie het erover eens zijn dat het tijd is voor een open relatie, ga dan bij elkaar zitten. Maak een lijstje van alle afspraken. Op papier. Met een pen. Een potlood mag ook. Maar het is belangrijk dat het ergens staat en dat jullie het er beiden mee eens zijn.
Denk aan veiligheid, het aan elkaar vertellen als je seks hebt of een relatie aangaat met iemand anders, wat allemaal is toegestaan aan seksuele handelingen, hoe je met je vrienden omgaat, en voor hoe lang de afspraken gelden. Als jullie al langer bij elkaar zijn en gewend zijn om afspraken te maken, zal dit ongetwijfeld makkelijker gaan.
Valkuil 5: Te weinig bezig zijn met vertrouwen
Een open relatie opstarten vergt veel wederzijds vertrouwen. Met wie jij je leven deelt is niet zomaar iets. Over 1 nacht ijs gaan is onverstandig.
Door de afspraken van hierboven te maken voorkom je dat er verschillende verwachtingen zijn, en de relatie scheeftrekt. Toch kan door het maken van deze afspraken wat verwarring ontstaan over waarom jullie het ook alweer doen. Dat komt doordat het heel plat kan gaan lijken door te zeggen: “Ja, je mag gewoon seks hebben met iemand anders.” Maar het doel is niet om seks te hebben met iemand anders. Het doel is om alletwee gelukkiger te worden. Of dit nou is door je behoeften te bevredigen, of de relatie sterker te maken.
Tip 5: Vier dat je elkaar zoveel vertrouwt.
Een open relatie impliceert een diepe vorm van vertrouwen.
Je zegt tegen elkaar niet: “Je mag alleen nog maar van mij houden en bij mij zijn.” In plaats daarvan zeg je: “Kijk maar om je heen. Ik vertrouw dat je bij me terugkomt.” Geeft het je niet een kick dat je weet dat iemand je zoveel vertrouwt? Dat iemand je zoveel geluk gunt? Maar daarbij toch zo zelfverzekerd is dat deze persoon weet dat je in de relatie blijft zitten? Omdat je van die persoon houdt?
Valkuil 6: Een eenzijdige open relatie beginnen
Stel, je hebt een vriend. En hij begint over een open relatie. In eerste instantie ben je sceptisch. Maar na een tijd lang het erover gehad te hebben wen je aan het idee. Dus zeg je: “ok, als jou dat gelukkig maakt….”
Fout.
Een open relatie aangaan omdat de ander dat wilt, is een recept voor problemen. “Ik vind je leuk en doe het om het jou naar de zin te maken, en ik probeer me erover heen te zetten.” Als je met deze houding erin stapt, zal je zien dat je vroeg of laat ongelukkig wordt. Je bent jezelf van binnenin aan het opvreten en op een bepaald moment komt die energie eruit. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.
Tip 6: Kies een situatie waar jullie alletwee achter staan.
Er is maar 1 oplossing om te voorkomen dat 1 van de partijen zich opvreet. Overleg goed met elkaar waar jullie beide mee kunnen leven.
Ik ken een stel waarvan de vrouw een open relatie wilde. De man zat er helemaal niet op te wachten. Hij zag het niet zitten dat zij het met andere mannen zou doen.
Na wat overleg bleek dat bij hem de grens lag bij zoenen en beffen. Het is een beetje plat, maar deze man had er een probleem mee dat zijn vrouw door iemand anders gepenetreerd zou worden…
Daar had ze begrip voor
Dus hebben ze deze tussenweg afgesproken. Na het een jaar geprobeerd te hebben merkte de man: “Hee, ik ben eigenlijk niet jaloers meer.” Waarna de grenzen werden opgerekt. Het bleek veel minder een probleem als in eerste instantie verwacht.
Ik wil je niet aanraden om een toegeving te doen in de hoop dat je later je zin krijgt. Maar om problemen te voorkomen, kan je het beste naar een situatie toegaan waarin jullie elkaars liefde niet blokkeren. Het is moeilijk om van iemand te houden als die persoon met jou omgaat op een manier waar je helemaal niet achterstaat.
En het is helemaal niet erg om zo je twijfels te hebben. Dat geldt voor jullie beiden. Ook al is er in de meeste gevallen 1 persoon die het niet zo ziet zitten. Dat is ok. Je hoeft het niet te zien als een fantastisch idee om het te proberen. Het is eng en het is nieuw, maar de motivatie om het te proberen is genoeg. Heeft 1 van de twee deze niet, dan is de open relatie gedoemd te mislukken. Want “it takes two to tango”: je hebt twee partijen nodig in een relatie die erachter staan.
Valkuil 7: Gelijk in het diepe springen
Weet je nog, de eerste keer op zwemles?
Wat deed de badmeester? Pakte hij je bij je lurven en gooide hij je het diepste stuk van het bad in? Om daarna naar buiten te lopen om te roken terwijl hij over zijn schouders riep: “niet verzuipen, he.”
Natuurlijk niet.
Eerst zette hij je in een pierenbadje met zwembandjes om. Tot je stopte met huilen en met je handjes in het water begon te slaan. En na een minuut of 10 de tranen over je wangen gleden, maar dan van het lachen. Zodra je plezier maakte in het pierenbadje, dan mocht je mee naar peuterzwemmen. Mama nam je dan op haar buik terwijl ze een rugslag deed. Jij droeg zoveel zwembandjes dat je op een springkussen leek. Ook dit was spannend, maar na lang genoeg aanmodderen vertrouwde je genoeg om langzaam zelf met je armpjes te bewegen.
Anyway…
Drie jaar later heb je vijf diploma’s en spring je zonder moeite het diepe in. Om daar twee uur te watertrappelen en je vriendjes en vriendinnetjes achterna te zitten.
En zo is het ook met open relaties.
Als je het nooit eerder gedaan hebt – of je partner het nooit eerder gedaan heeft – dan wil je niet van 0 naar 100 gaan. Doe je dat wel, dan knal je vanzelf op een paal. Dan zal vroeg of laat de ander te jaloers worden of onvrede met de situatie krijgen. Je kan niet gelijk in het diepe springen en verwachten dat alles goed gaat. Je zal aan het begin moeten beginnen.
Tip 7: Stel een proefperiode in.
Nadat jullie er beide klaar voor zijn en de afspraken zijn gemaakt, is het tijd om het gewoon eens te proberen. Spreek met elkaar af hoe lang die periode duurt, en besluit om daarna te “evalueren”. Ja, het klinkt wat formeel. Maar kijken of jullie ermee door willen gaan is pas verstandig als jullie het een tijdje geprobeerd hebben.
Valkuil 8: Luisteren naar wat mensen in je omgeving zeggen
Als je in een open relatie zit zullen je vriendinnen en je familie daar wat van vinden.
Hieronder een aantal classics die je mag verwachten:
- “Nou, ik zou het nooit accepteren als die van mij iets met iemand anders deed.”
- “Als ik verliefd ben wil ik alleen bij die ene persoon zijn.”
- “Als je echt van elkaar houdt, heb je daar echt geen behoefte aan.”
En je familie? Waarschijnlijk komt die niet verder dan:
- “Als je gelukkig wordt hiervan, dan moet je het maar doen.”
Dat schiet ook niet echt op.
Hoe dat komt?
Mensen begrijpen het niet
Het is moeilijk om mee te leven met een open relatie als je het zelf nooit hebt gedaan. En herinner je de vooroordelen uit de eerste paar tips? De doemdenk-scenario’s die door het hoofd van je partner kunnen spoken? Dezelfde scenario’s hebben je ouders en je vriendinnen in hun hoofd. Ze beseffen zich helemaal niet wat de baten zijn van een open relatie. Dat de vrijheid die je deelt met je partner, en het daar uit volgende vertrouwen, veel sterker is dan wat zij dan ook maar mogen hebben.
Tip 8: Besef dat ze het niet begrijpen – en leg het ze niet uit.
Het is onmogelijk om aan een vis uit te leggen hoe het is om te kunnen lopen.
Zo is het ook onmogelijk om aan mensen uit te leggen die monogamie gewend zijn hoe het is om een open relatie te hebben.
Besef je dat die mensen niet weten waar ze over praten. Dat ze hun oordelen klaar zullen hebben vanuit hun eigen beperkte ervaring. En dat je dus veel beter af bent met je eigen keuzes maken, en hen wat dit betreft op afstand houden.
De meeste mensen met een open relatie praten hier niet in het openbaar over. Ze worden gezien als “die rare gozer of meid met een open relatie” als ze hun favoriete verhalen uit de kast trekken op een verjaardagsfeestje. Het is een botsing van realiteiten die nogal vermoeiend is. Vandaar dat je er weinig over hoort.
Maar meer mensen doen het dan je denkt.
Valkuil 9: Denken dat een open relatie niet normaal is
Je weet nu dat veel mensen met een open relatie erover zwijgen. En dat dit geen slecht plan is. Puur om jezelf onbegrip van de omgeving te besparen.
Maar het werkt ook andersom. Onze hele cultuur is erop gericht om monogame relaties te promoten. Ideeƫn die gaan over opoffering in relaties. Niet jezelf kunnen zijn als je bij iemand anders bent. Ik denk dat er andere manieren zijn. En als jij dit artikel leest: jij ook.
Maar in momenten van zwakte zal je toch, door de druk van je vrienden en familie maar ook door de hele cultuur, geneigd zijn om je standpunt te heroverwegen. Het is moeilijk om tegen de stroom in te roeien. En de stroom is dat monogamie normaal is en open relaties verkeerd.
Tip 9: Besef je dat polygamie natuurlijk is.
Laat ik je trakteren op een paar feitjes
Er is vrijwel geen enkele diersoort seksueel monogaam.
Er zijn een paar uitzonderingen, maar de overweldigende meerderheid heeft meerdere sekspartners. Emotionele monogamie, waarbij het mannetje bij het vrouwtje die hij heeft zwanger gemaakt blijft, komt iets vaker voor. Maar dan zoekt hij nog steeds verdere “pleziertjes” buiten de deur.
Tot de tijd van de Oud-Grieken waren mensen niet monogaam.
In de stammen werden de vrouwen “gedeeld” onder de mannen. De mannen met de meeste invloed kregen het meeste aandacht van de vrouwen. De Oud-Grieken stapten af van dit systeem ten tijde van de invoering van democratie. Dit was een politieke keuze die tegen de natuurlijke keuze van de afgelopen 200.000 jaar indruiste.
In veel landen is polygamie normaal. Zo is het in Aziƫ geen uitzondering dat een man vijf vrouwen heeft. In vrijwel elke cultuur op aarde is op een bepaald punt polygamie waargenomen. Monogamie als norm is een gevolg van politieke keuzes en culturele verschuivingen.
Al met al is er een sterke casus waarom het helemaal niet zo normaal is om als mens monogaam te zijn. Geen enkel emotioneel argument van je familie of vrienden – dat altijd cultureel ingegeven is – kan die simpele feitjes wegnemen. Denk hieraan als je het moeilijk hebt. Met overweldigend bewijs is er geen reden om je standpunt te heroverwegen.
Dus kop op. Laat je er niet door leiden. Het komt allemaal wel goed.
Valkuil 10: Je jaloezie wordt groter
Jaloezie is een vervelende emotie. Deze kan opspelen op het moment dat je aan een open relatie begint. Of er alleen over nadenkt.
Er zijn allerlei verklaringen waarom mensen jaloers worden.
De korte versie is dat vrouwen evolutionair geprogrammeerd zijn om te voorkomen dat ze in de steek worden gelaten tijdens de zwangerschap. Het verlies van haar man in die tijd is een grote angst. Omdat in de oertijd dit voor haar de dood zou betekenen. En in die tijd was er geen anticonceptie. Het gevolg is dat vrouwen het geen fijn idee vinden als hun man het met iemand anders doet.
Vanuit diezelfde theorie vinden mannen het niet fijn als een vrouw seks heeft met een andere man. Mannen hebben de evolutionaire angst dat uit die buitenechtelijke vrijpartij kinderen voortkomen – die zij dan vervolgens moeten opvoeden. Ze zijn daarom voorzichtig, en geven vanuit die angst liever de voorkeur aan vrouwen waarvan de kans kleiner is dat ze het met een andere man doen.
Maar de vraag is: is dat slim? Maken deze strategieƫn je gelukkiger?
Tuurlijk. In de oertijd wilde je als zwangere vrouw niet alleen achtergelaten worden. En wilde je als man voorkomen dat je vriendin van iemand anders zwanger werd. Maar in deze moderne tijden van anticonceptie zijn dit beide niet meer zulke grote issues. Je kan jarenlang een relatie met iemand aangaan om uit te proberen hoe iemand reageert. Als je drie of vier jaar met iemand bent, en besluit dan zwanger te worden, en hij is in die periode emotioneel trouw geweest? Dan is er geen aanleiding om aan te nemen dat hij je tijdens de zwangerschap in de steek zal laten.
Hoe het ook zei: angst is een slechte raadgever in deze moderne tijd. Het zorgt ervoor dat je beslissingen neemt die je eigen levensgeluk in de weg zitten. Dat is niet de meest handige manier die er is.
Tip 10: Laat je hart spreken.
Als je van iemand houdt, dan wens je het beste voor die persoon. Toch?
Je wil dat die persoon gelukkig wordt. En je zou niet willen dat die persoon door jouw toedoen zich ongelukkig voelt.
Op het moment dat die persoon behoeftes heeft die hem of haar gelukkig maken, en jij staat dat in de weg. Dan doe je iets wat tegen je liefde indruist.
Je doet dit uit angst. Dit maakt de relatie oppervlakkiger.
En er is een probleem. Mensen zijn niet goed in monogaam zijn. De cijfers liegen er niet om. De helft van de Nederlanders gaat vreemd. 30% van de huwelijken stranden omdat er iemand anders in het spel is. Al met al is het moeilijk om op die manier een relatie bij elkaar te houden.
Want je hebt niet in de hand of je op iemand anders verliefd wordt. Het zal gebeuren. Je kan er niets aan doen. Dat geldt ook voor je partner. Het gevolg is simpel. Geef jij je partner de vrijheid om hiermee te experimenteren in een open relatie, dan kan het bij een korte crush blijven. Misschien wordt het langer. Maar je hebt het niet in de hand. Je voorkomt wel dat je iemands geluk in de weg staat.
En weet je wat nog interessanter is dan verliefd worden op iemand anders? De spanning van een affaire. Die spanning kan een verliefdheid die je partner voelt enorm opblazen. Terwijl als je het accepteert en die persoon vrijlaat, de nieuwigheid en de spanning er snel af kunnen zijn.
Al met al is angst een slechte raadgever. Geluk kan veel beter bepalen hoe je met je geliefden omgaat.
Valkuil 11: Je jaloezie neemt toe
Ook als je bovenstaand besluit hebt genomen en vanuit je hart een keuze hebt gemaakt. Ook al hou je nog zo goed je emoties in bedwang. Vroeg of laat zal je een keer jaloers worden.
Het is de aard van het beestje. En ook bij je partner kan dit gebeuren. Wat is de beste manier om hier mee om te gaan?
Tip 11: Kijk wat de jaloerse persoon nodig heeft.
Krijgt de persoon die jaloers is te weinig in jullie relatie? Geef dan meer. Zorg ervoor dat hij of zij helemaal gelukkig is.
Krijgt de jaloerse persoon voldoende, maar is hij of zij niet zo blij dat je het met iemand anders doet? Geef die persoon dan meer vrijheid. Herinner hem zo mogelijk aan de afspraken die jullie hebben gemaakt.
Al met al is het belangrijk dat de jaloerse persoon leert omgaan met zijn of haar emoties. Dat is in een monogame relatie niet anders. Ook daar zijn situaties waarin jaloezie kan opkomen. En je kan hier op dezelfde manier mee omgaan.
Valkuil 12: Niet realiseren wat de gevolgen zijn voor de aandacht die je krijgt
Als je de relatie met je vriend opengooit, kan het zijn dat je minder aandacht van hem krijgt.
In sommige gevallen is dit goed.
Heb je er bijvoorbeeld behoefte aan om het wat rustiger aan te doen, dan kan de relatie opengooien ervoor zorgen dat zijn seksuele behoefte op een andere plek geuit kan worden. Maar wil je juist meer aandacht? Dan zal een open relatie er mogelijk voor zorgen dat je dit niet bij je vriend vindt. Aan de andere kant heb je wel de vrijheid om het bij iemand anders te vinden.
Tip 12: Weet waar je aan begint.
Kijk goed wat jij nodig hebt en overleg hierover met je vriend. Probeer niet hem verantwoordelijk te maken voor jouw geluk. Breng meer tijd door met je vriendinnen of familie. Maar vertel hem ook wat je van hem verlangt.
Valkuil 13: Je te veel focussen op jezelf
Als je het er met je partner over hebt is de verleiding groot om te praten wat jij eruit zal halen. En hoe dit de relatie ten goede zal komen.
Maar dit zal de ander niet per se overtuigen. Het zal hem het idee geven dat je het vooral voor jezelf doet. Hij zal zich afvragen hoe goed dit is voor de relatie.
Tip 13: Focus op de ander.
Voordat je over een open relatie begint, informeer voorzichtig of hij weleens naar andere vrouwen kijkt. Op een nieuwsgierige manier. Laat subtiel merken dat je ook weleens naar andere mannen kijkt. Zo warm je hem op voor wat komen gaat.
Als je praat over de open relatie, houd dan rekening met zijn perspectief. Kijkt hij graag naar andere vrouwen, benadruk dan dat hij de vrijheid heeft om te doen wat hij wil. Hij kan dus van die andere vrouwen genieten zonder jou kwijt te raken.
Je kunt brengen alsof jullie elkaar geven. Want tuurlijkĀ zitten de meeste mannen er niet op te wachten dat hun vriendin met een andere man is. Maar de meeste mannen lijkt het prachtig om meerdere vrouwen tegelijk om zich heen te hebben. Dit kan je gebruiken om hem te overtuigen. Maar daarvoor moet je wel rekening houden met zijn verlangens.
Hoe je een open relatie begint en onderhoudt
Dit zal duidelijk maken dat het makkelijker is dan je denkt…. Als je heel helder bent over wat je wel en niet wilt.
14: Ontdek wat je belangrijk vindt in een relatie
Voordat je met je partner praat moet je perfect onder woorden kunnen brengen waar je precies behoefte aan hebt. Kijk daarom kritisch naar wat je precies verlangt in een relatie, inclusief de vrijheden die je wilt hebben.
Wil je bijvoorbeeld:
- daten met andere mannen?
- een relatie met twee mannen of meer? Waarvan de Ć©Ć©n sterker is en de ander meer een goede vriend?
- hoe kijk je aan tegen vertrouwen? En hoe tegen openheid?
Schrijf niet alleen de dingen op die samenhangen met een open relatie, maar ook al het andere wat je zoekt. Dat hoort net zo goed bij het plaatje. En het kan zijn dat bepaalde verlangens moeilijk met elkaar verenigbaar zijn.
Stel bijvoorbeeld dat je een partner wil die altijd heel trouw is. Als je een open relatie begint betekent dit dat je hem een bepaalde vrijheid schenkt.
Die twee verlangens staan haaks op elkaar en kunnen je leven erg lastig maken. Het zorgt er bij hem voor dat hij niet weet waar hij aan toe is omdat je het ene moment het ene zegt en het andere moment het andere.
- Denk daarom goed na over waar je precies behoefte aan hebt.
- Schrijf het op voor jezelf.
- Als er dingen zijn die niet samen lijken te gaan, probeer dan eerlijker en specifieker te zijn over wat je precies wilt (en de mogelijke gevolgen).
15: Maak duidelijk wat je behoeften zijn
Dit is makkelijker als je een tijdje met hem datet en hem nog geen jaren kent. Of als jullie al heel lang bij elkaar zijn en alles van elkaar weten (en nog steeds goed met elkaar communiceren).
Je moet namelijk een gesprek beginnen over iets dat vrij gevoelig ligt.
In mijn eerdere tips heb je gelezen hoe je het gesprek over een open relatie langzaam opbouwt. Eerst begin je erover in de derde persoon. Je werkt langzaam naar je daadwerkelijke vraag toe. En je brengt het altijd alsof je hem meer vrijheid gunt, wat voor hem een prachtig bijkomend voordeel is van jou meer vrijheid geven.
Als je de vorige tip hebt opgevolgd, weet je precies wat je wilt en welke behoeftes dealbreakers zijn. Dat is belangrijk in je communicatie naar hem. Wees eerlijk en laat merken wat belangrijk voor je is. Vraag van hem hetzelfde respect.
Waarschijnlijk heeft hij nooit over dit soort vragen nagedacht. Dus geef hem voldoende tijd en heb geduld met hem, zodat hij een beeld kan vormen van zijn eigen behoeftes. Dan kunnen jullie onderhandelen over hoe jullie samen een relatie kunnen hebben waarin beide partners genoeg respect voor hun gevoelens krijgen.
16: Blijf je best doen
Misschien geldt dit nog wel meer in een open relatie dan in een monogame relatie.
Dates. Attentheid. Romantiek. Wat je doet in de slaapkamer.
Een relatie is ervoor bedoeld om een leuke en bijzondere tijd met elkaar te hebben. Niet om samen op de bank te hangen en de zoveelste herhaling van “Fresh Prince of Bel Air” te kijken.
Die bijzondere momenten zijn nodig om een relatie gezond en leuk te houden.
En het vermijden van bankhangen net zo goed, omdat je anders snel op elkaar uitgekeken raakt.
Zeker in een open relatie, waarin je vrij veel vraagt van je partner en vertrouwen heel belangrijk is, moet je altijd je best blijven doen voor de ander en voor jezelf. Zodra de relatie verslapt en jullie minder plezier maken weet je dat het einde in zicht is. Of je nou 10 maanden of 10 jaar bij elkaar bent: die tijd en aandacht erin stoppen zorgt ervoor dat de relatie leuk en gezond blijft.
Welk onderhoud is altijd nodig in een relatie, of deze nou open of gesloten is?
- Blijf werken aan je uiterlijk. Probeer in de loop der jaren aantrekkelijker te worden in plaats van te verslonzen zoals de meeste mensen. Doe aan sport, eet gezond en let op je kledingkeuze (en vraag hetzelfde van je vriend)
- Blijf elkaar daten. Neem elkaar mee op avontuur en zorg ervoor dat geen enkel moment saai is. Als jij jezelf erop betrapt op de bank te zitten met je vriend, plan dan direct iets leuks in om tegenwicht te bieden
- Werk aan vertrouwen. Wees eerlijk. Praat over wat je voelt. Vraag hetzelfde van hem. Spreek elkaar erop aan als het vertrouwen minder wordt. Zonder vertrouwen knapt een open relatie
- Geef elkaar ruimte. Jij hebt vriendinnen nodig, je man tijd op zichzelf of activiteiten met andere mannen. Zodra dit mist zal frustratie zich opbouwen, zonder dat je doorhebt waardoor het komt. Moedig je partner aan om meer vrienden te maken als hij hier passief in is (of om zich vaker af te zonderen als dat meer zijn ding is)
17: Laat de ander zich speciaal voelen
Iedereen heeft de behoefte om zich goed te voelen over zichzelf en om door iemand becomplimenteerd te worden. Dat jullie een open relatie hebben, haalt die behoefte niet weg.
Sterker nog: als deze niet vervuld wort zal dit zorgen voor wantrouwen. En dat wil je natuurlijk niet.
Wees daarom duidelijk naar je vriend over wat je leuk aan hem vindt. Wees zo helder en direct mogelijk. Welke superkracht heeft hij die je bij geen enkele andere man terugziet? Waarom is dat zo belangrijk voor je?
Als je slim bent, let je ook op zijn onzekerheden. Iedereen heeft punten waar hij of zij onterecht over twijfelt. Door juist daar heldere complimenten over te geven kun je iemands wereldbeeld positief bijstellen en die persoon zich zelfverzekerder laten voelen.
Jij bent niet verantwoordelijk voor het zelfvertrouwen van je vriend.
Maar als jij hem een speciaal gevoel wil geven is het slim om op te letten wat hem onzeker maakt. Benoem niet zijn onzekerheid, want dat vinden mannen heel vervelend. Hij wil sterk zijn in jouw ogen. Dan vertel je hem in je eigen woorden dat je hem juist bewondert om hoe hij omgaat met dat pijnpunt, zonder ook maar enige empathie te tonen voor zijn onzekerheid. Het gevolg is dat hij hier mentaal veel sterker van wordt.
Conclusie
Als je vragen hebt, mag je die zoals altijd achterlaten in de reactie. Ik lees alles wat binnenkomt. Is jouw vraag nou heel tof, dan maak ik er een video over.
En wil je meer weten over hoe je de man van je dromen stapelverliefd op je kan maken?
Meld je dan hieronder aan. Ik stuur je het Mannengeheim.
Dit is iets dat alle mannen willen dat je weet, maar je nooit zullen vertellen.
Hi Tim, dankzij jouw site is op dit moment mijn huwelijk gered. We zijn al 15 jaar samen en hebben samen een klein mannetje van bijna 2 rondlopen. Het ging al een tijdje wat minder maar we wisten niet wat er was. Sinds kort begonnen met rijles en toen ben ik erachter gekomen dat ik het stukje aandacht van anderen miste. Ik werk ook vanuit huis met kinderen dus was best een issue. Het gevoel voor m’n rijinstructeur blijkt wederzijds en na veel goede gesprekken (en na het lezen van jouw blogs) hebben we besloten om te kijken of een open relatie voor ons werkt. Alleen al deze ’toestemming’ heeft de negatieve spanning tussen ons weggenomen. Dus eigenlijk bedankt!
Hi Tim, goeie tips allereerst. Ik heb nu 6 maanden een monogame relatie met mijn vriend gehad en opperen nu een open relatie. Hij mist niks, maar het gevoel alleen van mij te moeten zijn benauwt hem. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar een beetje experimenteren. Is dit een goede motivatie om een open relatie te proberen?
Hoi Tim,
Wij lopen hier tegen een probleem aan: Sinds een paar weken heeft mijn vriend er een vriendin bij. Dit doet hem Ć©n onze relatie veel goed! Maar nu ik voorzichtig ook begin te experimenteren met anderen, kan hij er ineens niet tegen! Hij had het liever niet willen weten. Hij kan niet meer met mij vrijen als hij denkt aan mij met een ander.
Hoe gaan we daarmee om? Ik zet het even in de koelkast, maar dan? Toch stiekem maar met stille toestemming? Of zou hij toch aan het idee kunnen wennen (maar dan geen sex thuis tot die tijd!!)
Ik vind het niet eerlijk dat zijn vriendin zelfs gewoon hier kan komen en ik alles in stilte met smoesjes zou moeten doen. Graag je advies! Alvast bedankt!
Sandra
Als je van iemand houdt, dan wens je het beste voor die persoon. Toch?
Je wil dat die persoon gelukkig wordt. En je zou niet willen dat die persoon door jouw toedoen zich ongelukkig voelt.
Maar tegelijkertijd zeg je ook, dat gedoemd is te mislukken als je het doet omdat dat de ander het wil. En je dan zelf ongelukkig word.
Dus als de 1 het wel wil en de ander niet, waar kies je dan voor?
Hoi Tim. Mijn partner en ik hebben bijna 2 jaar lang een open relatie gehad gebaseerd op polyamorie. Ik kwam er uiteindelijk achter dat ik daar erg veel moeite mee heb en we hebben de relatie weer āgeslotenā. Wat voor mij een opluchting was werd voor hem liefdesverdriet.
Er is enorm veel te lezen over het starten van een open relatie maar hoe āsluitā je die weer? Kan dat uberhaupt?
Hi Tim, ik vind jouw artikel en tips over open relatie erg interessant. Ik zit nu in een igewikkelde situatie en weet niet of een open relatie misschien de oplossing kan zijn.Ik ben een nuchtere, pragmatische vrouw en mijn man een enorme gevoelsmens. Hij houdt van knuffelen, handjes vasthouden en lieve woordjes wisselen, ik vind het sentimentele “gezeik”. Toch zijn we al 13 jaar samen(getrouwd) en hebben 2 kinderen. We zijn een goede team, we hebben samen veel bereikt, seksueel leven is ook okĆ©. Toch heeft mijn man de laatste twee jaren gevoel dat zijn liefde onbeantwoord blijft. Hij mist de gevoelens, liefde en romantiek. Voor de rest is hij met onze relatie tevreden. Ik geef wat ik kan maar dat is voor hem niet voldoende. Het gaat dus puur om de gevoelens. Nu heeft hij besloten om er mee iets te doen. Scheiding. Ik vind het erg jammer om onze relatie weg te gooien “alleen” omdat we hier anders in staan. En de kinderen die de klos zijn van zijn sensitiviteit. Zou een open relatie iets voor ons zijn? Nogmaals het gaat niet om sex maar de emoties.
Hallo Tim,
Wij hebben sedert enkele jaren een open relatie, in het begin als swingers. Na een tijdje zijn we de richting polyamorie ingeslagen. Ik heb een platonische vriend, het seksuele van in het begin hoeft niet zo zeer meer. Mijn man heeft nu twee extra partners die hem geven wat ik niet kan. Hij is een Dominant en zijn twee andere partners zijn sub.
We hebben een paar van de valkuilen aan de levende lijve ondervonden en bijna was ons huwelijk er aan kapot gegaan. We hebben alles on hold gezet en terug even monogaam geweest. Dat lukte helemaal niet meer. We raakten gewoon compleet gefrustreerd.
Na alle afspraken goed te hebben doorgesproken en op papier gezet zijn we opnieuw voor vrijheid gegaan. We hebben vetorecht tegen elkaars partners. We bespreken alles heel uitvoerig. Want echt waar, communicatie is alles.
Gans de polycube kent elkaar en we hebben onderling zo'n kichentable relatie. We gaan samen uit, op resto, een avondje weg, een optreden….
Onze relatie is niet alleen gered, ze is zelfs in een veel betere plaats dan vooraf.
Ik mis de echte emotie die mensen ervaren, na een dramatische shock van een situatie die plots anders isā¦
Hoe ga je er mee om. Hoe kan je er in mee gaan of juist nietā¦.
Het komt allemaal eenzijdig over, terwijl ik zoek naar openheidā¦.