10 Tips Om Passie In Je Relatie Terug Te Brengen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 10 mei 2016 - Laatst gewijzigd op 4 januari 2022

In dit artikel leer je:

 • Wat de formule is voor passie in een relatie.
 • Waarom passie net als gezondheid is, en hoe je ervoor zorgt dat deze tip top in orde wordt – en blijft.
 • Wat je absoluut niet moet doen als je wilt dat de passie in je relatie weer terugkomt.
 • Wat je kan doen om ervoor te zorgen dat hij weer net zo verliefd op je wordt als hij was aan het begin van jullie relatie.
 • En nog veel meer…

Het is het typische horrorbeeld van de gemiddelde twintiger

waar-mannen-onzeker-van-wordenJe bent in de veertig en komt na een lange dag thuis van je werk. Je man is al aanwezig. Jullie groeten elkaar met een hoofdknik.

Aan de keukentafel hebben jullie elkaar tijdens het eten niet veel te vertellen. Jullie kijken naar de kinderen die zitten te eten. Hij vraagt: “Is het lekker schat?” En jij zegt: “Hmhm.

In de slaapkamer is het meest avontuurlijke wat plaatsvindt dat een musje af en toe probeert door de ruit heen te vliegen. Seks hebben jullie niet meer, behalve eens in het half jaar.

Eigenlijk leven jullie samen als broer of zus. Het enige wat jullie gezamenlijk doen is televisie kijken en taart eten.

Al met al zijn jullie er in de loop der jaren niet passievoller op geworden.

Als dit je angstbeeld is en je wilt niet zo eindigen, lees dan verder

Echte verlatingsangst met extra kaas is niet misPassieloze relaties zijn helaas een beetje de norm.

Als mensen er in belanden vinden ze het heel moeilijk om er uit te stappen. Wat ik niet zo vreemd vind:

Als je lange tijd bij iemand bent, ben je aan die persoon gewend geraakt. Het wordt dan heel lastig om afscheid van die persoon te nemen.

En gelukkig is dat ook lang niet altijd nodig. Er zijn genoeg dingen die je kan proberen om de passie weer terug te brengen in je relatie.

Want als je van iemand houdt maar er gewoon geen vuur meer in is, is dit het ergste wat er is. Je zit in een tweestrijd of je bij die persoon wilt blijven omdat jij je niet gelukkig voelt, maar wel van hem houdt. Een benarde positie.

Tien tips voor passieloze relaties

Dus voordat je het uitmaakt wil ik je van harte uitnodigen om mijn onderstaande tips toe te passen. Laat me weten in de reacties of het heeft gewerkt. Daar mag je ook vragen stellen, als je verdere hulp nodig hebt.

In totaal zijn het 10 tips.

Ik heb er vertrouwen in dat als je deze toepast, je een goed beeld zult krijgen van of er nog wat te redden valt en of dit de moeite waard is. Dus lees maar mee, dan ga ik van start met de 10 tips om de passie terug te brengen in je relatie.

Maar voordat we (echt) beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Besef je dat passie niet uit de lucht komt vallen

het spijt meEr wordt vaak gedacht dat passie spontaan komt op het moment dat je de juiste persoon ontmoet, of het “goed zit” met jullie gevoel.

Maar de realiteit is anders.

Passie ontstaat niet automatisch. Het is beïnvloedbaar. Je kan er voor zorgen dat het verdwijnt, maar je kan het ook weer oproepen door bepaalde dingen te doen. Je hebt er dus vat op.

Als je dit principe kan onthouden, dan heb je een voorsprong van 99% op alle andere vrouwen. Zij zijn namelijk een slaaf van hun gevoelens. Ze wachten totdat ze zich gepassioneerd voelen naar iemand.

Maar zo werkt het niet.

Als je op de bank gaat zitten wachten totdat er wat gebeurt kan je maar beter stoppen met de relatie. Ik geloof er niet in om te wachten en hopen, ik geloof er in om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat de relatie verbetert.

Veel vrouwen hebben een schuldgevoel over dat ze geen passie meer voelen voor hun partner

Ze denken dat het maar vanzelf moet komen. En dat als dit niet het geval is, ze niet van hun partner houden.

Maar dat is simpelweg niet waar. Ze denken dat passie automatisch volgt uit liefde. Maar er komt nog meer bij passie kijken, en wat dat is bespreek ik in tip 3.

Passie komt dus niet vanzelf en als jullie even niet meer zo gepassioneerd voor elkaar zijn, dan is het tijd om hier wat aan te doen.

Zie het maar als je gezondheidzo werkt het niet

Als je overgewicht hebt en je wilt afvallen, ga je ook niet op de bank zitten wachten totdat de vetrollen spontaan wegsmelten.

 • Je gaat naar de sportschool, of begint een dieet.
 • Je verzamelt mensen om je heen die net zo gemotiveerd zijn om af te vallen als jij, in plaats van een wedstrijd cheesecake eten te houden met je vriendinnen.
 • Het kijken van afleveringen van Honey Boo Boo op YouTube is ook verleden tijd, je schakelt in plaats daarvan over op De Grootste Verliezer.

Al met al zorg je dat je er wat aan gaat doen.

Bij je gezondheid is het zo dat deze achteruit gaat als je belangrijke onderdelen laat verslonzen

Is je conditie laag, dan is je hart minder sterk. Train jij je spieren niet, dan heb je minder kracht. Geef jij je lichaam nooit een excuus om hard te werken, dan vertraag je en heb je minder energie. Rook je, dan krijg je longproblemen.

Enzovoorts, enzovoorts.

Heb je minder energie, dan is de kans groter dat je liever thuis blijft in plaats van gaat sporten. Heb je longproblemen, dan krijg je door de stress extra zin om te roken. En voel je weinig kracht in je spieren, dan zal je het snel opgeven als je een zwaar gewicht probeert op te tillen.

Oftewel: if you don’t use it, you lose it.

Bij al deze dingen is het zo dat ze elkaar in de hand werken

Male and female holding hands over tableAls je rookt neemt je longcapaciteit af, waardoor je meer moeite hebt met hardlopen dan iemand die niet rookt.

Een gebrek aan kracht maakt dat je lichaam halverwege een stukje rennen gaat protesteren omdat er te veel druk komt te staan op je gewrichten.

Alles in je gezondheid hangt samen.

Dat betekent dat je dus aan alle gedeeltes van je gezondheid moet werken, wil je in topconditie komen.

Dit werkt met passie ook zo

Je moet ervoor zorgen dat alle stukjes die passie oproepen in je relatie in orde zijn.

Je kan niet op vrijdag en zaterdag een passievolle relatie hebben, en de rest van de week samen in je onesie liggen en Telekids kijken.

Net zoals het geen zin heeft om 1 keer hard te lopen en dan de rest van de maand vrij te nemen. Of alleen hard te lopen, maar niet aan het diëten te slaan.

Als je weinig passie voelt in je relatie kan het lastig zijn om de energie op te brengen om hieraan te werken. Net zoals je geen zin hebt om hard te lopen als het erg veel moeite kost, zal je mogelijk hetzelfde voelen met passie in je relatie. Maar net als bij hardlopen zul je ergens moeten beginnen.

“In de eerste drie maanden zie je eruit als een hijgende zeekoe die op het punt staat een hartinfarct te krijgen”zeekoe

Maar daarna raak je eraan gewend en vlieg je over het asfalt. Zo is het met passie ook:

Als je er aan werkt, dan kost dat in het begin moeite. Maar na een tijdje begint het zich uit te betalen, en neemt de moeite die het kost af. Je begint de vruchten ervan te plukken.

En pas nadat je er een tijd lang aan hebt gewerkt, zul jij je herinneren waarom je er ook alweer aan begonnen was. Je zult inzien dat het die moeilijke periode in het begin dubbel en dwars waard was.

En ja, het zal soms even even moeilijk zijn

Ik denk dat 1 van de redenen dat ik hier veel vragen over krijg is dat het soms makkelijker is om niets te doen, dan om actie te ondernemen en in het begin geen resultaat te zien.

Het is als je wilt afvallen ook heel demotiverend als je de eerste maand op hetzelfde gewicht blijft, of misschien zelfs een beetje aankomt.

Daarom geef ik je later in dit artikel een aantal tips om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk wat vooruitgang ziet. Zodat je al snel het vertrouwen kan opbrengen om met mijn “passie-programma” door te gaan.

Een relatie zonder passie is geen relatie

Ik weet dat het niet makkelijk is, maar besef je dat een relatie zonder passie geen relatie is.

Er is simpelweg niets aan.

Misschien wordt je partner er passief-agressief van. Of jijzelf. Dat kan ik me goed voorstellen.

Een gebrek aan passie is killing voor je levensgeluk. Zowel dat van jou als dat van je partner.


Tip 2: Begin bij het ei (en niet bij de kip)

eiZoals ik in tip 1 heb benoemd, heerst het idee dat passie vanzelf moet komen.

Dat het op magische wijze uit de lucht komt vallen, als je maar lang genoeg wacht en zo min mogelijk doet.

Zoals je hebt geleerd is het tegendeel waar.

Uit mijn jarenlange ervaring als datingcoach, en al het wetenschappelijke onderzoek op dit gebied, is bekend dat je juist moet werken aan de passie in je relatie.

Maar als je er aan moet werken, hoe doe je dit dan?

Psychologen hebben een antwoord

Helaas wel het verkeerde.

Als je naar een therapeut gaat omdat je geen passie meer in je relatie ervaart, dan is het eerste wat deze doet een factuur schrijven van rond de 100 euro.

Als je deze van hem hebt gehad mag je een uurtje met hem praten over waarom de passie in je relatie ontbreekt.

Je haalt alle situaties voor de geest waarin er geen passie was. Wat je partner allemaal fout doet. Waar je niet van geniet. Waarom jij jezelf niet bij hem kwijt kan.

Al met al is dat natuurlijk niet heel opbeurend

niet helpenVervolgens ga je naar huis en zie jij je partner. En denk je: “Oh nee, daar is hij.”

Het enige wat je in dat uurtje bij een therapeut hebt gedaan, is het beeld versterken dat je geen passie ervaart in je relatie.

Want dat is het enige wat je hebt gedaan: gepraat over het gebrek aan een bepaald gevoel. Maar natuurlijk is er in die periode niet meer passie bij gekomen.

Wat wel gebeurt kan zijn is dat jij je veel “closer” voelt met je therapeut

Dit is iets waar therapeuten helaas niet over praten, maar weet je wat er gebeurt als je iemand dingen vertelt die je niet met je partner kan delen? Helemaal als deze negatief zijn over je partner?

Je gaat je hechten aan die derde.

Ik wil daar verder niet over oordelen, want het is jouw eigen keuze en jouw eigen verantwoordelijkheid. Maar als je me vraagt:

 

Helpt mij dit om meer passie in mijn relatie te brengen?

Dan is mijn antwoord een hartgrondig “nee”.

Het is alsof je een beter contact wilt met je partner, en vervolgens met de buurman gaat staan flirten. Emotionele nabijheid met iemand anders creëren brengt je geen stap verder.

Behalve dan dat het je bankrekening een stuk lichter maakt

geldAls je dit een paar keer gedaan heb met je therapeut, en je hem vertrouwt, kan het zijn dat hij relatietherapie voorstelt “om de problemen echt aan te pakken”.

Waarmee hij eigenlijk aangeeft dat bij hem in een sessie klagen over het gebrek aan passie in jullie relatie helemaal niet helpt bij het oplossen ervan.

Relatietherapie betekent dat je partner ook mag opdraven voor de volgende sessie. Natuurlijk staat hij niet te juichen.

Ik hoor van therapeuten die ik ken dat 90% van de partners dit in eerste instantie geen goed plan vinden.

Zij hebben het gevoel dat de therapeut hun vriendin tegen hen opstookt

Dat zou ik niet zo zeggen. Het is eerder dat hun vriendin ontevreden is, en zichzelf opstookt tijdens de sessie. De therapeut zit erbij te knikken, stelt een paar vragen en telt naderhand zijn geld.

Het eerste wat de therapeut doet bij jullie eerste gezamenlijke sessie is, een factuur van 2 x 100 euro uitschrijven. Er zijn immers nu twee mensen in plaats van 1, en die moeten natuurlijk allebei betalen.

Zodra dat is gebeurt mogen jullie alle twee vertellen waarom jullie geen passie meer voelen in de relatie.

Natuurlijk zullen de eerste paar sessies worden gebruikt om door de ontevredenheid van je vriend heen te werken dat hij überhaupt naar relatietherapie moet.

Waarschijnlijk zou hij wat enthousiaster zijn als hij het idee had dat jij door je privésessies met de therapeut gepassioneerder voor hem was geworden. Dat hij dus niet staat te trappelen mag je als reactie zien als een gebrek aan verandering.

Het idee is om de passie in de relatie terug te brengen

passie-terug-vinden…door op zoek te gaan naar je gevoel voor passie, door dit binnen in jezelf te vinden.

Maar dit is een doodlopend spoor. Als je geen passie voelt, dan krijg je dit gevoel niet terug door er lang over te praten.

Sterker nog:

Als je er lang over praat, dan wordt dit gevoel juist kleiner. Je krijgt namelijk de kans om het zoveel mogelijk te verwerken.

Net zoals negatieve gevoelens zorgen positieve gevoelens voor spanning in je lichaam

Dit is het gevoel van opwinding en blije spanning wat je ervaart. Als je vervolgens lang gaat praten over je gevoelens, dan raak je deze spanning kwijt omdat je deze kan uiten.

Er is geen effectievere manier om je gevoelens van passie niet groter, maar kleiner te maken.

Al met al roei je in een dergelijke therapie tegen de stroom in

Er is een gebrek aan passie, dus praat je maar zoveel mogelijk over dit gebrek. In de hoop dat de passiegoden je zegenen met een nieuwe passie-impuls.

En zoals je hebt gelezen in tip 1, doe ik met mijn advies niet aan hopen.

Oh, en het lijkt misschien alsof ik een enorme tegenstander ben van relatietherapie, maar dat is niet helemaal waar. Ik vind het alleen in dit specifieke geval een heel slechte oplossing. Het werkt niet.

Dat kun je therapeuten ook niet echt kwalijk nemen:

Ze zijn niet bezig met uitzoeken hoe je relaties sterker maakt en hoe mensen in de praktijk omgaan met daten, zoals ik daar mijn levenswerk van heb gemaakt.

“Ok Tim, therapie is niet de oplossing als je geen passie meer voelt in je relatie. Maar wat dan wel?”

Heel simpel:

Het is hetzelfde met je gezondheid. Erover praten dat je ongemotiveerd bent om te sporten zorgt er niet voor dat je meer motivatie krijgt. Je zult toch ooit van je luie kont af moeten komen, en een paar rondjes moeten rennen. Want je moet ergens beginnen.

Als je die eerste paar rondjes hebt gerend, zal je moe zijn en er niet per se gezonder op zijn geworden. Maar ren je die paar rondjes over een paar dagen nog een keer, en hou je dit een paar maanden vol?

Dan gaat het steeds makkelijker. En merk je verbeteringen in je gezondheid. En zal je motivatie langzaam groeien.

Zo is het ook met het terugbrengen van passie in je relatie


In het begin kost het moeite, maar als je er lang genoeg aan werkt en je doet de juiste dingen zul je op een dag merken dat jullie veel meer voor elkaar voelen dan een tijdje geleden.

Maar voordat ik je exact uitleg wat je van dag tot dag moet doen om de passie terug te brengen, wil ik kort bespreken wat passie precies is.


passie formuleTip 3: Begrijp de passieformule

Er is een hele simpele formule voor passie in je relatie.

Of je er nou net aan begint, of dat je er al jaren in zit.

Deze luidt als volgt:

Passie = aantrekkingskracht + liefde

Je kan van iemand houden, maar voel jij je niet aangetrokken tot deze persoon, dan is er ook geen passie.

Omgekeerd kan je iemand aantrekkelijk vinden, maar als je niet van die persoon houdt dan gaat dit vroeg of laat vanzelf over. Je voelt je niet emotioneel betrokken bij die persoon en niet echt gehecht. Waardoor er dus weinig passie mogelijk is.

Want emotionele betrokkenheid is een voorwaarde voor passie. Als je van iemand houdt en je tot iemand aangetrokken voelt, betekent dat er een vuur in je ontstoken wordt. Dit noemen we passie.

Laten we de formule wat verder verkennen

diep zoeken“Liefde.”

Als jij niet meer van je man houdt, dan kan je er maar beter mee ophouden.

Het wordt dan onmogelijk om passie in je relatie terug te brengen.

En nee, ik bedoel niet dat het de bedoeling is dat je vlinders in je buik hebt of constant aan je denkt. Maar ergens zul je het gevoel moeten hebben dat je van hem houdt.

Dit is een voorwaarde om aan het passieprogramma te beginnen.

Omgekeerd geldt dit ook voor je man

Als hij niet bij zijn liefde voor jou kan, dan wordt het een lastige situatie waarin je maar weinig speelruimte hebt.

Stel dat jullie een slecht jaar hebben gehad, zoals elke langdurige relatie overkomt. Het kan dan zijn dat de negatieve zaken jullie liefde voor elkaar is gaan overschaduwen.

Gelukkig zijn er wat dingen die je kan doen om zijn gevoel voor liefde te her-activeren, of meer naar de oppervlakte te laten komen.

Geef hem waarderingdenk je dat echt

Als je man moeite heeft om van je te houden, is het vaak zo dat hij zich zorgen maakt over wat er gebeurt als hij dit laat zien.

Mannen kunnen pas houden van een vrouw als ze weten dat hij haar niet zal afwijzen.

Hij heeft maar een klein ego, en hij wil graag zijn gevoelens de vrije loop laten.

Maar als hij het gevoel heeft dat hij op de schopstoel zit en jij hem misschien afstraft als hij zijn kwetsbaarheid laat zien, dan zal hij zo ver niet gaan.

Als jullie een moeilijke tijd hebben gehad, heeft het negatieve veel aandacht gehad.

Probeer meer aandacht te geven aan de dingen aan hem die je leuk vindt

Geef hem waardering als hij zijn best voor je doet. Respecteer zijn mannelijkheid en stel je in reactie daarop zo vrouwelijk mogelijk op.

Laat hem merken dat je hem een echte man vindt, en dat er geen haar is op je hoofd die er aan denkt om bij hem weg te gaan en hem voor iemand anders in te ruilen.

Als jullie lange tijd een relatie hebben en de passie wat is verdwenen kan het geen kwaad om hem te laten denken dat hij superman is. Hieruit zal hij de kracht putten om zijn liefde weer naar boven te laten komen.

wet-van-de-aantrekkingskracht“Aantrekkingskracht.”

Het andere gedeelte van de formule is aantrekkingskracht.

Hier besteed ik de meeste aandacht aan in de rest van het artikel, omdat dit het onderdeel is wat in de meeste relaties een steuntje in de rug nodig heeft.

Zeker als jullie al langer bij elkaar zijn (of een moeilijke periode hebben gehad) kan het geen kwaad om hier wat extra mee aan de slag te gaan.

Hoe je hier een begin mee maakt, lees je in tip 4.


variatieTip 4: Varieer en experimenteer

Ik kan je een eenvoudig recept geven voor een relatie zonder enige passie. Het is simpel en binnen enkele maanden verandert het zelfs het meest verliefde en opgewonden koppel in een stel dat totaal op elkaar is uitgekeken.

Het recept luidt als volgt:

Ga als jullie elkaar zien altijd naar dezelfde plek en doe daar precies hetzelfde, altijd.

Dit klinkt je vast logisch in de oren

Als je erover nadenkt is het vanzelfsprekend dat je uitgekeken raakt op een restaurant als je er 500 keer naartoe gaat, of dat je geen zin meer hebt in seks als je elke keer hetzelfde standje gebruikt.

Toch is dit wat er gebeurt in de meeste koppels:

 • Ze gaan naar dat ene restaurant waar ze vorige keer ook waren, omdat het zo lekker was.
 • Ieder jaar staan ze op dezelfde camping, omdat ze daar iedereen kennen.
 • Ze kijken jarenlang naar dezelfde tv-programma’s, totdat hun levens een aaneenschakeling van herkenbare momenten zijn geworden.

ideeMisschien denk je:

Maar Tim, hoe komt het dan dat een stel op elkaar uitgekeken raakt? Je zou toch zeggen dat ze alleen op de situatie uitgekeken raken, dus op het restaurant of op die camping?

Daar heb je wel gelijk in. Zie het maar zo:

Als jullie naar dezelfde plek gaan is het omdat jullie daar een mooi moment hebben gedeeld. Als je alleen bent ben je sneller geneigd om nieuwe plekken op te zoeken. Je bent alleen en je wilt mensen leren kennen.

Maar doe je het samen, dan is die drang minder sterk. En ben je sneller geneigd om momenten te herleven. Het gevolg is alleen dat het iedere keer afzwakt.

Er gebeurt iets grappigs als je iets nieuws probeert. Zeker als wat je probeert een beetje spannend of eng is. Je groeit als koppel dichter naar elkaar toe. Jullie hechting wordt wat sterker.

Als jullie op een plek komen die jullie al kennen, is er geen spanning

saaiSterker nog, hoe vaker je ergens komt hoe minder spanning je voelt.

Maar als je naar een nieuwe plek gaat, is dat altijd even wennen. Wanneer je dit samen met elkaar doet, creëer je een wereld die van jullie samen is. Een wereld waarin jullie elkaar perfect begrijpen en waarbij jullie iets delen.

Het feit dat er iemand is die dezelfde ervaringen heeft als jij, en daarom verbonden met je is, werkt aantrekkingskracht in de hand.

Dit geldt ook voor extremere zaken

Er is in het verleden wetenschappelijk onderzoek gedaan naar eerste dates.

Stel bijvoorbeeld dat je 100 koppels naar een film laat gaan. De helft van de koppels kijkt een romantische comedy die grappig is, maar ook een beetje saai. De andere helft kijkt een enge horrorfilm.

Het is logisch om geen horrorfilm te kiezen voor een eerste date. Je wilt het immers gezellig houden, toch?

foutFout

Als je toch voor die horrorfilm gaat, roept dit sterke emoties bij jullie op. Die sterke emoties deel je vervolgens met elkaar. Je voelt dat jullie beiden iets meemaken.

Zeker als je man er wat koeler onder blijft dan jij, en jij de spanning door je lijf voelt gieren, leer je hoe je man in elkaar zit.

Het is waardevolle informatie om te weten hoe iemand reageert in stress. Het kan enorm aantrekkelijk zijn als een man zich niet laat kisten door stress en er prima mee om kan gaan. Toch?

Spanning zorgt voor aantrekkingskracht

Uit het onderzoek kwam dan ook dat de koppels die naar een horrorfilm gaan elkaar leuker gaan vinden.

Ze waarderen elkaar meer en voelen zich meer tot elkaar aangetrokken.

Terwijl de mensen die een romantische comedy hebben gekeken, waarvan het plot van te voren al vast staat en er veel minder spanning is, zich niet per se meer tot elkaar aangetrokken voelen.

Dus: geef elkaar constant nieuwe ervaringen

Wil je de passie in je relatie terugbrengen, varieer dan zoveel mogelijk:

 • Kies ervoor om te experimenteren met waar je eet, woont, op vakantie gaat en de activiteiten die je samen doet.

 • Probeer een nieuwe hobby, nieuwe gerechten of andere dingen die je het gevoel geven dat je weer even op elkaar aangewezen bent.

 • En als je bonuspunten wilt, doe je af en toe iets spectaculairs. Iets wat jullie adrenaline een flinke boost geeft. Door die heftige emoties zullen jullie je extra bewust worden van elkaars nabijheid, en hoe jullie op elkaar kunnen vertrouwen.


Tip 5: Verander hoe je eruit ziet

Je uiterlijk veranderen als je in een lange relatie ziet verdient een speciale vermelding.

Dit heeft te maken met hoe de seksualiteit van mannen werkt.

Mannen zijn door de evolutie geprogrammeerd om te verlangen naar seks met verschillende vrouwen. Ik weet dat je het misschien niet leuk vindt om te horen, maar de natuur kent zijn eigen logica.

Over de loop van honderdduizenden jaren hebben mannen onbewuste voorkeuren ontwikkeld. Deze komen allemaal voort uit hun onbewuste behoefte om zoveel mogelijk gezonde kindertjes op deze wereld te zetten.

De strategie van mannen om dit te doen is heel simpel:

Zoveel mogelijk verschillende vrouwen zwanger maken. Want hoe meer vrouwen je zwanger maakt, hoe groter de kans op gezond nageslacht.

Dit is niet een drive waar hij een bewuste controle op heeft. Het is zo gegroeid in de loop van de evolutie.

Vrouwen hebben een hele andere evolutionaire drang

het is andersEn dat is een man aan hen binden. 1 goede man uitzoeken, van hem zwanger worden, en ervoor zorgen dat hij zo lang mogelijk bij hen in de buurt blijft om te helpen.

Want als zwangere vrouw alleen was je in de oertijd een lekker hapje voor sabeltandtijgers. Je kon je immers niet snel voortbewegen met een baby in je baarmoeder.

Dan kan je maar beter de papa van je kind aan je zijde hebben, om die sabeltandtijgers onschadelijk te maken.

Het gevolg is dat vrouwen over 250.000 jaar een voorkeur hebben ontwikkeld voor monogamie

En hoewel moderne mannen dit helemaal prima vinden, kan hij niet ontkennen dat hij wel eens fantaseert over iemand anders.

Dat komt puur doordat zijn evolutionaire drive hem inprent dat zijn voortplantingssucces het grootste is als hij zoveel mogelijk vrouwen zwanger maakt.

Maar wat heeft dit te maken met je uiterlijk veranderen?

Zo lijkt het voor zijn brein of jij iemand anders bent

wetenschapHier is uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Als jij komt aanzetten in een nieuw lingeriesetje, dan lijkt het voor een man zijn brein alsof hij met een andere vrouw in bed stapt. Verf jij je haar, dan doet dit hetzelfde.

Alles wat jij aan je uiterlijk verandert, geeft zijn hersenen een nieuwe impuls, waardoor zijn verlangen naar jou nieuw leven in wordt geblazen.

Het is net alsof je een nieuwe vrouw bent geworden, waardoor hij niet meer van je kan afblijven.

En je denkt misschien:

Maar Tim. Ik wil juist dat hij mij leuk vindt zoals ik ben. Ik wil niet mijn uiterlijk veranderen zodat hij zich meer tot mij aangetrokken voelt.

Dat je het niet zo leuk vindt om te horen, snap ik volledig

Het is een niet zo leuk trekje van de natuur, dat mannen verlangen naar variatie in de slaapkamer.

Maar zie het maar zo:

Je kan dit beter in je voordeel gebruiken. Want het is onmogelijk om er wat aan te veranderen. Niemand is sterker dan de natuur. Hij niet, maar jij ook niet.

Het is over 250.000 jaar zo ontstaan en het zal nog wel even zo blijven. Je kan beter een manier zoeken om dit in je voordeel te gebruiken, en zijn verlangen naar jou sterker te maken.

En er is nog iets belangrijks wat je aan je uiterlijk kan doen om je aantrekkingskracht op hem te verhogen.

Wees gezond

sporten-liefdesverdrietMannen hebben een evolutionaire drang gekregen om achter zoveel mogelijk verschillende vrouwen aan te gaan. Maar er is nog iets anders belangrijks wat je niet over het hoofd moet zien:

Mannen vallen op vrouwen die er gezond uit zien.

Dat komt omdat de kans op gezond nageslacht het grootst is wanneer de mama zelf ook gezond is. Het getuigt van goede genen, zowel op biologisch vlak als psychologisch vlak.

Een vrouw die niet voor zichzelf zorgt heeft een grotere kans om kinderen te baren die ook niet goed voor zichzelf zorgen.

Daarom zal een man zich meer aangetrokken voelen tot een vrouw die haar best doet om er goed uit te zien, en die erg gezond is.

Ga sporten

En ik weet dat ik het veel aanbeveel, maar ga sporten. Van sporten word je gezonder. Het maakt je sterker en je voelt je lekkerder in je vel.

Ik bedoel niet dat je moet diëten totdat je er uitziet als een model wat rechtstreeks van de catwalk is gestruikeld.

Dit is niet wat mannen aantrekkelijk vinden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Een graatmager uiterlijk of juist overgewicht werken niet in je voordeel. Het ziet er namelijk erg ongezond uit.

Maar wat wel werkt is een gezonde, krachtige uitstraling

type man testDie je creëert door gezond te eten en genoeg te sporten.

Je ziet er vitaal uit, waardoor zijn hersenen registreren dat je vast gezonde en vitale kinderen kunt baren.

Als jullie langer in een relatie zitten, kan het zomaar zijn dat zijn brein hierdoor een nieuwe impuls krijgt en jou als aantrekkelijker begint in te schatten.

Dit geldt ook voor je man

Zeg nou eerlijk:

Als vrouw heb je ook liever een man die er goed uitziet, toch? Liever een David Beckham dan iemand met enorm veel overgewicht.

Ik zag dit ook in mijn coachingspraktijk. Mannen die overgewicht hadden raadde ik altijd aan om stevig aan hun uiterlijk te werken. Vrouwen vinden het gewoon niet zo aantrekkelijk.

Als jouw man overgewicht heeft, kan het geen kwaad om het goede voorbeeld te geven en zelf te diëten en naar de sportschool te gaan. En de kans dat je man te zwaar is, is erg groot.

In de eerste drie jaar van een relatie komt een man gemiddeld drie kilo aan, blijkt uit onderzoek

manJe hoeft hem niet op een lompe manier er attent op te maken dat hij er niet meer uitziet. Dat werkt namelijk niet zo goed bij mannen, en het zal tot gevolg hebben dat hij zich niet gewaardeerd voelt.

Tegelijkertijd kan je hem wel aanmoedigen om er wat aan te doen, en hem belonen als hij een stapje zet (hoe klein ook). Wees niet bang om hem te vertellen wanneer hij het goed doet. Wanneer hij er op vooruit gaat en wanneer je tevreden bent met zijn tijdsinvestering.

Door aan zijn uiterlijk te werken maakt hij zich niet alleen aantrekkelijker voor jou, je kan het ook nog eens aangrijpen om hem meer liefde voor jou te laten voelen door te laten merken dat je hem erom waardeert.

Waardering is 1 van de zaken die een man nodig heeft om zich vrij te voelen om liefde te ervaren voor en met een vrouw.

Mannen vinden een zorgzame vrouw leuk

Wij mannen zijn een beetje onhandig. We hebben niet zoveel verstand van uiterlijke zaken. Als het aan ons lag liepen we naakt rond en poetsten we alleen onze tanden met Hemelvaart.

Het zou best kunnen dat je vriend niet doorheeft dat zijn gevoel voor mode afstamt uit de jaren zestig, of dat zijn hygiëne wel een boost kan gebruiken.

De snelste en meest veilige manier om hem hier attent op te maken zonder hem tegen je in het harnas te jagen, is het voor hem te doen.

Wees zorgzaam

zorgzaamLaat hem merken hoe hij er beter uit kan zien.

En als hij iets probeert en je vindt dat het een enorme verbetering is in hoe hij eruit ziet, laat hem dit dan merken. Beloon hem overdreven.

Omdat het mannen niet heel veel kan schelen, vindt hij het dan al snel best. Want wij maken jou nou eenmaal graag gelukkig. Zeker als dat betekent dat de passie in onze relatie toeneemt.

Als we daarvoor andere kleren moeten aantrekken of onze tanden dagelijks moeten poetsen, vinden we het niet een enorm probleem. Mits we er beter door uit gaan zien natuurlijk.

Corrigeer de foutjes

En nee, ik zeg niet dat je met je man een nieuwe kledingkast moet gaan uitzoeken.

Maar wat je wel kan doen is fouten die hij maakt, waardoor hij er ronduit slecht uitziet, kan corrigeren.

Zo voorkom je dat hij zich onbedoeld in zijn voet schiet. De meeste mannen hebben dit namelijk helemaal niet door en kunnen wel wat instructie op dit vlak gebruiken.


Tip 6: Besef je dat het niet jouw schuld is

no goAls de passie uit je relatie is verdwenen, kan je geneigd zijn om jezelf veel feiten te maken.

Een knagend schuldgevoel is 1 van de redenen waarom mensen in therapie gaan en blijven, ook al helpt dit maar heel weinig in het terugbrengen van de passie in een relatie.

Ik begrijp goed dat jij je zo voelt. Maar alsjeblieft:

Trek het je niet aan.

Het is niet zo alsof je op de middelbare school krijgt uitgelegd hoe je ervoor zorgt dat je relatie gepassioneerd blijft. Niemand vertelt je hoe liefde werkt, of hoe je een man aangetrokken maakt. En ik vind dat jij je jongere zelf niet de schuld kan geven van slechte educatie.

Dus stop met het jezelf kwalijk te nemen

Ieder mens krijgt ergens in zijn leven met dit probleem te maken en het is helemaal niet erg.

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je stappen onderneemt om dit op te lossen.

Want je hebt weliswaar niet in de hand dat jullie relatie wat onderhoud vereist, wat je wel in de hand hebt is wanneer je eraan begint.

En in het beste geval begin je daar direct mee, zodat jullie binnen no time weer op en top van elkaar kunnen genieten.

Maar wat is eigenlijk de reden dat ieder mens ooit te maken krijgt met een afname van passie in de relatie?

Daar is een simpele verklaring voor.

Mensen zijn gewoontedieren.

Evolutionair gezien heeft ons brein twee doelstellingen:

 1. Niet doodgaan.
 2. Jezelf voortplanten.

Dat is hoe we biologisch in elkaar zitten. Hoewel dit nogal simplistisch lijkt, was dit in de oertijd nou eenmaal nodig. Dat was een gevaarlijke tijd. Je had weinig ruimte om te ontspannen en je moest voortdurend op je hoede zijn.

Niet doodgaan was een full-time baan, en voortplanten een hobby

Dat mensen snel gewoontes opbouwen is ervoor bedoeld om een zo veilig mogelijke situatie te creëren. Hoe bekender je bent met een omgeving, hoe makkelijker het wordt om gevaar te signaleren en te ontwijken.

voortplanten en overlevenAls je naar hetzelfde restaurant gaat, weet je hoe je wordt behandeld en hoe het eten smaakt.

Nu lijkt dat in deze tijd niet zo belangrijk, maar het is nog maar heel kort vanzelfsprekend dat je op veel plekken goed (lees: ongevaarlijk) eten kan krijgen en niet door een vreemde stam belaagd wordt.

Je brein geeft de voorkeur aan gewoontes boven experimenteren met nieuwe dingen

Als je het dus niet zo makkelijk vindt om nieuwe dingen te proberen samen met je man, besef je dan dat dit niet jouw schuld is. Door je biologie heb je de schijn tegen.

Maar gelukkig weet jij ook met je gezonde verstand dat we in een veilige wereld leven. En dat jullie relatie er veel baat bij zal hebben om deze in een positieve richting te ontwikkelen.

Dat doe je door zoveel mogelijk nieuwe dingen te proberen, zoals ik je in een eerdere tip heb uitgelegd.


te weinig tijdTip 7: Breng minder tijd met elkaar door

Dit is het tegenovergestelde van wat je elders leest of hoort. Je favoriete magazine, je therapeut, internetsites – allemaal zeggen ze dat je als het slecht gaat tijd samen moet doorbrengen.

Ga weer eens op date,” wordt er gezegd.

En hoewel je best doen voor elkaar helemaal geen slecht plan is, is het absoluut geen goed idee om meer tijd met elkaar door te brengen op het moment dat er weinig passie is in de relatie.

Sterker nog:

Ik wil het tegenovergestelde voorstellen. Doe het wat rustiger aan. Zie elkaar eens twee of drie dagen niet. Neem zelfs een paar weken vrij per jaar waarin je bijvoorbeeld alleen op vakantie gaat.

De reden hiervoor is heel simpel:

Als je niet bij elkaar bent kan je elkaar gaan missen

ik mis jeDe spanning om elkaar weer te zien wordt verder opgebouwd.

Als je continu bij elkaar bent, of contact houdt via sociale media, dan zorg je ervoor dat die spanningsboog elke keer wordt onderbroken. Waardoor de spanning en passie niet echt op gang wil komen.

Als je continu bij elkaar bent heb je elkaar weinig te vertellen. Je maakt alles samen mee, dus je kunt niet veel anders dan commentaar geven op wat er in het moment gebeurt.

Als je elke seconde van je leven met iemand anders doorbrengt, dan heeft het weinig zin om iemand anders daarvan op de hoogte te houden.

Dus als je passie mist in je relatie: neem afstand.

Zorg ervoor dat je genoeg doet los van elkaar. Dat je af en toe er een weekend of een week volledig tussenuit gaat. Dat je elkaar gaat missen, en naar elkaar gaat verlangen. Zodat die spanning zich kan oplossen naar een prachtige climax.


Tip 8: Maak je weer mooi voor elkaar

datingtips-voor-vrouwenIk raadde je al eerder aan om te sporten en om je uiterlijk te veranderen, om ervoor te zorgen dat de spanning in jullie relatie weer terugkomt.

Maar ik raad je niet alleen aan om je uiterlijk te veranderen. Ik raad je ook aan om het goed bij te houden.

Als je in een relatie zit is het verleidelijk om er met de pet naar te gooien.

Je hebt immers toch al die man binnengehaald, is de gedachte. Dan maakt het niet meer veel uit of je in een trainingsbroek of een jurkje op komt dagen.

Maar de realiteit is anders. Je hebt die man weliswaar, maar je wilt hem ook houden. En om dat te bewerkstelligen zul jij je best voor hem moeten doen.

Dat geldt net zo goed voor hem

Als hij zich niet meer mooi maakt voor jou en er met de pet naar gooit, is het moeilijk om je aangetrokken te voelen

Hoe kan je waardering opbrengen voor een man die niet de aandacht heeft om zichzelf goed te verzorgen?

Het is dus van belang dat jullie op dit vlak alle twee jullie beste beentje voor zetten om de relatie soepel te laten verlopen.

Ik weet dat het oppervlakkig lijkt en lastig om te horen is

Extra gewichtWant de meeste mensen komen nou eenmaal flink wat kilo’s aan, wanneer ze met een nieuwe relatie beginnen. Ik wil je ook helemaal niet ontmoedigen. Maar de realiteit is nou eenmaal dat dit gedeelte in de meeste relatie’s enorm onderbelicht is.

Als je hier steken in laat vallen word je daar vroeg of laat op afgerekend. Het gebrek aan passie in jullie relatie is daar het bewijs van.

Gelukkig zijn er simpele oplossingen voor om weer op het oude niveau van aantrekkingskracht te komen, wanneer een onverzorgd uiterlijk een rol speelt:

Ervoor zorgen dat je er weer zo goed uitziet als toen jullie elkaar leerden kennen. En dat geldt natuurlijk ook voor je man.


Tip 9: Maak hem weer verliefd

ben ik verliefd testAls de passie uit de relatie verdwenen is, is er ongetwijfeld veel veranderd in de manier waarop jullie met elkaar omgaan.

Dat is natuurlijk vervelend om te merken. Iedereen wil een passievolle relatie waar de vonken er van af vliegen.

Maar ongetwijfeld hebben jullie aan het begin van jullie relatie betere tijden gekend.

Waarschijnlijk werden jullie op een gegeven moment verliefd, en hebben jullie toen veel tijd samen doorgebracht. Die toen heel intens voelde, en die juist doordrongen was met passie.

Als dat het geval is, is het tijd om die dynamiek weer terug te brengen. Althans, om deze in ere te herstellen. Want…

Waarschijnlijk ga je niet meer zo om met je man, als toen hij verliefd op je werd

oepsEn de snelste manier om die passie terug te krijgen, is om hem weer in de rol te drukken van de man die net verliefd was.

En dat doe je door je weer te gedragen zoals je was toen hij verliefd op je werd:

 • Kleed je hetzelfde.
 • Gedraag je hetzelfde.
 • Doe je best zoals je dat toen ook deed.

Geef hem alle reden om verliefd te worden, en geen enkel excuus om je avances te negeren. Je wilt dat hij niets anders kan doen dan aan jou denken. En die fase heeft hij ooit doorgemaakt, toen hij verliefd op je werd.

Hoe jij je toen gedroeg weet je zelf natuurlijk het beste

Misschien trok je andere kleren aan, bereidde jij je op een bepaalde manier voor op een date of was je anders in bed.

Zeker dat laatste verdient extra aandacht.

Als je verliefd op iemand bent ben je toch bereid net even dat stapje verder te gaan of je anders te gedragen. Seks wordt intenser.

Wees niet bang om daar kritisch naar te kijken, en de eerdere dagen van de relatie in ere te herstellen.


break-upTip 10: Maak het uit

Er zijn situaties waarin het ronduit onmogelijk is om de passie terug te brengen.

Als 1 van jullie niet meer van de ander houdt, bijvoorbeeld door traumatische gebeurtenissen.

Stel dat een naast familielid doodgaat. Dit kan zo intens werken op de relatie dat het heel moeilijk wordt om van elkaar te blijven houden. Als dit gebeurt ga je hier heel weinig aan veranderen.

Neem de tijd om eerst alle andere tips uitvoerig uit te proberen

Maar voordat je er ook maar over denkt om je relatie te beëindigen, probeer alle dingen die we hierboven hebben besproken. En neem de tijd om ze te proberen.

Doe het niet een paar dagen en zeg dan: “nee, het werkt niet.”

Het is de bedoeling dat je de tijd neemt om te experimenteren om te kijken wat werkt. Als je alles hebt gehad en de passie is nog steeds niet terug, dan kan je kijken of het misschien beter is om het uit te maken.

Ook als jij niet meer van je man houdt is dat genoeg reden om ermee te kappen

Herinner je dat de passieformule liefde + aantrekkingskracht is.

Voor passie heb je dus liefde nodig. En als je die niet voelt, gaat het je sowieso niet lukken. Je kan wel lust terug krijgen, maar het verschil tussen lust en passie is erg groot.

Ik vind dat iedereen, man en vrouw, recht heeft op een passievolle relatie.

Als je relatie niet meer te repareren is kan je er maar beter een punt achter zetten en ervoor zorgen dat je iemand anders vindt die beter bij je past. En waarbij de passie jullie vanzelf tot leven brengt.


Zo. Dit waren mijn tien tips voor als er geen passie meer is in je relatie

Ik wens je veel succes met alles wat je kan doen om deze terug te krijgen.

En wil je aanvullende tips…

… tips die zo krachtig zijn dat ik ze niet hier kan plaatsen?

Meld je dan aan voor het Mannengeheim

Ik stuur je dan het nummer 1 geheim over hoe mannen in elkaar zitten. Dit is iets wat iedere man denkt, maar nooit tegen een vrouw zegt. Daarvoor is hun ego te kwetsbaar.

Ken je dit geheim, dan ben je in staat om een man verliefd op je te maken. Zeker als de passie minder is geworden, kan dit goed van pas komen. Het maakt niet uit of je 10 dagen of 10 jaar in een relatie zit:

Het Mannengeheim werkt altijd.

Dus als je wilt weten wat het is, laat je hieronder je e-mailadres achter. Dan zie ik je aan de andere kant.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

6 Reacties

 • Hoi Tim,

  Ik weet het niet meer! Ik wou van mijn man scheiden en hij hield het vol om het toch te proberen. Ik heb al een half jaar gezegd dat ik het moeilijk vind om terug te keren en zei dat hrt misschien niet zo verstandig is om weer met elkaar verder te gaan. Maar opeens nadat hij aangaf dat hij er misschien wel akoord mee moet gaan, ben ik in paniek! Ik wil niet scheiden! Wat heb ik gedaan denk ik nu. Kon ik de tijd maar terugdraaien en weer bij hem zijn. Ik word gek! Ik kan mezelf niet meer in bedwang houden. Wat moet ik doen?

 • We hadden een mooi begin wellicht wat snel gegaan. Maar ben er wel achter gekomen ik met haar verder wil. Mijn jaloezie op een gegeven moment heeft veel kapot gemaakt, maar wil haar weer terug. Ze heeft minder gevoel maar Nog wel. Nu wil ze geen contact even. Maar ik heb nagedacht wat ik ook moet veranderen alleen kreeg de kans niet.

  Door mijn fouten was ik bang haar te verliezen. Maar ze handelde soms ook niet goed vanwege het leeftijdsverschil. Ze is het wel waard om voor te vechten. Kortom ik wil haar snel terug. Zou je me kunnen helpen om gaar gevoel te herstellen en ons weer zo snel mogelijk bij elkaar te brengen. Bij haar voel ik me goed en op me gemak. We moeten verder en vooral naar een mooie toekomst kijken. Hoe kan ik haar overtuigen. En hoe kan ik me jaloezie verminderen. Het gebeurt bij aandacht. Soms voel ik me gepasseerd door haar doordat ze op momenten anders kiest.

 • haha, ben idd 5 kg bijgekomen sinds onze relatie gestart is 2 jaar geleden, maar wil ze er uiteraard terug af ook… lijkt moeilijker dan voordien (mss de leeftijd) maar ook het feit dat ik zijn gewoontes heb overgenomen het eerste jaar.. maw: regelmatig met een hele zak chips in de zetel zitten.. nu lijkt het alweer eeuwen geleden dat ik dat gedaan heb, maar de kilo’s gaan er toch moeilijk af hoor :/ ik wou dat ik er meer aandacht aan gegeven had.. maar het eerste jaar dacht ik “gezellig” en zag ik niet zo goed dat ik zoveel aangekomen was.. hij vond het ook leuk dat ik mee deed.. tot hij ook door had dat ik aangekomen was 🙂 nu vindt hij het niet meer zo leuk dat ik mee snoep..

  Enfin, ik doe echt mijn best en het is toch al een half jaar stabiel.. nu de kilo’s terug eraf krijgen.. en te zeggen dat ik nét mijn droomgewicht gehaald had toen we samen kwamen.. zucht :/

 • Zo, dit duurde me 3 dagen om doorheen te komen, je viel enorm vaak in herhaling en ik heb soms stukken geskipt om het ‘leuk doen’. Het moraal van je verhaal was wel sterk maar iets sneller to the point komen is echt beter.

 • Anoniem :) schreef:

  Super atrikel, teminste een beetje vol met veel voorbeelden, ons kindje is nu 2 en zinsdien is het wel heel zwaar voor ons 2e. we merken gewoon dat we heel weinig tijd hebben ( ontzettend veel stress ivm instanties etc)
  na de zwangerschap is er littekenweefsel ontstaan bij de vagina van me vrouw watr vrijen ontzetten pijnlijk is als ik daar tegen aan kom.
  hierdoor wordt intimiteit heel lastig.. een opstapeling van dingen.
  echter houden we zielsveel van elkaar alleen is het lastig om indd je passie en gemoedstoestand te verbeteren. er is gewoon zoveel veranderd. maar alles komt goed .. je moet er alleen aan blijven werken !

  ik geloof er in!

 • Random schreef:

  Op zich een leuk verhaal, maar het kan soms inderdaad wel wat korter en bondiger. Zie ook de opmerking van Sonja hierboven.

  Verder moet ik zeggen dat het enorm gericht lijkt op 20’ers en 30’ers zonder kids. Met name als je begint te oreren over ‘ga af en toe eens een paar weken alleen op vakantie’, dat is natuurlijk praktisch niet echt haalbaar wanneer er kinderen in het spel zijn. Sure, met 1 kindje kan het nog wel prima te doen zijn. Maar geloof mij, wanneer je met 3-4 schoolgaande kinderen en hun daarbij behorende sociale programma’s zit dan gaat niemand het zijn/haar partner in dank afnemen wanneer deze lekker even een paar weken uit gaat waaien ergens.

  Dan heb je een grotere kans dat je bij thuiskomst een uitbrander krijgt over wat voor een heisa het allemaal wel niet was om het ‘gespuis in het gareel’ te houden tijdens je afwezigheid dan dat je besprongen wordt omdat hij/zij blij is dat je weer terug bent.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend