7 Simpele Tips Om Positiever Te Denken (Ook Als Alles Tegen Zit)

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 21 maart 2018 - Laatst gewijzigd op 26 september 2021

In dit artikel leer je:

  • check
    7 krachtige manieren om positiever te denken over jezelf en de rest van de wereld
  • check
    Waar je moet beginnen als je nu in een dipje zit
  • check
    De snelste manier om je hersenen te trainen om minder negatief te zijn
  • check
    Een simpel trucje om binnen 2 minuten je probleem kleiner te maken (waarschuwing: niet iedereen kan dit aan) 
  • check
    ... en nog veel meer
7 tips om positiever te denken

De beste oefening voor positief denken

Hoe doe je dat, positief denken?

Nee, je krijgt geen cursusje “tsjakkaaaaa” a la Emile Ratelband. Zoals je misschien weet is deze positiviteitsguru verre van gelukkig op dit moment. Dat komt omdat “positief denken” an sich niet werkt.

Als jij je rot voelt of moeite hebt met het ondernemen van actie, dan is dit artikel voor jou.

Want wat men vaak bedoelt met “positief denken” is:

  • Hoe laat ik mij niet klein krijgen door mijn problemen?
  • Hoe kan ik me over het algemeen beter en gelukkiger voelen?
  • Hoe kan ik er elke dag aan werken om een beter leven te krijgen?

Mijn insteek is om je tips te geven die je vooruithelpen, niet een paar positiviteitstrucjes die je de illusie geven dat jij je beter voelt.

Als jij op de lange termijn wilt leren om positief te denken, zet je dan schrap. Want hieronder krijg je mijn allerbeste tips die ik verzameld heb in alle tijd dat ik als coach actief ben.

Komen ze:


Tip 1: Besef je dat je brein van zichzelf negatief is

Je brein focust zich op problemen

Dit klinkt wat gek. Want de meeste mensen denken dat het natuurlijk is om “positief te denken”. Die misvatting ontstaat omdat mensen terugdenken aan hun jeugd, toen ze zich goed voelden ongeacht de omstandigheden. Als het even tegen zat ging je lekker spelen en waren je zorgen snel vergeten.

Maar als volwassene werkt het anders

Je hebt verantwoordelijkheden. Je kunt niet meer weglopen van je problemen. Niet zonder gevolgen, althans.

Daarom werkt het brein van een volwassene heel anders dan dat van een kind.

Een kind hoeft zich niet druk te maken over wereldproblematiek of die van hemzelf. Maar een volwassene heeft dit nodig om zichzelf (en zijn kinderen) goed te kunnen beschermen.

De natuur heeft het zo geregeld dat een volwassene veel sneller geneigd is om negatief dan positief te denken. En wel op de volgende manier:

Je brein focust zich op problemen

Hoe beter je bent in het herkennen van gevaar, hoe kleiner de kans dat je vroegtijdig komt te overlijden.

Voorzichtig zijn heeft een functie. Angst is de emotie die voorzichtigheid drijft. Negativiteit, de inschatting dat je situatie slechter zal worden en niet beter, voedt je angst en daarmee je voorzichtigheid.

Je brein heeft een scherpe voorkeur om de omstandigheden negatief in te schatten. Want hoe negatiever je denkt, hoe banger je wordt en hoe voorzichtiger je bent. Dat voelt niet fijn maar het gevolg is dat de kans toeneemt dat je niets overkomt en je lang blijft leven. 

Er is alleen één probleem

Als je brein minder aandacht heeft voor de keren waarin het goed ging, ben je geneigd om de kans op een nare uitkomst hoger in te schatten. Wanneer je bijvoorbeeld op je hakken loopt, en je stapt voor de ‘zoveelste’ keer mis dan is het heel makkelijk om alle stappen die je wel goed hebt gezet te vergeten.

Het resultaat is dat je jezelf een kluns vindt en de toekomst negatief inschat, ook al is daar weinig reden voor. En het stomme is, als je er niet tegen vecht leer je jezelf aan om steeds vaker in die negatieve patronen te denken.

Gelukkig zijn er manieren om vaker positief te denken.

Lees verder om ze te ontdekken:


Tip 2: Focus je op wat je kunt doen

Je brein heeft een sterke voorkeur voor negativiteit. Maar wat nou als je een periode doormaakt waarin alles misgaat?

Iedereen heeft dit weleens. Je vriendje maakt het uit, het gaat mis op je werk en je hebt ruzie met je ouders. Door alle nare dingen die gebeuren stort je wereld in en is het moeilijk om positief te blijven. Zeker als je nare emoties hoog oplopen.

Dit is wat er op zo’n moment gebeurt:

  • Er gebeuren allerlei nare dingen. Er zijn meerdere problemen die opgelost moeten worden
  • Door de nare dingen die gebeuren, word je emotioneel. Als je erg emotioneel bent, kan je niet meer helder nadenken
  • Doordat je brein de nadruk legt op negatieve gedachten, praat jij jezelf steeds meer de put in. Je acht de kans steeds kleiner dat je er ooit uit gaat komen

Er zijn drie elementen:

  1. de problemen die je op moet lossen
  2. je machteloosheid
  3. je gevoelens

Zowel je machteloosheid als je gevoelens zullen minder grip op je krijgen als je focust op het oplossen van je problemen.

Je kan je maar op één ding tegelijk concentreren

Focus op wat je wel kuntAls jij je best doet en je focust op het oplossen van een probleem, verdwijnen je machteloosheid en je emoties naar de achtergrond.

En als je erin slaagt om een probleem op te lossen, gaat de oorzaak van je machteloosheid en heftige emoties weg. Je neemt dus een stap in de goede richting om je lekkerder te voelen.

Denk maar eens aan het alternatief

Je focust je niet op iets doen aan je problemen, maar op het gevoel van machteloosheid. Ook als je er in slaagt om je beter te voelen, zal dat je niet helpen. De oorzaak van je problemen is er nog steeds.

Je komt in een cyclus terecht waarin jij je machteloosheid en nare gevoelens onder controle krijgt, maar elke keer weer een nieuwe dosis nare emoties toegeschoven krijgt.

Focus je dus niet op je emoties, hoe moeilijk dat ook is. Hoe meer jij je kunt focussen op wat het probleem oplost, op wat de nare emoties zal weghalen, hoe beter.

Natuurlijk zijn er situaties waarin er geen aanwijsbaar probleem is, zoals in een crisissituatie als een sterfgeval. Dan is het nog steeds beter om iets te doen of jezelf een doel te stellen om te voorkomen dat je er de hele tijd aan denkt.

In het ergste geval moet je de nare emoties uitzitten tot ze verdwijnen. Dat is heel naar, maar dat hoort bij het leven.

De enige vraag is wat je tijdens deze nare emoties zal doen en of je ondanks de pijn met opgeheven hoofd de dag zal doorkomen.


Tip 3: Los één probleem op

In situaties waarin er meerdere problemen zijn, moet je altijd met eentje beginnen.

Elke dag kijk je naar je problemen en kies je er eentje uit om aan te werken. Je doet er alles aan om er eentje op te lossen. En dan ga je naar de volgende.

Los van dat dit in veel gevallen de oorzaak van je nare gevoelens wegneemt, heeft het ook een andere functie.

Je focussen op iets doen, voorkomt dat jij je nare gevoelens al te scherp ervaart

Want al je nare gevoelens komen veel harder binnen als je op de bank niets zit te doen. Dat komt omdat het uitblijven van actie je brein een gevoel van machteloosheid geeft.

Je hersenen zijn er niet op gemaakt om in tijden van stress stil te blijven zitten. Daar raak je van in de war. Zelfs als een probleem onoplosbaar lijkt, is het niet goed om stil te blijven zitten. Kijk in zo’n geval naar wat je kunt doen, naar hoe je het beste kunt maken van een nare situatie.

En wees niet bang: je hebt altijd een keuze

Ik moet terugdenken aan een terroristische aanslag waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. Een dag later kwam er een foto online waarop een man stond die een selfie maakte bij het plaats delict. Hij ging met die nare gebeurtenis om door iets te doen. Niet iets wat hielp om het probleem op te lossen, wat op dat moment onmogelijk was. Maar door een selfie te maken.

Naderhand werd er schande van gesproken, en daar kan ik inkomen. Maar toch was deze man niet naar bezig. Hij verlichtte zijn gevoel van hulpeloosheid door iets te doen: namelijk het maken van een selfie.

Hoe slecht de situatie ook is: het is beter om iets te doen dan machteloos toe te kijken.

Stel jezelf dus altijd de vraag: Wat kan ik op dit moment doen?

Leg de lat niet te hoog.

Kies het minimale waar je tevreden mee bent. En voel jij je daarna nog steeds rot? Ga dan naar het volgende.

Blijf vechten voor een positieve toekomst en geef je moed niet op.


Tip 4: Relativeer je problemen

Als je moeite hebt met positief denken, spelen je verwachtingen mogelijk mee.

Wat ik zelf doe wanneer ik mezelf erg druk maak over mijn problemen, is denken aan mensen die het zwaarder hebben dan ik. Hongerige weeskindjes in Afrika, bijvoorbeeld.

Dat klinkt wat plat en aardig is het niet. Maar als ik visualiseer hoe moeilijk sommige mensen het hebben, hoe meer ik tot rust kom. Mijn problemen zijn niets vergeleken met honger, dood en ziektes. Mijn problemen verbleken bij leven in een derdewereldland. Dat stelt me wat gerust, en ik vind mezelf dan al snel een aansteller.

Deze methode is niet voor iedereen

Je kan ook denken aan je verwachtingen, en of deze misschien te hoog zijn. Als ik aan de kindjes in Afrika denk, realiseer ik me dat ik torenhoge verwachtingen heb terwijl sommige mensen niet eens te eten of onderdak hebben. Daarmee tem ik de stress rond het niet behalen van mijn doelen.

Als ik merk dat ik me druk maak over het niet waarmaken van mijn verwachtingen, dan zorg ik dat ik doelen kies waar ik tevreden mee ben. In tijden van heftige stress is het beter om tevreden te zijn met kleine stapjes dan mezelf op mijn kop te geven omdat ik nog steeds problemen heb.

Niemand is perfect. Het is daarom een goed idee om even wat aardiger tegen jezelf te zijn..

Hoe pas je dit in de praktijk toe?

  • Stel je verwachtingen bij
  • Stel minder heftige doelen
  • Vergelijk je leven met dat van mensen die slechter af zijn
  • Laat ondanks je nare gevoelens je leven doorgaan. Leid jezelf af met leuke dingen en laat je niet uit het veld slaan
  • Laat je niet door anderen in de put praten. Praat niet te vaak over je problemen, tenzij op momenten dat je echt steun nodig hebt. Probeer voor de rest van de tijd plezier te maken

Tip 5: Werk aan je zelfbeeld

Ik merk dat veel mensen er moeite mee hebben om zich goed over zichzelf te voelen als het even niet mee zit. Dat vind ik persoonlijk erg raar. Als je vriend het met je uitmaakt of je ontslag krijgt op je werk, krijgt je zelfvertrouwen natuurlijk een knauw. Maar sommige mensen gaan er in korte tijd kapot door.

99% van de mensen krabbelt vanzelf weer op. De tijd die dat kost varieert sterk.

Ik heb een theorie waarom het sommige mensen meer tijd kost dan anderen

Die theorie gaat over het zelfbeeld.

Als jij iemand bent die negatief kijkt naar de wereld, is de kans groot dat je negatief kijkt naar jezelf. Je trekt het je erg aan als je iets niet lukt. Of je denkt dat je een loser bent die niets goeds verdient.

Iedereen maakt weleens een tijd door waarin het zelfvertrouwen een diepe deuk krijgt. Maar hoe snel je daar uitkomt, hangt samen met hoe goed je over jezelf denkt.

Als je hier moeite mee hebt, heb ik de volgende oefening voor je:

Maak een lijst met alle dingen die je leuk aan jezelf vindt. Dit mag vanalles zijn, van je positieve eigenschappen tot je uiterlijk, van je meest favoriete uitspraken tot de beste dingen die je voor anderen hebt gedaan. 

Als je moeite hebt bij het samenstellen van die lijst, of je wilt het niet alleen doen, vraag dan andere mensen in je omgeving of ze je willen helpen. Je naasten kunnen waarschijnlijk meer positieve dingen over jou opschrijven dan jijzelf. Daarom is het zo handig om hen om hulp te vragen. Zodat je suggesties krijgt voor positieve eigenschappen waar je misschien nooit aan had gedacht.


Tip 6: Hou een dankbaarheidsdagboek bij

Er zijn meerdere varianten van deze oefening.

Maar het principe is simpel: elke dag schrijf je drie dingen op die leuk waren.

Op deze manier train jij je hersenen om positiever te denken. Positieve gebeurtenissen vallen je op deze manier meer op.

Varianten:

  • Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent
  • Hou bij hoe vaak je deze dag hebt gelachen of hoe vaak iemand in je omgeving moest lachen
  • Benoem de leukste gebeurtenissen van die dag
  • Schrijf op waar je tevreden over bent voor de afgelopen dag

Tip 7: Zorg goed voor jezelf

Positief denken wordt een stuk makkelijker als je een gezonde levensstijl hebt.

Ik ben niet van plan te preken, maar ik wil wel dat je goed oplet. De wetenschap heeft namelijk aangetoond dat gelukkig zijn onmogelijk is als jij er niet een beetje je best voor doet.

Als je merkt dat jij je niet zo goed voelt of veel negatieve gedachten hebt, is de eerste stap om te mediteren

Dit zorgt ervoor dat je brein tot rust kan komen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat beoefenaars van meditatie minder stress ervaren en gelukkiger zijn.

Er zijn honderden vormen van meditatie, maar mindfulness en transcendentale meditatie zijn het meest onderzocht. Beide vormen hebben een positief effect.

Wat zijn andere dingen die je kan doen om je beter te voelen?

  • Krijg voldoende beweging. Ga naar buiten en loop rond, het liefst in zonlicht
  • Als dat bevalt: ga sporten. Het liefst met andere mensen en in de buitenlucht
  • Zorg dat je gezond eet. Je brein heeft gezonde voedingsstoffen nodig om te functioneren
  • Verzamel leuke en positieve mensen om je heen. Zij kunnen je helpen om positiever over jezelf te denken en de problemen in je leven beter aan te pakken

Positief zijn kan je dus leren

En als je op dit moment merkt dat je vaak negatief bent, dan is het zelf noodzakelijk om het te leren. Geen enkele leuke man wil namelijk met een vrouw zijn die constant negatief is. 

Daarnaast is er nog één ander ding dat mannen in iedere vrouw zoeken. Het is een sluipweggetje in zijn mannenbrein, waarmee je ervoor zorgt dat een man geobsedeerd met je raakt (en blijft).

Wil je weten wat het is? Meld je dan hieronder aan en dan stuur ik het direct – gratis en privé – naar je toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

  • Hallo Tim

    Jouw inzichten zijn voor mij een goede hulp.
    Zelf heb ik een partner die erg gesloten is.
    Zelf ben ik hoogsensitief.
    Lekkere combi!
    23 jaar samen en nu snap ik wat er soms mis gaat.
    Hij is mijn ‘king’
    Ik hoop op een mooi leven nog verder samen.

    Bedankt Tim
    Groetjes
    Snous

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

    Send this to a friend