Relatie Met Een Net Gescheiden Man? 5 Simpele Tips

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 21 april 2016 - Laatst gewijzigd op 27 december 2021

In dit artikel leer je:

 • Wat je moet doen als je nieuwe vriend niet kan ophouden te klagen over zijn ex-vrouw, en waarom je hier 0 begrip voor moet tonen.
 • Hoe je voorkomt dat je voor de rest van je leven moet dealen met de gemene streken van zijn ex-vrouw.
 • Welke baggage van een man je absoluut niet terug wilt zien in jullie relatie.
 • Hoe groot de kans van slagen van een rebound-relatie nou echt is.

Ik kreeg een mailtje van Roos…

mailHee Tim,

Ik heb sinds kort een relatie met een gescheiden man.

Ok, gefeliciteerd. Ik ben heel blij voor je.

Oh, wacht. Dat was niet alles…?

Ik ben heel gelukkig met hem. Maar ik merk dat er veel is gebeurt in zijn relatie wat hij maar niet kan vergeten. Hij heeft het er veel over hoe afschuwelijk zijn ex was, en hoe slecht ze met de kinderen omging. Ik word hier een beetje gek van, en ik weet niet goed wat ik moet doen.

Aha. Ik voelde hem al een beetje aankomen.

Ik snap dat je die vraag stelt

ik begrijp allesZeker als een man net uit een scheiding is, en jullie beginnen te daten, kan jij je onzeker voelen over de uitkomst. Want je weet wat ze zeggen: een relatie die begonnen is vlak nadat een eerdere is uitgegaan, heeft minder kans van slagen.

Toch zit hier minder waarheid in dan je denkt. Hoe dat precies zit volgens wetenschappelijk onderzoek vertel ik je zometeen. Maar eerst wil ik het met je erover hebben wat je kan doen om je nieuwe relatie een zo groot mogelijke kans van slagen te geven.

Er zijn namelijk een aantal dingen die je kan doen omdat zijn recente scheiding een smet trekt op al het prachtigs wat jullie samen delen. Hoe je dit doet lees je hieronder, in mijn 5 tips voor een relatie met een gescheiden man.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Vraag hem niet of hij nog van zijn ex houdt

ex misEhm, denk even na.

Hij heeft jarenlang een relatie gehad met zijn ex. Ze hebben lief en leed gedeeld. Misschien hebben ze samen kinderen.

Tuurlijk is hij verliefd op jou. Misschien moppert hij wel enorm op zijn ex. Maar met alle wil van de wereld kan hij hun geschiedenis samen niet uitwissen. Er zal een gedeelte van hem zijn, hoe klein ook, dat nog van haar houdt.

Het is belangrijk om je te realiseren dat hij voor jou kiest. En dat het dus niet zoveel uitmaakt als hij nog wat voor zijn ex voelt. Hij is op haar uitgekeken. Anders was hij niet gescheiden. En hij heeft de beslissing genomen om bij jou te zijn in plaats van bij haar.

Elke keer dat je hem hier naar vraagt, frustreer je de boel. Je plaatst zijn ex tussen jou en hem. En dat is het laatste wat je wilt doen, zoals je zult zien in de volgende tips.


Tip 2: Neem hem niet serieus als hij klaagt over zijn ex

proffesionele hulpJe bent dus een relatie begonnen met een man die net gescheiden is. Wat denk je dat hij denkt dat jij wil horen? (volg je hem nog)

A: “Ja, ik heb een heerlijke tijd gehad met mijn ex, maar de rek was er uit. Ik hou nog steeds van haar maar het werd tijd voor wat anders. Ik vind jou wel heel erg leuk.

Of:

B: “Mijn ex was de anti-christ. Ze deed niets anders dan mij het leven zuur maken. Zij is het tegenovergestelde van wat een vrouw zou moeten zijn, een soort Tineke Groenteman met bokkepoten. Nee, jij doet dat een stuk beter. Jij bent het tegenovergestelde van haar, schatje.

Wij mannen zijn niet heel slim

stomme-dingen-lijst-mannenMaar we zijn niet zo dom dat we denken dat de waarheid – iets in de richting van optie A – minder in de smaak zal vallen dan wat je graag wilt horen – iets in de richting van optie B.

En het zal ongetwijfeld waar zijn wat hij zegt. Waarschijnlijk was zijn ex inderdaad toverdrankjes aan het brouwen, kleine kindertjes aan het roosteren in een ambachtelijke houtoven en bij volle maan op een bezemsteel aan het vliegen. Maar dat neemt niet weg dat hij wel een groot gedeelte van zijn leven met haar heeft doorgebracht en nog ergens van die ex zal houden. Het laatste wat je wilt doen is die ambiguïteit aanmoedigen door erover te praten.

Dus kap zijn geklaag af. Wees duidelijk naar hem dat het niet de bedoeling is om zijn ex tussen jullie in te zetten. En ga dan naar tip 3.


Tip 3: Je komt nooit van zijn ex af

nooitJa, ik kan me voorstellen dat dit rauw op je dak komt.

Wat, Tim? Ik wil helemaal niets met haar te maken hebben.”

Om te kijken of dit inderdaad het geval is heb ik een supersonisch testje ontwikkeld wat haarfijn kan vaststellen of zijn ex in jullie gezamenlijke leven blijft:

Heeft hij kinderen?

Zo ja, dan wil ik je feliciteren. Je zit voor de rest van je leven met die ex opgescheept.

Waarom?

waaromHet is de moeder van zijn kinderen. Er van uitgaande dat hij niet een flapdrol is die zijn kinderen in de steek laat, kan je er donder op zeggen dat hij contact zal moeten onderhouden met zijn ex. Puur om te coördineren hoe die koters opgevoed moeten worden.

Dus bereid je maar vast voor. Als je slim bent zorg je dat jullie op z’n minst samen door 1 deur kunnen. Je ex zal met haar moeten SMS’en, met haar afspraken moeten maken. Als jij en zijn ex elkaar in de haren vliegen komt dit die afspraken niet ten goede. En zit je er nog meer tijd mee opgescheept dan strikt noodzakelijk.

Je hoeft niet beste vriendinnen met haar te worden, hoewel dat voorkomt. Maar probeer je over je venijn, als je die hebt, heen te zetten en het vriendelijk te houden. Zo voorkom je problemen in de toekomst.


Tip 4: Maak hem duidelijk dat je niet zijn psycholoog bent

psycholoogHuwelijken zijn tof. Scheidingen iets minder.

En op het moment dat een stel uit elkaar gaat, is hier ongetwijfeld het 1 en ander aan vooraf gegaan.

Wat precies, is jouw zaak niet. En dat moet jij het ook niet maken.

Want ongetwijfeld heeft je man opgekropte emoties rond zijn scheiding. Verdriet, boosheid en angst voor de toekomst, om er maar een paar te noemen.

En ik begrijp volkomen dat je de reddende engel wilt spelen. Je hebt zijn ex inmiddels ontmoet, en je kent uit demonen uit het zevende onderportaal van de hel met nog meer fatsoen dan haar. Je begrijpt het dus volkomen dat hij jou heeft gekozen om naar toe te vluchten.

Maar als je de relatie een kans wilt geven, zorg je ervoor dat hij emotionele afval erin kan deponeren. Zeker als je hem nog niet zo lang kent, of net een relatie met hem bent aangegaan, is dit het moment waarop de verhoudingen op scherp worden gesteld.

Aan het begin van de relatie wordt de toon gezet voor de rest ervan

fundamentWat je koste wat het kost wilt voorkomen is dat jullie een relatie krijgen waarin hij constant zijn emotionele diarree over je uitstort. Of zijn emoties tussen jullie in plaatst.

Een mooi voorbeeld is wanneer zijn ex vaker vreemd is gegaan dan Prins Bernard en hij een ietsje-pietsje wantrouwig is geworden naar vrouwen in het algemeen – en vrouwen waarmee hij een relatie mee aangaat in het bijzonder. Voor je het weet projecteert hij die onzekerheid op jou. Gedraagt hij zich buitensporig claimerig en bezitterig. En perkt hij jouw vrijheden in omdat zijn ex niet te vertrouwen was.

Om dat te voorkomen moet je hard optreden, de eerste paar keer dat het gebeurt. Zeg hem heel duidelijk: “Ik ben je ex niet. Ik ben niet het type vrouw dat het tolereert dat je gedrag op haar projecteert wat ze niet vertoont. Als je die zooi wil uitwerken doe je dat maar ergens anders. Maar zet je ex niet tussen ons in.

Het moment dat je dat doet, stel je een grens. Doe dit in het begin, zodat hij het snapt. Er bestaat dan geen misverstand over en je voorkomt dat het later in de relatie een probleem gaat vormen.

Hetzelfde geldt voor zijn onzekerheden en emotionele bagage uit de relatie. Laat duidelijk merken dat je er niet op zit te wachten. Toon in ieder geval geen begrip. Het moment dat je dit doet beloon je hem ervoor. En voor je het weet zit je met een man opgescheept die niet kan ophouden met over zijn ex te praten.


Tip 5: Trek je het niet, loop weg

loop wegEen verliefde vrouw verkeert vaak in de veronderstelling dat de man waar ze verliefd op is, de enige man op de wereld is. Dat dit haar enige hoop is op verwezenlijking van ware liefde, en mooie kindertjes in de nabije toekomst.

Ik heb goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat dit onzin is. Het goede nieuws is dat er nog veel meer leuke mannen zijn waar jij je hart aan kan ophalen indien nodig.

Dit betekent dat je standaarden kan hebben. Oftewel: als je man teveel zeurt over zijn ex en je het niet meer trekt, kun je rustig weglopen. Je hoeft het helemaal niet te tolereren als een man zoveel problemen heeft dat hij niet op een gezonde manier een relatie aan kan gaan.

En begrijp me goed:

Iedereen zeurt wel eens een keertje

zeurenMaar laat het geen stelselmatig probleem worden. Maak voor jezelf en voor hem duidelijk wat je tolereert en wat niet.

Hetzelfde geldt voor wanneer zijn ex in zijn leven zal blijven. Ik weet wat je denkt. “Ik kan niet met haar door 1 deur. Ik kan haar niet uitstaan.” Dat begrijp ik volkomen. Maar realiseer je dat dit 9 van de 10 keer gedreven wordt door jaloezie. Jij denkt “Nee, dit is anders. Ik vind haar gewoon niet aardig. Ze doet stomme dingen.” Snap ik ook. Maar als je jaloers bent is er maar heel weinig stoms van haar kant nodig om in jouw ogen al haar waardigheid te verliezen. Realiseer dus dat je jaloezie hoogstwaarschijnlijk aan je afkeurende houding ten grondslag ligt.

Als je ondanks dat echt tot de conclusie moet komen dat het hem niet gaat worden omdat jullie, laten we zeggen, elkaar continu in de haren vliegen? Hou dan de eer aan jezelf. Want als de man waar je verliefd op bent kinderen heeft, dan ontkom je er niet aan dat zijn ex in zijn leven blijft. Hoe groot haar heksenneus ook is en hoe scherp haar tanden ook zijn. Er is geen ontkomen aan. En trek je die negativiteit niet? Dan is er geen andere oplossing dan deze volledig vermijden. En op zoek te gaan naar een man die niet net uit een scheiding komt.


Zo. Dit waren mijn vijf tips wanneer je verliefd bent op een man die net uit een scheiding komt.

En onthoudt: heb standaarden en trek je eigen plan. Zolang je positief blijft en de liefde met de man in kwestie sterk genoeg is, heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt.

Want er heerst een boerenwijsheid dat relaties vlak na een scheiding minder duurzaam zijn als wanneer er jaren tussen zit. Dit is simpelweg niet waar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt of een relatie een maand of tien naar na een scheiding is begonnen. Ze hebben evenveel kans van slagen.

Dus zolang je duidelijk bent over wat je wel en niet wilt, komt het helemaal goed.

En wil je de man met wie je uitgaat helemaal hoteldebotel verliefd op je maken?

Meld je dan hieronder aan voor het Mannengeheim.

Dit is mijn nummer 1 tip om een man zo verliefd op je te maken, dat hij niet kan stoppen me aan je te denken.

Zo zorg je ervoor dat je zijn aandacht krijgt, en hij je niet meer los laat. En hij die heks van een ex vergeten is voordat je “abecadabra” kan zeggen.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

 • Het artikel verbaasde mij een beetje. Zelf ben ik 2 jaar gescheiden. Maar heb in die tussentijd weer mijn rust terug gevonden en ben ik eens goed gaan uitzoeken waarom het fout was gegaan waar het in zat. Ik ben heel veel wijzer geworden. tzt wil ik wel een nieuwe relatie hebben maar geniet vooral nu van de vrijheid.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend