46

Heb Je Een Relatie Met Een Narcist? 7 Belangrijke Tips

7 dingen die je moet weten als je een relatie hebt met een narcist

In dit artikel leer je:

  • Waarom het een goed idee is om zo hard mogelijk weg te rennen als je een charismatische man tegenkomt, die een heel kwetsbare kant blijkt te hebben.
  • Wat het verschil is tussen iemand met narcistische trekjes, en iemand die je oprecht een narcist mag noemen.
  • Wat je kunt doen als je op dit moment in een relatie zit met een narcist, en hoe je kunt voorkomen dat je één van zijn volgende slachtoffers wordt.
  • Welke prijs je betaalt voor in een relatie blijven met een narcist.
  • En nog veel meer...

 


Ja, ik weet dat het geen vrolijk onderwerp is: “relatie met een narcist”

niet datMaar ik krijg er helaas te veel vragen over.

Te veel vrouwen worden het slachtoffer van gemene mannen:

Mannen die hen manipuleren en gebruiken, zonder hen daar iets voor terug te geven. Die vrouwen alleen maar gebruiken om zich beter te voelen over zichzelf. Om te zwelgen in hun bewondering, zodat ze voorkomen dat ze hun diepe onzekerheid niet recht in de ogen aan hoeven te staren.

Deze narcisten komen gelukkig niet zo veel voor als je zou denken. Maar net genoeg dat dit probleem door vrouwen onder mijn aandacht wordt gebracht.

Ik heb duizenden mensen gecoacht over de jaren heen, en een klein gedeelte begon erover dat ze een relatie had met een narcist. De vraag is dan of ze moet doorgaan met de relatie, of er beter mee kan ophouden. Voor beide is wat te zeggen, en hierover verschillen de meningen soms.

In sommige psychologische stromingen wordt gezegd dat je in de relatie moet blijven

dat is onzinIn bepaalde psychologische scholen staat het behouden van je relatie centraal. Er wordt van je verwacht dat je er nooit aan wegloopt. Als je iets fouts ziet bij je partner, ben je hier zelf medeverantwoordelijk voor, is vaak de gedachte.

Maar in het geval van de narcist – waar ik zo meteen meer over vertel – ligt dit anders.

Natuurlijk is het niet verkeerd om naar je eigen aandeel te kijken. Maar een narcist beïnvloedt jou zo, dat je zeggenschap in de relatie steeds verder afneemt, terwijl jij je steeds meer verantwoordelijk voelt.

Als een psycholoog dus tegen je zegt dat het geen zin heeft om weg te lopen uit een dergelijke relatie, dan geef ik hem groot ongelijk.

Er zijn dingen waar jij jezelf niet aan moet willen blootstellen. Zoals met een narcist in een relatie zitten. Er zitten te veel nadelen aan om het op wat voor manier dan ook goed te praten.

Hoe dat precies zit, leg ik uit in dit artikel.

Hier bespreek ik wat je het beste kan doen als je in een relatie zit met een narcist

Hoe bedoel je "Tim is narcistisch"?

Hoe bedoel je “Tim is narcistisch”?

Hoe je voorkomt dat je een van zijn volgende slachtoffers wordt. Maar ook wat precies de kenmerken zijn van narcisten. Zodat je goed kan herkennen hoe hij zich gedraagt. En niet in zijn gedrag mee hoeft te gaan.

Ik denk dat als je beter begrijpt waarom hij zich zo gedraagt, je in staat bent het aan te zien komen en er niet in mee te gaan.

Zo bespaar jij jezelf een hoop leed.

Ik ben een datingcoach

Mijn taak is niet om je te vervelen met theoretisch geneuzel, maar om je geluk in de liefde te brengen.

Althans, ik kan je advies geven over wat ik heb zien werken bij mijn duizenden klanten. Vervolgens is het aan jou om hier al dan niet wat mee te doen. En in het geval van dit artikel, heb ik best een grote waarschuwing voor je….

Maar daar kom ik zo meteen op.

In dit artikel ontdek je 7 tips voor als je in een relatie zit met een narcist. Ik heb er vertrouwen in dat als je deze tot de letter opvolgt, je een veel gelukkiger liefdesleven krijgt. Met minder brokken, veroorzaakt door iemand die alleen maar aan zichzelf kan denken.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Hij is ziek. Behandel hem ook zo.

Hij is ziekEr zijn meerdere gradaties van narcisme.

Zoals je in de video hebt gehoord denk ik dat elke man een beetje narcistisch is. Je hebt de man die voor de spiegel gaat staan en zijn eigen lichaam bewondert. Je hebt de man die zichzelf helemaal geweldig vindt.

Maar dit is niet de narcist zoals ik in dit artikel bespreek.

De echte narcist heeft een persoonlijkheidsstoornis

Narcisme is een schaal, en de narcist met een persoonlijkheidsstoornis zit aan het uiterste puntje. Bij hem is zijn narcisme helemaal uit de bocht gevlogen. Er is weinig ruimte voor iets anders.

Dit is dus heel wat anders dan een man die trots op zichzelf is of zichzelf net even te goed vindt.

Gelukkig is het zo dat maar een klein gedeelte van de bevolking zo narcistisch is, dat het telt als een persoonlijkheidsstoornis. Het gaat hier om slechts 1%.

Voor dit artikel ga ik ervan uit dat je te maken hebt met een narcist met de persoonlijkheidsstoornis

Iemand die weinig empathie kan opbrengen voor de emoties van anderen, puur omdat hij zichzelf belangrijker vindt.

Hij heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en zelfverzekerdheid, maar daarachter gaat een diep gevoel van eenzaamheid schuil. Hij doet alsof hij zichzelf geweldig vindt, en in het moment gelooft hij dat ook echt.

Zeker als er mensen om hem heen zijn die hem bewonderen.

Maar als de lichten uitgaan en hij alleen is, dan ontmoet hij een kant die hij niet aan de buitenwereld laat zien. Waar hij te maken heeft met diepe onzekerheid en kwetsbaarheid.

sneeuwbal effectDit gaat steeds verder en verder…

De narcist is zo op zichzelf gericht dat er geen ruimte is voor anderen dan hemzelf in zijn universum. Dit levert vaak conflicten met zijn omgeving op.

Je kan je voorstellen dat de meeste mensen er niet op zitten te wachten om met iemand om te gaan die totaal geen rekening met ze houdt.

Dat weet de narcist ook.

Daarom doet hij zich voor als charmant, net zo lang totdat mensen hem geloven. Over de loop der jaren is hij daar ook heel goed in geworden, omdat mensen vroeg of laat bij hem weg gaan.

Al met al heeft de narcist geen prettig leven

Geplaagd door onzekerheid, en tegelijkertijd zich voortdurend groter voordoen dan hij is, eist zijn tol. Het maakt hem emotioneel instabiel.

En als hij geconfronteerd wordt met zijn emotionele problemen, kan hij hierdoor met woede reageren.

Zijn boosheid neemt de plaats in van verdriet, wat een normaal mens zou voelen. Maar omdat deze emotie te bedreigend voor hem is houdt hij het maar bij boosheid.

De prijs van omgaan met een narcist is hoog

te hoge prijsAls je wat hierboven staat hebt gelezen, denk je misschien: “och, het gaat om gedrag. Iedereen kan zijn gedrag veranderen.” Maar bij een narcist ligt dit een stuk gecompliceerder.

Een narcist is ziek.

Natuurlijk kan hij op bepaalde vlakken zijn gedrag veranderen. Maar zijn voornaamste probleem is dat zijn uitspattingen zo extreem zijn, dat ze buiten zijn controle liggen. Waardoor hij er te weinig aan kan doen.

Althans, hij kan het niet voorkomen in een mate dat het de moeite waard wordt om met hem te blijven omgaan.

Je kan hem vergelijken met iemand die een ernstige besmettelijke ziekte heeft

De zieke lijdt er zelf enorm onder, en ziet voortdurend alles onder zijn handen afbrokkelen.

Tegelijkertijd kan iemand die door zijn aanwezigheid besmet raakt met dezelfde ziekte, last krijgen van gezondheidsklachten. Die zijn minder zwaar als die van de narcist, omdat deze een zwakker emotioneel immuunsysteem heeft.

Maar lange tijd doorbrengen met iemand met een besmettelijke ziekte maakt dat je steeds meer druk legt op je immuunsysteem. En vroeg of laat wordt de druk zo hoog, dat jij zelf ook ziek wordt.

opluchtingEn nee, je zult niet worden als de narcist

Althans, niet in de grootheidswaanzin.

Maar je zult wel nare klachten ontwikkelen. Je zelfvertrouwen zal een dreun krijgen. Je vermogen om je emoties te delen ook.

Al met al ga je er dus niet op vooruit.

Hij zeult trauma’s met zich mee

De narcist heeft niet alleen last van grootheidswaanzin. Vooral de diepe onzekerheid eist op den duur zijn tol.

Wat dit betekent is dat hij diep gekwetst is, en daar voortdurend mee bezig is. Het gevolg is dat hij behoorlijk negatief is. Niet iemand waar je graag bij in je buurt bent. Althans, vrijwillig.

Narcisten zijn gek genoeg vatbaarder voor nare ervaringen. Puur omdat ze erg negatief zijn ingesteld.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ze een expert zijn in zichzelf en anderen ongelukkig maken. Daar kan je maar beter bij uit de buurt blijven.

Narcisten zijn disproportioneel vertegenwoordigd in de criminaliteit, in psychiatrische inrichtingen en in andere instellingen waar je als normaal iemand je niet in wilt mengen. Hij bedriegt voortdurend andere mensen. Hij is paranoïde en doodongelukkig. Al met al kan je daar beter met een grote boog omheen lopen.

Tip 2: Hij zal niet veranderenhij zal niet veranderen

Het is goed om te begrijpen hoe de narcist in elkaar steekt. Zo weet je wat je kunt verwachten. En zeg nou eerlijk:

Is dit het leven wat jij jezelf wenst? Wil jij met iemand samenwonen die tegelijkertijd zo kwetsbaar en zo agressief is? Wil jij je hier aan blijven blootstellen?

Realiseer je goed dat het voornaamste kenmerk van een narcist is dat hij niet wil veranderen:

Verandering is bedreigend voor hem

Hierdoor wordt het heel moeilijk om problemen die ontstaan op te lossen. Het maakt dat hij kritiek van anderen niet kan hebben.

Realiseer je ook dat narcisme als persoonlijkheidsstoornis niet te genezen is. Hij zal er dus altijd last van blijven houden.

En zo lang jij in zijn buurt blijft: jij ook.

Dat wil je niet voor jezelf

Natuurlijk snap ik dat je ooit verliefd op hem bent geworden, en dat dit je geïnspireerd heeft om een relatie met hem te beginnen. Maar zie het maar zo:

Als je een lekkere salade bestelt bij je favoriete restaurant en de ober brengt iets wat recht uit de composthoop blijkt te komen, dan eet je het ook niet op en stuur je het terug naar de keuken.

Zo is het ook met relaties.

De prijs die je betaalt om met een narcist te zijn is dusdanig hoog, dat ik je wil aanraden om er niet eens aan te beginnen. Hij zal simpelweg niet veranderen. Hij kan het niet en het wil het niet. Het is onmogelijk om hier verandering in te brengen.


Tip 3: Begrijp waarom je voor hem valt

intelligentAls ik soms verhalen hoor hoe een vrouw haar narcistische partner heeft ontmoet, dan begrijp ik het wel.

In het begin lijkt een narcist heel charmant. Hij is vriendelijk, stelt vragen en luistert goed. Tegelijk is hij enorm zelfverzekerd.

Hij is goed in het maken van een goede eerste indruk. Dat komt omdat hij zoveel vriendschappen en relaties verbrandt.

Hij is continu op zoek naar nieuwe vrienden om leeg te zuigen

Daardoor wordt hij heel geoefend in het afgeven van de juiste vibe als hij nieuwe mensen ontmoet. Hij is een meester in zich overtuigend presenteren in nieuwe gezelschappen.

Hij kan in het begin zelfverzekerd overkomen.

Ook al is hij misschien wat overdreven in het benoemen van zijn prestaties, je besluit het te negeren omdat die zelfverzekerdheid hem goed staat. Je vindt het wel een verademing ten opzichte van al die andere mannen, die allemaal veel onzekerder zijn.

Maar na een tijdje zie je de keerzijde van de medaille

medailleZijn enorme onzekerheid. De manier waarop hij zich gedraagt stroomt niet met de werkelijkheid.

Zijn strakke gezicht en zogenaamd zelfverzekerde glimlach kunnen niet verbloemen dat het gaat om een façade.

En die façade heeft hij zorgvuldig leren opbouwen. In al die jaren dat hij zich anders voordoet dan hij is, is hij er een meester in geworden. Waardoor hij in het begin sterk kan overkomen.

Als jij verliefd bent geworden op een narcist, is dit verre van een schandelijk

Wie valt nou niet op een zelfverzekerde man, met ook een vleugje kwetsbaarheid? Maar zodra deze eigenschappen uit proportie worden gegooid, dan kom je in de problemen. En dat is precies wat er bij de narcist aan de hand is.

Zodra zijn haken in jou geslagen zijn, zal hij er alles aan doen om daar misbruik van te maken.

Als een narcist macht over je heeft, berg je dan maar. De hele aard van zijn ziekte is dat hij doet waar hij zelf zin in heeft. Hoe hard het de mensen om hen heen ook zal kwetsen.

Soms gaat een narcist verder dan dat

Omdat hij zo goed is in andere mensen voor zich winnen, kan hij besluiten het te doen voor de kick. Hij kan dan zomaar jou voor zijn karretje spannen om er vervolgens compleet misbruik van te maken. Puur omdat hij het kan.

Macht komt met verantwoordelijkheid, en een narcist kan duidelijk niet met die verantwoordelijkheid omgaan.


Tip 4: Denk niet dat je hem kan helpen

niet helpenSoms spreek ik een vrouw die oprecht denkt dat zij kan wat de medische wetenschap en psychiatrie niet kunnen.

Nee, het is onmogelijk om een narcist beter te maken. Met hoeveel liefde, geduld en kennis je ook aan komt zetten. Het is niet mogelijk. En al was het mogelijk…

Wil je een leuke vriend, of wil je een psychologisch klusprojectje?

En ik weet wat je denkt:

Ik ben verliefd op hem, dus ik wil het toch proberen.

Dit is het recept voor een ramp

Door de aard van zijn ziekte kan een narcist simpelweg niet veranderen. Het maakt niet uit hoeveel tijd en energie je erin steekt. Het is allemaal voor niets en hoe sneller jij dat inziet, hoe meer leed jij jezelf bespaart.

Dus denk niet dat je hem kan helpen. Dat is simpelweg niet het geval.

Het enige wat je doet is meer tijd met hem doorbrengen. Waardoor je meer en meer wordt besmet. En je eigen emotionele gesteldheid steeds meer op de proef wordt gesteld.


Tip 5: Vroeg of laat gaat hij bij je weg

hij gaat bij je wegWat veel mensen die in relatie zijn met een narcist vergeten, is dat hij het vroeg of laat zal uitmaken.

Dit heeft te maken met de aard van de ziekte.

Ik herinner me een meisje dat een narcistische persoonlijkheidsstoornis had. Zij verving elke twee jaar haar vriendengroep, inclusief vriendje, door nieuwe mensen. Het was heel consistent.

Maar in sommige gevallen doet een narcist er veel korter over om zijn vrienden aan de straat te zetten.

Hij gebruikt andere mensen om bewondering te oogsten. Om hen emotioneel leeg te zuigen. Zodra die mensen leeg zijn, dan gaat hij op naar de volgende. Vroeg of laat zal hij dus ook op jou uitgekeken raken.

Als je verliefd bent, wil je die harde waarheid niet zien

Je wilt doen alsof je relatie met de narcist voor eeuwig is, en er niets is wat jullie uit elkaar kan drijven.

Maar de realiteit is helemaal anders.

Jullie zijn juist heel kwetsbaar. Of het nou is dat hij je naar verloop van tijd dumpt, of dat hij vreemd gaat. Vroeg of laat zal hij genoeg van je krijgen en dan wordt je als grof vuil aan de straat gezet.

Dus let goed op waar je aan begint.


yoga zen tijd voor jezelfTip 6: Neem tijd voor jezelf

Als je verhalen leest van mensen die in een relatie zaten met een narcist, dan valt één ding op:

De mensen die er het langst in bleven zitten, waren heel kwetsbaar.

Ze hadden weinig vrienden en stelden hun partner op de eerste plaats. Daarnaast hadden ze weinig andere hobby’s dan hun partner gelukkig maken. Ze leefden als het ware voor hun partner.

Deze mensen worden het hardst geraakt door de narcist.

Ze zijn wat naïef en praten de slechte kanten van hun partner goed. Het laatste wat ze doen is goed voor zichzelf zorgen, en er zorg voor dragen dat ze een leuk en bevredigend leven hebben naast de relatie.

Als je wilt dat een narcist zijn grip op je verslapt, zorg dan dat je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt

Verzamel vrienden om je heen die echt om je geven. Als je die contacten in de loop der jaren verwaarloosd hebt, bouw het dan weer op. Iedereen die zich niet narcistisch gedraagt en om je geeft is hierbij mooi meegenomen.

Hierdoor ga je langzaam doorzien wat een narcist met je doet:

  • auwDat zijn gedrag, wat erop gericht is om jou te manipuleren, niet meer is dan dat.
  • Dat er andere manieren zijn van liefde geven en ontvangen, dan alle energie uit iemand te zuigen.
  • Dat er meerdere opties zijn naast een beklemmende relatie met iemand die een enorme onzekerheid verbergt achter een opgeblazen gevoel van eigenwaarde.

Zodra je beseft dat je partner vaak over de schreef gaat, is het tijd om grenzen te stellen

Narcisten staan er bekend om dat ze alleen over zichzelf kunnen praten. Als je merkt dat dit het geval is, en je uren naar iemand moet luisteren die niet dezelfde aandacht voor jou kan opbrengen, perk die tijd dan in.

Vertel je partner rustig doch beslist dat je geen zin hebt om te luisteren, als hij verzandt in een langdurig monoloog.

Ook andere gedragingen van hem kun je aan banden leggen. Je kan grenzen zetten aan wat je wel en niet tolereert. Het kenmerk van de narcist is dat hij zich er niet aan zal houden en zal proberen eronder uit te komen.

Maar door in ieder geval helder grenzen te stellen, kan jij jezelf in bescherming nemen. Op het moment dat hij over een grens heen gaat, weet jij wat je moet doen. Je weet precies wat hij wel en niet voor je voelt, en dat hij simpelweg niet te vertrouwen is.

Ontwikkel de andere gebieden van je leven

Als je samenwoont met een narcist, kan hij steeds meer tijd en energie van je afsnoepen… die je vergeet in andere zaken te steken. Misschien ben je opgehouden met je hobby’s of bepaalde contacten, omdat hij dit van je vroeg.

Het beste wat je kan doen is dit zo snel mogelijk opbouwen. Alles waarvoor je moet werken buiten je relatie helpt je in dit geval.

Waarom?

Omdat naar een doel toewerken buiten de relatie met je vriend ervoor zorgt dat je werkt aan je zelfvertrouwen. Je merkt dat er meer in het leven is dan je narcistische partner.

Stel dat je een opleiding haalt of vooruitgang boekt in de sportschool. Dan heb je iets om je goed over jezelf te voelen wat losstaat van de grillen van je partner. Zo creëer je vergelijkingsmateriaal met de zinloze missie om je narcistische partner gelukkig te maken.

En nog belangrijker:

Je eigenwaarde wordt verspreidt over je prestaties. In hoe meer verschillende velden je energie stopt, hoe meer bronnen je hebt waar je kracht uit kan putten. Zeker als je die kracht keihard kan gebruiken is dat dus zeer de moeite waard.


Tip 7: Ga bij hem weg

ga bij hem wegAls ik de vraag krijg van een vrouw:

Goh, ik heb al drie jaar een relatie met een narcist. Ik hou veel van hem, maar ik word ook gek van zijn gedrag. Wat kan ik er aan doen?

Dan is mijn reactie:

Bij hem weggaan.

In dit geval wegen de voordelen simpelweg niet op tegen de nadelen. Je bent tegen de stroom in aan het roeien. Je blijft bij iemand die geen capaciteit heeft voor empathie, of voor wederzijds contact. Dat is de hele kern van zijn probleem.

Een probleem wat jij niet voor hem kan oplossen.

huilenIk weet dat het hard klinkt…

… en het is niet mijn bedoeling om je een slecht gevoel te geven.

Maar er is simpelweg niets dat jij kan doen dat voldoende resultaat levert om het de moeite waard te maken met hem in een relatie te blijven.

Hij zal je altijd pijn doen. En vroeg of laat zal hij bij je weg gaan.

Narcisten laten een spoor van emotionele vernieling achter

Het enige wat je kan doen is jezelf in bescherming nemen.

Heb je een relatie met een narcist? Maak het uit. Ontmoet je een charismatische man die na de vijfde date vertelt dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft? Ren weg en kom niet meer terug.

Voorkomen is beter dan genezen

Het liefdesverdriet wat je er gegarandeerd van gaat krijgen kan je beter op je eigen voorwaarden aangaan dan op de zijne. Zo bescherm je toch iets van je zelfbeeld.

Ga maar na:

Als je weet dat het vroeg of laat misgaat, dan kan het maar beter zijn omdat jij daar zelf voor kiest. Zo hou je toch wat controle over je eigen leven. En ben je er dus verzekerd van dat je zoveel mogelijk pijn bespaard blijft.

Ondanks dat hij zijn stinkende best doet om je zoveel mogelijk ongeluk te berokkenen. Zo blijf je sterk en onafhankelijk.

Lees dit artikel als je hier hulp mee nodig hebt: 7 Tips om simpel & snel te scheiden van een narcist.

Zo. Dit waren mijn zeven tips om ermee om te gaan als je met een narcist in een relatie zit

Ik weet dat het niet makkelijk is, en ik realiseer me dat mijn woorden soms behoorlijk hard waren. Ik wilde er vooral voor zorgen dat je goed weet waar je mee te maken hebt, en dat je de situatie niet onderschat.

Het is namelijk niet mis. En ik wil je behoeden voor naderend onheil.

Realiseer je dat er letterlijk miljoenen vrijgezelle mannen zijn die geen last hebben van dit probleem. Die wel van je kunnen houden en voor je openstaan. Die je geen pijn zullen doen en je zelfs op handen zullen dragen.

Deze mannen heb je liever in je leven dan een narcist, toch?

Wees niet bang voor een nieuw begin

Misschien ben je bang dat je nooit meer iemand anders zal vinden en dat al deze mannen op magische wijze jou zullen ontwijken.

Ik kan je garanderen dat dit niet het geval is. Iedereen die verliefd is denkt dat de persoon waar hij of zij mee is de ware is. Maar dat is simpelweg niet waar.

In Goede Tijden, Slechte Tijden klinkt het allemaal heel goed. Maar in de praktijk werkt dat nou eenmaal anders.

Zodra je het hebt uitgemaakt, en je hebt gedeald met het onvermijdelijke liefdesverdriet, kan je hart weer opengaan voor anderen. En zal er vanzelf een leuke man zich aandienen, waar je enorm verliefd op kan worden. En hij op jou.

Hoe je die man de jouwe maakt?

Als dat gebeurt, en je wilt weten hoe je dan te werk moet gaan om deze fantastische man aan je te binden?

Meld je dan hieronder aan. Ik stuur je dan het Mannengeheim toe, mijn nummer #1 tip om een man helemaal hoteldebotel verliefd op je te maken.

Maak je geen zorgen, je e-mailadres blijft tussen ons en ik gebruik het alleen om je het Mannengeheim toe te zenden.

Zie ik je aan de andere kant?

Tim Veninga
 

Datingcoach Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, SBS6, NOS, Parool, Powned, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, RUMAG, AT5, The Post Online, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland. Hij sprak duizenden mannen over hun liefdesleven en op deze blog schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

Click Here to Leave a Comment Below 46 comments
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend