5 Tips Voor Een Relatie Met Een Oudere Man

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 28 april 2016 - Laatst gewijzigd op 18 oktober 2021

In dit artikel leer je:

 • Waarom het vinden van een suikeroom absoluut geen goede strategie is als je rijkt wilt worden. Maar hoe je wel genieten kan van een stabielere en leukere liefde door het vinden van een oudere man.
 • Hoe je ervoor zorgt dat je relatie met een oudere man op het niveau komt wat je wenst, zonder daarbij te het leeftijdsverschil te negeren.
 • Wat de meest natuurlijke relatievorm is, nu en door de eeuwen heen.
 • Waarom je nooit kritiek van anderen een rol mag laten spelen in hoe jij je liefdesleven inricht.
 • …en nog veel meer

Veel vrouwen lijken een beetje in de war…

in de warZe sturen me berichten over dat ze verliefd zijn op een oudere man, en vragen me wat er mis met hen is.

Ik moest daar altijd een beetje om lachen. Eerst dacht ik zelfs dat ik in de maling werd genomen. Dat je verliefd wordt op een oudere man is toch heel normaal?

Maar toen de mail maar bleven binnenkomen, besloot ik toch maar om er een video en bijbehorend artikel te maken.

Zeker omdat de toon van de e-mails vaak bloedserieus is.

Tips voor een relatie met een oudere man.

Een oudere man daten is prachtig. Het heeft vele voordelen boven het daten van een jongere man.

Daar lees je in de tips meer over.

Ik heb er vijf op een rijtje gezet die je kunnen helpen om een zo gezond mogelijke relatie te hebben met iemand waar er sprake is van een flink leeftijdsverschil.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Besef je dat het normaal is

wanneer-afstand-nemenAls je nu in de auto stapt en vijf uurtjes naar het zuiden rijdt. En je bent in Italië. Stap dan even uit en loop een uurtje over straat.

Hoeveel stellen zie je die bestaan uit een jongere vrouw en een oudere man?

Daten met een oudere man is normaal.

Alleen in West-Europa zijn we er aan gewend dat mannen en vrouwen van dezelfde leeftijd elkaar daten. Maar buiten onze landsgrenzen is dit helemaal niet zo normaal als je zou denken. Overal ter wereld gaan jongere vrouwen een relatie aan met oudere mannen.

Dit druist ongetwijfeld in tegen alles wat je weet over relaties. Ik bedoel, hoe kunnen dit soort relaties in godsnaam gelijkwaardig zijn?

Daar kom ik later nog op terug. Eerst wil ik je meer vertellen over waarom dit leeftijdsverschil normaal is. En wat het voor voordelen heeft om hier gewoon in mee te gaan. Het is niet voor niets mijn belangrijkste tip als het aankomt op het hebben van een relatie met een oudere man.

De belangrijkste reden dat je het gewoon moet doen is dat je een volwassen vrouw bent

logischTenminste, daar ga ik vanuit. Als je 15 bent en je krijgt interesse van een man van 50, stop met lezen en schakel je ouders in. Maar ben je een vrouw van begin twintig en krijg je diezelfde interesse van een man van 50, helemaal prima. Jij mag zelf beslissen over wat je doet in je leven. Jij hebt zelf de keuze over met wie je omgaat, met wie je date en met wie je naar bed gaat. Doe dat dan alsjeblieft met de mannen die je daadwerkelijk aantrekkelijk vindt. En niet met de mannen waarvan je vindt dat je ze aantrekkelijk zou moeten vinden.

Misschien vraag jij je af waarom het normaal is voor een jongere vrouw om te daten met een oudere man. De reden is heel simpel. Het is evolutionair zo bepaald.

In de pubertijd schieten de meisjes de jongens voorbij.

Vanaf het moment dat meisjes vruchtbaar worden gaat hun ontwikkeling heel snel. Ze zijn sneller “volwassen“, zowel mentaal als emotioneel. Het verschil tussen een jongen van 18 en een meisje van 18 is groot. Een meisje van 18 is meer een vrouw dan een jongen van 18 een man is.

Dat komt omdat een jongen van 18 nog veel meer moet uitvinden waar hij staat. Hij is nog aan het ontdekken wat hij in zijn leven wil. Daarnaast is hij nog niet helemaal volgroeid. De hormonen gieren door zijn lijf en hij zit in een fase waarin hij vooral wild is.

De oudere man daarentegen weet helemaal waar hij voor staat.

geen betweterEr bestaat geen twijfel. Hij weet wat hij moet doen en hij doet het ook. Zijn wilde haren is hij kwijt, maar daar is een kalmte voor in de plaats gekomen. Daarnaast heeft hij meer ervaring, waardoor hij nou eenmaal meer te bieden heeft aan een jonge vrouw dan 1 of ander broekie wat het allemaal nog moet leren.

Evolutionair gezien is het logisch dat een jonge, vruchtbare vrouw – die veel te bieden heeft – valt op oudere mannen – die gemiddeld meer te bieden hebben dan jongere mannen. Oudere mannen hebben vaak meer stabiliteit in hun leven. Financiële, emotionele en fysieke stabiliteit. Dit zijn de eigenschappen die in de oertijd essentieel waren. Zonder de stabiliteit van een man kon een vrouw niet overleven.

Nee, ik wil niet terug naar die tijd. Ik zeg ook niet dat het goed of fout is. Ik vertel je puur hoe dit in de oertijd werkte. En dat dit de reden is waarom vrouwen hebben “aangeleerd” (over 250.000 jaar tijd) om te vallen op mannen die gemiddeld genomen ouder zijn dan hen.

Het is dus niets om je voor te schamen. Sterker nog: het is heel natuurlijk. Jij hebt hem veel te bieden, en hij jou. Zodra je dit door krijgt, en je vooral op de positieve kanten kan focussen, is het tijd voor wat tips en trucs om ervoor te zorgen dat de kans van slagen van jullie relatie zo groot mogelijk wordt.


Tip 2: Verander niet voor hem

Hij probeert je te veranderenMisschien denk je dat als je een oudere man ontmoet, dat hij van je verwacht dat jullie samen gaan Nordic Walken. Of een andere truttige oude mannensport doen.

Maar maak je geen zorgen. Oudere mannen voelen zich aangetrokken door jou door je jeugdigheid. Dit is een teken van jouw vruchtbaarheid. Hij wordt helemaal wild van een jonge vrouw die doet waar ze zelf zin in heeft.

Probeer je dus niet te veel aan hem aan te passen en wees lekker jezelf.

Laat het idee los dat een gelijkwaardige relatie het beste is. Wat is een gelijkwaardige relatie eigenlijk? Een relatie waarbij de persoon die het beter voor elkaar heeft zijn prestaties naar beneden uitstelt om dichter op het niveau van de ander te komen?

Zoals je weet is het helemaal niet normaal om een gelijkwaardige relatie te hebben.

wat bedoel jeEen relatie tussen een oudere man en een jongere vrouw zijn de norm. Dit is dus een hele andere situatie waarin er op een aantal vlakken een onbalans is ingebouwd. En dat is helemaal niet erg.

Probeer juist waardering te hebben voor de verschillen tussen jullie. Misschien ben jij nog aan het uitzoeken hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Je hebt minder levenservaring dan hem. Mooi. Dan kan hij juist jou daarbij helpen.

Omgekeerd kan jij jong en energiek zijn, en hem inspireren om ook weer wat jeugdiger te worden. Dat vindt een oude man prachtig, die jongere energie van jou om zich heen.

Zolang jij je aangetrokken tot hem voelt en hij tot jou is er niets aan de hand. Je hoeft jezelf niet aan te passen. Hou het zo simpel als mogelijk en het komt allemaal goed.


Tip 3: Negeer kritiek

tijdverspillingJa, ik weet wat je denkt.

Zodra ik met een oudere vent thuiskom, beginnen mijn ouders te zeuren.

Ik weet het, ik weet het. Niet iedereen is zo verlicht als ik.

Misschien kan je hen dit artikel laten zien om hen te overtuigen dat het inderdaad natuurlijk is. Je kunt ze uitleggen dat je hem gewoon fantastisch vindt. Al met al zou ik me niet te veel zorgen maken. Ook al worden je ouders flink boos, dat maakt niet heel veel uit. Vroeg of laat raken ze aan het idee gewend. Ze zullen er misschien weinig begrip voor hebben, maar ze willen ook dat hun dochter gelukkig is. Dat betekent dat ze vroeg of laat zich bij de situatie neerleggen.

Misschien heb je een paar bijdehante vriendinnen die het niet kunnen nalaten om je te bekritiseren. “Nou, met zo’n oudere man is toch helemaal geen relatie mogelijk. Met mijn vriendje van dezelfde leeftijd daarentegen….

Realiseer je ten eerste dat deze kritiek helemaal niet is gebaseerd op feiten. Heeft je vriendin het zelf wel eens geprobeerd met een oudere man? Nee? Mooi. Dan mag ze haar grote waffel houden. Ze heeft immers geen ervaring en dus geen inzicht in waar jij mee dealt.

Eerlijk gezegd denk ik ook dat die vrees voor een “ongelijkwaardige relatie” schromelijk overdreven is

overdrevenIk denk eerder dat je meer ruimte kan krijgen van een oudere man dan van een jonge jongen. Een oudere man heeft meer ervaring met vrouwen en begrijpt ze beter. Hij zal minder jaloers zijn op de momenten dat het er niet toe doet. Hij weet wanneer hij reden heeft om zich zorgen te maken en wanneer niet. Althans, over het algemeen. Dus je hebt minder last van drama dan met 1 of ander knaapje die net aan zijn tweede vriendinnetje toe is.

Verder kan je het 1 en ander te horen krijgen als je over straat gaat. Of lezen in de krant. Of zien op TV. Vooroordelen zijn er genoeg. Hier hoef jij je helemaal niets van aan te trekken.

Heb geen schuldgevoel.

Vind je de man in kwestie leuk? Blijf hem dan gewoon lekker zien. Als je er echt moeite mee hebt, zoek dan mensen om je heen die hetzelfde doen als jij. Je kan dan ervaringen uitwisselen en zo een “nieuwe norm” creëren in je hoofd. Je omgeving beïnvloedt je namelijk sterk. Heb je alleen maar mensen om je heen die in een relatie zitten met iemand van dezelfde leeftijd, dan val je uit de toon. Maar als jij ook maar 1 ander stel kent met een (groot) leeftijdsverschil, dan ontvangen je hersenen elke keer dat je hen ziet het signaal dat het normaal is.

En bedenk maar: de eerste drie keer vinden je ouders er wat van. Maar als ze zien dat hun dochter gelukkig is en dat het echte liefde is, dan houden ze er vanzelf mee op. Ze hebben het te druk met hun eigen leven om er wat van te vinden. Dus geen zorgen, het komt allemaal goed.


Tip 4: Hou rekening met verschillen

hetzelfde maar andersIn tip 2 raadde ik je aan om vooral niet te veranderen en om te genieten van elkaars verschillen. Maar er zijn natuurlijk ook momenten waarop jullie niet op 1 lijn zitten.

Dit gebeurt natuurlijk in elke relatie, ongeacht of er een groot leeftijdsverschil is of niet. Ook in een relatie met iemand van dezelfde leeftijd kunnen er verschillen zijn in libido, energie-niveau, intellectuele interesse en emotionele uitwisseling. Dat is niet meer dan normaal.

Als er dus tussen jou en je oudere vriend verschillen zijn op dit vlak, verschuil je dan niet achter het “leeftijdsverschil“. Leer je zelf af om hier problemen aan op te hangen. Dat is de eerste stap.

Heb je dat gedaan?

Goed zo.

Tijd om het probleem op te lossen.

los het opStel dat je een oudere vriend hebt en hij hoeft niet meer zo nodig naar de kroeg. Ga dan gewoon lekker alleen. Hou er rekening mee dat hij andere behoeften heeft. Ga rustig met een paar vriendinnen. Hij blijft wel thuis.

Je hoeft niet te veranderen voor hem, dus je hoeft je niet aan hem aan te passen. Maar dat geldt net zo goed voor hem.

Als hij hobby’s heeft waar jij niets mee kan en vice versa, geef dan elkaar gewoon de ruimte om die uit te oefenen. Je kan prima van iemand houden zonder het over alles met elkaar eens te zijn. Of de hele dag samen door te brengen. Het is allemaal niet zo ingewikkeld.

Sterker nog: in veel gevallen zal hij je meer waarderen als jij je eigen gang gaat maar wel aan het einde van de dag bij hem thuiskomt. En hoe zou jij het vinden als hij gewoon doet waar hij zin in heeft maar je dan wel aan het einde van de dag weet te vinden? Mooi toch?


Tip 5: Doe het niet voor het geld

waarschuwingIk denk dat deze tip voor de meeste vrouwen overbodig is, maar ik geef hem toch maar even voor de zekerheid.

Er heerst een hardnekkig idee dat sommige vrouwen een relatie aangaan met een oudere man omdat hij meer geld heeft. Maar uit onderzoek blijkt dat stellen van dezelfde leeftijd over het algemeen meer geld hebben dan stellen met een groot leeftijdsverschil.

Als je dus denkt dat je er financieel op vooruit gaat als je date met een oudere man, dan kom je bedrogen uit. Je hoeft daar absoluut niet op te rekenen.

Ik had al niet het idee dat je het voor het geld deed. Anders zou je niet dit artikel lezen. Maar als dit je wordt verweten, weet je vanaf nu dus dat het helemaal geen zin zou hebben, al zou je dat doen. Het komt namelijk niet overeen met de realiteit. Die dat soort situaties behoorlijk onrendabel maakt.


Zo. Dit waren mijn vijf tips voor het daten van een oudere man.

Ik wens jullie veel geluk samen. Jullie zijn een prachtig stel.

En als je meer advies wilt over hoe je met deze man van je dromen moet omgaan…

…meld je dan hieronder aan. Ik stuur je dan mijn nummer 1 tip om je droomman verliefd op je te maken. Dit noem ik het mannengeheim.

Als je dit toepast zul je zien dat hij niet kan wachten totdat het serieus wordt.

Ben je er klaar voor?

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

6 Reacties

 • Yvonne schreef:

  Hahahaha. Als hij niet naar de kroeg wil ga je lekker alleen. De 18 jaar oudere vriend van een kennis vindt dit écht niet goed!
  Hij heeft alles al meegemaakt en is stabieler. Echt niet, deze man is net een klein kind die overal gelijk in moet hebben.
  Libido: Voor hem hoeft het niet zo vaak, zij lust er wel pap van, maar hij geeft niet toe.
  Hij isoleert haar van haar vrienden. Die heeft ze dus ook niet meer.
  Zij is bij hem ingetrokken. Hij woont buiten het dorp, achteraf in een 2 kamerappartement. Zij heeft geen rijbewijs en kan geen kant op. Hij wil niet verhuizen.
  Ze hebben allebei schulden. Hij gaat nu de schuldhulpverlening in en zij moet haar “shit” zelf maar oplossen.
  Na zijn werk komt hij thuis en valt in slaap. Gezellig!

  En dan hebben ze ook nog een kind van bijna een jaar……….
  Hoe stom kun je als vrouw zijn, dat je dit allemaal pikt???
  Hoeveel steekjes kun je los hebben hangen???

 • Ha Tim,

  Ik heb in mijn vorige reactie gevraagd hoe ik het beste in contact kan komen met je,
  omdat ik mijn vraag, gerelateerd aan bovengenoemd artikel, hier liever niet achter laat. Nu weet ik dat ook contact met je op kan nemen met per mail, maar daar geef je heel duidelijk aan dat je dagelijks overspoeld wordt met mails.

  Daarom heb ik gekozen voor deze weg.
  Ik hoop dat er een mogelijkheid is om op andere wijze met je in contact te komen en je mijn vraag te stellen.

  Alvast bedankt!

  S.

 • Katootje schreef:

  Super goed en vrij neutraal artikel. Ik ben 4 jaar met een man geweest die twee keer zo oud was als ik (vanaf mijn 19e) en waarschijnlijk had ik wel wat daddy issues, ik hecht veel waarde aan geborgenheid en een veilig gevoel. maar mijn ex dacht volgens mij dat hij 80 was en wou totaal niets meer ondernemen wat de relatie kapotmaakte, nu heb ik een vriend die 12 jaar ouder is maar heel veel zin heeft int het leven. ik ben af en toe een oud wijf gezien mijn leeftijd, soort zoekt soort, en wij zoeken avontuur. Als je mekaar maar aanvult en liefhebt. Goed artikel 😀

 • Jippie schreef:

  Ik ben een man van 45 en heb een vriendin van 19 jaar oud. Wij kijken helemaal niet naar leeftijd maar “let love rule”…..vrijheid in leven en keuzes staan bovenaan. In mijn leven als producer gedraag ik me niet als 45 maar doe wat ik wil en wanneer ik het bedenk. Je leeft maar 1 keer. Verder heb ikzelf al 2 kinderen en wil zij geen kinderen. Mijn leven met mijn kids is gescheiden van haar, dus ze weten er wel van maar de momenten die ik heb met mijn kids samen zijn van mij en de kids. Alles daarbuiten is van mij en mijn vriendin. In de wereld van de liefde zijn er geen regels, alleen maar een go with The flow…..en al die mensen die een oordeel hebben zijn gewoon kudde-dieren die het niet willen begrijpen. Elk huisje heeft een kruisje….de onze alleen een leeftijdsverschil, maar alleen de rest van de wereld ziet het zo…..wij zijn gewoon verliefd…..😉🤔

 • Ik kreeg op mijn 35ste een relatie met een man die dik 20 jaar ouder is dan mij. Omdat hij nog een kinderwens bleek te hebben, en ik ook nog wel, werd ik (heel snel) zwanger. Nu 9 jaar later zijn we al weer 3 jaar getrouwd en hebben we een zoontje van 8 rond lopen.En natuurlijk vind de hele wereld daar wat van, niet in mijn gezicht maar wel achter mijn rug om.
  Het leeftijdsverschil merk ik alleen in de muziekkeuze.

 • Goedenavond Tim,

  Wij zijn een stel met een (groot) leeftijdsverschil, ik ben 56 en mijn vriendin is 28. We hebben het echt superleuk samen en genieten van onze liefde.

  Desondanks lopen we tegen de door jou geschetste maatschappelijke problemen aan.
  We zouden het daarom leuk vinden om met andere stellen in contact te komen die ook te maken hebben met een groot leeftijdsverschil, om zodoende leuke en minderleuke ervaringen uit te kunnen wisselen.

  Nu hebben we al flink op internet gezocht, maar kunnen niet echt een (Nederlandse) community vinden om gelijkgestemden te ontmoeten. Gezien de content van je website hebben we goede hoop dat jij ons verder kan helpen, c.q. met gelijkgestemden in contact kan brengen.

  We horen graag van je.

  Groeten,
  Dirk & S.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend