Als je relatie op knappen staat, kan je dat soms wel aan voelen komen. Er is ongezonde spanning tussen jullie. Negativiteit. Of misschien zijn jullie al lang aan het ruziën geweest.
Dat zoiets voor komt is heel normaal. Zo’n 70% van de Nederlanders ervaart soms relatieproblemen. Je bent dus zeker niet de uitzondering.
Als je niet weet wat je moet doen en bang bent voor een scheiding of breakup, geef de hoop dan nog niet op. Dat er ruzie en/of problemen zijn, betekent nog niet meteen dat jullie relatie ten einde is. Als je van je partner houdt en je relatie wil redden, is er echt hoop.
Sinds 2008 heb ik als dating- en relatie expert via coaching en mijn programma’s meer dan 55.000 mannen en vrouwen geholpen. Hieronder zijn de beste dingen die je nu kan doen om een beslissing te maken, en (als je dat wil) jouw relatie of huwelijk te redden.
Hoe weet je of je relatie te redden valt?
Wanneer het slecht gaat in relaties, is dat meestal goed te zien. Er zijn relatieproblemen die al een langere tijd spelen, er is veel ruzie of de passie is juist compleet verdwenen en jullie zitten meer in een broer-zus relatie.
Wat ik je als eerste aanraad, is om dit artikel te lezen over signalen dat jullie relatie ten einde is.
Misschien dat je hier kwam omdat je slechts een gevoel had dat er iets mis is, of dat er één probleem is wat speelt. Maar misschien is dat niet het enige. Het kan zomaar zijn dat er meerdere dingen aan de hand zijn, die je zal moeten oplossen. Lees daarom de verschillende signalen in het bovenstaande artikel, en kom daarna hierheen terug.
Nu je een goed idee hebt of je relatie te redden is, stel jezelf de volgende vraag:
Moet je relatie redden of niet?
Hoewel het nobel is om een relatie te willen redden, verdienen niet alle relaties het om gered te worden.
- Als je in een relatie zit met een partner die slecht voor je is, hoop ik dat je er een punt achter zet.
- Denk ook aan relaties met narcisten, partners die je gebruiken of als je fysieke of psychologische gezondheid zo onder druk staat, dat het slecht voor je zou zijn om in deze relatie te blijven.
- Als je te grote compromissen moet maken over jouw normen en waarden, of als je constant over je eigen grens moet gaan.
Als je hulp wilt om een beslissing te maken, lees dan dit artikel waarin ik je help beslissen of je moet vechten voor je relatie, of niet.
Vaak zie je bij een ruzie dat de ene persoon harder wil vechten voor de relatie dan de andere. Het is je goed om je hier bewust van te worden. Ik denk niet dat het een goed idee is om dit openlijk met je partner te bespreken, omdat je hem juist kan ontmoedigen om de energie erin te steken als hij hier geen zin in heeft. Waarom dit zo is, lees je verderop.
Maar voordat je verder gaat wil ik dat jij jezelf een aantal vragen stelt:
- Hoeveel moeite ben ik bereid te doen om deze relatie te redden?
- Hoeveel moeite is mijn partner bereid te doen om de relatie te redden?
- Zijn er grote verschillen in de hoeveelheid moeite die we willen doen?
Let op: Als jij bij jezelf besluit dat je GEEN moeite wilt doen, dan raad ik je NIET aan om gelijk het bijltje er bij neer te gooien en je spullen te pakken. Dat is omdat veel mensen overschatten hoeveel moeite het kost om hun relatie te herstellen. In veel gevallen is het écht makkelijker dan je denkt.
Als je er van overtuigd bent dat het goed is om door te gaan, dan ga ik je hieronder helpen.
Video: Hoe red ik mijn relatie of huwelijk?
Bekijk eerst de onderstaande video met de 3 belangrijkste tips om je relatie te redden:
Video gekeken? Ok, dan gaan we verder met een van de belangrijkste vragen die ik krijg:
Timeout of afstand nemen?
Wanneer jullie samen beslissen om even afstand te nemen wanneer het slechter gaat, dan halen jullie druk van de ketel. Waardoor de negatieve helft van de weegschaal langzaam kan zakken.
Samen een weekendje weg gaan op vakantie, is dus geen goed idee, omdat je dan nog meer op elkaars lip zit.
Kleine dingen waar jij je aan bent gaan irriteren, kunnen zich op deze manier vanzelf oplossen. Misschien wordt je helemaal gek van het feit dat hij nooit het dopje op de tandpasta draait. Als je het elke dag moet meemaken, kan je hem na verloop van tijd wel wurgen.
Als je een paar weken afstand neemt, merk je dat de relatieproblemen die jullie hadden, minder belangrijk waren dan je in feite dacht. Sterker nog: je mist de ander ontzettend. Je moet er niet aan denken om hem te missen.
Dit perspectief kan je alleen ontwikkelen als je hem een tijdje niet ziet. Het is praktisch onmogelijk om hierbij te komen als je continu bij elkaar op de lip zit. De emotionele weegschaal krijgt dan steeds meer gewicht op de negatieve kant. En de positieve kant, die hangt er maar wat zielig bij.
“Waarom helpt afstand nemen zo goed?“
Je haalt zowel de “trigger” van je negatieve als je positieve ervaring weg. Je hoeft je daardoor niet meer te storen aan wat vervelend is, en je merkt of je het positieve aan hem gaat missen.
Doordat de woede weg kan zakken, kan je naar hem gaan verlangen, hem missen en de liefde voor je vriend automatisch groeien.
“Dit is waarom mannen vaak afstand nemen in een relatie.“
Ze hebben tijd nodig om in hun “mancave” er achter te komen over welke dingen ze zich positief voelen, en over welke dingen ze zich negatief voelen.
En je zal merken dat als je een man de tijd geeft om hier zelf achter te komen, zijn beslissing achteraf altijd meevalt. Hij komt simpelweg tot rust, en kiest dan voor iets anders dan je zou verwachten.
17 Manieren om je relatie te redden
Hieronder leg ik je uit wat je nu wilt gaan doen om je relatie te herstellen. Omdat dit een site voor vrouwen is, zal ik vaak ‘je man’ of ‘je vriend’ zeggen. Maar voor de mannen die meelezen, het advies gaat net zo goed voor jou op.
Hier zijn 22 manieren om je relatie te redden:
1: Neem geen beslissingen als je geëmotioneerd bent
Of het nou is dat je besluit om jullie direct aan te melden bij een relatietherapeut, of dat je besluit om je relatie uit te maken – danwel zijn auto in de fik te steken. Het is geen goed idee om tot dat besluit te komen als de emoties door je lijf gieren.
In het heetst van je woede gieren de hormonen door je lijf. Je kan emoties zien als een weegschaal. Je partner staat in het midden. Je hebt positieve en negatieve emoties die je bij hem voelt – maar op dit moment slaat de weegschaal naar het negatieve uit.
Die positieve emoties zijn er nog steeds, alleen ze wegen in het moment veel minder zwaar.
Stel dat je zijn auto in de brand steekt of zijn Donald Duck collectie weggooit, met als doel hem veel pijn te doen. In het moment lijkt dat de juiste beslissing. Maar een paar uur later begint de weegschaal langzaam weer in balans te komen. De woede begint te zakken, waardoor je positieve emoties voor hem vanzelf weer hoger komen.
En dan denk je ineens: “Wat heb ik gedaan?”
En dan moet je vervolgens omgaan met de gevolgen van je daden.
Dan kan je beter een paar uur wachten, je matras een flinke afranselbeurt geven, je vriendin bellen en schelden op alle mannen, en samen dronken worden in een of andere foute 80’s tent.
En het gaat niet eens om het uiten van je emoties. Als je weet dat je boos bent, beslis dan niet in een opwelling om hem nooit meer te zien. Je krijgt er spijt van. En dat weet je.
Dus laat je woede eerst zakken, en maak dan je keuze.
2: Praat ook niet als je geëmotioneerd bent
Stel; je bent er achter dat je man iets heeft gedaan dat je absoluut niet leuk vindt.
Van binnen ben je heel verdrietig – of je kookt juist van woede. Je bent enorm emotioneel en neemt je voor om nu wel je grenzen aan te geven.
Je gooit de deur open, schraapt je keel om hem eens goed de waarheid te zeggen, en –
Je herinnert je ineens wat ik je heb gezegd over het uiten van emoties.
“Stress vermindert het empathisch vermogen van mannen.”
Bij vrouwen wordt dit vermogen juist groter.
Dat is heel logisch als je het bekijkt van een evolutionair standpunt. Mannen waren voor het merendeel van de afgelopen 250.000 jaar verantwoordelijk voor de bescherming van hun kamp. Daarnaast waren ze belast met het vinden van eten.
En in een prehistorische omgeving had je te maken met veel gevaar. Of dit nou van een vijandige stam kwam, of van een beer die op het punt stond je op te eten.
In zo’n geval heeft het weinig zin om te rillen als een rietje en in tranen uit te barsten. Dus wanneer een man stress ervaart, gieren de hormonen door zijn lijf. En is de kans dat hij met agressie reageert, heel groot.
Dat heeft niets met jou te maken.
Hij vindt je ongetwijfeld heel lief, ook als je boos bent.
Het komt puur door de manier waarop de evolutie hem in elkaar heeft gezet. En wanneer jij heftige emoties toont, zul jij merken dat hij steeds meer moeite krijgt om rustig te blijven. Emoties werken aanstekelijk, ook voor een koele kikker. Waardoor hij meer en meer uit balans wordt getrokken, hoe langer je hem daar aan blootstelt.
Er zijn dus een groot aantal nadelen aan enorm boos worden op een man als jullie in een crisis zitten:
- Je zegt dingen die je niet meent.
- Je bent gemener dan strikt noodzakelijk voor het oplossen van het probleem.
- Zijn vermogen voor empathie wordt uitgeschakeld door de stress van jouw heftige emoties.
- Hij zal daardoor geneigd zijn om een grens te stellen, terwijl het juist om de jouwe zou moeten gaan.
- Door stress en heftige emoties wordt jij juist meer empathisch, waardoor je het meer van zijn kant gaat zien.
“Wat moet ik dan doen als ik enorm boos ben?”
Zorg dat je kalmeert.
Neem 24 uur de tijd. Gebruik een fles wijn. Ga even naar vriendinnen en gooi hun servies kapot in plaats van je vriend.
Maar zorg dat jij je emoties kwijt raakt. Slaap er een nachtje over.
En als je hem dan nog steeds wilt confronteren, ga je gang (en voordat je het doet, lees je dit artikel over hoe je hem confronteert).
3: Geen geruzie over wiens fout het is
Jullie zitten dus in een crisis met jullie relatie.
Voor het oplossen ervan is het niet belangrijk “wie er fout zit“.
Weet je waarom?
“Het wordt onmogelijk een beslissing te nemen als je continu blijft zitten met de schuldvraag.”
De schuldvraag zorgt er voor dat er continu emoties worden opgeroepen. Het maakt dat het heel lastig wordt om het probleem te verhelpen. Je komt in een cyclus terecht waarin de een naar de ander wijst, en die in de verdediging schiet. Zo instaat er een spelletje waarbij je dus de spanning alleen maar opdrijft.
Want het grappige van de schuldvraag is, is dat “de schuldige” het vaak niet met het antwoord eens is
En ook al is hij het er wel mee eens en geeft hij zijn schuld toe. Verandert hij dan ook zijn gedrag? Hoe groot acht je die kans als je er op blijft hameren hoe fout hij zit?
En als het om jou gaat. Stel, je hebt een fout gemaakt en iemand blijft continu zijn emotionele bagage over je uitstorten. Je voelt je al schuldig, en je kan er op een gegeven moment niets mee.
Ik ben er niet op tegen om problemen in een relatie te benoemen.
En het is ook ontzettend belangrijk dat jij kritisch naar jezelf kijkt naar jouw aandeel in de problemen die er zijn. En te kijken wat je er aan kan doen op een gezonde en volwassen manier.
Maar dit is iets anders dan je alleen maar focussen op de fouten van een ander (of die van jezelf) en daar emotioneel over worden.
Emoties hebben hun plaats, maar ze zijn simpelweg geen onderdeel van de oplossing.
4: Erken je eigen fout
We weten vaak heel goed wat de ander fout doet in de relatie, maar we zien vaak zelf ons eigen aandeel over het hoofd in ruzies of problemen.
Zelfs al zou je nu de relatie uitmaken… dan is de kans groot dat dezelfde problemen weer naar boven komen drijven in de volgende relatie tenzij je durft te kijken naar hoe jij deze problemen mede-veroorzaakt.
Als je hier achter bent gekomen, werkt het enorm goed om in een gesprek met je partner, je eigen aandeel in de ruzie erkennen zonder meteen te wijzen op zijn aandeel, laat staan het erover te hebben.
Want het is onmogelijk ruzie met iemand te maken die je volledig gelijk geeft.
Dus wanneer hij helemaal los gaat, of nog steeds boos op je is zeg jij: “Je hebt gelijk.”
Buiten het feit dat je hem alle wind uit de zeilen neemt zorg je er ook voor dat hij zich gehoord voelt.
Hij wil niet dat je er om heen draait. Hij ziet jou als de veroorzaker van het probleem. Een man is hier erg gevoelig voor. Wanneer je hem gelijk geeft, aan zijn kant gaat staan en je intentie toont om het goed te maken, dan scheelt dit een heleboel stress.
- Bonus podcast voor mannen: Ik heb ooit een podcast gemaakt over hoe je ruzie met een vrouw het best kan oplossen. Van meerdere mannen heb ik gehoord dat dit een van de beste podcasts was die ze ooit hebben geluisterd, dus ik raad je aan hem hier te kijken.
5: Praat er niet te veel over
Ik weet dat er nu ongetwijfeld een hoop relatietherapeuten zijn die beginnen te sputteren. Het druist in tegen hun boekenwijsheid, en wat ze hebben geleerd op hun peperdure opleidingen.
Dat het is bewezen door de wetenschap dat praten over je problemen een relatie slechter maakt, lijkt hen niet te deren. Dat begrijp ik wel. Ze verdienen hun brood door mensen aan te moedigen zoveel mogelijk over hun problemen te praten.
“Laat me je het volgende uitleggen.”
Stel, je zit in een crisis in je relatie. En je besluit dat je hem wilt gaan redden. Dan denk je: “Er is een probleem wat opgelost moet worden. Waar zullen we beginnen….”
Vervolgens steken jij en je man veel tijd en moeite in het identificeren van het probleem, en kijken of jullie hier een elegante oplossing voor kunnen vinden. De meeste tijd die jullie samen doorbrengen is hierop toegespitst. Waardoor jullie relatie helemaal in het teken van dat probleem komt te staan.
Je voelt het al aankomen….
“Je laat de weegschaal heel bewust naar het negatieve uitslaan“
Je problemen willen oplossen is goed. Er samen aan willen werken nog beter.
Maar je kan niet over relatieproblemen praten, zonder dat dit emoties bij jou en bij de ander oproept. Het gevolg is dat je voortdurend nare gevoelens kweekt. Waardoor die ander er tegen op gaat zien om bij jou in de buurt te zijn.
Zoals je weet houden mannen niet zo van drama. Sterker nog: ze hebben er een bloedhekel aan. Maar natuurlijk vind jij het als vrouw ook niks om bij een man te zijn die je vooral problemen oplevert.
Waarom zou je dan in vredesnaam voortdurend over je problemen praten?
“Alle negatieve energie die je opwekt begin je met je partner te associëren.”
Kleine dingen worden “triggers” van al die negativiteit
Daarom is het zo dat een therapie-proces heel lang duurt. Er wordt uitsluitend gefocust op negativiteit. En kleine bijzaken die hier aan gelieerd zijn, roepen de emoties op van het grotere probleem.
Professor Porges ontdekte tijdens zijn onderzoeken dat het praten over negativiteit er toe lijdt dat mensen niet meer helder kunnen nadenken. En dat elke keer wanneer hier over wordt gesproken, het opnieuw wordt opgeroepen. Terwijl het praten over positieve dingen, of het ervaren van liefde onderling, ervoor zorgt dat je meer en meer ontspant.
Wat betekent dat de meeste problemen zich vanzelf oplossen als jullie je in de eerste plaats focussen op ontspanning. Los van elkaar kan je dan nadenken over wat je nou echt wilt. En als je daar achter bent, dan kan je de volgende stappen nemen.
6: Ga leuke dingen met elkaar doen
Zoals je hebt geleerd heeft het weinig zin om voortdurend over je problemen te praten. Het zal er niet voor zorgen dat de weegschaal meer naar het positieve uitslaat.
In plaats daarvan is het belangrijk om op dingen te focussen die jullie gelukkig maken.
“Spreek af om samen een dag te hebben waar jullie er helemaal niet over praten, en waarop jullie alleen plezier mogen maken.”
Onderneem een dagje uit. Doe iets waar jullie beide zin in hebben, en vermijdt elk beladen onderwerp.
Denk hierbij aan:
- Een dagje pretpark.
- Huur een bootje.
- Naar de kermis.
- Naar het park.
- De kinderboerderij.
- Naar het zwembad.
- Of een van de andere dingen hier.
Hoe vrolijker hoe beter. En tijdens deze dag mogen jullie niet over je problemen praten.
Misschien is het in het begin moeilijk om door al het drama je te focussen op dat gedeelte van jou dat je man nog steeds leuk vindt
Misschien voelt het de eerste paar uur ongemakkelijk. Maar let maar op. Als je door de zure appel heen bijt, zal je merken dat je er na een paar uur echt plezier in krijgt.
En wanneer dat gebeurt, zorg je er voor dat je even uit alle ellende stapt. Je neemt de tijd om voor jezelf, je man en de relatie te zorgen. Zonder al dat vervelende drama wat de laatste tijd zo aan jullie knaagde.
En aan het eind van de dag kunnen jullie elkaar tevreden aankijken en zeggen:
“Dat was heerlijk.”
Dat dit zo goed werkt komt door alle redenen die ik al eerder heb benoemd. Door je te focussen op het positieve zorg je ervoor dat dit weer de boventoon voert in de relatie. De kleine momenten dat jullie het leuk hebben samen, zullen zwaarder wegen dan de nare momenten – mits je die nare momenten goed weet te managen.
Maar er is nog iets waardoor dit positieve zo goed werkt…
De bioloog en therapeut Peter Levine ontdekte iets interessants aan hoe mensen omgaan met stress. Wanneer zij dit verwerken in gezelschap, dus zich te focussen op hun band met andere mensen, gaat dit vele malen sneller.
Dit is waarom vormen van individuele therapie kunnen werken. Fritz Perls – een leerling van Freud – wist al dat de kans van slagen van therapie valt of staat in de mate waarin de client de therapeut vertrouwt. De interventies die worden toegepast zijn minder belangrijk dan de steun of het vertrouwen wat de cliënt uit de relatie haalt.
Dat betekent nogal wat. Het stelt dat de meeste technieken in psychotherapie niet werken. Althans, niet voor het verwerken van gevoelens. Maar dat de band tussen therapeut en cliënt de doorslag geeft. En dat als er genoeg vertrouwen is, het goed kan komen – en anders niet.
En dit is een man die verantwoordelijk is voor hoe er in de recente geschiedenis over psychotherapie wordt gedacht. De meeste psychotherapeuten maken gebruik van theorieën die door hem zijn ontwikkeld en bestuderen zijn boeken.
Maar goed:
“Focus je op het positieve.”
Doe wat leuks met je vriend. Ook al vindt je het moeilijk, en heb je in het begin de neiging om hem uit jullie waterfiets te gooien. Je zal merken dat het jou, hem en de relatie goed doet.
7: Werk aan jezelf
Hiermee bedoel ik niet om te werken aan je eigen aandeel in de relatieproblemen die jullie nu ondervinden. Maar om te werken aan jezelf als persoon.
Jij (en hij!) zullen aan jezelf moeten werken.
En dit zie ik heel vaak in relaties terugkomen. Jullie zijn zo vaak samen, dat jullie elkaars ‘geluksbron’ worden. Afspreken met vrienden gebeurt weinig, leuke dingen doen met vrienden ook niet, sporten en hobby’s zijn slechts een ding geworden wat jullie af en toe doen.
Al die dingen die je zonder elkaar deed, hebben plaatsgemaakt voor tijd met je partner.
Als jij jouw partner op deze manier verantwoordelijk hebt gemaakt voor jouw geluk… en als je dan ongelukkig bent. Dan moet je de relatie niet uitmaken, maar werken aan jezelf.
Persoonlijke problemen zijn vaak de oorzaak
Vaak zijn persoonlijke problemen de oorzaak van relatieproblemen. Pas als we voor onszelf zorgen en aan zelfliefde werken om deze onderliggende problemen op te lossen, heeft de relatie een kans van slagen.
Want hoe kan hij van jou houden, als jij niet van jezelf houdt?
8: Raak die stress kwijt
Je hebt al gemerkt dat ik het erg belangrijk vindt dat jij zoveel mogelijk de stress kwijtraakt die jullie potentiële relatiebreuk met zich meebrengt.
Weet je wat mijn favoriete middel is om stress kwijt te raken?
“Sporten.”
Zelf ben ik per week in de sportschool te vinden. Het is mijn vorm van meditatie. Het zorgt er voor dat ik lekker kan ontspannen, helder kan blijven denken en dat ik me door de dag heen een stuk minder gestrest voel.
De mensen die mij kennen van een aantal jaar geleden, weten dat ik een ontzettende stresskip was. Ik kon totaal niet stilzitten. Rende van hot naar her, en praatte altijd heel snel.
Sporten heeft hier definitief een einde aan gemaakt. Een uurtje per dag buiten of in de sportschool, en ik ben weer helder in mijn hoofd. Samen met meditatie is sport een van de ideale manieren om een depressie aan te pakken, zegt ook de wetenschap.
“Daarnaast heeft sporten nog een functie“
Je wordt er aantrekkelijker door voor je partner. Want wat denk je dat een man liever heeft?
- Een vrouw die futloos is, of juist veel energie heeft.
- Gespannen is, of al haar negatieve energie er in een uurtje uit heeft gegooid en nu lekker ontspannen is?
- Een vrouw die voor zichzelf zorgt, of een vrouw die zichzelf niet verzorgd?
- Een vrouw die zich onzeker voelt, of een vrouw die trots is dat ze vandaag weer haar grenzen ietwat heeft verlegd?
Het klinkt simpel, en dat is het ook. Maar al deze dingen zorgen ervoor dat de positieve kant van de weegschaal van je partner zwaarder begint te wegen. Met als gevolg dat hij je leuker begint te vinden, en meer waarde aan je begint te hechten. Dat is dus ideaal in een situatie waarin jullie relatie de laatste tijd door negativiteit gedomineerd werd.
Bonustip: Ga samen sporten
Voor bonuspunten vraag je aan hem of hij meegaat naar de sportschool. Doe het liefst iets waarbij je samenwerkt. Je zal merken dat de gezamenlijke focus jullie weer even uit de ellende trekt.
9: Maak weer tijd voor familie en vrienden
Je hebt dus al begrepen dat sociaal contact druk van de ketel kan halen als je erg gestrest bent.
Natuurlijk kan je dit doen door te chillen met je vriend. Maar nog handiger is om wat tijd door te brengen met je familie en vrienden. Waarbij de positieve kant van de weegschaal sowieso goed gevuld is.
Op deze manier kan je brein even “rust” krijgen, en zich weer voorbereiden op wat komen gaat als je weer met je vriend wordt geconfronteerd.
Als jij je heel gestrest voelt, en je bent een middagje bij mensen waarvan je veel houdt en met wie alles goed gaat, dan kan je vervolgens heel makkelijk terug de relatie in lopen en met een heldere blik aan de slag gaan om alles op te lossen.
Dat is behoorlijk wat waard.
Daarnaast wil je ook deze sociale contacten wat meer oppakken, zodat je in de toekomst – als je relatie gered is – je meer sociale contacten buiten je partner om hebt.
10: Focus op het goede in jullie relatie
Door alle drama en stress kan je soms vergeten dat er ook heel veel goede aspecten zijn aan jullie relatie samen.
- Wat zijn jullie beste momenten samen geweest?
- Welke van zijn eigenschappen maken je aan het lachen, maken je blij en brengen jou geluk?
Schrijf eens op voor een weekje op wat voor leuke dingen hij allemaal doet. Wat hij allemaal goed doet.
We zien vooral waar we op focussen. Dus als je constant op het negatieve focust, dan zie je dat. Terwijl als je op het positieve focust, je positieve dingen aan hem ziet.
En als je dan eens zoiets ziet, geef hem een complimentje ervoor. Hij zal het van je waarderen.
11: Breng aanraking terug in de relatie
Ook al maken jullie samen een moeilijke tijd door, ik wil je aanraden om elkaar te blijven aanraken.
Niet alleen omdat iemand aanraken ervoor zorgt dat die persoon je als intelligenter, langer en knapper inschat. Maar ook omdat een aanraking meer zegt dan duizend woorden.
Als een man wat knorrig is, en je legt even een hand op zijn schouder. Dan kan hem dit het gevoel geven: “Oh wacht, ze geeft nog steeds om me.”
Het kan hem in een keer uit zijn boze bui halen. Hetzelfde geldt voor goed oogcontact of een knuffel.
Sommige vrouwen kunnen dit van zichzelf, maar veel ook niet. Gelukkig is dit te leren. De volgende keer dat je vriend boos is, leg dan even kort een hand op zijn schouder. Of pak kort even zijn hand beet. Of geef hem een knuffel.
Fysiek contact tussen jullie is essentieel
Ik kan niet in het hoofd van je man kijken. Maar peil maar eens of hij je misschien wil hebben door je aan te raken. Het hoeft niet per se seksueel te zijn, maar dat mag wel. Het gaat erom dat je even kan ontspannen en fysieke aanraking in je op kan nemen.
Hij zal het ook nodig hebben om tot rust te komen, en een manier te vinden die er voor zorgt dat zijn lichaam en geest ontspant.
Een van mijn collega’s heeft hiervoor zelfs een massagecursus voor stellen voor ontworpen (www.lerenmasseren.nl).
12: Stap in jouw vrouwelijke rol, zodat hij mannelijk kan zijn
Ik realiseer me dat je graag wilt dat je vriend de eerste stap zet in het oplossen van het probleem.
Je zou het liefst willen dat hij als kordate man alle oplossingen had, en dat jij je er geen zorgen over hoefde te maken.
Maar begrijp goed dat als een man gestrest is, of het even niet meer weet, zijn ego een rol kan gaan spelen.
Je kan dan vervolgens net zo koppig terug doen, in de hoop dat hij dan wel in beweging komt. Maar beter is het om even na te denken wat dit voor effect op hem heeft.
“Koppigheid van een vrouw werkt op een man als een rode lap op een stier“
Het zal hem verre van rustig maken. Sterker nog: door je manier van communiceren zal hij geprikkeld worden om de strijd met je aan te gaan. Of hij dit nou openlijk doet, of door juist extra afstandelijk te worden.
Je stapt namelijk in de rol van een concurrent. Van iemand die zijn belangen bedreigt. Waardoor hij je zo gaat behandelen.
Hoe je hem in zijn mannelijke rol stopt
Maar wat nou als je de rol speelt van een prinses, die wil dat de sterke koning het oplost?
“In plaats van te wachten totdat hij wat doet, kan je hem aanmoedigen door in de rol te duiken van de onschuldige jonkvrouw.”
Wanneer je op een heel vrouwelijke manier met je man communiceert, en aangeeft dat je verlangt naar de oplossing die hij te bieden heeft, dan zal hij meer en meer in die rol stappen.
Hij ziet namelijk in dat er een beloning te halen is wanneer hij zijn best doet om het probleem te verhelpen. Je biedt hem als het ware een positieve uitkomst, alleen door zijn best te doen. Hij wil namelijk als man jouw respect verdienen.
Het is een van de manieren waarop een man flirt met een vrouw: door haar problemen op te lossen.
Normaal vindt je dit ongetwijfeld heel vervelend, maar in tijden van crisis komt dit goed van pas. Als je merkt dat je man nukkig begint te worden en geen zin heeft om jou je zin te geven, zorg dan dat jij je zachter gedraagt. Dat je laat merken dat je hem vertrouwt en respecteert. Deze houding zorgt ervoor dat hij ook verzacht, en dat hij meer zijn best voor je wil doen.
En dat hij dus gemotiveerd raakt om een goede oplossing te verzinnen, in plaats van zijn kont tegen de krib te gooien.
13: Versier elkaar weer
Ik kan me goed voorstellen dat door alle stress jullie niet meer zo verliefd op elkaar zijn als in het begin van de relatie.
Maar dat zijn de tijden die je wil herleven, als je een kans wil om weer als stel door het leven te gaan.
Gelukkig is hier een simpele oplossing voor.
“Wordt de vrouw die je was aan het begin van de relatie.”
Misschien deed je meer moeite voor hem, en hij meer voor jou. Liet jij je nog verwennen met een mooie bos bloemen. Zag je er anders uit, en gedroeg jij je anders.
In de loop van een lange relatie kunnen partners in meer dan dat veranderen. Ze worden een team. Waardoor de rol van elkaars geliefde een beetje verloren gaan.
Dat is erg jammer, want dat is juist wat de doorslag geeft in een relatie. Niet de stress, niet jullie samenwerking, en niet alle randomstandigheden (zoals een huis en gezamenlijke rekeningen) die jullie verbinden. Aan het eind van de dag draait het om jullie liefde en aantrekkingskracht. (leestip: hoe je de passie in jullie relatie terugkrijgt).
Wees niet bang om met hem te flirten, ook al gaat het slecht. Geef hem een goed gevoel over zichzelf, en je zal zien dat hij vanzelf ook meer moeite zal doen van jou. Dat is precies de kant die je met hem op wil gaan. Je wilt niet dat jullie verder verzanden in het drama, maar dat jullie beide je best doen om er uit te komen.
14: Ga met elkaar naar bed
Wist je dat seks één van de essentiële dingen is die een man zoekt in een relatie?
Vrouwen kunnen als ze dat willen jaren zonder seks. Voor mannen ligt dit heel anders.
“Seks is verbonden met zijn fysiologie en zijn eigenwaarde.”
Het is voor een man vrijwel onmogelijk om zich goed te voelen over zichzelf en jullie relatie als hij geen seks heeft. De manier hoe zijn lichaam werkt voorkomt simpelweg dat hij zich op het repareren van de relatie kan focussen.
Ik moet dan ook altijd erg lachen als vrouwen denken hun relatieproblemen op te kunnen lossen door een man seks te onthouden.
Ten eerste kan je een man geen seks onthouden. Zijn drang is zo groot dat hij het vroeg of laat ergens anders zoekt. Het kan zijn dat hij ervoor betaalt, vreemd gaat of het op een andere manier doet, maar die energie moet ergens heen. Dat is simpelweg een feit.
Het werkt averechts
Het is zo’n belangrijke behoefte voor hem dat hij enorm op je afknapt wanneer je dat tegen hem gebruikt. Ook al gaat hij op de oppervlakte er in mee, onderhuids zal hij er niet bepaald blij mee zijn.
Je zet er kwaad bloed mee.
Hoe zou jij het vinden als een man je een jaar lang niet zou aanraken? En voorstelt dit alleen te doen als jij de afwas hebt gedaan? Dergelijke fratsen helpen natuurlijk niet voor een harmonieuze relatie.
Nou snap ik dat je niet staat te trappelen om met hem in bed te duiken als jullie voortdurend ruzie maken. Maar bekijk het zo.
Als je die twee los van elkaar kan zien en tegen hem kan zeggen: “We hebben weliswaar ruzie, maar laten we voor nu een avondje gewoon met elkaar naar bed gaan en doen alsof er niets aan de hand is.”
Er kunnen situaties zijn waarin hij hier niet in meegaat. En dat is prima. Maar als hij dit wel doet zal je merken dat het hem oplucht. Dat hij er door ontspant. En gek genoeg helderder kan denken.
Het komt omdat seks voor mannen heel anders werkt voor vrouwen. Het is zo essentieel voor hem, als bevestiging en liefde voor jou is. En het wordt veel over het hoofd gezien als je jullie relatie wilt repareren.
15: Vraag geen vrienden om te bemiddelen
Wanneer jij ruzie hebt met je vriend, is het laatste wat je moet doen iemand anders vragen om te bemiddelen.
Hier zijn een aantal redenen voor:
- Mannen houden er niet van als de vuile was wordt buiten gehangen. Ze vinden het gênant en een teken van zwakte. Als vrouw kan je dit maken, als man niet. Daarom wil hij het binnenskamers houden.
- Iedereen die jij uitkiest, zal hij niet vertrouwen. Hij gaat er vanuit dat die persoon automatisch aan jouw kant staat.
- Mensen die bemiddelen staan automatisch aan de kant van de persoon die ze het langste kennen. Er is simpelweg niets aan te doen. Er is geen vertrouwen om dit probleem op te lossen.
Hoewel het dus handig kan zijn om je familie of vrienden te vragen om advies van een buitenstaander, is hen vragen als mediator op te reden géén goed idee.
16: Laat hem merken dat jij verder gaat met je leven
Als het relatieprobleem zo erg was dat jullie voor langere tijd afstand hebben genomen, dan wil je hem ook laten merken dat jij verder gaat met je leven en niet altijd beschikbaar blijft voor hem.
Mannen zijn jaloerse wezens. Als ze zien dat wat van hen was, nu niet meer van hen is, dan worden ze stikjaloers.
Heel vaak is dit hetgeen wat ervoor zorgt dat een ex weer terugkomt.
Wat je kan doen:
- Pak nieuwe hobbies op & spreek weer met familie en vrienden af (zoals hierboven gezegd).
- Zorg dat je er weer top uitziet. Gaat lekker sporten.
- Spreek ook met mannelijke vrienden af voor vriendschappelijke kopjes koffie.
- Als jullie geen contact hebben, post dan ook eens foto’s ervan op social media, zodat hij er toch achter kan komen dat jij verder gaat met je leven.
Het resultaat hiervan is, dat hij zich realiseert dat als hij niet snel bijdraait, hij je kwijtraakt. Hij zal je gaan missen (wat een enorm krachtig mechanisme is)
Manier 17 is een specifieke situatie:
Als er vreemdgaan in het spel is
Als jij bent vreemd gegaan:
Bied dan ten eerste je excuses aan en neem 100% van de schuld op je. Je zal hierna moeten werken aan het vertrouwen terugwinnen, en een onderdeel daarvan is dat je 100% openheid geeft en compleet transparant bent in alles.
- Als dit het geval is, volg dan de stappen hier om het vertrouwen terug te winnen.
Als hij vreemd is gegaan
Vind ik dat verschrikkelijk voor je – zeker als het een langdurige affaire was.
Ik krijg dagelijks mails van vrouwen die te maken hebben met een man die ontrouw is. De emotie spat er van af. Verdriet, woede… het hele spectrum komt er bij.
Verwijten worden gemaakt, want vertrouwen is geschonden.
Maar weet je wat het gekke is?
De meeste mensen die vreemd gaan geven aan dat ze gelukkig zijn in het huwelijk.
Het gaat om 56%. Het is dus een kleine meerderheid, maar het betekent wel dat de kans vijftig procent is dat je man niet per se ontevreden met jou is, maar dat er een andere reden is dat hij is vreemdgegaan.
Niet dat de leugen en het bedrog daardoor minder erg worden. Het is net zo vervelend voor jou en ik snap dat je er veel pijn en verdriet van hebt.
Maar als je een paar keer diep adem haalt en de feiten over zijn vreemdgaan bekijkt:
- 56% van de mannen is gelukkig in de relatie
- 99% van de mannen vindt zijn eigen vrouw aantrekkelijker
- Hij is biologisch geprogrammeerd om seks te hebben met verschillende soorten vrouwen
Dan is hij aan de relatie begonnen met een achterstand. Zijn biologie, zit hem in de weg. Hij doet iets wat tegen zijn natuur indruist.
Dat maakt het niet goed, zijn spijt niet kleiner en natuurlijk wil hij je niet kwetsen. Tenzij je een relatie hebt met een narcist of een foute man.
Het ligt dus niet aan jou wanneer een man vreemd gaat. Je ziet ook dat in het merendeel van de gevallen een man gewoon bij zijn vrouw blijft – of dat tenminste wil – als er sprake is van overspel. Vaak had hij het uitstapje nodig om er achter te komen dat hij zijn thuisbasis toch prettiger vindt.
- Als je man is vreemdgegaan, lees dan de cruciale stappen in dit artikel aandachtig door.
Problemen in lange afstandsrelaties
Lange afstandsrelaties hebben vaak specifieke problemen. Dus als je die wil laten slagen, heb je een paar specifieke oplossingen nodig.
- Plan regulier bezoekjes in de echte wereld. Dit is een van de dingen die jullie absoluut moeten doen. De bezoekjes zelf zijn niet alleen goed, maar onderzoek laat ook zien dat alleen al het vooruitzicht ernaartoe helpt.
- Maak tijd voor online dates. Zeker als het duur is om elkaar steeds op te zoeken, is dit essentieel. Heb niet alleen gewone belletjes, maar DOE samen dingen (koken, een spelletje etc.)
- Manage jullie verwachtingen. Maak afspraken over exclusiviteit. Zeker als jullie lang van elkaar weg zijn, is dit iets wat je moet bespreken.
Ik raad je aan mijn artikel over lange afstandsrelaties te lezen voor nog meer gedetailleerd advies.
Hoe nu verder?
In sommige gevallen is het beter om niet voor een relatie te vechten.
Sommige gebeurtenissen zijn zo zwaar dat geen enkele relatie ze overleeft (denk aan het overlijden van een kind, familielid, grote familieruzies of zware financiële problemen). In zulke gevallen komt er zo veel druk van buitenaf op een relatie te staan, dat jullie als vanzelf uit elkaar worden getrokken.
Ook zijn sommige situaties zo toxisch dat er geen beginnen aan is. Denk aan relaties met narcisten, zware alcohol/drugsproblematiek of psychische stoornissen van een partner.
Op weg naar de perfecte relatie
Speciaal voor vrouwen heb ik nog een tip. Want zoals je hebt begrepen, is je man zo gunstig mogelijk stemmen een groot onderdeel van de oplossing.
Omdat deze tip zo krachtig is, noem ik deze Het Mannengeheim.
Als je hieronder je e-mail adres achter laat, dan stuur ik het je privé toe.
Hi!
Ik heb je hulp nodig.
I heb nu de laaste twwe dagen 2 gevoeligliggende discuties met mijn vriend gehad.
Is het slim mijn gsm de volgende dagen lang uit te zetten zonder hem het te laten weten?
Alvast Bedankt!
beste Tim
ik zit met een groot probleem men vriendin wilt het uitmaken omdat er de voorbije maand zoveel is gebeurd en dat ik haar persoonlijk gekwetst hebt.
Maar ik wil vechten voor haar we zijn 1 jaar en 5 maanden bijna samen en we hebben in onze relatie al meermaals ruzie gehad omdat we altijd koppig zijn geweest enz.
maar deze keer is het anders heb men oma verloren en ik was in een put terecht gekomen en ik vertelde niks over men problemen tegen men vriendin maar andersom deed ze dat wel.
vorige week ben ik ingestort en heb ik op het verkeerde moment en op de verkeerde persoon da gezegd daar boven op komt dat ik zaterdag zo koppig was en men eigen willetje door dreef over een film terwijl ze liefst die niet wou zien en had ook gezegd dat haar ouders niks rekening hielden met me dat juist wel zo was.
ze wou het maandag me een kans geven die heb ik ook naar de botten geholpen door naar haar broertje te sturen en die was ontroostbaar en da was de druppel volgens haar.
maar ze neemd kalmeer pilletjes en heeft geen emoties op dit moment en ze ziet alles zwart en ergert zich aan de kleinst dingen. en aanraking heeft ze al moeilijk heden mee. er is ook veel gebeurd door dat mijne beste maat haar wou versieren en dat er jongens in haar leven waren gekomen die meer wouden.
maar wat moet ik doen dat meisje is alles oor me ze zegt da ze het echt uit wilt majen en dat ze ruite nodig heeft en dat ik haar moet laten tot dat ikwoensdag naar de psycholoog ga gaan ze wilt graag een verslag daarvan hebben.
ik zie dat meisje te graag omdeze relatie zomaar op te geven wat kan ik doen om haar terug te winnen ?
ben er nie altijd voor haar geweest en steunde haar niet genoeg omdat ik neit een vand- de gemakkelijkste karakters hebt en dat bots wel vaak.
kan je me helpen ben einde raad gewoon