23 Effectieve Tips Om Je Relatie Snel Te Redden

Dating- en Relatiecoach

Laatst gewijzigd op 27 maart 2023

In dit artikel leer je:

 • Hoe je een break-up voorkomt na ruzie. Hint: het is niet nog meer ruzie maken, of proberen jullie problemen uit te praten.
 • Hoe je op het positieve focust helpt om hem uit de oorlogsmodus te krijgen. Dit geheim, ontdekt door wetenschappers, zorgt ervoor dat jullie niet continu met elkaar in de clinch liggen.
 • Het simpele rekensommetje dat je kan helpen motiveren om voor je relatie of huwelijk te redden, ook al lijkt is je relatie bijna verbroken of stukgelopen.
 • Wat je kan doen als je man stopt met communiceren. Het is niet wat je denkt dat het is – en ik beloof je dat je relatie er lichtjaren op vooruit gaat zodra je begrijpt hoe je hier mee om gaat.

Hoe red ik mijn relatie of huwelijk?

okJe relatie of huwelijk staat op het punt om uit te gaan.

Dat vind ik vervelend om te horen.

Je vraagt misschien af of je er voor moet vechten.

Die vraag kan ik niet voor je beantwoorden.

Als je wilt weten waar je staat, check dan dit artikel.

Als je er van overtuigd bent dat het goed is om door te gaan, dan heb ik hieronder 23 tips.

Want zeg nou zelf

Het gaat er niet om op welke manier jij je relatie behoudt….

Het gaat erom dat het lukt.

Ik heb jaren ervaring als datingcoach. En in al die tijd heb ik duizenden mensen geadviseerd hoe zij hun relatie kunnen behouden.

Vanuit die ervaring kan ik je tips geven om jouw relatie te redden. Dus doe er je voordeel mee.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Tip 1: Het maakt niet uit waar de fout ligt

het maakt niet uitOk. Jullie zitten dus in een crisis met jullie relatie.

Voor het oplossen ervan is het niet belangrijk “wie er fout zit“.

Weet je waarom?

Het wordt onmogelijk een beslissing te nemen als je continu blijft zitten met de schuldvraag.

De schuldvraag zorgt er voor dat er continu emoties worden opgeroepen. Het maakt dat het heel lastig wordt om het probleem te verhelpen. Je komt in een cyclus terecht waarin de 1 naar de ander wijst, en die in de verdediging schiet. Zo instaat er een spelletje waarbij je dus de spanning alleen maar opdrijft.

Want het grappige van de schuldvraag is, is dat “de schuldige” het vaak niet met het antwoord eens is

En ook al is hij het er wel mee eens en geeft hij zijn schuld toe. Verandert hij dan ook zijn gedrag? Hoe groot acht je die kans als je er op blijft hameren hoe fout hij zit?

En als het om jou gaat. Stel, je hebt een fout gemaakt en iemand blijft continu zijn emotionele bagage over je uitstorten. Je voelt je al schuldig, en je kan er op een gegeven moment niets mee.

Ik ben er niet op tegen om problemen in een relatie te benoemen. En te kijken wat je er aan kan doen op een gezonde en volwassen manier. Maar dit is iets anders dan je alleen maar focussen op de fouten van een ander (of die van jezelf) en daar emotioneel over worden.

Emoties hebben hun plaats, maar ze zijn simpelweg geen onderdeel van de oplossing.

En daar kom ik later op terug.


Tip 2: Kijk of jullie er alletwee moeite voor willen doen

scheidingen-in-nederlandIk ga er vanuit dat wanneer je dit artikel leest, je voornemens bent om tijd en energie te steken in het redden van je relatie.

En dat is maar goed ook. Je bent namelijk echt niet de enige die te maken heeft met relatieproblemen. Sterker nog: 40% van de huwelijken ontaardt in een echtscheiding.

Vaak zie je bij een ruzie dat de ene persoon harder wil vechten voor de relatie dan de andere. Het is je goed om je hier bewust van te worden. Ik denk niet dat het een goed idee is om dit openlijk met je partner te bespreken, omdat je hem juist kan ontmoedigen om de energie erin te steken als hij hier geen zin in heeft. Waarom dit zo is, lees je verderop.

Maar voordat je verder gaat wil ik dat jij jezelf een aantal vragen stelt:vraag jezelf

 • Hoeveel moeite ben ik bereid te doen om deze relatie te redden?
 • Hoeveel moeite is mijn partner bereid te doen om de relatie te redden?
 • Zijn er grote verschillen in de hoeveelheid moeite die we willen doen?

Let op: als jij bij jezelf besluit dat je GEEN moeite wilt doen, dan raad ik je NIET aan om gelijk het bijltje er bij neer te gooien en je spullen te pakken.

Ik begrijp namelijk heel goed dat je niet zit te wachten op een langdurig proces om je relatie te redden. De manieren waarop mensen denken dat dit gaat zijn over het algemeen ontzettend inefficiënt. Er wordt veel tijd gestoken in een hele hoop randzaken, die niet zo zeer helpen bij het redden van de relatie. Er zijn maar een paar dingen die echt werken.

Dat heb ik geleerd in mijn jaren als datingcoach. Ik heb gezien dat de meeste dingen die mensen doen om hun relatie te redden niets meer zijn dan misleid boerenverstand of onwetenschappelijke onzin. In dit artikel krijg je alleen tips die wetenschappelijk zijn bewezen, en die ik uitgebreid heb getest in mijn coachingspraktijk. Zoals tip 3:


Tip 3: Praat niet als je geëmotioneerd bent

Doe het nietOk. Je bent er achter dat je man iets heeft gedaan dat je absoluut niet leuk vindt.

Van binnen ben je heel verdrietig – of je kookt juist van woede. Je bent enorm emotioneel en neemt je voor om nu wel je grenzen aan te geven.

Je gooit de deur open, schraapt je keel om hem eens goed de waarheid te zeggen, en –

Je herinnert je ineens wat ik je heb gezegd over het uiten van emoties.

Stress vermindert het empathisch vermogen van mannen.

Bij vrouwen wordt dit vermogen juist groter.

Dat is heel logisch als je het bekijkt van een evolutionair standpunt. Mannen waren voor het merendeel van de afgelopen 250.000 jaar verantwoordelijk voor de bescherming van hun kamp. Daarnaast waren ze belast met het vinden van eten.

En in een prehistorische omgeving had je te maken met veel gevaar. Of dit nou van een vijandige stam kwam, of van een beer die op het punt stond je op te eten.

In zo’n geval heeft het weinig zin om te rillen als een rietje en in tranen uit te barsten.

Dus wanneer een man stress ervaart, gieren de hormonen door zijn lijf. En is de kans dat hij met agressie reageert, heel groot.

Dat heeft niets met jou te maken.

Hij vindt je ongetwijfeld heel lief, ook als je boos bent. John Legend heeft er niet voor niets een liedje over geschrevenjohn legendHet komt puur door de manier waarop de evolutie hem in elkaar heeft gezet. En wanneer jij heftige emoties toont, zul jij merken dat hij steeds meer moeite krijgt om rustig te blijven. Emoties werken aanstekelijk, ook voor een koele kikker. Waardoor hij meer en meer uit balans wordt getrokken, hoe langer je hem daar aan blootstelt.

Er zijn dus een groot aantal nadelen aan enorm boos worden op een man als jullie in een crisis zitten:

 • Je zegt dingen die je niet meent.
 • Je bent gemener dan strikt noodzakelijk voor het oplossen van het probleem.
 • Zijn vermogen voor empathie wordt uitgeschakeld door de stress van jouw heftige emoties.
 • Hij zal daardoor geneigd zijn om een grens te stellen, terwijl het juist om de jouwe zou moeten gaan.
 • Door stress en heftige emoties wordt jij juist meer empathisch, waardoor je het meer van zijn kant gaat zien.

Wat moet ik dan doen als ik enorm boos ben?

Zorg dat je kalmeert.

Neem 24 uur de tijd. Gebruik een fles wijn. Ga even naar vriendinnen en gooi hun servies kapot in plaats van je vriend.

Maar zorg dat jij je emoties kwijt raakt. Slaap er een nachtje over.

En als je hem dan nog steeds wilt confronteren, ga je gang.


Tip 4: Neem geen beslissingen als je geëmotioneerd bent

slecht ideeEen paar jaar geleden stond ik stomdronken in een kroeg. Ik was daar met een paar vrienden, en met een vriendin die ik heel aantrekkelijk vond. De vodka had die avond rijkelijk gevloeid, en ik had het behoorlijk naar mijn zin.

En dat is een understatement.

Er zijn foto’s van die avond (die ik nooit online ga zetten) waarop ik de meest weirde blije uitdrukking op mijn gezicht heb die je ooit hebt gezien.

Die avond wordt veel besproken in mijn vriendengroep, omdat ik besloot mee te doen aan karaoken.

En dat dit veel besproken wordt, is niet omdat mijn performance nou zo goed was.

Ik ben namelijk een verschrikkelijk slechte zanger.

Maar door mijn emoties van dat moment won mijn euforie en mijn plezier het van dit besef. Mijn gene moest plaats maken voor oeverloos gebral door een microfoon, en een hele bar die zijn handen tegen zijn oren drukte.

Het was een beetje als deze Idols auditie:Dat soort gênante uitspattingen moet je natuurlijk voorkomen

akwardMaak geen beslissingen als je geëmotioneerd bent.

Of het nou is dat je besluit om mee te doen aan karaoke zoals ik, of dat je besluit om je relatie uit te maken – danwel zijn auto in de fik te steken. Het is geen goed idee om tot dat besluit te komen als de emoties door je lijf gieren.

In het heetst van je woede gieren de hormonen door je lijf. Je kan emoties zien als een weegschaal. Je vriend staat in het midden. Je hebt positieve en negatieve emoties die je bij hem voelt – maar op dit moment slaat de weegschaal naar het negatieve uit.

Die positieve emoties zijn er nog steeds, alleen ze wegen in het moment veel minder zwaar.

Stel dat je zijn auto in de brand steekt of zijn Donald Duck collectie weggooit, met als doel hem veel pijn te doen. In het moment is dat de juiste beslissing. Maar een paar uur later begint de weegschaal langzaam weer in balans te komen. De woede begint te zakken, waardoor je positieve emoties voor hem vanzelf weer hoger komen.

En dan denk je ineens: “Wat heb ik gedaan?

En dan kan je vervolgens gaan dealen met de gevolgen van je daden.

Dan kan je beter een paar uur wachten, je matras een flinke afranselbeurt geven, je vriendin bellen en schelden op alle mannen, en samen dronken worden in 1 of andere foute 80’s tent.

En het gaat niet eens om het uiten van je emoties. Als je weet dat je boos bent, beslis dan niet in een opwelling om hem nooit meer te zien. Je krijgt er spijt van. En dat weet je.

Dus laat je woede eerst zakken, en maak dan je keuze.


Tip 5: Hoe je je relatie redt door afstand te nemen

wanneer-afstand-nemenAls je in een relatie met spanningen zit, dan weet je dat een negatieve sfeer maanden kan doorzeuren.

Kleine spanningen worden steeds groter. Je begint je steeds meer aan iemand te ergeren. Kleine pijntjes worden groter, en negatieve emoties beginnen de kop op te steken.

De weegschaal begint steeds meer naar het negatieve uit te slaan.

Dan kan je een aantal dingen doen.

Je kan net zo lang op elkaars lip blijven zitten totdat de bom barst. Als je dit doet, krijg je een soort knipperlicht-relatie waarbij je eerst ruzie met elkaar moet maken, dan een tijdje alleen tijd doorbrengt om vervolgens te besluiten al dan niet weer bij elkaar te komen. En die cyclus herhaalt zich dan vaak een paar keer.

Ik raad je dit af. Het kost veel pijn en moeite – en het is volstrekt onnodig.

Kies er voor om op tijd afstand te nemen

zandloper weinig tijdWanneer jullie samen beslissen om even afstand te nemen wanneer het slechter gaat, dan halen jullie druk van de ketel. Waardoor de negatieve helft van de weegschaal langzaam kan zakken.

Samen een weekendje weg gaan op vakantie, is dus geen goed idee, omdat je dan nog meer op elkaars lip zit.

Kleine dingen waar jij je aan bent gaan irriteren, kunnen zich op deze manier vanzelf oplossen. Misschien wordt je helemaal gek van het feit dat hij nooit het dopje op de tandpasta draait. Als je het elke dag moet meemaken, kan je hem na verloop van tijd wel wurgen.

Maar als je dan een paar weken afstand neemt, merk je dat dit dopje veel minder belangrijk is dan je in feite dacht. Sterker nog: je mist je vriend ontzettend. Je moet er niet aan denken om hem te missen. Tandpastadopjes laten rondzwerven of niet.

Dit perspectief kan je alleen ontwikkelen als je hem een tijdje niet ziet. Het is praktisch onmogelijk om hierbij te komen als je continu bij elkaar op de lip zit. De emotionele weegschaal krijgt dan steeds meer gewicht op de negatieve kant. En de positieve kant, die hangt er maar wat zielig bij.

Waarom helpt afstand nemen zo goed?

goede vraagJe haalt zowel de “trigger” van je negatieve als je positieve ervaring weg. Je hoeft je daardoor niet meer te storen aan wat vervelend is, en je merkt of je het positieve aan hem gaat missen.

Zoals je hebt geleerd is het heel moeilijk om helder na te denken als je boos bent. Maar wanneer die emotie is gezakt, en je objectief naar je woede om dat tandpastadopje kan kijken, dan zal je opmerken dat je eigenlijk boos bent om niks. En je zal automatisch gaan nadenken over een oplossing die niet te maken heeft met je vriend zo snel mogelijk het huis uit werken.

Doordat de woede zakt kan het verlangen naar en de liefde voor je vriend automatisch groeien. En dan merk je dat daar maar 1 oplossing voor is. Hem zo dicht mogelijk houden. Daar is simpelweg geen andere manier voor.

Dit is waarom mannen vaak afstand nemen in een relatie.

Ze hebben tijd nodig om in hun “mancave” er achter te komen over welke dingen ze zich positief voelen, en over welke dingen ze zich negatief voelen.

En je zal merken dat als je een man de tijd geeft om hier zelf achter te komen, zijn beslissing achteraf altijd meevalt. Hij komt simpelweg tot rust, en kiest dan voor iets anders dan je zou verwachten.

Tip: Afstand nemen werkt ook erg goed als je je ex terug wil krijgen na een breuk.


Tip 6: Praat er niet te veel over

doe-het-aub-nietIk weet dat er nu ongetwijfeld een hoop relatietherapeuten zijn die beginnen te sputteren. Het druist in tegen hun boekenwijsheid, en wat ze hebben geleerd op hun peperdure opleidingen.

Dat is bewezen door de wetenschap dat praten over je problemen een relatie slechter maakt, lijkt hen niet te deren. Dat begrijp ik wel. Ze verdienen hun brood door mensen aan te moedigen zoveel mogelijk over hun problemen te praten.

Laat me je het volgende uitleggen.

Stel, je zit in een crisis in je relatie. En je besluit dat je hem wilt gaan redden. Dan denk je: “Er is een probleem wat opgelost moet worden. Waar zullen we beginnen….

Vervolgens steken jij en je man veel tijd en moeite in het identificeren van het probleem, en kijken of jullie hier een elegante oplossing voor kunnen vinden. De meeste tijd die jullie samen doorbrengen is hierop toegespitst. Waardoor jullie relatie helemaal in het teken van dat probleem komt te staan.

Je voelt het al aankomen….

Je laat de weegschaal heel bewust naar het negatieve uitslaan

Je problemen willen oplossen is goed. Er samen aan willen werken nog beter.

Maar je kan niet over relatieproblemen praten, zonder dat dit emoties bij jou en bij de ander oproept. Het gevolg is dat je voortdurend nare gevoelens kweekt. Waardoor die ander er tegen op gaat zien om bij jou in de buurt te zijn.

Zoals je weet houden mannen niet zo van drama. Sterker nog: ze hebben er een bloedhekel aan. Maar natuurlijk vind jij het als vrouw ook niks om bij een man te zijn die je vooral problemen oplevert.

Waarom zou je dan in vredesnaam voortdurend over je problemen praten?

Alle negatieve energie die je opwekt begin je met je partner te associëren.

Kleine dingen worden “triggers” van al die negativiteit

Positieve benaderingDaarom is het zo dat een therapie-proces heel lang duurt. Er wordt uitsluitend gefocust op negativiteit. En kleine bijzaken die hier aan gelieerd zijn, roepen de emoties op van het grotere probleem.

Professor Porges ontdekte tijdens zijn onderzoeken dat het praten over negativiteit er toe lijdt dat mensen niet meer helder kunnen nadenken. En dat elke keer wanneer hier over wordt gesproken, het opnieuw wordt opgeroepen. Terwijl het praten over positieve dingen, of het ervaren van liefde onderling, ervoor zorgt dat je meer en meer ontspant.

Wat betekent dat de meeste problemen zich vanzelf oplossen als jullie je in de eerste plaats focussen op ontspanning. Los van elkaar kan je dan nadenken over wat je nou echt wilt. En als je daar achter bent, dan kan je de volgende stappen nemen.


Tip 7: Ga leuke dingen met elkaar doen

wie-betaalt-de-dateZoals je hebt geleerd heeft het weinig zin om voortdurend over je problemen te praten. Het zal er niet voor zorgen dat de weegschaal meer naar het positieve uitslaat.

In plaats daarvan is het belangrijk om op dingen te focussen die jullie gelukkig maken.

Spreek af om samen een dag te hebben waar jullie er helemaal niet over praten, en waarop jullie alleen plezier mogen maken.

Onderneem een dagje uit. Doe iets waar jullie alletwee zin in hebben, en vermijdt elk beladen onderwerp.

Denk hierbij aan:

 • Een dagje pretpark.
 • Huur een bootje.
 • Naar de kermis.
 • Naar het park.
 • De kinderboerderij.
 • Naar het zwembad.

Hoe vrolijker hoe beter. En tijdens deze dag mogen jullie niet over je problemen praten.

Misschien is het in het begin moeilijk om door al het drama je te focussen op dat gedeelte van jou dat je man nog steeds leuk vindt

MoeilijkMisschien voelt het de eerste paar uur ongemakkelijk. Maar let maar op. Als je door de zure appel heen bijt, zal je merken dat je er na een paar uur echt plezier in krijgt.

En wanneer dat gebeurt, zorg je er voor dat je even uit alle ellende stapt. Je neemt de tijd om voor jezelf, je man en de relatie te zorgen. Zonder al dat vervelende drama wat de laatste tijd zo aan jullie knaagde.

 

En aan het eind van de dag kunnen jullie elkaar tevreden aankijken en zeggen:

Dat was heerlijk.

Dat dit zo goed werkt komt door alle redenen die ik al eerder heb benoemd. Door je te focussen op het positieve zorg je ervoor dat dit weer de boventoon voert in de relatie. De kleine momenten dat jullie het leuk hebben samen, zullen zwaarder wegen dan de nare momenten – mits je die nare momenten goed weet te managen.

Maar er is nog iets waardoor dit positieve zo goed werkt…

het-werktDe bioloog en therapeut Peter Levine ontdekte iets interessants aan hoe mensen omgaan met stress. Wanneer zij dit verwerken in gezelschap, dus zich te focussen op hun band met andere mensen, gaat dit vele malen sneller.

Dit is waarom vormen van individuele therapie kunnen werken. Fritz Perls – een leerling van Freud – wist al dat de kans van slagen van therapie valt of staat in de mate waarin de client de therapeut vertrouwt. De interventies die worden toegepast zijn minder belangrijk dan de steun of het vertrouwen wat de cliënt uit de relatie haalt.

Dat betekent nogal wat. Het stelt dat de meeste technieken in psychotherapie niet werken. Althans, niet voor het verwerken van gevoelens. Maar dat de band tussen therapeut en cliënt de doorslag geeft. En dat als er genoeg vertrouwen is, het goed kan komen – en anders niet.

En dit is een man die verantwoordelijk is voor hoe er in de recente geschiedenis over psychotherapie wordt gedacht. De meeste psychotherapeuten maken gebruik van theorieën die door hem zijn ontwikkeld en bestuderen zijn boeken.

Maar goed:

Focus je op het positieve.

Doe wat leuks met je vriend. Ook al vindt je het moeilijk, en heb je in het begin de neiging om hem uit jullie waterfiets te gooien. Je zal merken dat het jou, hem en de relatie goed doet.


Tip 8: Ga sporten

sportJe hebt al gemerkt dat ik het erg belangrijk vindt dat jij zoveel mogelijk de stress kwijtraakt die jullie potentiele relatiebreuk met zich meebrengt.

Weet je wat mijn favoriete middel is om stress kwijt te raken?

Sporten.

Ik ben zes dagen per week in de sportschool te vinden. Het is mijn vorm van meditatie. Het zorgt er voor dat ik lekker kan ontspannen, helder kan blijven denken en dat ik me door de dag heen een stuk minder gestrest voel.

De mensen die mij kennen van een aantal jaar geleden, weten dat ik een ontzettende stresskip was. Ik kon totaal niet stilzitten. Rende van hot naar her, en praatte altijd heel snel.

Sporten heeft hier definitief een einde aan gemaakt. Een uurtje per dag in de sportschool, en ik ben weer helder in mijn hoofd. Samen met meditatie is sport 1 van de ideale manieren om een depressie aan te pakken, zegt ook de wetenschap.

Daarnaast heeft sporten nog een functie

sportJe wordt er aantrekkelijker door voor je partner. Want wat denk je dat een man liever heeft?

 • Een vrouw die futloos is, of juist veel energie heeft.
 • Gespannen is, of al haar negatieve energie er in een uurtje uit heeft gegooid en nu lekker ontspannen is?
 • Een vrouw met een strak lijf, of een vrouw met overgewicht?
 • Een vrouw die zich onzeker voelt, of een vrouw die trots is dat ze vandaag weer haar grenzen ietwat heeft verlegd?

Het klinkt simpel, en dat is het ook. Maar al deze dingen zorgen ervoor dat de positieve kant van de weegschaal van je partner zwaarder begint te wegen. Met als gevolg dat hij je leuker begint te vinden, en meer waarde aan je begint te hechten. Dat is dus ideaal in een situatie waarin jullie relatie de laatste tijd door negativiteit gedomineerd werd.

Ga samen sporten.

Voor bonuspunten vraag je aan hem of hij meegaat naar de sportschool. Doe het liefst iets waarbij je samenwerkt. Je zal merken dat de gezamenlijke focus jullie weer even uit de ellende trekt.


Tip 9: Zoek steun bij familie en vrienden

-familie-vriendenJe hebt dus al begrepen dat sociaal contact druk van de ketel kan halen als je erg gestrest bent.

Natuurlijk kan je dit doen door te chillen met je vriend. Maar nog handiger is om wat tijd door te brengen met je familie en vrienden. Waarbij de positieve kant van de weegschaal sowieso goed gevuld is.

 

Op deze manier kan je brein even “rust” krijgen, en zich weer voorbereiden op wat komen gaat als je weer met je vriend wordt geconfronteerd.

Het klinkt gek dat jij je relatie kan redden door meer tijd met je familie door te brengen. Maar zie het maar zo. Als jij je heel gestrest voelt, en je bent een middagje bij mensen waarvan je veel houdt en met wie alles goed gaat. Dan kan je vervolgens heel makkelijk terug de relatie in lopen en met een heldere blik aan de slag gaan om alles op te lossen.

Dus dat is behoorlijk wat waard.


Tip 10: Zorg voor aanraking

aanraken liefdesverdrietWist je dat een simpele massage ervoor zorgt dat:

 • Je bloeddruk omlaag gaat?
 • Je hartslag kalmeert?
 • Je immuunfunctie omhoog gaat?
 • Er gelukshormonen worden aangemaakt waardoor jij je gelijk beter voelt?

Alleen al een korte aanraking kan dit effect hebben, ontdekte een studie.

Als je in een moeilijke tijd zit, en je hebt dan ook nog eens niemand die je aanraakt. Dan maak jij het jezelf dubbel zo lastig. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik kan niet in het hoofd van je man kijken. Maar peil maar eens of hij je misschien wil hebben door je aan te raken. Het hoeft niet per se seksueel te zijn, maar dat mag wel. Het gaat erom dat je even kan ontspannen en fysieke aanraking in je op kan nemen.

En dat geldt natuurlijk ook voor hem

aanrakenHij zal het ook nodig hebben om tot rust te komen, en een manier te vinden die er voor zorgt dat zijn lichaam en geest ontspant. En als een mooi gevolg zijn immunologische weerstand doet toenemen.

Maar je kan ook naar een masseuse gaan.

Stel dat je vriend niet in staat is om dit voor je te doen. Zeker als jullie in het heetst van de strijd zitten kan ik me voorstellen dat dit niet bovenaan zijn verlanglijst staat.

Ga dan naar een masseuse of iemand anders die je aanraakt voor geld. Voor het fysiologische effect maakt het niet veel uit wie het doet. Het gaat er puur om dat jij huid-op-huid contact ervaart met een ander mens.

Zelfs als je moeder even je hand vasthoudt en er over heen aait heeft dit al positieve gevolgen voor je fysiologische en emotionele toestand. Die wil jij jezelf toch niet onthouden?


Tip 11: Blijf fysiek contact maken

Ook al maken jullie samen een moeilijke tijd door, ik wil je aanraden om hem te blijven aanraken.

Niet alleen omdat iemand aanraken ervoor zorgt dat die persoon je als intelligenter, langer en knapper inschat. Maar ook omdat een aanraking meer zegt dan duizend woorden.

Als een man wat knorrig is, en je legt even een hand op zijn schouder. Dan kan hem dit het gevoel geven: “Oh wacht, ze geeft nog steeds om me.

Het kan hem in 1 keer uit zijn boze bui halen. Hetzelfde geldt voor goed oogcontact.

Wanneer jij rustig kan blijven en op een liefdevolle manier dit contact kan zoeken, kan jij in 1 keer zijn boze bui doen “smelten”.

Sommige vrouwen kunnen dit van zichzelf, maar de meeste niet. Gelukkig is dit te leren. De volgende keer dat je vriend boos is, leg dan even kort een hand op zijn schouder. Of pak kort even zijn hand beet.

Huid-op-huid is beter dan wat anders. Het zorgt dat hij kalmeert, en dat hij zich beseft dat jij van hem houdt.


Tip 12: De kip of het ei

kip of het eiIk realiseer me dat je graag wilt dat je vriend de eerste stap zet in het oplossen van het probleem.

Je zou het liefst willen dat hij als kordate man alle oplossingen had, en dat jij je er geen zorgen over hoefde te maken.

Maar begrijp goed dat als een man gestrest is, of het even niet meer weet, zijn ego een rol kan gaan spelen.

Hij denkt dan:

Waarom zou ik hier nog mijn best voor doen?

Hij kan hierdoor koppig worden, waardoor een oplossing steeds verder uit het zicht lijkt.

Je kan dan vervolgens net zo koppig terug doen, in de hoop dat hij dan wel in beweging komt. Maar beter is het om even na te denken wat dit voor effect op hem heeft.

Koppigheid van een vrouw werkt op een man als een rode lap op een stier

Het zal hem verre van rustig maken. Sterker nog: door je manier van communiceren zal hij geprikkeld worden om de strijd met je aan te gaan. Of hij dit nou openlijk doet, of door juist extra afstandelijk te worden.

Je stapt namelijk in de rol van een concurrent. Van iemand die zijn belangen bedreigt. Waardoor hij je zo gaat behandelen.

Maar wat nou als je de rol speelt van een prinses, die wil dat de sterke koning het oplost?

In plaats van te wachten totdat hij wat doet, kan je hem aanmoedigen door in de rol te duiken van de onschuldige jonkvrouw.

Wanneer je op een heel vrouwelijke manier met je man communiceert, en dat je verlangt naar de oplossing die hij te bieden heeft, dan zal hij meer en meer in die rol stappen.

Hij ziet namelijk in dat er een beloning te halen is wanneer hij zijn best doet om het probleem te verhelpen. Je biedt hem als het ware een positieve uitkomst, alleen door zijn best te doen. Hij wil namelijk als man jouw respect verdienen.

Het is 1 van de manieren waarop een man flirt met een vrouw: door haar problemen op te lossen.

Normaal vindt je dit ongetwijfeld heel vervelend, maar in tijden van crisis komt dit goed van pas. Als je merkt dat je man nukkig begint te worden en geen zin heeft om jou je zin te geven, zorg dan dat jij je zachter gedraagt. Dat je laat merken dat je hem vertrouwt en respecteert. Deze houding zorgt ervoor dat hij ook verzacht, en dat hij meer zijn best voor je wil doen.

En dat hij dus gemotiveerd raakt om een goede oplossing te verzinnen, in plaats van zijn kont tegen de krib te gooien.


Tip 13: Is hij vreemdgegaan? Lees dan dit

vraagAls hij vreemd is gegaan vind ik dat heel vervelend voor je – zeker als het een langdurige affaire was.

Ik krijg dagelijks mails van vrouwen die te maken hebben met een man die ontrouw is. De emotie spat er van af. Verdriet, woede… het hele spectrum komt er bij.

Verwijten worden gemaakt, want vertrouwen is geschonden.

Maar weet je wat het interessante is?

De meeste mannen die vreemd gaan geven aan dat ze gelukkig zijn in het huwelijk.

Het gaat om 56%. Het is dus een kleine meerderheid, maar het betekent wel dat de kans vijftig procent is dat je man niet per se ontevreden met je is.

Als je combineert dat een man biologisch is geprogrammeerd voor seksuele variatie en dat we voor het merendeel van de afgelopen 250.000 jaar als mannen meerdere vrouwen hebben gehad, dan werpt dit een ander licht op de situatie.

Niet dat de leugen en het bedrog daardoor minder erg worden. Het is net zo vervelend voor jou en ik snap dat je er veel pijn en verdriet van hebt.

Maar als je een paar keer diep adem haalt en de feiten over zijn vreemdgaan bekijkt:

Verassing

 • 56% van de mannen is gelukkig in de relatie
 • 99% van de mannen vindt de eigen vrouw aantrekkelijker
 • Over de geschiedenis heen hadden mannen altijd meerdere vrouwen
 • Hij is biologisch geprogrammeerd om seks te hebben met verschillende soorten vrouwen

Dan is hij aan de relatie begonnen met een achterstand. hij is simpelweg niet gebouwd op monogamie. Het is natuurlijk gezien moeilijk voor hem. Hij doet iets wat tegen zijn natuur indruist.

Dat maakt zijn spijt niet groter, en natuurlijk wil hij je niet kwetsen. Tenzij je een relatie hebt met een narcist of een foute man.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het heel logisch is dat jouw zelfvertrouwen een klap krijgt. Maar dat dit geenszins zijn bedoeling is geweest. Met zijn kortzichtige mannenbrein denkt hij hier simpelweg niet zo over na.

Het ligt dus niet aan jou wanneer een man vreemd gaat. Je ziet ook dat in het merendeel van de gevallen een man gewoon bij zijn vrouw blijft als er sprake is van overspel. Vaak had hij het uitstapje nodig om er achter te komen dat hij zijn thuisbasis toch prettiger vindt.


Tip 15: Geef je fout toe

het is mijn foutStel nou dat je zelf vreemd bent gegaan, en hij is hier achter gekomen.

Je zou in zo’n geval willen dat hij zijn excuses aanbiedt, en ik ga jou vragen precies hetzelfde te doen.

Dat betekent niet dat je hem hoeft te smeken om vergeving, of dat je het een emotioneel beladen iets hoeft te maken. Zoals je hebt geleerd helpt dit niet per se bij het redden van de relatie.

Maar wat wel werkt:

Erken je fout.

Het is onmogelijk ruzie met iemand te maken die je volledig gelijk geeft.

Dus wanneer hij helemaal los gaat, of nog steeds boos op je is zeg jij: “Je hebt gelijk.

Buiten het feit dat je hem alle wind uit de zeilen neemt zorg je er ook voor dat hij zich gehoord voelt.

Hij wil niet dat je er om heen draait. Hij ziet jou als de veroorzaker van het probleem. Een man is hier erg gevoelig voor. Wanneer je hem gelijk geeft, aan zijn kant gaat staan en je intentie toont om het goed te maken, dan scheelt dit een heleboel stress.


Tip 16: Versier hem

beste-versiertrucsIk kan me goed voorstellen dat door alle stress jullie niet meer zo verliefd op elkaar zijn als in het begin van de relatie.

Maar dat zijn de tijden die je wil herleven, als je een kans wil om weer als stel door het leven te gaan.

Gelukkig is hier een simpele oplossing voor.

Wordt de vrouw die je was aan het begin van de relatie.

Misschien deed je meer moeite voor hem, en hij meer voor jou. Liet jij je nog verwennen met een mooie bos bloemen. Zag je er anders uit, en gedroeg jij je anders.

In de loop van een lange relatie kunnen partners in meer dan dat veranderen. Ze worden een team. Waardoor de rol van elkaars geliefde een beetje verloren gaan.

Dat is erg jammer, want dat is juist wat de doorslag geeft in een relatie. Niet de stress, niet jullie samenwerking, en niet alle randomstandigheden (zoals een huis en gezamenlijke rekeningen) die jullie verbinden. Aan het eind van de dag draait het om jullie liefde en aantrekkingskracht. (leestip: hoe je de passie in jullie relatie terugkrijgt).

Wees niet bang om met hem te flirten, ook al gaat het slecht. Geef hem een goed gevoel over zichzelf, en je zal zien dat hij vanzelf ook meer moeite zal doen van jou. Dat is precies de kant die je met hem op wil gaan. Je wilt niet dat jullie verder verzanden in het drama, maar dat jullie beide je best doen om er uit te komen.


Tip 17: Heb seks

Tip als man vriend alleen maar aan seks denktWist je dat seks 1 van de essentiële dingen is die een man zoekt in een relatie?

Vrouwen kunnen als ze dat willen jaren zonder seks. Voor mannen ligt dit heel anders.

Seks is verbonden met zijn fysiologie en zijn eigenwaarde.

Het is voor een man vrijwel onmogelijk om zich goed te voelen over zichzelf en jullie relatie als hij geen seks heeft.

De manier hoe zijn lichaam werkt voorkomt simpelweg dat hij zich op het repareren van de relatie kan focussen.

Ik moet dan ook altijd erg lachen als vrouwen denken hun relatieproblemen op te kunnen lossen door een man seks te onthouden.

Ten eerste kan je een man geen seks onthouden. Zijn drang is zo groot dat hij het vroeg of laat ergens anders zoekt. Het kan zijn dat hij naar de hoeren gaat, vreemd gaat of het op een andere manier doet, maar die energie moet ergens heen. Dat is simpelweg een feit.

Ten tweede werkt het averechts

veranderingHet is zo’n belangrijke behoefte voor hem dat hij enorm op je afknapt wanneer je dat tegen hem gebruikt. Ook al gaat hij op de oppervlakte er in mee, onderhuids zal hij er niet bepaald blij mee zijn.

Ten derde zet je er kwaad bloed mee. Hoe zou jij het vinden als een man je een jaar lang niet zou aanraken? En voorstelt dit alleen te doen als jij de afwas hebt gedaan? Dergelijke fratsen helpen natuurlijk niet voor een harmonieuze relatie.

Nou snap ik dat je niet staat te trappelen om met hem in bed te duiken als jullie voortdurend ruzie maken. Maar bekijk het zo.

Als je die twee los van elkaar kan zien en tegen hem kan zeggen: “We hebben weliswaar ruzie, maar laten we voor nu een avondje gewoon met elkaar naar bed gaan en doen alsof er niets aan de hand is.

Er kunnen situaties zijn waarin hij hier niet in meegaat. En dat is prima. Maar als hij dit wel doet zal je merken dat het hem oplucht. Dat hij er door ontspant. En gek genoeg helderder kan denken.

Het komt omdat seks voor mannen heel anders werkt voor vrouwen. Het is essentieel voor hem en je kan het iet vergeten als je jullie relatie probeert te repareren.


Tip 18: Klaag niet

klagenEr is niets zo vervelend als in een relatie zijn met iemand die klaagt.

Ook al is het even moeilijk en zijn jullie het niet met elkaar eens. Hoe negatiever jij bent, hoe kleiner de kans wordt dat jullie er uit komen.

Zijn bereidheid om het probleem op te lossen wordt ook steeds minder als jij de hele tijd erover klaagt.

Natuurlijk geldt dit ook andersom.

Als een man niet kan ophouden met zeuren, dan heb je het volste recht om daar wat van te zeggen.

Zeg rustig: “Ik weet dat je het vervelend vindt, maar klagen lost niets op. Oude brombeer, wat ga je eraan doen?

Hij zal zich behoorlijk op zijn nummer gezet voelen, dus doe dit niet te vaak. Maar het kan wel helpen om hem even een schokje te geven.


Tip 19: Hou je van hem?

vraag-introAls het antwoord “ja” is, is dit iets waar jij je aan vast kan houden als de relatie even onder druk komt te staan.

Het wordt een stuk makkelijker om te verdragen als je weet dat je het doet omdat je veel van iemand houdt. Wanneer je hier niet helder over bent, loop je de kans dat je dit vergeet als de spanning hoog oploopt.

Is het antwoord “nee“, dan verwijs ik je door naar tip 23.


Tip 20: Maakt hij je gelukkig?

Maak jezelf gelukkigerLiefde alleen is niet genoeg.

Stel, je houdt enorm veel van een man, maar 80% van de tijd is er ellende en drama.

Dan kan je er aan blijven werken, maar dat gaat niet helpen. Jullie zitten in een relatie waar je het merendeel van de tijd ongelukkig mee bent. Als dit over de hele linie genomen zo was, dan schiet het niet op.

Aan de andere kant….

Als je tien jaar samen bent, en de eerste acht waren geweldig…

…en de laatste twee waren wat minder….

…dan weet je in ieder geval dat er potentie is.

Dit simpele rekensommetje kan je door de donkere donderwolken heen helpen. Het is nou eenmaal zo dat het in elke relatie een tijdje slechter gaat.


Tip 21: Wat vinden je vriendinnen ervan?

vriendenNormaal gesproken ben ik er geen fan van om vrienden en vriendinnen advies te vragen over je relatie. En dat is ook het geval als het gaat om oplossingen van problemen waar jij en je vriend tegen aan lopen.

Er is 1 uitzondering.

Vinden zij dat hij je slecht behandelt?

Als dit het geval is, dan kan het handig zijn om wel naar ze te luisteren.

Als je namelijk veel van iemand houdt, dan raakt je blik gekleurd. Je kan niet meer helder nadenken, omdat de positieve kant van de balans enorm veel gewicht op zich heeft gekregen.

Dit werkt ook omgekeerd. Als jij veel van iemand houdt, maar jullie hebben keiharde ruzie omdat jullie voortdurend op elkaars lip zitten, dan kan je soms vergeten hoe goed hij eigenlijk voor je is.

De schaduwzijde doet je de goede tijden vergeten. In zo’n geval kunnen je vriendinnen helpen het te relativeren.


Tip 22: Vraag geen derden om te bemiddelen

slecht gevoelWanneer jij ruzie hebt met je vriend, is het laatste wat je moet doen iemand anders vragen om te bemiddelen.Hier zijn een aantal redenen voor:

 1. Mannen houden er niet van als de vuile was wordt buiten gehangen. Ze vinden het gênant en een teken van zwakte. Als vrouw kan je dit maken, als man niet. Daarom wil hij het binnenskamers hangen.
 2. Iedereen die jij uitkiest, zal hij niet vertrouwen. Hij gaat er vanuit dat die persoon automatisch aan jouw kant staan.
 3. Mensen die bemiddelen staan automatisch aan de kant van de persoon die ze het langste kennen. Er is simpelweg niets aan te doen. Er is geen vertrouwen om dit probleem op te lossen.

Dus hoewel het af en toe handig kan zijn om je vriendinnen te vragen of zij vinden dat hij je goed behandelt, hen vragen als mediator is geen goed idee.


Tip 23: Maak het uit

break-upIn sommige gevallen is het beter om niet voor een relatie te vechten.

Sommige gebeurtenissen zijn zo zwaar dat geen enkele relatie ze overleeft.

Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op, maar de meeste relaties stranden bij:

 • De dood van een kind.
 • De dood van een naast familielid.
 • Een zware economische crisis.
 • Grote ruzies in de familie.

In zo’n geval komt er zo veel druk van buitenaf op een relatie te staan, dat jullie als vanzelf uit elkaar worden getrokken.

Dat is heel naar, en natuurlijk wil je dat het anders was. Maar er is simpelweg niets aan te doen.


Zo. Dit waren mijn 23 tips voor als je relatie op knappen staat, en jij er alles aan wilt doen om deze te redden

Je hebt nu antwoord gekregen op de vraag: “hoe red ik mijn relatie?”.

Zoals je hebt begrepen is je man zo gunstig mogelijk stemmen een groot onderdeel van de oplossing.

En als je wilt, heb ik daar nog een tip voor.

Omdat deze tip zo krachtig is, noem ik deze het mannengeheim.

Als je hieronder je e-mail adres achter laat, dan stuur ik het je privé toe.

Gerelateerde artikelen...

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

2 Reacties

 • Chelsie schreef:

  Hi!

  Ik heb je hulp nodig.
  I heb nu de laaste twwe dagen 2 gevoeligliggende discuties met mijn vriend gehad.
  Is het slim mijn gsm de volgende dagen lang uit te zetten zonder hem het te laten weten?

  Alvast Bedankt!

 • beste Tim

  ik zit met een groot probleem men vriendin wilt het uitmaken omdat er de voorbije maand zoveel is gebeurd en dat ik haar persoonlijk gekwetst hebt.
  Maar ik wil vechten voor haar we zijn 1 jaar en 5 maanden bijna samen en we hebben in onze relatie al meermaals ruzie gehad omdat we altijd koppig zijn geweest enz.
  maar deze keer is het anders heb men oma verloren en ik was in een put terecht gekomen en ik vertelde niks over men problemen tegen men vriendin maar andersom deed ze dat wel.
  vorige week ben ik ingestort en heb ik op het verkeerde moment en op de verkeerde persoon da gezegd daar boven op komt dat ik zaterdag zo koppig was en men eigen willetje door dreef over een film terwijl ze liefst die niet wou zien en had ook gezegd dat haar ouders niks rekening hielden met me dat juist wel zo was.
  ze wou het maandag me een kans geven die heb ik ook naar de botten geholpen door naar haar broertje te sturen en die was ontroostbaar en da was de druppel volgens haar.
  maar ze neemd kalmeer pilletjes en heeft geen emoties op dit moment en ze ziet alles zwart en ergert zich aan de kleinst dingen. en aanraking heeft ze al moeilijk heden mee. er is ook veel gebeurd door dat mijne beste maat haar wou versieren en dat er jongens in haar leven waren gekomen die meer wouden.
  maar wat moet ik doen dat meisje is alles oor me ze zegt da ze het echt uit wilt majen en dat ze ruite nodig heeft en dat ik haar moet laten tot dat ikwoensdag naar de psycholoog ga gaan ze wilt graag een verslag daarvan hebben.
  ik zie dat meisje te graag omdeze relatie zomaar op te geven wat kan ik doen om haar terug te winnen ?
  ben er nie altijd voor haar geweest en steunde haar niet genoeg omdat ik neit een vand- de gemakkelijkste karakters hebt en dat bots wel vaak.

  kan je me helpen ben einde raad gewoon

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend