7 Tips Bij Relatieproblemen Door Geld, Schulden Of Financiën

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 30 juli 2016 - Laatst gewijzigd op 28 oktober 2022

In dit artikel leer je:

 • Hoe je om moet gaan met relatieproblemen door geld.
 • Wat je kan doen als je man schulden heeft gemaakt of financiële problemen met zich meebrengt - of als jij dat hebt gedaan.
 • Wat het #1 geheim is om toe te passen als je man aangegrepen wordt door jullie financiële problemen en jij juist meer emotionele steun nodig hebt dan je krijgt.
 • Wat het advies is dat indruist tegen alles wat je hebt gehoord over hoe je met dergelijke problemen in een relatie moet omgaan. Let op: doe dit goed en je voorkomt een hoop extra ellende.
 • Welke vraag jij jezelf wilt stellen als de problemen aanhouden en je er heel erg ongelukkig door wordt.
 • En nog veel meer...

Relatieproblemen door geld zijn groter dan je denkt

De break-up van 1 op de 3 koppels is door geldproblemen of schulden1 op de 3 koppels die uit elkaar gaan, doen dat omdat er onoverbrugbare financiële problemen zijn ontstaan.

Dat is niet vreemd. De stress die ontstaat wanneer je in de financiële problemen zit, is groot. Iedereen die dit heeft meegemaakt weet hoe ontwrichtend het werkt. En hoe veel hulp je nodig hebt.

De meeste relaties zijn er niet tegen bestand.

Maar wat kan jij nou doen om ervoor te zorgen dat het wel lukt? En dat de kans zo groot mogelijk is dat jij en je vriend er wel doorheen komen?

Dat leg ik je uit in dit artikel. Ik geef je 7 tips om ervoor te zorgen dat jij en je man zonder kleerscheuren  door deze situatie heen komen.

Maar voordat je verder scrolt, bekijk eerst onderstaande video waarin ik je alvast 3 tips geef:Tip 1: Praat niet meer over geld dan nodig

3.-pratenIk weet dat het counter intuïtief is. En dat je huisarts en relatietherapeut ongetwijfeld het tegenovergestelde zeggen.

Ik ben geen arts, en ik zit ook niet in de positie om er tegenin te gaan.

Maar ik ga je uitleggen waarom ik denk dat over een rotsituatie praten in de meeste gevallen niet goed is voor je relatie.

Hoe praten over een nare situatie het probleem erger maakt

Ik begrijp dat als je in de penarie zit omdat je man financiële problemen heeft of dat jullie samen schulden hebben gemaakt, je praten nodig hebt om alles wat er gebeurt te verwerken.

Maar als je jouw relatie gezond wil houden, is het belangrijk om dit zoveel mogelijk in te perken.

Een relatie tussen een man en vrouw gaat namelijk over de positieve dingen:

 • De fijne gebeurtenissen die je mee maakt.
 • De prettige gevoelens die je van elkaar krijgt.
 • De liefde die je voor elkaar voelt.

Zoals je merkt zie je dat daar “de tegenspoed” niet tussen staan.

Dat komt omdat tegenspoed nooit de doorslag geeft om bij iemand te blijven. Maar dat de andere zaken wel nodig zijn voor het hebben van een leuke relatie.

Tegenspoed is een reden om bij elkaar weg te gaan

struisvogel kop in zandHoe meer je erover praat, hoe meer je dit op de voorgrond stelt. Je maakt je hele relatie over iets waar de kans groot van is dat hij er stuk op gaat.

Dat betekent niet dat jij en je partner jullie kop in het zand moeten steken:

Ik raad absoluut niet aan dat jullie weglopen voor je problemen, of er weinig aan doen om jullie situatie te veranderen.

Maar wat ik wel wil voorstellen is dat als jullie er samen over praten, jullie dit doen om een concreet probleem op te lossen.

Want als je continu praat over financiële problemen of bijvoorbeeld werkloosheid, creëert dit een hele nare en negatieve sfeer in de relatie. Waardoor de leuke dingen steeds moeilijker worden. De geldproblemen gaan als het ware tussen jou en hem instaan.

Meer weten over praten met mannen? Lees het in dit artikel.

Spreek af wanneer jullie het erover hebben

Als jullie concrete dingen erover moeten overleggen, maak dan een afspraak wanneer jullie dat doen. Bijvoorbeeld op zondagmiddag tussen 2 en 3. Ga er dan goed voor zitten en overleg samen wat jullie doen.

En laat het daarna voor wat het is. Er valt helemaal niets te winnen om het er nog verder over te hebben. Jullie worden er allebei alleen maar meer gestrest van.

Stel je voor…

… dat je er een uur of twee over kan praten om zo een oplossing voor het probleem te vinden. En dat je het daarna kan laten voor wat het is en gewoon weer een leuke tijd met elkaar kan hebben.

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Probeer het maar eens. Ik denk dat het je best zal bevallen.


Tip 2: Blaas stoom af bij anderen dan je partner

Er is een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen als het op emoties aankomt:

Vrouwen

Vrouwen vinden het prettig om over hun emoties te praten. Het helpt jullie om deze te verwerken. Daarnaast kunnen jullie er steun aan beleven als iemand met een open blik naar je kan luisteren, en je in een moeilijke tijd kan bijstaan. Erover praten helpt.

Mannen

Bij mannen is dit precies tegenovergesteld. Wij hebben er juist baat bij om het hoofd koel te houden. We kunnen simpelweg geen rationele beslissingen nemen, als we ons met onze emoties moeten bezighouden. Daar komt bij dat we het ook heel ongemakkelijk vinden.

Misschien heb je gemerkt dat in een moeilijke tijd je man afstand begint te nemen. Dat is voor jou niet zo leuk, maar het is de harde realiteit. Het komt omdat als een man onder druk staat, zijn gebrek om empathie te tonen afneemt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat heftige emoties stress veroorzaken. En dat deze stress ervoor zorgt dat een man niet meer helder kan nadenken en empathisch kan reageren.

Terwijl jij op dat moment juist op zoek bent naar steun en begrip, is dat het laatste wat hij kan opbrengen.

Waarom je man je met alles kan steunen – behalve een probleem waar hij in deelt

Vrouw heeft geen zin in seks met partner of man koppel praat nietAls jij een probleem op je werk hebt, is het voor een man vrij makkelijk om geduldig naar je te luisteren en empathie op te brengen.

Maar als jij vertelt over een probleem wat jij hebt waar hij ook bij betrokken raakt, wordt het een ander verhaal.

Ook al willen we als mannen het niet laten merken, we zijn nou eenmaal niet gebouwd op heftige emoties.

Als wij in de financiële problemen of schulden zitten, trekken wij ons dit enorm aan.

Het is pijnlijk voor een man

Het is heel ingrijpend voor een man als hij moet concluderen dat hij, ondanks alle moeite die hij heeft gedaan, zijn financiële zaakjes niet op orde heeft.

Het is ronduit pijnlijk. Zelfs als het niet zijn schuld is. Zelfs als jij het veroorzaakt hebt. Ook dan zal hij zich verantwoordelijk voelen.

Dus wanneer je bij hem komt om je hart te luchten over de financiële problemen, zal dit bij hem sterke emoties oproepen. Waardoor hij steeds minder in staat zal zijn om goed naar je te luisteren. En je de steun te geven die je nodig hebt.

Tip: 7 Redenen Waarom Mannen Geen Emoties & Gevoelens Tonen.

Zorg dat jij je emoties kan delen met iemand anders – iedereen behalve je man

emotional-rollercoasterAls je met je man te veel over de financiële problemen praat, brengt hem dit uit balans. En het is juist nodig dat hij in deze moeilijke tijd de juiste beslissingen kan maken.

Daarom raad ik elke vrouw aan om een aantal mensen om zich heen te hebben waarmee ze vrijelijk kan praten over de problemen die er spelen.

Als je stoom wil afblazen, bel 1 van die personen dan even of drink samen een kopje thee. Ben jij van de emotie af, en kan je daarna weer naar je man.

Dat betekent niet dat je voortaan alles hoeft op te kroppen

Zijn er dingen die niet gevoelig voor hem liggen en merk je dat hij niet overweldigd is door jullie financiële situatie, wees dan niet bang om zijn hulp te vragen.

Maar als het om de zaken gaat…

… kan je beter even contact zoeken met een vriendin of met een familielid om je hart te luchten.

Dat houdt de druk van de ketel.


Vraag een derde partij om hulp bij schulden of geld / financiële problemen

Tip 3: Schakel een derde partij in die jullie helpt met de financiële problemen

Jullie zitten in de schulden

Een stressvolle situatie.

Hoe ga je daar uitkomen?

Stel, je bent aan het voetballen en staat 3-0 achter

Er staat nog een boel tijd op de klok, maar er is een flinke achterstand om weg te werken.

Wie wil je dan het liefste in je team hebben om ervoor te zorgen dat het weer goed komt: de spits van FC Heerenveen, of een beroemde voetballer als David Beckham of Zinédine Zidane?

Natuurlijk kies je voor de beste voetballer die je kan krijgen.

Toch kiezen de meeste mensen ervoor om, als het om geldzaken gaat, hun eigen problemen op te lossen. Dat is totaal niet handig.

Ik raad iedereen in de schulden aan om iemand erbij te halen. Dit mag een familielid of een vriend zijn, maar ook een hulpverlener. Denk bijvoorbeeld aan de kredietbank of de schuldhulpverlening. Er zijn allerlei partijen die je hier graag mee willen helpen.

Waarom dit zo’n goed idee is?

 • Jij en je partner moeten belangrijke beslissingen maken over geld.

Het is handiger om je hierin te laten adviseren door iemand die er verstand van heeft. Iemand die al honderden mensen door dergelijke situaties heeft geloodst.

 • Als er keuzes gemaakt moeten worden, kunnen er discussies ontstaan.

Misschien wil je man Eredivisie Live niet opzeggen, terwijl dat voor de financiën echt nodig is.

Wanneer jullie je administratie bij een expert leggen, kan hij je man tot de orde roepen. En ervoor zorgen dat de juiste keuzes gemaakt worden, ook al zijn het onpopulaire maatregelen.

 • Door een expert te laten beslissen wat er gebeurt, gaat de druk van jullie relatie.

Jullie hoeven samen minder tijd te besteden aan de geldzaken omdat er een derde persoon is die het meeste voor zijn rekening neemt. Dus meer tijd en ruimte om het positief te houden.


Tip 4: Begrijp hoe zijn ego hem in de weg zit

ego

Ook al is het niet de schuld van je man, hij trekt het zich enorm aan.

Emotioneel gezien zal een man altijd verantwoordelijkheid nemen voor dingen die gebeurd zijn, ook al kan hij er niets aan doen.

Het omgekeerde komt ook voor, waarbij een man voor alles wat er in zijn leven gebeurt zijn schouders ophaalt en verandert in een passieve toeschouwer.

Beide komen voort uit zijn onvermogen om zichzelf in de spiegel aan te kijken en kritisch na te denken over wat er gebeurt.

Mannen wordt niet geleerd met emoties om te gaan in tijden van moeilijkheden

Dit is heel jammer. Want je emoties “managen” is cruciaal. Zeker als je een poging doet om uit de problemen te komen.

Een man kan zijn kop heel lang in het zand steken, puur omdat hij heel erg op ziet tegen de emoties die hij voelt. Hij wil dan zijn problemen voor zich uit schuiven. Natuurlijk werkt dit niet en heb je hier helemaal niets aan.

Als je wilt dat hij zo rationeel en verstandig mogelijk kan handelen, is het belangrijk dat hij wordt gerustgesteld en zijn ego op een andere manier wordt gestreeld.

Is jouw vriend depressief? Lees hier hoe je hem kunt helpen.

Hoe je zijn ego voedt zodat hij goede beslissingen kan blijven maken

Als je leert wat mannen nodig hebben in een relatie, weet je wat je moet doen om ervoor te zorgen dat zijn ego gevoed wordt.

Ook al geeft hij het niet graag toe. Zijn relatie is een groot gedeelte van de bevestiging die hij in zijn leven nodig heeft.

Dan gaat het niet om abstracte zaken als “liefde” of “passie”.

Nee, het gaat over concrete zaken als dat een vrouw hem nodig heeft, hem respecteert en dat ze hem fysiek aantrekkelijk vindt.

Het is moeilijk om je zelfvertrouwen als man te behouden als je geen signalen krijgt op dat vlak. En hoe meer je hem die signalen geeft, hoe kritischer hij zal kunnen zijn op zijn handelen op financieel vlak.


Tip 5: Is het jouw schuld, neem er dan de verantwoording voor

verantwoordelijkheidIn Nederland werkt het zo:

Ga jij een schuld aan, dan is jouw partner er ook verantwoordelijk voor.

Als jij dus schuld hebt aan de financiële problemen die zijn ontstaan, is het belangrijk om rekening te houden met de gevoelens die je partner erover heeft.

Als er daardoor ruzies ontstaan, wees dan niet bang om volledig en zonder “mitsen en maren” je schuld toe te geven.

Hij voelt zich mogelijk verraden, of heeft andere heftige emoties over de situatie. Wanneer jij je schuld toegeeft, en accepteert dat je acties niet zo slim waren, dan zal je merken dat die emoties in de kiem worden gesmoord.

In plaats van dat hij zich rot voelt, zal hij meer moeite doen om de verantwoordelijkheid terug te nemen. En ervoor te zorgen dat alles goed komt.


Tip 6: Geef je partner voldoende rust

Alle mannen zoeken rust1 van de dingen die elke man nodig heeft in een relatie, is rust.

Als je de vorige tips gelezen hebt, weet je wel waarom. De manier waarop hij zijn emoties verwerkt is nou eenmaal anders dan die van jou.

Dat betekent dat hij per dag een paar uur nodig heeft om tot rust te komen.

De ene man doet dit anders dan de andere:

Stel dat hij naar zijn garage gaat om te sleutelen. Laat hem lekker gaan. Moet hij aanprutsen achter zijn computer, laat hem dat doen.

Zorg ervoor dat jij hem de rust geeft om op zichzelf te zijn, een paar uur per dag. Dat is waar hij behoefte aan heeft. Als hij dat heeft gedaan, zal je merken dat zijn batterij weer opgeladen wordt. En dat hij daarna kan beginnen met jou te helpen.


Tip 7: Ga bij hem weg als hij (te) grote financiële problemen heeft

Gokverslaving levert problemen op schulden geld financiën spel spelenSoms krijg ik e-mails van vrouwen die bij een man zijn die stelselmatig problemen voor zichzelf en voor haar maakt.

 • Of dit nou is omdat hij een gokverslaving heeft.
 • Of simpelweg geen vaardigheden heeft als het op geld aankomt.
 • Of een schuld heeft uit een vorig huwelijk die gigantisch is.

Het is geen schande om goed na te denken of deze man je gelukkig maakt. En ernaar te handelen, ongeacht wat de uitslag is.

Je moet nooit bij iemand blijven, puur omdat je daar eerder voor gekozen hebt

Als je merkt dat je lang bij iemand bent, maar dat de laatste jaren ronduit rot waren, dan is dat een indicatie dat je weg moet gaan.

Als hij probeert zijn leven te beteren en ondertussen een foute man blijft, is dat een reden om weg te gaan.

Ik wil je niet vertellen wat je moet doen:

Dat mag je helemaal zelf bepalen.

Blijf niet dezelfde fout maken…

Verandert hij niet, zit er geen schot in de zaak of maakt hij je niet meer gelukkig?

Dan is het beter om de eer aan jezelf te houden.

Niet alleen jij verdient iemand die je gelukkig maakt, maar hij ook.

Wees dus niet bang om de knoop door te hakken als je echt niet weet wat je moet doen.

Dan kan je daarna gewoon verder met je leven.

Lees hier hoe je hem snel kan vergeten en los kan laten.


Zo. 7 tips voor wat je moet doen als je financiële relatieproblemen hebt door schulden

En dan nog iets:

Misschien is door alle stress je relatie met je man alleen maar verslechtert. In zo’n geval is het belangrijk om je relatie naar “de eerste hulp” te brengen.

Nee, dan bedoel ik niet dat je naar het ziekenhuis moet gaan om daar iemand te zoeken die je ermee helpt.

Wat ik je aanraad is om ervoor te zorgen dat je man weer smoorverliefd op je wordt.

Hoe je dat doet? Dat leg ik je uit als je jezelf hieronder aanmeldt.

Ik stuur je dan het Mannengeheim toe: de unieke methode om elke man verliefd op je te maken.

 

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

1 Reacties

 • Willemijn schreef:

  Plus: financiën gescheiden houden. Is dat niet sowieso een goed idee? Dus dat je duidelijke afspraken maakt over de vaste lasten en wie wat betaalt op dat gebied, en voor de rest gewoon lekker je eigen geld gebruikt om je eigen hobby’s en leuke dingen mee te doen. Krijg je geen ruzie omdat een van de twee het geld van de ander er doorheen heeft gejaagd.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend