17

7 Tips Om Simpel & Snel Te Scheiden Van Een Narcist

In deze blog leer je hoe je moet scheiden van een narcist.

In dit artikel leer je:

  • Hoe je ervoor zorgt dat je zo snel en makkelijk mogelijk van een narcist loskomt. Wat de meest pijnloze methode is, hoe je hem gebruikt en wat het je oplevert.
  • Wat je kan doen om ervoor te zorgen dat zijn liefdesverdriet hem niet destructief maakt. Doe dit, en voorkom een hoop pijn later.
  • Hoe jij jezelf kan voorbereiden op het drama dat komen gaat. Maar ook hoe je het zoveel mogelijk kan beperken.
  • Wat mijn nummer 1 tip als je wilt scheiden van een narcist. Het is niet wat je denkt dat het is. Maar het zal je in staat stellen om veel sneller en pijnlozer te scheiden dan anders.
  • …en nog veel meer.

Helaas zie ik het veel te vaak gebeuren.

Vriendinnen of vrouwelijke klanten die in handen komen van een narcistische man.

Als ze hem ontmoet is er geen enkele indicatie dat hij ook minder leuke trekjes heeft.

Hij komt juist stoer en sterk over.

narcisme“Zijn narcistische aard komt langzaam naar boven.”

Hij blijkt naast zijn zelfverzekerde kant, een hele andere te hebben. Eentje waarbij hij het niet kan tolereren, als dingen niet naar zijn wens gaan. En dat hij je helemaal leegzuigt met hoe hij je behandelt.

Een narcist heeft:

  • weinig inlevingsvermogen. Dat betekent dat het hem niet kan schelen hoe jij je voelt, op momenten dat je dit wel zou verwachten. Daarom kan hij soms wreed zijn in hoe hij zich gedraagt. En je voor de wolven gooien als hem dat makkelijker uitkomt.
  • een sterk gevoel voor eigenwaarde. Maar dan net ietsje extremer dan dat gezond is. Hij vindt zichzelf geweldig, zonder dat dit een reden hoeft te hebben. Jouw wensen en behoeften verbleken hierdoor bij de zijne.
  • een sterke behoefte aan bewondering. Als hij opstaat en hij krijgt die dag geen bewondering, van jou of van iemand anders? Dan heeft hij een rotdag. Door een combinatie van een gebrek aan inlevingsvermogen en zijn behoefte aan bewondering maakt dat hij ronduit wreed te werk kan gaan.

“De manieren waarop een narcist je huwelijk kan verpesten zijn eindeloos.”

Als je mijn blog hebt gelezen over het hebben van een relatie met een narcist, weet je dat je het jezelf behoorlijk moeilijk maakt.

Als je nog twijfelt of je van hem moet scheiden, begrijp ik dat goed. Relaties met een narcist kunnen namelijk vrij lang goed gaan. Je hoeft niet direct in de problemen te komen. Het is niet gezegd dat het zo slecht gaat dat je het gelijk door hebt.

Maar het is hetzelfde als lid worden van een sekte. Mensen denken vaak dat je wel heel zwak moet zijn, wil je lid worden van een groep die je eigen identiteit afpakt en je al je geld laat inleveren. Maar wat ze zich niet realiseren is dat dat dit niet is waarom je lid wordt. In plaats daarvan begin je er aan omdat ze aanbieden een probleem op te lossen, of een plek waar jij jezelf kan zijn.

Bij narcisten is het net zo. Je begint er niet aan omdat je denkt: “Hee, weet je wat ik vandaag doe? Ik ga mezelf compleet ondergeschikt maken aan een man die zegt van me te houden, maar die me in de praktijk ontzettend slecht behandelt.”

Je begon er aan omdat je hem leuk vond, en na een tijdje van hem begon te houden. Om er later achter te komen dat hij iemand is die niets anders doet dan je leeg zuigen en de aandacht naar zich toe trekken.

“Hoe je scheidt van een narcist.”

Het is niet makkelijk om van een narcist los te komen. In dit artikel ga ik je zoveel mogelijk gereedschappen leveren om het te doen met zo min mogelijk pijn en zo min mogelijk gedoe.

Dat is niet makkelijk. Scheiden van een narcist zonder pijn is als de Mount Everest beklimmen zonder moe te worden. Het is onmogelijk.

Het enige wat je kan doen is je goed voorbereiden, zorgen dat er versterking is en je hoogtevrees zoveel mogelijk inperken.

Die laatste twee? Daar ga ik je mee helpen.

Ik heb tientallen vrouwen die vastzaten aan een narcist geholpen om er zo snel mogelijk mee te stoppen. En op een manier die niet pijnlijk is.

Hoe je dat doet lees je hieronder. In mijn 7 tips om te scheiden van een narcist.


 

Tip 1: Maak onderscheid.Schermafbeelding 2016-07-18 om 14.24.21

Ongeveer 1% van de bevolking heeft eennarcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat is dus 1 op de 100 mannen.

Maar er zijn nog veel meer mannen die narcistische trekjes hebben. Die hebben vergelijkbare problemen, maar dan in mindere mate. Waardoor je dezelfde problemen kan krijgen die je met een full-blown narcist zou hebben, maar op een lagere intensiteit.

Narcisme is een schaal op een normaalverdeling. Aan de ene kant heb je mensen die zich totaal wegcijferen en het tegenovergestelde zijn van een narcist. Aan de andere kant heb je mensen die alle tekenen van narcisme vertonen. En niets anders doen dan iedereen die op hun pad komt stelselmatig kwetsen.

Dit zijn de mensen die echt ziek zijn. Vaak lopen ze bij een psychiater, of zouden ze dat moeten doen. Aan het eind van het spectrum kan het echt gevaarlijk worden. En is het belangrijk dat je aan je fysieke veiligheid denkt. Want narcisten in het nauw maken rare sprongen.

“Maar Tim, ik dacht dat alle narcisten van binnen diep onzeker waren?”

Dat is wat de wetenschap tot voor kort dacht. Maar inmiddels is het tegendeel bewezen. Hoewel sommige narcisten een onzekere kant kunnen hebben, is dit niet de norm.

David Sullivan, een onderzoeker die zich specialiseert in narcistische sekte-leiders, heeft als 1 van zijn eerste missies om de leden van een sekte duidelijk te maken dat de leider absoluut geen compassie voor ze voelt. Wanneer de leden dit doorhebben, wordt het zoveel makkelijker om van een narcist los te komen.

Want net zoals in die sekte lijkt een narcist enorm aardig voor je. Het kan best een tijd lang goed gaan als je in een relatie met elkaar zit. Soms kan hij 8 jaar best een goede man voor je zijn.

Hij heeft een constante stroom van aandacht en waardering nodig. Dit is omdat hij zonder die bewondering zich heel onprettig voelt. Daarnaast heeft hij weinig empathie. Hoe die twee emoties elkaar in balans houden en met elkaar samenwerken, verschilt van narcist tot narcist.

Maar wanneer de stroom van aandacht bij hem verdwijnt, dan heb je de poppen aan het dansen. Dan verdwijnt gelijk zijn behoefte om lief voor je te zijn. En kan hij je wel eens heel anders behandelen dan dat hij daarvoor heeft gedaan.

En dat brengt me gelijk bij tip 2:


 

braceyourselfTip 2: Maak je borst maar nat.

Scheiden van een narcist wens ik niemand toe.

In het beste geval probeert hij je emotioneel onder druk te zetten en kapot te maken. In het slechtste geval komt je fysieke veiligheid in gevaar.

Er tussen in zit de traditionele vechtscheiding, waarbij jullie alletwee helemaal los gaan om elkaar kapot te maken.

“Hij zal je straffen omdat je niet meer bij hem wilt zijn.”

Dit komt omdat hij het niet kan verkroppen dat zijn “narcistic supply” opdroogt. Dit is een Engelse term voor de aandacht en bewondering die je hem geeft. Hij ziet dit als een object wat hij bezit, en waar hij het alleenrecht op heeft. Hij zuigt dit langzaam leeg om zich beter te voelen.

Maar wanneer dit verdwijnt kan hij ontsteken in een diepe razernij. En wanneer je weg gaat, kan dat betekenen dat de hel losbarst.

“Zorg dat je veilig bent.”

Jij kan beter inschatten dan ik of je narcist gewelddadig kan worden, of dat hij het alleen bij manipulatie zal houden.

Gelukkig valt het meestal wel mee hoe narcisten uit de bocht vliegen als het uit gaat. Toch raad ik je aan om geen risico’s te nemen en de veiligheid van jezelf en je kinderen voorop te stellen.

Door dit artikel heen moet je alle tips die ik je geef ook als zodanig interpreteren. Kijk goed of ze op jou van toepassing zijn. En of ze je hebben veilig te blijven in deze moeilijke tijd.


 

lioness-protects-cubsTip 3: Laat jezelf door iemand anders vertegenwoordigen.

Weet je wat absoluut niet handig is?

Dat je narcistische echtgenoot er alles aan wil doen om je het leven zuur te maken. Terwijl jij zo ver mogelijk bij hem weg wilt.

Tegelijkertijd heb je veel tijd met hem doorgebracht. Jullie zijn nota bene getrouwd geweest. Natuurlijk vergeet je niet zomaar alle mooie momenten die jullie samen hebben gehad.

Dus als hij een poging zal maken om je te manipuleren of je een schuldgevoel aan te praten , ben je daar behoorlijk gevoelig voor.

Je wilt immers van hem af. En je hebt daarvoor zijn medewerking nodig. Als hij ruikt dat je iets van hem nodig hebt, zal de narcist dat tegen je gebruiken. Om te kijken of hij er iets voor in de plaats kan krijgen.

“Hoe je voorkomt dat hij de situatie naar zijn hand zet.”

Hij zal er alles aan doen om je het leven zuur te maken. Het beste wat je kan doen is zoveel mogelijk voorkomen dat je op de voorgrond staat tijdens de scheiding.

Hij zal elke gelegenheid dat hij je ziet aangrijpen om te doen wat hij wil met je. Het is het beste om er zo ver mogelijk vandaan te komen voordat het zo ver is.

Daarom is het zo belangrijk dat je iemand anders hebt die je vertegenwoordigd.

Als jij niet meer op de voorgrond staat tijdens de scheiding, gaat het een stuk makkelijker.

Hij zal dan met zijn eigen emoties moeten omgaan, in plaats van dat hij deze op jou af kan reageren. Waar hij normaal vastzit in een vicieuze cirkel van teleurstelling en pogingen om jou te straffen en onder controle te krijgen, zal hij nou alleen zijn en op zichzelf aangewezen zijn.

Je maakt het op deze manier zo onpersoonlijk mogelijk. Zeker wanneer je tussen jou en hem iemand zet die jouw belangen goed kan behartigen.

Denk hierbij aan:
– Een mediator.
– Advocaat.
– Een familielid van jou.
– Een familielid van hem die ook aan jouw kant staat.
– Een vriend of vriendin.

Hoe het ook zij: het gaat er om dat je al het contact met hem vermijdt en dat er iemand tussen komt te staan. Die voorkomt dat je in de problemen met hem raakt.

De narcist wil weer grip op je krijgen. Het beste is om iemand te kiezen die niet gevoelig is voor zijn manipulaties. Iemand die erg rationeel is. En die van daaruit rustig je belangen kan behartigen.


no-evil-monkeysTip 4: Trek het je niet persoonlijk aan.

Hij zal op het moment dat jullie scheiden overmand worden door emoties waar hij geen uitweg voor heeft. Empathie naar jou is de laatste daarvan.

Je zal merken dat hij allerlei gekke sprongen gaat maken om je terug te krijgen. Dat hij emotioneel gezien alle kanten op vliegt omdat hij het gevoel heeft dat hij geen kant op kan. Op zo’n moment kunnen er gekke dingen gebeuren.

Ik raad je aan zo ver mogelijk bij hem uit de buurt te zijn als dit gebeurt. Hoe verder jij weg bent, hoe sneller hij door zijn liefdesverdriet heen gaat, en hoe minder last jij er van hebt.

Maar als hij je dan toch weet te vinden, en hij doet gekke dingen, vat het dan niet persoonlijk op. Word niet emotioneel. Laat je niet meesleuren met hem. En herhaal in je hoofd;

“Hij is ziek.”

Jij bent zijn verslaving. Hij kreeg van jou de liefde en aandacht die hij nodig had. Voor een narcist is dat wat heroine voor een junk is. Of World of Warcraft voor een computerverslaafde. Hij kan zich er niet van losrukken.

Op het moment dat dit uit zijn leven verdwijnt, schopt dit letterlijk zijn hersens in de war. Hij kan allemaal gekke dingen gaan duur, puur uit angst dat hij zijn verslaving kwijt raakt.

Op zo’n moment kan hij ook juist heel lief lijken. Maar dit is allemaal schone schijn. Hij doet het puur om te krijgen wat hij wil. Trap er dus niet in.

Want zodra je dat hebt gedaan vindt jij jezelf twee maanden terug op de plek waar je begon. Hij zal doorgaan met precies hetzelfde gedrag als dat hij daarvoor heeft vertoond.


slachtoffer narcistTip 5: Zie het als een zegen wanneer hij een nieuwe vrouw vindt.

Ik weet dat veel vrouwen die het met een narcist deden, er raar van opkijken als hij heel snel weer een nieuwe partner heeft. Dat ze het vervelend vinden. En zich afvragen wat er mis met hen is.

Ze zijn verbaast dat hij binnen no time nieuwe vrouwen heeft waar hij mee omgaat. Misschien wel geen liefdesverdriet voelt. En dat de relatie voor hem niets voor lijkt te stellen.

Maar wat het simpelweg betekent is dat hij zichzelf niet onder controle heeft en dat zijn behoefte aan liefde hem helemaal heeft overgenomen. In plaats van liefdesverdriet te voelen, kan hij natuurlijk ook vluchten in vrouwen en de pijn waarmee hij moet dealen even uitstellen.

In zo’n geval wil hij gewoon zo snel mogelijk een nieuwe partner hebben. Wie dat is, maakt niet uit. Het is wederom een symptoom van zijn ziekte.

“Dit heeft wel onbedoelde voordelen voor jou.”

Hoe sneller hij een nieuwe vrouw heeft, en hoe meer afstand jij hem van bewaart, hoe groter de kans dat het allemaal zo snel mogelijk overwaait.

Scheiden wordt een stuk makkelijker wanneer hij iemand heeft waarnaar hij kan vluchten. Tegelijkertijd voorkomt het dat hij jou al te veel als bliksemafleider gebruikt.

Tuurlijk zal je nog steeds last van hem hebben. Maar het is minder erg dan de narcist die zonder liefde en aandacht zit. En alle tijd heeft om eenzaam te zijn en er op te mikken om je alsnog in zijn klauwen te krijgen.


neem afstandTip 6: Neem zoveel mogelijk afstand.

Ik raad alle vrouwen aan die gaan scheiden om zo ver mogelijk van hun echtgenoot vandaan te gaan.

Of dit nou is omdat je zelf wil scheiden, of dat hij bij je weg wil: dit is het beste voor elke situatie.

“Als iemand van jullie wil scheiden, wil je zo min mogelijk tijd met elkaar doorbrengen.”

En in het geval van de narcist, geldt dit natuurlijk dubbel zo hard.

Als je zeker weet dat je hem geen kans meer wil geven, dan moet je er voor zorgen dat je zo ver mogelijk bij hem uit de buurt blijft.

Dit heeft twee grote voordelen.

Voordeel 1: Je verwerkt je liefdesverdriet sneller.
Weet je nog als je vroeger een pleister had gekregen? Je kon hem er of heel langzaam aftrekken, of in een ruk. Bij de eerste optie deed het meer pijn dan de tweede.

Toch kiezen de meeste mensen in het geval van liefdesverdriet voor het eerste. Ze blijven contact houden met hun partner. Blijven communiceren, waardoor het nooit echt tot hen doordringt dat ze niet meer samen zijn.

In plaats daarvan raad ik je aan om zoveel mogelijk afstand te nemen. Je zorgt er namelijk voor dat je de pleister er in 1 ruk aftrekt. De tijd die je doorbrengt terwijl je eenzaam roomijs eet met Grey’s Anatomy op de achtergrond, is hierdoor zo kort mogelijk.

Elke keer dat jij je partner weer ziet, onderbreek je de natuurlijke cyclus van liefdesverdriet. Zorg ervoor dat je dit voorkomt. En trek die pleister er in 1 keer af.

Voordeel 2: Je geeft de narcist de gelegenheid om met zijn liefdesverdriet te dealen.

Het bovenstaande principe geldt ook voor de narcist. Door zoveel mogelijk afstand van hem te nemen, ontneem je hem de gelegenheid om zijn liefdesverdriet-cyclus te onderbreken. Noodgedwongen zal hij er in 1 keer om moeten gaan, zonder jou daar verder in te betrekken.

Vindt hij dat leuk? Nee. Zou het zijn waar hij zelf voor kiest? Ook niet. Voorkomt het dat jij minder lang de kans loopt dat hij zich aan jou op blijft dringen? Absoluut.

Dus wees niet bang om een stap naar achteren te zetten. En te voorkomen dat hij je verder leeg zuigt, op alle vlakken dat een narcist dat kan doen. Verminder de tijd die hij aan je denkt, en je vermindert het risico voor jezelf.


Tip 7: Maak je zo snel mogelijk onafhankelijk.

Behalve dat je emotioneel onafhankelijk wil worden, moet je er ook voor zorgen dat je qua bezittingen en vermogen zo snel mogelijk van hem los komt.

Een narcist heeft de neiging om zijn slachtoffers afhankelijk van hem te maken. Waardoor het steeds lastiger wordt om afstand te nemen.

Maak het liefst voordat je scheidt een lijstje van waar hij allemaal vat op heeft, dat eigenlijk aan jou toebehoort. Zorg ervoor dat jij hier zelf toegang tot krijgt voordat je de scheiding in gaat. Zodat hij dit niet tegen je kan gebruiken als het zo ver is.

Het kan zijn dat je een tijdje minder luxueus zal leven als je nu doet. Dat hoort erbij. Het is misschien niet zo leuk, maar je levensgeluk lijkt me een stuk meer waard dan in een vervelende relatie blijven hangen.

Dat soort nare dingen bij een scheiding zijn allemaal tijdelijk. Ik heb er vertrouwen in dat als je zoveel mogelijk helder blijft nadenken, anderen voor je met de narcist laat onderhandelen en jezelf emotioneel beschermd, je er vanzelf uitkomt.

“En als je toe bent aan een nieuwe man, kan ik je helpen om niet weer met een narcist te belanden.”

Ik heb een formule waarmee je niet alleen geweldig leuke mannen kan aantrekken, maar waarmee je ze ook verliefd op je kan maken. Ik noem deze formule het Mannengeheim.

Op deze manier kan je die ene speciale man aan je binden. Je zorgt eerst dat hij geïnteresseerd in je raakt, en daarna dat hij alleen voor jou gaat.

Dus als je er weer klaar voor bent om te daten, schroom dan niet om eens naar het Mannengeheim te kijken. Als je hieronder je e-mail adres achterlaat, stuur ik het je anoniem toe.

Tim Veninga
 

Datingcoach Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, SBS6, NOS, Parool, Powned, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, RUMAG, AT5, The Post Online, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland. Hij sprak duizenden mannen over hun liefdesleven en op deze blog schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

Click Here to Leave a Comment Below 17 comments
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend