7 Tips Om Simpel & Snel Te Scheiden Van Een Narcist

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 4 november 2022 - Laatst gewijzigd op 16 november 2022

 

Scheiden van een narcistIn dit artikel leer je:

 • Hoe je ervoor zorgt dat je zo snel en makkelijk mogelijk van een narcist loskomt. Wat de meest pijnloze methode is, hoe je hem gebruikt en wat het je oplevert.
 • Wat je kan doen om ervoor te zorgen dat zijn liefdesverdriet hem niet destructief maakt. Doe dit, en voorkom een hoop pijn later.
 • Hoe jij jezelf kan voorbereiden op het drama dat gaat komen.
 • Wat mijn nummer 1 tip als je wilt scheiden van een narcist. Het is niet wat je denkt dat het is. Maar het zal je in staat stellen om veel sneller en pijnlozer te scheiden dan anders.
 • …en nog veel meer.

narcisme

Helaas zie ik het veel te vaak gebeuren.

Vriendinnen of vrouwelijke klanten die in handen komen van een narcistische man.

Als ze hem ontmoet is er geen enkele indicatie dat hij ook minder leuke trekjes heeft.

Hij komt juist stoer en sterk over.

“Zijn narcistische aard komt langzaam naar boven.”

Hij blijkt naast zijn zelfverzekerde kant, een hele andere te hebben. Eentje waarbij hij het niet kan tolereren, als dingen niet naar zijn wens gaan. En dat hij je helemaal leegzuigt met hoe hij je behandelt.

Kenmerken van een narcist zijn:

 • Weinig inlevingsvermogen. Dat betekent dat het hem niet kan schelen hoe jij je voelt, op momenten dat je dit wel zou verwachten. Daarom kan hij soms wreed zijn in hoe hij zich gedraagt. En je voor de wolven gooien als hem dat makkelijker uitkomt.
 • Een sterk gevoel voor eigenwaarde. Maar dan net ietsje extremer dan dat gezond is. Hij vindt zichzelf geweldig, zonder dat dit een reden hoeft te hebben. Jouw wensen en behoeften verbleken hierdoor bij de zijne.
 • Een sterke behoefte aan bewondering. Als hij opstaat en hij krijgt die dag geen bewondering, van jou of van iemand anders? Dan heeft hij een rotdag. Door een combinatie van een gebrek aan inlevingsvermogen en zijn behoefte aan bewondering maakt dat hij ronduit wreed te werk kan gaan.

Dit zijn de voornaamste kenmerken. Als je benieuwd bent naar nog meer kenmerken dat iemand een narcist is, lees dan dit artikel.

“De manieren waarop een narcist je huwelijk kan verpesten zijn eindeloos.”

Als je mijn blog over het hebben van een relatie met een narcist heb gelezen, weet je dat je het jezelf behoorlijk moeilijk maakt.

Als je nog twijfelt of je van hem moet scheiden, begrijp ik dat goed. Relaties met een narcist kunnen namelijk vrij lang goed gaan. Je hoeft niet direct in de problemen te komen. Het is niet gezegd dat het zo slecht gaat dat je het gelijk door hebt.

Loskomen van een narcist is net als ontsnappen uit een sekte

Maar het is hetzelfde als lid worden van een sekte. Mensen denken vaak dat je wel heel zwak moet zijn, wil je lid worden van een groep die je eigen identiteit afpakt en je al je geld laat inleveren. Maar wat ze zich niet realiseren is dat dat dit niet is waarom je lid wordt. In plaats daarvan begin je er aan omdat ze aanbieden een probleem op te lossen, of een plek waar jij jezelf kan zijn.

Bij narcisten is het net zo. Je begint er niet aan omdat je denkt: “Hee, weet je wat ik vandaag doe? Ik ga mezelf compleet ondergeschikt maken aan een man die zegt van me te houden, maar die me in de praktijk ontzettend slecht behandelt.”

Je begon er aan omdat je hem leuk vond, en na een tijdje van hem begon te houden. Om er later achter te komen dat hij iemand is die niets anders doet dan je leeg zuigen en de aandacht naar zich toe trekken.

Video: Hoe je scheidt van een narcist?

Voordat je het artikel hieronder verder leest, raadt ik je aan om deze video te bekijken waarin ik je kort een stappenplan geef om van hem te scheiden.

Het is niet makkelijk om van een narcist los te komen. In dit artikel ga ik je zoveel mogelijk gereedschappen leveren om het te doen met zo min mogelijk pijn en zo min mogelijk gedoe.

Dat is niet makkelijk. Scheiden van een narcist zonder pijn is als de Mount Everest beklimmen zonder moe te worden. Het is onmogelijk.

Het enige wat je kan doen is je goed voorbereiden, zorgen dat er versterking is en je hoogtevrees zoveel mogelijk inperken.

Die laatste twee? Daar ga ik je mee helpen.

Ik heb tientallen vrouwen die vastzaten aan een narcist geholpen om er zo snel mogelijk mee te stoppen. En op een manier die niet pijnlijk is.

Hoe je dat doet lees je hieronder.

7 Tips om te scheiden van een narcist

1: Ontdek of hij wel écht een narcist is

Ongeveer 1% van de bevolking heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat is dus 1 op de 100 mannen.

Maar er zijn nog veel meer mannen die narcistische trekjes hebben. Die hebben vergelijkbare problemen, maar dan in mindere mate. Waardoor je dezelfde problemen kan krijgen die je met een full-blown narcist zou hebben, maar op een lagere intensiteit.

Narcisme is een schaal op een normaalverdeling. Aan de ene kant heb je mensen die zich totaal wegcijferen en het tegenovergestelde zijn van een narcist. Aan de andere kant heb je mensen die alle tekenen van narcisme vertonen. En niets anders doen dan iedereen die op hun pad komt stelselmatig kwetsen.

Dit zijn de mensen die echt ziek zijn. Vaak lopen ze bij een psychiater, of zouden ze dat moeten doen. Aan het eind van het spectrum kan het echt gevaarlijk worden. En is het belangrijk dat je aan je fysieke veiligheid denkt. Want narcisten in het nauw maken rare sprongen.

Schermafbeelding 2016-07-18 om 14.24.21

“Maar Tim, ik dacht dat alle narcisten van binnen diep onzeker waren?”

Dat is wat de wetenschap tot voor kort dacht. Maar inmiddels is het tegendeel bewezen. Hoewel sommige narcisten een onzekere kant kunnen hebben, is dit niet de norm.

David Sullivan, een onderzoeker die zich specialiseert in narcistische sekte-leiders, heeft als 1 van zijn eerste missies om de leden van een sekte duidelijk te maken dat de leider absoluut geen compassie voor ze voelt. Wanneer de leden dit doorhebben, wordt het zoveel makkelijker om van een narcist los te komen.

Want net zoals in die sekte lijkt een narcist enorm aardig voor je. Het kan best een tijd lang goed gaan als je in een relatie met elkaar zit. Soms kan hij 8 jaar best een goede man voor je zijn.

Hij heeft een constante stroom van aandacht en waardering nodig. Dit is omdat hij zonder die bewondering zich heel onprettig voelt. Daarnaast heeft hij weinig empathie. Hoe die twee emoties elkaar in balans houden en met elkaar samenwerken, verschilt van narcist tot narcist.

Maar wanneer de stroom van aandacht bij hem verdwijnt, dan heb je de poppen aan het dansen. Dan verdwijnt gelijk zijn behoefte om lief voor je te zijn. En kan hij je wel eens heel anders behandelen dan dat hij daarvoor heeft gedaan.

En dat brengt me gelijk bij tip 2:


2: Maak je borst maar nat

Scheiden van een narcist wens ik niemand toe.

In het beste geval probeert hij je emotioneel onder druk te zetten en kapot te maken. In het slechtste geval komt je fysieke veiligheid in gevaar.

Er tussen in zit de traditionele vechtscheiding, waarbij jullie beide helemaal los gaan om elkaar kapot te maken.

Hij zal je straffen omdat je niet meer bij hem wilt zijn

Dit komt omdat hij het niet kan verkroppen dat zijn “narcistic supply” opdroogt. Dit is een Engelse term voor de aandacht en bewondering die je hem geeft. Hij ziet dit als een object wat hij bezit, en waar hij het alleenrecht op heeft. Hij zuigt dit langzaam leeg om zich beter te voelen.

Maar wanneer dit verdwijnt kan hij ontsteken in een diepe razernij. En wanneer je weg gaat, kan dat betekenen dat de hel losbarst.

Zorg dat je veilig bent

Jij kan beter inschatten dan ik of je narcist gewelddadig kan worden, of dat hij het alleen bij manipulatie zal houden.

Gelukkig valt het meestal wel mee hoe narcisten uit de bocht vliegen als het uit gaat. Toch raad ik je aan om geen risico’s te nemen en de veiligheid van jezelf en je kinderen voorop te stellen.

Door dit artikel heen moet je alle tips die ik je geef ook als zodanig interpreteren. Kijk goed of ze op jou van toepassing zijn. En of ze je hebben veilig te blijven in deze moeilijke tijd.


3: Laat jezelf door iemand anders vertegenwoordigen

Weet je wat absoluut niet handig is?

Dat je narcistische echtgenoot of partner er alles aan wil doen om je het leven zuur te maken. Terwijl jij zo ver mogelijk bij hem weg wilt.

Tegelijkertijd heb je veel tijd met hem doorgebracht. Misschien zijn jullie zelfs getrouwd geweest. Natuurlijk vergeet je niet zomaar alle mooie momenten die jullie samen hebben gehad.

Dus als hij een poging zal maken om je te manipuleren of je een schuldgevoel aan te praten , ben je daar behoorlijk gevoelig voor.

Je wilt immers van hem af. En je hebt daarvoor zijn medewerking nodig. Als hij ruikt dat je iets van hem nodig hebt, zal de narcist dat tegen je gebruiken. Om te kijken of hij er iets voor in de plaats kan krijgen.

Hoe je voorkomt dat hij de situatie naar zijn hand zet

Hij zal er alles aan doen om je het leven zuur te maken. Het beste wat je kan doen is zoveel mogelijk voorkomen dat je op de voorgrond staat tijdens de scheiding.

Hij zal elke gelegenheid dat hij je ziet aangrijpen om te doen wat hij wil met je. Het is het beste om er zo ver mogelijk vandaan te komen voordat het zo ver is.

Daarom is het zo belangrijk dat je iemand anders hebt die je vertegenwoordigd.

Als jij niet meer op de voorgrond staat tijdens de scheiding, gaat het een stuk makkelijker.

Hij zal dan met zijn eigen emoties moeten omgaan, in plaats van dat hij deze op jou af kan reageren. Waar hij normaal vastzit in een vicieuze cirkel van teleurstelling en pogingen om jou te straffen en onder controle te krijgen, zal hij nou alleen zijn en op zichzelf aangewezen zijn.

Je maakt het op deze manier zo onpersoonlijk mogelijk. Zeker wanneer je tussen jou en hem iemand zet die jouw belangen goed kan behartigen.

Denk hierbij aan:

 • Een mediator.
 • Advocaat.
 • Een familielid van jou.
 • Een familielid van hem die ook aan jouw kant staat.
 • Een vriend of vriendin.

Hoe het ook zij: het gaat er om dat je al het contact met hem vermijdt en dat er iemand tussen komt te staan. Die voorkomt dat je in de problemen met hem raakt.

De narcist wil weer grip op je krijgen. Het beste is om iemand te kiezen die niet gevoelig is voor zijn manipulaties. Iemand die erg rationeel is. En die van daaruit rustig je belangen kan behartigen.


4: Trek het je niet persoonlijk aan

Hij zal op het moment dat jullie scheiden overmand worden door emoties waar hij geen uitweg voor heeft. Empathie naar jou is de laatste daarvan.

Je zal merken dat hij allerlei gekke sprongen gaat maken om je terug te krijgen. Dat hij emotioneel gezien alle kanten op vliegt omdat hij het gevoel heeft dat hij geen kant op kan. Op zo’n moment kunnen er gekke dingen gebeuren.

Ik raad je aan zo ver mogelijk bij hem uit de buurt te zijn als dit gebeurt. Hoe verder jij weg bent, hoe sneller hij door zijn liefdesverdriet heen gaat, hoe minder last jij er van hebt.

Maar als hij je dan toch weet te vinden, en hij doet gekke dingen, vat het dan niet persoonlijk op. Word niet emotioneel. Laat je niet meesleuren met hem. En herhaal in je hoofd;

“Hij is ziek.”

Jij bent zijn verslaving

Hij kreeg van jou de liefde en aandacht die hij nodig had. Voor een narcist is dat wat heroine voor een junk is. Of World of Warcraft voor een computerverslaafde. Hij kan zich er niet van losrukken.

Op het moment dat dit uit zijn leven verdwijnt, schopt dit letterlijk zijn hersens in de war. Hij kan allemaal gekke dingen gaan doen, puur uit angst dat hij zijn verslaving kwijt raakt.

Op zo’n moment kan hij ook juist heel lief lijken. Maar dit is allemaal schone schijn. Hij doet het puur om te krijgen wat hij wil. Trap er dus niet in.

Want zodra je dat hebt gedaan vindt jij jezelf twee maanden terug op de plek waar je begon. Hij zal doorgaan met precies hetzelfde gedrag als dat hij daarvoor heeft vertoond.


5: Zie het als een zegen wanneer hij een nieuwe vrouw vindt

Ik weet dat veel vrouwen die het met een narcist deden, er raar van opkijken als hij heel snel weer een nieuwe partner heeft. Dat ze het vervelend vinden. En zich afvragen wat er mis met hen is.

Ze zijn verbaast dat hij binnen no time nieuwe vrouwen heeft waar hij mee omgaat. Misschien wel geen liefdesverdriet voelt. En dat de relatie voor hem niets voor lijkt te stellen.

Maar wat het simpelweg betekent is dat hij zichzelf niet onder controle heeft en dat zijn behoefte aan liefde hem helemaal heeft overgenomen. In plaats van liefdesverdriet te voelen, kan hij natuurlijk ook vluchten in vrouwen en de pijn waarmee hij moet dealen even uitstellen.

In zo’n geval wil hij gewoon zo snel mogelijk een nieuwe partner hebben. Wie dat is, maakt niet uit. Het is wederom een symptoom van zijn ziekte.

Dit heeft wel onbedoelde voordelen voor jou

Hoe sneller hij een nieuwe vrouw heeft, en hoe meer afstand jij hem van bewaart, hoe groter de kans dat het allemaal zo snel mogelijk overwaait.

Scheiden wordt een stuk makkelijker wanneer hij iemand heeft waarnaar hij kan vluchten. Tegelijkertijd voorkomt het dat hij jou al te veel als bliksemafleider gebruikt.

Tuurlijk zal je nog steeds last van hem hebben. Maar het is minder erg dan de narcist die zonder liefde en aandacht zit. En alle tijd heeft om eenzaam te zijn en er op te mikken om je alsnog in zijn klauwen te krijgen.


6: Neem zoveel mogelijk afstand

Ik raad alle vrouwen aan die gaan scheiden om zo ver mogelijk van hun echtgenoot vandaan te gaan.

Of dit nou is omdat je zelf wil scheiden, of dat hij bij je weg wil: dit is het beste voor elke situatie.

Als iemand van jullie wil scheiden, wil je zo min mogelijk tijd met elkaar doorbrengen.

En in het geval van de narcist, geldt dit natuurlijk dubbel zo hard.

Als je zeker weet dat je hem geen kans meer wil geven, dan moet je er voor zorgen dat je zo ver mogelijk bij hem uit de buurt blijft.

Dit heeft twee grote voordelen.

Voordeel 1: Je verwerkt je liefdesverdriet sneller.

Weet je nog als je vroeger een pleister had gekregen? Je kon hem er of heel langzaam aftrekken, of in een ruk. Bij de eerste optie deed het meer pijn dan de tweede.

Toch kiezen de meeste mensen in het geval van liefdesverdriet voor het eerste. Ze blijven contact houden met hun partner. Blijven communiceren, waardoor het nooit echt tot hen doordringt dat ze niet meer samen zijn.

In plaats daarvan raad ik je aan om zoveel mogelijk afstand te nemen. Je zorgt er namelijk voor dat je de pleister er in 1 ruk aftrekt. De tijd die je doorbrengt terwijl je eenzaam roomijs eet met Grey’s Anatomy op de achtergrond, is hierdoor zo kort mogelijk.

Elke keer dat jij je partner weer ziet, onderbreek je de natuurlijke cyclus van liefdesverdriet. Zorg ervoor dat je dit voorkomt. En trek die pleister er in 1 keer af.

Voordeel 2: Je geeft de narcist de gelegenheid om met zijn liefdesverdriet te dealen.

Het bovenstaande principe geldt ook voor de narcist. Door zoveel mogelijk afstand van hem te nemen, ontneem je hem de gelegenheid om zijn liefdesverdriet-cyclus te onderbreken. Noodgedwongen zal hij er in 1 keer om moeten gaan, zonder jou daar verder in te betrekken.

Vindt hij dat leuk? Nee. Zou het zijn waar hij zelf voor kiest? Ook niet. Voorkomt het dat jij minder lang de kans loopt dat hij zich aan jou op blijft dringen? Absoluut.

Dus wees niet bang om een stap naar achteren te zetten. En te voorkomen dat hij je verder leeg zuigt, op alle vlakken dat een narcist dat kan doen. Verminder de tijd die hij aan je denkt, en je vermindert het risico voor jezelf.


7: Maak je zo snel mogelijk onafhankelijk

Behalve dat je emotioneel onafhankelijk wil worden, moet je er ook voor zorgen dat je qua bezittingen en vermogen zo snel mogelijk van hem los komt.

Een narcist heeft de neiging om zijn slachtoffers afhankelijk van hem te maken. Waardoor het steeds lastiger wordt om afstand te nemen.

Maak het liefst voordat je scheidt een lijstje van waar hij allemaal vat op heeft, dat eigenlijk aan jou toebehoort. Zorg ervoor dat jij hier zelf toegang tot krijgt voordat je de scheiding in gaat. Zodat hij dit niet tegen je kan gebruiken als het zo ver is.

Het kan zijn dat je een tijdje minder luxueus zal leven als je nu doet. Dat hoort erbij. Het is misschien niet zo leuk, maar je levensgeluk lijkt me een stuk meer waard dan in een vervelende relatie blijven hangen.

Dat soort nare dingen bij een scheiding zijn allemaal tijdelijk. Ik heb er vertrouwen in dat als je zoveel mogelijk helder blijft nadenken, anderen voor je met de narcist laat onderhandelen en jezelf emotioneel beschermd, je er vanzelf uitkomt.


Veelgestelde vragen

Maakt het narcisten überhaupt wat uit als je bij hem weggaat?

Narcisten kunnen erg dramatisch reageren en dat geldt ook als je het met hen uitmaakt. Zelfs als hij zélf wilde dat jullie uit elkaar gaan, dan nog kan zijn trots gekrenkt zijn en kan hij verschrikkelijke dingen doen. Dus ja, het maakt hem vaak wat uit.

Waarom is het zo lastig om te scheiden van een narcist?

Narcisten zijn erg zelfzuchtig en kunnen al hun empathie aan de kant zetten om iets te bereiken. Dat kan ervoor zorgen dat hij dingen doet die een normaal persoon nooit ook maar zou overwegen. Je moet je dus echt schrap zetten voor het ergste.

Wat voor gedrag kan ik van een narcist verwachten als ik het uitmaak?

Narcisten kunnen aan het eind van een relatie nog extremer worden in hun gedrag. Hij kan passief-agressief, controlerend en zelf agressief worden. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen vaak niet goed inzien hoe een ander voelt. Ze zijn gefocust op hun ego, maar niet op anderen. Als je het met hem uitmaakt, wordt zijn ego gekrenkt en kan hij extreem gedrag vertonen. Ik raad je daarom aan dat je de tips in het artikel hierboven leest.

Wat zijn ervaringen van andere vrouwen met het scheiden van narcisten?

Ongeveer 1% van de mensen heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Die hebben vaak ook partners, dus er zijn flink veel andere mensen die ooit een relatie met een narcist hebben (gehad).

Ik raad je aan om dit verhaal van Natasja te lezen over hoe ze wegging bij haar narcistische man en uiteindelijk toch heel gelukkig wist te worden in de liefde.


Hoe je ervoor zorgt dat je niet wéér een relatie krijgt met een narcist

Als je graag een nieuwe liefde wilt vinden, maar absoluut niet nog een keer bij een narcistische man wilt belanden, heb ik iets voor je.

Ik heb een formule waarmee je niet alleen geweldig leuke mannen kan aantrekken, maar waarmee je ze ook verliefd op je kan maken. Ik noem deze formule het Mannengeheim.

Op deze manier kan je die ene speciale man aan je binden. Je zorgt eerst dat hij geïnteresseerd in je raakt, en daarna dat hij alleen voor jou gaat.

Dus als je er weer klaar voor bent om te daten, schroom dan niet om eens naar het Mannengeheim te kijken. Als je hieronder je e-mail adres achterlaat, stuur ik het je anoniem toe.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

17 Reacties

 • Ikke ikke ikke schreef:

  Mooi gezegd Tim. Maar in een relatie met kinderen, is contact houden noodzakelijk.
  Voordat je vertrekt kan het zeer noodzakelijk zijn, dat je een tijdje zijn/haar wangedrag vastlegd d.m.v. foto/film/dagboek , alles wat als bewijs gebruikt kan worden, dat de narcist een gevaar is (psychisch als fysiek) voor jou en de kinderen, als het tot de rechtbank komt, i.v.m. een omgangsregeling. De veiligheid van jou en de kinderen staan voorop! En zoals je waarschijnlijk al weet, het liegen en verdraaien doen ze net zo makkelijk in de rechtbank, en ze proberen alles op jou af te schuiven, want jij bent de schuldige (in hun ogen). Wees zeer goed voorbereid voor je vertrekt, en zorg dat je in 1x weg bent, met alle belangrijke spullen van jou en de kinderen. Denk aan paspoorten, kopies van eigendommen e.d. Vertel zeer zeker nooit wat je van plan bent, en waar je heengaat. Dat wilde ik nog even toevoegen.

 • Miss S.K schreef:

  Echt superadvies die ik nu dan ook van harte neem. Hoop alleen zo dat ik sterk genoeg blijf want een jaar geleden heb ik een scheiding aangevraagd en toch telkens uitgesteld zodra hij in mijn leven kwam… weer verleid door de narcist…. Het brengt mij en mijn kinderen echter nergens en niets anders dan ellende. Dus nieuwe motto is stay strong and dont give up! En zo nu en dan maar weer even deze tips doorlezen

  • Ja ik ken het. Hoe krijg je een huis en waar ga je naar toe. Nu is hij weer, poes lief. Ik wordt er……. Van

 • Erg goede tips. Het is nooit makkelijk om te scheiden maar met een narcist is dit extra lastig. Zeker omdat hij je zal terug proberen te winnen. Op dit moment is het het beste om sterk te blijven en afstand te houden.

 • Jeroen schreef:

  Erg commercieel gebracht en er trappen zeker hordes in. De realiteit is dat wij allen met een of ander persoonlijkheid stoornis te maken hebben of je dat nu leuk vindt of niet. IPV een oplossing voor scheiding te brengen zie ik liever dat je een oplossing brengt om het probleem op te lossen. Dat doe je niet. Er zijn al teveel kinderen die lijden onder gescheiden ouders of stiefouders. Breng eens iets vernieuwends dat ons allen gaat helpen. Verbeter de wereld en begin met jezelf….. jij dus ook

 • Charlotte schreef:

  Tim. Ten eerste goedkoop dat een zelfhulpartikel voor een doelgroep met zware ptss uitmondt in een sales pitch voor een datingoplossing. Alsof lezers van een dergelijk artikel daarop zitten te wachten. En ten tweede maak je mensen niet verliefd; je kan wél NLP op ze toepassen om een dergelijke situatie te simuleren. Dat valt onder milde vormen van hypnose, is manipulatief gedrag en daarmee an sich een narcistisch kenmerk. Jammer, want tot het einde en dat domme sales stukje, had je wel een punt. Al schrijf je op het niveau van CosmoGirl.

 • Sander schreef:

  Charlotte hierboven heeft wel een punt, je kunt mensen niet verliefd maken en je had daadwerkelijk wel een punt. Je kan natuurlijk de nodige maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat het in alle rust afloopt. Maar ik zou dat altijd met een tussenpersoon doen in dit geval.

  Zeker als er kinderen in het plaatje zitten, moet je ervoor zorgen dat zij niet in het hele verhaal betrokken raken.

 • Tim, hoe kan het nou dat ik als kwetsbare oververmoeide vrouw, eindelijke mezelf aan het losweken ben van een narcist. Al googlend op jouw pagina terecht ben gekomen en echt oprecht wat heb gehad aan jouw artikelen en YouTube filmpjes. Al doorklikkend op de pagina ben beland over hoe om te gaan met een man tot mijn grote schrik erachter kom dat ik op een bepaalde manier moet communiceren met een man om niet in een conflictsituatie te raken en vervolgens als bijna ex-partner mezelf ga afvragen of ik het misschien communicatief toch verkeerd heb aangepakt?!! En dat is dus waar ik jaren over heb gedaan om dat zelf in te zien. Dat is toch super tegenstrijdig?

 • Hallo,

  Er zijn erge dingen aan de hand met mijn vriend en zou er graag met u over praten. Wat u omschrijft, klopt volledig enkel is het nog pakken erger en ook veel agressie en andere toestanden. Ik heb de arts enkele zaken verteld want ik word hier echt ziek van allemaal van me dit aan te trekken maar voel ook dat ik nu op een punt ben gekomen dat ik dringend stappen moet nemen maar heb een duwtje nodig. Het is beter als ik u mijn nummer geef want soms kijkt hij ook mijn mail na en dan is het hek van de dam.

  Bedankt om snel contact te willen zoeken. Mijn vriendinnen zijn ook bezorgd dat hij me nog meer kwaad zal aandoen als zijn stoppen weer doorslaan. Mijn nummer is 0032490198197.

  Dit is dringend.

  Dank u van harte.

  Met vriendelijke groeten

  Nathalie .

 • David Slagmulder schreef:

  Ik wil even meegeven dat je nooit het echte effect van de narcist op zijn slachtoffer kan inschatten, totdat je op een dag zelf tegenover een kwade narcist staat.
  Wie het niet heeft meegemaakt, kan er onmogelijk over meepraten, laat staan een mening over geven.

  Grts,
  David

 • Dit is zeer bekend. Mijn broer is helaas getrouwd met een narcist. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat mijn broer opgenomen is geweest op een gesloten afdeling, vanwege vermeende zelfmoordneigingen. Wat hij nooit heeft gehad. Mijn broer is ook onder behandeling van een psycholoog geweest, want hij was ineens autistisch. En als mijn schoonzus haar verhaal mag doen wordt de verdere behandeling afgekapt. Iedereen die haar door heeft loopt met een flinke boog om haar heen. Mijn broer wordt ook zeer regelmatig letterlijk buiten gesloten: deur op slot en op haak, bel af en telefoon uit. Dan zegt ze doodleuk: “ik wist niet waar je was”. En dan woont hij al maanden bij me. En als mijn broer om een vergoeding vraag voor de kosten die hij bij mij maakt, dan kost hij te veel geld. Maar bankpas heeft zij ingepikt omdat mijn broer niet met geld om zou kunnen gaan. En boodschappen en kleding koopt ze wel in de duurste winkels. Ook de duurste benzine wordt getankt voor de auto waar mijn broer alleen maar naar mag kijken. Alles wat bij mijn schoonzus fout gaat heeft mijn broer gedaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoop dat mijn broer de kracht kan vinden om definitief bij haar weg te gaan. Hij is emotioneel kapot

 • Hey, ik zou graag het verhaal van mijn vriendin bespreken , ik maak me enorme zorgen ow hr veiligheid! Ze leeft samen met narcist die gedomicilieerd staat in haar huis maar die ze niet buiten krijgt of durft te zetten omwille van dreigementen. Ik leg dit liever prive uit .
  Bedankt!

 • Hallo Tim,

  Dank je wel voor de uitleg van narcisme.
  Zou je mij het mannengeheim op willen sturen heel graag!

  Groetjes en een fijne dag

  Irene Scheer

 • Mukesh patjai schreef:

  Hoi.Wat ik begrijp is dat je eigenlijk niet los komt van een narcist zonder juridische kracht?

 • Hallo,

  Half jaartje een hele moeizame relatie met een narcist gehad.
  Wat een waarheid omschreven in het artikel. Man was ook depressief…..Dacht hem ook te ‘redden’.
  Toch blij dat het voorbij is..
  Ik heb geen energie meer.
  Groetjes.
  Linda

 • Martha schreef:

  Lig midden in een scheiding van een man met een narcistische persoonlijkheids stoornis, dit is een vechtscheiding geworden.
  Helaas zijn er 2 jonge kinderen bij betrokken, dus ontkom in niet aan contact met hem. In de afgelopen jaren ben ik meerdere malen mishandeld, geestelijk en lichamelijk, dit valt me zwaar. Ondertussen zijn we 3 maand verder, en heeft meneer alweer plannen om te gaan samen wonen , ondertussen zijn kids helemaal vergeten. Ben nu zover dat ik het contact tussen hem en ons helemaal ga verbreken, al weet ik dat mijn kids hem nodig hebben, maar ben van mening dat dit het beste is, en ons drietjes behoedt voor nog meer verdriet en teleurstellingen,

 • Stella schreef:

  Na 25 jaar samenwonen , weet ik inmiddels dat ik met iemand ben die vermoedelijk aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt.
  Een groot de van onze relatie werkte ik bij hem in zijn bedrijf.Ik stopte met werken.Hij werkte keihard door, was weinig thuis dus liep ik ook niet tegen dingen aan waar ik de laatste jaren vraagtekens bij ben gaan zetten.
  Een paar jaar geleden ging zijn bedrijf failliet en kwam de wolf in schaapskleren naar boven.
  Ik heb me heel erg ingelezen op sites als deze, maar ik kom nergens tips tegen hoe ik hem mijn huis uit kan krijgen.
  25 jaar geleden is hij bij mij in mijn (huur)huis getrokken en sinds een jaar leeft en slaapt hij zo’n beetje in een kamertje hier in huis.
  Lekker rustig zul je denken, maar dat is beslist niet zo. Zijn gemene spelletjes, leugens, gaslighting praktijken en zijn misselijke gewoonte om mij overal de schuld van gevend proberen mij een schuldgevoel aan te praten (wat hem niet lukt en waardoor hij nog gemener gaat doen ) worden met de dag erger.
  Hij presteert het om terloops in 1 minuut dingen te zeggen die dan mijn hele, voor mezelf opgebouwde,
  wereld weer naar zijn zieke niveau trekt.
  Mijn vraag is dus….welke wegen moet ik bewandelen om hem uit mijn huis en mijn leven te verwijderen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend