Als je in een situatie zit waarbij je met iemand afspreekt, maar geen relatie hebt, dan kan je in een situationship zitten.
Misschien daten jullie en gaan jullie met elkaar naar bed, maar is er gƩƩn duidelijkheid over wat jullie nou echt zijn.
In dit artikel leg ik je uit hoe je kan zien dat je in zo’n situationship zit en wat je kan doen als in zo’n ongedefinieerde relatie zit.
Wat een situationship is
Een situationship is een nieuwe manier om te zeggen dat je iemand ziet, maar niet hebt gedefinieerd wat jullie relatie is. In dat opzicht is het dus anders dan een serieuze relatie of uitgesproken friends with benefit relatie.
Natuurlijk is ‘situationship’ gewoon een nieuw woord voor een oud fenomeen, namelijk met elkaar daten zonder serieus te worden.
Je zit in een soort grijs gebied waarbij er geen duidelijkheid is wat jullie nou voor elkaar zijn. Optimisten zeggen dat het je de voordelen van een relatie Ć©n single zijn tegelijk geeft.
Realisten zouden zeggen dat het een frustrerende situatie is waarin je je juist afvraagt hoe de relatie zich gaat ontwikkelen en of je niet je tijd verspilt.
Voordat we gaan kijken of jouw situatie zo’n situationship is, laten we eerst even de voordelen en nadelen bekijken:
Voordelen en nadelen van een situationship
Voordelen
Sommige van de voordelen die ik heb gehoord over situationships zijn de volgende:
- Minder verantwoordelijkheid. Je hoeft niet veel tijd te investeren in het onderhouden van een relatie.
- Het geeft jullie vrijheid en flexibiliteit. Je kan veel van je vrijheid behouden en hoeft geen concessies te doen op andere aspecten van je leven voor je relatie.
- Je kan intiem zijn zonder je ergens aan vast te binden. Als mens zoeken we intimiteit en emotionele connectie.
- Goede manier om te leren daten. Je zou kunnen zeggen dat het soms helpt om wat ervaring op te doen met daten, en dan is dit een makkelijke manier.
Als ik dit zou lezen als iemand die geen vaste relatie wil en bereid is om wat harten te breken, klinkt dit me als muziek in de oren.
Nadelen
In de praktijk zie ik de volgende nadelen van situationships:
- Een van jullie ziet er misschien meer in. Wanneer je met iemand datet (en intiem bent), ga je je hechten aan die persoon. Wat dus vaak gebeurt, is dat een van jullie gevoelens krijgt voor de ander en meer wil, maar de ander niet. Dat kan ervoor zorgen dat iemand aan het lijntje gehouden wordt.
- Er is weinig echte steun van de ander. Je hebt niet dezelfde emotionele steun als in een echte relatie.
- Het heeft een mentale impact op je. Meestal is een van jullie twee er OK mee dat het casual is, maar de ander wil vaak meer. Als jij degene bent die een echte relatie hoopt te krijgen, kan dit een enorme mentale impact op je hebben. Je kan gaan twijfelen aan jezelf, stress krijgen en je gaat je wanhopig opstellen. Vooral als je ook een emotionele connectie met de ander begint te ontwikkelen.
- Je verspilt tijd aan iemand waarmee je niet echt serieus gaat zijn. Vrouwen die ik spreek die bewust in deze situatie zitten, weten vaak ook wel dat het hem niet gaat worden, maar hebben liever 20% van iemand, dan helemaal niets. Ze durven het niet uit te maken omdat ze hem dan helemaal niet krijgen. Maar daarmee verspillen ze kostbare tijd die ze beter hadden kunnen besteden aan iemand vinden die wƩl alles heeft wat ze zoeken.
- Je kan door meerdere teleurstellingen je vertrouwen in relaties kwijtraken. Door meerdere keren gebruikt te zijn of langdurig aan het lijntje gehouden te worden in een situationship, kan je het vertrouwen in relaties en mannen kwijtraken.
- Je komt meer in aanraking met foute mannen. Door situationships te accepteren, heb je een grotere kans dat je datet met een foute man, een player of zelfs iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze mannen zoeken vrouwen waarmee ze naar bed kunnen gaan zonder dat ze zich vast hoeven te leggen. Als je dus besluit om gĆ©Ć©n van deze halve relaties aan te gaan, filter je daarmee een hoop van dat soort foute figuren eruit. Maar als je wel besluit om in zo’n situationship te zitten, is de kans dat je gebruikt wordt nou eenmaal groter.
Het gevaar van situationships (mijn mening)
Ik zal er geen doekjes om winden dat situationships in de meeste gevallen schadelijk voor je zijn.
Een halve relatie waarbij er onduidelijkheid is over de toekomst, is bijna in alle gevallen niet goed voor je. In het beste geval gebruik je elkaar voor intimiteit en plezier. Maar waarschijnlijker is er een van jullie die gevoelens krijgt voor de ander (vaak de vrouw) en houdt de ander (vaak de man) haar aan het lijntje.
Iets gevaarlijks wat ik ook vaak zie, is dat degene die meer wil, de ander op een voetstuk plaatst. En als je iemand op een voetstuk plaatst, dan heb je de neiging je eigen behoeftes ondergeschikt te maken aan de ander.
Jouw tijd is kostbaar, verdoe het niet
Door in dit soort situationships te blijven, verspil je je tijd. Je hebt natuurlijk je hele leven om de ware te vinden, maar zou het niet fijner zijn als je die eerder vindt, dan over 20 jaar?
Door in deze halve relaties te blijven hangen, loop je emotionele wonden op. Ik zie dat veel vrouwen die heel lang in zo’n situationship blijven hangen, later enorm veel moeite hebben om op een normale manier een relatie te krijgen omdat ze beschadigd zijn.
Oftewel; jouw tijd is kostbaar. Ga voor iemand die ook Ć©cht voor jou gaat en neem geen genoegen met iemand en iets wat jij niet echt wil.
Hoe kan je zien dat je in een situationship zit? (Signalen)
Laten we kijken of jij in zo’n situationship zit:
1. Er is geen duidelijkheid over wat jullie zijn
Jullie hebben nog geen gesprek gehad over ‘wat jullie zijn van elkaar’ en hebben dus geen afspraken gemaakt over jullie relatiestatus en grenzen. Het kan natuurlijk zijn dat het daar erg vroeg voor is, maar het kan ook zijn dat je erg tegen dit gesprek aanhikt en het uitstelt.
2. Er is geen groei
Wanneer je normaliter naar een serieuze relatie toewerkt, dan is er groei. Jullie ontmoeten bijvoorbeeld elkaars vrienden. Doen nieuwe dingen samen. Ontmoeten elkaars familie. Gaan een weekendje weg.
Als dat allemaal uitblijft, dan is dat een signaal dat je in een situationship zit.
Let eens op wat er gebeurt als je voorstelt om iets nieuws te doen. Nodig hem bijvoorbeeld uit om mee te gaan naar een activiteit waar ook vrienden van jou zijn. Als je merkt dat hij er weinig zin in heeft, of dat hij jou nooit uitnodigt bij zijn vrienden, dan betekent het dat hij niet serieuzer wil worden.
Een man die een serieuze relatie wil, zal namelijk geĆÆnteresseerd zijn in jouw familie en vrienden, en zal jou willen voorstellen aan de zijne.
3. De meeste plannen zijn last-minute
Als je een serieuze relatie hebt, dan maak je vaak plannen voor ver in de toekomst. Weken en maanden vooruit.
In een situationship zijn die plannen meestal last-minute. Het gaat over dagen of uren. Bijvoorbeeld of je vanavond iets te doen hebt of wanneer jullie elkaar kunnen zien deze week.
4. Er is geen consistentie
Kenmerkend voor een situationship is dat je niet weet wat je kan verwachten. Misschien dat je de ene week elkaar drie keer ziet, maar de volgende week helemaal niet.
Je weet ook niet wat je kan verwachten qua communicatie. Jullie spreken misschien niet af wanneer je elkaar de volgende keer ziet. Misschien dat je soms ook dagen geen reactie krijgtĀ op een appje.
5. Je bent geen prioriteit voor elkaar
In serieuze relaties worden afspraken niet zomaar afgezegd. In situationships daarentegen kan je misschien afspraken hebben, maar zijn die geen prioriteit. Dus als er iets anders tussenkomt, heeft dat prioriteit over jullie afspraak.
Oftewel, jullie hebben een agenda met bijvoorbeeld werk, reizen, sporten en vrienden zien. En daaromheen plannen jullie dates in. Die dan makkelijk worden afgezegd als er iets anders tussenkomt.
6. Jullie hebben geen diepe gesprekken
Jullie mogen dan wel intiem zijn en veel tijd met elkaar doorbrengen, maar van een echt diepe connectie is geen sprake.
Je merkt bijvoorbeeld op dat de ander je nooit diepe, persoonlijke vragen stelt, maar alleen oppervlakkig blijft.
Gesprekken over de toekomst (samen) zijn zeldzaam of komen helemaal nooit voor.
7. Hij zegt dat hij geen relatie wil
Als een man zegt dat hij geen relatie wil, dan kan je dat vrij letterlijk opnemen. Soms zullen mannen het duidelijk zeggen (“ik ben niet op zoek naar iets serieus”), of ze komen met een verhaal dat ze bindingsangst hebben.
Maar vaker zal je iets horen als:
“Ik waardeer echt hoe leuk we het nu hebben, ik wil dat niet verpesten door er een stempel op te drukken. Laten we gewoon kijken waar het naartoe gaat. Mensen die overhaast een relatie induiken, krijg ik altijd de kriebels van. Ik wil het gewoon langzaam opbouwen.”
Als je zoiets hoort, is de kans dat je aan het lijntje gehouden wordt erg groot. Hij wil je aandacht, liefde en lijf niet kwijt en probeert je zo lang mogelijk bij hem te houden, zonder in je te hoeven investeren.
8.Ā Er wordt geen moeite voor je gedaan
Je hoeft het hem niet altijd te horen zeggen. Je kan het ook zien aan zijn acties.
Let dus op wat hij doet, niet op zijn lieve woorden. Als hij niet in je investeert en geen moeite doet, is dat duidelijk genoeg.
9. Jullie zijn niet exclusief
Jullie hebben niet gesproken over exclusief zijn. Als jullie het gesprek wƩl hebben gehad, dan is er niet besloten om exclusief te zijn.
Vaak zijn deze gesprekken ook heel typerend. Hij kan iets zeggen als: “Ik wil je niet beperken.” of “Ik wil bij een persoon zijn omdat ik om haar geef, niet omdat je het hebt afgesproken, of erger, omdat je het bij de kerk op staat op contract hebt gezet.”
Hoe sluwer hij is in zijn verhaal waarom hij niet exclusief wil zijn, hoe meer je op moet passen.
10. Je bent gestresst
Je hebt stress over hoe jullie relatie nu verder moet. Je ziet misschien veel gemengde signalen (wat meestal een slecht teken is) en twijfelt over wat hij nou echt wil.
Je zit ermee in je maag omdat je niet goed weet waar je aan toe bent. Of misschien dat je het eigenlijk stiekem van binnen wel weet, maar de realiteit niet onder ogen wil zien.
Dit soort stress en twijfel is niet normaal. Als een man je Ć©cht leuk vindt en Ć©cht serieus wil worden, dan merk je dat.
Je zit in een situationship. Wat nu?
Dat je in zo’n situationship zit, betekent niet dat het per se fout is. Het is prima zo – als dit Ć©cht is wat jullie beide willen.
Ik raad je wel aan om je af te vragen:
“Zou ik mijn hele leven lang deze relatie willen hebben? Past dit echt bij me?”
Veel van de klanten die ik coach, zeggen dat ze toevallig in deze situatie terecht zijn gekomen en eigenlijk hopen op meer. Maar vaak zijn ze dan ook weer te bang om de ander voorgoed kwijt te raken als ze een grens willen stellen.
Ik heb meerdere vrouwen gezien die 5, soms wel 8 jaar van hun liefdesleven zijn kwijtgeraakt aan iemand met wie ze zo’n halve relatie hadden. Achteraf hadden ze daar allen spijt van.
Dus ik wil jou ook de vraag stellen:
Zit ik in deze situatie omdat ik het zelf wil? Of omdat de ander geen stap verder wil doen?
Als het dat laatste is, dan is het voor jou tijd om grenzen te stellen in hoe je wilt dat je behandeld wordt. En misschien wel het uitmaken omdat er niets serieus uit gaat voortvloeien.
Kan je van situationship naar echte relatie gaan?
Wat als je nou een echte relatie wil? Kan je die krijgen en hoe pak je dat aan?
Het korte antwoord is ‘Ja, dat kan‘. Maar het hangt af van de situatie.
Voordat het woord ‘situationship’ bestond, noemen mensen dit gewoon daten of scharrelen. En er zijn hartstikke veel echte relaties ontstaan uit dat soort scharrel relaties.
Vaak gaat die stap naar serieuze liefdes relatie omdat jullie gevoelens krijgen en er afspraken worden gemaakt over wat jullie van elkaar zijn.
Ik heb hier al heel veel over geschreven (bijvoorbeeld dit artikel over hoe je van FWB of scharrel relatie naar een echte gaat).
Kort gezegd zijn er 5 stappen:
- Wees eerlijk tegenover jezelf. Je moet bereid zijn om het uit te maken als er geen serieuze relatie in zit.
- Heb een gesprek over wat jullie van elkaar zijn. Daarin laat je weten dat je het leuk vindt met hem, maar dat je op zoek bent naar iets serieus en dat je benieuwd bent hoe hij de toekomst ziet.
- Trap niet in excuusjes. Als je smoesjes hoort dat hij het druk heeft, dat hij het langzaam aan wil doen of dat hij bindingsangst heeft, trap daar dan niet in, maar lees tussen de regels door wat hij echt bedoelt; hij wil geen relatie met je.
- Wees niet passief. Ga er niet vanuit dat als je maar genoeg tijd met hem doorbrengt of als je maar vaak genoeg met hem naar bed gaat, dat hij uit zichzelf verliefd wordt en een relatie wil. Ik heb het bijna nooit zien werken.
- Hou je vast aan je grenzen en doelen. Als het jouw doel is om een serieuze relatie te krijgen met iemand die om jou geeft, maar hij dat niet kan bieden, zet dan niet je doel aan de kant omdat je hem niet wil verliezen.
Hoe maak je een situationship uit?
Als je vindt dat je situationship nu wel mooi is geweest, kan je het heel simpel uitmaken.
Ik raad je aan om erover te bellen. Een 1-op-1 gesprek is natuurlijk ook netjes, maar als je moeite hebt om iemand los te laten kan dat juist lastiger zijn.
Het uitmaken via de app kan ook, maar is een stuk minder netjes als je elkaar al wat langer kent. Bellen is dus een mooie tussenoplossing.
Wanneer je het gesprek aangaat, houd het dan kort. Je hoeft geen ellenlang verhaal af te steken over hoe geweldig je hem vindt, maar hoe graag je later kinderen wil of wat jouw droom relatie zou zijn.
Begin met een klein compliment zoals: “Ik vind het heel leuk hoe we de afgelopen maanden tijd met elkaar hebben doorgebracht…”
Dan komt de ‘maar’: “…maar, ik denk dat we beide andere dingen willen, dus dat het beter is om elkaar niet meer te zien.”
Blijf neutraal, word niet emotioneel en laat je niet verleiden om nog een laatste keer af te spreken.
Maak tijd voor jezelf
Al was het een situationship, dan nog is het een break-up. Je zal misschien wat liefdesverdriet hebben en je zal waarschijnlijk wat stappen willen volgen om hem te vergeten.
Dus doe iets leuks voor jezelf. Neem een bad. Zet je favoriete muziek op. Bestel wat lekkers te eten. Spreek veel af met vriendinnen zodat je afleiding hebt.
Je hebt nu een goede keuze gemaakt door voor jezelf te kiezen en niet een situatie te accepteren waar jij niet gelukkig van wordt. Daar mag je trots op zijn.
Liefs,
Tim
PS: Als je wil leren hoe je in het vervolg de juiste mannen aan kan trekken en gek op jou kan maken, lees dan eens ‘Het Mannengeheim’.