12 Tips Om Socialer & Minder Verlegen Te Worden | Mannengeheim

Dating- en Relatiecoach

Laatst gewijzigd op 21 september 2021

In dit artikel leer je:

  • check
    12 bewezen manieren om anderen jouw leukste zelf te laten ontdekken
  • check
    Hoe je eenvoudig jouw sociale-zelfvertrouwen verdrievoudigt
  • check
    Het grootste misverstand over populair zijn (Als je deze fout maakt gaan mensen je stom vinden)
  • check
    Waarom goed kunnen praten niet de belangrijkste eigenschap is om socialer te worden
  • check
    ... en nog veel meer
12 tips om sociaal vlotter te worden

Hoe je de meest sociale persoon wordt in jouw omgeving

Wil je minder verlegen zijn? Dan moet jij je sociale vaardigheden verbeteren. Maar hoe doe je dat?

Het is niet zo makkelijk omdat de mensen met wie je praat je niet altijd laten merken wanneer je iets “verkeerd” doet. Daarnaast heeft iedereen een andere smaak in vrienden. Waardoor je van tevoren niet weet wat iemands voorkeuren zijn.

In dit artikel leer je hoe je dit “kip-of-het-ei-probleem” oplost. Aan de hand van concrete voorbeelden leg ik uit hoe je sociale vaardigheden opbouwt, ook als je erg verlegen bent.

Want het kan heel naar zijn om contact te willen maken maar niet te weten wat je moet zeggen. Met je mond vol tanden staan terwijl je de persoon tegenover je juist zo aardig vindt is nooit leuk.

Ben je hier om te leren hoe je een goede eerste indruk maakt? Lees dan ook dit artikel met 9 tips om op te vallen bij mannen.

Hier komen ze. Mijn twaalf beste tips om socialer te worden speciaal voor verlegen mensen:


Tip 1: Verlegen zijn komt door een gebrek aan oefening

Als ik met een vrouw praat die zegt dat ze “niet zo sociaal is” ben ik geneigd om haar in de reden te vallen. Ik doe het nooit want dat is onbeleefd. Maar eerlijk gezegd kost dat veel moeite.

Want wat betekent het als je zegt dat je niet sociaal bent?

Je zegt: “Ik ben niet in staat om met andere mensen te communiceren op een manier die ons beiden tevreden maakt.” En dat is simpelweg niet waar.

De meeste mensen die zichzelf verlegen noemen kunnen prima met andere mensen praten.

Het is niet dat ze continu vreemden tegen zich in het harnas jagen of dat ze onaardig zijn. Sterker nog: de meeste verlegen mensen die ik ken zijn heel vriendelijk en kunnen best een gesprek gaande houden, hetzij moeizaam.

Wat wel zo is, is dat verlegen mensen niet uitblinken in sociale gesprekken

Ze plaatsen zichzelf op de achtergrond, zijn soms wat stuntelig of komen wat gemaakt over. Maar bovenal zijn mensen die sociaal niet zo sterk zijn erg passief in de mate waarin ze contact zoeken met anderen.

Dat komt door:

  • Hun onhandigheid. Als je af en toe foutjes maakt in sociaal contact voelt dat niet fijn. En ben je minder snel geneigd om nog een keer contact te zoeken
  • Hun zelfvertrouwen. Door te oefenen krijg je vertrouwen in je sociale kwaliteiten. Als je die oefening niet krijgt, mis je dat vertrouwen. En kan het idee ontstaan dat jij “niet sociaal bent”

Dat laatste klopt natuurlijk niet. Je hebt te weinig oefening gehad om vertrouwen te krijgen in je vermogens. En het maakt ook dat je wat onhandiger bent dan gemiddeld. Ook dat is niet erg.

Oefening baart kunst

Besef je dat de mensen waar je naar opkijkt – de sociale vlinders die van groepje naar groepje fladderen op een feestje – zo zijn geworden door véél te oefenen.

Vaak hebben ze mazzel gehad in hun jeugd en zijn ze per toeval in een situatie gebracht waarin hun sociale vaardigheden een flinke boost hebben gekregen. Dat geluk hadden ze, maar dat betekent niet dat jij deze vaardigheden niet kunt ontwikkelen.

Als je bereid bent te oefenen en het als je doel te stellen om socialer te worden, kan je net zoveel zelfvertrouwen krijgen als die sociale vlinders. Maar dan niet door een gelukje in je jeugd, maar doordat jij ervoor gekozen hebt.

Tip: In dit artikel vind je 13 plekken waar je leuke mannen kan ontmoeten om op te oefenen.


Tip 2: Probeer niet een gangmaker te worden

sociale vlinderDe “sociale vlinder” die ik hierboven beschreef is overduidelijk een gangmaker.

Dit soort vrouwen bestaan, maar ze zijn zeldzaam.

En het gekke is dat deze mensen lang niet door iedereen aardig of aantrekkelijk worden gevonden.

Er heerst het idee dat je bovengemiddeld sociaal of extravert moet zijn om andere mensen voor je te winnen. Dat je alleen door in het middelpunt van de belangstelling te staan jezelf “sociaal vaardig” mag noemen.

Maar mensen waarderen het vaak niet als iemand de aandacht hard opeist.

Ze vinden zo iemand eerder een schreeuwlelijk of aandachtsjunk. Niet zo’n fraaie term, maar dit is hoe er achter de rug van “sociale vlinders” over ze gepraat wordt.

Wat is dan wel “sociaal”?

Mensen willen niet dat hun aandacht opgeëist wordt. Ze willen hun aandacht geven.

Ze beschouwen het als iets van hen. Als je door luidruchtig gedrag de aandacht naar je toetrekt voelen mensen zich in het ootje genomen.

Terwijl je met de nu volgende tips niet de aandacht opeist, maar ervoor zorgt dat mensen om je heen hun aandacht aan je geven als geschenk.


Tip 3: Toon oprechte interesse in andere mensen

“You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you.” – Dale Carnegie

Luister en toon oprechte interesseDale Carnegie was één van de meest invloedrijke denkers op het gebied van sociale vaardigheden ooit. Zijn cursussen en bijbehorende boek waren legendarisch en zijn dat nog steeds.

Hierboven zie je een van mijn favoriete citaten uit zijn werk.

Vertaling: Je kan meer vrienden maken in twee maanden door oprechte interesse te tonen, dan je kan in twee jaar door andere mensen geïnteresseerd te maken in jou. 

Dat bouwt verder op wat ik zei in de vorige tip, namelijk dat mensen liever hun aandacht zelf geven dan dat het van ze afgenomen wordt door een aandachtstrekker.

Mensen vinden het heerlijk als hun ego gestreeld wordt

Vooral mannen hebben hier een handje van. Een man zal veel sneller interesse in je krijgen als je een half uur gebiologeerd naar hem luistert, ook al is het verhaal over zijn werk als vrachtwagenchauffeur dodelijk saai.

Hij zal nieuwsgierig worden naar wie die leuke vrouw is, die nu al een half uur gebiologeerd naar hem luistert.

Dat is veel effectiever dan zelf over iets praten omdat je niet weet of de ander dat ook interessant vindt. Het kan gebeuren dat je een monoloog afsteekt wat die persoon niet boeit en dat hij of zij de conclusie trekt dat jullie te weinig gemeen hebben om vrienden te zijn.

Als je de ander het woord laat voeren en alleen luistert heb je dat probleem niet.


Tip 4: Denk niet aan jezelf tijdens het luisteren

Denk niet aan jezelf tijdens het luisterenJe wilt graag mensen ontmoeten met wie je iets gemeen hebt. En als je iets met hen gemeen hebt wil je dat laten merken. Zodat zij dat ook zien en denken: “Wow, wat een leuke vrouw. Met haar wil ik bevriend zijn.”

Daardoor krijg je, zoals de meeste mensen, de neiging om gelijk je eigen perspectief toe te voegen als iemand een verhaal vertelt.

Stel dat je met een man praat over zijn laatste vakantie.

Waarschijnlijk ben je geneigd om direct in te spelen op zijn verhaal. Nog voordat het laatste woord over zijn lippen is gekomen ben jij al begonnen met vertellen over jouw laatste vakantie.

Op zo’n moment beroof je iemand van een prachtig moment

Hij wil gehoord worden en aan jou zien dat je zijn laatste vakantie net zo spannend, leuk of stom vond als hijzelf. Dan weet hij namelijk dat je met hem meeleeft en dat jullie iets gemeen hebben samen.

Als je over jezelf begint te praten nog voordat je die reactie gegeven hebt zal hij niet het gevoel krijgen dat jullie iets gemeen hebben, ook al ben je het vanbinnen nog zo hard met hem eens.

Echt sociale mensen weten dat het slimmer is om in stappen te denken. Eerst luister je en pas als iemand vragen begint te stellen vertel je over jezelf.

In de luisterfase luister je met al je aandacht en geduld

Je denkt niet aan je eigen avonturen of wat jezelf ervaart rond het onderwerp van gesprek. Dat zet je even op een lager pitje. In plaats daarvan kijk je iemand aan en probeer je alles wat die ander zegt goed in je op te nemen.

Je laat af en toe merken dat je nog steeds luistert door te knikken of een geluid te maken.

Je onderbreekt de ander niet en wacht een paar seconden met praten als iemand zijn laatste zin heeft uitgesproken. Dan stel je een vraag met als enige doel om de ander aan te moedigen nog meer prijs te geven.

Pas als hij of zij jou een vraag stelt, praat je over jezelf.  


Tip 5: Heb een lach op je gezicht

Maak jezelf gelukkigerJe gezichtsuitdrukking is belangrijk. Het bepaalt voor een groot gedeelte hoe de persoon met wie je praat zich zal voelen.

  • Kijk je nors, dan krijgt die persoon tijdens het gesprek een ongemakkelijk gevoel.
  • Kijk je vrolijk met warm oogcontact en een glimlach, dan komt de ander tot rust en voelt hij zich vertrouwt.

Probeer zo vaak mogelijk te (glim)lachen in een gesprek met iemand anders.

Zet een nep-glimlach op als je een vreemde ruimte binnenloopt (mensen zien het verschil niet met een echte). Gebruik je lach als je iemand wilt charmeren.

Elke keer dat je lacht, laat je zien dat je het beste met iemand voor hebt en dat je in een goed humeur bent.

Het is de witte vlag van non-verbale communicatie en geeft je een tien keer socialere indruk vergeleken met een neutrale expressie.


Tip 6: Maak oogcontact terwijl je praat en luistert

Wil je in één klap veel socialer worden dan 95% van de mensen om je heen? Doe dan dit:

Koop een losse baksteen. Ga op de grond zitten. Haal je smartphone uit je broek en leg hem voor je neer. Sla met de baksteen drie keer hard op je smartphone, tot het scherm gebroken en onleesbaar is.

Maar wacht, er is meer. Als je geen geld wilt uitgeven aan een baksteen kun je ook je telefoon aan je buurjochie geven of in een snelstromende rivier gooien. Alles om te voorkomen dat jij je telefoon uit je broek kunt halen terwijl je met iemand praat.

De grootste irritatie in sociaal contact is dat je een verhaal vertelt tegen iemand die niet naar je luistert.

Als jij je smartphone uit je broek pakt terwijl iemand tegen je praat denkt die persoon niet: “Goh, mijn verhaal is heel interessant maar het berichtje dat zij binnenkrijgt zal wel belangrijk zijn.” Nee, die persoon denkt: “Deze mevrouw is stom want ze luistert niet naar me. Ze heeft geen respect voor me.”

Het is heel onprettig voor mensen als jij je aandacht op iets anders richt. Blijf dus tijdens luisteren en praten continu oogcontact houden

Dit is niet iets wat mensen in de hand hebben. Het is een instinctieve reactie wanneer je stopt met luisteren en je aandacht overduidelijk op iets anders richt. Mensen voelen zich er heel onprettig bij, vaak zonder dat ze het doorhebben.

Er is nog meer te winnen door tijdens het luisteren (en praten) oogcontact te blijven maken:

Dat jij je niet laat onderbreken is één. Als je ook nog je aandacht bewust op de ander richt is dat nog veel beter. Oogcontact – waar je blik op gericht is – is de belangrijkste cue voor iemand om in te schatten of je naar hem of haar luistert.

Dit oogcontact verbreken om je aandacht te richten op een bericht van iemand die misschien wel aan de andere kant van de wereld zit maakt niet bepaald een sociale indruk.


Tip 7: Stop met klagen

stop met klagenVoor altijd.

Klagers zijn nutteloos. Je hebt niets aan ze. Dat is vooral voor mannen heel belangrijk. Want zij denken voortdurend na over hoe ze vooruit kunnen komen in het leven.

Wat mannen veel aantrekkelijker vinden – en wat vrouwen net zo goed een veel prettigere houding vinden – is dat je altijd probeert om het leven van de positieve kant te bekijken.

Niet overdreven of naïef positief (zoals Emile Ratelband), maar constructief positief. Stel dat het regent. Mopper je dat je nu alweer nat wordt of koop je een paraplu en loop je fluitend door de stad?

Ik heb een vuistregel voor mijn klanten en mijzelf

Het is ons niet toegestaan anderen te bekritiseren voordat ons eigen leven perfect is.

Dat is het natuurlijk nooit, en daarom moet je altijd nieuwe stappen maken om je leven een beetje beter te maken. Hierdoor heb je simpelweg geen tijd om kritiek te geven op andere mensen die er toch niets mee doen.

Klagen is kritiek leveren op iets dat je weigert te veranderen. Als je klaagt over iemand anders betekent dit dat je onvoldoende nadenkt over wat je zelf allemaal kunt verbeteren. Jij bent ook niet heilig, net als ieder ander.

Als je dit een moeilijke houding vindt, bedenk je dan dat dit je heel veel leuker maakt om bij in de buurt te zijn.

Je ziet mensen niet als wandelende verbeterpunten, maar waardeert ze om wat ze goed doen. Dat maakt dat mensen zich prettig voelen bij je en niet bang zijn om zich naar je te uiten.


Tip 8: Maak oprechte complimenten

Complimentjes geven is goed. Niet alleen als je aan het flirten bent, maar tegen iedereen. Wie vindt het niet leuk om te horen dat er iets goed gaat?

Er zijn twee valkuilen waar je in kunt lopen:

  • Je complimenteert mensen nooit
  • Je complimenteert mensen te vaak

Ja, er bestaat zoiets als iemand te vaak complimentjes geven. Mensen willen zeker weten dat je oprecht bent en dat je het niet doet om te slijmen. Als je te vaak of te non-specifieke complimenten geeft, denken mensen dat je het niet meent en doet alsof.

Wees dus oprecht en wacht even tot je iets opmerkt dat je echt leuk vindt aan iemand

Dat mag best iets oppervlakkigs zijn, zoals “wat heb je een leuke sjaal om.” Maar hoe langer je iemand kent, hoe beter het is om een compliment specifiek en persoonlijk te maken. Het is niet logisch om iets algemeens te zeggen tegen iemand die je goed hebt leren kennen.


Tip 9: Wees behulpzaam

Mensen gaan niet graag om met gemene mensen die je niet kunt vertrouwen.

Mensen gaan graag om met vriendelijke mensen waar op ze kunnen rekenen.

Hoe laat je zien dat mensen op je kunnen rekenen?

Door op onverwachte momenten te helpen als die persoon dat nodig heeft.

Stel dat je visite hebt en ze zijn met de bus gekomen. Inmiddels is het hard gaan regenen en ze staan op het punt om te vertrekken.

Dan is het slim om aan te bieden om ze een lift naar huis te geven. Dan hoeven ze niet in de regen naar de bushalte te lopen. En het scheelt nog tijd ook.

Je doet het op een moment dat iemand er wat aan heeft. En het is een incident, want het regent niet elke dag. Beide punten zijn erg belangrijk.

Stel dat je elke dag koffie haalt voor je collega’s. Zij kunnen prima zelf van hun luie kont afkomen om koffie te halen, dus het is niet nodig. En als je het elke dag doet kom je over als een slijmbal en krijgen ze niet het gevoel dat ze op je kunnen rekenen. Lees in dit artikel meer over te lief zijn voor anderen en daardoor niet meer gewaardeerd worden.

Maar zie je dat één van je collega’s er helemaal doorheen zit en veel te veel stress heeft? Dan kan een kopje thee brengen helemaal geen kwaad. Hij/zij heeft het op dat moment nodig + het is een incident waardoor het een eenmalig iets is.

Ga op zoek naar de momenten waarop mensen echt hulp nodig hebben, al is het maar iets kleins als te weinig geld hebben om af te rekenen bij de kassa, en geef die hulp. Ook al spreek je diegene nooit weer – het heeft iets magnetisch waardoor je automatisch andere mensen nieuwsgierig naar jou maakt.


Tip 10: Organiseer feestjes

Iedereen houdt van gezelligheid maar niemand houdt van opruimen.

Wil je sociaal overkomen? Nodig dan mensen uit voor een feestje bij jou thuis. Of organiseer een borrel elders.

Als je het thuis doet, kan je het simpel houden. Zet een muziekje op en laat iedereen wat drank meebrengen. Doe het op een avond waarop er weinig te doen is in je stad, bijvoorbeeld een dinsdag.

Ben je geen feestjestype?

Organiseer dan een boekclub, een discussie-avond over politiek of wat dan ook past bij je interesses.

Maar feestjes – waarbij het puur draait om sociaal contact – zijn uiteindelijk het beste.

Daarbij leer je het meest over hoe je met mensen praat en krijgen je gasten gelijk een positief gevoel bij je omdat jij de organisator bent.


Tip 11: Bedenk van tevoren wat je zegt als iemand vraagt…

  •  …wat je beroep is
  • … of je meer een binnen- of buitenmens bent
  • … wat je hobby’s zijn
  • … wat voor opleiding je hebt gevolgd

Dat niet alleen. Andere dingen die je uit je hoofd moet leren zijn:

Als je niet weet wat je moet zeggen als je voor een leuke man of interessante vrouw staat, ben je niet alleen. De meeste mensen hebben hier last van.

Gelukkig is dit te voorkomen door je goed voor te bereiden.

Denk maar niet dat dit raar is.

Mensen die sociaal sterk zijn hebben altijd een paar verhalen, standaard-antwoorden en leuke vragen achter de hand. Door te oefenen hebben ze geleerd waar goed op gereageerd wordt. En als iets een paar keer werkt zeggen ze het vaker. Dit kun jij ook doen.

Wil je meer tips over wat je moet zeggen? Lees dan dit artikel. 


Tip 12: Lees DIT boek

How to win friends and influence peopleIn tip 2 noemde ik “How to win friends and influence people” door Dale Carnegie. Het is het meest invloedrijke boek ooit over sociale vaardigheden.

Met de bovenstaande tips kom je een heel eind en zal je vele malen socialer zijn dan de mensen om je heen.

Maar als je “How to win friends and influence people” leest en de tips toepast, breng je jouw vaardigheden een stapje verder. Een aantal van bovenstaande tips komen rechtstreeks uit dit boek. Maar er staan er natuurlijk nog veel meer in.

Wil je echt goed worden in sociale situaties? Dan mag je dit boek niet missen. Je vindt het hier. 


Dit is hoe je socialer wordt – zelfs als je nu nog verlegen bent

Een sociaal sterke vrouw is ontzettend aantrekkelijk voor een man. Maar om een vrouw te worden waar mannen massaal voor vallen, is er nog iets dat je zou moeten weten.

Er is namelijk een manier om ervoor te zorgen dat een man verliefd op je wordt. Het is een simpel trucje, gebaseerd op de werking van het mannenbrein.

Als je dit bij hem doet, dan raakt hij langzaam verslaafd aan je en wil hij niets liever dan bij je in de buurt zijn. Wat dit trucje is, dat vertel ik je niet hier. Maar als je jezelf hieronder aanmeldt, dan stuur ik het privé naar je inbox.

Dus meld jezelf hieronder aan, en dan zie ik je aan de andere kant;)

Gerelateerde artikelen...

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

2 Reacties

  • Hoi Tim,

    Heb je misschien ook tips hoe je een man op een nette manier kan afwijzen? Niet arrogant of iets bedoelt maar ik heb dat ik het altijd erg ongemakkelijk vind als ik merk dat ik merk dat iemand mij leuk vind en ik hem niet. Dan weet ik mij geen houding te geven en wil hem dan ook niet kwetsen. Ik heb ook vaak het idee dat mannen snel geïnteresseerd zijn ook al kennen ze mij helemaal niet en weet ik niet of ze nou vrienden willen zijn of ook echt iets van mij moeten. Hoe herken ik dat? Ik ben namelijk snel bang dat ze wat van mij moeten en daar kan ik erg verlegen van worden en soms erg rood….

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >
    Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

    Send this to a friend