Natasja’s succesverhaal: Hoe ze haar narcistische partners heeft ingeruild voor een droomman.

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 29 oktober 2019 - Laatst gewijzigd op 24 oktober 2022

Hieronder lees je het verhaal van Natasja.

Als jij te maken hebt (gehad) met een narcistische man, dan is dit verhaal voor jou.

Natasja vertelt in haar eigen woorden hoe het voor haar was om getrouwd te zijn met zo’n man, en hoe ze ervoor heeft gezorgd dat ze inmiddels weer helemaal gelukkig is. Met haarzelf, maar ook met de liefde van haar leven.

Benieuwd?

Bekijk het interview hieronder:Hoe je ontsnapt uit een relatie die jou ongelukkig maakt…

Hieronder vind je de uitgeschreven versie van het interview.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben Natasja, 40 jaar, mama van twee jongens van 14 en 12. Ik heb een hoop shit meegemaakt in tien jaar tijd. Te maken gehad met narcisme, dominantie, manipulisme, gewoon killing gewoon.

Toen ben ik drie jaar single geweest. Sinds een jaar heb ik een vriend en ik ben weer helemaal gewoon heppie de peppie. Nooit gedacht dat dat ooit nog zou komen. Ik heb tien jaar lang in de shit gezeten en nou ja nu dus sinds een jaartje gewoon, ja, de liefde van mijn leven ontmoet en binnenkort gaan we samenwonen.

Dus het kan, het kan. Het is echt, écht mogelijk.

Hoe belangrijk is de liefde voor jou?

Voor mij is de liefde wel heel belangrijk. Dat heb ik wel gemerkt eigenlijk na mijn huwelijk. De relatie die ik daarna heb gehad, daarvan heb ik gewoon zoveel negatieve energie meegekregen, waar je op dat moment gewoon niet bij stilstaat… En in de tijd dat je dan vrijgezel bent, toen heb ik voor mezelf ook de tijd genomen om dingen te verwerken. En je gaat natuurlijk op dates. Ja, en dan leer je echt wel gewoon kennen wat je wel en niet wilt.

Weet je, op een gegeven moment kwam bij mij het besef:

Ik heb geen man nodig om gelukkig te zijn, maar het is wel heel fijn dat je iemand hebt waarmee je de dingen kan delen.

Hoe kwam je erachter dat jouw vorige relaties slecht voor je waren?

In mijn huwelijk ging het, nou, de eerste paar jaar gewoon goed eigenlijk. Totdat de jongens kwamen, toen ben ik een kant van hem gaan zien of mijn oogkleppen zijn toen afgegaan… ik weet het niet. Maar het werd toen steeds duidelijker dat hij best wel narcistische trekjes heeft.

En dat houd je gewoon lang vol, omdat je gewoon de kinderen hebt. En je weet – want je hebt kinderen, je relatie komt dan gewoon toch wel onder druk te staan, dan moet je weer even zoeken naar je nieuwe rol als papa en mama. Maar ja, als het gewoon een paar jaar doorgaat en je probeert van alles wat en het werkt gewoon niet, ja dan is het op een gegeven moment gewoon klaar. En je bent van binnen gewoon zo op, zo leeg, weet je wel als je staat te shaken gewoon als je vent thuiskomt, ja dat is gewoon niet goed.

Dan is op een gegeven moment dus de scheiding aangevraagd, daarmee viel echt gewoon een last van mijn schouders af. En dan, ja, dan denk je dat het niet erger kan, maar dat kon helaas dus wel. Want die relatie die ik daarna heb gehad, heeft vijf jaar geduurd en dat is ook allemaal achteraf, maar die heeft me zo ontzettend leeg getrokken.

Ik heb echt verschillende nare periodes gehad, ik ben nu zo blij dat ik mijn eigen stekkie heb. Weet je wel, met mijn jongens zit ik hier gewoon prima in mijn huis. Geen enkele vent krijgt me hier gewoon nog uit. Het is goed met hem.

Hoe was het om na die twee nare ervaringen weer te gaan daten?

In de drie jaar daarna dat ik single was… Nou, je gaat natuurlijk op een datingsite. Volgens mij kwam ik op Facebook Mannengeheim tegen. Ik denk “Goh, wat is dat dan Mannengeheim?” Nou ja en dan ga je lezen en denk je “Oh wat leuk”. Nou ja en je vraagt de Scripts aan en dan ga je dat lezen en toen dacht ik: “Ah, oké, ja. Oké, dat kunnen we anders aanpakken.”

Nu eigenlijk precies een jaar geleden ging ik op Tinder, eigenlijk puur frustratie, omdat ik net voor mijn huidige relatie ook weer zo’n eikel had gehad. Ik dacht toen:

“Verdomme, er moeten toch gewoon normale mannen zijn die niet aan ghosten doen?

Weet je wel, of die ermee aan komen van: ” je kinderen zijn toch een probleem”. Terwijl ik daar vanaf het begin gewoon duidelijk in ben. En ik bedoel, die zijn voor mij het belangrijkste. Take it or leave it.

En ik had zoiets van: “Weet je, de jongens gaan dadelijk drie weken naar hun vader. Ik ga een soort van eigen challenge doen: zoveel mogelijk mannen daten, gewoon een drankje mee doen en klaar.”

Dus je was iets minder selectief al, van: “Oké met jou kan ik een drankje doen, met jou ook. Ja jij niet.” En daarvoor was ik al gelijk bezig van: “Ga ik jou ooit, wil ik jou ooit voorstellen aan mijn kinderen?” En nu was het een drankje. Kan gewoon, de jongens zijn toch weg…

En met die challenge heb je jouw huidige partner ontmoet?

Nou daar zat hij tussen en een paar dagen later hadden we dan een match, en dan denk ik van: “Ja, leuk zo’n match”… maar hij stuurde gelijk zelf een paar uur later of zo al een berichtje en toen ben ik gelijk allerlei vragen erin gaan gooien uit die 101 vragen. En daarmee had hij al zoiets van: “Oké dit is anders dan anders.”

En ja toen we elkaar dus zagen voor het eerst, was het voor mij nog eigenlijk gewoon zoiets van: “Oké… dit gaat gewoon chill worden, dit is gewoon leuk.” En hij had gelijk zoiets van: “Wow, die moet ik houden.”

Ik dacht toen: “Ja, doe toch even normaal,” want ik merkte dat wel aan hem dat hij mij gewoon al meer dan leuk vond, en ik had zoiets: “Ik ga alleen maar een drankje met je doen. Ik ga helemaal niet met je een relatie beginnen.” Dat komt dadelijk wel gewoon na mijn veertigste.

Maar ja, toen de volgende dag stuurde hij een berichtje van: “Joh, het was zo gezellig gisteren, ik hoop dat we het nog een keertje kunnen doen.” Ik denk: “Hè, dat kan niet!” Ik die scripts er weer bij gepakt. Ik denk: “Hij stuurt een berichtje, uit zichzelf, binnen 24 uur, dat kan toch helemaal niet?”

Nou ja en toen was het weer een paar dagen gewoon – de tweede date kwam, maar in die dagen daarvoor bleef hij ook al gewoon contact zoeken. En ik had elke keer van: “Nou wat is dit?!”

De tweede date… ook gewoon helemaal prima. En toen een paar dagen later zei hij van: “Joh, kom je dan en dan bij me eten?” En nou ja, prima, een man die voor je wil koken, is natuurlijk altijd leuk. Maar toen zei hij van – dat was dan op een zondag – hij zegt: “Joh ga je zaterdag nog wat doen?” Ik zeg: “Nee, ik ben nog aan het werk” weet je wel. Hij zegt: “Ja ik ga met vrienden naar een festival.” En toen had ik al zoiets van: “Oh god, hij gaat zaterdag naar een festival en dan gaat hij zondag voor me koken. Dat gaat hem natuurlijk niet worden…”

Maar op dat festival bleef hij ook contact met mij zoeken.

Nou ja, en toen had ik voor mezelf zoiets van:

Oké, deze vindt me echt, écht wel heel erg leuk. En wat wil ik dan met hem eigenlijk?

Nou ja, en toen ben ik zondag dus naar hem toegegaan. Hij heeft inderdaad gewoon gekookt voor mij, en het smaakte ook nog en het was gewoon goed. En ja sindsdien is gewoon het balletje gaan rollen, dan werkt hoofd en hart ook wel samen. Vanaf toen was het eigenlijk al vrij snel duidelijk van: wij gaan samen met elkaar. Dat was wel heel snel eigenlijk.

Gebruik je de 43 Scripts nog steeds?

Ja, de scripts blijven denk ik altijd wel werken. Ongetwijfeld of je net in een relatie zit, je hebt er net een verbroken, je zit in een slechte relatie of je bent al tig jaar getrouwd. Mannen-vrouwen, die verschillen blijven.

Laatst had ik ook weer een. Ik kan even het voorbeeld niet noemen, maar ik had zoiets van: “Mannen…”

Maar dan schiet wel gelijk in mijn hoofd van: “Ja, Tas, het zijn mannen, dan moet je duidelijk zijn. Oh ja,” weet je wel. Dus ik kon die rust voor mezelf dan weer bewaren.

En weet je, zo ga je dan van lieverlee steeds meer toepassen op wat op dat moment van toepassing is. De Tekstgids heb ik ook aangeschaft en daar heb ik ook heel veel aan gehad. Zeker gewoon met dates die dan hadden van weet je wel: “Ja wel of geen tijd.” Of inderdaad dan zeggen ze van: “Oh het was hartstikke leuk en gezellig, we spreken snel weer af” en vervolgens hoor je niks.

Nou dat duurt me dan weer te lang, dus nou, hoe kan ik dat weer op een grappige manier erin gooien? Zit je weer even te kijken. Nou ja, en dan krijg je wel gewoon leuke reacties eruit en de een werkt gewoon wel en de ander werkt gewoon niet. En van lieverlee, ook wel in die twee jaar dat ik het echt ben gaan toepassen, en dan zeker in dat jaar voordat ik mijn vriend leerde kennen, werd ik er wel steeds relaxter in. Ook omdat je door de groep zelf had van:

“Weet je, hij is gewoon niet op die manier geïnteresseerd in je.”

Daarmee bedoel je de hulp uit de Facebookgroep?

Als je die scripts bestelt, dan krijg je natuurlijk ook de uitnodiging om bij de Facebookgroep te komen. En door het advies wat je krijgt van andere meiden, geeft mij dat persoonlijk eigenlijk wel rust. Zeker die paar keer dat ik dan wel zelf wat gepost had.

Ik vind ook wel dat je elkaar kan steunen, want een tijd geleden was er ook gewoon een meid, ik weet even niet meer precies haar situatie, maar het lijkt dan zoveel op je eigen situatie. Dus je voelt zo haar pijn en haar verdriet, weet je wel, dat je elkaar ook gewoon in die groep kan steunen, ook al is het virtueel en van een afstand. Maar het doet je echt wel wat. Je staat gewoon echt niet alleen ervoor. Ja meiden die soms echt in een shit situatie zitten, dat je, ja, toch dan diegene sterker kan maken, om misschien bijvoorbeeld een bepaalde stap te zetten, of te stoppen met een relatie.

Zou je nog iets mee willen geven aan de lezeressen van Mannengeheim?

Vrouwen die in een slechte relatie zitten, om wat voor reden ook, zou ik echt zeggen: Pak de scripts, zorg dat je een paar mensen om je heen hebt die in je geloven, die je kunnen helpen om op weg te komen, of de relatie te verbreken en daar sterk in te zijn en te blijven. Want dat is vaak het moment: Je weet het wel, maar pak maar eens die stap. Zeker als er kinderen in het spel zijn, maakt het het, nou ja, toch allemaal wat lastiger natuurlijk.

Maar vind de moed om die stap te zetten, vind de kracht want je bent het gewoon waard. Weet je, niemand verdient het om gewoon zo behandeld te worden. Schrijf het desnoods op van: ”Wat wil ik nou in een relatie? En kan mijn vent daaraan voldoen?” Kijk niemand is 100% perfect, maar schrijf alles op wat jij wil in een relatie en je kan driekwart van de mannen afstrepen omdat het niet aanwezig is… Ja, je verdient gewoon beter.

Ik gaf alleen maar in een relatie en mijn exen namen en nu is het gewoon… Het is gewoon samsam, geven en nemen. Weet je wel, wat ik geef, krijg ik gewoon terug. Ja en dat is gewoon zo’n fijn gevoel. Ik zie het nu gewoon door mijn vriend: Mijn tank is weer gevuld.


Benieuwd naar wat de Mannengeheim 43 Scripts cursus voor jou kan doen?

Klik hier om naar de informatie pagina te gaan van de 43 Scripts – waar je meer leest over de cursus.

Of wellicht vind je één van deze artikelen interessant om te lezen:

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend