Terug naar 1950? 6 Oude datingregels die elke vrouw zou moeten volgen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 28 januari 2024 - Laatst gewijzigd op 17 maart 2024

Ik wil terug naar de jaren 50.

Althans, volgens sommige van mijn vrouwelijke cliënten ben ik hopeloos ouderwets. 

Ik zou volgens hen het liefst terug willen naar de tijd waarbij een man na een lange dag hard werken thuiskwam, zijn vrouw lukraak 2-3 tikken uitdeelde, schreeuwde dat hij een biertje wilde en op de bank neerplofte.

Heel vaak krijg ik dat soort beschuldigingen en wordt mij verweten dat ik ouderwets ben in de manier waarop ik denk over dating en relaties.

Die mensen die dat zeggen, hebben niet helemaal ongelijk.

Natuurlijk wil ik helemaal niet terug naar die ouderwetse tijden. Maar puur en alleen omdat iets tegenwoordig modern is, betekent het niet dat het een goede strategie is om een partner te vinden.

Bijvoorbeeld een friends met benefits-achtige constructie aangaan, waar je met iemand naar bed gaat voor de lol.

Of lukraak met twintig mensen een relatie hebben voordat je uiteindelijk besluit om serieus voor de lange termijn met iemand te settelen.

Met Jan en alleman internet daten, met iedereen naar bed gaan. Het klinkt heel vooruitstrevend. Maar op dit moment, zijn er nog nooit zoveel mensen vrijgezel geweest in Nederland.

Dus het idee dat de moderne datingstrategie zoveel beter is dan de ouderwetse datingstrategie, dat is simplistisch gedacht.

Door het ouderwets te noemen, vergeet je dat wij heel veel dingen nog steeds hetzelfde doen als in de jaren 50. Veel dingen die we in de jaren 50 deden, zijn vandaag de dag nog steeds goed.

In de jaren 50 kookten we ook. Het is niet dat we nu rauw eten.

Er zijn een aantal relatie- en datingtips die in de jaren 50 de normaalste zaak van de wereld waren, die nu schokkend en bijna rebels zijn.

Maar als je ze vandaag de dag toepast, zou je enorm veel gelukkiger zijn dan wanneer je de moderne datingtips erop loslaat.

Hier zijn mijn 6 ouderwetse datingregels die elke vrouw zou moeten weten:

1: Hij wil niet wat jij wilbegrijp hoe een man werkt in de midlifecrisis

Jouw partner hoeft niet hetzelfde te willen, vinden en denken als jij.

Vroeger was dat heel vanzelfsprekend dat de mannen in de garage aan hun auto gingen zitten sleutelen en de vrouwen binnen met een kopje thee en koekjes zaten te roddellen over wat er in de buurt gebeurde.

Tegenwoordig is dat anders. Tegenwoordig moet de vrouw ook in de garage sleutelen en moet de man ook aan tafel zitten met het koekje en de thee.

Wat ik heel vaak merk bij mijn cliënten, is dat ze van hun partner gaan verwachten dat hij dezelfde dingen wil en dezelfde behoeftes heeft, die zij ook hebben als persoon.

Bij mijn vrouwelijke klanten merk ik heel vaak dat ze van hun mannelijke partner heel veel emotionele behoeftes vervuld willen zien, die hij misschien niet goed kán vervullen. Terwijl je ook vriendinnen en familieleden hebt die dat misschien veel beter zouden kunnen.

De aard van het beestje

Je kan van je partner eisen dat hij met je mee gaat shoppen en dat hij dan maar doodongelukkig achter je aanloopt.

Als man kan je eisen dat je vrouw meegaat met sportvissen, terwijl zij zich dan dood verveelt.

Maar als het jouw of je partner’s ‘ding’ niet is, dan is het nutteloos om de ander erin te betrekken.

Je kan in een relatie nog steeds twee hele eigen personen zijn. Je hoeft niet over alles hetzelfde te denken en hetzelfde te vinden.

Je hoeft niet dezelfde interesses te hebben.

Jullie zijn niet alleen twee verschillende personen..

Los van het feit dat jullie twee verschillende personen zijn. Is er nog een groot verschil tussen jullie beide:

De een is een man. De ander een vrouw.

Mannen en vrouwen zijn goed in andere dingen. Mannen en vrouwen willen dingen anders.

Dat is zeker niet altijd hetzelfde. En het is zeker niet altijd zwart-wit.

Maar in de basis zijn er heel veel verschillen tussen mannen en vrouwen.

 • Als man kan hij niet verwachten dat jij zo sterk, rationeel en probleemoplossend bent als hij.
 • Jij kan niet van hem verwachten dat hij emotioneel meegaat in alle dingen die jij wil.

Er is een enorm geslachtsverschil in hoe mannen en vrouwen over dingen denken. Dat is in principe helemaal geen probleem.

Daar kun je ook prima mee leven met z’n tweeën, als je maar van elkaar accepteert dat jullie allebei anders zijn en dat je dingen anders wil.

Tegenwoordig klinkt het bijna alsof dit enorm radicaal is. Terwijl deze ‘oude’ manier van elkaars verschillen erkennen en vieren, in de werkelijkheid een veel betere strategie voor een gelukkige relatie is.

2: Wacht tot je met elkaar naar bed gaat

In oudere generaties was het helemaal niet gek om weken, maanden, soms misschien zelfs wel jaren te wachten voordat je met elkaar het bed indook.

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin alles mag en alles kan.

En als je niet na twee, of drie dates met iemand het bed bent ingedoken, dan ben je preuts of dan zal er wel iets mis met je zijn.

Maar zoals ik eerder heb geschreven, zitten er consequenties aan als je snel met iemand naar bed gaat. Bijvoorbeeld dat heel vaak één van de twee partijen gevoelens ontwikkelt, terwijl die andere partij dat niet ontwikkelt.

We geven dat dan een mooi woordje als ‘situationship‘, maar dat betekent niet dat het daarmee direct een goed iets is.

Een voedingsbodem voor players

Dit creëert een enorme voedingsbodem creëert voor players en mannen die vrouwen willen gebruiken. Deze mannen hebben een enorme kans in een wereld waarin het de normaalste zaak van de wereld is om maar zo snel mogelijk met elkaar naar bed te gaan.

Ook is er het idee dat wij mannen zwijnen zijn als het aankomt op seks en dat we niet kieskeurig zijn (dat is waar).

Omdat we nu gelijkwaardig zijn, zouden jullie vrouwen net zoals wij mannen ook zwijnen moeten zijn en moeten we allebei precies datzelfde doen. Het is heel naïef om te denken dat je dat zomaar kunt doen en dat je onderaan de streep daar niet beschadigd door raakt.

Ik zie bijvoorbeeld dat veel klanten op emotioneel gebied beschadigd raken omdat ze gevoelens ontwikkelen voor iemand die misschien niet de juiste persoon is. Zonde, want een hoop leed had voorkomen kunnen worden.

Langer wachten met iemand naar bed gaan, er is nog nooit iemand minder van geworden

Door te wachten met elkaar naar bed te gaan, kan je ook voor jezelf die heftige gevoelens meer afhouden, zodat je elkaar rustig beter kan leren kennen.

Ook kan je de keus voor met wie je wat serieuzer gaat daten wat uitstellen. Je ziet nu heel vaak dat mensen veel heftige, kortstondige relaties achter elkaar hebben, waardoor ze soms heel heftig meerdere keren achter elkaar teleurgesteld worden, omdat ze iedere keer all-in gaan.

Ze denken: “Dit gaat hem worden”. Wanneer dat dan niet gebeurt en dit ze meerdere keren achter elkaar overkomt, raken ze teleurgesteld. Ze vertrouwen mannen minder of stoppen helemaal met daten.

Vaak zie je dat met elkaar naar bed gaan die verbinding (en daarna juist dus ook weer die breuk) veel heftiger maakt dan als je dat niet doet en als je iemand op een rustige, wat ouderwetsere manier, leert kennen.

Niet alleen is er helemaal niks mis mee als je daar langer mee wilt wachten. Het is vaak zelfs aan te raden om het rustig aan te doen.

3: Luister naar je ouders

Daarmee bedoel ik niet per se dat het jouw ouders moeten zijn. Want ik ken jouw ouders niet (misschien zijn jouw ouders wel verslagen onbenullen). Maar luister naar oudere mensen met wat meer levenservaring en naar wat hun adviezen zijn.

Want zo vaak heb ik het dat vrouwelijke klanten bij mij komen en die zeggen dan dingen als:

“Mijn ouders of mijn tante of soms zegt wel iedereen in mijn omgeving dat ik geen tijd meer moet steken in deze vent. Dat het een kansloze missie is en dat ik veel beter verdien dan hem.”

Natuurlijk is het heel typisch om te denken dat al die oude mensen er toch niks van snappen.

Wat weet mijn oma nou over relaties?

Als mensen waarvan je weet dat ze het beste met jou voorhebben je advies geven, is het altijd goed om ernaar te luisteren.

Zeker als ze adviezen geven als in van: “Wat je nu aan het doen bent, dat is niet goed voor je. Ik zie dat je eraan kapot gaat en ik zie dat je gesloopt wordt door dit gedrag, dus hou hiermee op.”

Wanneer ik hoor van een cliënt dat ze van haar ouders of familie advies kreeg, dan is 9 van de 10 keer de suggestie van de ouders oneindig veel beter dan de plan dat mijn cliënt zelf maakt in al haar emoties. Omdat ze hevig verliefd is op iemand en niet doorheeft dat ze zichzelf tekort doet.

4: Ga de deur uit als je iemand wil ontmoeten

Vroeger gingen mensen naar de kerk, in de weekenden op stap, naar beurzen, of sportten mensen bij sportverenigingen.

Een actief sociaal leven creëren buiten de deur zorgt er niet alleen voor dat je direct heel veel mensen ontmoet, maar ook dat je een netwerk opbouwt en dat je via dat netwerk weer andere mensen ontmoet.

Als het specifieke evenementen of gebieden zijn waarin heel veel mensen komen die dezelfde normen en waarden hebben als jij, mensen die dezelfde dingen willen, met dezelfde dingen bezig zijn als jij, dan is de kans dat je geschikte partner tegenkomt veel groter dan wanneer je thuis blijft zitten.

En internetdaten dan?

Via online daten kan je veel sneller heel veel mensen ontmoeten. Het is absoluut een hele goede tool.

Maar aan online daten zitten ook heel veel haken en ogen aan. Als je als vrijgezel bij me komt, is mijn advies dan ook altijd om beide te doen.

Dus aan de ene kant ervoor te zorgen dat je op het internet zoekt en aan de andere kant mensen ontmoeten in het echt.

Want als je iemand persoonlijk ontmoet, weet je veel sneller of er een klik is.

Je weet ook veel sneller of die persoon echt aantrekkelijk is…  of gewoon heel goed foto’s kan bewerken.

Je leert veel sneller of iemand écht grappig is… of alleen dat die persoon alleen grappig is als hij lang na kan denken over een berichtje.

Je hebt veel sneller een goede feeling voor een persoon als je die persoon in het echte leven ontmoet. Het is daarnaast ook zonde om iedere dag naar je werk te gaan en aan het eind van dat dag vooral thuis, binnen, op de bank te zitten en via social media en Netflix je privéleven te leiden als alleenstaande.

Helaas zie ik dat steeds meer vrijgezellen meer tijd achter een scherm doorbrengen, en minder tijd in het echt.

In het echte leven nieuwe mensen ontmoeten klinkt misschien volslagen ouderwets, maar het werkt absoluut en het maakt je kansen enorm veel beter.

5: Besteed aandacht aan je uiterlijk

Vrouw let op haar uiterlijk

Dit is misschien ook wel enigszins een Nederlands Calvinistisch ding, maar tegenwoordig maken mensen er een sport van om naar een date te gaan en er zo uit te zien alsof ze niet hun best gedaan hebben.

Veel mensen kunnen zich – als ze naar een bruiloft gaan, fantastisch kleden.

Maar naar een eerste date? Dan is het alsof ze bang zijn dat als de ander kan zien dat ze aandacht hebben besteed aan hun uiterlijk. Alsof dat betekent dat ze een een uitslover zijn.

In de praktijk is uiterlijk gewoon enorm belangrijk met daten.

Niet voor de lange termijn. Want uiterlijk is niet waar iemand voor blijft.

Maar om de aandacht te trekken van een persoon, kan je uiterlijk een enorm verschil maken.

We zouden ons niet in allerlei bochten moeten wringen om maar niet dingen te zeggen zoals: “Als je 20 kilo te zwaar weegt, dan heb je minder keuze uit potentiële partners.”

Er is gewoon meer keus als je die 20 kilo die je te veel weegt, afvalt. Dat is nou eenmaal zo.

Elk stukje aandacht aan je uiterlijk telt

Alles wat je kan doen om er beter uit te zien geeft je keuze uit meer en betere partners.

Dat betekent:

 • Meer aandacht besteden aan je kleren
 • Op je datingprofiel mooie foto’s hebben
 • Er zelf zo goed en gezond mogelijk uitzien

Waar is het fout gegaan?

Ik weet niet precies waar het fout is gegaan. Er was natuurlijk vroeger een oubollige en ronduit seksistische moraal.

Maar het lijkt alsof we tegenwoordig, in een poging daar afstand van te nemen, compleet doorgeschoten zijn met opbeurende spreuken zoals:

 • Je bent perfect zoals je bent…
 • Je hoeft helemaal geen energie meer te steken in je uiterlijk..
 • Als een man daar niet doorheen kan zien, dan is hij jou toch niet waard en verdient hij jou niet…

Dat uiterlijk niet belangrijk is, is misschien wel iets wat we graag zouden willen. Maar in de praktijk is dat niet zo.

Dus als je op een date gaat, zet je beste beentje voor. Omdat je de kans dat je aantrekkelijk bent voor die andere persoon enorm vergroot.

6: Laat hem zich uitsloven voor je

Een man iets voor je laten doen is geen teken van zwakte. Er is niks mis mee om hem zijn best te laten doen.

Ieder onderzoek in de geschiedenis van de mensheid dat hier ooit naar gedaan is, is er heel duidelijk over:

Mensen die een gunst voor jou gedaan hebben, vinden jou leuker dan wanneer jij een gunst voor hen doet.

Zo simpel is het.

Als iemand hard werkt voor jouw tijd, aandacht en liefde, dan gaat die persoon jou leuker vinden. Zeker als jouw tijd, aandacht en liefde niet al te makkelijk komt.

Er is niks mis mee als een man de deur voor je openhoudt

Of de rekening betalen. Als hij dat wil, laat hem dat vooral doen.

Laat hem vooral op de ouderwetse manier jou het hof maken.

Je kan best een wat afwachtende houding aannemen en de man de kans geven om initiatief te nemen.

Op die manier weet je ook veel zeker dat de mannen die dat doen, het echt willen.

Wat als hij geen initiatief neemt?

Als jij afwacht en hij geen enkel initiatief neemt, dan betekent het waarschijnlijk dat die man niet geïnteresseerd is in jou.

Maar je kan het natuurlijk best een zetje geven. In het begin kan je ook best een klein beetje initiatief nemen, omdat hij misschien verlegen is, niet durft, of niet doorheeft dat je interesse hebt.

Maar daarna is het goed om gewoon achterover te leunen, de man te laten jagen en hem jou te laten veroveren. Want dat is nog steeds de manier waarop mannen verliefd worden.

Als ze het idee hebben dat jij het waard bent om veroverd te worden, dan zullen ze die moeite ook daadwerkelijk doen.

Conclusie

Puur en alleen omdat iets ouderwets is, betekent het niet dat het slecht is.

Zeker op het vlak van aantrekkingskracht en relaties, kunnen we er niet omheen dat we nog een brein hebben wat tienduizenden jaren geleden gevormd is.

Zo is er één ding, wat ik het Mannengeheim noem. Dat is een knopje in het mannenbrein wat ervoor zorgt dat mannen:

 • Een vrouw aantrekkelijk vinden
 • Een relatie aan willen gaan met een vrouw
 • Naar haar gaan verlangen en aan haar gaan denken

Het is een heel simpel fenomeen wat bij iedere man werkt en universeel is.

Als je leert hoe je dit knopje in kan drukken bij mannen, dan wordt het enorm veel makkelijker om ook daadwerkelijk mannen te vinden die jou leuk vinden.

Én het wordt veel makkelijker om een man verliefd op je te maken.

Dus als je wil weten wat dat is, klik dan ergens hieronder de blog op een link, en download het Mannengeheim daar.

Liefs,
Tim

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend