Op tweede date? Zo maak je deze geweldig en krijg je een 3e

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 25 april 2023 - Laatst gewijzigd op 21 augustus 2023

Nu je de eerste date achter de rug hebt, heb je vast zin in de tweede date. Je vindt hem (of haar) vast leuk, dus bent misschien wel nerveus over wat je precies moet doen.

Als dat zo is, dan helpt het je enorm om te weten hoe je een tweede date voorstelt én wat je moet doen op de tweede date.

Hieronder help ik je daarmee. Ik leg je uit hoe je een tweede date voorstelt, wat je kan verwachten, wat goede ideeën zijn om te doen, hoe je elkaar beter kan leren kennen en of je wat fysieker wil worden, en zo ja hoe.

(In dit artikel geef ik voornamelijk voorbeelden voor vrouwen. Voor mannen gelden ze voor 95% net zo. Zo niet dan zeg ik het).


De tweede date voorstellen

De makkelijkste manier om een tweede date te krijgen is om een goede indruk te maken op de eerste én om dan op de juiste manier de andere op de tweede date te vragen.

Laten we het eerst hebben over wat je wil doen direct na de eerste date:

Laat direct na de eerste date niets van je horen

Bericht verzenden ja nee hem appen of nietAlthans, voor de eerste paar uur na de eerste date.

Er is ooit een boek geschreven over dating waarin de auteur beweert dat je als vrouw nooit terug zou mogen bellen. Dit was in de jaren 90. Ik weet niet waar deze schrijfster haar wijsheden vandaan heeft gehaald, maar ik heb nog nooit zulke onzin gehoord.

Als je iemand leuk vindt, moet je alles doen om hem te krijgen.

Zeker als je denkt dat hij de ware is. Dus als hij niets van zich laat horen en je het lot een handje kunt helpen door hem te appen, dan moet je het advies van bovengenoemde schrijfster in de wind slaan en je trots aan de kant schuiven.

Maar doe dit niet de eerste uren na de date.

Waarom?

Ervan uitgaande dat je een goede indruk hebt gemaakt, zal hij je hoe dan ook weer willen zien. Als jullie seks hebben gehad, geldt dit helemaal. Hij is in de uren daarna nog helemaal in de wolken en vanuit die emotie is hij geneigd om gelijk “ja” te zeggen tegen een vervolg.

Maar als je hem die optie en bevestiging nog helemaal niet geeft, dan vraagt hij zich af wat jij van de date vond.

Hij vraagt zich af of jij het wel leuk hebt gevonden met hem. En omdat hij geen antwoord heeft op die vraag, denkt hij meer en meer aan je. En hoe meer hij aan je denkt, hoe meer hij emotioneel investeert in je, wat er weer voor zorgt dat hij je leuker gaat vinden.

Maar dit werkt niet als je hem meteen na de date een berichtje stuurt met hoe leuk je het vond. Hij heeft dan zijn bevestiging en hoeft niet meer aan jou te denken, omdat hij toch al weet wat je van hem vindt.

Wanneer wel wat sturen? Check dan het tweede gedeelte van dit artikel.

Geef de ander de kans om je mee uit te vragen

Als je een goede eerste indruk hebt gemaakt en het, ahum, gezellig is geweest, dan is de kans heel groot dat hij je mee vraagt op een nieuwe date.

Geef hem de kans en spring er niet gelijk bovenop als het even op zich laat wachten. Als je hem direct na de date laat weten dat je het fantastisch vond, is alle spanning eraf en weet hij al hoe de film afloopt. Dat kan zijn tevreden gevoel wat wegnemen.

Mannen zijn raar, ik weet het.

Geef hem dus een paar dagen (of iets langer als hij druk is) om je opnieuw uit te vragen. Gebeurt dat niet, dan kan je altijd nog zelf een voorstel doen.

Hoe je zelf een voorstel doet voor de tweede date

Hoe te appen met een man inforgraphicBerichtjes die je kan sturen zijn:

 • Die eerste date was eigenlijk wel voor herhaling vatbaar;)
 • Dus wanneer ga je me die sushi kookkunsten laten zien? 😉
 • Gaan we weer chatverkering hebben of ga ik je weer in het echt zien?
 • Trouwens, wanneer ga je me uitvragen voor een tweede date?
 • Voor mannen: “Jij. Ik. Romantische tweede date. Wanneer?” (Mannen, check ook mijn site versiercoach.nl met specifiek advies voor jullie).

In het algemeen wil je het gewoon kort en duidelijk houden. Zeker als je hem leuk vond in het echt, ga dan geen spelletjes met hem spelen via de app.

Extra tips over hoe te appen

 1. Download mijn gratis eBook met de 10 Berichten Die Een Man Verliefd Maken.
 2. Kijk eens naar de Mannengeheim Tekstgids waarin je leert hoe je een man gek op je maakt via simpele tekstberichten.

Trap niet in smoesjes

Er zijn grofweg twee antwoorden te onderscheiden als je hem uitvraagt voor een tweede date:

 1. “Ok cool. Ik kan zaterdag of maandagavond tussen 19:00 en 20:30.” Vrij vertaald: “Oh ja, ja, ja, ja, ik dacht dat je het nooit zou vragen, ik kan niet wachten.”
 2. Ik heb het de komende weken nogal druk.” Of “Ok, ik kan woensdagavond om 23:00. Kom een film kijken bij mij thuis.”

Laten we het hebben over de laatste optie.

In dat geval heeft een man het “te druk” voor je of nodigt je uit voor een booty call.

Wat dit betekent is dat hij je niet leuk genoeg vond voor een tweede date, of dat hij simpelweg te lui is om je op een tweede date te nemen. In beide gevallen heb jij je antwoord en ligt de bal bij jou.

De enige juiste reactie is dat je hem nogmaals laat weten dat hij je op date mag nemen, maar dat je niet te porren bent voor een late-night bezoekje direct aan zijn huis. Je bent nou eenmaal niet zo’n soort meisje en je hebt standaarden.


Leuke tweede date ideeën

Nu je een tweede date hebt gepland, wil je natuurlijk weten wat te doen op een tweede date.

Laten we eerst even beginnen met wat je NIET wil doen op een tweede date:

 • Samen uit eten gaan
 • Naar een comedyshow gaan
 • Naar de bioscoop
 • Een concert bezoeken

Mensen die je dit vertellen weten niet waar ze het over hebben. Dit soort dingen wil je absoluut niet doen, omdat je tijdens de date niet veel met elkaar bezig kan zijn. In een restaurant zit je tegenover elkaar en kan je elkaar niet aanraken (heel belangrijk). Tijdens standup of een film in de bioscoop, kan je niet praten. Nogal stom als je elkaar beter wilt leren kennen.

Wat zijn dat wel leuke dingen om te doen op een tweede date?

Je wil op de tweede date dingen gaan doen, die een minder vaste structuur hebben. Op de eerste date heb je waarschijnlijk afgesproken voor een kop koffie, een wandeling of een drankje op een terras. Dat heeft een vast begin- en eindpunt, waardoor je altijd makkelijk weg kan als je het niks vindt.

Op de tweede date mag je het anders gaan doen. Jullie vinden elkaar leuk, je weet dat de ander geen creep is, dus plan gerust hele ochtenden, middagen of avonden in met activiteiten.

Alles wat op een eerste date ook goed is (hier een heel lijstje). Hieronder mijn favorieten:

1: Picknicken

Picknicken is de perfecte tweede date. Neem een kleedje mee, bereid hapjes voor (iedereen houdt van mensen die kunnen koken), trek een flesje wijn open en geniet van elkaar in de zon.

Je kan dit ook perfect combineren met het volgende idee:

2: Wandelen

Wandelen is perfect. Voor eerste dates, voor tweede dates… het is altijd goed. Het klinkt misschien oubollig, maar het is een heel goede manier om elkaar beter te leren kennen.

Omdat je beweegt, heb je minder last van spanning. En je zit ook niet de hele tijd tegenover elkaar, dus je hoeft niet constant oogcontact te maken. Daarnaast kan je door de fysieke ‘barrière’ heen komen, en elkaar makkelijk aanraken. Door bijvoorbeeld hand in hand te lopen, elkaar te knuffelen, iets aan te wijzen etc.

3: Museum bezoeken

Als jullie van kunst houden – of gewoon een excuus willen om samen te zijn, is dit ook ideaal voor een tweede date. Het is vaak een mooi excuus om samen rond te lopen, te doen alsof je naar kunst kijkt, maar tegelijkertijd kan je elkaar prima beter leren kennen.

Maar als jullie beiden van kunst houden, dan is het natuurlijk helemaal een perfecte tweede date.

kooklessen4: Samen een kookles volgen

Overal kan je tegenwoordig kookworkshops volgen. Als tweede date idee, is het ook ideaal. Je bent samen met iets bezig (en hebt dus afleiding), maar kan elkaar wel aanraken en lekker kletsen.

5: Proeverij

Denk aan een wijn- of whiskeyproeverij. Als dat jullie ding is. Het is niet veel anders dan een museumbezoek of een kookworkshop. Je bent samen met iets bezig en hebt de mogelijkheid om elkaar aan te raken of te praten.

Je kan er ook naartoe wandelen, en erna bijvoorbeeld nog iets anders gaan doen.

6: Een wedstrijdje jeu de boules, ping pong of sjoelen

Een goede activiteit voor een tweede date, is een spel waarbij je tegen elkaar speelt. Dat kan iets simpels zijn als samen gaan ping pongen, maar denk ook aan oud-Hollands sjoelen, of ‘Jeu de Boules’ spelen.

Voor de laatste zijn er overal in Nederland meerdere hallen tegenwoordig waar je een baan kan reserveren. Vaak is er ook een bar bij, waar je een drankje kan doen. Bij sommige plekken kan je zelfs wat eten.

7: Ga samen sporten

Als sporten voor jou belangrijk is, neem de ander dan mee met je om te gaan sporten. Of laat je meenemen door de ander.

Je bent samen met iets bezig, zit niet stil en hebt de mogelijkheid om te praten.

Zeker als een van jullie druk is, dan is dit ideaal. Je doet namelijk iets dat je toch al zou doen, en nu kan je het combineren met een date.

Je kan ook samen een nieuwe sport proberen. Denk eens aan:

 • Boulderen
 • Padel
 • Squash

8: Samen op scootertocht door de stad

Huur een elektrische scooter en ga op tocht door jullie stad. De ander lekker achterop.

Je kan dit prima combineren met andere dingen, zoals een museum bezoeken, een terrasje doen, of zelfs picknicken. Als je wil kan je zelfs een mooi plekje zoeken om de zonsondergang te bekijken.

Thuis afspreken op de tweede date

Is thuis afspreken op de tweede date een goed idee?

Verander hem bank sushi

Als je je veilig bij hem voelt, ja zeker. Je kan bijvoorbeeld:

 • Samen wat koken, of maken, zoals sushi.
 • Een bordspel spelen.
 • Een filmpje kijken.

Door bij iemand thuis af te spreken, weet je ook meteen een stuk beter wat voor persoon iemand is. En je kan de mogelijkheid afstrepen dat hij stiekem al getrouwd is.

Hou er natuurlijk wel rekening mee dat als je thuis afspreekt op de tweede date, er natuurlijk wat kan gebeuren (wat helemaal niet erg is).


Zo maak je van de tweede date een succes

Een tweede date is mogelijk nog lastiger dan de eerste. Je hoeft geen perfecte eerste indruk meer te maken, maar het is wel een cruciaal moment in je liefdesleven. Je kiest of hij een geschikte man voor je is en of je hem nog vaker wilt zien. Maar je wilt natuurlijk ook een moment van romantiek en gezelligheid.

Check ook mijn beste eerste date tips, waarvan bijna alles ook geldt voor een tweede date.

Doel 1: Je wil elkaar beter leren kennen

Een van de belangrijkste dingen die je wil doen op de tweede date, is elkaar beter leren kennen. Je wil elkaars persoonlijkheid leren kennen en een connectie maken.

Een van de beste manieren om dat te doen, is met deze 101 vragen om elkaar beter te leren kennen. Je kan er een paar uit je hoofd leren, of gewoon de pagina erbij pakken op de date.

Praat ook over je verwachtingen

Als jij op zoek bent naar een serieuze relatie, is dit het punt om duidelijk te maken dat je dus niet zit te wachten op iets casuals. Ga dus niet meteen met hem naar bed, accepteer geen FWB relatie en ga dus niet op date om 22:00 bij hem thuis.

Doel 2: Laat jouw andere eigenschappen zien

Op de eerste date probeer je misschien nog een perfect beeld van jezelf te laten zien. Op de tweede date kan je dat gaan veranderen. Je kan wat meer van de ‘gewone’ jij laten zien.

Denk eens na over wat hij van jou heeft gezien op die eerste date. Waar hebben jullie het over gehad? Heeft hij een gebalanceerd beeld gekregen van wie jij bent als vrouw?

Denk hier goed over na en maak een lijstje van je eigenschappen. Kijk naar welke hij al gezien heeft en welke nog niet. De belangrijkste reden is dat dit hem nog nieuwsgieriger maakt naar wie jij bent. Als hij je leuk vindt, is het alleen maar prachtig voor hem om een nieuwe kant aan je te ontdekken.

 • Draag bijvoorbeeld een meer casual outfit.
 • Als jij ergens een andere mening over hebt, durf die te uiten in plaats van eroverheen te praten.
 • Durf je kwetsbaar op te stellen en de echte jij te laten zien. Praat bijvoorbeeld eens over moeilijke dingen die je vroeger hebt meegemaakt, en hoe je die overwonnen hebt.
 • Laat kanten van je persoonlijkheid zien die hij nog niet eerder heeft gezien. Dat doe je door voornamelijk andere dingen te doen dan op de eerste date. Als je dus sportief bent en op de eerste date een drankje hebt gedaan, ga dan nu iets sportiefs doen.

Doel 3: Wees kritisch

Af en toe hardop, maar vooral ook in gedachten.

Kijk kritisch naar deze man. Stel hem vragen over wat hij doet met zijn leven. Observeer hoe hij met jou omgaat.

Op de eerste date was het je doel om te genieten van de moeite die hij voor je deed. Jullie waren allebei een beetje zenuwachtig. Maar nu de eerste spanning eraf is, is het belangrijk om kritisch te kijken of dit een man is die je mogelijk gelukkig kan maken.

Natuurlijk heb je nog geen idee waar het naartoe gaat en of jullie samen een goed setje zijn. Maar je kan het wel zien als er alarmsignalen zijn. Is hij bijvoorbeeld lui of doet hij lomp tegen je? Dan heb je dat bij de tweede date wel door en is het beter om niet aan een derde te beginnen.

Scan de ander op rode vlaggen

Weet je wat het aller, aller, aller gevaarlijkste is voor jouw geluk?

Dat je iemand tegenkomt. Verliefd op hem wordt…

Maar hij verschrikkelijk blijkt te zijn.

Mannen die gebruik maken van jouw liefde, maar jou er alleen maar ellende voor teruggeven, kunnen je hart breken. Ze kunnen je voor jaren kapot maken. En een flinke ‘rugzak’ mee geven, die je nog jaren mee blijft zeulen in toekomstige relaties.

Daarom leer ik de vrouwen in mijn ‘43 Scripts cursus‘ altijd om héél goed scannen op wie je verder datet, en wie niet.

Lijkt het alsof je altijd maar foute mannen treft?

Bekijk dan deze belangrijke video.

Tip: Als je de video’s hebt bekeken, doe dan ook de Kristalvrouw test op www.27vragen.nl.

Voor mannen: Date nooit met foute vrouwen

Voor mannen geldt ditzelfde advies. Als je niet heel stevig in je schoenen staat, ben je heel vatbaar om in een relatie te stappen met een instabiele vrouw.

Doel 4: Laat zien dat je hebt opgelet op de eerste date

Als je dus weet dat de ander relatiemateriaal is, kan je laten zien dat je hebt opgelet op de eerste date.

Dat doe je door bijvoorbeeld iets aan te halen wat de ander heeft gezegd op de eerste date. Het is natuurlijk niet moeilijk om iets te onthouden, maar mensen zullen het toch waarderen.

Het geeft je ook de mogelijkheid om diepere gesprekken te hebben over die onderwerpen. Als hij het bijvoorbeeld had over zijn eigen koffiezaak de afgelopen date, maar je er niet over hebt doorgevraagd, vraag dan bijvoorbeeld: “Trouwens, je zei dat je ooit een eigen koffiebar hebt gehad… hoe ben je daar eigenlijk bij gekomen? Wat is het verhaal daarachter?”.

Zo laat je zien dat je hebt geluisterd, hebt onthouden wat de ander zegt en ga je de diepte in.

Doel 5: Fysiek contact

Vrouw verleidt een manWetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer je iemand aanraakt, die andere persoon jou aardiger, knapper, langer (?!) en aantrekkelijker vindt. En als je elkaar op de eerste date nog niet (veel) hebt aangeraakt, dan is dit iets wat je nu wil gaan doen.

Je wil niet te snel gaan, maar je kan de aanrakingen langzaam opbouwen:

 • Begroet de ander met een knuffel bij de ontmoeting.
 • Raak de ander’s schouder aan als je praat.
 • Hou elkaars hand vast als je wandelt.
 • Speel met de ander’s hand, en streel die misschien zelfs.
 • Vrouwen: Maak een complimentje over zijn gespierde schouders/biceps als excuus om wat dichterbij te komen.
 • Mannen: Maak een complimentje over haar oorbellen om zo zachtjes haar hals te strelen.
 • Zoenen is natuurlijk een optie;)

Intiem zijn of niet?

Dit is de grote vraag die ik van inmiddels duizenden vrouwen heb gekregen. Mijn antwoord is:

Heb gerust seks met iemand als je dat wil, maar denk NIET dat het je kans op een relatie groter (of kleiner) maakt.

Zoals ik eerder schreef, maakt het niet uit wanneer je met iemand naar bed gaat. Een man gaat je niet ‘stom’ vinden als je samen op de eerste of tweede date naar bed gaat. Andersom ook niet.

Ook regels over of je 30, 60 of 90 dagen moet wachten om met iemand naar bed te gaan zijn klinklare onzin. Of iemand een serieuze relatie met jou wil, en jij met hem, zal veel meer afhangen van andere factoren dan of je met elkaar naar bed bent gegaan op de eerste date, of op de vijfde date.

De uitzondering op de regel

Er is één goede reden om wel even te wachten met intiem zijn. En dat is als je niet verliefd wil worden op iemand die zich toch niet gaat binden aan je. Je wil niet achterblijven met een man die niets van zich laat horen, of een gebroken hart.

Dat is een ongelofelijk legitieme reden.

Te vaak zie ik vrouwen blijven zitten in een Friends With Benefits relatie met een man, waarvan ze eigenlijk weten dat het nooit wat gaat worden. Al die tijd zijn ze emotioneel onbeschikbaar voor een man die wél een serieuze relatie zou willen. En ze verdoen hun tijd aan een man waar het toch niks mee zou worden.


Hoe je de ander verliefd maakt

Nu je de tweede date hebt, is het tijd om te leren hoe je iemand verliefd maakt (je kan ook heel star zijn en vinden dat alles vanzelf moet gaan, dat is ook goed, dan zie ik je over een paar maanden hier terug op de site).

Wat ik wil zeggen: Je kan leren om iemand verliefd te maken. Je kan het lot een handje helpen.

Voor mannen: Je wil leren hoe je aantrekkelijk wordt en zo vrouwen op je af laat komen. Kijk mijn podcasts hier.

Voor vrouwen: Voor jou is het wat makkelijker prinses.

Hieronder staat een verzameling van dingen die je kunt doen:

1) De 10 Zinnen Die Een Man Verliefd Maken

2) Doe mee met de 43 Scripts Om Hem Verliefd Te Maken. Mijn premium cursus die al door meer dan 21.300 vrouwen is gevolgd.

 

3) Er is één simpele, maar krachtige truc die jou enorm kan helpen: het Mannengeheim.

Hoe het Mannengeheim werkt, vertel ik je niet hier. Het kost mij ongeveer 10 minuten om het aan je uit te leggen, daarom heb ik besloten om de truc stap-voor-stap uit te leggen in een rapport.

Dat rapport kan je gratis downloaden door je hieronder in te schrijven. Je ontvangt het Mannengeheim rapport dan binnen 30 seconden in je inbox:

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend