Op welk type man val jij? Test het met deze 10 signalen

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 14 mei 2016 - Laatst gewijzigd op 17 oktober 2021

In dit artikel leer je:

 • Wat de meest handige methode is om er achter te komen wat de man is die jou het gelukkigst gaat maken.
 • Hoe goed mensen er in zijn om te voorspellen met wie ze uiteindelijk een langdurige relatie aangaan, en waarom dit belangrijk is in jouw queste voor de perfecte man.
 • Wat je wilt doen om te voorkomen dat je niet een groot gedeelte van de mannen die je leuk vindt uit te sluiten.
 • Waarom testjes onzin zijn, maar wat wel de beste manier is om er zorg voor te dragen dat je weet welke man de juiste voor je is.
 • …en nog veel meer.

Er zijn een aantal hardnekkige misverstanden als het op daten aankomt…

misverstanden1 van de meest veel voorkomende is dat mannen en vrouwen dezelfde voorkeuren hebben. Dat is simpelweg niet waar. Wat mannen belangrijk vinden in een relatie verschilt enorm met vrouwen.

Een andere is dat mannen vocaal op het uiterlijk vallen en dat dit het allerbelangrijkste is. Ook dat is een fabeltje. In de praktijk vinden het veel belangrijker wat voor gevoel jij ze geeft.

En 1 van mijn favoriete sprookjes op datinggebied…

…is dat mensen een bepaald type hebben.

Hee Tim,” doet het vaak in mijn inbox.

Mijn vriendinnen hebben allemaal een bepaald soort man wat ze leuk vinden. Ik heb dat helemaal niet. Mijn exen komen juist van heel diverse achtergronden, en zien er heel verschillend uit. Ik voel me daar niet goed over.

Waarom iemand zich daar niet goed over zou voelen is mij een groot raadsel

waaromHet is namelijk niet echt iets wat je in de hand hebt. Op wie je verliefd wordt valt volledig buiten je controle. Ook buiten de controle van je vriendinnen.

Sterker nog: er zijn grote nadelen aan wel bewuste controle uitoefenen op dat proces. Wat deze zijn, hoor je zometeen.

Ik weet niet wat mijn type is.

Als je veel verschillende mannen leuk vindt, betekent niet dat jij “slecht” bent. Het betekent ook niet dat iemand het recht heeft om jou verwijten te maken.

Straks zal je zien dat niemand goed weet waarvoor hij of zij valt. Maar eerst over je vriendinnen.

Ook als ze allemaal zeggen dat ze weten voor wie ze vallen.

Kijk maar eens voor wie ze uiteindelijk gaan

tips-om-relatie-leuk-te-houdenIk durf wel een wedje te maken dat de mannen waar je vriendinnen uiteindelijk een relatie mee aangaan, heel anders in elkaar zitten en er soms zelfs compleet anders uitzien dan dat ze in eerste instantie hadden voorspeld.

Dan kunnen ze nog zo’n grote mond hebben, en doen alsof ze perfect weten wat ze willen. Maar dat is praktisch onmogelijk.

De reden hiervoor is ontzettend simpel. Mensen zijn heel slecht in inschatten wat ze willen. Zeker als het op partnerkeuze aankomt.

Onlangs is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar partnerkeuze. Mensen gingen speeddaten. Van te voren kregen ze een lijst uitgereikt waarop ze moesten aangeven naar welke eigenschappen en uiterlijke kenmerken op zoek waren. De bedoeling was om vast te stellen wat iemands “type” was.

Na afloop van de speeddate werd er gekeken met wie de deelnemers aan het onderzoek daadwerkelijk klikten. En nog later werd gekeken met wie de deelnemers uiteindelijk in een relatie kwamen.

En wat blijkt?

thumbnailtjeEr was totaal geen overlap tussen de voorspelling van de deelnemers vooraf, en met wie ze uiteindelijk thuiskwamen.

Er was een volslagen willekeur in hun voorspelling. Dat betekent dat als ze de test geblinddoekt hadden ingevuld, ze meer kans hadden om een juiste voorspelling te maken dan dat ze er diep over nadachten. Het is dus onmogelijk om te voorspellen voor wie je uiteindelijk zal vallen.

Welk type man past bij mij?

Is dus een vraag die niet te beantwoorden is met een testje. Het is onzin om je een testje te geven wat uitgaat van verschillende soorten mannen. De meeste vrouwen daten een breed scala aan mannen. En kiezen uiteindelijk iemand die tegen hun eerdere voorspelling indruist.

Maar wat drijft dan voor wie je als vrouw een keuze maakt?

Er moet natuurlijk wel iets zijn wat er voor zorgt dat je voor iemand valt. Het is ook weer niet zo dat de keuze voor een partner totaal willekeurig gaat. Er zit, volgens wetenschappelijk onderzoek, een behoorlijke logica in. Maar jij bent je er alleen niet bewust van.

Wat deze is?

Komt ie:

Je kiest mannen op basis van hoe zij je behandelen

gedragEn hoe jij je bij hen voelt als je met ze omgaat.

Zie het maar zo. Als je een hoop verschillende exen hebt gehad, is dat waarschijnlijk omdat ze je allemaal op een vergelijkbare manier behandelden. Op een manier die je prettig vond.

En ook al zaten er hier verschillen in. Jij kiest zelf de mannen uit waar je mee omgaat. Het kan zijn dat je in een relatie enorm bent afgeknapt op een bepaalde gedraging van een man. Dan weet je dat voor de volgende keer. De kans wordt groter dat een man die hetzelfde gedrag vertoont subtiel door jou wordt afgewezen. Zo leer je steeds beter wat je wel en niet leuk vindt.

Maar voor de dingen die je wel leuk vindt, zul je zien dat ze relatief constant blijven. En dat als je mannen date die van verschillende achtergronden komen, verschillende salarissen hebben of zich op een andere manier gedragen, dat deze er in ieder geval voor zorgen dat jij je goed over jezelf voelt.

Als je selecteert op een bepaald soort type man, schiet jij jezelf in de voet

jezelf in de voet schietenJe weet nu dat hoe een man jou behandelt veel belangrijker is voor welke man uiteindelijk je vriendje wordt, dan welk type man hij is.

En dat als je met verschillende types bent omgegaan, de gemene deler is dat ze jou op een vergelijkbare manier behandelden.

Hieruit volgt dat het niet slim is om van te voren een lijstje op te stellen met wat je allemaal zoekt in je man. Je kan wel zeggen dat je alleen blonde mannen wilt, maar hiermee sluit je een enorm gedeelte van de bevolking uit.

Je maakt het voor jezelf eens stuk moeilijker.

Als zijn haarkleur uiteindelijk niet de doorslag geeft maar hoe jij je bij hem voelt, dan is het dus onzin om te filteren op haarkleur. Sterker nog: je maakt het lastiger voor jezelf omdat je op zoek gaat naar iets wat je in feite niet belangrijk vindt. Je maakt het lastiger voor jezelf. Je stopt tijd en energie in iets wat je niet verder gaat helpen in je leven en in je relatie. In iets wat je niet gelukkig zal maken omdat het niet aan de kern zit van je plezier in je relatie.

Daarnaast kun je het niet eens voorspellen, al zou je het proberen.

Herinner jij je het speeddate-onderzoek?

speeddatingDeelnemers waren slechter dan een willekeurige selectie van eigenschappen die ze aantrekkelijk zouden vinden in een partner. Het heeft dus totaal geen invloed op je uiteindelijke succes, en daarom heeft het geen zin om er aandacht aan te besteden.

Als je dan toch een lijstje maakt….

Maak dan een lijstje met hoe je graag behandeld wilt worden door een man.

Om je inspiratie te geven, geef ik je hieronder een aantal ideeën over hoe een man je kan behandelen. Alles wat je aantrekkelijk in de oren klinkt, kan je opschrijven. En aanvullen met zaken die er niet bij staan, maar die je wel een goed gevoel geven over jezelf en over je relatie.

Maar voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:Signaal 1: Hij is attent

Hij weet wanneer je jarig bent. Hij belt je als jij je rijbewijs hebt gehaald. Hij kent zelfs de trouwdag van je ouders. Dat komt omdat hij attent is aangelegd. Hij heeft een goed geheugen. Daardoor geeft hij je het gevoel dat je belangrijk bent.


Signaal 2: Hij is zorgzaam

Je vindt het prettig dat hij er voor je is wanneer je ziek bent. Dat hij een emmer onder je hoofd houdt als je moet spugen, en er geen moeite mee heeft om je te verplegen. Hij vindt het de normaalste zaak van de wereld. Hij zit dit als zijn rol.


Signaal 3: Hij geeft geen spat mee

Je voelt je boos of verdrietig omdat je niet krijgt wat je wilt in de relatie. Je besluit dit met hem te bespreken. Hier reageert hij lacherig doch zelfverzekerd op. Hij maakt je duidelijk dat hij niet mee doet aan het onzekere gedoe en dat je moet beseffen dat hij je leuk vindt. Hij geeft je het vertrouwen dat hij meent wat hij zegt en dat hij niet omver geblazen kan worden door een emotionele uitspatting van jouw kant.


Signaal 4: Jullie delen interesses

Jullie kunnen uren praten over jullie favoriete, gedeelde interesse. Of dit nou films, plakplaatjes of uren in de sportschool zitten zijn. Als jullie bij elkaar zijn, delen jullie elkaars grootste hobby. Waardoor jullie je meer verbonden voelen.


Signaal 5: Hij stimuleert je in je ambities

Hij ziet dat je ambitieus bent en hij ondersteunt dit volledig. Hij geeft je hulp wanneer je daar om vraagt, maar doet dit niet als je dit niet doet.


Signaal 6: Hij brengt rust in je leven

Je bent van jezelf een stresskip, maar deze man weet je tot rust te brengen juist op de momenten dat je het zo goed weet te gebruiken. Ook al heb je een inspannende baan of schooltaak, hij voelt dat aan en gaat er op de juiste manier mee om.


Signaal 7: Hij is sterk

Je hebt het gevoel dat hij onbreekbaar is, en dat je daardoor veilig bent. Je weet dat hij voor je zal vechten. Dat hij voor je op zal komen en dat hij voor je zal zorgen met zijn middelen, ook al zegt hij dit niet met zoveel woorden.


Signaal 8: Hij is knap

Het geeft je een goed gevoel om met je man over straat te gaan omdat hij er aantrekkelijk uitziet. Je kan hem showen aan je vriendinnen. Je voelt je daar gelukkig door en hij weet dit.


Signaal 9: Hij is eerlijk met je

Hij wil je tijd niet verspillen, en hij wil ook niet dat jij de zijne verspilt. Dus is hij eerlijk met je, ook al doet het soms pijn.


Signaal 10: Hij liegt soms

Hij liegt soms tegen je op momenten dat hij weet dat het je gaat kwetsen. Hij doet dit om je uit de wind te houden, en hier geniet je stiekem enorm van.


Zo. Dit was mijn advies als het gaat om het bepalen op welk type man je valt.

Onthoud dat het onzin is om mannen uit te sluiten om hun haarkleur of andere uiterlijk kenmerken. En dat zijn persoonlijkheid van te voren als “goed” of “slecht” bestempelen ook geen zin heeft. Beter kan je een tijdje met hem omgaan en zien of hij je op een manier behandelt waar jij je fijn bij voelt.

En heb je dan een man gevonden die dit voor je kan doen, meld je dan hieronder aan voor het Mannengeheim.

Dit is een speciale methode die ik heb ontwikkeld om die ene speciale man smoorverliefd op je te maken. Ik ben voorzichtig met het delen van die informatie omdat deze zo krachtig is. Maar als jij je e-mail adres hieronder achter laat, stuur ik het je privé toe. Dan zie ik je daar.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

3 Reacties

 • Willemijn schreef:

  Volgens mij zijn, behalve interesses, een paar andere punten heel erg belangrijk: heb je ongeveer hetzelfde energieniveau en prikkelniveau (bijv als de een liefst alle festivals afloopt en de ander van boswandelingen houdt, wordt het heel moeilijk). Wil je huisdieren of absoluut niet. Rook je (in huis). Bevind je je graag in grote groepen mensen. Als je op dit soort punten heel erg verschilt, wordt het lastig zelfs als het verder goed voelt.

 • Willemijn schreef:

  Nog meer hele belangrijke punten: kinderwens en eventuele religiositeit. Is de een super religieus en de ander niet, kunnen ze dat dan goed van elkaar accepteren (zonder te proberen de ander te bekeren of het geloof juist belachelijk te maken). Zijn dat niet allemaal belangrijke punten om na te gaan voordat je op je gevoel afgaat Tim?

 • Huh? Hij geeft geen spat mee? De man in de rol van dominante bepaler van hoe het gaat? Het lijkt wel “Fifty shades of grey”! 🙂 Dat gaat echt wel te ver. Een man mag best een man zijn maar er zijn grenzen, zulke dominantie zouden weinig vrouwen waarderen. Ook de manier waarop vrouwen als zenuwachtige stresskippen worden weg gezet (en de man dan als rots in de branding) vind ik niet helemaal normaal. Ik leest het ook op sites voor mannen dat hen dat wordt aangepraat. Mij lijkt het wat narcistisch. En waarom moet ie rust brengen? Wat is er mis met een ADHD-man? En waarom moet hij sterk en knap zijn?
  Een gewone vent is toch best genoeg. Hij mag best een man zijn maar dominant is een ander verhaal. Dat wordt hier een beetje door elkaar gehaald. Hier hebben sterke geëmancipeerde vrouwen natuurlijk geen zin in. Het spelletje meespelen prima. Maar serieus denken dat je het zwakke muisje ben, zo dom zijn we niet toch dames? Girlpower!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend