Uitdaging zijn voor een man? Deze 5 dingen werken wél

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 2 december 2023 - Laatst gewijzigd op 6 december 2023

Je hoort het overal: “Je moet niet te makkelijk zijn, maar juist een uitdaging voor hem! Pas dan gaat hij achter je aan zitten en gaat hij serieus zijn best doen!”

Het klinkt heel mooi. Maar wat betekent het nou écht om ‘een uitdaging te zijn voor een man’?

Véél vrouwen die bij mij terecht komen, hebben een daar een totaal verkeerd beeld van. Hierdoor schrikken ze mannen onnodig af.

In het kort

 • Een uitdaging zijn betekent niet dat je een grote mond moet hebben of ruzie moet maken. Dat zorgt ervoor dat hij zich terugtrekt en afstandelijk wordt.
 • Je wil niet te makkelijk overkomen.
 • Geef duidelijke grenzen aan.
 • Je wil zijn jachtinstinct triggeren met duidelijke instructies en beloningen


 

Wat mannen aantrekkelijk vinden

Betrouwbaar aardig aantrekkelijkMannen vallen niet op dominante betweters.

Ze hechten meer waarde aan kwaliteiten als:

 • Loyaliteit
 • Hoe goed je hem kan laten voelen over zichzelf (dit leg ik in Het Mannengeheim gedetailleerd uit)
 • Geborgenheid
 • Zorgzaamheid

Geen van die dingen die mannen aantrekkelijk vinden, omvat: “een sterk karakter”.

Daarentegen. Veel vrouwen vallen juist wel op mannen met een grote mond en een scherp randje. Dat wordt gezien als stoer, mannelijk en krachtig. Maar wat jij aantrekkelijk bij mannen vindt, vinden mannen niet per se aantrekkelijk bij jou.

Pas daar dus mee op. Mannen vinden het niet aantrekkelijk als je:

 • Naar hem communiceert dat je hem de baas kan.
 • Probeert te winnen van hem in een discussie.
 • Overdreven ruzie en conflict met hem opzoekt.

Hem negeren en hard to get spelen

Ook een man negeren en hard to get spelen valt onder gedrag wat mannen niet aantrekkelijk vinden, maar waarvan sommige vrouwen onterecht denken dat het hen meer ‘een prijs’ maakt.

Al eerder heb ik een video en artikel hierover gemaakt waarin ik je precies uitleg wat mannen denken als je ze negeert. Je kan van me aannemen dat hij je niet leuker gaat vinden. Maar je kan de video ook hier bekijken:

Door een man te negeren en hard to get te spelen, gebeurt dit:

 • Normale mannen zullen afhaken omdat ze gemengde signalen van je krijgen.
 • Vooral doorzettende mannen (wat vaker dan gemiddeld players en foute mannen zijn) zullen wél hard hun best blijven doen om je te krijgen. Maar of dat een goed resultaat is? Mijn inziens niet als je een gezonde relatie wil.

Welke dingen wel werken

Wat zijn goede manieren om uitdagend te zijn voor een man?

1: Wees niet altijd beschikbaar

Wees niet altijd beschikbaar voor hem. Niet als een strategie waarbij je hem bewust moet gaan negeren van tijd tot tijd. Of dat soort dingen, dat je de telefoon niet opneemt als hij belt.

Simpelweg; zorg dat je andere dingen te doen hebt. Leid je eigen leven.

Laat niet alles vallen op het moment dat hij contact opneemt. Blijf je eigen dingen doen, ook in de relatie.

In de beginfase van een relatie ziet dit eruit als dat je bijvoorbeeld niet direct ‘Ja’ zegt als hij voorstelt om bij hem thuis af te spreken of dat je alles laat vallen op het moment dat hij je een bericht stuurt en direct reageert.


2: Wees kritisch op een positieve manier

Op een positieve manier kritisch zijn naar een man is zeggen: “Hey ik zou het leuk vinden als je XYZ doet”. Als hij iets goeds doet, geef je hem daar dan een compliment op.

Wat je wilt doen, is het voor hem zo maken dat het leuk is om zijn best voor jou te doen.

Dat hij het gevoel krijgt dat als hij iets goeds voor jou doet, dat hij een complimentje of een beloning krijgt.

Hij moet er lol in hebben om het jou naar de zin te maken.

Op die manier wordt het voor hem steeds meer een uitdaging om nieuwe manieren te verzinnen om jou te verrassen.

Ik zie in mijn werk dat vrouwen die hier heel goed in zijn (in een man het gevoel geven dat ze de beste man van de hele wereld zijn als ze hij zijn best voor haar doet), dat mannen zich het vuur uit de sloffen verlopen voor dat soort vrouwen.

Simpelweg omdat ze het idee hebben dat het succes heeft als ze hun best voor haar doen.

Mannen kunnen geen gedachten lezen

Omgekeerd zie je vaak met vrouwen die denken dat uitdagend zijn iets betekent als: “ik moet een man mijn gedachten te laten lezen”. Ze vertellen hem dan niet vertellen wat ze willen, maar gaan ervan uit dat hij dit zelf uit zal vogelen als zij zich maar afstandelijk en hard to get opstellen.

Als een man hen op date vraagt, zeggen ze af of reageren ze met: “Verzin maar iets leuks om te doen”.

De man raakt daar alleen maar van in de war én krijgt steeds minder behoefte om zijn best te doen. Omdat hij niet weet wat de juiste stappen zijn om indruk op jou te maken.

Maar als je naar hem kan communiceren wat wél de juiste stappen zijn om indruk op jou te maken, dan zal hij die stappen ook veel liever nemen.

Dat wordt het voor hem juist wel een leuke uitdaging om iets leuks met jou te gaan doen en je blij te maken.


3: Geef hem kleine missies

Man geeft roos aan vrouw

Geef hem bewust kleine uitdagingen.

Bijvoorbeeld:

 • “Hé, ik ben op zoek naar dit ene bepaalde tweedehands boek dat al jaren niet meer gedrukt wordt en ik kan nergens een kopie vinden. Kan jij eens voor mij kijken of jij het kan vinden?”
 • “Hey, ik zou zo graag een keer Japans willen eten.”
 • “Zou jij me kunnen helpen met XYZ? Dat is echt iets voor een handige/sterke man zoals jij”.

Dit zijn simpele dingen die je in een gesprek kan laten vallen en waarbij je hem de kans geeft om een ‘missie te volbrengen.

Je geeft hem eigenlijk een soort kleine kans om punten bij jou te scoren. Dat worden voor hem een soort van kleine side challenges binnen de relatie en binnen het contact, waarbij hij een kans krijgt om zijn best te doen.

En als hij van die kleine missies heeft om zijn best te doen voor je, dan ben je uitdagend voor hem, omdat het voor hem heel duidelijk is wat de uitdaging is en hoe hij daarin kan slagen.


4: Nee zeggen

Als je iemand heel leuk vindt, is het heel makkelijk om bij alles wat die persoon voorstelt om dan maar “Ja” te zeggen. Wat dat dan ook is.

Bijvoorbeeld. Hij zegt: “Hé, wil je vanavond langskomen?” En hij stuurt je dat appje om 8 uur s’avonds op dinsdagavond.

Als je daarop “Ja” zegt, plaatst hij je in het hokje van een scharrel of friends with benefits. En het zorgt er geheid voor dat een serieuze relatie met hem krijgen lastiger wordt.

De foute manier om erop te reageren zou zijn: “Hoe durf je.” of het compleet negeren. Zoals ik eerder zei: hiermee creëer je conflict en probeer je ‘de baas’ te zijn over hem.

Wat wél de juiste manier is om ‘Nee’ te zeggen, is dit: “Nee, sorry, dinsdagavond acht uur, dat gaat hem niet worden. Je zou ook wel beter moeten weten ;)”

Op die manier bewaak je je eigen standaarden. En laat je hem niet over jouw grenzen heen lopen.

Dit gaat niet alleen over hoe laat en wanneer je afspreekt, maar ook over hoe jij behandelt wil worden. Als je geen ‘nee’ durft te zeggen en jouw grenzen niet aangeeft, dan gaan mannen (of wat zeg ik, mensen) over die grenzen heen.

Geef aan wat wél een ‘ja’ voor je is

Voor bonuspunten kan je daarbij nog communiceren op wat voor soort dingen je wel “ja” had gezegd en op wat voor soort dingen je niet “ja” zegt. Het hoeft allemaal niet op een agressieve manier. Het hoeft allemaal niet met verwijten te komen, maar het simpelweg aangeven.

Dus wees gewoon heel duidelijk in wat je wil en zeg nee zodat hij ook weet wat de dingen zijn die voor jou te ver gaan of die over jou grenzen gaan.

Op die manier zal hij ook zien dat jij standaarden hebt en dat hij zijn best moet doen om aan die standaarden te voldoen. E

Dat op zichzelf maakt je alweer een stuk uitdagender dan de vrouw die alles laat vallen op het moment dat hij een keer een appje stuurt.


5: Blijf je eigen leven leiden

Een-gelukkige-vrouw-is-tevreden-met-haar-leven

In het begin heb je wel eens in een relatie dat je allebei enorm verliefd bent en dat je alles samen wilt doen en het liefst alle tijd samen wilt doorbrengen.

Als hij een hobby heeft, dan neemt hij jou mee daarheen en als jij een hobby hebt dan neem jij hem mee daarheen. Jullie leven gaat zich samen in elkaar vervlechten.

Er is ook wat voor te zeggen om na een tijdje, als jullie al weer wat langer bij elkaar zijn, om jezelf weer onafhankelijk van elkaar te gaan ontwikkelen. Zodat je dingen voor jezelf doet.

 • Misschien is het dat je een nieuwe cursus doet
 • Of een nieuwe taal leert
 • Of een nieuwe hobby gaat doen.
 • Het kan zo simpel zijn als nieuwe gerechten koken..
 • Of zo ingewikkeld als de Mount Everest beklimmen.

Het gaat er simpelweg om dat je zelf voor jezelf dingen blijft doen.

Dat je niet beide stil gaat staan of zelfs achteruit gaat in een relatie waarbij jullie op gegeven moment alleen nog maar bij elkaar zijn, alleen nog maar samen dezelfde dingen doen en alle spanning is verdwenen, omdat je 100% van elkaars persoonlijkheden kent.

Wat de wetenschap zegt

Uit studies blijkt dat als stellen op een gegeven moment dichter bij de 100% komen van alle tijd die ze met elkaar doorbrengen, dat ze elkaar minder aantrekkelijk elkaar vinden, minder graag met elkaar naar bed willen, en minder van elkaar houden.

In de praktijk gaan ze dan zich alleen maar aan elkaar irriteren, omdat ze alle goede dingen van elkaar allang weten. Ze ontdekken al jaren niet meer iets nieuws aan elkaar.

Dus zorg ervoor op de lange termijn dat er iets nieuws bij jezelf te ontdekken blijft.

En dat is ook eigenlijk onderaan de streep het allerbelangrijkste met uitdagend zijn voor een partner en zeker vanuit de vrouw naar de man toe.

Hoe belangrijk is het nou echt om uitdagend te zijn voor een man?

Als je voor jezelf zorgt en je eigen dingen blijft doen in je relatie en niet al je vriendschappen, contacten, hobby’s en je sociale leven weggooit, maar je gewoon met je eigen dingen door blijft gaan, dan ben je op zichzelf al uitdagend genoeg.

Het is ook niet zo dat ‘uitdagend zijn’ iets is wat voor een man een enorme trigger is voor aantrekkingskracht of wat dan ook. Er zijn veel andere dingen die veel belangrijker zijn om een gezonde relatie te kunnen hebben met een man dan dat je uitdagend voor hem blijft.

Om het algemeen zijn relaties op zichzelf en vrouwen op zichzelf voor mannen al uitdagend genoeg zonder dat we daar allerlei extra dingen voor hoeven te doen om dat moeilijker te maken.

Liefs,
Tim

PS: Als je wilt weten wat wél een enorme trigger is voor aantrekkingskracht op mannen, download dan hieronder Het Mannengeheim. Daarin leer ik je wat een man nodig heeft om verliefd te worden (en het heeft niks met uiterlijk of seks te maken).

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend