Verliefd op je scharrel of fwb? Volg deze 6 stappen en krijg een relatie

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 6 augustus 2023 - Laatst gewijzigd op 6 augustus 2023

Als je aan het scharrelen bent met iemand lijkt dat heel leuk. Tot het moment komt dat je verliefd op hem wordt.

Je wilt nu meer van hem terwijl jullie tot voorheen alleen friends with benefits waren of een seksrelatie hadden. Maar zodra er ineens gevoelens in het spel komen wordt het ineens heel ingewikkeld.

Je wordt verliefd. Waardoor de regels van een seksrelatie niet meer werken.

Dus wat dan? Hoe krijg je een serieuze relatie met hem als hij eerst alleen je scharrel of fwb was?

Als datingcoach heb ik al meer dan 350.000 vrouwen o.a. hiermee geholpen sinds 2015 (via mijn maakhemverliefd cursus). Hier zal ik je op basis van die jarenlange ervaring uitleggen wat je moet doen om een liefdesrelatie te krijgen met je scharrel.


Dit is de methode om je FWB te veranderen in een serieuze relatie


Wat een fwb relatie is

Friends With Benefits (FWB), een scharrel of een seksrelatie, is een relatie waarbij jullie elkaar alleen zien voor de seks en duidelijk hebben afgesproken dat jullie géén serieuze relatie willen.

Misschien drinken jullie af en toe een drankje samen of kijken jullie graag een film. Maar dat is dan alles.

Als jullie daten en met elkaar naar bed gaan, maar niet hebben afgesproken dat dit puur voor de seks is, is dat dus geen FWB relatie.

Een liefdesrelatie of serieuze relatie is ook anders dan een FWB, omdat jullie daar exclusief zijn en/of hebben laten weten van elkaar te houden.


Waarom Friends With Benefits GEEN goed idee is

De friends with benefits mytheIk raad vrouwen af om seksrelaties aan te gaan. Dit is niet omdat ik vind dat het verboden zou moeten zijn. Zeer zeker niet.

Maar als datingcoach denk ik niet dat het in je belang is om seks te hebben met iemand die geen relatie met je wilt.

Als jij de man van je dromen wilt ontmoeten en je loopt hem toevallig tegen het lijf, dan is het niet handig om direct een seksrelatie met hem te beginnen. Het is juist beter om de dynamiek te veranderen naar een situatie waarin jullie uitzoeken of jullie vriendje-vriendinnetje willen zijn.

Maar als jullie alleen maar seks hebben zullen jullie daar nooit achterkomen.

Het probleem is dat als je eenmaal begint met een seksrelatie het heel moeilijk is om hier uit te komen.

Daarom is het beter om er nooit aan te beginnen. Voor het geval je de ware hebt getroffen en verliefd op hem zal worden. Als je hem twee jaar kent en je weet zeker dat hij niks voor je is, kan je altijd nog een seksrelatie met hem aangaan.

Lees hier meer erover: De Friends With Benefits Mythe: Waarom FWB ronduit SCHADELIJK is voor vrouwen

Wat te doen als je verliefd bent

Als jij verliefd op hem bent en je wilt van een seksrelatie verschuiven naar een echte relatie…

…dan is de kans heel groot dat hij er niet op zit te wachten. Simpelweg omdat het tegen de regels van het spel is.

Er zijn uitzonderingen waarbinnen je een man zo verliefd kan maken dat hij alsnog overstag gaat.

In dit artikel geef ik je 6 stappen om de relatie te krijgen waar je van droomt.


Hoe je een serieuze relatie krijgt met je scharrel of fwb

1: Je stopt nu met scharrelen

Driends with benefits kan je hart brekenDe eerste stap is je gaat nu voor jezelf besluiten en dit is heel belangrijk, dat deze Friends With Benefits-achtige relatie of appbuddy’s of wat voor woord jullie dan ook voor gebruiken, dat dat over is.

Dat is klaar.

Die relatie is dood.

Daar maak je vanaf vandaag een einde aan. Want als je gevoelens hebt voor iemand, dan is het laatste wat je wil in de buurt zijn van die man zonder dat je een relatie met die persoon aan kan gaan. Trap niet in de valkuil van “als ik maar vaak genoeg met hem naar bed gaan dan wordt hij vanzelf wel verliefd op me”.

Of “als ik maar lang genoeg bij hem in de buurt blijf dan zal hij vanzelf ook wel inzien dat we goed voor elkaar zijn”. Dat is een verschrikkelijk slecht idee. Ten eerste voor je emotionele gesteldheid is het ontzettend zwaar als er iemand is die je leuk vindt en waar je relatie mee wil, maar die je niet kan hebben.

Dat is een beetje hetzelfde als dat je op dieet bent en een hele dag voor een kast met chocola gaat zitten en daar naar gaat staan staren. Je wordt er alleen maar doodongelukkig van. Het is soms beter om hem niet in je leven te hebben, dan om hem wel in je leven te hebben. Dus besluit voor jezelf dat de situatie zoals die nu is, niet langer houdbaar is.

Je kan niet langer Friends With Benefits zijn met iemand waar je gevoelens voor hebt. En het ironische is als je bereid bent om dat te doen, als je niet denkt van:

“Nou het is maar beter om een klein beetje van hem te hebben dan helemaal niks. Ik heb liever dat ene kleine beetje, die paar kruimels van aandacht die hij me af en toe geeft dan dat ik helemaal niks meer van hem heb.”

Als je die gedachte hebt, dan is de kans dat er een relatie komt praktisch nul. Terwijl omgekeerd, als je bereid bent om deze huidige relatie en al het contact met hem te verliezen, dan is de kans dat jullie een relatie krijgen vele malen groter.


2: Wil je een relatie met hem?

De dont's na een ruzieDe tweede stap die je wil nemen is, ga goed voor jezelf nadenken of je wel echt een relatie met hem wil. Ga daar even voor zitten, want ik zie dit heel veel voorkomen bij mijn cliënten. Die in zo’n soort constructie zitten met een partner en die hebben een friends benefits partner, maar de eisen die ze stellen aan een friends with benefits partner zijn veel lager dan voor een romantische partner.

Voor een scharrel vind je het misschien geen probleem als hij ieder weekend met zijn vrienden in de kroeg hangt en iedere drie maanden een nieuwe baan heeft, of dat zijn huis een bende is. En hij kan helemaal geen visie hebben voor de toekomst of hij kan volslagen ambitieloos zijn. Dat maakt op zich niets uit.

Jullie hebben een paar keer per week een gezellige avond daar en gaan met elkaar naar bed en dat is het. Maar in een relatie gaan al dat soort dingen opeens wel tellen.

Je ontwikkelt gevoelens voor hem omdat je met hem naar bed gaat

Wat ik heel vaak merk is dat mensen meerdere keren met iemand naar bed gaan, dat ze dan vaak heel naïef denken dat ze daar geen gevoelens bij gaan ontwikkelen.

Maar in werkelijkheid kan je gewoon gevoelens ontwikkelen door vaker met iemand naar bed te gaan. Want er zijn allerlei hormonen die vrijkomen als je met iemand naar bed gaat en je gaat dan langzaam gevoelens ontwikkelen voor die persoon. Maar dat kan ook simpelweg zijn omdat je die persoon aantrekkelijk vindt.

Doe je fwb bril af

Maar dat iemand aantrekkelijk vindt, betekent nog niet dat die persoon goed voor jou is. Of dat jullie samen een goede relatie kunnen hebben. Dus zet even de friend with benefits bril af en ga eens goed kijken naar die man met de relatie bril. Is dit echt iemand met wie je samen kan leven, met wie je samen een gelukkige en stabiele relatie aan kan gaan? En als het blijkt dat dat niet zo is, nou dan kan je prima doorgaan blijven wat je doet. Maar dan weet je, een relatie zit er gewoon niet in.

En je gevoelens die gaan vanzelf wel weer over op het moment dat je beseft dat jullie eigenlijk helemaal geen relatie zouden moeten hebben.


3: Maak duidelijk wat je wilt

Als je belangrijkste doel is om een man voor je kinderen te vinden, laat dit dan merken.

Nee, niet door dit bot te zeggen op de eerste date. Of door het in je Tinder-profiel te zetten.

Laat het zien in je gedrag.

  • Geen booty calls. Als hij je uitnodigt om dinsdagavond 11 uur “een filmpje bij hem thuis te kijken”… dan wijs je dit af.
  • Geef hem een alternatief. Stel voor dat als hij je wilt zien je best een keer met hem op date wilt. Bijvoorbeeld aankomende zaterdagmiddag om half 2.
  • Ga diepe gesprekken aan. Stel hem vragen over de toekomst en over wat hij belangrijk vindt in het leven. Doe moeite om te zien wat voor persoon er schuilgaat achter die mooie buitenkant. Van daaruit kun je langzaam het idee in zijn hoofd stoppen dat je een goede levenspartner bent. (Leestip: 37 Gesprekstechnieken Om Van Jou Een Meester In Beïnvloeding Te Maken)
  • Onderneem veel activiteiten zodat je hem goed leert kennen. En dan heb ik het niet alleen over uit eten gaan. Maar over alle mogelijke activiteiten waarin je hem kunt observeren in verschillende situaties

Wees hier heel helder in naar hem en zeg:

“Hey, zoals het nu gaat dat je één keer in de week op een dinsdagavond langskomt voor een of andere booty call. We hebben dit nu een tijdje gedaan. Het is niks voor mij. Ik heb besloten dat ik meer verdien dan dat. Ik ben meer waard dan dat. Jij denkt misschien dat ik zoveel aandacht waard ben, maar ik wil simpelweg meer aandacht. Ik wil je graag blijven zien, maar op een andere manier.”

Het belangrijkste hier in is dat je hier zelf vanaf nu af aan gaat gedragen als een potentiële partner. En niet langer als een of ander bedmaatje.

Laat hem moeite doen

Laten we ook eens op een doordeweekse dag afspreken, waarbij we niet met elkaar naar bed kunnen gaan. Laten we samen met zijn tweeën een weekendje weg gaan, dat lijkt me hartstikke leuk. Maar ik ben teveel waard voor één keer op de dinsdag of woensdagavond een appje met ‘Hey, wat doe je vanavond? Zal ik langskomen met een bak bami en dat we een filmpje gaan kijken?’ Of dat soort dingen.

Communiceer naar hem van: “Hé ik wil ook andere dingen doen dan alleen maar met je naar bed gaan. Ik vind je leuk, ik vind je aantrekkelijk. Maar ik merk dat ik me hier heel onprettig bij voel. En dat ik mij een beetje gebruikt voel in deze situatie en ik dacht dat dit iets voor mij was, maar dat is niet zo. Dus als je serieus met mij wil daten dan kunnen we erover praten, maar deze situaties zoals die nu is, dat is absoluut niks voor mij.”

En dit hoeft geen overdreven liefdesverklaring te zijn, het hoeft niet per se dat je van hem gaat eisen dat jullie vandaag een relatie aangaan. Het gaat er simpelweg om dat je helder naar hem communiceert van dat hij je niet meer kan zien als een persoon die niet geschikt voor een serieuze relatie is. Want dat ben je wel.

En hij zal je eerst zo moeten behandelen voordat jullie überhaupt verder kunnen gaan in het contact, want anders gaat het nooit werken.


4: Maak hem niet langer een prioriteit

Vrouw blijft rustig mediteert

Vanaf nu af aan is jouw aandacht waardevol en schaars en zal hij er wat voor moeten doen. Dus laat niet alles vallen, iedere keer dat hij je appt.

Zeg geen dingen af voor hem. Maak ook andere plannen. Date desnoods anderen, breng tijd door met vrienden, vriendinnen en familie. En als hij jou niet belangrijk wil maken in zijn leven, als hij jou niet als een partner wil zien, dan kan hij ook niet van jou verwachten dat jij je als een partner gaat gedragen.

Als hij wel investeert

En alleen op het moment dat hij inderdaad wel moeite doet en wel investeert en wel contact zoekt en wel probeert om leuke dingen met jou te gaan doen en wel probeert op andere dingen te doen dan alleen maa met jou naar bed gaan, dan heeft hij recht op jou aandacht.

Wees hier streng in

Laat je niet verleiden door late appjes. Simpelweg als hij je aandacht wil, dan zal hij daar moeite voor moeten doen.


5. Maak de keus of je verder wil gaan met hem

Laat hem gaan en blokkeer hem

Maak de keus of je verder gaat met dit contact, ja of nee.

Als je merkt dat het verbetert, als je merkt dat het beter gaat, blijf in dat contact met hem. Totdat op een moment het punt komt waarop hij of jij het gesprek aansnijdt en zegt van: Zullen wij samen een serieuze relatie aangaan, ja of nee?

Je kan hem ook simpelweg op een gegeven moment voor die keus stellen.

Maak eerst de keuze voor jezelf

Als je voor jezelf beslist van nou, hij gedraagt zich op de goede manier. Oké, dan wil ik een serieuze relatie. Daarna (want hij is tenslotte ook een mens met een vrije wil) kan hij daar simpelweg ja of nee op zeggen. Als hij nee zegt, of als jij nee zegt, dan is het klaar.

Dan verbreek je al het contact. Ga je verder met je leven.

Zoals ik al zei bij stap 1; vanaf het moment dat je gevoelens hebt, is het heel belangrijk voor jezelf dat je niet maanden of soms zelfs jaren van je tijd hieraan gaat verspillen. Je wil niet nog verliefder worden op iemand, omdat het hartzeer wat daaruit zou volgen alleen maar groter wordt naarmate je meer en meer tijd doorbrengt. Je wil niet meer in hem investeren.

Je wil ofwel een serieuze relatie, ofwel helemaal niks.


6: Blijf deze standaarden hanteren in jullie relatie

Zorg dat je niet in een valkuil trapt dat je Friends With Benefits wordt met de naam relatie.

Dit zie ik best wel vaak gebeuren met vrouwen, dat uiteindelijk, dat de man zegt: “Oké ok, ja we hebben een serieuze relatie. Ja, jij bent mijn vriendin. Ja, we hebben verkering. Ja, ik wil het niet op Facebook zetten want dan zien andere mensen, andere vrouwen dat misschien. Maar we hebben een serieuze relatie.”

En in werkelijkheid behandelen ze je nog steeds als Friends With Benefits of scharrel.

Trap nooit in in die val.

Blijf de standaard hanteren, dat zodra jullie een serieuze relatie hebben dat het aan hem is om zich te gedragen alsof jullie een serieuze relatie hebben.

Dus blijf altijd je eigen grenzen en bewaak je standaarden en eisen. Ook al hebben jullie allebei uitgesproken dat jullie vanaf nu serieus een relatie hebben.

Neem nooit genoegen met minder

Hoe meer energie je in hem stopt hoe erger het wordt

Als jij een relatie wilt moet je niet genoegen nemen met minder. Hoe leuk je iemand ook vindt.

Als je niet weet wat je moet doen, denk dan simpelweg aan het soort relatie wat je wilt hebben en of je de juiste richting opgaat als je bij deze man blijft.

Zo heb je altijd een innerlijk kompas wat je kunt volgen.


Hoe je hem verliefd maakt

Niemand verdient het om een partner te hebben die minder geïnteresseerd is in jou dan dat jij geïnteresseerd bent in hem.

Hou dat altijd in je achterhoofd. Als je verder wil leren hoe je een man verliefd maakt, dan kan je hieronder Het Mannengeheim downloaden. Dat is de nummer één manier, het nummer één principe waardoor je een man verliefd op je kunt maken.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

0 Reacties

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

Send this to a friend