Vertrouwen Terugwinnen & Opbouwen? Gebruik Deze 13 Bewezen Tips

Dating- en Relatiecoach

Gepubliceerd op 8 oktober 2017 - Laatst gewijzigd op 20 maart 2023

In dit artikel leer je:

 • Waarom het geen goed idee is om je van de domme te houden op het moment dat je op heterdaad betrapt wordt bij het vertellen van een leugen.
 • Hoe je ermee omgaat als je vriend enorm paranoïde is en hij je van iets beschuldigt wat je niet hebt gedaan.
 • Wat de nummer 1 manier is om ervoor te zorgen dat je vriend tot de conclusie komt dat het ging om een eenmalige fout, in plaats van een structureel probleem. Hint: het is niet wat je denkt dat het is.
 • Wat psychiatrische patiënten je kunnen leren over het brein van iemand wiens vertrouwen is gebroken.
 • Hoe je die informatie kunt gebruiken om hem zo snel mogelijk te laten herstellen van de emotionele klap.
 • En nog veel meer…

Niet elke relatie gaat van een leien dakje

leien-dakjeIk kreeg een e-mail van Laura. Laura had iets gedaan wat “niet zo slim was“, in haar eigen woorden.

Ze was vreemdgegaan.

Het was begonnen als een onschuldig kopje koffie met haar ex. Het was heel gezellig. Van het 1 kwam het ander. Ze gingen wat drinken. En door de alcohol ging het mis.

Maar wat de reden ook was, ze had het niet moeten doen. Althans, dat vind ze zelf. Ze heeft er enorm spijt van en had nooit haar vriend zo willen kwetsen. Ze houdt enorm van hem, maar ze was door omstandigheden even in de verleiding gebracht.

Helaas had Laura het erger gemaakt

Haar vriend kwam er op een ontzettend knullige manier achter. Maar toen hij haar ermee confronteerde, loog ze er in eerste instantie over.

niet blijDaar was haar vriend natuurlijk niet zo blij mee…

En dat begrijp ik volkomen. Van beide kanten.

Als je vriend boos op je is is het soms moeilijk om de waarheid te spreken. Hij blijft toch een man die twee keer zo sterk is als jij. Daar kan je nou eenmaal van schrikken.

Omgekeerd begrijp ik ook dat je als man over de rooie gaat als je vriendin vreemd is gegaan. Helemaal als ze er vervolgens over liegt.

Al met al zijn er alleen maar verliezers in dit verhaal

Het vertrouwen tussen Laura en haar vriend was natuurlijk zwaar beschaamd. Ze vroeg aan mij of het ooit zou goed komen, of dat ze er maar beter mee kon stoppen.

Weet je wat ik zei?

Ho, ho, wacht even.

Ook al lijkt het alsof er geen weg uit is…

Ook al denk je dat de relatie gedoemd is om te mislukken door een fout die je hebt gemaakt…

Realiseer je dat er hoop is

er is hoopAls jullie van elkaar houden, en de basis van de relatie goed is, zijn er genoeg aanknopingspunten om het vertrouwen te herstellen. Je realiseren dat dit kan is de eerste stap.

Zo was het ook bij Laura:

Ik stuurde haar een e-mail terug met een aantal tips die ze direct kon toepassen om haar relatie te redden, en het vertrouwen van haar vriend terug te winnen.

Die tips heb ik bedacht op basis van de duizenden mannen die ik gecoacht heb. Ik weet als geen ander hoe vertrouwen voor mannen werkt.

En ik denk dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat hij, binnen de grenzen van wat mogelijk is, leert dat jij een fout hebt gemaakt. Dat je het niet zo bedoelde, en dat je van hem houdt.

Ik kreeg een half jaar later een e-mail terug van Laura

Dat was fijn, want ik had lang niets van haar gehoord. Nou maakte ik me er geen zorgen over, maar mijn tips hadden uitmuntend gewerkt.

Ze vertelde me dat ze heel blij was dat ze niet de handdoek in de ring had gegooid, maar mij eerst om hulp had gevraagd.

Haar vriend had haar misschien niet vergeven, maar hij vertrouwde haar in ieder geval weer. Sneller dan ik gedacht had, eerlijk gezegd. Maar Laura was natuurlijk heel blij met dat resultaat.

Welk advies voor vertrouwen terugwinnen ik heb gegeven?

advies

Om ervoor te zorgen dat je man je weer gaat vertrouwen, is het nodig dat jij het werk doet. Hij zal door zijn emoties niet staan te trappelen om nog voor de relatie te vechten.

Als jij van hem houdt en wel die bereidheid hebt, vind je hieronder de zeven tips die ik aan Laura heb gegeven, en die haar relatie hebben gered.

Als je meer wilt weten over de tips, of je hebt extra uitleg nodig, laat dan een berichtje achter in de reacties. Ik lees alles wat er binnenkomt, help waar nodig en sta altijd open om jou en je relatie verder te brengen.

Dus ben je er klaar voor?

Dan gaan we nu bespreken hoe jij je relatie kan redden en het vertrouwen tussen jullie sterker kan maken dan ooit, ook al heb je een haast onvergeeflijk fout gemaakt.

Maar voordat we (echt) beginnen, bekijk eerst de onderstaande video:ik heb een gout gemaakt

Tip 1: Geef je fout toe

Ik weet dat het moeilijk is. Ik weet dat het verre van je hobby is. Dat je er het liefst zo ver mogelijk van zou wegrennen.

Maar ga in je hoofd even na wat er precies is gebeurd:

Ben je inderdaad vreemdgegaan? Heb jij je laten verleiden tot een affaire of een one night stand? Heb je gelogen over je handelen? Is het erg wat je hebt gedaan?

(En dan bedoel ik niet naar de maatstaven van het jaloerse vriendje, maar naar die van jezelf).

Dan is het tijd om de hand in eigen boezem te steken

En open en eerlijk ervoor uit te komen dat je een fout hebt gemaakt. Altijd.

Dus ook als hij het tegen je gebruikt in een ruzie. Dat is natuurlijk niet fraai, en hij lost daarmee niets op.

Maar mannen zijn emotioneel niet zo slim als vrouwen. Wij denken logisch na. Wij denken:

“Zij gaat vreemd > zij is niet te vertrouwen > ik ben boos.”

En wat ik leerde tijdens karate-les op mijn achtste, is dat als iemand de aanval inzet jij je het beste kan verdedigen door opzij te stappen.

slechte manDus als hij begint te schreeuwen over hoe erg die actie was:

Je hebt gelijk.

Het moment dat je rustig blijft en toegeeft dat je een fout hebt gemaakt, zal zorgen dat hij tot rust komt.

Zijn woede is daar omdat hij het gevoel heeft dat je met zijn emoties speelt. Als jij doorhebt dat je een grove fout hebt gemaakt, en je probeert jezelf te verdedigen, of je gedrag goed te praten, dan maak je dit erger:

Het lijkt dan alsof je of niet begrijpt waarom hij zich zo voelt. Of dat je het begrijpt, maar het je gewoon niet zo veel boeit.

Dus als je wilt dat hij het gevoel krijgt dat je hem begrijpt, en dat het jou kan schelen wat hij voelt zeg je: “Je hebt gelijk.”

Let op: mannen praten niet graag over hun emoties, en helemaal niet over hun negatieve. Ze willen niet graag als zwak overkomen. De realiteit is dat we vaak lang niet zo sterk zijn als we ons voordoen. Achter die woede zit vaak verdriet of een enorme teleurstelling.

En dat is logisch.

Stel je voor dat hij iets zou doen waarvan hij weet dat jij het niet leuk vindt, en waarvan jullie hebben afgesproken dat het niet gebeurt zolang jullie een relatie hebben.

Jij zou ook behoorlijk pissig zijn, en daaronder verdrietig of teleurgesteld

ik luisterWat zou jij dan willen horen?

 • Redenen waarom hij het ondanks die afspraak toch heeft gedaan (oftewel: smoesjes en excuses)?
 • Argumenten waarom die oorspronkelijke afspraak onzin was of toch niet opging in deze situatie?
 • Of wil je dat hij jou begrijpt, je emoties erkent en zo sterk is om een vent te zijn en te zeggen waar het op staat?

Ik denk het laatste, toch?

Dit is de allereerste stap

Wees kalm en geef hem gelijk als hij je op je fout attent maakt, of dit op een later moment tegen je gebruikt. Je haalt hem daarmee de wind uit de zeilen.

Ook als hij het een jaar later gebruikt – wat overigens geheel onterecht is – kan je hem het beste gelijk geven dat dat een fout was. De reden is simpel:

Zodra jij er niet op reageert, zodra jij laat merken dat je nog steeds weet dat je fout zat, dan zal hij stoppen met dat verwijt naar je hoofd te slingeren.

In zo’n ruzie gebruikt hij vooral om het vuur op te stoken. En zodra hij ziet dat olie erop gooien geen zin heeft, zal hij het er voortaan uitlaten.

Hem gelijk geven absoluut niet het enige wat je moet doen

vraagOp het moment dat jullie het er over hebben, en je zegt alleen “Je hebt gelijk“, dan komt dit nogal raar over.

Vind je ook niet?

Ik ga er voor het gemak van uit dat je niet voor niets een relatie met je vriend hebt. Dat je hem best wel mag, en misschien wel een ietsje pietsje van hem houdt.

Als je dan berouw voelt, wees dan zo dapper om het te laten zien. Zeg bijvoorbeeld: “Je hebt gelijk. Ik heb er spijt van.”

Die paar kleine woordjes betekenen enorm veel

Het zal misschien niet meteen tot hem doordringen, zeker in zijn eerste (of tweede) heftige woede. Maar het maakt alle verschil van de wereld of je dit erbij zegt op het moment dat het er toe doet.

Als je er geen spijt van hebt, of je voelt iets heel anders, of je durft het niet aan om te vertellen wat je voelt (wat ik je in dit geval afraadt), maak dan het zinnetje iets langer. Zeg bijvoorbeeld:

Je hebt gelijk. Ik zat fout.” Of: “Je hebt gelijk. Ik had het niet moeten doen.

het spijt meLaat je emotie zien

Ik denk dat het goed is om iets van je gevoel te laten zien omdat als je afstandelijk wordt op zo’n moment hij lekker in zijn boosheid kan blijven zitten.

Ook al geef je hem gelijk, als hij merkt dat je afstandelijk bent voelt hij zich niet gehoord

Hij zal het niet toegeven, want hij is een man, maar juist een man wil merken dat zijn boosheid effect heeft.

Als je hem dat effect niet geeft, dan zal hij zich in zichzelf keren om zijn boosheid te verwerken. Het werkt, maar het duurt alleen wat langer dan het alternatief:

Het alternatief is dus dat je wat emotie er in legt, en bijvoorbeeld rustig zegt dat het je spijt

Hierdoor zal hij tot rust komen. Als je boos bent en je ziet dat iemand op dat moment pijn heeft, dan zal je eerder geneigd zijn om ermee te stoppen.

Onderzoek laat zien dat mannen minder empathie hebben als ze boos zijn.

Dat is logisch, want in de oertijd kon je maar beter niet verslappen op het moment dat je in strijd verkeerde met een vijandige stam of een sabeltandtijger.

Maar jij bent geen vijandige stam

Door die emotie te laten zien kan je zijn boosheid wat verzachten. Je laat duidelijk merken dat je emotioneel aan zijn kant staat. Waardoor hij denkt:

Oh, wacht. Dit is geen sabeltandtijger, maar mijn vriendin.

Als je geluk hebt, zul je een blik van herkenning zien in zijn gezicht. Op dit moment maakt zijn brein letterlijk een schakeling door, waarbij het meer sociale gedeelte (waar hij empathie ervaart) actief wordt.

Met als gevolg dat dit zijn boosheid zal afremmen, en hij kan beginnen met deze te verwerken in plaats van deze af te reageren.

Je hoeft dit niet te doen

Je kan ook je emoties voor je houden, maar dan zal hij ruimte voor zichzelf opzoeken en de tijd nemen om op eigen houtje met zijn emoties te dealen.

Deze tip geldt alleen wanneer je een fout hebt begaan. Wanneer je iets hebt gedaan waarbij zijn boosheid terecht is.

Als je dit niet zeker weet, overleg het dan even met je vriendinnen. Niet over zijn boosheid, maar om een “externe adviseur” te hebben over wat er gaande is.

Het is namelijk soms moeilijk om helder te denken als iemand boos op je is. Door het aan een vriendin te vragen, kan zij je vertellen of het een rotstreek was ja of nee (mits zij iemand is die eerlijk is en je niet naar de mond praat).

Maar wat nou als het om iets simpels gaat, waar je weinig aan kan doen?

Wat als je bijvoorbeeld helemaal niet vreemd bent gegaan, en je vriend je er toch van beschuldigd?

Iets waarvoor je vriendinnen geen begrip hebben, of misschien een beetje moeten lachen om je vriend vanwege zijn overdreven jaloerse verrassing?


Tip 2: Heb je niets fout gedaan, hou dan geen rekening met zijn emoties

bullshitEr zijn situaties waarin het absoluut logisch is dat je iemands vertrouwen moet terugwinnen.

Ben je vreemd gegaan, loog je tegen hem of heb je hem op een andere manier een mes in zijn rug gestoken (en dit een paar keer rond gedraaid).

Maar er zijn ook genoeg situaties, waarin sommige mannen – lees: jaloerse of getraumatiseerde mannen – enorm over de rooie kunnen gaan.

Enkele voorbeelden:

 • Jij dronk een kopje koffie met je ex. Er is helemaal niets gebeurd. Je vriend hoeft zich helemaal nergens zorgen om te maken, je zou nooit vreemdgaan met je ex. Je moet er niet aan denken.
  Het was of uit vriendschap, of om iets zakelijks. Maar als hij ervan hoort, confronteert hij je alsof je niet alleen met je ex bent vreemdgegaan, maar ook met zijn hele sportclub.
  Hij is zo bang dat hij je niet kan vertrouwen, dat hij een smoesje zoekt om je “onder curatele” te plaatsen en de duimschroeven aan de draaien.
 • Je hebt een vriend die overdreven is met jou in de gaten houden. Hij installeert nog net geen tracking app op je telefoon om te kijken waar je uithangt – maar het scheelt niet veel. Hij wil weten waar je bent, op ieder moment van de dag.
  En als hij merkt dat er iets niet klopt in je dagelijkse verslag van waar je bent geweest, wat je hebt gedaan en met wie, dan krijgt zijn vertrouwen gelijk een deuk.
  Of dit nou komt doordat een eerdere ex van hem vreemd ging of tegen hem loog, dit maakt niet uit als jij je nooit zo hebt gedragen of zult gedragen. Heb jij niks gedaan en straft hij jou voor het gedrag van anderen, dan zit hij fout. Niet jij.

Dit zijn enkele voorbeelden van hoe sommige jaloerse, kwetsbare of paranoïde mannen jullie relatie kunnen verzieken

jaloersWat hun emotionele redenen zijn laat ik voor nu even in het midden, maar het maakt de relatie er niet beter op.

Al met al zou het beter zijn als ze daar geen last van hadden, zodat jij er ook geen last van had. En jullie je kunnen focussen op de positieve dingen.

Gelukkig heb ik een simpele oplossing voor om hier naartoe te werken.

Is je vriend erg jaloers? Of vertrouwt hij je niet, zonder reden?

Hou geen rekening met zijn gevoelens

Er is een principe wat me werd aangeleerd door een psycholoog. En dat is:

Waar je aandacht aan geeft, wordt groter.

Op het moment dat je met hem gaat praten over zijn gevoelens, of nog erger, ze probeert te weerleggen, schiet je daar geen fluit mee op.

Allereerst is er, aldus jouzelf, geen enkele reden voor hem om jaloers te zijn of je niet te vertrouwen. Er is niets gebeurd. Dan is er dus ook geen reden om zijn vertrouwen “terug te winnen.

Doe je dit toch, dan bevestig je in feite zijn waanbeelden

misverstandenZegt hij dat er iets aan de hand is, en je zegt enerzijds dat je niets hebt gedaan en anderzijds doe jij je best om zijn vertrouwen terug te winnen, dan zal hij de emotie geloven.

Trap dus niet in de val dat je probeert zijn wantrouwen te bedwingen door de ideale partner te spelen. Je maakt zijn waanbeelden er alleen maar groter door.

In zo’n geval kan je dit het beste zijn probleem maken

Als hij je hiermee confronteert, wees er dan duidelijk in dat dit niet jouw probleem is. Dat je niets fout hebt gedaan, en dat ook niet van plan was.

De reden is simpel: je wilt jezelf beschermen.

Er is niets vervelenders dan met een man in een relatie zitten die je constant verwijten maakt terwijl je niets fout doet. Als dat gedrag naar verloop van tijd niet weggaat, dan is dat een hel.

Door dus heel helder te zijn dat dit gedrag geen reactie bij je uitlokt, behalve dat je het er totaal niet mee eens bent, weet hij waar de grens ligt. Hij krijgt de kans om daar iets van te vinden, en om een keuze te maken.

Sommige mannen lossen hun interne onzekerheid op door deze om te zetten in woede en jaloezie


Deze reageren ze af op hun partner, door haar enorm te wantrouwen en hard te controleren. Ook al heeft ze niets fout gedaan.

Maar in feite is de partner dus niet het probleem: zij zelf hebben een onzekerheid die zo hard aan hen knaagt dat ze het niet kunnen laten om dit jouw probleem te maken.

Maar zodra je de bal terug speelt zeg je eigenlijk:

“Op deze manier wil ik niet in een relatie zitten”

er moet iets veranderenJe stelt hen voor een duidelijke keuze, doordat je ze dwingt naar zichzelf te kijken. Het dilemma waar ze doorheen moeten is:

“Durf ik haar te vertrouwen, ondanks dat ik dat heel moeilijk vind, of ondanks dat mijn vertrouwen in het verleden is beschaamt?”

Wanneer hij ervoor kiest om de relatie te eindigen op basis hiervan, dan ben je ook maar beter af zonder hem.

Als hij niet in staat is om te herstellen van nare relaties in het verleden, dan zou je daar continu mee geconfronteerd worden. En dat haalt nogal het plezier uit de relatie.

Als hij voor jou kiest, wordt jullie relatie sterker

Maar wanneer hij ervoor kiest om ondanks zijn angsten jou alsnog te vertrouwen, en dus over zijn ego heen te stappen, dan zal jullie band sterker worden.

Je bewijst hem hiermee een enorme dienst:

Je leert hem dat niet iedereen is zoals de persoon die hem in het verleden heeft bedrogen. Of als dat niet het geval was, dat er mensen zijn die je kan vertrouwen.

Ik ga er dan wel vanuit dat je zijn vertrouwen niet beschaamt terwijl jullie een relatie hebben.

Ik realiseer me dat ik wat voorzichtig moet zijn bij het leren van deze technieken

Jij zal ze op de juiste manier gebruiken, dat weet ik. Dat je het zal toegeven wanneer je iets fout hebt gedaan, maar ook dat jij je grenzen zal aangeven wanneer dat niet het geval is.

Je zal de beste keuze maken voor de relatie met je vriend.

Maar niet iedereen heeft zo’n sterke moraal als jij. Misschien is er een vrouw die dit leest en denkt:

“Die tip over hem voor een keuze stellen is mooi. Die kan ik ook gebruiken als ik wel iets fout heb gedaan.”

In zo’n geval zeg ik: “Doe het niet.” Je verdoet de tijd van je vriend, en je verdoet de tijd van jezelf. Ik ben geen purist als het om ethiek gaat, maar als je echt iets fout hebt gedaan dan geloof ik maar in 1 ding:


Tip 3: Wees openpotje dekseltje

Ok. Je bent vreemdgegaan. Of hebt tegen hem gelogen. Je hebt er spijt van, maar kan de tijd niet terugdraaien.

Of toch wel?

Leer hem dat het een eenmalig iets was

Ik ga ervan uit dat als je dit leest, je een sterk voornemen hebt om te veranderen of je eerdere gedrag niet meer te vertonen. Nu is het nog een kwestie van dit overbrengen aan je vriend.

De manier waarop je dit het beste kan doen, is simpel maar doeltreffend:

Probeer hem niet met woorden te overtuigen. Als hij je verwijten maakt, en die verwijten kloppen, geef je hem gelijk. Maar verder laat je zien dat je niets te verbergen hebt, en dat je het niet meer zal doen.

“Hoe doe je dat?”

Elke keer dat hij je controleert of wantrouwend is, speel je volledig open kaart

open kaart spelenWil hij bijvoorbeeld weten met wie je net aan het appen was, schuif dan het balkje van je telefoon naar rechts, toets je pincode in en laat hem het chatprogramma zien.

Als hij argwanend is over waar je bent, schroom dan niet om het hem te bewijzen. Stuur hem een fotootje.

Laat zien dat je niets te verbergen hebt en betrek hem in wat je aan het doen bent. Laat hem zien hoe jij je leven leidt.

Als hij zich wantrouwend gedraagt kan je de discussie aangaan. Je kan boos worden. Je kan zeggen: “He, dit was al twee weken geleden. Is het nou afgelopen?” Maar als hij zijn vertrouwen in jou kwijt is, dan zal hij je niet geloven.

Hij zal denken dat je iets te verbergen hebt

je verbergt ietsWaardoor je hem verder van je afdrijft. En je wilt hem in deze moeilijke tijd juist dichterbij halen, om de relatie te hebben.

Dus leg je telefoon open en heb geen geheimen voor hem. Zeg niet dat je te vertrouwen bent, zorg dat je daadwerkelijk te vertrouwen bent en laat het hem zien.

In het theater wordt er gezegd dat alles wat je met lichaamstaal kan doen, je niet in woorden hoeft te zeggen. Lichaamstaal komt veel krachtiger over.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden.

Lever het hem bewijs, zodat zijn wantrouwen in de kiem wordt gesmoord.

Wat nou als het lang duurt?

Wat als je een maand lang hem compleet inzicht geeft in je leven, en hij nog steeds denkt dat je elke dag vreemdgaat?

Als het je simpelweg niet lukt om hem te overtuigen door inzicht te geven wat je doet, en hij er maar naar blijft vragen (en je misschien zelfs wel in de gaten houdt op een onprettige manier?)


te weinig tijdTip 4: Geef het tijd

Vertrouwen wordt langzaam opgebouwd, maar kan heel snel worden afgebroken.

Als dat jullie per ongeluk is overkomen, betekent dat jullie de tijd mogen nemen om weer een stevige vertrouwensband te maken.

En die taak komt als je iets verkeerd hebt gedaan op jouw schouders.

Probeer hem geen verwijten te maken voor zijn wantrouwen. Probeer hem niet hierin te veranderen. Hij zal het je niet in dank afnemen. Let goed op of openheid geven hem tot rust brengt, en zijn wantrouwen langzaam minder wordt.

Want zie het maar zo. Je bent een keer de fout in gegaan. Maar die fout was zo groot dat het vertrouwen een enorme deuk heeft opgelopen.

Wanneer die vertrouwensbreuk is opgetreden, begin je haast van voren af aan met het opbouwen ervan

vanaf 0Het is alsof je de teller weer op 1 zet. En bij die 1 staat voor zijn geestesoog een afbeelding van de fout die je hebt gemaakt.

Wat je nu gaat doen is dat elke keer dat hij wantrouwend wordt (en de teller dus verspringt naar 2, 3, 4, enzovoorts) hem bewijst dat je wel te vertrouwen bent.

Bij de eerste nummers op de teller zal hij je niet geloven. Daarvoor is zijn steekproef nog te klein. Nee:

Een gewaarschuwd man telt voor twee

Hij zal moeten afwachten totdat hij genoeg informatie heeft, je vaak genoeg heeft getest, om een definitieve uitspraak te kunnen doen.

Dus wacht je af. Tot de teller steeds hoger kruipt. Bijvoorbeeld naar 30 à 40 momenten dat hij bij je toetste of je te vertrouwen was.

Als jij in al die tijd open bent geweest en hem hebt laten zien dat je te vertrouwen bent, gebeurt er iets grappigs in zijn hoofd:

De herinnering aan die slechte gebeurtenis krijgt minder waarde. Want hij kan er 29 tot 39 momenten tegenover zetten dat hij je wantrouwde, maar er niets aan de hand was.

Waardoor hij logischerwijs de conclusie moet trekken dat je wel te vertrouwen bent

Dit werkt alleen zolang hij het emotioneel heeft verwerkt.

Natuurlijk is het ook nodig dat hij met de emotionele lading kan omgaan. Die zit namelijk in een ander gedeelte van zijn brein. Een sterker, primitiever gedeelte.

Maar wanneer de spanning daar uit is, en hij er emotioneel klaar mee is, zal het rationele stuk van zijn brein het overnemen. En als het ware optreden als een schakelbox. Die elke keer kijkt:

“Oh, ik ben wantrouwend. Is dit terecht, of onterecht?”

Is dit terecht – als jij je weer misdraagt – dan gaat hij terug naar de emoties, en wordt de vertrouwend-teller weer gereset.

Maar gedraag jij je voorbeeldig, en is zijn wantrouwen onterecht? Dan houdt zijn rationele brein hem weg bij zijn emoties.

Dit kan dus alleen als zijn emoties niet te groot zijn, en een beetje zijn gezakt. Anders kan alleen al de suggestie van wantrouwen hem terugbrengen naar zijn herinnering.

Vroeg of laat zul je zien dat zijn brein het werk van hem overtuigen dat je te vertrouwen bent, van je gaat overnemen.

internaliserenDit heet met een duur woord “internaliseren”

Hij neemt diep in zich op dat jij zijn vertrouwen niet beschaamt.

Op dat moment zal hij je minder vaak lastig vallen met wantrouwende vragen.

Totdat het alleen nog in een moment van zwakte voorkomt, en het tot slot helemaal afneemt.

“Hoe lang mag het duren?”

Dit hangt van de situatie af. Ik weet natuurlijk niet:

 • Wat er tussen jullie is gebeurd;
 • Hoe je vriend in elkaar zit;
 • Hoe open jij kunt zijn.

Een zinvolle uitspraak kan ik hier dus niet over doen.

Wat ik je wel kan vertellen is dat het vast iets langer zal duren dan je hoopt. Dat komt omdat het tijd kost om het aantal tikken op de vertrouwensteller zo hoog te krijgen, dat je fout in het verleden schril afsteekt bij je goede gedrag van de laatste tijd.

Je zult het dus even uit moeten zitten. Ook als het om zes maanden gaat.

Ik weet dat het lastig is. Maar als je echt spijt hebt van je fout en bij je vriend blijft, dan is het vast de moeite waard.


Tip 5: Cijfer jezelf niet weg

kom opWat ik niet bedoel met tip 4, is dat je vriend nu voor de rest van jullie relatie een excuus heeft om je het vuur aan de schenen te leggen.

Het mag niet zo zijn dat hij je over drie jaar nog straft voor een fout die je gisteren hebt gemaakt.

Zijn vertrouwen terugwinnen is iets anders dan voor hem door het stof gaan. Je insteek moet dan ook zijn om hem duidelijk te maken dat je te vertrouwen bent. Niet dat je het pikt als hij je je kwetsbaarheid tegen je gebruikt.

Ik weet dat dit abstract klinkt. Maar laat me het zo zeggen:

Als je hem vaak hebt laten merken dat je wel te vertrouwen bent, door hem het bewijs te leveren, en het is nog steeds niet klaar?

Dan kan jij je afvragen wat er echt aan de hand is

wat wil jijAls hij het de hele tijd als een zwaard van Damocles boven de relatie laat hangen, kan jij je afvragen of hij hiervan gaat herstellen.

Blijf hem openheid bieden, maar toon steeds minder begrip voor zijn emoties. Hij wordt dan gedwongen om duidelijker aan je te maken wat hij precies van je wilt.

Misschien is er een miscommunicatie en krijgt hij toch niet de openheid die hij nodig heeft. Of misschien durft hij niet te zeggen dat hij gewoon niet meer met je verder wil.

Wat het ook is, wees niet bang om voor jezelf op te komen

En ja, dit geldt pas als je hem 100% hebt laten zien dat je te vertrouwen bent. Door hem elke keer het bewijs te leveren dat het goed zit.

Kan hij er dan niet van herstellen, dan is het tijd voor een heel ander gesprek:

Namelijk of jullie de relatie voortzetten, en zo ja, hoe.


Tip 6: Focus je op de positieve dingen

Positieve benaderingEr is een belangrijk principe ontdekt in wetenschappelijk onderzoek naar de psyche van de mens.

Het heeft nog niet zijn plekje gevonden in het maatschappelijk bewustzijn. Maar dit geheim is enorm van toepassing op relaties.

Wat het is?

Focus je op het positieve om de stress van het negatieve kwijt te raken

Het is heel simpel:

Denken aan zaken die fout zijn gegaan, roept spanning op. Net zoals heftige emoties. Maar als je vervolgens iets doet wat je leuk vindt, dan begint je lichaam te ontspannen. Althans, de gedeeltes die aangespannen zijn geraakt van de stress.

Je brein kan maar in 1 staat tegelijk verkeren: en dat is of in een ontspannen staat of een gestreste staat.

Wanneer je dus focust op ontspanning – door iets te doen wat je leuk vindt – dwing jij je brein en je lijf om de stress los te laten.

Dit is waarom het voor psychiatrische patiënten of drugsverslaafden veel makkelijker om te genezen is


Het helpt enorm als ze een warme vriendengroep of familie om zich heen hebben.

Prettige gevoelens zorgen ervoor dat ze gekalmeerd worden in tijden dat ze het moeilijk hebben. De kans van slagen van hun behandeling wordt daardoor veel groter.

En als dit principe werkt op mensen zo paranoïde zijn en zo weinig vertrouwen hebben in de mensheid hebben dat ze er mentaal ziek van worden, dan werkt het ook op een gezond persoon wiens vertrouwen in jou een deuk op heeft gelopen.

Haal hem uit de stress door leuke dingen met hem te doen

In de video noemde ik “partner 2.0”. De ideale partner. Die leuke dingen doet. Die initiatief neemt. Die extra haar best doet.

Oftewel: iemand die een bron van plezier is. En niet van stress.

Buiten het feit dat je hiermee voorkomt dat hij continu in zijn paranoia schiet, en je dus een mooi tegenwicht biedt aan de deuk die jullie relatie heeft opgelopen, doe je er ook iets anders mee:

Je zorgt ervoor dat hij weer positieve associaties bij je krijgt

goed ideeAls je wilt dat jullie relatie standhoudt, kan je hem beter dingen geven die maken dat hij bij je wil blijven, dan dingen vermijden die zorgen dat hij bij je weggaat.

Door je te focussen op het positieve, zorg je dat zijn intuïtie meer waarde aan je gaat hechten. Hij zal jou associëren met de mooie tijden die hij samen met je doormaakt.

Het gevolg daarvan is dat zijn paranoïde en wantrouwende gevoelens vat op hem hebben. Waardoor het makkelijker wordt voor hem om hiermee om te gaan, en jij minder hard hoeft te lopen om te bewijzen dat je wel te vertrouwen bent.

Dus: wees niet bang om net even wat positiever te zijn dan normaal. Om leuke dingen met hem te doen. Om hem te verwennen.

Omgekeerd: praat dus niet over de ellende

Ik leerde je aan het begin van deze tip een belangrijk psychologisch principe:

Als jij je focust op prettige zaken gaat er druk van de ketel op stressgebied. Maar dit werkt ook andersom.

Je brein en lichaam hebben een grens van wat gezond is qua stress. Ga je daar overheen, dan komt er te veel spanning op je te staan. Er is dan neurologisch gezien een overbelasting van het systeem.

Dit is het laatste wat je wilt in een relatie

drame vriendinJe wilt dat het brein van je vriend zo ver mogelijk uit de buurt blijft van dit punt van overbelasting.

Teruggaand naar het voorbeeld van psychiatrische patiënten:

Het is onmogelijk gebleken om deze mensen te helpen in een situatie waarin er veel druk op ze staat. Daarom worden ze, voordat ze aan hun behandeling beginnen, eerst naar een plek gebracht waar ze tot rust kunnen komen.

Er wordt dus eerst zoveel mogelijk druk van de ketel gehaald, omdat de overbelasting van hun brein het onmogelijk maakt hen te helpen.

Zo gaat dat ook als ze tijdens de behandeling ergere klachten krijgen

Ze krijgen dan een tijdje om tot rust te komen.

Dat komt omdat in de behandeling heel vaak dingen worden benoemd die stressvol zijn voor de patiënten.

Nou wil ik je vriend niet vergelijken met een psychiatrische patiënt, maar als het voor mensen werkt die ziek zijn van de stress…

Dan helpt het ook bij je vriend.

Vermijd zoveel mogelijk te praten over hetgeen wat is voorgevallen

hard zijn in het afwijzenVraag hem ook niet hoe je er nu voorstaat, en of hij je al meer vertrouwt. Op het moment dat je dit doet, laat je hem terugdenken aan het punt waarop het vertrouwen werd beschaamd.

Zijn stress neemt daardoor toe en hij zal meer wantrouwend worden. Tegelijkertijd zal hij zijn tijd met jou als minder prettig ervaren.

Al met al is het dus heel belangrijk om positief te blijven en die positiviteit met je vriend te delen. Wat je kan doen als kers op de taart lees je in tip 7:


wie-betaalt-de-dateTip 7: Versier hem

Je vriend is ooit verliefd op je geworden. Een vertrouwensbreuk helpt de liefde om zeep. Tijd om deze nieuw leven in te blazen.

Hoe je dit doet is heel eenvoudig:

Je gedraagt je zoals jij je aan het begin van de relatie gedroeg. Je wordt de vrouw waar hij verliefd op werd.

Hij weet nog goed hoe dat was, in het begin. Hij heeft er enorm van genoten.

Als het slecht gaat tussen jullie, of je zorgde er zelf voor dat hij je anders ging zien, kan je het beste in een tijdmachine stappen en hem weer helemaal verliefd op je maken.

Hoe gedroeg jij je in die tijd? Op welke manier verraste je hem? Hoe zorgde jij dat hij zich lekker voelde? Wat deed je allemaal voor hem? Flirtte je met hem? Al die dingen worden belangrijk om de verliefdheid weer opnieuw op te bouwen.

Misschien is het geen slecht plan om kritisch naar jullie relatie te kijken in het algemeen. En dan specifiek naar de…

Vier dingen die elke man in een relatie zoekt:tips-om-een-man-gek-te-krijgen

 1. Waardering
 2. Seks
 3. Een duidelijke rol
 4. Rust

Het is logisch dat de sleur in jullie relatie is gekomen als jullie al een tijdje bij elkaar zijn.

Misschien doen jullie minder aan seks, of laat je minder vaak merken dat je hem als man waardeert. Misschien hebben jullie (te) veel tijd doorgebracht samen of geef je hem niet de ruimte om je af en toe met iets te helpen.

Zijn dit dingen die je in het begin wel deed, en nu niet meer? Probeer het dan weer op te pakken. Je vriend zal je ervoor bedanken.


Tip 8 : Hou je spanning onder controle

Ik begrijp het goed als dit een stressvolle situatie is. Je beseft dat je een grove fout hebt gemaakt. Achteraf heb je veel spijt en wou je dat je het niet gedaan had.

Maar het is gebeurd. En nu ligt het lot van je relatie in de handen van je vriend. Je hoopt dat hij je wil vergeven. En als hij dat niet doet zou dat je heel verdrietig maken.

Je komt in een tweestrijd.

Enerzijds wil je er alles aan doen om hem ervan te overtuigen bij je te blijven. Anderzijds wil jij jezelf wapenen tegen een potentiële break-up.

Die tweestrijd en het conflict in je hoofd waarmee het gepaard gaat, maakt je heel gestresst. En dat maakt je niet leuker om bij in de buurt te zijn.

Voorkom dat je drama op zijn bordje gooit.

Mannen haten drama.

We kunnen er verschrikkelijk slecht tegen. Het maakt ons ongelukkig en we krijgen het gevoel dat we slechte mensen zijn, puur omdat het ons machteloos maakt.

Zoals je weet vinden mannen al snel dat je zeurt of drama schopt. Elk beetje stress dat jij voelt en uit, geeft hem een ongemakkelijk gevoel. En zoals je eerder in dit artikel las, wil jij je juist op de positieve dingen focussen.

Je vriend is niet zo slim dat hij ziet dat je in tweestrijd zit.

Zelfs als je het voor hem probeert te verbergen zal hij merken dat je gespannen bent. Vooral als deze aan jouw kant een beetje oploopt.

Een gespannen vrouw is voor een man onaantrekkelijk. En een bron van stress omdat hij de neiging voelt om voor je te zorgen of je te verdedigen tegen wat die spanning veroorzaakt.

Hij zal niet weten dat hij de oorzaak is tot je het hem vertelt. En dan kan een man alleen maar boos worden omdat het in zijn beleving allemaal tussen jouw oren zit.

Maar goed.

Dat zijn allemaal scenario’s van hoe het mis kan gaan. Laat me je nu vertellen wat je eraan kunt doen.

Je spanning onder controle krijgen in een paar simpele stappen


Stap 1: Breng tijd door met andere vrouwen

Mannen kunnen niet omgaan met wat zij drama noemen. Vrouwen kunnen je daar veel beter bij helpen. Praat met een vriendin, je moeder of je buurvrouw (als je een goede band met haar hebt).

Vertel hen over je gevoelens. Zowel je neiging om afstand te nemen als je neiging om het goed met hem te maken.

Je moet het tegen iemand vertellen, anders word je gek.

Maar je vriend is niet de juiste persoon, zoals ik je hierboven heb uitgelegd. Door een bliksemafleider te zoeken zal jij je beter voelen.


Stap 2: Ga sporten

Ik ben een sportfreak. Kijk naar mijn filmpjes. Mijn geweldige, sexy lijf is niet uit de lucht komen vallen. En ik ben ook niet met een sixpack geboren.

Nou hoef je niet naar de sportschool om een strakke buik te kweken of je billen bol te squatten. Maar dat mag natuurlijk wel.

Nee, het gaat mij erom dat sporten al je stress tijdelijk laat verdwijnen.

Je voelt nog steeds je emoties maar ze nemen je niet zo hard over. Je kunt makkelijker kiezen wanneer je jouw emoties wil uiten. Ook al ben je in tweestrijd, je vriend zal hier niet zo veel van merken als jij elke drie dagen in de sportschool staat.

Kies jij 100% voor hem?Wat zijn opties voor een goede training?

 • Loop eens in de week hard totdat je moe bent, maar tenminste een half uur

 • Doe oefeningen voor je flexibiliteit. Yoga is heel populair maar wat te zweverig naar mijn smaak. Pilates, gym, groepsklassen of gewoon op eigen houtje stretchen doen het net zo goed. Door je spieren langer te maken haal je druk van je lijf en kan je lichaam vrijer bewegen. Daardoor ga jij je rustiger voelen. Ook omdat je even uit je hoofd gaat en met je lichaam bezig bent

 • Maak je spieren sterker. Met gewichten, of oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Er lopen veel knappe trainers in de sportschool die je wel even willen helpen

Vooral die laatste werkt goed voor je stress. Je lijf de kans geven om stoom af te blazen zorgt dat je emoties minder grip op je krijgen.

Maar Tim, ik heb een hekel aan de sportschool.

Dat begrijp ik. Het is ook niet mijn favoriete plek op aarde. Toch ben ik er elke dag een uurtje te vinden. Tussen de oefeningen door lees ik een boek.

Ik ga er niet heen omdat ik het zo’n geweldige plek vind maar omdat ik een goed lijf wil. En omdat het een goede gelegenheid is om stoom af te blazen.

Elke 2-3 dagen een uurtje in de sportschool doorbrengen gaat je vast lukken, ook al is het niet je favoriete omgeving.

Je kunt ook een teamsport kiezen, of iets anders doen qua beweging. Maar dit werkt lang niet zo goed als gewichtheffen.


Stap 3: Neem een massage

Stress maakt je behoeftig. Want je moet het kwijt en kunt niet meer helder nadenken.

Als je hebt gesport, met je vriendinnen hebt gepraat en nog steeds heel gespannen bent…. Neem dan een massage.

Als je langer dan een half uurtje wordt aangeraakt, kan je lichaam ontspannen.

En via je huid krijgen je hersenen het signaal om hormonen af te geven die je geruststellen. Daardoor kun je naderhand met meer ontspanning en vriendelijker naar je problemen kijken.

Het maakt niet uit of je een intense sportmassage of een zweverige Reiki-behandeling kiest. Voor je stress is het resultaat hetzelfde.

Deze stappen zorgen ervoor dat je stress enorm zal afnemen en dat je helder kunt blijven nadenken.

Door consequent te sporten en met vriendinnen te praten of een massage te nemen wanneer het nodig is, zorg je goed voor jezelf en wordt je vriend minder belast.

En dit is alleen maar nodig omdat je vriend nu even niet de ruimte heeft om met je gevoelens om te springen. Als jij zijn vertrouwen wil terugwinnen kan hij nou eenmaal geen “drama” van je hebben, hoe terecht je innerlijke conflict ook is.


Tip 9: Neem zo veel afstand als nodig is

Mannen worden afstandelijk als ze emotioneel worden. (de redenen waarom ze afstandelijk worden, lees je hier) Dan hebben ze tijd nodig om voor zichzelf uit te vinden wat ze moeten doen. In tegenstelling tot vrouwen die juist willen praten over hun emoties.

En als jij met hem over je emoties wil praten, zal hij zich terugtrekken als dat te veel voor hem is of hij er gewoon geen zin in heeft.

Normaal gesproken zou ik al zeggen dat het goed is om hier begrip voor te hebben. Tegen mannen zeg ik hetzelfde. Mijn mannelijke klanten leer ik om rustig te blijven als een vrouw emotioneel wordt. En om naar haar te luisteren, zo goed en zo kwaad als dat kan.

Maar als je zijn vertrouwen wil terugwinnen, is het iets anders.

Hij zal de neiging hebben om je in de gaten te houden. Als hij wat gestresst wordt, kan hij ervoor kiezen om je dichtbij te houden in plaats van tijd voor zichzelf te nemen. Een afstandelijke man is veranderd in een paranoïde man die liever jou in de gaten houdt dan voor zichzelf te zorgen.

Als je ziet dat het voor hem te veel wordt of dat hij negatief wordt, is het goed om afstand op te zoeken.

Zodat de boel niet verder escaleert. Omgekeerd kun je er ook op letten dat wanneer jij emotioneel wordt je niet te lang in zijn buurt blijft. Want dat kan hem ook heel onrustig maken.

Je wilt het stressniveau in jullie relatie zo laag mogelijk houden.

Te veel spanning maakt het wel heel moeilijk om opnieuw zijn vertrouwen te winnen. Op elkaars lip zitten helpt niet. Het past ook niet bij mijn eerdere advies om het tijd te geven.

Daarom wil ik dat je afstand creëert. Zodat hij met zijn stress om kan gaan zonder die op jou af te reageren. Maar ook dat hij niet geconfronteerd wordt met jouw stress (omdat dit zijn paranoia in de hand kan werken).

Je kunt het het beste gewoon doen zonder hier met hem over te praten.

Als hij je vraagt waar je mee bezig bent zeg je:

Lieverd, ik neem een massage of ik praat met Linda omdat ik wat gespannen ben.

Of: “Ik zie ook dat jij gespannen bent en wil je niet lastigvallen met mijn probleem.

Normaal gesproken zou ik je dat laatste niet aanraden. Mannen willen namelijk voor je zorgen. Maar als hij op het punt is dat hij je wantrouwt, zal hij blij zijn dat hij even ruimte krijgt. Op zo’n moment kan hij niet voor je zorgen, ook al wil hij dat graag.


Tip 10: Wees eerlijker

Wil je zijn vertrouwen terugwinnen? Word dan wat eerlijker dan je was.

Je man kan niet in de gaten houden of je liegt over grote dingen. Maar hij kan het wel zien als je de waarheid spreekt over kleine dingen.

Je kunt beginnen door eerlijk te zijn over kleine foutjes die je hebt gemaakt. Of door directer te zijn over wat je wilt en juist niet.

Vertrouwen ontstaat wanneer hij ziet dat je oprecht bent.

Door vaker oprecht te zijn, neemt zijn vertrouwen toe. Als dit beschadigd is doordat je een keer iets heel ergs hebt gedaan, helpt continu oprecht zijn om dit te herstellen.

Stop met je beter voordoen dan je bent. Je hoeft niet perfect te zijn. Je vriend kan je beter vertrouwen als hij ziet dat je oprecht bent over dingen die niet in je voordeel werken. En dat maakt het voor hem makkelijker om oprecht met jou te zijn.

Let op dat je niet te dominant wordt


Als je het niet gewend bent om eerlijk te zijn, kan je in het begin er met gestrekt been ingaan.

In plaats van dat je uit wat je voelt, komt het over alsof je de rest van de wereld je wil op wil leggen. Dit vindt je vriend natuurlijk niet leuk.

Oprecht zijn is goed maar rustig blijven is belangrijker.

Merk je dat oprecht zijn je onrustig maakt? Neem dan een standje terug en vraag jezelf af:

Hoe kan ik dit op een oprechte manier zeggen zonder dat ik er gestresst van wordt?

Bekijk ook deze video over of je alles moet delen en vertellen in een relatie:Tip 11: Let goed op wat hij van je verwacht

Mannen zijn niet goed in het uiten van hun emoties en zeggen waar ze behoefte aan hebben. Meestal weet hij het zelf niet eens. Als hij gespannen is, weet hij alleen dat hij de situatie rot vindt en dat hij afstand wil nemen.

Doordat het vertrouwen kapot is kan hij nieuwe verwachtingen van je krijgen. Maar doordat hij van spanning op slot gaat, kan hij je niet altijd uitleggen wat deze zijn. Je kunt hem en jezelf helpen door je superieure emotionele intelligentie te gebruiken. En te peilen wat hij van je verwacht.

Door hem aan te moedigen jou te vertellen wat je moet doen, geef je hem de leiding.

Daarvan komt hij tot rust. Ook al voelt hij wantrouwen en is hij gestresst, hij leert erop vertrouwen dat jij in die situatie naar hem wil luisteren.

Stel bijvoorbeeld dat hij chagrijnig is. Je kunt dan eerst wat afstand nemen en hem een paar uur later opzoeken.

Zeg dan:

Hee, ik merk dat er wat is en ik weet niet wat ik moet doen. Wat verwacht je van me?

Als hij geen antwoord geeft, is het beter om hem even met rust te laten.

Een antwoord komt later wel. En hij moet waarschijnlijk even aan de vraag wennen.

Ook als hij je niet heel direct gaat vertellen wat hij van je verwacht kun je op deze manier wel uitvinden hoe hij reageert op je acties.


Tip 12: Kraak onbetrouwbaar gedrag af

Het helpt als je een man toont dat je geleerd hebt van je fouten. Maar dit kun je niet voortdurend herhalen omdat je hem er dan aan herinnert.

Wat je wel kunt doen is als jullie iemand zien die een vergelijkbare fout maakt hier een opmerking over maken.

Bijvoorbeeld wanneer jullie een koppel kennen waarvan één van de twee vreemd gaat (en dit de fout is die jij eerder hebt gemaakt). Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ach, hij (of zij) heeft geen idee dat hun relatie erdoor kapot zal gaan. En dat zij hem nooit meer zal vertrouwen.”

Hiermee benoem je indirect dat zijn eigen reacties (de neiging om de relatie te verbreken en zijn gevoelens van wantrouwen) heel logisch zijn. En dat het een logisch gevolg is dat de relatie eraan onderdoor gaat.

Het lijkt je misschien geen goed idee om dit hardop te zeggen. Zeker niet als jij je man graag wil houden.

Maar een man zal denken:

Wow, ze heeft echt geleerd van haar fouten. Ze begrijpt dat het enige wat tussen haar en een break-up instaat mijn vergeving is.

Door dit in de derde persoon te vertellen, ziet hij dat jij hem begrijpt zonder dat hij er persoonlijk op in hoeft te gaan. Dat kost hem trouwens veel energie, dus is dit een manier om het zo makkelijk en prettig mogelijk voor hem te maken.


Tip 13: Zeg “sorry” als hij emotioneel is geworden

Ik heb al gezegd dat je niet te vaak over het voorval moet praten. En dat je alles moet doen om te voorkomen dat de sfeer in de relatie negatief wordt.

Er zullen momenten zijn waarop je man het even niet trekt. Hij kan dan bits reageren of zich terugtrekken. Of de duimschroeven bij jou aandraaien.

Met mijn tips hierboven weet je hoe je hier mee moet omgaan en kunt voorkomen dat het escaleert.

Als je die hebt uitgevoerd en hij tot rust is gekomen, is het heel goed om even te benadrukken dat je hem begrijpt.

Zeg bijvoorbeeld:

Hee, ik snap dat je boos was / afstand nodig had / wilde weten wat er aan de hand was. Sorry dat ik [die fout] heb gemaakt. Ik zal het nooit meer doen.

Hou dit laatste stuk kort en wrijf hem over zijn rug terwijl je het zegt. Doe dit alleen als je zeker weet dat zijn stress komt doordat hij hier weer even aan moest denken.

Door dit te benoemen laat je zien dat je hem begrijpt en neem je de schuld op je.

Het gevolg is dat hij denkt:

Ach, ze heeft er spijt van….Ze heeft haar leven gebeterd…. Misschien reageerde ik te emotioneel of was lomp doen niet nodig.

En ook al zegt hij dit niet hardop, het helpt hem om jou te vergeven.

Let op: dit doe je alleen als hij rustig is geworden.

Niet als hij nog emotioneel of afstandelijk is.

Als hij emotioneel is, kan hij namelijk niet helder nadenken. Pas als zijn bui achter de rug is, kun je hem laten merken dat je begrijpt waar het door komt maar dat er ook geen druk is om te veranderen. Juist dat zorgt ervoor dat hij meer kan ontspannen en je minder op je nek zal zitten.


Zo. Dit waren mijn dertien tips om de vertrouwensband met je vriend weer sterker te maken als deze een flinke deuk heeft opgelopen

Zijn vertrouwen terugwinnen is niet makkelijk. Ik begrijp goed dat je het lastig vindt, en dat het je veel moeite kost.

Je hoeft het ook niet in een dag of een week te doen.

Geef het wat tijd, werk er hard voor en dan hoop ik samen met jou dat alles goed komt tussen jou en je vriend. Jullie relatie is het waard.

In tip 7 raadde ik je aan om hem te versieren

Om je te gedragen als de vrouw waar hij verliefd op werd.

Er is nog iets beters wat je kan doen om hem helemaal hoteldebotel verliefd op je te maken:

Dit noem ik het Mannengeheim.

Veel te weinig vrouwen zijn hiervan op de hoogte. Iedere man weet dit, maar praat er bijna niet over.

Het is niet iets wat we zo 1, 2, 3 met elkaar bespreken, zoals vrouwen dat kunnen

De reden dat ik dit met je deel, is dat ik over de jaren duizenden mannen heb gecoacht. En dus zo haarfijn heb geleerd wat zij belangrijk vinden in een relatie. Maar ook wat hen juist afstoot.

Op basis van die jarenlange ervaring, en al het wetenschappelijk onderzoek wat naar liefde en relaties is gedaan, wil ik je het Mannengeheim presenteren.

Dit kan je gebruiken om een betere relatie met je vriend te krijgen. En in het geval dat je zijn vertrouwen hebt beschaamd, om jullie te ondersteunen weer dichter tot elkaar te komen.

Als je wilt weten wat het Mannengeheim is, laat dat hieronder je e-mailadres achter. Ik stuur het je dan anoniem toe.

Je e-mailadres behandel ik overigens vertrouwelijk. Ik gebruik het alleen om je uit te leggen wat het Mannengeheim is, zodat jij de relatie kan krijgen waar je altijd van droomde.

Meld jij je aan? Dan zie ik je aan de andere kant.

Gerelateerde artikelen...

Artikel door:

Tim Veninga

Dating en relatie expert Tim Veninga verwierf zijn status als absolute nummer één expert op het gebied van liefde en relaties met optredens in onder andere: AD, Telegraaf, Vrouw, SBS6, NOS, Parool, Geenstijl, Grazia, Cosmopolitan, AT5, TPO, Blendle, Radio 538, 3FM, FunX, Radio 1, Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Inholland.

Sinds 2008 sprak hij als datingcoach duizenden mannen over hun liefdesleven en op Mannengeheim schrijft hij artikelen voor vrouwen die mannen beter willen begrijpen.

17 Reacties

 • Mijn verhaal sluit aan op jouw voorbeeld. Ik ben vreemdgegaan en heb het verzwegen. Allereerst maakte ik het uit omdat ik niet wist wat ik er mee moest doen. Dat deed hem veel pijn. Precies diezelfde dag heb ik toegegeven dat ik gezoen heb (dit was toen ik die avond na een paar glaasjes weer voor zijn deur stond). Dat was twee keer een harde klap.
  Maar dat kwam weer goed en we hebben weer
  een relatie gekregen.

  Echter een week later vertelde een vriend van hem dat ik ook bij die ander ben blijven slapen. Dit is waar, maar kon kon het niet vertellen. Ik wilde het vertellen als de tijd daar rijp voor was en wij weer fijn samen waren. Dit was allemaal eergisteren.

  De liefde van mijn leven heeft mij toen opgebeld en en uitgemaakt en gezegd dat hij maar nooit meer wil zien. Vervolgens heeft hij mij geblokkeerd op elke manier mogelijk, dus ik kan hem niet meer bereiken.

  Gisteren ben ik naar hem toegegaan met een bos rozen en een brief die ik op zn bed had gelegd. Hij was niet thuis, misschien maar beter, en zn huisgenoten hebben mij ook weer het huis uit gegooid. Nou weet ik niet of dit een slimme zet was…

  In ieder geval ben ik er kapot van en ik ben zo verliefd en ik houd zo veel van deze jongen! Ik weet niet wat mij bezielde.

  Ik wil hem vertellen dat het eenmalig was en niks betekende, maar dat kan ik niet, want hij heeft mij geblockt. Ik wil hem terug en zal voor hem gaan!
  Hij is nu natuurlijk nog laaiend na twee dagen, en ik weet niet of de rozen en brief wel zo’n goede zet waren…
  hij is overigens erg beïnvloedbaar door zijn vrienden. Ook degene die het hem verteld heeft en die zijn nu allemaal tegen mij.

  Wat moet ik doen?! Ik wil hem terug!

  Groetjes,

  Silke

  • Tim Veninga schreef:

   Het beste wat je nu kan doen is het tijd geven.

   Hij heeft je een keer tijd gegeven en je vertrouwd. Vervolgens kwam hij erachter dat het een domme beslissing was (je loog immers weer tegen hem).

   Vervolgens stond hij voor schut bij al zijn vrienden en heb je hem geleerd dat jou vertrouwen en vergeven een slecht idee is.

   Het enige wat kan helpen is tijd. Geef hem tijd om zijn boosheid te verwerken en probeer over een maar maanden of je het in een gesprek uit kan leggen als zijn boosheid wat is afgezwakt.

 • Stefanie schreef:

  Hallo,

  Ik heb 2 jaar een relatie met mijn vriend. Hij woont echter in italie en is 9 jaar ouder. Zijn leven daar is niet gemakkelijk. We hebben dus een lange afstandsrelatie. We leerden elkaar kennen via mijn familie.

  In het begin ging alles goed. Toen begon hij me te negeren als ik iets deed, maakte niet uit hoe klein. Hij kon dit dagen volhouden, soms wist ik zelfs niet eens waarom. Steeds had hij een goed excuus klaar. In augustus maakte hij het uit met me en negeerde me voor een dikke maand. Ik had ondertussen een ticket gekocht maar in de tussentijd zat ik met serieuze problemen. Om deze te vergeten begon ik met andere mensen te babbelen. Iemand die ik leerde kennen op een zomermarkt. Dit was de laatste keer dat ik hem gezien had maar we chatten gezien had maar we chatten veel via whatsapp. Na een tijd begon een hij seksuele dingen te vertellen. Uiteindelijk stuurdde ik hem een naakfoto. Hierbij is het echter gebleven. Na een tijd stuurde mijn vriend me terug maar heel koel en afstandelijk.

  Ik stopte met sexting en vertok naar Italie. Ik had al zijn berichten gewist zodat mijn vriend ze niet zou zien. Uiyeindelijk was hij weer mijn vriend maar nooit terug aangevraagd.

  Na Italie vertelde ik hem over die jongen. Hij wantrouwde me en wou weten wat we allemaal gedaan hadden. Ik zei dat we niets gedaan hebben dat hij enkel een vriend was. Ik had geen gevoelens voor hem. Hij vetrouwde me niet en ik heb deze leugen volgehouden.

  Na een tijd kon ik niet meer en vertelde ik hem de waarheid over de foto. Hij geloofde dit maar beweerde nog steeds dat ik met hem seks heb gehad. Tot vandaag denkt hij dit nog steeds maakt niet uit hoe vaak ik vertel dat ik deze keer echt de waarheid spreek. Zijn vertrouwen in me is helemaal weg.

  Soms vroeg hij me voor fotos van waar ik was of om aan de telefoon te blijven bellen als ik weg was of om mijn locatie door te sturen via messenged. Ik deed dit steeds. Soms niet omdat het niet lukte, soms omdat ik het beu was.

  Er zijn perioden waarin alles goed gaat, nu is hij weer heel afstandelijk. Hij liet me alles opschrijcen wat er gebeurd was sinds ik die jongen leerde kennen. Dit heb ik gedaan voor zover ik me herinner. 7 pagina’s. Nog steeds gelooft hij me niet.

  Ik weet helemaal niet wat ik moet doen. In maart zien we elkaar weer voor mijn verjaardag en ons 2jaar samen zijn. Ik ben hopeloos omdat hij me niet gelooft terwijl ik de waarheid zeg. Dit duurt nu al 5 maand! Ik weet dat ik geduld moet hebben voor zijn vertrouwen maar het is elke keer dat hij erover begint hetgeen wat me kwestst. Dat hij me niet wil geloven.

 • Larissa schreef:

  Hij is vreemd gegaan.

  Zijn 22 jaar samen, hebben 3 dochters en een druk bestaan. In onze relatie heb ik hem altijd verweten dat we meer tijd moeten maken voor elkaar, we meer moeten praten, dat ik vaker intiem wil zijn, vaker leuke dingen moeten ondernemen, oftewel meer quality time. Hij beloofde dan beterschap en dan ging het even beter maar vrij snel leefde we weer als zus en broer en leefde we langs elkaar heen.

  Ik heb hem eind oktober 2016 bij toeval betrapt met andere vrouw. Volgens hem is er geen lichamelijk contact geweest (?), het zou leuk en gezellig praten zijn.
  Ik heb bewijs dat er dagelijks telefonisch/sms/whatsapp contact is geweest en dat ze 1x samen zijn geweest(avond waar ik ze gezien heb).
  Dit doet mij ontzettend veel verdriet omdat ik altijd naar zijn aandacht
  snakte! Waarom heeft hij niet in ons geïnvesteerd!
  Ik heb me nog nooit zo eenzaam, angstig, verdrietig gevoeld!

  Hij heeft ontzettend veel spijt en vind het vreselijk wat hij mij/ons heeft aangericht.

  Hij heeft haar direct op de hoogte gebracht dat ik van haar wist. Iets wat ik hem zeer kwalijk neem aangezien ik hem had gesmeekt haar dit niet te vertellen. Dat we er samen uit zouden komen maar dat ik absoluut niet wilde dat zij zou weten dat ik wist over haar. Ik gunde haar dit niet.

  Dit is de zwaarste en verdrietigste periode ooit in mijn leven, in onze relatie. We hebben veel ruzie gehad, veel gesproken, samen veel gehuild, we zijn eigenlijk dichter tot elkaar gekomen. We beseffen dat we zielsveel van elkaar houden. Hij doet ontzettend zijn best om het vertrouwen terug te winnen. Met ups en downs lijkt de rust wat terug te keren. Afspraak was wel dat als zij weer contact met hem zocht hij mij dit eerlijk zou vertellen!!

  Tot vorige week, ik weet ik niet wat mij bezielde. Ik heb hem middels een onbekend telefoonnummer gesmst alsof ik ‘haar’ was. Ik wilde weten of hij het mij eerlijk zou opbiechten! Nee dus! Hij smste ‘haar’ terug aub geen contact met hem op te nemen dat hij grote problemen had met mij en dat zijn telefoon gecontroleerd wordt! Hij wilde mij en gezin niet kwijt!
  Ik heb hem uiteindelijk eerlijk verteld dat ik het was geweest. Hij was ontzettend opgelucht want het zweet brak hem uit toen hij haar naam in dat sms’je zag!!
  Hij was bang dat zij hem niet los zou laten. Ik weet dat het absoluut niet oké is wat ik heb gedaan maar hij heeft het mij niet eerlijk vertelt. Als reden zegt hij mij niet weer te willen kwetsen. Dat heeft hij dus wel gedaan! Ik zie het als liegen en het vertrouwen is weer helemaal weg! De teller staat weer op 0.

  Wat moet ik?

  Gr. Larissa

 • Hoi, Mijn verhaal sluit deels aan op dit voorbeeld.

  Mijn vriend heeft het uit gemaakt nadat hij mij betrapt heeft met een andere jongen..

  Ik had een relatie van bijna 2.5 jaar. Mijn vriend woond de gehele relatie samen met zijn neefje en hij is ten slotte ook zijn beste vriend. In al die tijd heb ik dat ook geaccepteerd tot ik er bij mij heel erg veel irritatie ontstond doordat wij vrijwel bijna altijd met z’n 3 waren en ik dus eigenlijk weinig privacy had met mijn vriend. zijn neefje heeft tot vandaag nog geen vriendin gehad en hing er eigenlijk gewoon bij, als ik iets tegen mijn vriend zei over onderwerpen die zijn neefje niet intressant vond sprak hij door mij heen en begon zelf een nieuw onderwerp die voor mijn vriend ook intressant was. Zo zat ik elke dag dat ik bij mijn vriend was ook op de lip van zijn neefje.. ik heb hier meerdere keren iets over gezegd tegen mijn vriend maar hij deed daar niks aan en vond het wel prima zo, toen heb ik voor mijzelf besloten om door de weeks bij mijn ouders ( thuis) te zijn en ik het weekend bij hem zodat hij ook zijn eigen dingen kon doen en door de weeks met z’n neefje tijd door kon brengen.. tot mijn grote verbazing bleken de weekenden dat ik er was alsnog te bestaan uit met zn 3e zijn, behalve slapen, douche en als wij naar de familie van zijn moeders kant moesten.

  Zijn ouders zijn uit elkaar gegaan omdat zijn moeder vreend is gegaan en hij haar daarin betrapt heeft via smsjes op zijn moeders telefoon.. en vreemdgaan zou ook de enigste reden zijn dat hij de relatie met mij zou verbreken..

  Nu heeft mijn vriend zelf een aantal keer gelogen over dingen en dingen verzwegen.. waardoor ik in heel de situatie het gevoel kreeg dat hij mij niet meer zo intressant vond, misschien wel een ander had en dat zijn neefje belangrijker was als mij. Dit omdat ik aangegeven heb dat ik het echt niet meer fijn vond om altijd met z’n 3e te zijn maar hij deed er niks mee..

  Mijn vriend duwde mij steeds meer van zich af waardoor ik heel erg onzeker werd en ben geworden..

  Pas geleden heeft mijn vriend een huis gekocht, en de eerste beste persoon die hij mee vroeg was zijn neefje… Hij wilde dat ik gewoon fulltime bij hem kwam wonen en zei dat hij zijn neefje in huis neemt omdat hij hem niet wil laten vallen.. NOU DAAR GINGEN WE WEER… ik heb toen gezegd dat ik het niet erg vond als er een maximum van 1 jaar aan zou zitten en dat neefje gewoon z’n eigen dingen zou gaan doen en dat ik en mijn vriend het huis zelf niet uit moesten gaan om met z’n 2e te zijn.. Hij zou dit met z’n neefje bespreken maar 2 weken later nog geen gesprek plaats gevonden.. tot ik zelf de ballen bij elkaar heb geraapt en zelf de confrontatie met zijn neefje ben aangegaan..

  we hebben toen ruzie gehad over heel deze situatie omdat ik het echt beu was na 2.5 jaar.. maar hij duwde mij weer van zich af.. hij wilde niet meer en wilde rust.. het was of het is over of ik zou hem rust geven..

  ik wist niet wat ik fout gedaan had.. en ik kon er ook met niemand over praten… mijn vriend negeerde mijn berichtjes en telefoontjes en ging zelf leuk met z’n neefje op pad..

  Ik wist niet meer wat ik moest doen.. een paar weken daarvoor kwam in mijn ex/beste vriend tegen bij de carwash na elkaar 5 jaar niet meer gezien of gesproken te hebben weer tegen. het gesprek verliep gewoon normaal over allerdaagse dingen.. en sprak hem op een zaterdag avond nog een keer hij vroeg of hij een ijsje van de mcdonalds mee moest nemen.. en ik sprak met hem af om elkaar te zien om 00.00 ik wilde niks van hem maar gewoon praten en even een ijsje eten.. daar aangekomen bleek dat hij nog naar de mcdonalds moest en vroeg of ik mee ging, dat deed ik.. 10 minuten later arriveerde wij bij de mcdonalds en deden de bestelling, reden naar de drukke parkeerplaats op dat moment werd ik gebeld door mijn vriend ik nam op.. hij zei dat hij in slaap gevallen was en vroeg wat ik deed.. ik zei dat ik in bed lag om hem niet ongerust te maken zei dat hij weer verder kon slapen. Daarna volgde : WEETJE HET ZEKER? WEET JE ZEKER DAT JE IN BED LIGT? BEN JIJ NIET BIJ DE MCDONALDS? MET DIE JONGEN? EN JE AUTO STAAT OP DE PARKEERPLAATS BIJ DE JUMBO?

  op dat moment raakte in in paniek en begon te ontkennen.. Dit was ook echt het stomste wat ik had kunnen doen..

  Mijn vriend zei dat hij op mijn Facebook was ingelogd vanaf het moment dat ik vrienden was geworden met die jongen, hij zei dat hij heel het gesprek meegelezen had en maakte mij uit voor slet..

  Ik zou nooit vreemd gaan, en was daar niet met de de verkeerde bedoelingen.. Ik wilde gewoon praten, andere praat als waar ik mij druk om maakte, iemand waar ik mee kon praten over heel de situatie en hoe ik mij voelde..

  niet voor sex!!

  mijn vriend kwam zelfs naar de plek waar mijn auto geparkeerd stond om mij uit die auto van die jongen te zien stappen.. Ookal is er niks gebeurt, Hij wilde het met eigen ogen zien.

  Nu heb ik met dit incident om met een ” EX ” om 00.00 af te spreken en door te liegen vanuit mijn paniek mijn vriend gekwetst en heel veeel pijn gedaan.. hij wil mij niet meer omdat hij mij niet meer kan vertrouwen… ik wil het echt goed maken en ik doe er ook alles voor.. maar ik kan niks meer omdat het bij hem ligt..

  Afgelopen zaterdag vroeg hij of ik maandag naar hem kwam omdat zijn neefje dan niet thuis zou zijn.. ik zei meteen Ja! Die maandag zei hij dat we ook samen konden eten… en ik reed naar hem toe, ik zou koken en we aten zijn lievelingseten biefstuk met frietjes.. Toen ik daar nog geen half uur was vroeg hij me of ik bij hem bleef slapen… ik vroeg waarom en hij antwoordde als we fan toch al sex met elkaar hebben gehad kun je net zogoed blijven slapen toch?

  Hij wilde mij geen false hoop geven maar waar komt dit in eens vandaan? die avond verliep heel fijn, heel vertrouwd als of alles weer goed was.. hij kuste mij, knuffelen, Sex… hij aaide me op m’n hoofd en gaf me kusjes.. Hij zei dat hij van me hield, ook die nacht lag hij tegen me aan en was t zelfde als altijd alleen hadden we geen relatie meer…

  de ochtend daarop volgende ging hij naar het werk en voor hij weg ging kuste hij me en zei dat hij van me hield..

  die middag erna twijfelde ik of hij me niet nog een kans zou geven.. ik belde hem en vroeg of hij zichzelf niet voor de gek hield.. Daarop antwoorden hij : dat hij geen relatie meer wil en het fijn met me heeft zo af en toe.. dat deed me zeer… en zo draaide de dag van positief naar negatief..

  Ik weet echt niet meer wat ik moet doen.. ik heb hem zo vaak gezegd dat het me spijt, en dat ik niet zo ben zoals hij nu over mij denkt.. ook omdat mijn ex voor dat ik met mijn vriend kreeg meerdere keren vreemd ging en ik hem nooit terug gepakt heb..

  Ik hoop echt dat je mij kan helpen!!!

  Ben echt zo wanhopig, wil hem niet kwijt ben hier zo kapot van… hij wil weer rust en wel contact met me houden.. maar geen relatie meer en hij wil me geen 2e kans geven..ik mag de komende tijd niet met andere jongens praten omdat het hem dan nog meer pijn doet…

  Wat moet ik nu?

  X een Verdrietig meisje!

 • ouissam schreef:

  Hallo tim,

  Ik heb een relatie met een leuke jongen ongveer een maandje,ik heb leren kennen via badoo. in begin was het leuk , maar we kregen om niks ruzie. Ik begon hem uitschelden over ze moeder. Hij was heel en blokt mij op whatsapp voor 2dagen. In die 2e dag ging ik naar een andere jongen. Ik had met die jongen gekust en geknuffeld.toen kwam vriend terug en heb hem verteld dat ik niet had verwacht dat hij zou terug komen,omdat ik slechte ervaring met jongens had. Hij heeft mij daar uiteindelijk voorgeven. Ik heb hem verteld dat mijn ex mij stalkt en dat ik soms met hem contact had. Ondertussen had ik aangifte bij de politie gedaan wegens dat mijn ex me stalkt.Hij was daar erg pissig over. Ik heb hem ook verteld waarom ik dat deed.want mijn karakter vind het moeilijk om mensen achtertelaten ookal hebben ze mij zo erg behandeld doe ik nog lief soms. Ik wil van deze karakter/eigenschap af. Ik wil geen medelijden met mensen meer hebben die mij pijn hebben gedaan.mijn vriend vetrouwt mij niet meer. Ik wil dat graag terugwinnen. Zelf heb ik moeite om mensen te vetrouwen door mijn nare ex ervaringen. Soms ben ik bang dat ik achtergelaten word dus wil ook hem leren te kunnen vetrouwen. Hij heeft niks verkeerds gedaan,maar dat gevoel dat je weer zo behandeld worden als mij verleden is pijnlijk. De probleem is ook het is nu ramadan en dat we elkaar een maandje niet zien. Hij heeft mij verteld dat ik mijn eer bij hem heb verloren. De vraag is hoe krijg ik mijn eer bij hem terug en hoe laat ik hem mij weer vetrouwen en ik hem?

 • ik weet niet als ik mijn verhaal hier kan zeggen maar,
  Ik ben Liah ik ben 17 jaar oud en heb een relatie met iemand van 21 hij heeft een bedrijf en goed werk.
  maar alles is in 1 klap in de soep gevallen.
  zijn bedrijf is failliet gegaan omwille tot zijn pa drugs vervoerde ermee.
  die zit in de gevangenis nu zit mijn vriend ook in de gevangenis en zou hij normaal deze vrijdag vrijkomen(23/06) omdat hij zegt tot hij van niks wist en zelf niks deed en ze hebben geen bewijzen tegen hem maar toen nu hij daar zit was ik wat onderzoek gaan doen naar hem en ben dus achter verschrikkelijke dingen gekomen.
  toen hij 16 was is hij een school ingegaan heeft hij zich voorgedaan als iemand van de militaire dienst om les te geven over mond op mond beademing. blijkbaar ging hij daar snel over de schreef op het nieuws staat tot hij die meisjes heeft aangerand. ik heb er hem dan ook mee geconfronteerd en hij zegt tot die deels had gedaan hij ontkent het aanranden hij zegt tot die gwn les heeft gegeven.
  en tot zijn vriendin toen Hanne die meisjes heeft opgestookt om dat te zeggen.
  ik ben helemaal radeloos en in de war ik zag een mooie toekomst met hem als hij vrij was gingen we een appartementje enzo huren maar nu ben ik het vertrouwen volledig kwijt ik weet tot hij goed kan liegen en ik weet dus niet of ik hem moet latten vallen of niet heeft iemand wat raad voor me??

 • Albert schreef:

  Hallo, ik ben een man in een vrij nieuwe relatie met een Russische vrouw. We houden ontzettend van elkaar maar ik heb jaren een Poolse vriendin gehad waar ik voor 4 jaar 2x sex mee gehad heb. Bij de start van onze relatie heb ik dit direct gezegd, wou niet dat ze dat ooit stommeling moest te weten komen. Deze vriendin heeft ooit naar België willen komen om bij mij te wonen wat ik tegen gehouden heb omdat ik haar huwelijk niet in gevaar wil brengen. Omdat ik vond dat ik niets te verbergen had liet en laat ik mijn vriendin toe in mijn GSM en PC en heeft ze vroegere online chats en foto’s ontdekt van haar waarvan ik niet meer wist dat ik dat nog had bijgehouden. Ik heb nadien steeds met haar contact gehouden omdat we volgens mij nu enkel nog een vriendschapsrelatie hebben en er van mijn kant geen verliefdheid is. Ondanks het feit dat ik dit tracht uit te leggen wil mijn vriendin mij niet meer vertrouwen. Ik heb met deze vriendin alle contact verbroken en zelfs in het bijzijn van m’n vriendin er een bericht naar gestuurd om het contact te verbreken. Ik draag haar op handen, heb er alles voor over om van onze relatie een succes te maken maar steeds komt ze terug op het verleden en zegt ze dat ze me niet meer vertrouwd maar me aan de andere kant ook niet wil verliezen. Ik sta machteloos, ben het strijden moe, ween meer dan ik in m’n hele leven heb gedaan. Wat kan/moet ik doen om haar vertrouwen terug te winnen?
  Alvast bedank,
  Een radeloze tweeling

 • Kees Poot schreef:

  Ik ben helaas ook vreemd gegaan, en ze is er achter gekomen. Ze heeft me ermee geconfronteerd en nu ben ik sinds drie weke het huis uit. Sinds twee weken wil ze een stilte houden. Dus mag er niet bellen of appen. Ze gaf aan dat ze zo kwaad is dat ze niet voor haarzelf instaat en eerst de rust weer wil vinden. Ik heb inmiddels in Therapie gegaan bij Censere in Voorschoten omdat ik echt onze relatie wil redden en echt heel veel van haar houd. Voel me alleen nu erg onzeker omdat ik er niet kan bellen of appen. Wel wel een keer gestuurd dat ik aan haar denk en haar vreselijk mis. Ik merkte afgelopen vrijdag nog in een e-mail dat er nog zoveel woede zit. Ik heb het artikel gelezen en hier wordt aangegeven dat rust en de tijd ervoor nemen erg belangrijk zijn. Ik gun haar ook de de rust. Absoluut.
  Heeft u eventueel nu tips hoe ik hier verder om mee moet gaan. Ik moet toch afwachten wat ze nu wil namelijk. Ik hoop dat u goede tips heeft. Ik vind het echt lastig en wordt hier onzeker van.

 • Hallo.
  Mijn man en ik zijn nu bijna 10 jaar samen. We hebben 3 kids. Alles was ok. Beetje saai misschien. Was eigenlijk al lichtelijk op het punt aangekomen dat ik al niet echt meer moeite deed om er extra mooi uit te zien voor hem.
  Maar toen kwam er afgelopen zomer opeens een leuke man voorbij. Die toonde interesse. Dat voelde zo ontzettend goed, dat ik net zo hard, zo niet harder terug flirtte. Meer was het alleen niet. Ik hou van mijn man, dus ik ga niet vreemd.
  Nu heeft mijn mans vertrouwen alleen zo’n deuk opgelopen dat hij het liefst zou zeggen dat ik geen contact met mannen mag hebben. Zowel oude bekenden als nieuwe. Maar zo wil hij niet zijn. Dus hij is in continue tweestrijd.
  Vandaag probeerde hij mijn mobiel te ontgrendelen. Dus ik heb hem de gesprekken laten lezen die ik heb met een mannelijke vriend die hij op het moment als grootste bedreiging ziet.

  Maar zo wil ik niet doorgaan. Ik voel me verplicht te zeggen met wie ik app als hij me aankijkt. Ik heb zelfs zijn telefoon doorgekeken om te kijken of hij dan vreemd ging, gezien het gezegde zoals de waard is… Maar ik weet dat hij niet zo is. Het zou alleen fijn zijn als hij beseft dat ik ook niet zo ben.

  Elke tip is welkom op dit punt!!

 • Jesper schreef:

  Hallo, ik ben een man en heb mijn vriendin waar ik net 2 weken mee samen woon dingen niet verteld. Heb een lange relatie achter de rug voor deze nieuwe relatie. Heb nog contact gehad met mijn ex om dingen te bespreken omtrent haar kinderen waar ik 5 jaar voor gezorgd heb. Contact is niet sexueel of flirterig getint. Mijn vriendin heeft mij een tijd terug gevraagd of er nog contact was. Toen heb ik hoe stom ook nee gezegd tegen deze vraag. Terwijl er natuurlijk wel contact was. Waarom ik dit gedaan heb. Geen idee wilde geen strijd of ruzie over die zaken.

  Nu heeft mijn vriendin afgelopen vrijdag in mijn telefoon gekeken en die berichten gelezen. Waardoor ze nu heel zakelijk zegt dat er geen vertrouwen meer is en dat een relatie heel moeilijk gaat worden.

  Het is natuurlijk super dom van mij maar zou het graag goed willen maken. Ze wil nu even met rust gelaten worden. Dit is voor mij erg moeilijk omdat dit zo’n ontzettend machteloos gevoel geeft.

  Zijn er zaken die ik wel of niet moet doen?

 • Noel peters schreef:

  Goedendag,
  Werken deze tips ook omgekeerd? Ik ben een man.
  Heb in een boze bui een profiel aangemaakt op badoo en contact gezocht met andere vrouwen. Hier is mijn vrouw ook achter gekomen en terecht goed boos om verder is er overigens geen contact geweest met andere vrouwen zo wel niet in het echt dan via internet. Ik ben open en eerlijk over mijn fout naar haar geweest en heb er enorm spijt van maar ze blijft boos
  Hopelijk kun je mij helpen met tips
  Gr noel peters

 • Wesley schreef:

  Hallo ik ben Wesley. Ik weet dat deze website over het vertrouwen van een man gaat maar, ik heb iets heel doms gedaan. Ik heb namelijk gelogen tegen mijn vriendin en weet heel goed dat ik fout zat. Alleen hoe krijg ik haar vertrouwen terug werkt het hetzelfde als bij mannen of moet ik hier iets anders gebruiken?

 • Henk geerts schreef:

  Ik heb niet eerlijk tegen vriendin vertelt wat de financiële problemen zijn

 • Als volgt: ik ontmoet een super man, we zijn verliefd. Ik kan erg goed met zijn familie en dochtertjes overweg. Na 1.5 jaar beginnen we het te hebben over de toekomst. Op dat moment begin ik angsten te krijgen. Ik wil heel graag een toekomst maar ben bang dat het fout gaat lopen voor geen enkele reden. Ik ben erg gelukkig maar ik bang dat er onheil op de loer ligt. Wat klopt er niet, wat zie ik niet, wanneer zullen ze me zat zijn, wanneer zullen ze groener gras willen? Ik schaam me zo te denken en begin te drinken (1 keer per maand ofzo) maar dat maakt de angst erger. Ik ga dingen zien die er niet zijn, twijfel aan alles wat hij zegt, zoek en maak daardoor problemen. Het loopt uit de hand en ik besluit naar een psycholoog te gaan. Na wat prikken komen we op mijn ex en ik breek. Ik huil en ben woest. Nu vertelt ze me dat ik met een rasechte narcist te maken heb gehad. En omdat ik dat nooit heb geweten en het altijd heb weggestopt, heb ik altijd gedacht dat ik niet spoorde. Ik heb alles van toen opgeschreven en ze schrok van wat ik allemaal heb meegemaakt. Ze vertelt me dat ik dit echt moet gaan verwerken, dat dit geen leven is zo. Ik heb me verdiept in narcisme met haar hulp en inderdaad, ik heb een beste te pakken gehad. De dingen die ik in mijn huidige relatie dacht te zien, waren een verdraaide waarheid, niet de werkelijke waarheid. Mijn psycholoog zegt dat het belangrijk is dat ik dat besef ga krijgen. Dat mijn referentie, mijn ex dus, een grote leugen is. Nu ik meer en meer weet van narcisme en ik praat in een steungroep voel ik een last van mijn schouders, als een soort van vrijheid voelt het. Ik leer dat een normale relatie mogelijk is en dat ik de echte waarheid kan gaan inzien. Ik wil het eigenlijk aan mijn vriend vertellen maar besluit nog even te wachten tot ik alles duidelijk op de rijtje heb. Inmiddels ben ik weer in mijn eigen huis omdat de spanning te hoog was en er was afstandelijkheid. Nu appt hij echter te willen stoppen met de relatie, te vaak teleurgesteld. Ik baal enorm omdat ik nu juist wéét wat er aan de hand is en ik als geen ander zijn teleurstelling snap. Ik heb me misdragen en ben respectloos geweest en dat spijt me enorm want hij heeft dat niet verdiend. Met hangend hoofd accepteer ik zijn keuze en kan ik mezelf wel voor de kop slaan dat ik het niet eerder heb gezien. Ik wil hem en zijn kindjes helemaal niet kwijt. Ik zit nu vol ongeloof, HOE HEB IK DIT KUNNEN LATEN GEBEUREN?!?!?!? Is er een kans dat ik dit kan rechtzetten of heb ik mijn kaarten verspeeld?

 • Hoi Tim,

  heb ik een hele stomme fout gemaakt. Afgelopen weekend ben ik gaan stappen met vrienden en heb toen veel te veel gedronken ik heb mezelf echt voor schut gezet. Het ergste hier van is dat mijn vriend bij de horeca gelegenheid werkt aan de deur. Hij heeft mij zo gezien en schaamd zich erg voor mij. Gelijk heeft hij als iemand dat had gezien, gelukkig is dit niet het geval. De zondag na de stapavond had hij een 4 daagse trip met vrienden. Hier is hij gewoon naar toe gegaan. nu is het zo dat hij gisteren thuis kwam nadat hij alle dagen mij heeft genegeerd en erg boos was. Hij heeft het uitgemaakt en zegt dat hij over een maand wel ziet of hij verder met mij wilt. Ik mocht vanacht wel naast hem in bed slapen maar toen ik overstuur vroeg om een knuffel zei hij nee. Ik heb niemand hier iets over vertelt omdat ik het heel erg vind en me erg schaam en veel spijt heb. Dit heb ik ook tegen hem gezegd en ook dat hij naar mijn positieve dingen moet kijken die ik allemaal doe terwijl ik met mijn afstuderen bezig ben waar veel druk op ligt. (Ik doe het huishouden, haal de boodschappen, maak schoon, als hij wat wil of ergens last van heeft doe ik het) maar hij blijft erg hangen op al zou ik verder willen dit kan je niet goedmaken. Hij kan erg koppig zijn. Hij gaf wel toe nog om mij te geven en van me te houden en het jammer te vinden van alle goede moment. Ik weet dat we beiden gek op elkaar zijn en dit is de man waarmee ik oud wil worden. Kan je me alsjeblieft vertellen wat ik kan doen zodat hij weer verder wil? En wat ik absoluut niet moet doen? Ik ben een ramp in ruzies. Kan er ook niet tegen.

  Groetjes een wanhopige meid

 • Ik maakte het 8 maanden geleden uit met m’n vriend waar ik 6 jaar mee ging. Ik heb veel geleerd in de 8 maanden over mezelf en over de reden dat ik het uit maakte. We waren sterker dan ooit en wilde er weer aan werken samen. In de 8 maanden dat ik vrijgezel was heb ik een verschikkelijke fout gemaakt. Ik heb iets gedaan met een goede vriend van hem ( waar hij al een tijdje minder goed mee lag). Hij is daar vorige week achter gekomen. Hij is natuurlijk ontzettend boos en ik heb hem dinsdag thuis opgezocht en met hem gepraat. De tips gevolgd zoals hierboven. Maar ik heb vrijdag een bericht gestuurd hoe het gaat en of hij zin heeft om een stuk langs het strand te wandelen. Hij heeft daar tot op heden nog niet op gereageerd. Wat kan ik nu het beste doen om te zorgen dat ik het goed kan maken met hem?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >
  Dankjewel voor het delen. Volg Mannengeheim ook op Facebook & YouTube.   Tip: Download ook gratis "Het Mannengeheim" als je dat nog niet hebt gelezen.

  Send this to a friend